فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال یازدهم شماره 3 (امرداد و شهریور 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیه شهری، سید جمال الدین طبیبی *، امیر اشکان نصیری پور، فرهاد غفاری صفحات 247-258
    زمینه و هدف
    در راستای دستیابی به اهداف نظام سلامت، وجود یک چارچوب برای ارزیابی ضرورت دارد. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر کارکردها بر اهداف نظام سلامت ایران بود.
    روش بررسی
    پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی طی سال 94-1393 انجام شد. از بین تمام صاحب نظران حوزه ی سلامت 419 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایو گلوله برفی در پژوهش شرکت داشتند. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسشنامه ی بررسی اثر کارکردها بر اهداف نظام سلامت استفاده شد. روایی پرسشنامه به روش محتوا و پایایی آنها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون با کمک نرم افزار SPSS22 تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که به ترتیب میان دو مولفه کارکردها بر دسترسی عادلانه به خدمات سلامت، کارکردها بر محافظت در برابر ریسک مالی و کارکردها بر اهداف برابر با 0/827، 0/655 و 0/870 بود و نتایج حاصل از آزمون رگرسیون نشان داد که 87% از واریانس اهداف توسط مولفه های کارکردها تبیین می شود. بنابراین به ازای تغییر در یک واحد انحراف استاندارد کارکردها بر ریسک مالی و کارکردها بر دسترسی عادلانه به خدمات سلامت به ترتیب به اندازه ی 0/655، 0/827 قابل پیش بینی می باشد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که کارکردها بر اهداف نظام سلامت تاثیر دارد، بررسی کارکردها بر اهداف نظام سلامت می تواند سیاست گذاران سلامت را در راستای بهبود عملکرد نظام سلامت از طریق شناسایی نقاط قوت و ضعف، بازبینی مداخلات و اصلاحات بهداشتی و درمانی، و مدیریت برنامه های نظام سلامت کمک نماید.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کارکردها، اهداف، نظام سلامت، ایران
  • امید صفری، سید امیر احمد مظفری*، حسین پورسلطانی زرندی صفحات 259-265
    زمینه و هدف
    امروزه، سازمان ها در ابعاد و جنبه های مختلف به طور چشم گیر بر دانش و سرمایه های فکری تاکید دارند. دانش و اطلاعات، قدرت است و هر کسی از آن برخوردار شود، صاحب قدرت است. بنابراین توجه به دانش و سرمایه های فکری برای رسیدن به توان مند سازهای روان شناختی در هر سازمانی یک امر ضروری و اجتناب ناپذیر می باشد. هدف اصلی این تحقیق، تعیین تاثیر سرمایه فکری بر توان مند سازهای روان شناختی کارشناسان وزارت ورزش و جوانان ایران است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی– کاربردی به صورت مقطعی بین 230 نفر از کارشناسان وزارت ورزش و جوانان ایران در سال 1394 و با روش نمونه گیری در دسترس انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها در این مطالعه، پرسش نامه های استاندارد سرمایه فکری Bountis و توان مند سازهای روان شناختی Spritzer به ترتیب با ضریب آلفای کرونباخ 0/71 و 0/86 بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss از طریق آمار توصیفی و آزمون رگرسیون و رگرسیون چندگانه انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که میانگین سرمایه فکری و توان مند سازی روان شناختی به ترتیب برابر 3/49 و 3/81 بوده و همچنین سرمایه فکری قابلیت پیش بینی توان مند سازهای روان شناختی آزمودنی ها را داشت(0/12=R square).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله، شایسته است که در سازمان ها از سرمایه های فکری برای توان مند سازی روان شناختی بیشتر استفاده گردد و دوره های آموزشی در زمینه ی استفاده از سرمایه های فکری و متناسب با نیازهای کارشناسان برنامه ریزی گردد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، توان مند سازهای روان شناختی، کارشناسان، وزارت ورزش و جوانان ایران
  • قهرمان محمودی، بهمن نیک پور *، مریم خزایی پول، فرشته مجلسی صفحات 266-275
    زمینه و هدف
    یکی از شایعترین مشکلات زنان در سنین باروری، کم خونی فقر آهن است که تاثیر زیادی بر تولد نوزادان کم وزن و زایمان زودرس دارد. لذا، پژوهش حاضر به منظور تعیین شیوع کم خونی فقر آهن و عوامل مرتبط با آن در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی مازندران، طراحی و اجرا شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی و تحلیلی، 866 زن باردار به روش خوشه ایطبقه بندی شده از 19 شهرستان تابع دانشگاه علوم پزشکی مازندران انتخاب شدند. میزان هموگلوبین و سایر اطلاعات با استفاده از فرم ثبت اطلاعات از طریق مراجعه به پرونده ی خانواده ی مادر باردار و همچنین از طریق پرسش نامه جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS با آزمون های مقایسه میانگین، کای دو و رگرسیون لجستیک تحلیل گردید.
    یافته ها
    شیوع کم خونی 13/4 درصد گزارش شد و در زنان باردار مناطق شهری به طور معنی داری بیش از مناطق روستایی بود(0/005=P). نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که سن مادر، تعداد باروری، مراقبت قبل از بارداری، ناخواسته بودن بارداری، مصرف گوشت قرمز، مصرف قرص آهن، مصرف چای و سطح تحصیلات مادر اثر معنی داری بر ابتلا به آنمی داشت.
    نتیجه گیری
    از آنجا که کم خونی فقر آهن مشکلی قابل پیشگیری است، توجه به برنامه های مراقبتی قبل و حین بارداری، داشتن الگوی صحیح غذایی، مصرف قرص آهن و داشتن برنامه برای بارداری ناخواسته می تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری بینجامد.
    کلیدواژگان: کم خونی، فقر آهن، زنان باردار
  • خلیل علی محمد زاده، آمنه دارابی، مهرنوش جعفری * صفحات 276-286
    زمینه و هدف
    چابکی سازمانی عامل مهمی برای اثربخشی بیمارستان است. با توجه به لزوم اثربخشی بیمارستان، تمرکز بر سلامت سازمان به معنی تمرکز بر موفقیت آینده ی سازمان است. هدف اصلی این پژوهش تعیین رابطه ی چابکی سازمانی با سلامت سازمانی در کارکنان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری، کل کارکنان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی(10200 نفر) بود. نمونه ی 375 نفره، بر اساس جدول Krejcie & Morgan و به روش چندمرحله ای انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه استاندارد چابکی سازمانی و سلامت سازمانی بود. روایی پرسش نامه ها از طریق اخذ نظر استادان و صاحب نظران تایید و پایایی پرسش نامه ها به روش آلفای کرونباخ 88% محاسبه شد. برای تحلیل داده ها آمار توصیفی و استنباطی(ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و آزمون تی تست) به کمک نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    بین چابکی سازمانی با سلامت سازمانی رابطه ی مثبت و معنادار وجود داشت(0/05>P ، 0/66=r ). بین میانگین چابکی سازمانی و میانگین مرجع(0/05>p،0/43-) و بین میانگین سلامت سازمانی و میانگین مرجع(0/05>p،0/55-) اختلاف معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    لازم است مدیران بیمارستان ها در ارتقای چابکی سازمان ها تلاش نمایند تا ضمن کسب مزیت رقابتی، با پاسخ مناسب و به موقع به تغییرات و بهره جویی از فرصت های حاصل از تغییرات، موجب بهبود وضعیت سلامت سازمانی و افزایش سطح سلامت جامعه گردند.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، سلامت سازمانی، بیمارستان
  • سجاد مظاهری *، مریم عاشوری، زینب بچاری صفحات 287-296
    زمینه و هدف
    امروزه بیماری قلبی بسیار معمول و یکی از دلایل اصلی مرگ و میر به شمار می رود. به همین علت تشخیص درست و به موقع این بیماری بسیار مهم است. روش های تشخیصی و درمانی این بیماری عوارض جانبی زیاد و پرهزینه ای دارد. بنابراین محققان به دنبال روش های ارزان و با دقت بالا برای تشخیص این بیماری هستند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگویی برای تشخیص روش درمان بیماری قلبی صورت گرفته است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش توصیفی- مقطعی صورت گرفته و نمونه گیری به روش سرشماری بوده است. جامعه ی پژوهش متشکل از داده های بیمارستان های خاتم الانبیاء(ع) و علی ابن ابی طالب(ع) زاهدان است که با مراجعه ی مستقیم پژوهش گر به سازمان حاصل و به صورت فایل اکسل تهیه گردید. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار Clementine12.0 استفاده شده است. در پژوهش حاضر الگوریتم های C‏HAID ،C&R Tree ،C5.0 و QUEST و شبکه عصبی مصنوعی روی مجموعه داده اجرا گردید.
    یافته ها
    مقدار صحت 76/04 توسط الگوریتم C&R Tree نشان دهنده ی عملکرد بهتر الگوریتم های درخت تصمیم نسبت به شبکه ی عصبی است.
    نتیجه گیری
    هدف این مطالعه ارایه مدلی برای پیش بینی روش درمانی مناسب بیماری قلبی به منظور کاهش هزینه های درمان و کیفیت ارایه خدمات بهتر به پزشکان می باشد. با توجه به قابل ملاحظه بودن خطرات اجرای روش های تشخیص تهاجمی مانند آنژیوگرافی و نیز حصول تجارب موفقیت آمیز داده کاوی در پزشکی، این مطالعه مدلی مبتنی بر تکنیک های داده کاوی ارایه نموده است. نقطه ی قابل بهبود مدل فوق ارایه سیستمی تصمیم یار جهت کمک به پزشکان برای افزایش صحت تشخیص روش درمان بیماری می باشد.
    کلیدواژگان: داده کاوی، بیماری قلبی، پیش بینی، روش درمان، درخت تصمیم، شبکه عصبی
  • سارا امامقلی پور، علی اکبری ساری، سارا گراوندی*، هدی مزرعه صفحات 297-307
    زمینه و هدف
    سازمان جهانی بهداشت تاکید ویژه ای بر حفاظت خانوارها در برابر هزینه های خدمات سلامت کرده است. بیماران نه تنها از بار بیماری، بلکه از بار ناشی از تامین مالی سلامت خود رنج می برند. هدف از پژوهش حاضر برآورد و تعیین هزینه های پرداخت از جیب و بررسی عوامل تاثیرگذار بر بروز هزینه های کمرشکن ناشی از دریافت خدمات درمانی توسط بیماران قلبی- عروقی در استان خوزستان است.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال 1394 به انجام رسید. 100 نفر از بیماران قلبی- عروقی مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی شهر اهواز مورد بررسی قرار گرفتند. سهم پرداخت از جیب بیماران برآورد گردید و با استفاده از مدل اقتصاد سنجی لاجیت عوامل تاثیرگذار بر هزینه های کمرشکن تعیین شد. تجزیه تحلیل داده ها با نرم افزارهای SPSS و Stata انجام گردید.
    یافته ها
    میزان پرداخت از جیب هر بیمار قلبی- عروقی به طور متوسط 16،008،936 ریال طی یک سال بود. همچنین 55 درصد از بیماران با هزینه های کمرشکن مواجه بودند. سطح درآمد و بعد خانوار تاثیر منفی و معنادار و وضعیت اشتغال بیماران تاثیر مثبت اما غیرمعنادار بر روی هزینه های کمرشکن بیماران دارد.
    نتیجه گیری
    هزینه های دارویی و بستری بیشترین سهم از هزینه های پرداخت از جیب بیماران قلبی- عروقی را دربرمی گیرند و باید مورد توجه سیاست گذاران قرار گیرند. با افزایش سطح درآمد و بعد خانوار، خانواده کمتر با هزینه های کمرشکن مواجه خواهد شد. از طریق تقویت پوشش بیمه ای و کمک بیشتر دولت می توان میزان پرداخت از جیب بیماران قلبی- عروقی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: پرداخت از جیب، مدل لاجیت، بیماری قلبی- عروقی
  • زینب رجب نژاد، حسین درگاهی*، حمیده رشادت جو صفحات 308-317
    زمینه و هدف
    یکی از شایستگی های محوری مدیران که موجب موفقیت سازمان می شود، هوش معنوی است. مدیران جهت اثرگذاری بر تعهد سازمانی کارکنان، نیاز به هوش معنوی بالا دارند. لذا این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین هوش معنوی مدیران با تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی تهران تدوین شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به صورت توصیفی–تحلیلی و مقطعی در سال 94-1393 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران و کارکنان ستادی معاونت های مختلف دانشگاه علوم پزشکی تهران بود. تعداد 80 نفر از مدیران به صورت سرشماری و تعداد 225 نفر از کارکنان از طریق فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های تعهد سازمانی و هوش معنوی بود که پس از انجام روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. جهت تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار SPSS، برای ارایه آمار توصیفی میانگین و انحراف معیار، و از آزمون های تی دو جمله ای، آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون به منظور ارایه آمار تحلیلی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که مدیران از هوش معنوی بالایی برخوردار بودند، اگرچه میانگین تعهد سازمانی کارکنان در حد متوسط قرار داشت. بین هوش معنوی مدیران با تعهد سازمانی کارکنان ارتباط معنی داری مشاهده شد(0/034=P).
    نتیجه گیری
    مدیران ستادی دانشگاه باید تلاش کنند تا با توسعه ی هوش معنوی، کارکنان و زیردستان خود را به افزایش تعهد سازمانی، ترغیب و تشویق کنند. در این خصوص استفاده از روان شناسان سازمانی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، تعهد سازمانی، کارکنان، مدیران، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • علی محمد مصدق راد، پروانه اصفهانی*، مرضیه نیک افشار صفحات 318-331
    زمینه و هدف
    با توجه به محدودیت منابع بخش سلامت، ضرورت توجه به افزایش کارایی سازمان های بهداشتی و درمانی الزامی است. این پژوهش با هدف ارزشیابی کارایی بیمارستان های کشور انجام شده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش مروری منظم، کلیه مقالات مرتبط با محاسبه کارایی بیمارستان های ایران منتشر شده در دو دهه اخیر(1395-1376) مورد بررسی قرار گرفت. هفت پایگاه اطلاعاتی و دو موتور جستجوگر با استفاده از کلیدواژه های مناسب جستجو شد. لیست رفرنس های مقالات به دست آمده نیز بررسی شدند تا مقالاتی که به دست نیامدند، شناسایی شوند. تعداد 1563 مقاله یافت شد که با استفاده از یک چک لیست ارزشیابی کیفیت شدند. در نهایت، تعداد 91 مقاله شرایط ورود به این مطالعه را داشته و تحلیل شدند.
    یافته ها
    به ترتیب سه روش تحلیل پوششی داده ها، پابن لاسو و تحلیل مرزی تصادفی بیشتر در ارزشیابی کارایی بیمارستان ها استفاده شدند. میانگین کارایی بیمارستان های کشور بین 0/584 و 0/998 متغیر بوده است. بیشتر بیمارستان های غیردانشگاهی نظیر بیمارستان های درمانی دولتی و خیریه، خصوصی و بیمارستان های مناطق محروم کارایی مطلوب نداشتند. تعداد تخت و نیروی انسانی مهم ترین متغیرهای ورودی و تعداد پذیرش بیماران سرپایی و بستری و تعداد اعمال جراحی مهم ترین متغیرهای خروجی مورد استفاده در تحلیل پوششی داده ها بودند. روش پارامتریک تحلیل مرزی تصادفی از مزیت بیشتری نسبت به روش ناپارامتریک تحلیل پوشش داده ها برای سنجش کارایی بیمارستان ها برخوردار است.
    نتیجه گیری
    با توجه به کارایی پایین بیشتر بیمارستان های کشور، سیاستگذاران بهداشت و درمان کشور باید ضمن شناسایی دلایل پایین بودن کارایی، راهکارهایی برای تخصیص صحیح منابع و ارتقای کارایی فنی بیمارستان ها اتخاذ کنند.
    کلیدواژگان: مرور نظام مند، کارایی، بیمارستان، تحلیل پوششی داده ها، پابن لاسو، تحلیل مرزی تصادفی، ایران
  • سید عباس محمودی *، کمال میرزایی، سید مصطفی محمودی صفحات 332-341
    زمینه و هدف
    سرطان معده دومین علت مرگ ناشی از سرطان در جهان است. با توجه به اینکه این بیماری جزو کشنده ترین بیماری ها در کشور ماست بررسی و شناخت عوامل تاثیرگذار در ایجاد این بیماری، بسیار اهمیت دارد. در این پژوهش از دو تکنیک داده کاوی یعنی الگوریتم Apriori و الگوریتم ID3 به منظور بررسی عوامل موثر در بروز سرطان معده استفاده شده است.
    روش بررسی
    مجموعه داده های این پژوهش از 490 بیمار شامل 220 نمونه ی مبتلا به سرطان و270 نمونه ی سالم مراجعه کننده به بیمارستان امام رضای تبریز جمع آوری شد. با استفاده از الگوریتم Apriori و پیاده سازی آن در نرم افزار متلب، بهترین قوانین حاکم بر روی این مجموعه داده، استخراج شده است. همچنین از الگوریتم ID3 نیز جهت بررسی این عوامل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج داده کاوی نشان می دهد که داشتن سابقه رفلاکس معده بیشترین تاثیر را در بروز این بیماری دارد. با استفاده از الگوریتم Apriori قوانینی به دست آمد که می تواند به عنوان الگویی برای پیش بینی وضعیت بیماران و احتمال بروز این بیماری و بررسی عوامل تاثیرگذار در ایجاد این بیماری استفاده شود. همچنین دقت پیش بینی به دست آمده از الگوریتم ID3 برابر 85/56 به دست آمد که نتیجه ی بسیار خوبی در پیش بینی سرطان معده است.
    نتیجه گیری
    استفاده از داده کاوی به خصوص در داده های پزشکی با توجه به حجم بالای داده ها و وجود روابط ناشناخته بین ویژگی های سیستمیک، شخصی و رفتاری بیماران بسیار مفید است. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند به پزشکان در شناسایی عوامل موثر در بروز این بیماری و نیز پیش بینی بروز این بیماری کمک فراوانی کند.
    کلیدواژگان: داده کاوی، قوانین انجمنی، الگوریتم Apriori، سرطان معده، الگوریتم ID3
  • آرزو ایمانی، فریدون میانجی، وحید چنگیزی*، سید حسین موسوی انیجدان، رضا پایدار صفحات 342-350
    زمینه و هدف
    ارزیابی تراکم رادن در ساختمان های زیر زمینی از اهمیت بالایی برخوردار است و مراکز رادیوتراپی با توجه به کارگیری منابع بسیار پرقدرت پرتوزا معمولا در طبقات زیر زمین ساخته می شوند. هدف از این مطالعه بررسی پرتوگیری ناشی از گاز رادن در کارکنان رادیوتراپی مراکز رادیوتراپی شهر تهران در سال 1394 می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی و آینده نگر بوده است. تعداد 32 آشکارساز اتاقک نفوذی گاز رادن در مراکز رادیوتراپی شهر تهران به مدت 3 ماه نصب گردید. پس از جمع آوری آشکارسازها، مقدار غلظت گاز رادن هر آشکارساز متناسب با محل مربوط محاسبه شد. دوز موثر سالیانه پرسنل با استفاده از مدت زمان اشتغال پرسنل در هفته، ارزیابی گردید.
    یافته ها
    حداقل و حداکثر غلظت های ثبت شده در این مطالعه در طول یک سال 22/14 و 398/52 و با میانگین Bq/m3 80/68 ± 87/01 بود. همچنین میزان دوز موثر سالانه بررسی شده ی پرسنل رادیوتراپی 0/43±0/34 میلی سیورت در سال به دست آمد که این میزان هم بین حداقل 0/02 و حداکثر 2/35 میلی سیورت در سال قرار داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از این امر است که سطح رادن موجود در مراکز رادیوتراپی و نیز میزان دوز موثر پرسنل شاغل در این مراکز در حدود مجاز است و نیاز به اقدام خاصی نیست. اما در صورتی که به عواملی از جمله وضع تهویه در این مراکز رسیدگی بیشتری شود، می توان حتی حدود این گاز را به کمتر از این حد نیز رسانید.
    کلیدواژگان: رادن، دوز موثر، رادیوتراپی، اتاقک نفوذی رادن
  • سجاد سیستانی، مهدیه رئیس زاده*، علی اکبر امیری صفحات 351-360
    زمینه و هدف
    با توجه اهمیت ناباروری ناشی از القای استرس اکسیداتیو نیکوتین، هدف از این مطالعه بررسی عصاره ی هیدروالکلی یونجه در تقابل با اثر نیکوتین بر بافت تخمدان در موش صحرایی ماده بود.
    روش بررسی
    24 سر موش صحرایی ماده بالغ به صورت تصادفی به 4 دسته که شامل کنترل(بدون تیمار) و گروه های آزمایش T2 ،T1 و T3 تقسیم شدند. به گروه T1 تزریق زیرپوستی نیکوتین 0/2 میلی گرم بر کیلوگرم و گروه های T3 ،T2 به ترتیب علاوه بر نیکوتین، عصاره ی هیدروالکلی یونجه با مقادیر 250 و 500 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت خوراکی به مدت 25 روز تجویز شد. در روز آخر حیوانات وزن گیری شدند. از قلب حیوانات خون گیری و سرم برای اندازه گیری ظرفیت آنتی اکسیدانی جدا شد. بعد از آسان کشی موش ها با دوز بالای تیوپنتال، تخمدان ها خارج و وزن گیری شد. تخمدان راست برای اندازه گیری غلظت مالون دی آلدئید، و تخمدان چپ برای شمارش فولیکول های اولیه، ثانویه، گراف، آترتیک و جسم زرد فیکس و رنگ آمیزی شد.
    یافته ها
    وزن حیوانات( 219 گرم ) در گروه T1، کاهش 10 درصدی داشت و این میانگین با گروه کنترل، T2 و T3 معنی دار شد. بیشترین وزن تخمدان در گروه T3 8/94±146/66 میلی گرم مشاهده شد. گروه T3 میانگین فولیکول های اولیه، گراف و جسم زرد بیشتر از گروه T1، اما اترتیک فولیکول کمتر از گروه T1 شد. غلظت مالون دی آلدئید گروه کنترل 0/01±0/35 میکرومول بر میلی لیتر از بقیه گروه ها کمتر و ظرفیت آنتی اکسیدانی در گروه T3 3/25±821/18 میکرومول بر میلی لیتر بیشتر از T1 12/44±708/85 و معنی دار شد.
    نتیجه گیری
    عصاره ی هیدروالکلی یونجه می تواند استرس اکسیداتیو ناشی از نیکوتین را بر بافت تخمدان کاهش داده و وضعیت باروری را احتمالا بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: عصاره ی هیدرالکلی یونجه، نیکوتین، استرس اکسیداتیو، تخمدان، موش صحرایی ماده
  • پردیس رحمت پور، سارا امامقلی پور، محمد تقی مقدم نیا، مریم توکلی * صفحات 361-370
    زمینه و هدف
    سلامت و دسترسی عادلانه به مراقبت های با کیفیت، صرف نظر از سن، جنس، نژاد و محل جغرافیایی هدف مهم نظام های سلامت در همه ی کشورها می باشد. این مطالعه با هدف تعیین نابرابری در توزیع خدمات بهداشتی درمانی و تعیین درجه ی توسعه یافتگی شهرستان های استان گیلان انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر مقطعی از نوع توصیفی– تحلیلی بوده که درآن وضعیت توزیع 13 شاخص بهداشت و درمان در کلیه شهرستان های استان گیلان طی سال های 1390 و 1392 بررسی شده است. داده ها از پایگاه اطلاعاتی مرکز آمار ایران استخراج و جهت تجزیه و تحلیل آنها ابتدا با روش تاکسونومی عددی درجه توسعه یافتگی شهرستان ها مشخص شد. سپس شاخص ها با روش انتروپی شانون وزن دهی شده و در نهایت از تکنیک تاپسیس جهت رتبه بندی شهرستان ها براساس دسترسی به منابع سلامت استفاده شد.
    یافته ها
    تکنیک تاکسونومی نشان داد که در هر دو سال به ترتیب شهرستان رودبار، رودسر و لاهیجان توسعه یافته ترین و تالش، رضوانشهر و املش توسعه نیافته ترین شهرستان ها هستند. با وزن دهی شاخص ها و براساس آنتروپی شانون، شاخص های تعداد پزشک متخصص و پیراپزشک به ترتیب بیشترین و کم ترین وزن را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به توسعه ی نامتوازن منابع بهداشتی درمانی در استان گیلان، توجه به شهرستان های توسعه نیافته در این استان باید در اولویت قرار گیرد. پیشنهاد می شود جهت نیل به وضعیت عادلانه ی منابع سلامت در گیلان، برنامه ریزی براساس وضعیت توسعه یافتگی شهرستان ها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: توزیع منابع سلامت، دسترسی به نظام سلامت، تاکسونومی، برابری
|
  • Somayeh Shahri, Seyed Jamalledin Tabibi *, Amir Ashkan Nasiripour, Farhad Ghaffari Pages 247-258
    Background And Aim
    An assessment framework is necessary in order to achieve the goals of health system in any country. The current study was done with the aim of measuring the effects of the aspects of performances on realization of health system goals.
    Materials And Methods
    This study was a cross-sectional, descriptive-analytic which was carried out during the years 2014-2015. Four hundred and nineteen experts among all experts in the area of health by snowball and cluster sampling participated in the study. Collecting data was performed through the questionnaire of Health System Perfomance Assessment. The questionnaire’s validity was confirmed using content validity method and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. Data was analyzed by means of Pearson correlation coefficient test and Regression using SPSS 22 software.
    Results
    The results of Pearson correlation coefficient test showed that the two component functions on equitable access to health services, the functions of protection against financial risks and actions on targets were equal to 0/827, 0/655 and 0/870. Respectively the results of the test showed 87% of the variance explained the aims of the functional components. Thus, we conclude that the functions of the financial risk for changes in standard deviation units and functions on equitable access to health services was as much as 0/655, and 0/827 predictable.
    Conclusion
    Since the aspects of performances influence the realization of health system goals, investigating the effects of performances on the health system goals can help policymakers and managers to improve the performance through identifying weaknesses and strengths, review of interventions and healthcare reform, and the management of the health system.
    Keywords: Assessment, Functions, Goals, Health System, Iran
  • Omid Safari, Seyed Amir Ahmad Mozafari *, Hossein Poursoltani Zarandi Pages 259-265
    Background And Aim
    Nowadays, organizations significantly emphasize on different aspects and dimensions of knowledge and intellectual capitals. Knowledge and information are power and each individual equipped with them is powerful. Thus attention to knowledge and intellectual capitals for reaching to Psychological Empowerments in each organization is necessary and inevitable. The aim of this research was to study the impact of Intellectual Capital on Psychological Empowerments in experts of Iran’s Ministry of Youth and Sports.
    Materials And Methods
    This cross- sectional study was performed among 230 experts in Iran’s Ministry of Youth and Sports through convenient sampling. Data collection was conducted by the use of standard questionnaires of intellectual capital Bontis (1998) and psychological empowerment Spreitzer (1995) with Cronbach’s alpha coefficients of 0.71 and 0.86. Descriptive statistics and regression tests were used for data analysis by spss.
    Results
    Results of study showed that mean intellectual capital and psychological empowerments was 3.49 and 3.81 respectively. Additionally, results showed that intellectual capital had the ability to predict the examinees’ psychological empowerments (R square= 0.12).
    Conclusion
    According to the results, it is necessary to use intellectual capitals in organizations for more psychological empowerment and also training sessions should be conduct
    Keywords: Intellectual Capital, Psychological Empowerments, Experts, Iran's Ministry of Youth, Sports
  • Ghahraman Mahmoudi, Bahman Nick Pour *, Maryam Khazaee-Pool, Fereshteh Majlessi Pages 266-275
    Background And Aim
    Iron deficiency anemia is one of the most common nutritional problems of women in reproductive age, which has a major impact on fetal growth, low birthweight and premature delivery. This study aimed to assess the prevalence of anemia and related factors in pregnant women having referred to health centers of Mazandaran province.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study, 866 pregnant women were selected through stratified cluster sampling method from 19 cities, affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences. Data was collected by using the registration form and information obtained through maternal family documents and a questionnaire. SPSS software version 18 was used and the data were analysed by descriptive and analytical statistics such as mean comparison test, chi-square and logistic regression.
    Results
    The prevalence of anemia in Mazandaran was 13.4% and it was higher among pregnant women in urban areas than those in rural areas. Logistic regression showed that mother’s age, number of pregnancies, prenatal care, unwanted pregnancy, consumption of red meat, using iron tablets, tea drinking, and mother’s education level had a significant effect on anemia.
    Conclusion
    Since iron deficiency anemia is a preventable problem and pregnant women are among the vulnerable groups, considering care programs before and during pregnancy, having appropriate dietary patterns, consumption of iron supplements, and having a program to prevent unwanted pregnancies may lead to reducing the risk of catching a disease.
    Keywords: Anemia, Iron Deficiency, Pregnant Women
  • Khalil Ali Mohamadzadeh, Amene Darabi, Mehrnoosh Jafari * Pages 276-286
    Background And Aim
    Organizational agility is regarded an important factor for hospital effectiveness. Considering the necessity of hospital effectiveness, focus on organizational health can ensure the future success of an organization. This study mainly aims to determine the relationship between organizational agility and organizational health in hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences (SBMU).
    Materials And Methods
    This is an applied, descriptive-correlational research. The population of the study included all SBMU hospital employees. The 375 members of the sample were selected based on Morgan and Krejcie table. The sampling method was multistage. Data collection tool was the questionnaires of organizational agility and organizational health. The questionnaires were valid based on the expert’s judgment, and Cronbach's alpha reliability value of the questionnaires was 0.88. The data were analyzed by descriptive and inferential statistics (Pearson correlation, regression, and t-test), using SPSS software.
    Results
    The correlation between organizational agility and organizational health was positive and significant (r=0.66, P
    Conclusion
    Hospital managers need to work hard to promote organizational agility so that in addition to obtaining competitive advantage, they can improve organizational health by giving an appropriate and timely response to changes and taking advantage of the obtained opportunities.
    Keywords: Organizational Agility, Organizational Health, Hospital
  • Sajad Mazaheri *, Maryam Ashoori, Zeynab Bechari Pages 287-296
    Background And Aim
    Nowadays heart disease is very common and is a major cause of mortality. Proper and early diagnosis of this disease is very important. Diagnostic methods and treatments of the disease are so expensive and have many side effects. Therefore, researchers are looking for cheaper ways to diagnose it with high precision. This study aimed to identify a model for the treatment of heart disease.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, the sampling method was census. The sample consisted of data from Khatam and Ali Ibn Abi Talib Hospitals in Zahedan. The data were developed as an Excel file, and Clementine12.0 software was used for data analysis. In the present study, C5.0, C & R Tree, CHAID, and QUEST algorithms and artificial neural network were carried out on the collected data.
    Results
    The accuracy of 76.04 by C & R algorithm indicates the better performance of Decision Tree Algorithms than that of the Neural Network.
    Conclusion
    This study aimed to provide a model for the prediction of a suitable heart disease treatment to reduce treatment costs and provide better quality of services for physicians. Due to considerable implementation risks of invasive diagnostic procedures such as angiography and also obtaining successful experiences of data analysis in medicine, this study has presented a model based on data analysis techniques. The improvable point of this model is the provision of a decision support system to help physicians to increase the accuracy of diagnosis in the treatment of diseases.
    Keywords: Data Mining, Heart Disease, Prediction, Cure, Decision Tree, Neural Network
  • Sara Emamgholipour, Ali Akbari Sari, Sara Geravandi *, Hoda Mazrae Pages 297-307
    Background And Aim
    The World Health Organization (WHO) has placed special emphasis on the protection of families against the costs of health services. Patients suffer not only from the burden of a disease, but also from the burden of their health costs. The aim of this study was to estimate out-of-pocket costs and to identify the factors that affect catastrophic expenditures among patients with cardiovascular diseases in Khuzestan Province.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytic study, 100 cardiovascular patients having referred to educational hospitals in Ahwaz, Khuzestan Province, were considered. Out-of-pocket costs were estimated and using Econometrics Logit model, factors affecting catastrophic expenditures among households were identified. All analyses were performed using SPSS and Stata.
    Results
    The average out-of-pocket cost was 16,008,936 rials per patient during one year. Also, 55% of patients faced with catastrophic expenditures. Income level and family size had a significant negative impact; however, patients’ employment status had a positive but insignificant effect on catastrophic expenditures.
    Conclusion
    Hospital inpatient expenses and drug costs cover most of out-of-pocket expenditures and should be considered by policymakers. By increasing the income level and family size, families will encounter catastrophic expenditures less. The out-of-pocket costs among patients with cardiovascular diseases can be reduced by boosting the insurance coverage and government help.
    Keywords: Out of Pocket, Catastrophic Expenditures, Logit Model, Cardiovascular Disease
  • Zeynab Rajabnezhad, Hossein Dargahi *, Hamideh Reshadatjo Pages 308-317
    Background and Aim
    Spiritual quotient is an essential factor of managers’ competencies for development of organizations. The managers need high spiritual quotient to impress the staffs’ organizational commitment. This research is aimed to determine the correlation between the managers’ spiritual quotient with the employees organizational commitment in Tehran University of Medical Sciences (TUMS).
    Materials And Methods
    This research was a descriptive-analytical, and cross-section study that induced in TUMS headquarters among 80 of the managers and 225 of the staffs at 2014-2015. The research tools were two questionnaires, including spiritual quotient and organizational commitment that used after the validity and reliability of these questionnaires was confirmed. The data was analyzed by SPSS software, average and standard deviation, for descriptive results, and used T-Test, One-Way Variance Analysis, and Pearson technique for analytical statistics.
    Results
    Average of the managers’ spiritual quotient was desired. Although, the average of the staffs organizational commitment was moderate. There was a significant correlation between spiritual quotient of managers with organizational commitment of the staffs (p=0.034).
    Conclusion
    The managers should emphasize to develop their spiritual quotient in order to promote the organizational commitment of the staffs. Using organizational psychologist to develop this relationship is our suggestion.
    Keywords: Spiritual Quotient, Organizational Commitment, Staffs, Managers, Tehran University of Medical Sciences
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Parvaneh Esfahani *, Marziyeh Nikafshar Pages 318-331
    Background And Aim
    Increasing healthcare organizations’ efficiency is a necessity due to the resource scarcity in health sector. The aim of this study was to evaluate hospitals’ efficiency in Iran.
    Materials And Methods
    This study was conducted using a systematic review and meta-analysis approach to find empirical research papers published on hospital efficiency in Iran between 1997 and 2016. Seven electronic databases and two search engines were searched using appropriate key words. Bibliography section of the retrieved papers and related journals were also searched for papers that were not yet indexed in the data bases. 1563 publications were identified. All retrieved papers were assessed using a checklist before analysis. Finally 91 empirical studies were reviewed.
    Results
    Data Envelopment Analysis, Pabon Lasso and Stochastic Frontier Analysis methods were mostly used for measuring hospital efficiency respectively. The average efficiency of Iran hospitals varied between 0.584 and 0.998. Hospitals affiliated to Social security organisation were more efficient. In contrast, non teaching public hospitals and charity and private hospitals were less efficient. Number of hospital beds and manpower were the most used input variables and number of outpatients and inpatients patient and surgical procedures were the most used output variables in Data Envelopment Analysis. Stochastic Frontier Analysis method has more advantage in measuring hospital efficiency compared to Data Envelopment Analysis.
    Conclusion
    Iran hospitals suffer from inefficiency. Thus, managers should identify the reasons for hospitals’ ineffeiciency and apply measures for increasing their efficiency and reducing wastage of limited resources.
    Keywords: Systematic Review, Efficiency, Hospital, Data Envelopment Analysis, Pabon Lasso, Stochastic Frontier Analysis, Iran
  • Seyed Abbas Mahmoodi *, Kamal Mirzaie, Seyed Mostafa Mahmoodi Pages 332-341
    Background And Aim
    Gastric cancer is the second leading cause of cancer death in the world. Due to the prevalence of the disease and the high mortality rate of gastric cancer in Iran, the factors affecting the development of this disease should be taken into account. In this research, two data mining techniques such as Apriori and ID3 algorithm were used in order to investigate the effective factors in gastric cancer.
    Materials And Methods
    Data sets in this study were collected among 490 patients including 220 patients with gastric cancer and 270 healthy samples referred to Imam Reza hospital in Tabriz. The best rules related to this data set were extracted through Apriori algorithm and implementing it in MATLAB. ID3 algorithm was also used to investigate these factors.
    Results
    The results showed that having a history of gastro esophageal reflux has the greatest impact on the incidence of this disease. Some rules extracted through Apriori algorithm can be a model to predict patient status and the incidence of the disease and investigate factors affecting the disease. The prediction accuracy achieved through ID3 algorithm is 85.56 which was a very good result in the prediction of gastric cancer.
    Conclusion
    Using data mining, especially in medical data, is very useful due to the large volume of data and unknown relationships between systemic, personal, and Behavioral Features of patients. The results of this study could help physicians to identify the contributing factors in incidence of the disease and predict the incidence of the disease.
    Keywords: Data Mining, Association Rules, Apriori Algorithm, Gastric Cancer, ID3 Algorithm
  • Arezoo Imani, Fereidoun Mianji, Vahid Changizi *, Seyyed Hossein Mousavie Anijdan, Reza Paydar Pages 342-350
    Background And Aim
    Estimation of radon density in underground centers is very important. Considering the use of high-energy medical accelerators, radiotherapy departments are usually located in underground floors. The aim of this study was to evaluate staff exposure to radon gas in these centers in Tehran in 2015-2016.
    Materials And Methods
    This is a descriptive, cross-sectional survey. In radiotherapy centers of Tehran, 32 radon gas diffusion chamber detectors were installed for a period of 3 months. After collecting the detectors, radon gas concentrations were calculated. The annual effective dose of personnel was evaluated using staff’s working hours per week.
    Results
    The minimum and maximum concentrations recorded in this study during one year were 22.14 and 398.52 Bq/m3, respectively, with an average of 87.01 ± 80.68 Bq/m3. Also, radiotherapy personnel’s annual effective dose was 0.34 ± 0.43 mSv per year with the minimum and maximum amounts of 0.02 and 2.35 mSv per year, respectively.
    Conclusion
    The results indicate that radon level in radiotherapy centers and also that the annual effective dose of personnel in these centers are permissible, and no special action is needed. However, if more attention is paid to certain factors such as air-conditioning, the amount of the gas can even be brought to less than this limit.
    Keywords: Radon, Effective Dose, Radiotherapy, Radon Diffusion Chamber
  • Sajjad Sistani, Mahdieh Raeeszadeh *, Ali Akbar Amiri Pages 351-360
    Background And Aim
    Due to the importance of infertility caused by oxidative stress induced by nicotine, this study was to evaluate the effect of alfalfa extract in contrast with the nicotine on ovarian tissues in rats.
    Materials And Methods
    Twenty-four adult female rats were randomly divided into 4 groups. Control group received no treatment; nicotine (0.2 mg/kg) was injected to T1 subcutaneously; and nicotine plus hydroalcoholic extract of alfalfa was prescribed to T2 and T3 orally for 25 days at 250 and 500 mg/kg, respectively. On the last day, the animals were weighed. After euthanizing the animals, their ovaries were removed and weighed. Right ovary was used for MDA measure and left ovary was fixed and stained to count the primary, secondary, graafian, and atretic follicles and corpus luteum (CL).
    Results
    Body weight in T1 (219 gr) decreased by 10 percent, and the average compared with that of the control group, T2 and T3 was significant. The highest ovarian weight was observed in T3 group (146.66±8.94mg). In T3, the average of primary and graafian follicles and CL was higher than that of T1, but atretic follicle was lower than that of T1 group. The MDA concentration in the control group (0.35±0.01 µmol/ml) was less than that in the other groups, but the TCA in T3 (821.18±3.25 µmol/ml) was significantly more than that in T1 group (708.85±12.44).
    Conclusion
    The hydroalcoholic extract of alfalfa can reduce the oxidative stress caused by nicotine on ovarian tissue and probably improve fertility status.
    Keywords: Hydroalcoholic Extract of Alfalfa, Nicotine, Oxidative Stress, Ovary, Female Rats
  • Pardis Rahmatpour, Sara Emamgholipour, Mohammad Taghi Moghadamnia, Maryam Tavakkoli * Pages 361-370
    Background And Aim
    Health and equal access to quality care regardless of age, gender, race and location is health system's goal in all countries. This study aimed to determine inequality in healthcare services distribution and development level of cities in Guilan province.
    Materials And Methods
    This descriptive, cross-sectional study assessed the distribution state of 13 healthcare indicators in all cities of Guilan (n=16) in year 2011 and 2013. In order to collect data, the database of Statistical Center of Iran (SCI) was used as reference. The taxonomy technique was employed to determine the degree of development of different cities. In addition, indicators were weighed by Shannon’s entropy. Finally, TOPSIS was used to rank the cities in term of access to health sector resources.
    Results
    Taxonomy technique in 2 years showed that Rudbar, Rudsar and Lahidjan were of most developed cities and Talesh, Rezvanshahr and Amlash were the most under-developed cities respectively. After weighting indicators and according to Shannon entropy, the number of specialists and paramedics gained the most and the least weight, respectively.
    Conclusion
    Due to the inequality in distribution of health resources in Guilan province, attention to underdeveloped cities in this province should be a priority. To achieve equitable health resources in Guilan, it is recommended that the plannings be based on state of development of cities.
    Keywords: Health Resources Administration, Health Services Accessibility, Taxonomy, Equality