فهرست مطالب

پژوهش های حقوق جزا و جرم شناسی - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1396)

نشریه پژوهش های حقوق جزا و جرم شناسی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین شریفی طرازکوهی*، فاطمه فتح پور صفحات 5-48
    هنجارها و ساختارهای حقوق بین الملل در فضایی برزخ گونه متاثر از دو رویکرد کلی دولت محورانه و انسان محور تکوین و تحول می یابد. روند انسانی شدن ریشه دار در آموزه های اخلاقی کانت که سبب تغییر نگرش و تحول در جایگاه فرد در نظام حقوق بین الملل گردیده است در حوزه تروریسم و قربانیان آن نیز تاثیرگذار ظاهر شده است. توجه به افراد و حمایت از آنان در برابر اقدامات تروریستی و ضدتروریستی که پیشتر در چارچوب گفتمان دولت محورانه (گروسیوسی) حقوق بین الملل معنا و محملی نداشت با تاثیرپذیری از گفتمان کانتی و انسان محور حقوق بین الملل موضوعیت پیدا کرده است. این حرکت با اتخاذ اعلامیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 1985 آغاز و پس از آن در اسناد مختلفی در سطح جهانی و منطقه ای پی گرفته شد. در عین حال علاوه بر هنجارها، ساختارها نیز از این موضوع تاثیر پذیرفته اند. در مجموع هرچند حرکت آغازشده در راستای حمایت مادی و معنوی از قربانیان تروریسم اقدامی کاملا شایسته و درخور تحسین است، اما به نظر می رسد تلاش های انجام شده کافی نیست؛ علاوه بر افزایش گستره اقدامات حمایتی، محتوای حقوق نرم اسناد بین المللی باید در قالب کنوانسیون های الزام آور درآید. در عین حال حمایت از قربانیان تروریسم نیازمند اصلاحاتی در ساختارهای حقوق بین الملل است.
    کلیدواژگان: تروریسم، قربانیان تروریسم، حمایت از قربانیان، اقدامات تروریستی، مبارزه با تروریسم
  • مرتضی جوانمردی صاحب*، محمدباقر رستگار مهجن آبادی صفحات 49-86
    گروه «دولت اسلامی عراق و شام» یا به اختصار داعش، در عملیاتی نظامی به منظور تسلط بر استان نینوا در عراق و منطقه هایی با مرکزیت شهر «سنجار» در شمال غرب این کشور، نسبت به جمعیت ساکن که با ویژگی مذهبی به نام «إزیدی» شناخته می شوند، مرتکب اعمال و جنایاتی همچون کشتار و برده ساختن انسان ها و تخریب اماکن مذهبی، آواره ساختن آنان به کوهستان ها در شرایط نامناسب و کشنده اواسط تابستان 2014 میلادی و اجبار إزیدی ها به تغییر دین شده اند که آن اعمال را می توان مصداق جنایت نسل زدایی دانست. اثبات این موضوع در پژوهش حاضر از طریق بررسی عناصر و مولفه هایی (شامل معرفی گروه مجنی علیه، اعمال ارتکابی و شناخت قصد و نیت مرتکب) و انطباق آن با مقررات مندرج در کنوانسیون پیشگیری و مجازات نسل زدایی ارزیابی شده است. مهم ترین ویژگی جنایات ارتکابی داعش علیه إزیدی ها آن است که مرتکب نه تنها ارتکاب این اعمال مجرمانه را انکار نکرده، بلکه به صراحت وجود قصد و نیت خود دال بر نابودی مردم إزیدی را اعلام کرده است. از این رو محقق برخلاف دیگر موارد ارتکاب جنایت نسل زدایی مانند قتل عام کردها در عراق موسوم به انفال و یا کشتار مسلمانان بوسنی توسط صرب ها؛ در اثبات عنصر معنوی نسل زدایی*** چندان مشکلی ندارد. با وجود این، ویژگی خاص ایدیولوژیک این جنایات با توجه به عنوان غلط اسلامی این گروه، نیاز به بررسی و مطالعه این جنایت را ضروری می سازد؛ چه آنکه داعش اقدامات خود علیه إزیدی ها را مبتنی بر آموزه های اسلامی و مشخصا قرآن کریم به عنوان اولین و معتبرترین منبع اجتهاد احکام معرفی کرده است. ادعایی که هرچند ممکن است با برخی از ظواهر منابع تطبیق نماید اما با مداقه در این منابع و تفاسیر معتبر قرآنی، بطلان استدلال ها و استنباط مبتنی بر آنها مبرهن می شود. ***  Dolus Specialis
    کلیدواژگان: نسل زدایی، إزیدی، کردها، داعش
  • رحیم نوبهار*، محمدرضا خط شب صفحات 87-113
    قوانین کیفری با این پیش فرض نگاشته می شوند که آدمیان صاحب اراده اند و بر رفتارهای خود کنترل دارند. تردید در این پیش فرض، تهدیدی علیه حقوق کیفری است، زیرا از یک سو مجازات فرد فاقد اراده، ناعادلانه است و از سوی دیگر کارکرد بازدارنده قوانین کیفری بی معنا به نظر خواهد رسید؛ زیرا قانون نمی تواند شخص فاقد اراده را راهنمایی کند. برخی از متفکران با اشاره به گستردگی روابط علی معلولی حاکم بر جهان انسانی در وجود اراده آزاد برای انسان تردید کرده اند. مقاله حاضر با بررسی دو رویکرد عمده در خصوص مسئله جبر و اختیار، یعنی سازگارانگاری و ناسازگارانگاری، تلاش نموده است که ضمن تاکید بر لزوم اراده آزاد به عنوان رکن مسوولیت کیفری آدمی، به روابط علی معلولی نیز توجه کند و از این طریق، راه را برای رسیدن به خوانشی عادلانه از مسوولیت کیفری هموار نماید.
    کلیدواژگان: جبر، اختیار، سازگارانگاری، ناسازگارانگاری، مسوولیت کیفری
  • غلامحسین کریمی کهکی*، مهری زمان زاده بهبهانی صفحات 115-144
    این پژوهش از نوع علی مقایسه ای، به منظور بررسی جرم شناختی تاثیر بیماری افسردگی ماژور، به عنوان یکی از اختلالات روانی، با توجه به پیامدهای این اختلال (انحراف ارتکاب جرم)و تاثیر این بیماری به عنوان یک عامل موثر در آسیب پذیری این افراد در رابطه با رفتارهای پرخطر، نوع نگرش این بیماران نسبت به سوءمصرف مواد مخدر، و به روش میدانی می باشد. به این منظور 40 نفر در شهرستان بهبهان مورد آزمون قرار گرفتند. آزمودنی ها20 بیمار افسرده ماژور، 10 مرد و 10 زن و20 فرد عادی همتاشده، 10 مرد و 10 زن بودند. بیماران و افراد عادی از نظر سن، وضعیت تاهل، جنسیت و تحصیلات همتا شدند. برای بررسی از پرسش نامه نگرش نسبت به مواد مخدر برای آزمودن، دو گروه استفاده شد. داده های به دست آمده از طریق روش های آمار توصیفی شامل فراوانی و درصد و آمارهای استنباطی (آزمون خی دو) تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد: در رابطه با نگرش نسبت به مواد مخدر بین افراد افسرده ماژور در نگرش کلی، هیجان ها، باورها و آمادگی عمل نسبت به سوءمصرف مواد مخدر، نسبت به افراد عادی تفاوت معنی داری وجود دارد. به عبارتی افراد افسرده آسیب پذیرتر می باشند. این پژوهش با تکیه بر شاخه جرم شناسی روان شناختی (روانی) انجام گرفته است، که با روش علمی و عینی به تحلیل علل و عوامل روانی پیدایش جرم، با هدف پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح و درمان بزهکاران می پردازد.
    کلیدواژگان: جرم شناسی روان شناختی، افسردگی ماژور، نگرش نسبت به مواد مخدر، پرسش نامه نگرش به مواد مخدر
  • علیرضا باقری ابیانه* صفحات 145-167
    درجات مختلف انسجام حقوقی در یک نظام حقوقی را می توان در قالب های زیر طبقه بندی کرد: 1- نظام کاملا منسجم است؛ 2- کثرت گرایی حقوقی در نظام حادث شده است؛ 3- نظام حقوقی چندپارگی را تجربه می کند. حقوق کیفری بین المللی دارای هم پوشانی با حقوق بین الملل عمومی است لذا مفاهیم و مراجع حقوق بین الملل عمومی بر آن تاثیرگذار است. به علاوه این رشته در عین حال نسبتا جدید است لذا مشخصا در مسایلی در خصوص هنجارها، سلسله مراتب دادگاه ها و شناسایی مقررات قابل اعمال تعارضاتی به وجود می آید که مشخصا قابل حل و فصل نیست. برای مثال سلسله مراتب دیوان بین المللی دادگستری با دادگاه های کیفری بین المللی، سلسله مراتب دادگاه های کیفری بین المللی نسبت به هم و سلسله مراتب دیوان های حقوق بشر با محاکم کیفری بین المللی و در نهایت جایگاه شورای امنیت در اتخاذ تصمیمات موثر در امور قضایی و جایگاه این تصمیمات بر آرای محاکم کیفری بین المللی ازجمله این مسایل است. در این نوشتار چنین استدلال می شود که با وجود چنین تعارضات و ابهاماتی حقوق کیفری بین المللی در چارچوب مفهوم کثرت گرایی حقوقی قرار می گیرد نه چندپارگی حقوقی.
    کلیدواژگان: کثرت گرایی حقوقی، چندپارگی حقوقی، حقوق کیفری بین المللی، حقوق بشر، حقوق بشردوستانه
  • سیدابراهیم حسینی*، سیدقاسم زمانی صفحات 169-189
    تعیین قربانی در حقوق بین الملل کیفری دارای اهمیت زیادی است. این امر در ارتباط تنگاتنگ با جرم و تعیین جبرانی است که باید انجام شود. در معنای ساده قربانی، شخصی اعم از حقیقی و حقوقی است که به خاطر ارتکاب جرایم و جنایات بین المللی متحمل زیان و خسارت شده است. قربانی می تواند مستقیم یا غیرمستقیم باشد؛ در این معنا خانواده و خویشان یک شخص نیز ممکن است به عنوان قربانی شناسایی شوند. متعاقب همین امر، زیان وارده به شخص نیز می تواند دارای انواع مختلفی مثل جسمانی، معنوی، عاطفی، مالی و از این قبیل باشد. جرایم در حقوق بین الملل کیفری معاصر و با توجه به اسناد بین المللی موجود در چارچوب حقوق بشردوستانه بین الملل، جرایم معاهده ای و اساسنامه های دیوان ها و محاکم کیفری بین المللی به طور رسمی دارای دو دسته از قربانیان قلمداد می شوند. دسته اول، اشخاص حقیقی که عمده قربانیان جرایم و جنایات بین المللی را تشکیل می دهند و دسته دوم، نهادها، سازمان ها و به طور خاص اموال فرهنگی هستند. البته، در این میان با توجه به تجارب تاریخی در دو جنگ جهانی و سپس مخاصمات مسلحانه متعدد پس از آن، جامعه بین المللی نیز در سطحی بالاتر همواره به عنوان یک قربانی ضمنی در تمامی جرایم بین المللی قابل توجه است. با این تفسیر به نظر می رسد می توان گفت که در همه جرایم باید زیان وارده به قربانیان جبران شود. به این ترتیب، حتی جرایمی که دارای قربانی نیستند قابل جبران در حق جامعه بین المللی خواهند بود.
    کلیدواژگان: قربانی، حقوق بین الملل کیفری، جنایات بین المللی، جرایم فراملی
|
  • Hossein Sharifi Tarazkouhi *, Fatemeh Fathpour Pages 5-48
    Development and transformation of international norms and structures is being affected by two general approaches of state-centric and human-centric toward international law. Humanization process of international law which is rooted in Kant's moral teachings and resulted in changing of attitude to individual's place in the system of international law has also impact on the field of terrorism and its victims. This process began with adoption of the declaration of the United Nations general assembly in 1985 and then has been continuing in various instruments in the global and regional levels. At the same time, in addition to the norms, the structures of international law are affected by this process. Overall, however, this turning towards moral and material support of victims of terrorism is quite competent and worthy of praise but it seems that these efforts are not enough. In addition to increasing the range of supporting measures, the content of international soft law documents must be incorporated in international binding conventions. Yet support of victims of terrorism is in need of reforms in the structures of international law.
    Keywords: Terrorism, Victims of Terrorism, Protection of Victims, Terrorist Acts, Countering Terrorism
  • Mortaza Javanmardisaheb *, Mohammad Bagher Rastegar Mahjanabadi Pages 49-86
    The “Islamic State of Iraq and Sham”, the ISIS for short, in a military operation, in order to dominate the Neinava Province and a region the center of which is the city of Sinjar on the northwestern coast of the country of Iraq, has committed crimes such as wholesale killing, enslaving the people, and the destruction of sacred places, against the denizens who are recognized as Yezidis. The ISIS has also obligated the Yizidis to convert to Islam and has displaced them into the mountains in an extreme condition of the summer heats of 2014. This being reflected in the universal media, has proposed the accomplishment of genocide as an international crime. This problem in the present study has been investigated through the adaption of the subject features (the victimized, the committed crimes, and the recognition of the criminal's thought situation) with the conditions of crime check in the prevention and punishment of genocide convention. The characteristic under study is that the ISIS not only helps denying the crimes, but also justifies them according to the Islamic doctrines and specifically the Holy Quran as the primary source of Ijtihad in the religion. This claim although appears correct on the face of it, however through scrutiny and authorized interpretations of the Holy Quran their fallacy is exposed. Therefore, their crimes analyzed through the convention is not coordinate with their being in the wrong, and, in any way, their claim is not legal to be surveyed in their crime justification.
    Keywords: International Crime, Genocide, Yezidi, Kurds, ISIS
  • Rahim Nobahar *, Mohammadreza Khatteshab Pages 87-113
    Criminal law presupposes human beings are rational agents who have free will and ability to control their conducts. Raising doubt about this presupposition would threaten and harm criminal law. It is because punishing a person who has no control over his acts is unjust. Furthermore, determinism makes some major functions of criminal law like deterrence nonsense. Obviously, law cannot guide the forced persons who have no free will. Some philosophers raise the idea of impossibility of free will for human being by reference to the causal universe in which we live. This article considers two basic approaches about free will and determinism; i.e. compatibility and incompatibility. It also tries to make a consistency between the acceptance of free will of human being along with causal relations and living in a causal universe. Such an approach, according to the authors would provide background for having a more just and fair understanding of criminal responsibility.
    Keywords: determinism, Free Will, Compatibilism, Incompatibilism, criminal responsibility
  • Gholamhosein Karimi Kohaki *, Mehri Zamanzadeh Behbahani Pages 115-144
    Delinquent disease that affects the outer and inner conscious and unconscious motivations crime is committed. And hence in need of correction and treatment some deviations and crimes are being committed by people with mental disorders. These people are a bunch of people with major depression. Criminologists found to provide a thorough study of crime and deviance at the same time or inclination to investigate organized crime and crime situation before payment. Field research method was causal-comparative method to predict the impact of depressive illness major relationship with attitude toward drug. To this end, 40 people were tested in Behbahan city. Subjects were 20 patients with major depression and 20 normal matched, 10 male and 10 female. To check out questionnaires to examine attitudes towards drugs, the two groups were used. Data obtained through descriptive statistics, frequency and percentage and inferential statistics (chi-square test) were analyzed. The results showed: in terms of attitudes towards drugs among individuals with major depression, the general attitude, emotions, beliefs and readiness to act against drug abuse, there is a significant difference compared to normal individuals. This means that depressed people are more vulnerable.
    Keywords: Attitude towards Substance Abuse, Major Depression, Drug Attitude Inventory, Mental Criminology
  • Alireza Bagheri Abyaneh * Pages 145-167
    The coherence of a legal system can be classified in three degrees: 1- The system is completely coherent; 2- Legal pluralism can be occurred in a legal system; 3- The legal system experiences some degrees of fragmentation. International criminal law overlaps international law thus many concepts and institutions of international law affect it. Additionally it is a new discipline in law hence it has its own system. Thus In some subjects the conflict of norms, the obscurity in hierarchy of institutions and finding the appropriate regulation are inevitable. For example the relationships between ICJ and ICC or relationships between the international criminal courts are obscure. By paying attention to these kinds of problems, it can be argued that this system is a kind of legal pluralism and the fragmentation does not happen at least right now.
    Keywords: Legal Pluralism, fragmentation, International Criminal Law, Human rights, International Humanitarian Law
  • Seyed Ebrahim Hosseini *, Seyed Ghasem Zamani Pages 169-189
    Defining the concept of victim in international criminal law has a considerable significance in terms of its tight relations with crime and reparation that must be paid to victim. In simple meaning, victim is a person - natural or legal - suffered from perpetration of international crimes. Persons could be victimized both directly and indirectly; in this sense, family and relatives of a direct victim also could be known as victims. Subsequent to this, suffered incurred could be physical, psychological, mental, emotional, financial and etc. According to instruments in humanitarian law and statute of international criminal court and other international criminal tribunal, there are two categories of victims; first, natural persons that they are the main victims of international crimes and second, institutions, organizations and sometimes cultural properties. Of course, international community as history shown also can be introduced as a permanent victim in every international crime. Thus, any kind of damage incurred to any of these victims must be repaired when an international crime committed against them. Generally speaking, it could be said that damages could be repaired even in situations that there is no direct victims because there is always an international community.
    Keywords: victim, International Crime, Natural Person, Legal Person, International Community