فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و علم اطلاعات - سال نهم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1396)

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال نهم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی پژوهشی
  • فاطمه نویدی *، نصرت ریاحی نیا صفحات 3-20
    زمینه و هدف.کارکنان یک سازمان به عنوان مهم ترین سرمایه های سازمان به شمار می آیند که در طول خدمت خود در سازمان کوله باری از تجارب، مهارت ها و دانش فنی را کسب می کنند. اگر این مهارت ها و دانش فنی مستند نشود، با قطع همکاری این افراد از سازمان، این دانش فنی از بین می رود. بنابراین، به منظور حفظ این دانش ارزشمند، پرهیز از دوباره کاری، اجتناب از تکرار اشتباهات گذشته و انتقال تجارب به کارکنان تازه وارد، مستندسازی یک ضرورت به شمار می آید. بر این اساس مطالعه حاضر به بررسی نقش مستندسازی در مدیریت دانش سازمانی به عنوان ابزاری ضروری برای اشتراک گذاری تجارب می پردازد.
    روش. این پژوهش از انواع پژوهش توسعه ای کاربردی با رویکرد کیفی است که به روش تحلیل مضمون صورت گرفته است. ابزار به کار گرفته شده، مصاحبه نیمه ساختاریافته است و جامعه مورد مطالعه، 18 نفر از پژوهشگران شاغل در پروژه های پژوهشکده سامانه های ماهواره وابسته به سازمان فضایی ایران می باشند.
    یافته ها. دانشی که در پروژه ها جریان دارد ترکیبی از دانش چرایی، چه چیزی، چه کسی و چگونگی است که سهم بیشتری از این دانش ها از نظر ماهیت، دانش ضمنی است که بخش زیادی از این دانش در اسناد پروژه ها منعکس نمی شود.
    نتیجه گیری. با توجه به ضرورت مستندسازی در انتقال دانش و نقش مهم آن در مدیریت دانش باید اقداماتی برای فرهنگ سازی تسهیم دانش در پژوهشکده صورت گیرد. از جمله برگزاری سمینارهایی برای آشنایی کارشناسان و مدیران برای ضرورت حفظ و انتقال دانش، آموزش مستندسازی و گزارش نویسی فنی، توجه به حقوق مالکیت فکری نویسندگان و افزایش جو اعتماد در پژوهشکده.
    کلیدواژگان: مستندسازی، مدیریت دانش، دانش ضمنی، انتقال دانش
  • سمیرا سلیمان پور*، عبدالحسین فرج پهلو، حسین دهداری راد صفحات 21-38
    هدف
    هدف تحقیق حاضر عبارت است از بررسی زیرساخت های اشتراک دانش در دانشگاه شهید چمران اهواز از دیدگاه جامعه علمی این دانشگاه یعنی اعضای هیات علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی.
    روش شناسی:. تحقیق حاضر از نوع توصیفی بود که به روش پیمایشی صورت گرفت. جامعه تحقیق را کلیه اساتید دانشگاه شهید چمران که در مجموع 535 نفر می باشند، و دانشجویان تحصیلات تکمیلی این دانشگاه به تعداد 6000 نفر تشکیل می داد. انتخاب جامعه نمونه با روش تصادفی طبقه ای به تفکیک جنسیت و دانشکده صورت گرفت و تعداد آن با استفاده از جدول گرجسی - مورگان مشخص شد. بر این اساس، جمعیت نمونه برای اعضای هیات علمی برابر با 225 نفر و برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی 361 نفر بود. به منظور بررسی وضعیت زیرساخت های موجود با ساخت مقیاسی از نوع لیکرت، و با استفاده از طیف پنج گزینه ای یعنی از 1 تا 5 بر مبنای یافته های پژوهش پورسراجیان، اولیاء و سلطانی علی آبادی (1392) و پرسشنامه ی سلیمان پور (1394) تدوین شد که داده های لازم به وسیله آن گردآوری شد.
    برای قضاوت در مورد مطلوبیت زیرساخت های موجود بر اساس طیف بازرگان و همکاران (1386) عمل شد که مطابق این طیف از 1 تا 33/2 را نامطلوب، از 34/2 تا 67/3 را نسبتا مطلوب و از 68/3 تا 5 را مطلوب ارزیابی می کنند.
    کلیدواژگان: اشتراک دانش، دانشگاه شهید چمران، بررسی مقایسه ای، قطب علمی مدیریت دانش
  • علی بیرانوند*، احمد شعبانی، مرتضی محمدی استانی صفحات 39-60
    هدف
    هدف مقاله حاضر بررسی عوامل موثر بر تسهیم دانش در میان کتابداران کتابخانه های عمومی استان فارس بر اساس تلفیقی از مدل های تبادل اجتماعی و پذیرش فناوری اطلاعات و تبیین مدل پیش بینی رفتار آنها است.
    روش
    روش پژوهش از نوع کاربردی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. جهت تعیین روایی از روایی محتوایی و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار لیزرل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، کتابداران شاغل در کتابخانه های عمومی استان فارس می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی-طبقه ای، 180 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اکثر متغیرهای مدل تلفیقی تبادل اجتماعی و پذیرش فناوری اطلاعات بر تسهیم دانش موثرند و دارای رابطه علی بودند. برنامه های آموزشی و مشاوره ای مختلف و تناسب فناوری- شغل این فرصت را به وجود می آورد تا یک نوع فناوری بیشتر استفاده شود و عملکرد کتابداران بهبود یابد. وجود اعتماد متقابل میان کتابداران و سازمان و ایجاد تفکر ذهنی مثبت در ذهن کتابداران موجب بهبود ذهنیت آنها نسبت به فعالیت ها و پیچیدگی های استفاده از سیستم تسهیم دانش می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت تسهیم دانش به عنوان اساسی ترین کارکرد و مهم ترین چالش مدیریت دانش، ارائه عوامل موثر و مدل علی پیش بینی آن امری ضروری قلمداد می گردد.
    کلیدواژگان: کتابخانه عمومی، تسهیم دانش، مدیریت دانش، مدل تبادل اجتماعی، مدل پذیرش فناوری
  • فاطمه پازوکی*، محسن حاجی زین العابدینی صفحات 61-76
    هدف
    این پژوهش با هدف تبیین به کارگیری استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آردی ای) در حوزه مدیریت دانش سازمانی انجام شده است.
    روش
    در پژوهش حاضر با توجه به تاکید مشترک مدیریت دانش و رویکردهای نوین سازماندهی بر دانش مداری، عناصر مرتبط با سازماندهی توصیفی در مدل «نوناکا و تاکه اوچی» به عنوان یکی از پرکاربردترین مدل های مدیریت دانش در پیوند با استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آردی ای) بررسی شده است. همچنین عناصر هسته آردی ای، برای بهره گیری در چرخه مدیریت دانش سازمانی پیشنهاد شده است.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که مفهوم سازماندهی در مدل های گوناگون مدیریت دانش نهادینه شده است و با تمرکز بر این موضوع می توان جنبه ای عینی و عملیاتی به آن بخشید. همچنین به نظر می رسد که آردی ای نیز در فرایند مدیریت دانش به یکدست سازی، انسجام و در نتیجه بازیابی بهتر اطلاعات سازمانی کمک قابل توجهی بنماید که این امر با تاکید بر به کارگیری آردی ای در مخازن دانش سازمانی انجام خواهد شد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آر، دی، ای، )، مدل نوناکا و تاکه اوچی، سازماندهی دانش، مدیریت اطلاعات سازمانی
  • محمدحسین رونقی*، کامران فیضی، امین اسدپور صفحات 77-96
    دانش نقش حیاتی در دنبال کردن اهداف سازمان ها ایفا میکند. مدیریت دانش در سازمان ها تبدیل به یک مزیت رقابتی شده است. در ارتباط با پدیده هایی که کاملا عینی نیستند استفاده از روش های کمی دقیق، خطا پذیر است. یکی از روش های ارزیابی و تصمیم گیری غیر قطعی پدیده ها، استفاده از تئوری سیستم های خاکستری است. بر اساس این تئوری بوسیله بازه ها و مقادیر خاکستری نتایج نزدیک به واقعیت حاصل می شود. پژوهش پیش رو از نوع توصیفی پیمایشی است. هدف این پژوهش چگونگی ارزیابی فرایندها و اجزای مدیریت دانش در یک سازمان بوسیله مقادیر غیر قطعی خاکستری می باشد. جهت شفاف سازی راهکار پژوهش، شرکت همکاران سیستم جهت مطالعه موردی انتخاب شده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان و مدیران شرکت مورد مطالعه می باشد. تعداد 280 نفر بر اساس روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. بوسیله پرسشنامه هفت بعد مدیریت دانش در یک سازمان شامل: راهبرد، ساختار، افراد-نقشها، فناوری – سیستم های اطلاعاتی، ایجاد دانش، انتقال دانش و دسترسی به دانش بر اساس نظر خبرگان انتخاب و توسط تئوری سیستم های خاکستری مورد ارزیابی قرار گرفتند. از مهم ترین نتایج پژوهش چگونگی کاربرد روش غیر قطعی تئوری خاکستری در ارزیابی مدیریت دانش یک سازمان است همچنین از دیگر نتایج حاصله می توان به فاصله نسبی بین وضعیت موجود و مطلوب در دو بعد از مدیریت دانش یعنی انتقال دانش و کارکنان در سازمان مورد مطالعه اشاره کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سیستم های خاکستری، انتقال دانش
  • مهدی مرادی، زکیه مرندی *، ایمان محسنی صفحات 97-116
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین مدیریت دانش شخصی و عملکرد شغلی حسابداران سعی دارد نقش و میزان تاثیرگذاری مدیریت دانش شخصی را بر روی عملکرد شغلی حسابداران سازمان های مختلف بررسی نماید.
    روش
    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری آن شامل دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد رشته حسابداری دانشگاه های سطح شهر مشهد و گروه نمونه حاوی تعداد 208نفر بود و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه خودارزیابی مدیریت دانش شخصی دورسی ، پرسشنامه محقق ساخته عملکرد زمینه ای و وظیفه ای حسابداران استفاده شد. همچنین به جهت آزمون فرضیه ها از آزمون همبستگی و رگرسیون خطی با استفاده از نرم افزار spss نسخه 16 بهره گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاکی از آن است که بین مهارت مدیریت دانش شخصی و دو بعد عملکرد شغلی وظیفه ای و زمینه ای حسابداران ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    از نتایج حاصل شده چنین استنباط می شود که تلاش دانشگاه ها و سازمان ها در جهت ارتقای هر چه بیشتر مهارت مدیریت دانش شخصی، گام شایان توجهی در راستای بهبود کیفیت خدمات ارائه دهنده اعضای حرفه حسابداری ایفا می نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت دانش شخصی، عملکرد شغلی، عملکرد وظیفه ای، عملکرد زمینه ای
|
  • Fateme Navidi * Pages 3-20
    Background/aim. Employees, as the most important assets of an organization, acquire a great deal of experience, skills and knowledge throughout the time period they work for the organization. If their skills and technical knowledge are not documented properly, they will be lost as soon as employees leave the organization. Therefore, documentation is necessary in order to preserve this invaluable knowledge, avoid duplication and repeated mistakes occurred in the past.Thus, this research elaborates on the role of organizational knowledge management as an essential tool for sharing the gained experience with others.
    Methodology. This research is developmental applied research with qualitative approach and it was conducted using thematic analysis method.This method includes a semi-structured interview with 18 researchers conducting research projects at satellite research institute under the supervision of Iran Space Agency.
    Findings. The projects contain knowledge that is a combination of “know why”, “know what”, “know who” and “know how”. A large amount of this knowledge is the tacit knowledge. Most of this tacit knowledge is not reflected in the project documents.
    Conclusion. Considering the necessity of documentation within the knowledge transfer process and its important role in knowledge management; some steps need to be taken in order to make the knowledge sharing an organizational culture in institute, Such steps include holding introductory seminars for experts and managers to explain the importance of preserving and sharing the knowledge, conducting training classes for technical documentation,focusing on the intellectual property of writers,to establish and increase trust among the Institute personnel.
    Keywords: Documentation, Knowledge management, Tacit knowledge, knowledge transfer
  • Samira Soleimanpour * Pages 21-38
    Objective
    The aim of this study is to examine the sharing of knowledge at the University of martyr Chamran infrastructure from the perspective of the scientific community of the university's faculty members and graduate students.
    Methodology
    . This study was descriptive survey method. All the research community martyr Chamran university professors a total of 535 persons, and 6,000 graduate students at the University of MyDad. Selected sample was randomly stratified according to sex, school and using Grjsy table - Morgan became clear. Accordingly, the sample population of 225 people for the faculty and for graduate students was 361. In order to check the status of existing infrastructure by building scale of Likert, and using the whole five choices for each, from 1 to 5 based on the findings Pvrsrajyan, parents and Soltani LyBady (1392) and questionnaire Slyman Pour (1394) was formulated with the necessary data thereby collected.
    To judge the utility of existing infrastructure based on the whole businessman and colleagues (1386) was done in accordance with the range of 1 to 33/2 undesirable, from 34/2 to 67/3 to 68/3 to 5 relatively favorable and the desirable.
    Results
    Data analysis showed that the existence of the totality of all five components of the sharing of knowledge, technologies of information and communication management strategies, administrative structure elements, structure, culture and human factors of a university faculty consensus there are details about the features of these substructures some disagreements between faculty and students.
    Keywords: Knowledge Sharing, Shahid Chamran Uni, barresi
  • Ali Biranvand *, Ahmad Shaabani, Morteza Mohammadi Ostani Pages 39-60
    Purpose
    The present paper aims to investigate factors affecting knowledge-sharing among Fars Province public libraries’ librarians in terms of combina-tion of models Social Exchange and Technology Acceptance Model (TAM) and introducing a model of predicting their behavior.
    Research
    Methodology
    The research is of practical type, and questionnaire has been used as the data gathering tool. Content validity has been used in order to determine the measurement tool validity and Lisrel software pack-age has been used for data analysis. The statistical population of the research includes 180 librarians working in Fars Province’s public libraries and select-ed using stratified random sampling method.
    Results revealed that most of variable model Social Exchange and Technology Acceptance Model on knowledge-sharing are effect and a casual relationship. Education and consultation programs improve employees’ performance.These should be designed based on employees’ ability and type of activity. The technology-job proportionality provides the opportunity to make more use of a technology thus improving the user’s performance. Existence of mutual trust between the employees and the organization, on the other hand, causes both sides to tend more to make knowledge-sharing. Creation of positive mental thinking in employees’ minds has improved their mentality towards their activities and complexities of their use of knowledge-sharing system, at the same time, increasing job effectiveness and speed of doing duties.
    Conclusion
    Considering the importance of knowledge-sharing as the most fundamental function and the most important challenge of knowledge man-agement, the current work presents a casual model for predicting the factors affecting knowledge-sharing in public libraries.
    Keywords: public library, knowledge-sharing, knowledge management, Social Exchange Model, Technology Acceptance Model
  • Fatemeh Pazooki *, Mohsen Haji Zeinolabedini Pages 61-76
    Purpose
    The purpose of this research is to investigate the aspects of using RDA rules in institutional knowledge management process. Knowledge management includes the total procedures needed for management of organizational knowledge. Regarding the importance of information organization elements, this research is to examine knowledge management category and consider the role of librarians and information science experts in knowledge management.
    Methodology
    In this research, the role and the function of the modern information organization rules on the promotion and optimization of the knowledge management process have been determined. Furthermore, the represented models at knowledge management cycles and the role of information organization (as an interface at this process) have been studied. Then, the effective descriptive elements on “Nonaka & Takeuchi” model have been identified as one of the prominent models at knowledge management through Resource Description and Access (RDA). Finally, the core elements related to the knowledge management process and the importance of the related concepts have been represented in order to be used at knowledge management cycle of the organization.
    Findings: This study showed that organization concept exists in different knowledge management models and focusing on it could improve objective and operating aspects of this models. Also, it seems the RDA helps homogeneity, consistency and better institutional information retrieval in knowledge management process which will happen by using RDA in institutional knowledge repositories.
    Keywords: knowledge management, Information Organization, knowledge Organization, Resource Description, Access (RDA), Nonaka, Takeuchi Model
  • Mohamadhossein Ronaghi *, Kamran Feyzi, Amin Asadpour Pages 77-96
    Knowledge management (KM) is the process of capturing, developing, sharing, and effectively using organisational knowledge. It refers to a multi-disciplined approach to achieving organisational objectives by making the best use of knowledge
    Knowledge has a vital role in achieving organizational goals. Knowledge management is a competitive advantage in an organization. Uncertain phenomena cant measure by exact variable. Grey theory has been widely used to solve the uncertainty problems under the discrete data and incomplete information. This research is a descriptive survey. We have presented a new approach to knowledge management that examines the organizational knowledge by using grey system theory. To clarify this process System Group Company is taken as a case. The survey sample population consisted of 280 randomly taken employees and managers of System Group Company. Strategy, structure, employees-roles, information system, knowledge creation, knowledge transfer and availability as seven dimensions of knowledge management were evaluated by Grey theory. An important part of the results revealed knowledge transfer and employees need to attention in System Group Company.
    Keywords: knowledge management, Grey System Theory, Knowledge transfer
  • Mahdi Moradi, Zakiyeh Marandi *, Iman Mohseni Pages 97-116
    Purpose
    The present study attempted to investigate the relationship between the personal knowledge management and job performance of accountants, and tried to examine the role and influence level of personal knowledge management on the accountants’ job performance of different organizations.
    Methodology
    This research is a descriptive and correlational study. The statistical population consisted of master- degree students in accounting at the Universities of Mashhad and the sample group consisted of 208 people. To collect the data, Dorsey’s personal knowledge management self-assessment questionnaire, and contextual and task performance researcher-made questionnaire were used. Also, for testing hypotheses, correlation analysis and linear regression was applied using SPSS software version 16.
    Findings: The results of the study showed positive and significant relationship between personal knowledge management skill and two dimensions of accountants’ task and contextual job performance.
    Conclusion
    It is concluded that the efforts of universities and organizations to further enhance the knowledge of personal knowledge management is an important step in improving the quality of the services provided by the members of the accounting profession.
    Keywords: knowledge management, Personal knowledge management, job performance, Task performance, Contextual Performance