فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات داستانی
سال پنجم شماره 1 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شکرالله پورالخاص*، مریم بهزادی صفحات 1-12
    داستان کوتاه، روایت منثور خلاق نسبتا کوتاه، با گروه محدودی از شخصیت هاست که در عملی منفرد شرکت دارند و در پشت آن ساختار محکمی از فکر و اندیشه وجود دارد و به آسانی توانایی بیان موضوعات سیاسی، نظامی، فرهنگی و… را داراست. هشت سال دفاع مقدس گنجینه گران بهایی در اختیار داستان نویسان قرار داد؛ به گونه ای که با وقوع جنگ تحمیلی و دفاع مقدس، مضمون داستان کوتاه تعبیر کرد و مضامینی، همچون: شهادت و ایثار، فرهنگ عاشورا، دلتنگی برای ارزش ها، کمک به سربازان دین، جانبازان، آزاده ها و… در این ژانر ادبی مشهود است؛ با وجود این، داستان کوتاهی که بتواند تمام واقعیت ها و لحظه های ناب معنوی جبهه حق علیه باطل را به خوبی به تصویر بکشد و فراخور ادبیات داستانی دفاع مقدس باشد، پدید نیامده است. هدف اصلی نویسندگان، در این پژوهش، این است که با تحلیل برخی از داستان های کوتاه پایداری به مضامین محوری دفاع مقدس پرداخته شود.
    کلیدواژگان: دفاع مقدس، داستان کوتاه، مضامین محوری دفاع مقدس
  • بررسی عناصر پست مدرنیستی رمان «ترجیع بندی برای شاعران جوان»
    معصومه دهقان شیری * صفحات 15-40
    روایت پسامدرن که در پی پشت سر گذاشتن مدرنیته به وجود آمده، دارای ویژگی های خاصی است که معلول دنیای آشفته و ناامن امروزی است. در این نوع روایت، داستان هیچ قطعیتی ندارد و روال خطی در داستان دیده نمی شود؛ علاوه بر اینکه شخصیت های غیر قابل اعتماد ضمن رقابت با راوی داستان، موجب تکثرگرایی و بینامتنیت می شوند. در این پژوهش که با روش توصیفی - تحلیلی و با هدف شناخت عناصر پسامدرنیستی رمان ترجیع بندی برای شاعران جوان انجام شد،ویژگی ها، نشانه ها و عناصر تشکیل دهنده پسامدرنیسم شامل: مدور بودن، عدم قطعیت، زاویه دید دوم شخص، فراداستان و القاء جعل، چندصدایی، زاویه دید و کثرت گرایی، فراروایت، بدبینی و کولاژ، بررسی گردید و نمونه های این سبک در رمان مورد نظر تحلیل شد. در پایان به این نتیجه رسیدیم که ویژگی های سبک پسامدرنیستی در نوع روایت کاملا مشهود است و مهم ترین عنصر پسامدرنی این رمان، تکثرگرایی است که از طریق تعدد راویان و تغییر زاویه دید و همچنین بینامتنیت پدید آمده است. عدم قطعیت، فرامتن و چند پارگی نیز از عناصر شاخص این رمان محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، روایت پسامدرن، فتح الله بی نیاز، رمان ترجیع بندی برای شاعران جوان
  • علیرضا شوهانی، فرشته ملکی صفحات 41-56
    اصطلاح رئالیسم جادویی یا واقع گرایی جادویی، شیوه نوینی در داستان نویسی معاصر است که در آن عناصر واقعیت و خیال درهم می آمیزند. حاصل این تلفیق، اثری است که به هیچ کدام از عناصر اولیه سازنده اش شبیه نیست. در این شیوه، آمیزش دو عنصر واقعیت و خیال چنان استادانه انجام می گیرد که تمامی حوادث غیر واقعی و خیالی در بستر داستان، کاملا حقیقی و طبیعی جلوه می کنند؛ به گونه ای که خواننده به سادگی آن ها را می پذیرد. بر اساس یافته های پژوهش، روانی پور و گراس تلاش کرده اند با روبه رو کردن خواننده با دنیایی ناآشنا، بین خواننده و داستان فاصله اندازند و برای این منظور، از زوایای دید متعدد بهره جسته اند. شخصیت های دو اثر، دوگانه اند؛ یعنی از جهان واقعی به جهان تخیلی و بالعکس سیر می کنند. هر دو نویسنده، مشکلات سیاسی – اجتماعی جامعه خود را مبنای خلق رمان های خود قرار داده و شیوه رئالیسم جادویی را برای آفرینش داستان های خود به کار برده اند. رمان اهل غرق از نظر به کارگیری عناصر سحر و جادو و وهم و خیال پررنگ تر است و رمان طبل حلبی، نمونه های بیشتری از مولفه های دوگانگی و سکوت اختیاری داراست.
    کلیدواژگان: رمان، رئالیسم جادویی، اهل غرق، طبل حلبی
  • نسرین علی اکبری*، عبدالحسین شهبازی، مسعود باوان پوری صفحات 57-74
    یکی از کهن ترین گونه های ادبیات و هنر به عنوان پایدارترین جلوه گاه باورهای آدمی، آن، ادبیات عامه است. زبان ساده، لحن عامیانه، باورها و اعتقادات و لغات و اصطلاحات محلی از بارزترین ویژگی های ادبیات عامه است. با مطالعه در این نوع ادبیات، علاوه بر به دست آوردن اطلاعاتی در زمینه جامعه شناسی تاریخی، می توان به بررسی گذشته و شناخت باورهای مردم و روش زندگی آنان پرداخت. محمدرضا (فریبرز) همزه ای در آثار خویش به عناصر و باورهای فرهنگی و عامیانه اقلیم و منطقه خویش توجه خاصی نموده است. پژوهش حاضر بر آن است با بررسی رمان ورچم و بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی به بیان این عناصر و باورها در رمان مذکور بپردازد. این رمان را می توان منبع بسیار مهمی برای فرهنگ پژوهان، جامعه شناسان و زبان شناسان دانست، زیرا به خوبی به توصیف مکان ها، رویدادها و حوادثی که در این زمان در زندگی مردم غالب بوده است، پرداخته است. همزه ای در این رمان از ضرب المثل ها، لغات، باورها و اعتقادات دینی و روحی مردم به خوبی بهره برده است و ضرب المثل های رایج در این زمان را در لابه لای کتاب خویش گنجانده است؛ و این امر سبب شده تا این رمان به سان گنجینه ای ادبی برای نسل های بعدی باقی بماند. نویسنده از سراب ها و مکان های قدیمی استان و به ویژه شهر کرمانشاه یاد کرده است. همچنین مواردی مانند خوراک، پوشاک، بازی ها، موسیقی و باورهای مردم در این رمان به خوبی بازتاب یافته است.
    کلیدواژگان: ادبیات عامه، فرهنگ، کرمانشاه، فریبرز همزه ای، ورچم
  • علیرضا محمودی *، سوسن پسانین صفحات 75-86
    در این پژوهش به بررسی ویژگی های پسامدرنیستی در مجموعه داستانی یوزپلنگانی که با من دویده اند بیژن نجدی پرداخته شده است. مقاله حاضر که خوانشی نقادانه از مجموعه یوزپلنگانی که با من دویده اند بیژن نجدی است، ویژگی های پسامدرنیستی برخی از داستان های این مجموعه را در پرتو نظریه های منتقدانی همچون پاتریشیا وو، بری لوئیس، دیوید لاج و لیندا هاچن نشان می دهد. آنچه خوانش پسامدرنیستی این داستان ها را برمی انگیزد، مشاهده بعضی از تمهیدات پسامدرنیستی در تعدادی از داستان های این مجموعه است که آن ها را هم سو با آثار پست مدرن قرار می دهد. مجموعه داستانی یوزپلنگانی که با من دویده اند، دارای ده داستان است که در این میان، تنها در شش داستان «استخری پر از کابوس» ، «روز اسب ریزی» ، «شب سهراب کشان» ، «چشم های دکمه ای من» ، «مرا بفرستید به تونل» و «گیاهی در قرنطینه» برخی از مولفه های پست مدرن همچون: عدم قطعیت، تناقض، تغییر زاویه دید، شکست خط روایت و زمان داستان، فراداستان تاریخ نگارانه و ادغام خیال و واقعیت دیده می شود. در نهایت می توان گفت، نجدی در تدوین این شش داستان از مجموعه یوزپلنگانی که با من دویده اند، از مشخصه های مدرن و پست مدرن در کنار یکدیگر بهره برده، نمی توان این شش داستان را صرفا مدرن یا پست مدرن خواند.
    کلیدواژگان: بیژن نجدی، یوزپلنگانی که با من دویده اند، داستان، مولفه های پست مدرن
  • فواد مولودی* صفحات 91-115
    روایت ذهنی یکی از شیوه های رایج روایت در داستان مدرنیستی است که نویسنده آن، شخصیت را در کانون داستان قرار می دهد و تمام داستان را، به مثابه عرضه گاه مستقیم جریان ذهن و اندیشه شخصیت - در مرحله پیش از گفتار، یا در مرحله گفتار - می نویسد. چنین رویکردی به روایت، طبیعتا، نظام زیبایی شناختی و معرفت شناختی نوینی را ایجاب می کند و نویسنده روایت ذهنی برای دست یابی به آن نظام، هم زمان، پنج مولفه «زمان» «مکان» «پیرنگ» «شخصیت پردازی» و «صدای راوی» را در ساخت و پرداختی مدرنیستی و ذهنی عرضه می کند. کیفیت پردازش این مولفه ها علاوه بر آنکه سازنده صورت و ساختار اثر است، آشکارکننده مبانی معرفتی نویسنده آن نیز هست؛ چراکه هدف غایی در روایت ذهنی، عرضه دغدغه های ذهنی شخصیت مسئله دار و نمایش محدودیت شناختی و ادراکی او است. هدایت که در سه قطره خون (1311) و بوف کور (1315) خود را به عنوان پایه گذار مدرنیسم ادبی در داستان ایرانی شناسانده بود، بعدها در داستان کوتاه «فردا» (1325) آگاهانه کوشید روایتی ذهنی خلق کند و پایه گذار این شیوه در داستان فارسی هم باشد.او برای نخستین بار در داستان فارسی، تک گویی درونی دو شخصیت داستان (مهدی و غلام) را در کنار هم قرار می دهد و در زمانی ذهنی، به طور مستقیم جریان ذهن و اندیشه آن دو را عرضه می کند. در مقاله حاضر، بر پایه چارچوب نظری فوق، به تحلیل روایت ذهنی در داستان کوتاه «فردا» پرداخته ایم و کوشیده ایم با نگاهی انتقادی، ضعف و قوت روایت ذهنی این اثر را در دو حوزه صورت و محتوا نشان دهیم تا میزان توفیق هدایت در این شیوه روایت معلوم شود.
    کلیدواژگان: روایت ذهنی، تک گویی درونی، صادق هدایت، داستان کوتاه، فردا، زیبایی شناسی، معرفت شناسی
|
  • Shokrolah Poor Al Khas*, Maryam Behzadi Pages 1-12
    Short Story is the creative short prose, narration with the limited number of characters who individually accompany every creed. They are based on the cohesive structure of thought and reflection who are easily able to expatiate the political, military and cultural issues. Eight years of holy defense is valuable treasure of writers, so much that the presence of imposed war and holy defense concomitantly provide the subjects of short story such as; martyrdom, devotion, Ashura culture, missing of values, supporting the nation soldiers, the hurt and captured soldiers etc. Whereas there is no short story concerning the facts and the spiritual moments of battle of rights against the wrongs in the literary story of holy defense, the writers aim to analyze some aspects of resistance in the short stories considering holy defense.
    Keywords: Holy Defense, Short Story, The Axial Concepts of Holy Defense
  • The Analysis of Postmodernist Elements in the Novel of Strophe-Poem for Young Poets
    Masuma Dehghan Shiry * Pages 15-40
    Post-modern narration that has been emerged after modernism has the certain properties in effects of confusion and insecurity of the modern world. In this narration, the story is non-confirmation and the story is non-linear, also the characters are unreliable, while competing with the narrator, leads to pluralism and inter-textuality. Due to descriptive, analytical methods, his study aims to determine the elements of post-modern novel Strophe-Poem For Young Poets were done, features, signs and the elements of postmodernism such as cycle, uncertainty, the point of view of second person, meta- narration, the inductance of cheating, poly phony, point of view, pluralism, pessimism, hyper text, collage were studied and the examples of this style in the novel have been analyzed . We came to the conclusion that postmodernist narrative style is evident in the type of features and the most important element of postmodern novel is pluralism that has been emerged through multiple narrators, change the point of view and also intertextuality. The Uncertainty, the hypertext and fragmentation are the other specified elements of this novel too.
    Keywords: Narrative Literature, Post-modern narration, Fathollah Biniyaz, Strophe-Poem For Young Poets
  • Alireza Shovhani, Fereshteh Maleki Pages 41-56
    Magic Realism is novice approach in contemporary narration in which reality and image are intermingled. The result of such combination is the literary work which doesn’t resemble to the primary elements. Here, mingling of imagination and reality are so expertly done that all of unreal and imaginative events of story are naturally actualized, so much that the readers easily accept them. Regarding to the findings of study, Ravanipoor and Grass have tried to face the readers to unfamiliar world make distance between reader and story, therefore, they have used the different point of views. The characters of two works are polar, it means they pass from the real world to the imaginative one or vice versa. Both writers have considered the social-poetical issues of their societies in their novels, hence they have used magic realism. The novel of From Drowning is merely used the elements of magic and secrets and The Tin Drum has used the polar features of voluntary silence.
    Keywords: Magic Realism, From Drowning, The Tin Drum
  • Nasrin Ali Akbari *, Abdol Hosseyin Shahbazi, Masood Bavan Poori Pages 57-74
    One of most ancient genres of art and literature which has been considered as the primary foundation of human's beliefs is vulgar literature. The simple language, folk tone, the native beliefs, words and terms are the most outstanding features of folk literature. The study of such literature provides some achievements in the historical sociology considering past, people's beliefs, and their methods of life. Mohammad Reza (Fariborz) Hamzei has considered the folk, cultural elements of his own reign in the novel. The present study is to examine the novel of Varcham in the light of descriptive-analytical methods to express the elements and beliefs in the aforementioned novel. This novel can be perceived as the main source for cultural, social and linguistics researchers, because it expatiates places, events of that time as well as people. Hamzei has exerted idioms, vocabularies, precepts, the religious, spiritual beliefs of people. The common precepts of time have been inserted among the book, it causes to make the novel as the literary treasure for the following generations. The writer has referred to Kermanshah ancient places and lakes, besides foods, plays, clothes, music and the people's beliefs.
    Keywords: Vulgar Literature, Culture, Kermanshah, Fariborz Hamzehi, Varcham
  • Ali Reza Mahmoodi *, Susan Pasanin Pages 75-86
    This study has examined the characteristics of the postmodern in collection of stories of The Leopards Who Have Run With Me by Bizhan Najdi. This article is a critical reading of this collection of stories. It is based on postmodern theories of Patricia Waugh, Barry Lewis, David lodge and Linda Hutcheon. Due to some features of the postmodernism in this collection of stories, we may call it post-modern story. The Leopards Who Have Run With Me contains ten stories. Among these stories, only six of them like The Pool Full of Nightmares, My Button Eyes, Send Me to The Tunnel, The Isolated Plants… have postmodernism features like uncertainty, incoherence, change perspective, irregular narrative, meta-fiction, the combination of imagination and reality. Finally, it seems that, these stories have both of the modern and post-modern features. So they cannot be simply regarded as modern or postmodern story.
    Keywords: Bizhan Najdi, The Leopards Who Have Run With Me, Story, The Eelements of Postmodern
  • Foad Movloodi * Pages 91-115
    Mental narration is one of commonest methods of narrating in Modernist stories, in which the writer has centralized the character and all of the story provides a field to directly present the character's thought and his reflection in the level of prologue or conversation. Such approach naturally narrates the aesthetic organ, the novice epistemology, therefore the writer of mental narration has concomitantly presented five features of time, place, plot, characterization, the narrator's voice to access that organ. The quality of process not only makes the structure of literary works, but also it reveals the internal comprehension of writer, because the final aim of mental narration is to present the mental obsessions of characters, limitations, and their perceptions. Hedayat's Three Bloods (1311) and Blind Owl (1315) introduced himself as the founder of literary modernism in Iranian stories. Later, in the short story of Tomorrow (1325) he consciously tried to create the mental narration, he has found this method in Persian stories. He, at first, matched the soliloquy of two characters (Mahdi and Gholam), in order to present their thoughts and reflections. The present study has based on the aforementioned, theoretical approach, to analyze mental narration in the short story of Tomorrow, it is an attempt to critically to depict the weak and strong points of mental narration in the work, in order to emancipate his success.
    Keywords: Mental Narration, Soliloquy, Sadegh Hedayat, Short Story, Tomorrow, Aesthesis, Epistemology