فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و پنجم شماره 9 (پیاپی 201، آذر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن شیخ حسن، مهدیه غیاثی* صفحات 621-631
    سلول های بنیادی، سلول های بیولوژیکی منحصر به فردی هستند که می توانند به سلول های تخصصی متفاوتی تمایز یابند. در پستانداران، دو نوع گسترده از سلول های بنیادی وجود دارد: سلول های بنیادی جنینی که از توده سلولی داخل بلاستوسیست جدا می شوند و سلول های بنیادی بالغ که در بافت های مختلف یافت می شوند. سلول های بنیادی مزانشیمی (Mesenchymal stem cells، MSC)، سلول های چند توانی هستند که به عنوان یکی از مهمترین سلول های بنیادی بالغ از آن ها یاد می شود. به دلیل ظرفیت تکثیری بسیار بالا و توانایی خودنوزایی مناسبی که این سلول ها دارند، منبع قدرتمند و امیدوارکننده ای را جهت استفاده در زمینه طب ترمیمی ایجاد نموده اند. همچنین، سلول های بنیادی مزانشیمی می توانند به چندین رده سلولی مانند استئوبلاست ها (سلول های استخوانی)، کندروسیت ها (سلول های غضروفی)، آدیپوسیت ها (سلول های چربی) و میوسیت ها (سلول های عضلانی) تمایز یابند. از آنجایی که سلول های بنیادی مزانشیمی به عنوان یک منبع جذاب جهت پیوند اتولوگ در زمینه طب ترمیمی محسوب می گردند، بررسی چرخه های سیگنال دهنده سلولی- مولکولی که در تمایز این سلول ها موثر بوده و همچنین تغییرات مولکولی ایجاد شده حین تمایز آن ها و در نتیجه درک نقش سایتوکین، کموکین و فاکتورهای نسخه برداری بر روی تمایز این سلول ها پراهمیت می باشد. تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی به رده مزانشیمی به صورت ژنتیکی مورد دستکاری واقع شده و توسط فاکتورهای نسخه برداری خاصی که با رده های سلولی ویژه در ارتباط هستند، تحریک می شود. مطالعات اخیر به بررسی نقش عوامل نسخه برداری شامل Runx2، Sox9، PPARγ، MyoD، GATA9 و GATA6 در تمایز MSC پرداخته اند.
    کلیدواژگان: استخوان، غضروف، تمایز، چربی، سلول های بنیادی مزانشیمی، عضله، فاکتورهای نسخه برداری
  • فرزین حلب چی*، احمد شهیدزاده ماهانی، توحید سیف برقی صفحات 632-644
    مرگ ناگهانی قلبی در ورزش رویدادی نادر، ولی تاسف بار است و توجه رسانه ها و عموم را به خود جلب می کند. ورزش در افراد مبتلا به بیماری قلبی به عنوان ماشه ای برای مرگ ناگهانی قلبی عمل می کند. خطر مرگ ناگهانی در ورزشکاران جوان مبتلا به بیماری قلبی-عروقی 5/2 برابر بیشتر از افراد غیر ورزشکار است. بیش از 90% از موارد مرگ ناگهانی قلبی در حین جلسه تمرین یا مسابقه، یا بلافاصله پس از آن اتفاق می افتند. میزان بروز مرگ ناگهانی قلبی در هر جمعیتی از جمله ورزشکاران بسته به عوامل متعددی مانند جنس، سن، نژاد، ملیت، روش های غربالگری تشخیصی و اقدامات پیشگیری از مرگ ناگهانی متفاوت است. همچنین میزان بروز مرگ ناگهانی به تعریف مورد استفاده و چگونگی انجام تشخیص بستگی دارد. اختلالات متفاوت قلبی- عروقی ممکن است به مرگ ورزشکاران جوان منتهی شوند و کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک، ناهنجاری های مادرزادی عروق کرونر، دیسپلازی آریتموژنیک بطن راست و پارگی آئورت از جمله شایع ترین علل آن هستند. از آنجا که ایست قلبی ناگهانی در ورزش ها جز در موارد معدودی، غیر قابل برگشت است، اتخاذ راهبردهای ملی مناسب برای کاهش بار مرگ ناگهانی در ورزشکاران جوان لازم است. به نظر می رسد دو راهبرد اصلی برای نیل به این هدف وجود دارد: الف- پیشگیری اولیه با استفاده از ارزیابی هدفمند پیش از ورزش. این ارزیابی ها باید بر مبنای استانداردهای ملی و پذیرفته شده عمومی استوار بوده و توسط متخصصان مجرب انجام شوند. ب- تدوین پروتکل های مبتنی بر شواهد و روزآمد برای انجام زودرس و موثر احیای قلبی ریوی، حضور کادر پزشکی مجهز در تمامی رویدادهای ورزشی و گنجاندن آموزش احیای قلبی ریوی در تمامی دوره های تربیت مربی.
    کلیدواژگان: پیشگیری، ورزش، مرگ ناگهانی قلبی
  • توران باقری، محمد جواد فاطمی*، سیدابوذر حسینی، سیدجابر موسوی، شیرین عراقی، میترا نیازی صفحات 645-652
    زمینه و هدف
    امروزه از ترکیباتی با منشا طبیعی در درمان زخم ها به ویژه زخم سوختگی، به علت هزینه های بالای درمان و بازتوانی آن ها، استفاده می شود. پژوهش کنونی با هدف بررسی تاثیر روغن حیوانی بر ترمیم زخم سوختگی در مدل حیوانی رت انجام گردید.
    روش بررسی
    در این پژوهش تجربی که در آزمایشگاه حیوانات مرکز آموزشی درمانی حضرت فاطمه (س) در اردیبهشت و خرداد 1394 انجام شد، در قسمت خلف 36 رت نر بالغ نژاد Sprague-Dawley به وزن تقریبی g 250-300، سوختگی درجه دو عمقی به ابعاد cm 4×2 ایجاد گردید و سپس رت ها به طور تصادفی به سه گروه 12 تایی تقسیم و به ترتیب با کرم سیلور سولفادیازین، روغن حیوانی و وازلین پانسمان شدند. روند بهبودی زخم با نرم افزارImage J، ver. 1.4.5 (NIH، Maryland، USA) پایش شد. در روز 17 و 30 نیز نمونه ها جهت بررسی پاتولوژی فرستاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در روزهای 5، 15 و 25 وسعت زخم در گروه های روغن حیوانی و وازلین در مقایسه با سیلور سولفادیازین به طور معناداری کاهش یافته بود (0/001P=)، اما این تفاوت میان گروه روغن حیوانی و وازلین معنادار نبود. در بازه زمانی 17 روز، نتایج از نظر آرایش کلاژنی (0/001P<) و در روز 30، نتایج اپیتلیزاسیون (0/04P=)، سلول های التهابی حاد (0/001P=) و فیبروپلازی (0/001P<) در گروه روغن حیوانی و وازلین به طور معنادار بهتر بود.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد روغن حیوانی نمی تواند ترمیم زخم سوختگی را تسریع و ایندکس های هیستوپاتولوژی را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: سوختگی ها، روغن حیوانی، سیلور سولفادیازین
  • فاطمه عزیزی، بهجت سیفی *، مهری کدخدایی صفحات 653-657
    زمینه و هدف
    آسیب حاد ناشی از ایسکمی-پرفیوژن مجدد در کلیه یک پدیده شایع کلینیکی است. سولفیدهیدروژن به عنوان مدیاتور درون ساز باعث بهبود آسیب ایسکمی-پرفیوژن مجدد می شود. این ماده در دوزهای متفاوت اثرات متضادی دارد. این مطالعه اثر دوزهای مختلف آن را بر آسیب ناشی از ایسکمی-پرفیوژن مجدد کلیه بررسی می کند.
    روش بررسی
    پژوهش کنونی از نوع مطالعه تجربی در حیوانات است و در فروردین 1393 در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گردید. رت های نر نژاد ویستار در پنج گروه دسته بندی شدند. در گروه شم ایسکمی القا نشد. در گروه ایسکمی-پرفیوژن مجدد 55 دقیقه ایسکمی در پدیکل هر دو کلیه و سپس 24 ساعت پرفیوژن مجدد القا شد. در سه گروه درمان، دهنده سولفیدهیدروژن به میزان 50، 75، μmol/kg 125 به صورت داخل صفاقی 10 دقیقه پیش از ایسکمی و بلافاصله در شروع پرفیوژن مجدد تزریق شد. در انتهای 24 ساعت پرفیوژن مجدد، پلاسما جهت بررسی عملکرد کلیه جمع آوری شد.
    یافته ها
    میزان نیتروژن اوره خون و کراتینین پلاسما در گروه ایسکمی-پرفیوژن مجدد نسبت به گروه شم افزایش یافت. سولفید هیدروژن سدیم در دوزهای 50 و μmol 75 باعث کاهش نیتروژن اوره خون و کراتینین و بهبود عملکرد کلیه شد اما در دوز μmol سبب افزایش نیتروژن اوره خون و کراتینین پلاسما و آسیب بیشتر کلیوی نسبت به گروه ایسکمی-پرفیوژن مجدد شد.
    نتیجه گیری
    سولفیدهیدروژن در دوزهای کمتر باعث بهبود عملکرد کلیه و در دوزهای بالاتر اثرات تخریبی دارد. بنابراین تعیین میزان دوز درمانی سولفیدهیدروژن در جلوگیری از آسیب ناشی از ایسکمی-پرفیوژن مجدد کلیه از اهمیت زیادی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سولفید هیدروژن، ایسکمی، کلیه ها، پرفیوژن مجدد
  • فاطمه اربابی کلاتی*، محمد مهدی فرهمند صفحات 658-662
    زمینه و هدف
    لیکن پلان یک بیماری التهابی پوست و مخاط است که 4-0/2% از جمعیت عمومی را مبتلا می کند، هرچند علت دقیق ابتلا به لیکن پلان مشخص نیست اما برخی از پژوهشگران رادیکال های آزاد و استرس های اکسیداتیو را در ایجاد آن دخیل می دانند. پژوهش کنونی با هدف بررسی اثر درمانی لیکوپن در بهبود ضایعات دهانی لیکن پلان انجام گرفته است.
    روش بررسی
    تعداد 30 بیمار به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری مبتلا به لیکن پلان دهانی که بیماری آن ها توسط هیستوپاتولوژی تایید شده بود، از بهمن 1394 تا تیر 1395 وارد مطالعه شدند. گروه اول درمان کورتون موضعی را به همراه لیکوپن سیستمیک به میزان mg 15 روزانه را به مدت یک ماه و گروه دوم کورتون موضعی به تنهایی دریافت کردند. درد ضایعات با روش Numeric rating scale و درجه ضایعات با معیار Thongprasom پیش و پس از درمان در دو گروه ثبت شد.
    یافته ها
    در گروه مطالعه و شاهد به ترتیب، درد پیش از درمان 1/2±5/4 و 0/9±5/7، درد پس از درمان 1/8±3/01 و 1/5±3/2 بود که اختلاف آماری معنادار نداشت (0/6P= و 0/4P=). درجه ضایعات لیکن پلان دهانی پیش از درمان 1±4/1 و 0/8±4 و درجه ضایعات پس از درمان 1/2±1/7 و 1/5±1/8 بود که هیچ کدام از موارد گفته شده بین دو گروه اختلاف آماری معنادار مشاهده نشد (0/7P= و 0/8P=).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش کنونی نشان داد استفاده از درمان سیستمیک لیکوپن در کنار کورتون موضعی در مقایسه درمان کورتیکواسترویید موضعی به تنهایی اثر چندانی در کاهش درد و تغییر درجه بیماری ندارد.
    کلیدواژگان: لیکن پلان، لیکوپن، درمان
  • راضیه نظری، مهری قاسمی*، فریده دهقان منشادی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 663-668
    زمینه و هدف
    از سونوگرافی برای ارزیابی مورفولوژی عضله (طول، عمق، سطح مقطع، حجم و زاویه ی پر شکل عضله) استفاده می شود. عضله ی سوپرااسپیناتوس متداول ترین عضله ی درگیر در بین عضلات روتاتور کاف است. تاکنون هیچ مطالعه سونوگرافی برای بررسی پایایی اندازه گیری ضخامت عضله ی سوپرااسپیناتوس در وضعیت تست های Empty can (EC)، Hug up (HU)، Full can (FC) انجام نشده است. هدف این مطالعه بررسی پایایی درون آزمونگر برای اندازه گیری ضخامت سوپرااسپیناتوس در وضعیت تست های گفته شده بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی بود که به مدت چهار هفته (بهمن تا اسفند 1395) روی 10 زن سالم (2/76 ± 22/10 سال) بدون پاتولوژی تاندونی انجام شد. ضخامت عضله ی سوپرااسپیناتوس در وضعیت استراحت و وضعیت های انقباضی (وضعیت تست EC: شانه در 90 درجه الویشن در صفحه ی اسکپشن و شست رو به زمین، وضعیت تست FC: شانه در 90 درجه الویشن در صفحه ی اسکپشن و شست رو به سقف، وضعیت تست HU: آرنج خم و کف دست روی شانه ی سمت مقابل با وزنه ی مچی kg 0/5) توسط یک آزمونگر و در یک روز انجام شد.
    یافته ها
    تمام مقادیر ضریب پایایی برای اندازه گیری ضخامت اولتراسونیک عضله ی سوپرااسپیناتوس بیش از 0/90 به دست آمد. مقدار ضریب پایایی برای وضعیت استراحت 0/90 (فاصله اطمینان 95%: 0/97-0/65)، وضعیت تست های EC، FC و HU به ترتیب 0/96 (فاصله اطمینان 95%: 0/99-0/87)، 0/97 (فاصله اطمینان 95%: 0/99-0/90) و 0/96 (فاصله اطمینان 95%: 0/99-0/86) بود.
    نتیجه گیری
    اندازه گیری ضخامت اولتراسونیک سوپرااسپیناتوس در وضعیت های استراحت و تست های EC، FC و HU روشی پایا است و می تواند تغییرات ضخامت سوپرااسپیناتوس را بین تست ها ی فوق مقایسه کند.
    کلیدواژگان: ضخامت عضله، پایایی، تست، اولتراسونوگرافی
  • سلمان دلیری، خیرالله اسدالهی*، نازیلا رحیمی، کورش سایه میری صفحات 669-674
    زمینه و هدف
    کمبود آنزیم گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز (Glucose-6-phosphate dehydrogenase) از شایع ترین بیماری های ژنتیکی در انسان می باشد. مطالعات انجام شده گزارشات مختلفی در زمینه ارتباط ابتلا به مالاریا با بقای افراد مبتلا به این نقص داشته اند. اما در ایران مطالعه های اندکی در این زمینه صورت گرفته است. در نتیجه پژوهش کنونی با هدف برآورد میزان بروز نقص آنزیم G6PD در نوزادان استان فارس و بررسی بروز آن در مناطق مالاریاخیز انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش کنونی به صورت اکولوژیک و توصیفی-تحلیلی بر روی 59745 نوزاد مبتلا به نقص آنزیم G6PD در استان فارس از ابتدای فروردین 1390 تا پایان اسفند 1394 انجام شد. میزان بروز نقص با استفاده از روش آماری برآورد میزان بروز سالیانه محاسبه شد. جهت تهیه نقشه های جغرافیایی و چگونگی توزیع بیماری در مناطق مالاریاخیز از ArcGIS software، version 10.3 (ESRI، Redlands، CA، USA) استفاده شد. سطح معناداری 0/05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بروز نقص آنزیم G6PD در کل نوزادان 15/58، در نوزادان پسر 16/25 و در نوزادان دختر 14/85 در صد تولد زنده برآورد شد. میزان بروز این نقص در مناطق مالاریاخیز به مراتب بیشتر از سایر مناطق بود. به طوری که هرچه میزان شدت مالاریاخیز بودن منطقه بیشتر بود میزان بروز نقص نیز شایع تر بود که این رابطه از لحاظ آماری معنادار بود (0/039P=).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش کنونی استان فارس از مناطق با بروز بالای نقص آنزیم G6PD می باشد. میزان بروز نقص آنزیم G6PD در مناطق مالاریاخیز استان فارس بیشتر از سایر مناطق بود و هرچه شدت مالاریاخیز بودن افزایش می یافت بروز این نقص نیز افزایش می یافت که نشان دهنده بقای بهتر بیماران در گذشته در برابر بیماری مالاریا می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، نقص گلوکز فسفات دهیدروژناز، میزان بروز، ایران، مالاریا
  • ساناز تاجیکی، روشنک داعی قزوینی*، سید جمال هاشمی، انسیه زیبافر، میرسعید یکانی نژاد، مهدی زارعی، زینب برجیان بروجنی صفحات 675-681
    زمینه و هدف
    درماتیت سبورییک یک درماتیت مزمن با شیوع 3-1% و در افراد دارای نقص ایمنی شیوع آن 83-33% گزارش شده است. بیشتر، به دلیل عوامل مستعد کننده، تکثیر بیش از حد فلور نرمال مخمر مالاسزیا دیده می شود که باعث بروز و تشدید علایم می شود. هدف از این مطالعه، بررسی و تشخیص میزان کلونیزاسیون مخمر مالاسزیا در بیماران مبتلا به درماتیت سبورییک بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی-توصیفی که به مدت یک سال از دی 1394 تا دی 1395 انجام پذیرفت از بیماران ارجاع شده توسط پزشک متخصص پوست به آزمایشگاه قارچ شناسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، پس از ثبت علایم کلینیکی و مشخصات آن ها، نمونه گیری با روش های چسب اسکاچ و تراشیدن به وسیله اسکالپل به عمل آمد. لام های مستقیم با پتاس 10% و رنگ آمیزی شده با متیلن بلو، تهیه و میزان کلونیزاسیون مخمر مالاسزیا با آزمایش مستقیم میکروسکوپی، برابر الگوهای استاندارد مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از تعداد کل 45 بیمار، 66/7% دارای کلونیزاسیون متوسط تا شدید بودند. کلونیزاسیون شدید بیشتر در حضور فاکتورهای تعریق (31/1%) و استرس (53/3%) دیده شد (0/01P=) و (0/006P=). در هشت مورد (17/7%) از بیماران شکل میسلیال مشاهده گردید و بیشترین مشاهده میسلیوم در حضور فاکتور استرس مشاهده گردید (0/03P=).
    نتیجه گیری
    میزان کلونیزاسیون مخمر مالاسزیا در مبتلایان به درماتیت سبورییک، در بیشتر موارد بالاتر از حد حالت نرمال بود که نقش اتیولوژیک مخمر را حداقل در تشدید بیماری مورد تاکید قرار می دهد. همچنین نقش فاکتورهایی مانند تعریق و استرس در کلونیزاسیون شدید و ایجاد شکل تهاجمی تایید شد
    کلیدواژگان: کلونیزاسیون، مالاسزیا، درماتیت سبورییک، استرس، تعریق
  • منوچهر حکمت، حمید قادری*، سیده عادله میرجعفری، شهرام رجایی بهبهانی، مهران شاه زمانی، غلامرضا معصومی صفحات 682-687
    زمینه و هدف
    بیماری تترالوژی فالوت (TF) را به عنوان بیماری با حجم بطن چپ نرمال یا کمی کمتر از نرمال می شناسند. با توجه به اینکه در بعضی بیماران نژاد آسیایی تفاوتی در نوع تترالوژی فالوت دیده شده است، هدف از انجام این مطالعه بررسی سمت چپ قلب با تعیین Z value میترال در بیماران ایرانی مبتلا به تترالوژی فالوت بود.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه آینده نگر و توصیفی بود که تمام بیمارانی که از ابتدای فروردین 1391 تا فروردین 1394 با تشخیص تترالوژی فالوت به بیمارستان شهید مدرس تهران مراجعه و کاندید جراحی شده بودند، وارد مطالعه شدند. پس از تعیین روش درمانی و نیاز به جراحی، سایز میترال و Z value میترال مشخص شدند. در این مطالعه متغیرهای سن، جنس، قد، وزن، Body surface area (BSA)، سایز دریچه میترال، Z-score (Z-score یا Z value پس از تعیین سایز میترال توسط اکو و مشخص کردن BSA بیمار، براساس نمودار استاندارد موجود تعیین می گردید) دیگر آنومالی های همراه، تعداد دفعات عمل جراحی، نوع عمل های جراحی پیشین و نوع عمل جراحی کنونی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 80 بیمار طی سه سال وارد مطالعه شدند که (36/3%)29 مرد و (63/8%)51 زن بودند. میانگین سنی 3/37±7/15 سال بود. اندازه سایز میترال با اکو در بیماران اندازه گیری شد که mm 5/99±16/2 بود و در محدوده mm 27-10 بود. میزان Z valve میترال در مجموع SD 2/11±3/09 - و در محدوده SD 7/1- تا SD 1/3+ بود.
    نتیجه گیری
    میزان Z value میترال به میزان چشمگیری کمتر از میزان نرمال (SD 2 ± 0) بوده است که می تواند نشان دهنده هایپوپلاستیک بودن بطن چپ در بیماران تترالوژی فالوت ایرانی باشد.
    کلیدواژگان: بیماری مادرزادی قلب، دریچه میترال، تترالوژی فالوت
  • شادی خزاعی، شهربانو کیهانیان، مهیلا مناجاتی، شهرام علا، ابراهیم صالحی فر * صفحات 688-695
    زمینه و هدف
    متوتروکسات دارویی با ایندکس درمانی باریک و یکی از داروهای پرمصرف و پرعارضه در بخش های هماتولوژی-انکولوژی می باشد. دوز بالای متوتروکسات در لوکمی حاد لنفوبلاستیک، استئوسارکوما، لنفوم غیر هوچکین و لنفوم اولیه سیستم اعصاب مرکزی کاربرد دارد. پروفایل عوارض متوتروکسات به دوز آن وابسته است. هدف این مطالعه، بررسی نحوه مصرف و عوارض دوز بالای داروی متوترکسات در یک مرکز درمان سرطان در شمال ایران بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-مقطعی از خرداد 1395 تا اردیبهشت 1396 در مرکز آموزشی-درمانی امام سجاد (ع) رامسر انجام شد. دوز بیش از mg/m2 500 متوتروکسات به عنوان دوز بالا در نظر گرفته شد. وضعیت هیدراتاسیون، ارزیابی عملکرد کلیوی و کبدی، آزمایشات خونی، ارزیابی pH ادرار، دوز و دفعات تجویز لکوورین، اندازه گیری سطح سرمی متوتروکسات و عوارض جانبی ارزیابی گردیدند.
    یافته ها
    44 مورد کموتراپی انجام شده با دوز بالای متوتروکسات برای لنفوم (30 مورد)، لوکمی حاد لنفوبلاستیک (هشت مورد) و استئوسارکوما (شش مورد) بررسی شد. در تمام بیماران، هیدراتاسیون با نرمال سالین همراه با ml 25 بی کربنات سدیم 8/4% انجام شد. در هیچ بیماری اندازه گیری pH ادراری انجام نشد. تعداد دفعات تجویز لکوورین 3/03±5/64 و دوز آن، mg/m2 1/7±17/6 هر شش ساعت بود. سطح سرمی متوتروکسات در هیچ بیماری اندازه گیری نشد.
    نتیجه گیری
    جنبه های مثبت مشاهده شده شامل هیدراسیون خوب، تجویز بی کربنات و تجویز لکوورین در بیماران دریافت کننده دوز بالای متوتروکسات بوده، ولی اندازه گیری سطح سرمی متوتروکسات و نیز تجویز بی کربنات بر اساس pH ادراری در هیچ یک از بیماران انجام نشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی مصرف دارو، دوز بالا، لکوورین، متوترکسات، عوارض جانبی
|
  • Mohsen Sheykhhasan, Mahdieh Ghiasi * Pages 621-631
    Stem cells are undifferentiated biological cells that can differentiate into more specialized cells and divide (through mitosis) to produce more stem cells (self-renew). In mammals, there are two broad types of stem cells: embryonic stem cells, which are isolated from the inner cell mass of blastocysts, and adult stem cells, which are found in various tissues. Mesenchymal stem cells (MSCs) are multipotent cells that are called as one of the most adult stem cells. Due to their highly proliferative potential and their suitable self-renewal capacity, these cells have provided a powerful and promising source for use in the field of regenerative medicine. Also, mesenchymal stem cells are known for their important properties involving multilineage differentiation potential, trophic factor secretion and localization along various organs and tissues. So that MSCs can differentiate into a variety of cell lineages, including: Osteoblasts (bone cells), chondrocytes (cartilage cells), adipocytes (fat cells), myocytes (muscle cells), hepatocytes (liver cells) and endothelial cells. Efficacy of differentiated MSCs to regenerate cells in the injured tissues requires the ability to maintain the differentiation toward the desired cell fate. Since MSCs represent an attractive source for autologous transplantation, cellular and molecular signaling pathways and micro-environmental changes have been studied in order to understand the role of cytokines, chemokines, and transcription factors on the differentiation of MSCs. The differentiation of MSC into a mesenchymal lineage is genetically manipulated and promoted by specific transcription factors associated with a particular cell lineage. Recent studies have explored the integration of transcription factors, including Runx2, Sox9, PPARγ, MyoD, GATA4, and GATA6 in the differentiation of MSCs. Therefore, the overexpression of a single transcription factor in MSCs may promote trans-differentiation into specific cell lineage, which can be used for treatment of some diseases. In this review, we critically discussed and evaluated the role of transcription factors and related signaling pathways that affect the differentiation of MSCs toward adipocytes, chondrocytes, osteocytes, skeletal muscle cells, cardiomyocytes, and smooth muscle cells.
    Keywords: bone, cartilage, differentiation, fat, mesenchymal stem cells, muscle, transcription factors
  • Farzin Halabchi *, Ahmad Shahidzadeh Mahani, Tohid Seifbarghi Pages 632-644
    Sudden cardiac death in sport, although rare, but is a tragic event, attracting the media and public attention. Sport and exercise may act as a trigger for sudden cardiac death. Risk of sudden death in young athletes with cardiovascular disease is 2.5 times more frequent than non-athlete individuals. More than 90% of cases of sudden death occur during or immediately after training or competition. Incidence of sudden cardiac death in any population, including athletes, is related to multiple factors such as gender, age, race, nationality, diagnostic screening methods and preventive measures for sudden cardiac death. Otherwise, incidence rate of sudden cardiac death is linked to the used definition and method of diagnosis. Different cardiovascular disorders may result in death of young athletes and hypertrophic cardiomyopathy, congenital coronary anomalies, arrhythmogenic right ventricular dysplasia and aortic rupture are among the most common causes. Marfan syndrome, dilated cardiomyopathy, viral myocarditis, Wolff-Parkinson-White (WPW) syndrome, congenital long QT syndrome, Brugada syndrome and commotio cordis are reported as other etiologies. In older athletes (more than 35 years), ischemic coronary heart disease is responsible for majority of the cases similar to the general population. Because the outcome of sudden cardiac arrest in sports is very poor except in few cases, proper national strategies are needed to diminish the burden of sudden death in young athletes. It seems that there are two main strategies to achieve this goal: A) Primary prevention with use of purposeful pre-participation evaluation programs. This evaluation should focuss on the proper history and physical examination. Nevertheless, there is significant debate between American and European countries regarding the use of paraclinical investigations (especially ECG). American heart association does not recommend ECG as an essential part of evaluation. In contrast, European society of cardiology and international olympic committee advocate ECG for all athletes younger than 35 years. However, all evaluations should be based on national, generally accepted standards and done by well-educated experts. B) Setting evidence-based and updated protocols for early and effective cardiopulmonary resuscitation (CPR), attendance of well equipped medical staff and early access to automated external defibrillator (AED) in all sport events and implementing CPR education in all coaching training courses.
    Keywords: prevention, sport, sudden cardiac death
  • Tooran Bagheri, Mohammad Javad Fatemi *, Seyed Aboozar Hosseini, Seyed Jaber Mousavi, Shirin Araghi, Mitra Niazi Pages 645-652
    Background
    High costs of treatment and rehabilitation lead to increased tendency of researchers in complementary therapies and using the compounds which have natural origin and are cheaper. Sheep ghee, known as yellow oil, is one of the compounds used in many parts of Iran for wound healing. Considering that few studies have been performed on the effect and rate of these materials on burn wound healing, the present work is aimed to investigate the effect of ghee on burn wound healing in rats.
    Methods
    In this experimental study which was performed in the animal lab of the Hazrat Fatemeh Hospital in Tehran, 36 adult male Sprague-Dawley rats with the relative weight of 250-300 g were selected and second-degree burn with the area of 2×4 cm was induced in them. Then, they were randomly divided into 3 groups, 12 in each. To dress the burn point in 1 to 3 groups, silver sulfadiazine cream, ghee, and Vaseline were used, respectively. The evaluation process was monitored by photography with 5 days intervals using an accurate ruler and ImageJ software, version 1.45 (National Institutes of Health, Bethesda, Maryland, USA). On the 17th and 30th days, Tissue biopsies was performed for the epithelialization rate, degree and arrangement of collagen, and chronic and acute inflammatory cells, the sample of burn wound was sent for pathological investigation.
    Results
    Results showed that, wound area was significantly reduced in ghee, and Vaseline groups compared with silver sulfadiazine cream on days 5th, 15th, and 25th (P= 0.001). however, the difference between ghee and Vaseline group was not significant. In the 17-day time period, results of collagen arrangement (P= 0.000) and epithelialization results (P= 0.04), acute inflammatory cells (P= 0.001), and fibroplasias (P= 0.000) in 30th day were significantly better in ghee, and Vaseline groups.
    Conclusion
    This study showed that, in contrast to the public belief in some regions in Iran, ghee could not accelerate healing of burn wound and promote histopathological indices. Therefore, they are not recommended.
    Keywords: burns, ghee, silver sulfadiazine
  • Fateme Azizi, Behjat Seifi *, Mehri Kadkhodaee Pages 653-657
    Background
    Renal ischemia reperfusion (RIR) injury is a common clinical syndrome that affects renal function and significantly increases morbidity and mortality. Hydrogen sulfide (H2S) is an endogenously gaseous mediator that exhibits many cytoprotective effects. Recently, studies have shown that H2S have opposite effects in different doses. Therefore, in the current study we investigated the effects of H2S at different doses on renal function after induced renal ischemia reperfusion injury model.
    Methods
    The present study is an experimental study in animals and was conducted in Tehran University of Medical Sciences in April 2014. Male Wistar rats were assigned to five main groups (n= 6): 1) Sham, 2) Ischemia reperfusion (IR), 3) Administration of 50 µmol/kg Sodium hydrosulfide (NaHS), 4) Administration of 75 µmol/kg NaHS and 5) Administration of 125 µmol/kg NaHS. Sham group underwent laparotomy without cross-clamping of renal pedicles. Renal ischemia (IR) was induced in rats by both renal arteries occlusion for 55 min followed by reperfusion. Rats in the NaHS groups received intraperitoneal injections of 50, 75, or 125 µmol/kg of NaHS 10 minutes before the onset of ischemia and immediately after the onset of reperfusion. After reperfusion, plasma was collected for functional evaluation.
    Results
    Compared to the sham, IR animals demonstrated a significant rise in plasma creatinine and BUN levels. Rats in the low-dose NaHS treated groups (H50, H75) had improved renal function by significantly decrease of creatinine and BUN levels. However, treatment with a high-dose of NaHS increased the levels of plasma creatinine and BUN levels as compared with these indices in the IR group.
    Conclusion
    Our study demonstrates that different doses of Sodium hydrosulfide (NaHS) can play diverse role in renal ischemia reperfusion injury. However, NaHS in the low-doses could protect the kidney from the RIR injury, in a higher dose NaHS exaggerated the renal function by increases plasma creatinine and BUN. Therefore, determining of the therapeutic doses of NaHS may be important in the protection of kidney from the RIR injury.
    Keywords: hydrogen sulfide, ischemia, kidneys, reperfusion
  • Fateme Arbabi-Kalati *, Mohammad-Mahdi Farahmand Pages 658-662
    Background
    Lichen planus is an inflammatory mucocutaneous disease which involves 0.2‒4% of the population and has an unknown etiology. There is no definite treatment for the disease and current treatment modalities are palliative in nature. Although the exact cause of lichen planus is not clear, some scientists believe that free radicals and oxidative stress might have a role in causing this condition. The current study was conducted to assess the therapeutic effect of lycopene in treating erosive and atrophic oral lichen planus.
    Methods
    Thirty patients whose disease was confirmed by a pathologist were included in the clinical trial from January to July 2016 in the Department of Oral Medicine, Faculty of Dentistry, Zahedan University of Medical Sciences. The patients were randomly divided into two groups. The first group was treated with topical corticosteroid and 15 mg of systemic lycopene daily for a month and the second group received only topical corticosteroids. We recommended that the patients use the drugs (topical corticosteroids) four times a day, avoiding taking food for one hour after applying the drugs. Pain severity was recorded by numeric rating scale before and after the treatment and disease score was recorded by Thongprasom scale before and after treatment. Data were analyzed with SPSS 18. Mann-Whitney U test was used to compare the groups.
    Results
    In the case and control groups, pain scores before treatment were 5.4±1.2 and 5.7±0.9, with 3.01±1.8 and 3.2±1.5 after treatment, respectively. There was no significant difference between the two groups (P= 0.6, P= 0.4). Disease scores before treatment were 4.1±1 and 4±0.8, with 1.7±1.2 and 1.8±1.5 after treatment, respectively. There was no significant difference between the groups (P= 0.7, P= 0.8).
    Conclusion
    In this study the use of systemic lycopene did not increase the effect of topical corticosteroid; in addition, the results showed that the systemic use of 15 mg of lycopene in addition to topical corticosteroid treatment had no significant effect on patients’ pain and disease scores in comparison to topical corticosteroids.
    Keywords: lichen planus, lycopene, treatment
  • Razieh Nazari, Mehri Ghasemi *, Farideh Dehghan-Manshadi, Alireza Akbarzadeh-Baghban Pages 663-668
    Background
    Sonography is used for measuring the muscle morphology including length, depth, cross-sectional area, bulk and pennation angle. The supraspinatus is the most common affected muscle among the rotator cuff muscles. There is no study about the reliability of sonographic measurement of supraspinatus thickness in the positions of empty can (EC), full can (FC) and hug up (HU) tests. The present study aims to investigate the intra-rater reliability of the measurement of sonographic thickness of supraspinatus muscle in the rest and positions of the EC, FC and HU tests.
    Methods
    The present study was a descriptive-analytic study which was carried out in a cross-sectional method on ten healthy women aged: 22.10±2.76 years without any tendon pathology. The study was carried out during four weeks (January to March in 2017). The supraspinatus thickness was scanned during rest and contracted states. The positions of measuring ultrasonic thickness of supraspinatus were as follow: position of EC test: the arm in 90-degree elevation in the scaption plane with the thumb-down, position of FC test: the arm in 90-degree elevation in the scaption plane with the thumb-up, position of HU test: the palm of hand was placed on the opposite shoulder with the elbow flexed using a 0.5-kg weight cuff. Intra-rater reliability of ultrasonic muscle thickness measurements were examined in one day.
    Results
    All intra-rater reliability values were equal or more than 0.90: the value was 0.90 (95%CI: 0.65-0.97) in the rest position, while for the measurement of ultrasonic thickness of the supraspinatus was 0.96 (95%CI: 0.87-0.99) in the position of EC test, 0.97 (95%CI: 0.90-0.99) and 0.96 (95%CI: 0.86-0.99) in the positions of FC and HU tests, respectively.
    Conclusion
    Measurement of ultrasonic thickness of supraspinatus muscle is a reliable method in the rest and positions of EC, FC and HU tests. This method can be used to compare the muscle thickness changes in the positions of the above tests.
    Keywords: muscle thickness, reproducibility, test, ultrasonography
  • Salman Daliri, Khairollah Asadollahi *, Nazila Rahimi, Kourosh Sayehmiri Pages 669-674
    Background
    The deficiency of enzyme glucose-6-phosphate dehydrogenase (G6PD) is among the most common genetic diseases in human. The deficiency of G6PD enzyme is one of the most common encountered enzymes, affecting about 400 million people and causing a wide range of undesirable clinical complications worldwide. The performed studies have reported a variety of statements about the relationship between malaria and survival of people with defect, but these kinds of studies are limited in Iran. This study aimed to estimate the incidence of G6PD deficiency among newborns in malarious areas of Fars province.
    Methods
    The present study was conducted ecologically and descriptively-analytically on 59745 neonates with G6PD deficiency in Fars province, Iran from April 2011 to March 2015. To determine the defect, a point fluorescence test and Kimia commercial kit (KimiaPajoohan Co., Tehran, Iran) were used. To determine the areas with malaria, factors associated with malaria-causing cells in Fars province, including the presence of carriers, the presence of malaria, the incidence of new malaria and the presence of malaria activated sites were studied. The incidence of defect was calculated using the statistical method of estimating the annual incidence rate. ArcGIS software, version 10.3 (ESRI, Redlands, CA, USA) was used to provide geographic mappings and distribution patterns in malarious areas.
    Results
    The total incidence of G6PD deficiency in newborns was estimated as 15.58 per 100 live births, including 16.25 for boys and 14.85 for girls. The incidence of this defect in malaria-prone areas was higher than other areas. As a region was more malaria-prone, the incidence of G6PD deficiency increased too, which was statistically significant (P= 0.039).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, Fars province is among areas with high incidence of G6PD deficiency. The incidence of G6PD deficiency in malaria-prone areas of Fars province, Iran, is higher than other regions, which indicates better survival of patients against malaria in the past.
    Keywords: geographic information systems, glucosephosphate dehydrogenase deficiency, incidence, Iran, malaria
  • Sanaz Tajiki, Roshanak Daie Ghazvini *, Seyed Jamal Hashemi, Ensieh Zibafar, Mir Saeed Yekaninejad, Mahdi Zareei, Zeinab Borjian Boroujeni Pages 675-681
    Background
    Seborrheic dermatitis (SD) is a chronic dermatitis with 1-3% prevalence and even with 33-83% in immunocompromised patients. Often, because of some of predisposing factors, abnormal proliferation of Malassezia yeasts (as a normal flora) is seen in patients that lead to observation of clinical symptoms in their bodies. The aim of this study was to evaluate of Malassezia yeasts colonization rate in patients with seborrheic dermatitis that has key importance to appropriate treatment.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out during one-year period from January 2015 to February 2016 on 45 patients. According to the sample size formula, after visiting by a dermatologist and refer to the Medical Mycology Laboratory, Tehran University of Medical Sciences, patients were subjected to mycological examinations schedules. After recording the clinical symptoms and their specifications, sampling from all patients’ lesions was performed with sterile scalpel and a piece of scotch tape. Direct smears were prepared with 10% potassium hydroxide as a fungal clearing solution (KOH) and stained with methylene blue. The presence and rate of Malassezia yeast colonization was determined according to the standard procedures by direct microscopic examination.
    Results
    From a total of 45 under studied patients, 66.7% had moderate to severe colonization of Malassezia yeast. In existence of sweating and stress factors, severe colonization with significant differences was seen (P
    Conclusion
    In most of patients, yeast colonization rate was more than mild status, that emphasize on the etiological role of Malassezia yeasts at least as exacerbating factor in seborrheic dermatitis. On the other hand, the role of factors such as sweating and stress in inducing of severe colonization and invasive form of Malassezia yeasts in SD was confirmed, that should be considered to be treated as well as SD in therapeutic procedure.
    Keywords: colonization, Malassezia, seborrheic dermatitis, stress, sweating
  • Manouchehr Hekmat, Hamid Ghaderi *, Seyedeh Adeleh Mirjafari, Shahram Rajaei Behbahani, Mehran Shahzamani, Gholamreza Masoumi Pages 682-687
    Background
    Tetralogy of Fallot (TOF) refers to a condition in which left ventricular volume is normal or slightly less than normal. Given the differences observed in some Asian patients with TOF, the present study was conducted to investigate left heart by determining Z-scores for the mitral valve in Iranian patients with TOF.
    Methods
    Eligible subjects in this prospective descriptive study comprised all patients with TOF presenting to Shahid Modarres Hospital in Tehran from March 2012 to March 2015 and diagnosed as the candidates for surgery. After determining the need for surgery and the therapeutic method required, the mitral valve size and Z-scores were calculated. We analyzed sex, age, body surface area (BSA), mitral size (in 2-chamber and 4-chamber view), mitral Z-score, other cardiac anomalies, number of surgery and previous surgery.
    Results
    Of a total of 80 patients included in the study over 3 years, 29 (36.3%) were male and 51 (63.8%) were female. The mean age of the patients was 7.15±3.37 years and their mitral size was found to be 10-27 mm (16.2±5.99 mm) using echocardiography. Z-scores of the mitral valve were also obtained as -3.09±2.11, ranging between -7.1 SD and .3 SD. 58 (72.5%) patients have only TOF and 22 (27.5%) with other cardiac anomalies. 45 patients were for first time underwent surgery and 22 patients for second time, 12 patients for three time and 1 for forth. Of a total of 35 patients had previous surgery, the most common were shunt 15 (42.9%) and then tetralogy of Fallot total correction (TFTC) in 12 (34.3%). Of a total of 80 patients, 59 (73.8%) underwent TFTC, 17 (21.3%) under pulmonary valve replacement and 4 (5%) shunt.
    Conclusion
    Z-scores of the mitral valve were found to be significantly below the normal value, (i.e. 0±2 SD), in the study patients, suggesting the risk of hypoplastic left heart syndrome in Iranian patients with TOF, nevertheless, the type of TOF examined in these patients might have been different from those observed in other races and regions.
    Keywords: congenital heart disease, mitral valve, tetralogy of fallot
  • Shadi Khazaei, Shahrbanoo Keyhanian, Mahila Monajati, Shahram Ala, Ebrahim Salehifar * Pages 688-695
    Background
    Methotrexate (MTX) is commonly used in the hematology-oncology units and is frequently associated with adverse effects. High-dose methotrexate (HDMTX) is indicated in the treatment of acute lymphoblastic leukemia (ALL), osteosarcoma, systemic non-Hodgkin lymphoma and primary central nervous system (CNS) lymphoma. The side effect profile of MTX varies markedly according to dose. The aim of this study was to evaluate the uses and adverse effects of HDMTX in a cancer center in north of Iran.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study carried out in Emam Sajjad Hospital, Ramsar, Iran from June 2016 to July 2017. Doses more than 500 mg/m2 of MTX was considered as a high-dose. Hydration status, evaluation of the renal and hepatic function, blood tests, urine pH, doses and frequencies of leucovorin administration, measurement of serum levels of MTX and side effects were evaluated. Recommendations of UpToDate 2017 were considered as standards of administration of HDMTX.
    Results
    Forty-four courses of HDMTX were evaluated in this study. HDMTX were prescribed for lymphoma (30 cases), ALL (8 cases) and osteosarcoma (6 cases). In all patients, hydration was done with 1340.9±894 normal saline plus 25 ml sodium bicarbonate 8.4%, one to two hours before HDMTX. The solution used for dilution of MTX was 5% dextrose (1022.7±105.5 ml). Urine pH was not measured in any patient. The frequency of leucovorin administration was 5.64±3.03 times with doses of 17.6±1.7 mg/m2 every 6 hours. Serum levels of MTX were not measured in any patient. Blood urea nitrogen and creatinine measurement was carried out before administration of HDMTX in all patients. The most common adverse effects were nausea (64.4%), anxiety (44%) and headache (43.2%).
    Conclusion
    The appropriate aspects of HDMTX usage were good hydration, urine alkalinization with bicarbonate and administration of leucovorin in patients receiving HDMTX, whereas monitoring of serum levels of MTX and administration of bicarbonate based on urinary pH were not done in any of the patients.
    Keywords: drug utilization evaluation, high dose, leucovorin, methotrexate, side effects