فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 98 (تابستان 1396)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 98 (تابستان 1396)

  • 228 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/07/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • افشین امجدی *، سیدعلی حسینی یکانی، سینا احمدی کلیجی صفحه 1
    نوسان‏های قیمت محصولات کشاورزی هم تولیدکنندگان و هم مصرف کنندگان را با ریسک و عدم قطعیت مواجه می سازد. قرارداد آتی به عنوان یکی از ابزارهای مهم پوشش ریسک به مدیریت ریسک قیمت می پردازد. بر این اساس در این مطالعه با استفاده از روش حداقل میانگین واریانس، به بررسی وضعیت پوشش ریسک محصولات کشاورزی در بازار بورس والاستریت کشور امریکا در دوره یک ماهه سال 2014 پرداخت‍‍ه شد. نتایج نشان داد که قراردادهای آتی محصول ذرت ریسک قیمتی را حدود 26 درصد کاهش داده است. همچنین در مقایسه با محصول ذرت، قراردادهای آتی محصول سویا کارایی پوشش ریسک بیشتری نسبت به محصول ذرت داشته است که این کارایی به حدود 88 درصد می رسد. نتایج کارایی پوشش ریسک قراردادهای آتی محصول گندم و پنبه نشان دهنده پوشش ریسک این قراردادها به ترتیب به میزان 83 و 79 درصد است که مبین پوشش ریسک قابل توجه برای این محصولات است. بنابراین، با توجه به نتایج به‏دست آمده، توسعه بورس کالاهای کشاورزی به‏خصوص قراردادهای آتی می تواند دغدغه کشاورزان در زمینه ریسک را به حداقل رساند.
    کلیدواژگان: بورس کالای کشاورزی، پوشش ریسک، روش حداقل میانگین واریانس
  • حامد رفیعی *، مجید محمدی، عمران طاهری ریکنده، صابر کلهری صفحه 19
    چکیده پسته از مهم‏ترین اقلام صادراتی است که می تواند در بهبود وضع کسب درآمدهای ارزی کشور نقش شایان توجهی ایفا کند. با توجه به اهمیت صادرات کشاورزی و حفظ سهم صادراتی از بازارهای جهانی، به‏خصوص برای محصول پسته، شناسایی عوامل موثر بر سهم ایران در بازارهای جهانی ضروری به نظر می رسد. به همین منظور، با استفاده از روش خودتوضیح با وقفه گسترده، عوامل موثر بر سهم صادراتی ایران برآورد شد. نتایج برآورد مدل نشان داد که متغیرهای نسبت قیمت داخلی به قیمت جهانی پسته و نرخ ارز واقعی اثر مثبت و معنی داری بر سهم صادراتی پسته ایران دارند. همچنین متغیرهای نوسانات تولید پسته ایران، متغیر مجازی خشکسالی و سهم صادراتی آمریکا اثر منفی و معنی داری بر سهم صادراتی پسته ایران دارند. با برآورد مدل تصحیح خطا مشخص شد که در هر دوره، بیش از 75 درصد از عدم تعادل در سهم صادراتی پسته ایران تعدیل می شود. لذا با توجه به نتایج، باید با توسعه کشاورزی دانش‏محور و گسترش آموزش های کشاورزی و در کنار آن توسعه فناوری های نوین و مدیریت مناسب واحدهای تولیدی، حتی المقدور از نوسانات تولید در سال های آتی جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: بازارهای جهانی، سهم صادرات، ARDL، پسته، ایران
  • فاطمه کشیری کلایی، سیدعلی حسینی بکانی *، محبوبه اسپانلو صفحه 43
    اختصاص سهم بالای یارانه به نهاده هایی نظیر کودهای شیمیایی درکشور ایران و آثار منفی این نوع سیاست ها بر متغیرهایی نظیر عملکرد محصول و مخارج دولت موجب تصمیم‏سازی حذف این نوع یارانه ها شده است. از جمله محصولات تحت تاثیر اعمال این نوع سیاست، محصول برنج است. در مطالعه حاضر به منظور بررسی آثار سیاست های دولت در زمینه هدفمندی یارانه کودهای شیمیایی نظیر کودهای ازته، فسفاته و پتاسه بر رفاه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان برنج در مناطق مختلف ایران، الگوی تعادل فضایی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد حذف یارانه نهاده های مذکور در مناطق مختلف آثار متفاوتی به همراه داشته و این تغییرات در مناطق عمده تولید محسوس تر بوده است. به طور کلی، حذف یارانه نهاده های ضروری، نظیر کود ازته، عمدتاموجب بالا رفتن رفاه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان برنج شده است به طوری که کل رفاه تولیدکننده و مصرف کننده به ترتیب 83/1 و 56/4 درصد افزایش یافته است. این درحالی است که حذف یارانه کودهای فسفاته و پتاسه با وجود آثار مثبت در رفاه تولیدکنندگان برخی مناطق، به ترتیب موجب کاهش رفاه کل تولیدکننده در ایران به میزان 188/0 و 191/0 درصد و کاهش رفاه مصرف کننده در همه مناطق به‏مقدار 46/0 و 47/0 درصد شده است.
    کلیدواژگان: حذف یارانه، آثار رفاهی، کود شیمیایی، برنج، مدل تعادل فضایی
  • ساسان اسفندیاری *، احسان سپهوند، سید عبدالمجید جلایی اسفندآبادی صفحه 63
    با توجه به اهمیت سرمایه گذاری در رشد اقتصادی و ساختار تابع سرمایه گذاری و Q توبین، در این مطالعه اثر شاخص Q توبین بر ارزش افزوده بخش کشاورزی در ایران با بهره گیری از روش خودتوضیح با وقفه های توزیعی(ARDL) بررسی شد. نتایج نشان داد که در بلندمدت متغیرهای شاخص Q توبین و اشتغال بخش کشاورزی بر ارزش افزوده بخش کشاورزی اثرگذارند. ضرایب برآورد شده برای این متغیرها در بلندمدت به ترتیب 557/0 و 615/0 به‏دست آمد که نشان دهنده رابطه مستقیم بین شاخص Qتوبین و ارزش افزوده بخش کشاورزی است. لذا پیشنهاد شد که سرمایه گذاران بخش کشاورزی افزون بر سایر معیارها از این شاخص به عنوان یکی از معیارهای ارزیابی عملکرد، با توجه به نقش آن در سرمایه گذاری و سهولت محاسبه استفاده کنند.
    کلیدواژگان: شاخص Q توبین، ارزش افزوده بخش کشاورزی، ARDL، سرمایه گذاری
  • فرهاد ترحمی*، مریم پرور، مسعود همایونی فر، مهدی خداپرست مشهدی صفحه 81
    هدف از این پژوهش، شناسایی پیوندهای بین بخشی و زنجیره های تولید بخش کشاورزی در استان خوزستان است. به این منظور، ابتدا با استفاده از روشCHARM ، جدول داده- ستانده استان تهیه شد. سپس با استفاده از الگوی APL و پیوندهای پیشین و پسین، زنجیره های تولید میان بخش های اقتصادی استان با تاکید بر بخش کشاورزی شناسایی شد. نتایج نشان داد که ارتباط مستقیم بین بخش های تولیدی در استان خوزستان ضعیف است. بخش کشاورزی به صورت مستقیم تنها با بخش محصولات غذایی و آشامیدنی ارتباط دارد.ضمن اینکه این بخش به همراه معدن در ابتدای زنجیره تولید استان قرار گرفته و با تمامی زیر بخش های صنعت استان، زنجیره تولید تشکیل داده است. بنابراین، سرمایه گذاری در بخش کشاورزی می تواند به صورت غیرمستقیم، به رشد بخش صنعت استان بینجامد.
    کلیدواژگان: جدول داده، ستانده، استان خوزستان، بخش کشاورزی، الگوی CHARM، روش APL
  • امیرمنصور طهرانجیان، سید مجتبی مجاوریان *، یلدا مصطفی پور صفحه 109
    هدف از این پژوهش، شناسایی پیوندهای بین بخشی و زنجیره های تولید بخش کشاورزی در استان خوزستان است. به این منظور، ابتدا با استفاده از روشCHARM ، جدول داده- ستانده استان تهیه شد. سپس با استفاده از الگوی APL و پیوندهای پیشین و پسین، زنجیره های تولید میان بخش های اقتصادی استان با تاکید بر بخش کشاورزی شناسایی شد. نتایج نشان داد که ارتباط مستقیم بین بخش های تولیدی در استان خوزستان ضعیف است. بخش کشاورزی به صورت مستقیم تنها با بخش محصولات غذایی و آشامیدنی ارتباط دارد.ضمن اینکه این بخش به همراه معدن در ابتدای زنجیره تولید استان قرار گرفته و با تمامی زیر بخش های صنعت استان، زنجیره تولید تشکیل داده است. بنابراین، سرمایه گذاری در بخش کشاورزی می تواند به صورت غیرمستقیم، به رشد بخش صنعت استان بینجامد.
    کلیدواژگان: چرخه های تجاری، کشاورزی، ارزش افزوده، نوسان های تولید
  • عبدالرسول شیروانیان * صفحه 130
    این مطالعه وضعیت سهم عوامل بازار از قیمت نهایی محصولات کشاورزی را با تاکید بر صادرات در استان فارس بررسی کرد. بدین منظور، شاخص های سهم عوامل بازاریابی، انواع حاشیه و انواع کارایی در دو بازار داخلی و بازار صادراتی محاسبه شد. بخشی از آمار و اطلاعات از طریق مراجعه به ادارات و سازمان های ذی‏ربط به دست آمد. بخشی دیگر از داده ها با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی و انجام مصاحبه و تکمیل پرسش‏نامه از 11 صادرکننده و 28 عمده-فروش محصولات کشاورزی جمع آوری شد. نتایج نشان داد در کلیه گروه های کالایی محصولات کشاورزی (به جز گروه کالایی گیاهان دارویی و صنعتی)، تولیدکنندگان بیشترین سهم از قیمت نهایی را به خود اختصاص داده اند و به ترتیب، عمده‏فروشان، خرده فروشان و صادرکنندگان در رده های بعدی این تخصیص قرار دارند. نتایج این مطالعه در راستای توسعه بازار محصولات کشاورزی، بر بازار صادراتی تاکید دارد. در عین حال نتایج نشان داد با ورود اغلب گروه های کالایی محصولات کشاورزی به بازار صادراتی، سهم تولیدکنندگان از قیمت نهایی کاهش می یابد. لذا به منظور مقابله با این کاهش و در راستای تقویت سهم تولیدکنندگان از قیمت نهایی در بازار صادراتی، تشکیل تعاونی های بازاریابی تولیدکنندگان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سهم عوامل بازاریابی، حاشیه و کارایی بازاریابی، صادرات محصولات کشاورزی، استان فارس
  • نادر نادری *، هدا نجف پور، زهرا یوسفی، نعمت الله شیری صفحه 157
    توسعه کارآفرینی نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصادی - اجتماعی کشورهای مختلف ایفا میکند و میتواند بسیاری از مشکلات کشورها را برطرف کند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع توسعه کسب وکارهای کارآفرینانه کشاورزی در شهرستان کرمانشاه انجام شد. این پژوهش از نظر شیوه گردآوری داده ها، از نوع پژوهش های توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری آن را کلیه کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی، خدمات مشاوره ای و فنی مهندسی کشاورزی شهرستان کرمانشاه تشکیل دادند(257 نفر) که براساس جدول کرجسی مورگان تعداد 157 نفر از آنها برای انجام تحقیق انتخاب شدند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که در مجموع حدود 524/65 درصد واریانس موانع توسعه کسب وکارهای کارآفرینانه کشاورزی در شهرستان کرمانشاه را به ترتیب پنج مانع مربوط به بازار، فضا و بستر کارآفرینی، تولید، اداری و عوامل طبیعی تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی، اشتغال روستاییان، توسعه کشاورزی، موانع توسعه کشاورزی
  • محمدکاوسی کلاشمی *، پریسا خلیق خیاوی صفحه 175
    بررسی نوسان قیمت خرده فروشی و عمده فروشی، میزان و شدت تاثیرپذیری هر یک از قیمت های مورد اشاره از نوسان در سایر قیمت ها در بررسی های بازاریابی اهمیت دارد. در پژوهش حاضر با استفاده از الگوی خودتوضیح واریانس ناهمسان شرطی تعمیم یافته (GARCH) آثار سرریز قیمت چای ممتاز در دو سطح خرده فروشی و عمده فروشی بررسی شد. نتایج نشان داد که نوسان های قیمت در سطح خرده فروشی آثار سرریز مثبت و معنی داری بر نوسان های قیمت در سطح عمده فروشی دارد. همچنین نوسان های قیمت چای در سطح عمده فروشی و خرده فروشی تاثیر مثبت و معنی داری بر نوسان قیمت در همان سطوح دارد. از سوی دیگر، قیمت محصول در سطح عمده فروشی در مقایسه با قیمت در سطح خرده فروشی نوسان و بی ثباتی بیشتری دارد. براساس نتایج می توان گفت که حساسیت نوسان های قیمت چای در سطح عمده فروشی از نوسان های قیمت خرده فروشی بیشتر است. از این رو، تدوین برنامه مدیریت جامع ریسک که در برگیرنده ریسک قیمت چای نیز باشد باید از سوی سازمان چای کشور در دستور کار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قیمت عمده فروشی، قیمت خرده فروشی، الگوی GARCH، حساسیت، پایداری
  • مجید وطن پور، علیرضا کوچکی*، مهدی نصیری محلاتی، محمد قربانی صفحه 193
    در این مقاله تغییرات بهره وری کل عوامل تولید، کارایی فنی و تغییرات تکنولوژیکی در غلات، با و بدون درنظر گرفتن تحقیقات کشاورزی با استفاده از روش مالم کوئیست تجزیه و تحلیل شد. نتایج مطالعه نشان داد که رشد بهره وری کل عوامل تولید در غلات روند افزایشی داشته است . این روند با وارد کردن عامل تحقیقات به متغیرهای الگو کاهش یافته که این موضوع نشان دهنده ناکارآمدی تحقیقات از بعد انتقال نتایج به سطح مزرعه از یک سو و زمانبر بودن نتایج تحقیقات به لحاظ اعتماد ازآثار آن برای انتقال به مزرعه ازسوی دیگردر این بخش است. کارایی فنی در دوره مطالعه با میانگین 005/1 نسبت به تغییرات تکنولوژیکی رشد کمتری دارد و به همین دلیل کمتر در تغییرات بهره وری سهیم است. با توجه به یافته ها پیشنهاد می شود برای افزایش بهره وری بخش تحقیقات مدیریت صحیح و دقیق اعمال گردد.
    کلیدواژگان: بهره وری، کارایی فنی، تغییرات تکنولوژیکی، غلات، تحقیقات
|
  • A. Amjadi *, S.A. Hosseini Yekani, S. Ahmadi Kaliji Page 1
    Fluctuations in the agricultural products price face producer and consumer with risk and uncertainty. Futures contract as an important tool of hedging pays to price risk management. Base on, this study has tried to use of the least mean-variance method investigating agricultural product hedging situation in the Wall Street exchange market at the one-month period of December 2014. The results show that the futures contract of corn decreasing risk price about 26 percent. Also, in comparison with corn, the futures contract of soybean has more hedging than corn futures contract. The results of hedging efficiency of wheat futures contract represent hedging is up to 83 percent and this amount for cotton is about 79 percent. According to the results, development of agricultural commodity exchange specially the agricultural futures contracts can be minimized farmers concerns in the field of risk.
    Keywords: Agricultural Commodity Exchange, Hedging, Least Mean-Variance Method
  • H. Rafiee *, M. Mohammadi, E. Taheri Reykande, S. Kalhori Page 19
    Pistachio is the most important export items that could plays an important role to improve the country's foreign exchange income. Given the importance of agricultural exports and the export share of the global market of pistachios, identifying factors influencing the share of exports in world markets is essential. Therefore, factors affecting export share were estimated using Auto Regressive Distributed Lag Model. The results showed that the ratio of domestic prices to world prices of pistachio and real exchange rate have a significant positive effect on pistachio's export share. Also, Iranian pistachio production fluctuations, drought dummy variable and America's export share have a negative and significant effect on export share of Iran's pistachios. The result of error correction model estimation showed that in each period, more than 75% of imbalance in export share of Iran's pistachio is adjusted. According to the results it is necessary that by development of a knowledge-based agriculture and expanding agriculture education, as well as the development of new technologies and suitable management production units as much as possible to prevent fluctuations of production in future.
    Keywords: Global Markets, Export Share, ARDL, Pistachio, Iran
  • F. Kashiri Kolaei, S. A. Hosseini Yekani *, M. Espanloo Page 43
    The high share of subsidies on inputs such as chemical fertilizers in the Iran and the negative effects of these policies on variables such as yield and government expenditures has been caused the decision to removal these types of subsidies. The rice is one of the products that have been affected following the application of this policy. In this study, the spatial equilibrium model was used to investigate the effects of government policies in the field of targeted subsidies for fertilizers such as nitrogen, phosphate and potassium on the rice producers and consumers welfare in different regions of Iran. Results of this study show that the removal of fertilizers subsidies had various effects in different regions, and this is more noticeable changes in the major areas of this production. In general, the removal of essential inputs subsidies such as nitrogen, mainly increased rice producers and consumers welfare, so that producer and consumer total welfare have been increased about 1.83 and 4.56% respectively. While the removal of phosphate and potassium fertilizers subsidies despite its positive impact on the producers welfare in some areas, have been caused decrease in Iranian producer total welfare about 0.188 and 0.191%respectively and also decrease in consumer total welfare about 0.46 and 0.47% respectively.
    Keywords: Removal of Subsidies, Welfare Effects, Chemical Fertilizer, Rice, Spatial Equilibrium Model
  • S. Esfandiari *, E. Sepahvand, S. A. M. Jalee Esfand Abadi Page 63
    Regarding the importance of investment in economic growth and the structure of investment function and Tobin's Q, in this study, the effect of Tobin`s Q index on value added in agricultural sector using Auto-Regressive Distributed Lags (ARDL) method was investigated. The results show that Tobin's Q and agricultural employment are effective on value added of agricultural sector in the long run. The estimated coefficients in the long run for these variables are 0.557 and 0.615 respectively which reflects the direct correlation between Tobin's Q and value added of agricultural sector. According to the result, it is suggested that agricultural investors use the Tobin`s Q index as one of the performance evaluation criteria in addition to other criteria, due to its role in investment and to facilitate the calculation.
    Keywords: Tobin's Q Index_Value Added_Agriculture Sector_Auto-Regressive Distributed Lags (ARDL)_Investment
  • F. Tarahomi *, M. Parvar, M. Homaunifar, M. Khodaparast Mashhadi Page 81
    The aim of this research is identification of intra-sectoral linkages and production chains of agriculture sector in Khuzestan province. For this purpose, at first, input-output table for Khuzestan province is prepared by using CHARM method. Then, by using APL method and backward and forward linkages, production chains among economic sectors of province are recognized by emphasizing on agricultural sector. The results indicate that direct linkage among production sectors in Khuzestan province is weak. Agriculture sector has a direct relationship only with food and beverage production. In addition, this sector along with mining, set at the first of production chains and forms production chains with all industrie's sub sectors of Khuzestan province. Therefore, investment in agricultural sector can grow up industry sector of this province indirectly.
    Keywords: Input-Output Table, Khuzestan Province, Agriculture Sector, CHARM Method, APL Method
  • Y. Mostafapour, A. Tehranchian, S. M. Mojaverian * Page 109
    In this article comparison of agriculture sector with other Iranian's economic sectors in creation of business cycles using simultaneous equations and 3SLS estimators has been proceed. According to the results, agriculture, oil and services business cycles have a significant positive effect on GDP business cycles. Also, there is a long-term relationship between the agricultural sector fluctuations and the GDP business cycles. Moreover, the impact of production fluctuations in the agricultural sector on the GDP business cycles is more, rather than the other sectors. According to research findings, taking policies such as the development of agricultural insurance and optimal control of agricultural imports can reduce production fluctuations in this section and also achieve sustained economic growth.
    Keywords: Business Cycles, Agriculture, Value Added, Production Fluctuations
  • A. Shirvanian * Page 130
    This study conducted to determine the marketing agent's shares in final price of agricultural products, with a focus on export in Fars province. For this purpose, the marketing agent's shares, the marketing margins indexes and the marketing efficiencies indicators were calculated, in the domestic and the export markets. Data were collected by documentary and survey methods. In documentary style, data obtained by referring to the relevant organizations. In the survey style, data collected through snowball sampling method by interviewing and completing questionnaire of 11 exporters and 28 wholesalers of agricultural products. The results showed that in all commodity groups of agricultural products (except of the medicinal and industrial plants (MIP) group), producers have the largest share of final price, and then wholesalers, retailers and exporters located in the next categories, respectively. In order to develop the marketing of agricultural products results focused on the export market. However, results indicated that by importance into export market, producer's share in the final price is reduced. In export market to cope with this decrease and in order to strengthen the producer's share in the final price, establishment the producers marketing cooperatives are recommended.
    Keywords: Marketing Agents Share, Marketing Margin, Marketing Efficiency, Export of Agriculture Products, Fars Province
  • N. Naderi *, H. Najafpour, Z. Yusefi, N. Shiri Page 157
    Entrepreneurship development plays an important role in the socioeconomic development in different countries and it can solve a lot of problems in this countries. This study has aimed to identify the barriers of development of agricultural entrepreneurial businesses in Kermanshah County. Method of data collection in this research was descriptive-survey method. According to Morgan-Krejcie table, 157 of agricultural experts, technical consultants and agricultural engineers of Kermanshah County (257 individuals) were selected for conducting the study. The findings of factors analysis indicate that market, space and basis of entrepreneurship, production, administrative and natural factors respectively are factors that explain approximately 65.524% of the obstacles variance of development of agricultural entrepreneurial businesses.
    Keywords: Agricultural Entrepreneurship, Employment of Villagers, Agricultural Development, Obstacles, Kermanshah County
  • M. Kavoosi-Kalashami *, P. Khaligh Khiyavi Page 175
    Investigating retail and wholesale prices volatility, level and intensity of each price affectivity from other prices volatility is important in marketing studies. This paper investigates volatility spillover effects across retail and wholesale levels in tea market using the Generalized Autoregressive Conditional Hetroscedasitic (GARCH) models. The empirical findings showed that the volatility of retail prices exerts significant and positive spillover effects on the volatility of wholesale prices. Moreover, the volatility of retail and wholesale prices has a significant and positive impact on its own price level volatility. Also, it was revealed that wholesale prices are shown to be more volatile than retail prices. Results revealed that the sensitivity of wholesale price volatility toward retail price volatility was more. So, establishing risk comprehensive management programme that considered price risk of tea should be performed by Iran Tea Organization.
    Keywords: Wholesale Price, Retail Price, GARCH Model, Sensitivity, Stability
  • M. Vatanpour *, A. Koochaki, M. Nasiri Mahallati, M. Ghorbani Page 193
    In this study total factor productivity, technical efficiency and technological changes of cereals with and without agricultural researches was analyzed by Malmquist method. Results indicated that growth of total factor productivity for cereals had an increasing trend. When the research impact was included, this trend was decreased due to ineffectiveness of research from the viewpoint of result transmission to farm level and outlast of the researches results for the trust of transmission consequences. Technical efficiency has less growth compared to technological changes and therefore its impact on productivity changes is less. According to the results, proper management can be exerted to increase the research productivity.
    Keywords: Productivity, Technical Efficiency, Technological Changes, Cereals, Research