فهرست مطالب

علوم پیراپزشکی و توانبخشی - سال ششم شماره 4 (زمستان 1396)

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال ششم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • ندا نخجوان پور*، ابوالفضل پاینده، هادی استادی مقدم، فریده درودگر صفحات 7-14
    هدف
    ضخامت مرکزی قرنیه، به عنوان یکی از پارامترهایسگمان قدامی چشم، از فاکتورهای مهم در ارزیابی بیماران مبتلا به اختلالات چشمی به شمار می رود. هدف از این پژوهش، بررسی اثر سن، جنس و عیوب انکساری بر ضخامت مرکزی قرنیه در مراجعه کنندگان به بیمارستان چشم پزشکی الزهرا (س) زاهدان، با استفاده از روش مدلسازی رگرسیون چندکی خطی می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 755 چشم از افراد واجد شرایط ورود به مطالعه که برای معاینات قبل از جراحی عیوب انکساری از سال 1392 تا 1394 به بیمارستان چشم پزشکی الزهرا (س) زاهدان، استان سیستان و بلوچستان مراجعه کرده بودند، صورت پذیرفت. پس از محاسبه شاخص های توصیفی، رگرسیون چندکی خطی به داده ها برازش و حدود طبیعی برآورد شدند. تحلیل ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS(21) و R(3.3.0) انجام گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه، تعداد 422 نفر (56%) از شرکت کنندگان را زنان تشکیل می دادند. میانگین سن افراد 7/6±27 سال بود. بر اساس نتایج مدل رگرسیون چندکی خطی، سن به طور معناداری بر ضخامت مرکزی قرنیه موثر بود. در حالی که، جنس و مقدار عیب انکسار تاثیر آماری معناداری را نشان ندادند. همچنین حدود طبیعی برای زنان (602 – 489) و برای مردان (600 – 482) میکرومتر بدست آمد. به منظور اهداف مقایسه ای، این حدود به تفکیک گروه های سنی و جنس نیز گزارش شده است.
    نتیجه گیری
    حدود طبیعی حاصل از این پژوهش می تواند توسط چشم پزشکان در معاینات قبل از انجام جراحی های عیوب انکساری و ارزیابی پاتولوژی های چشمی از جمله گلوکوم مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ضخامت مرکزی قرنیه، حدود طبیعی، عیوب انکساری، گلوکوم، مدل رگرسیون چندکی، ایران
  • اکبر دارویی، مهشید آقاجان زاده*، پیمان دبیرمقدم، ابوالفضل صالحی، مهدی رهگذر صفحات 15-21
    هدف
    صداسازی یا تولید انرژی صوتی قابل شنیدن ناشی از فعالیتهای عضلانی و آیرودینامیکی است که بر بافت تارهای صوتی اثر می گذارد. هدف اصلی این پژوهش بررسی پارامترهای آیرودینامیکی در دو گروه اختلال صدای اسپاسمودیک و اختلال صدای ناشی از تنش عضله بود.
    روش بررسی
    آزمودنی ها شامل 30 فرد (10 نفر اختلال صدا از نوع اختلال صدا اسپاسمودیک، 10 نفر اختلال صدا از نوع اختلال صدا ناشی از تنش عضلانی و 10 نفر دارای صدای طبیعی) بودند. ظرفیت حیاتی هریک از آزمودنی ها با استفاده از دستگاه اسپیرومتر ثبت شد و با کمک زمان نگه دار حداکثر زمان آواسازی محاسبه شد. داده ها با نرم افزار SPSS 19 آنالیز شد.
    یافته ها
    حداکثر زمان آواسازی در اختلال صدا ناشی از تنش عضله کمتر از دو گروه دیگر است و در گروه اختلال صدا اسپاسمودیک کمتر از گروه طبیعی بود،که تفاوت میانگینها بین سه گروه معنادار بود (0/001>p). ظرفیت حیاتی در گروه اختلال صدا ناشی از تنش عضله از دو گروه دیگر کمتر و در گروه اختلال صدا اسپاسمودیک و گروه طبیعی برابر بود، که تفاوت میانگین ها بین سه گروه معنادار بود (0/001>p). ضریب آواسازی در گروه اختلال صدا ناشی از تنش عضله بیشتر از گروه اختلال صدا اسپاسمودیک و در گروه اختلال صدا اسپاسمودیک بیشتر از گروه طبیعی بود و باز هم تفاوت میانگین ها بین سه گروه معنادار بود (0/001> p).
    نتیجه گیری
    حداکثر زمان آواسازی بین سه گروه طبیعی، اختلال صدا اسپاسمودیک و اختلال صدا ناشی از تنش عضله تفاوت معنادار دارد. ظرفیت حیاتی در گروه طبیعی و اختلال صدا اسپاسمودیک تفاوت نداشت و در گروه اختلال صدا ناشی از تنش عضله متفاوت از دو گروه دیگر بود. به نظر می رسد کاهش ظرفیت حیاتی در این دسته از مبتلایان خود می تواند توجیهی برای بروز این نوع اختلال صدا باشد. نتایج نشان دادند که تغییرات در پارامترهای آیرودینامیکی علاوه بر تفکیک گروه طبیعی از گروه دارای اختلال صدا، وابسته به نوع اختلال نیز هست. این تفاوت ها باید در روند ارزیابی و مداخلات درمانی مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلال صدا اسپاسمودیک، اختلال صدا ناشی از تنش عضله، ارزیابی آیرودینامیکی، حداکثر زمان آواسازی، ظرفیت حیاتی، ضریب آواسازی، صدا
  • فاروق رستمی ذلانی*، محمد جواد اشرف، غلامعلی قاسمی صفحات 22-30
    هدف
    افزایش زاویه سر به جلو موجب گردن درد می شود. هدف این تحقیق مقایسه اثر تمرینات سنتی و تمرینات اصلاحی آکادمی ملی آمریکا (National Academy of Sport Medicine; NASM) بر درد گردن و زاویه سر به جلو در دانشجویان مرد دانشگاهی بود.
    روش بررسی
    بین دانشجوی مرد مبتلا به سر به جلو، 20 نفر انتخاب و بطور تصادفی به دو گروه (هر گروه 10 نفر) تقسیم شدند. گروه اول تمرینات سنتی و گروه دوم تمرینات اصلاحی آکادمی ملی آمریکا را به مدت هشت هفته انجام دادند. قبل و بعد از مداخله درد گردن با استفاده از مقیاس دیداری درد (VAS ،Visual Analog Scale) و زاویه سر به جلو با استفاده از گونیامتر اندازهگیری شد. برای تحلیل داده ها از آزمونهای تی مستقل و وابسته در سطح معنی داری 05/0>p استفاده شد.
    یافته ها
    هر دو گروه تفاوت معنی داری را در قبل و بعد از مداخله در مورد مقیاس درد (05/0>p) و میزان زاویه سر به جلو (05/0>p) نشان دادند. مقایسه داده های بین دو گروه در مورد مقیاس درد و زاویه سر به جلو تفاوت معنی داری را در قبل و بعد از دوره تمرین نشان داد، به طوری که میزان بهبودی در گروه تمرینات اصلاحی آکادمی آمریکا بیشتر از گروه تمرینات سنتی بود.
    نتیجه گیری
    تمرینات اصلاحی آکادمی ملی آمریکا اثر بیشتری بر درد و زاویه سر به جلو دارد، لذا کاردرمانها میتوانند از این تمرینات به عنوان یک روش تمرینی نوین در اصلاح زاویه سر به جلو استفاده کنند.
    کلیدواژگان: سر به جلو، تمرینات سنتی، تمرینات اصلاحی، آکادمی ملی پزشکی ورزشی، درد
  • شهرام هادوی، علی قربانی*، محمد کمالی، غلامعلی شهیدی، آرزو صفاریان، سارا دلفانی صفحات 31-39
    هدف
    علیرغم وجود پژوهشهای مختلف در زمینه شناسایی رفتارهای غیرحرکتی مبتلایان به پارکینسون، پژوهشهای محدودی در زمینه مشکلات شناختی و زبانی یافت شده است. بر این اساس به نظر می رسد که جنبه های پیچیده زبان نیز در این بیماری دستخوش اختلال شده باشد. یکی از حیطه های پیچیده و پیشرفته مربوط به این مهارت، زبان غیرتحت اللفظی است که یکی از زیرشاخه های آن، کنایه ها می باشند. هدف این پژوهش بررسی توانایی درک کنایه ها در مبتلایان به پارکینسون سطح 1(Stage1) بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه، 15 فرد سالم و 15 فرد مبتلا به پارکینسون سطح 1 مورد بررسی قرار گرفته اند. به عنوان ابزار مورد استفاده، پرسشنامه ای شامل 14 کنایه توسط آزمونگر ساخته شد. سپس براساس نظر 8 صاحب نظر روایی محتوایی آن 75/0 و پایایی آن براساس آلفای کرونباخ 74/0 به دست آمد. کنایه ها به صورت شفاهی از هر فرد پرسیده می شد و او می بایست منظور آن را بیان می کرد. بر اساس نتایج آزمون کولموگروف-اسمیرنوف (Kolmogorov–Smirnov test) توزیع داده ها نرمال بوده و داده ها از طریق آزمون t مستقل بررسی شده و میانگین آنها با یکدیگر مقایسه گردید.
    یافته ها
    میانگین امتیازات بدست آمده در پاسخ به کنایه ها در افراد سالم بیشتر بوده است اما بین دو گروه تفاوت معناداری دیده نشد (0/05
    نتیجه گیری
    در کنایه های مورد بررسی، عملکرد مبتلایان به پارکینسون سطح 1 پایین تر از حد انتظار بود. چنانچه در این جنبه تفاوتی وجود داشته باشد آزمونهای مفصل تر و پیچیده تری مورد نیاز است تا آن را نشان دهد، یا ممکن است در سطح های شدیدتر بیماری، مشاهده شود (سطح 2 یا بیشتر).
    کلیدواژگان: پارکینسون، زبان، کنایه
  • سعید بحیرایی *، حسن دانشمندی، پریسا صداقتی صفحات 40-45
    هدف
    سندرم داون شایعترین اختلال کروموزومی و شایعترین علت ژنتیکی کم توانی ذهنی در انسان است. هدف از این مطالعه تاثیر یک دوره برنامه تمرینی ترکیبی منتخب بر عملکردهای حرکتی تعادل و قدرت عضلانی پسران مبتلا به سندرم داون است.
    روش بررسی
    20 پسر مبتلا به سندرم داون با سن 12-20 سال به طور تصادفی در دو گروه تجربی 10 نفر و گروه کنترل 10نفر قرار گرفتند. گروه تجربی، تحت برنامه تمرینی ترکیبی به مدت 45-60 دقیقه در روز و 3 بار در هفته، به مدت 8 هفته قرا گرفتند. برای ارزیابی قدرت عضلانی و تعادل در افراد مبتلا به سندرم داون، نیروی عضلانی با دینامومتر دستی (MMT ، North coast، USA) و تعادل با شارپند رومبرگ (0/91 -0/90=r) با چشمان باز و بسته اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون آماری واریانس دو طرفه (ANOVA) با اندازه گیری مکرر استفاده شد(0/05≥p).
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس بین گروهی با اندازه های مکرر نشان داد که قدرت Flexion زانو (0/05≥p)، Extension زانو(0/05≥p)، Flexion ران(0/05≥p)، Extension ران(0/05≥p)، Plantar Flexion مچ (0/05≥p)، Dorsiflexion مچ(0/05≥p) و همجنین تعادل ایستا با چشمان باز (سطح سفت) (0/05≥p)، تعادل ایستا با چشمان بسته (سطح سفت) (0/05≥p) ، تعادل ایستا با چشمان باز (سطح نرم) (0/05≥p)، تعادل ایستا با چشمان بسته (سطح نرم) (0/05≥p)، در گروه تمرینی به طور معناداری بهتر از گروه کنترل می باشد.
    نتیجه گیری
    برنامه ترکیبی قدرتی و حس عمقی تعادل و پاسچرال در کودکان مبتلا به سندرم داون را بهبود می بخشد که ممکن است به علت افزایش قدرت عضلانی و یکپارچه سازی ورودی حس عمقی باشد.
    کلیدواژگان: سندرم داون، تعادل، قدرت عضلانی، حس عمقی
  • نوشین اسلامی*، حسین مبارکی، محمد کمالی، مریم تیموری صفحات 55-66
    هدف
    ضایعه نخاعی منجر به ایجاد تغییرات کلی در ساختار خانواده و مشکلات سازگاری برای فرد معلول می شود. اعضای خانواده که از این افراد مراقبت می کنند و تعامل نزدیکی با آنها دارند با تاثیرپذیری از این مسئله، دچار مشکلات جدیدی شده و فشارهای روانی زیادی را متحمل می شوند. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط عملکرد خانواده با سازگاری فردی معلولین ضایعه نخاعی تحت پوشش اداره بهزیستی شهرستان الیگودرز انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی_تحلیلی از نوع مطالعات همبستگی است. نمونه این پژوهش را 50 نفر از معلولین ضایعه نخاعی و مراقب اصلی آنها در خانواده تشکیل داد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، عبارت بودند از پرسشنامه عملکرد خانواده و پرسشنامه سازگاری فردی کالیفرنیا. برای تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از آزمونهای آماری کلموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های آماری نشان داد که بین متغیرهای حل مشکل (0/455=Pearson)، ایفای نقش(0/327=Pearson)، آمیزش عاطفی (0/465=Pearson)، کنترل رفتار(0/312=Pearson)، کارکرد عمومی (0/330=Pearson) عملکرد خانواده و سازگاری فردی معلولین رابطه معناداری وجود دارد (0/01>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشانگر آن است که عملکرد خانواده می تواند بر سازگاری فردی معلولین ضایعه نخاعی تاثیر بگذارد. بنابراین با تمسک به روش هایی که طی آن عملکرد خانواده بهبود یابد، می توان سازگاری فردی معلولین ضایعه نخاعی را بهبود بخشیده و به تبع آن سلامت معلولین و کل خانواده آنها را ارتقا داد.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، سازگاری فردی، معلول ضایعه نخاعی
  • زهرا بابایی، زهرا قیومی انارکی*، حمید طیرانی نژاد، فاطمه حارث آبادی صفحات 67-72
    هدف
    زبان در طول زندگی انسان برای برقراری تعاملات اجتماعی اهمیت زیادی دارد و آسیب شناسان گفتار و زبان نیز در حفظ و ارتقای گفتار و زبان در افراد نقش مهمی دارند. در دوران بزرگسالی، با افزایش سن خصوصا در دورانسالمندی اغلب تغییراتی در عملکرد شناختی به وجود می آید. این تغییرات بر روی توانمندی های درکی و بیانی زبان تاثیر می گذارد. بنابراین از آنجا که با آگاهی از تغییرات ویژگی های گفتمان در سنین مختلف زندگی می توان به بهبود گفتمان و ارتباط در سالمندی کمک کرد، مطالعه زبان در سنین مختلف بزرگسالی امری ضروری به نظر می رسد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی است. در این مطالعه گفتمان روایتی 91 فرد بزرگسال در دامنه سنی 19 تا 74 سال که به چهار گروه سنی تقسیم شده بودند، مورد بررسی قرارگرفت. ابتدا هر فرد فرم رضایت نامه شرکت در پژوهش و فرم اطلاعات فردی را پر کرد. سپس ارزیابی شناختی با استفاده از آزمون غربالگری (Mini-Mental State Examination ;MMSE) و در نهایت، ارزیابی توانایی های گفتمان روایتی با استفاده از آزمایه ارزیابی گفتمان روایتی فارسی انجام شد. به منظور بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف استفاده استفاده گردید و پس از تایید نرمال بودن داده ها در مورد ابزار انسجام، برای مقایسه این متغیر در گفتمان روایتی در گروه های مختلف سنی از آزمون ANOVA و برایی متغیر پیوستگی که توزیع آن نرمال نبود از آزمون Kruskal-Wallis استفاده شد. تحلیلها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید.
    یافته ها
    بین گروه سالمند و هر یک از سه گروه دیگر از لحاظ دو متغیر انسجام و پیوستگی تفاوت معنادار آماری وجود دارد (0/01>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان دهنده اینست که توانایی های مربوط به گفتمان تحت تاثیر سن و خصوصا سالمندی قرار می گیرند. به همین دلیل نیاز است تا آسیب شناسان گفتار و زبان توجه به نیازهای زبانی و نیازهای شناختی زیربنایی آنها را در برنامه های بالینی خود جای دهند.
    کلیدواژگان: سالمندی، زبان، گفتمان روایتی
  • مسعود کیخا*، مصطفی روا صفحات 73-78
    هدف
    عفونتهای مجاری ادراری (Urinary tract infections) دومین عفونت شایع انسانی است که توسط خانواده انتروباکتریاسه و به خصوص Escherichia coli به وجود می آید. با توجه به افزایش مقاومتهای آنتی بیوتیکی بین سویه های اشرشیا کلی، هدف از این مطالعه تعیین الگوی کنونی و همچنین بررسی تغییرات الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های اشرشیا کلی جدا شده از عفونتهای ادراری بیماران سرپائی مراجعه کننده به بیمارستان نبی اکرم شهر زاهدان در طی سالهای گذشته بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی بر روی 87 نمونه ی باکتری اشرشیا کلی جدا شده از بیماران مبتلا به عفونتهای ادراری بیماران یکی از بیمارستانهای شهر زاهدان انجام شد. در نهایت آزمون حساسیت دارویی برای آنتی بیوتیک های: ایمی پنم (IPM)، جنتامایسین (GM)، سفتازیدیم (CAZ)، نالیدیکسیک اسید (NA)، آمیکاسین (AN)، نیتروفورانتوئین (FM) و کوتریموکسازول (SXT) برای ایزوله های اشرشیا کلی انجام شد.
    یافته ها
    از مجموع 87 نمونه، 70/2% ایزوله ها مربوط به زنان و 29/8% ایزوله ها از مردان جداسازی شده بودند. بیماران در محدوده ی سنی 45-12 سال بودند و میزان مقاومت به آنتی بیوتیک ها به ترتیب: کوتریموکسازول (66/6%)، نالیدیکسیک اسید (63%)، سفتازیدیم (44/8%)، نیتروفورانتوئین (26/1%)، آمیکاسین (19/5%)، جنتامایسین (13/7%) و ایمی پنم (4/5%) ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه آنتی بیوتیک های ایمی پنم و کوتریموکسازول به ترتیب کمترین و بیشترین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی را داشتند. لذا پیشنهاد می شود برای درمان عفونتهای ادراری تجویز آنتی بیوتیک کوتریموکسال متوقف گردد و از داروی ایمی پنم استفاده شود.
    کلیدواژگان: اشرشیاکلی، الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی، عفونت دستگاه ادراری، بیماران سرپائی
  • حوریه احدی* صفحات 79-86
    هدف
    در در سال های اخیر علاقه فزاینده ای به بررسی رابطه بین زبان و نظریه ذهن در کودکان دارای اتیسم به وجود آمده اما با وجود مطالعات انجام شده، هنوز ماهیت این رابطه به درستی مشخص نشده است و یافته های تحقیقات درباره جهت اثر و موثرترین عنصر زبانی دخیل در نظریه ذهن این کودکان متفاوت بوده است. با توجه به انجام نشدن این مطالعه در زبان فارسی، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بیان انواع ساخت های دستوری زبان فارسی و نظریه ذهن در کودکان فارسی زبان دارای اتیسم است.
    روش بررسی
    در این مطالعه، داده های پژوهش از 10 کودک دارای اتیسم و 20 کودک طبیعی (10 همتای سنی و 10 همتای زبانی) جمع آوری شد. پس از اینکه کودکان اتیسم با عملکرد بالا با آزمون غربالگری و تشخیصی اتیسم تشخیص داده شدند، بیان ساختارهای مختلف دستوری و توانایی نظریه ذهن به ترتیب با استفاده از آزمون بیان دستور و آزمون نظریه ذهن بررسی شد و همبستگی داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد در گروه همتای سنی بین امتیاز مربوط به آزمون نظریه ذهن سطح سوم با هریک از امتیازات مربوط به تعداد ساخت درست بیانی و تعداد گویه های درست بیانی در آزمون بیانی دستور زبان همبستگی معناداری وجود داشت، اما در گروه همتای زبانی و اتیسم همبستگی معناداری وجود نداشت. برای بررسی دقیق تر این ارتباط در کودکان دارای اتیسم، همبستگی انواع ساخت های دستوری به صورت مجزا با نظریه ذهن بررسی شد و نتایج نشان داد بین ساخت های مربوط به بند موصولی قیدی، شناسه فعل و آزمون نظریه ذهن سطح دوم و نظریه ذهن کلی همبستگی معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بنابراین برای نتیجه گیری درباره ارتباط زبان و نظریه ذهن در کودکان دارای اتیسم، بررسی ساختارهای مختلف دستوری به صورت مجزا ضروری است و علاوه بر این، در درمان جنبه های شناختی آنها (رشد نظریه ذهن)، باید به ساخت های دستوری همچون موصول ها و نشانه های افعال، توجهی جدی داشت.
    کلیدواژگان: اتیسم، بیان، دستور زبان، نظریه ذهن
  • مقاله مروری
  • بهاره زینل زاده قوچانی، سیدعلی حسینی، سید علیرضا درخشان راد*، شیوا شرافت، روشنک کشاورز، منیژه سلیمانی فر، ابراهیم پیشیاره صفحات 87-100
    هدف
    با توجه به کاربرد گسترده تحریک دهلیزی در کلینیکها نیاز به پروتکلهای سازمان یافته بیشتر در این زمینه ضروری به نظر می رسد. هدف از این مرور روایتی بررسی مبتنی بر شواهد پروتکل تحقیقات موجود و هدایت این جریان بالینی به سمت و سوی ساختار یافته است.
    روش بررسی
    در مقاله مروری روایتی (Narrative) حاضر مستندات موجود بین سالهای 1972 تا 2014 در پایگاه های اطلاعاتی معتبر PubMed، Medline، Scopus ، Web of Scienceو Google Scholar بررسی شده اند. کلمات کلیدی «تحریک مکانیکی دهلیزی»، «کودکان»، «مجاری نیم دایره»، «اتولیت» و «توانبخشی» بودند.
    یافته ها
    203 مقاله یافت شد و در نهایت با رعایت معیارهای ورود 34 مطالعه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پروتکلهای درمانی آنها بحث شده است. در بیشتر مقالات مورد مطالعه اثرات درمانی دهلیزی موثر شناخته شده است و در مجموع برآیند شواهد به نفع آن است که مداخلات دهلیزی می تواند نقش مثبتی در بهبود کودکان با ناتوانی داشته باشد. به علاوه، پروتکلهای پیشنهادی محققین نیز طبقه بندی و ارائه گردید. مطالعات نشان می دهند که درمانی کارآمد است که کلیه گیرنده های دهلیزی اعم از اوتریکول، ساکول و همه مجاری نیم دایره را در وضعیت های متفاوتی از جمله به شکم خوابیده، به پشت خوابیده، به پهلو خوابیده ، چهار دست و پا، نشسته، در حالت زانو زده و ایستاده تحریک کند.
    نتیجه گیری
    با تکیه بر شواهد یافت شده موجود پیرامون اثر بخشی تحریک مکانیکال دهلیزی، قویا پیشنهاد می شود تحریک دهلیزی سازمان یافته با پروتکل تخصصی بخشی از برنامه درمانی کودکان جهت غنی سازی فرآیند توانبخشی باشد. توصیه می گردد که سن دریافت تحریک، نوع تشخیص، شدت اختلال، سابقه دریافت تحریک، کنترل وضعیت سر، نوع تحریک، فرکانس، بزرگی و توالی تحریک مورد توجه قرار گیرد. بهتر است که جهت تحریک، مسیر طولی تحریک از لحاظ دامنه انجام و حتی طول مدت هر تحریک منفرد در یک جلسه و تعداد جلسات، موقعیت بدنی فرد در زمان دریافت تحریک، میزان توقف بلافاصله بعد از حرکت، فاصله بین تحریکات، سلامت محیطی و مرکزی خود سیستم دهلیزی و ابزار ارزیابی مناسب، در تدوین و طراحی پروتکل مداخله بالینی تحریکات دهلیزی، در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: تحریک دهلیزی، درمان توانبخشی، کودکان، کانالهای نیم دایره و اتولیت ها
|
  • Nakhjavanpour N.*, Ostadi Moghadam H., Payandeh A., Doroodgar F Pages 7-14
    Purpose
    Central corneal thickness (CCT) as an anterior segment eye parameter, is an important factor for evaluation of patients with ocular disorders. The objective of this study was to Assessment of Age, Gender, and Refractive Errors on Central Corneal Thickness in Subjects Referring to Al-Zahra Eye Hospital of Zahedan using a robust statistical methodology.
    Methods
    The present study was conducted on 755 eyes of qualified subjects referring to Al-Zahra eye hospital of Zahedan, the capital city of Sistan-and-Baluchestan provience from 2014 to 2016. After summarizing the data, linear quantile regression was fitted and normal values were estimated. SPSS (ver. 21) and R (3.3.0) were employed for analysis.
    Results
    In this study, 422 subjects (56%) were female. Mean of age was 27±7.6 years old. According to the linear quantile regression model findings for subjects with a moderate CCT, age had a significant effect on CCT. Conversely, gender and spherical equivalence indicated no substantial effect on CCT. Normal limits of CCT were (489-602) µm and (482-600) µm for females and males, respectively. We also reported these limits by age and gender for comparisons.
    Conclusion
    Normal limits of CCT can be used by ophthalmologists in examinations before refractive error operations and assessment of ocular pathologies like glaucoma.
    Keywords: Central corneal thickness, Normal limits, Refractive error, Glaucoma, Quantile regression model, Iran
  • Darouie A., Aghajanzadeh M.*, Dabirmoghaddam P., Salehi A., Rahgozar M Pages 15-21
    Purpose
    Phonation or the generation of audible sound energy is caused by muscular and aerodynamic activities that affect the vocal cords. The main objective of this study was to determine aerodynamic parameters in three categories of normal, spasmodic dysphonia and muscle tension dysphonia.
    Methods
    Study population consisted of 30 individuals (ten subjects with spasmodic dysphonia, ten subjects with muscle tension dysphonia and ten normal subjects). Vital capacity of each individual was recorded by a spirometer and maximum phonation time was calculated with the help of stop watch. The data were analyzed with Spss 19 statistical software.
    Results
    The maximum phonation time in muscle tension dysphonia was lower than two other groups and in spasmodic dysphonia group was lower than normal, the mean difference between groups was significant (p
    Conclusion
    Maximum phonation time between three categories of normal, spasmodic dysphonia and muscle tension dysphonia was significantly different. Vital capacity in normal and spasmodic dysphonia group did not differ significantly and in muscle tension dysphonia group was different compared to other two groups. It seems that vital capacity reduction in this category of patients is an explanation for the occurrence of this type of dysphonia. The results showed that changes in the aerodynamic parameters in addition to separate the normal group from voice disorders, depending on the type of disorder as well. These differences must be considered in the process of assessment and therapeutic interventions.
    Keywords: Spasmodic dysphonia, Muscle tension dysphonia, Aerodynamic evaluation, Maximum phonation time, Vital capacity, Phonation quotient, Voice
  • Rostami Zalani F.*, Ashraf M.J., Ghasemi Gh.A Pages 22-30
    Purpose
    Increased forward head angle causes neck pain. The aim of this study was to compare the effect of traditional and National Academic of Sport Medicine (NASM) corrective exercises on the neck pain and forward head angle in college male students.
    Methods
    Twenty male with forward head were selected within male students, and randomly divided into 2 groups (n=10 rats per group): Both groups performed traditional and NASM corrective exercises. First group performed traditional exercises and the second group performed NASM corrective exercises for 8 weeks that related to the forward head practices. Angle of head pain and head pain were measured by pain Visual Analogue Scale (VAS) and goniometer before and after the training period. Data were analyzed by paired t-test and independent t-test in P
    Results
    The result of this study showed significant differences between pre and post-intervention conditions regarding the VAS, and head angle values in both groups (P
    Conclusion
    NASM corrective exercises was more effective in improvement of the pain scale and head angle and it is recommended to the occupational therapist to the benefits of these exercises as a modern training methods in correction of the forward head angle.
    Keywords: Forward head, Traditional exercises, Corrective exercises, National Academic of Sport Medicine (NASM), Pain
  • Hadavi Sh, Ghorbani A.*, Kamali M., Shahidi Gh, Saffarian A., Delfani S Pages 31-39
    Purpose
    Despite various researches about identifying non-motor behaviors in Parkinson's patients, limited studies about cognitive and language problems have been found. According to this, it seems that the complex aspects of language has been impaired in this disease. Nonliteral language is one of the sophisticated areas related to this skill and the allusion is a subfield of that. The purpose of this study was to assess this aspect in Parkinson's patients at stage 1.
    Methods
    Fifteen healthy subjects and 15 patients with stage 1 Parkinson's disease have been studied. As a tool, a questionnaire consisted of 14 allusions was made by the examiner. The content validity was suitable (CVR=0.75) and the Cronbach's alpha was 0.74 for this questionnaire. The allusion was presented orally to each individual and the subject should say what that means. According to the results of K-S test, the data distribution was Normal and Independent T-test was used in order to compare the means.
    Results
    Mean scores that obtained by healthy subject are more than patient’s scores, however, no significant difference was observed between the two groups.
    Conclusion
    There was no difference between the healthy subjects and stage1 Parkinson patients in the allusion constructed test. If there is a difference in this aspect, more detailed and complex tests are needed to reveal the difference, or it could be observed at more severe stages of the disease (stage 2 or higher).
    Keywords: Parkinson's disease, Language, Allusion
  • Bahiraei S., Daneshmandi H., Sedaghati P Pages 40-45
    Purpose
    Down syndrome is the most common chromosome abnormality and the most common genetic cause of intellectual disabilities in humans. The aim of this study was to investigate the effect of a selective combined training program on motor performances, balance and muscle strength in boys with Down syndrome.
    Methods
    Twenty boys with Down syndrome aged ranged from 12 to 20 years were randomly assigned either into an experimental group (n=10) or control group (n=10). Subjects in the experimental group underwent combined training program for 45 and 60 minutes per day, 3 times a week, for 8 weeks. To evaluate the muscle strength and balance in subjects with Down syndrome, muscles force was measured with handheld dynamometer (MMT, North coast, USA) and balance with Sharped Romberg (r=0.90-0.91) with eyes both being open and close. Two-Way ANOVA with Repeated Measures was used to analyze the data (p≤0.05).
    Results
    ANOVA with repeated measures showed that knee flexion strength (p≤0.05), Knee extension (p≤0.05),hip flexion (p≤0.05), hip extension (p≤0.05), ankle plantar flexion (p≤0.05), ankle dorsiflexion (p≤0.05), and also static balance with eyes open (hard surface) (p≤0.05) ,static balance with eyes being close (hard surface) (p≤0.05), static balance with eyes being open (the software) (p≤0.05), static balance with eyes being close (the software) (p≤0.05) of the intervention group was significantly better than the control group.
    Conclusion
    A combined strength and proprioceptive training improves postural balance in children with DS. This could be due to the enhancement in muscle strength and proprioceptive input integration.
    Keywords: Down syndrome, Balance, Muscle strength, Proprioception
  • Eslami N.*, Mobaraki H., Kamali M., Teymuri M Pages 55-66
    Purpose
    Spinal cord injury leads to changes in family structure and compatibility problems for individual adjustment. Family members who take care of the people are in close interaction with them will be adversely influenced. This research aims to investigate the relationship of family functioning with individual adjustment in spinal cord disabled covered by the welfare organization in Aligudarz city.
    Methods
    The study is a descriptive -analytical type of correlation studies. Study population of this research was 50 spinal cord disabled individuals and their main related person of the family. The tools used in this study included Family Assessment Device, California individual adjustment questionnaire and two check - list includes demographic characteristics of disabled and family. Data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov Test, Pearson Correlation Coefficient (R).
    Results
    Statistical analysis showed a significant relationship (P0.05).
    Conclusion
    Family functioning can affect a disabled individual adjustment spinal cord. So with adhering to the ways in which family functioning, individual adjustment spinal cord disabled and consequently the health of their families and the disabled improve.
    Keywords: Family functioning, Individual adjustment, Spinal cord disabled
  • Babaiy Z., Ghayoumi-Anaraki Z., Tayarani Niknezhad H., Haresabadi F Pages 67-72
    Purpose
    During human life, language is important in social interaction and speech and language pathologists play a significant role in preservation and promotion of speech and communication in people. In adulthood, increasing age and particularly aging changes most cognitive functions that have impact on the ability of receptive and expressive language. As communication and discourse in aging can be improved by obtaining information on changing discourse features, studying language in different ages is crucial.
    Methods
    This research is a descriptive-analytic cross-sectional study. In this study, 91 adult narrative discourses, with the age ranges of 19 to 74 years, divided into four age groups. First, each participant filled out personal information and consent form to participate in the research. Then cognitive assessment using Mini-Mental State Examination (MMSE) screening test was conducted. Finally, their capabilities of narrative discourse were evaluated using Persian narrative discourse assessment task. In order to check the normality of the data, the Kolmogorov-Smirnov test was used. For comparison of narrative discourse in different age groups, ANOVA and Kruskal-Wallis tests were used (for cohesion and coherence respectively).
    Results
    Both cohesion and coherence variables were significantly different among aging group and all three other groups (p
    Conclusion
    Results of the present study indicate that discourse abilities are affected by age and especially by aging. Therefore, it is necessary for speech and language pathologists to consider the cognitive and linguistic demands in their clinical applications.
    Keywords: Elderly, Language, narrative discourse
  • Keikha M.*, Rava M Pages 73-78
    Purpose
    Urinary tract infections are the second most common human infection by family of the Enterobacteriaceae, particularly Escherichia coli. According to the increasing antibiotic resistance among strains of E. coli, the purpose of this study was to determine the current pattern and also to investigate changes in the antibiotic resistance patterns of Escherichia coli strains isolated from urinary tract infections in outpatients referring to Nabi-akram hospital in Zahedan city during the past years.
    Methods
    This descriptive study was conductedon 87 cases of E. coli isolated from patients with urinary tract infections in a hospital in the city of Zahedan. The drug sensitivity test for antibiotics: imipenem (IPM), gentamicin (GM), ceftazidime (CAZ), nalidixic acid (NA), amikacin (AN), nitrofurantoin (FM) and cotrimoxazole (SXT) for isolates of Escherichia coli was performed.
    Results
    Of a total of 87 samples, 70.2% of isolates were women and 29.8% of isolates were isolated from men. Patient's age range was of 12-45 years. The popular resistance to antibiotics: cotrimoxazole (66.6%), nalidixic acid (63%), ceftazidime (44.8%), nitrofurantoin (26.1%), amikacin (19.5%), gentamicin (13.7%) and imipenem (4.5%) were evaluated.
    Conclusion
    Based on the results of this study, the antibiotics imipenem and cotrimoxazole had the highest resistance and susceptibility, respectively. Therefore, it is recommended to stop the administration of cotrimoxazole antibiotics to treat urinary tract infections and use Imipenem.
    Keywords: Escherichia coli, Antibiotic resistance pattern, Urinary tract infections, Outpatient
  • Ahadi H.* Pages 79-86
    Purpose
    Nowadays, there is an increasing interest in investigating the relation between language and theory of mind in children with autism. However, until now the nature of this relation is not fully understood, because findings of such an investigation in these children have been inconclusive, and even less is known about the direction of effect and the most effective component of language on theory of mind. The present study examined the relation between expressive grammar and theory of mind in 10 Persian children with high functioning autism between ages 6 to 9 years and 20 typically developing controls.
    Methods
    In this study, research data were collected from 10 children with autism and 20 normal children (10 age-matched and 10 language-matched). Initially, we used screening and diagnosing test for diagnosing children with high-functioning autism. Then, expression of different structures of syntax and their ability in theory of mind were respectively assessed by using expressive grammar and theory of mind tests. Finally, data were analyzed with correlation tests using SPSS statistical software.
    Results
    Our results showed that in language-matched group, significant correlation was found between total score of correct structure and correct tasks, and third level of theory of mind. However, in children with autism and age-matched normal children; no significant correlation was observed. For depth understanding of this relation in children with autism, we compared this relation in specific structures and found that there is a significant correlation between expression of adverbial relative clause and personal ending, and second level of theory of mind and total score of theory of mind.
    Conclusions
    Therefore, for analyzing the relation between language and theory of mind in children with autism, it is necessary to compare different structures separately, and in cognitive therapy (treatment for improving the theory of mind), we should pay attention to grammatical structures such as relative clause and personal ending.
    Keywords: Autism, Expressive, Language grammar, Theory of mind
  • Zeynalzadeh Ghoochani B., Hosseini Sa, Derakhshanrad Sa*, Sherafat Sh, Keshavarz R., Soleymani M., Pishyareh E Pages 87-100
    Purpose
    According to the widespread application of vestibular stimulation in clinics, organized treatment protocols seem to be necessary. This narrative article aimed to investigate the evidence-based current protocols and to guide this clinical flow into structured direction.
    Methods
    In this narrative study, valid sites and databases such as PubMed, Web of science, Scopus, Medline and Google scholar were searched from 1972 till 2014. The Key words were “Mechanical Vestibular Stimulation”, “Children”, “Semicircular Canals”, “Otolits” and “Rehabilitation”.
    Results
    203 articles were found and finally, 34 studies were analyzed according to the inclusion criteria. Their treatment protocols were discussed. Most studies have proved vestibular stimulation to be an effective treatment method and the overall evidence suggests the efficacy of the vestibular interventions in improvement of children with disability. Additionally, suggested protocols are categorized and presented. Studies showed that treatment would be effective if all the vestibular receptors including utricle, saccule and all semicircular canals were stimulated in different positions such as prone, supine, side lying, quadruped, sitting, kneeling and standing.
    Conclusion
    In the light of the present evidence about the efficacy of mechanical vestibular stimulation, organized vestibular stimulation with specialized protocol is strongly recommended to be as one part of children therapeutic schedule in order for empowering rehabilitation process. It is suggested to be careful about the age in which stimulation is received, type of diagnosis, intensity of deficits, history of receiving stimulation, head position control, type of stimulation, frequency, amplitude and sequence of stimulation. Direction of stimulation, length of stimulation, even the duration of each single stimulation during one session and number of sessions, body position during receiving the stimulation, the break and stop intervals immediately after each movement, the delay between two back to back stimulations, health of peripheral and central vestibular system itself along with suitable assessment tools are better to be considered in defining and designing clinical intervention protocol of vestibular stimulation.
    Keywords: Vestibular stimulation, Rehabilitation, Children, Semicircular canals, otolits