فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1396)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آیت الله کرمی*، ذکریا محمدی تمری صفحات 1-24
    عواملی گوناگونی نظیر نوسانات شدید تقاضا، تغییرات سریع تکنولوژی، ناپایداری در حوزه های مالی و حوادث طبیعی موجب افزایش عدم قطعیت و بروز ریسک هایی در زنجیره تامین، بویژه محصولات کشاورزی می شود. مدیریت چنین ریسک هایی، جهت کاهش آسیب پذیری زنجیره تامین، ضروری می باشد. در همین راستا هدف پژوهش حاضر نیز شناسایی و رتبه بندی ریسک های زنجیره تامین شرکت شهرک های کشاورزی در استان مازندران بود. به این منظور با استفاده از نظرات 10 خبره که بصورت هدفمند و از ابعاد مختلف زنجیره مذکور انتخاب شدند، استفاده گردید. به منظور شناسایی ریسک ها از رویکرد دلفی فازی و به منظور رتبه بندی ریسک های شناسایی شده نیز از تحلیل سلسله مراتبی فازی بهره گیری شد. نتایج نشان داد که ریسک های قیمت محصول با وزن استاندارد 094/0 و افزایش قیمت مواد اولیه با وزن استاندارد 091/0 و بودجه نامناسب و تامین مالی طرح ها با وزن استاندارد 083/0 در رتبه های اول تا سوم مجموعه ریسک های زنجیره تامین شرکت شهرک های کشاورزی استان مازندران قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ریسک، زنجیره تامین، شرکت شهرک های کشاورزی، مازندران
  • اسماعیل پیش بهار*، محسن صالحی کمرودی، محمد قهرمان زاده صفحات 25-53
    پژوهش های کمی نقش تغییر نسل (اثر کوهورت) را، به عنوان متغیر مهم جمعیتی، در قالب دستگاه تقاضا مطالعه کرده اند، در حالی که تغییرات نسلی می تواند بر کششها، سهم مخارج و همچنین سطح مخارج تاثیر بگذارد. از این رو، این مطالعه از دستگاه تقاضای تقریبا ایده آل درجه دوم (QAIDS) سانسور شده با متغیرهای سن-دوره-کوهورت (Age-Period-Cohort) استفاده می کند تا تاثیر متغیرهای جمعیتی در کنار متغیرهای اقتصادی و اجتماعی بر خرید و مصرف نه گروه خوراکی بررسی شوند. بدین منظور از داده های تلفیقی 337094 خانوار شهری و 330391 خانوار روستایی در سالهای 93-1363 استفاده می شود. نتایج نشان می دهد سن (پیری جمعیت)، تغییرات نسلی و شوک های دوره ای هم بر پذیرش و هم میزان مصرف مواد خوراکی تاثیر دارند.
    پژوهش های کمی نقش تغییر نسل (اثر کوهورت) را، به عنوان متغیر مهم جمعیتی، در قالب دستگاه تقاضا مطالعه کرده اند، در حالی که تغییرات نسلی می تواند بر کششها، سهم مخارج و همچنین سطح مخارج تاثیر بگذارد. از این رو، این مطالعه از دستگاه تقاضای تقریبا ایده آل درجه دوم (QAIDS) سانسور شده با متغیرهای سن-دوره-کوهورت (Age-Period-Cohort) استفاده می کند تا تاثیر متغیرهای جمعیتی در کنار متغیرهای اقتصادی و اجتماعی بر خرید و مصرف نه گروه خوراکی بررسی شوند. بدین منظور از داده های تلفیقی 337094 خانوار شهری و 330391 خانوار روستایی در سالهای 93-1363 استفاده می شود. نتایج نشان می دهد سن (پیری جمعیت)، تغییرات نسلی و شوک های دوره ای هم بر پذیرش و هم میزان مصرف مواد خوراکی تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: اثر نسل، بازاریابی محصولات کشاورزی، پیری جمعیت، رگرسیون تلفیقی، مصرف
  • فرین افهم، آزاده فلسفیان * صفحات 55-79
    فرآورده های دریایی و ماهی یکی از انواع غذاهای سالمی است که متاسفانه مصرف آن در جامعه ما ناچیز است و در سبد خانوارها کمتر دیده می شود. هدف از مطالعه حاضر شناسایی و تحلیل عوامل قیمتی و غیرقیمتی موثر بر تمایل به مصرف گوشت ماهی در بین خانوارهای شهرستان ارومیه در سال1395 می باشد. برای این منظور از الگویالگوی لاجیت ترتیبی بهره گرفته شد و اطلاعات مورد نیاز به روش تکمیل پرسشنامه به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه بندی متناسب از مناطق مختلف شهر ارومیه (220 نمونه) به دست آمد. نتایج نشان داد که 20 درصد خانوارها گوشت ماهی مصرف نمی کنند و 9 درصد آنها تمایل کمی به مصرف ماهی داشته و تنها 19 درصد مردم مصرف هفتگی ماهی دارند. نتایج حاصل از برآورد الگوی لاجیت ترتیبی موید آن است که نزدیکی محل سکونت به مراکز خرید ماهی، وجود افراد سالمند در خانواده و کودکان زیر ده سال تاثیر قابل توجهی بر افزایش تمایل به مصرف ماهی داشته و وجود افراد با بیماری خاص در خانوار و قیمت ماهی موجب کاهش تمایل به مصرف آن می گردد. نتایج نشان داد که سطح آگاهی مردم از فواید مصرف ماهی و شرایط عمومی خرید آن (ازجمله قیمت، طعم، ظاهر بسته بندی، دسترسی آسان به مراکز خرید و تازه بودن) در سطح مطلوبی قرار ندارد. این در حالی است که مطابق نتایج الگوی لاجیت ترتیبی برآورد شده، شاخص سطح آگاهی مردم از فواید ماهی و شاخص شرایط عمومی خرید ماهی اثر معنی داری بر تعداد دفعات مصرف ماهی در بین خانوارها دارد به طوریکه اگر شرایط این دو شاخص یک درصد بهبود یابد احتمال تمایل به مصرف بیشتر ماهی به ترتیب 02/2 و 645/2 درصد افزایش خواهد یافت. همچنین نتایج محاسبه معیار نسبت شانس موید آن است وجود افراد سالمند در خانواده و سن سرپرست خانوار به ترتیب بیشترین (23/3 درصد) و کمترین (977/0 درصد) اثر را بر احتمال افزایش تعداد دفعات مصرف ماهی دارند. در نهایت توصیه می شود سازمان شیلات و جهاد کشاورزی استان با برنامه ریزی های موثر و تبلیغات کارآمد زمینه های بهبود وضعیت سطح اگاهی مردم از فوآید ماهی و شرایط عمومی خرید آن را در سطح شهر فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: دفعات مصرف، گوشت ماهی، لاجیت ترتیبی، عوامل غیر قیمتی، شاخص سلامت
  • مهدی خسروی، حسین مهرابی بشرآبادی*، اعظم احمدیان، سید عبدالمجید جلایی اسفندآبادی صفحات 81-110
    الگوی رفتاری خانوار که برگرفته از مطلوبیت و ترجیحات آن است نقش برجسته ای در دستیابی یک جامعه به توسعه و رشد اقتصادی دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر تکانه های مطلوبیت خانوار در قالب شوک های ترجیحات، تقاضای پول و عرضه نیروی کار، بر بخش کشاورزی ایران می باشد. در این راستا با اتکا به مبانی نظری مکتب نیو-کینزین ها و بر اساس واقعیت های اقتصاد ایران یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) با تاکید بر بخش کشاورزی طراحی و تدوین شد. نتایج حاصل از شبیه سازی مدل، با بهره گیری از پارامترهای کالیبره و برآوردی، نشان می دهد که شوک مثبت ترجیحات، موجب افزایش مصرف، تولید، قیمت ها و اشتغال و کاهش سرمایه گذاری، صادرات و نرخ دستمزد حقیقی بخش کشاورزی می گردد. در پی وقوع یک شوک مثبت در تقاضای پول، بجز شاخص قیمت محصولات کشاورزی سایر متغیرهای مورد مطالعه کاهش یافته اند. شوک مثبت عرضه نیروی کار، اشتغال در بخش کشاورزی را افزایش می دهد هر چند که تولید، سرمایه گذاری و صادرات در دوره نخست کاهش می یابد. همچنین به دنبال افزایش عرضه نیروی کار، سطح مصرف و قیمت ها افزایش و دستمزد حقیقی کاهش یافته است. مقایسه اثر شوک های مورد مطالعه نشان می دهد که در مجموع اثر شوک ترجیحات و عرضه نیروی کار نسبت به شوک تقاضای پول پایدارتر و از نظر بزرگی اثر، بطور متوسط، تاثیر شوک ترجیحات بر متغیرهای بخش کشاورزی بیشتر از دو شوک دیگر است.
    کلیدواژگان: تکانه های مطلوبیت خانوار، بخش کشاورزی ایران، DSGE
  • مصطفی بنی اسدی*، محمدرضا زارع مهرجردی، حسین مهرابی بشرآبادی، حمیدرضا میرزایی خلیل آبادی، عباس رضایی استخروییه، مریم حسن وند صفحات 111-129
    با توجه به خشکسالی های متوالی در سال های اخیر در مناطق مرکزی و شرقی کشور و از جمله استان کرمان، آب مهمترین عامل محدودکننده توسعه اقتصادی و مهمترین نهاده کشاورزی است. از این رو مدیریت مصرف این منبع ارزشمند دارای اهمیت است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی واکنش و شبیه سازی رفتار کشاورزان (الگوی کشت) در برابر سیاست های کاهش مصرف آب در شهرستان ارزوئیه در استان کرمان است. این سیاستها شامل سیاست افزایش هزینه استخراج، کاهش دسترسی به منابع آب، کم آبیاری و سیاست های ترکیبی در غالب هشت سناریو بررسی شدند. برای این منظور از روش برنامه ریزی ریاضی مثبت جهت تعیین الگوی بهینه کشت برای هر سیاست استفاده شد. داده های مورد نیاز پژوهش از طریق تکمیل 194 پرسشنامه و مصاحبه با کشاورزان و همچنین داده های سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان به دست آمد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که از میان سیاست های فوق، سیاست کم آبیاری و همچنین ترکیب آن با سیاست کاهش دسترسی به منابع آب، دارای بهترین نتایج بوده اند. با اعمال این سیاست، علیرغم کاهش 26 درصدی مصرف آب، سطح زیرکشت 56 درصد افزایش می یابد و بازده ناخالص تنها 16 درصد کاهش می یابد. با توجه به نتایج مطالعه، سیاست افزایش هزینه استخراج چندان تاثیرگذار نیست و تنها فشار به کشاورزان را افزایش می دهد، اما سیاست کم آبیاری به عنوان یک سیاست موثر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: منابع آب زیرزمینی، الگوی کشت، برنامه ریزی مثبت، شهرستان ارزوئیه
  • مهدی ترقی *، مجید منتصری، مهدی ضرغامی، حجت میان آبادی صفحات 131-160
    حدود 90% مصرف آب در ایران به بخش کشاورزی اختصاص دارد. بدیهی است میزان سود کشاورزی با میزان استفاده از منابع آب مرتبط است، طوری که کشاورز می پندارد با افزایش میزان آب آبیاری و سطح زیرکشت، میزان محصول و در نتیجه سود او افزایش خواهد یافت. کشاورزان با این فرض به محیط زیست آسیب می رسانند که در نهایت منجر به تراژدی منابع مشترک خواهد گردید. آشکار است که جلوگیری از استفاده بیش از حد از منابع آب در راستای توسعه پایدار، به عنوان هدف محیط زیستی و حداکثرسازی سود خالص کشاورزان، به عنوان هدف اقتصادی، در کوتاه مدت متعارض می باشند و لازم است که تعادلی میان آن ها ایجاد گردد. به همین منظور، میزان استفاده بهینه از منابع آب و سود خالص کشاورزی در چهار سناریوی الگوی کشت، با استفاده از چهار روش حل تعارض شامل راه حل های نش نامتقارن، کالای- اسمورودینسکی نامتقارن، مساحت یکنواخت نامتقارن و ضررهای یکسان نامتقارن، برای سال زراعی 1393-1392 در محدوده مطالعاتی ارومیه مشخص گردید. نتایج نشان داد با افزایش وزن محیط زیستی، سطح زیرکشت و به تبع آن سود خالص کشاورزی، در تمامی سناریوها کاهش می یابد. سناریوی چهارم با توجه به امکان عملی بودن و مقبولیت بیشتر آن توسط کشاورزان، معقول تر و قابل قبول تر می باشد. همچنین با مقایسه سناریوی چهارم با اوزان محیط زیستی و اقتصادی برابر با وضعیت موجود، با فرض کشت محصولات غالب در منطقه، مشخص می گردد که در سناریوی چهارم با اوزان برابر، مصرف آب به میزان 17% نسبت به وضع موجود کاهش و سود خالص کشاورزان نسبت به وضعیت موجود 10% افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: اثرات محیط زیستی، ارومیه، الگوی کشت، حل تعارض، مدیریت منابع آب
  • محمد قربانی *، سینا کوهستانی اسیق سو صفحات 161-184
    امروزه الزامات و نگرانی های سیاسی و ملی سبب شده است که دولت ها بطور گسترده ای در بازار محصولات کشاورزی مداخله کنند. یکی از سیاست هایی که بطور گسترده در گذشته در کشاورزی کشورهای در حال توسعه استفاده شده و امروزه نیز متداول است وضع قیمت های کف است. اگرچه در گذشته انتقادهایی از اعمال قیمت کف صورت گرفته است اما غالبا این انتقادها بر ناکارایی تخصیصی تاکید داشته است. در این مطالعه تلاش شده است که با ارائه یک الگوی نظری و یک مثال عینی از بازار گندم ایران، کارامدی این سیاست حتی در دستیابی به اهدافی که سیاست گذاران و طرفداران مداخلات دولت درپی آن هستند، یعنی افزایش تولید، تثبیت اقتصادی و بهبود توزیع درآمد، از طریق معرفی دو پارادوکس تثبیت و پارادوکس برابری به چالش کشیده شود. به این منظور در ابتدا یک الگوی نظری مطرح شده است که به رغم سادگی نتایج مهم و جدیدی را در مورد بده و بستان های قیمت و عرضه و نقش قیمت های کف در شرایط نااطمینانی قیمت ها در حضور واسطه های قیمت گذار می دهد. سپس بصورت تجربی این الگو آزموده شده و درنهایت ابعاد مساله تشریح شده است. یافته های این مطالعه موید این است که مداخلات قیمتی دولت های جهان سوم در کشاورزی حداقل بدون اصلاحات گسترده ساختاری و سازماندهی مجدد فعالان در بخش تولید و توزیع کشاورزی توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: پارادوکس تثبیت، قیمت کف، پارادوکس برابری، اصلاحات ساختاری
|
  • Aiat Alah Karami * Pages 1-24
    The variety of factors such as fluctuations in demand, rapid technological change, financial instability and natural disasters, cause increasing uncertainty and risks in the supply chain, Especially agricultural products. Managing these risk is very important for decrease supply chain Vulnerability. In this regard, the aim of this article was identifying and prioritizing supply chain’s risks in agricultural farms in Mazandaran Province. For this purpose, was used the 10 experts opinions, who they selected with target sampling and were been different aspects of the mentioned supply chain. For identifying risks was used Fuzzy Delfi process and for Prioritizing was used Fuzzy Hierarchy analysis. The result show, risk of product price with 0.094 standard weight and rising raw material costs with 0.091 standard weight and inadequate funding and projects financing with 0.083 standard weight stay on one to three ranking of supply chain’s risks in agricultural Farms in Mazandaran Province.
    Keywords: Risk, Supply chain, Agricultural Farms, Mazandaran
  • Esmaeil Pishbahar * Pages 25-53
    Few Studies have studied the role of generational change (cohort effect), as an important demographic variable, within demand system, whereas generational changes can impact on elasticities, expenditure share as well as expenditure level. Therefore, to examine the impact of the demographic variables in addition to the economic and social variables on purchase and consumption of the nine food groups, this study uses a censored Quadratic Almost Ideal Demand System (QAIDS) with age-period-cohort (APC) variables. For this purpose, the pooled data of 337151 urban household's and 330501 rural household's for years 1363-93 was used. The results show age (aging population), generational change and period shocks impact on both food adoption and food consumption.
    Few Studies have studied the role of generational change (cohort effect), as an important demographic variable, within demand system, whereas generational changes can impact on elasticities, expenditure share as well as expenditure level. Therefore, to examine the impact of the demographic variables in addition to the economic and social variables on purchase and consumption of the nine food groups, this study uses a censored Quadratic Almost Ideal Demand System (QAIDS) with age-period-cohort (APC) variables. For this purpose, the pooled data of 337151 urban household's and 330501 rural household's for years 1363-93 was used. The results show age (aging population), generational change and period shocks impact on both food adoption and food consumption.
    Keywords: Aging Population, Agricultural Marketing, Consumption, Generation Effect, Pooled Regression
  • Azade Falsafiyan * Pages 55-79
    The main objective research is analysis and identify the price and non-price factors affecting willingness to consume fish among Households of Urmia City in 2016. In this context, the ordered logit model was applied and the required data were collected through a survey and questionnaire based on proportional stratified random sampling (220 samples). Results show that 20 % people were not willingness to consume fish, 9% of whom had little interest in fish consumption, and only 19% had a high tendency to consume it. The results of estimated ordered logit model implied that the living location close to fish shopping mall, existence of elderly people in the household and children under ten years old has a significant impact on increasing willingness to consume fish and also existence people with a specific disease in the household and the price of fish decrease the tendency to use it. The results showed that the people awareness of the benefits of fish consumption and general conditions of purchase (including price, taste, appearance package, easy access to shopping centers and freshness) are not desirable. While based on the results of estimated ordered logit model, the awareness of the benefits of fish and fish general conditions purchase terms effects significantly the frequency of households fish consumption, so that improving both indicators increased dramatically household’s fish consumption. If the status of these two indicators are improved by one percent, the probability of more consumption of fish will increase by 2.02% and 645.2% respectively. Also, the results indicate that the presence of elderly people in the family and the age of the head of household are the highest and the least, respectively, impacts on the probability of increasing the fish consumption. So it is recommended that the West Azerbaijan Fisheries and Agriculture Organizations has attempted to ameliorate status of these indices by effective planning and efficient advertising.
    Keywords: Consumption frequency, fish, Health Indicator, Non-price factors, Ordered Logit Model
  • Mehdi Khosravi, Hossein Mehrabi Boshrabadi *, Azam Ahmadyan, Seyyed Abdolmajid Jalaee Pages 81-110
    The model of household behavior, derived from its utility and preferences, has a prominent role for the community to achieve development and economic growth. The aim of this study is to investigate the effects of household's utility fluctuations, in the form of preferences, money demand and labor supply shocks on Iran's agricultural sector. To do so, based on the theoretical principles of Keynesian school and realities of the Iranian economy, a Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model emphasizing on agricultural sector was developed. The results of the simulation, using the calibrated and estimated parameters, indicate that a positive preference shock results in a rise in consumption, production, employment and prices indices in the agricultural sector, while investment, exports and the rate of real wage decline. Following a positive demand money shock, except agricultural price index, other variables declined. Positive labor supply shock, increased employment in the agricultural sector, however, the production, investment and exports decreased in the first period. In addition, in response to the shock, agricultural consumption and prices increase while real wages fall. The Comparison of the results show, in total, the effects of preferences and labor supply shocks are more persistent than those of money demand shock. In magnitude, on average, the effects of preferences shock, on agricultural variables, is higher than the effects of the other two shocks.
    Keywords: Household's utility fluctuations, DSGE, Iran's agricultural sector
  • Mostafa Baniasadi *, Mohammad Reza Zare Mehrjerdi, Maryam Hasanvand Pages 111-129
    With regard to the successive droughts in recent years in central and eastern regions of the country, including Kerman province, water is the most limiting factor for economic development and the most significant agricultural input. Therefore, management of water consumption as a precious resource is important. The aim of this study was to evaluate the reaction of farmers and simulate their behavior (cropping pattern) against the policies of reduced water consumption in Orzuiyeh County in Kerman province. These policies, including increased extraction cost, reduced access to water resources, deficit irrigation, and combined policies, were evaluated in the form of eight scenarios. For this purpose, the positive mathematical programming model was used to determine the optimal cropping pattern for each policy. The data of the study were obtained by completing 194 questionnaires and interviews with farmers as well as using the data of Agriculture Organization of Kerman province. The results showed that among the above policies, deficit irrigation with reduced access to water resources policies have had the best results. By applying this policy, despite a 26 % reduction in water consumption, the acreage increased 56 percent and gross margin decreased only 16%. According to the results, the policy of increased extraction costs was not much effective and only increased the pressure on farmers, but the policy of deficit irrigation is recommended as an effective policy.
    Keywords: Groundwater resources, Cropping pattern, Positive programming, Orzuiyeh county
  • Mahdi Taraghi *, Majid Montaseri, Mahdi Zarghami, Hojjat Mianabadi Pages 131-160
    About 90 percent of water consumption is allocated to the agricultural sector in Iran. Obviously, the amount of agricultural benefit depends on the amount of water resource using. The farmer imagines that increasing the amount of cultivated area and irrigation will also increase amount of the crop and consequently his benefit. The assumptions of farmers lead to the destruction of the environment which finally will result in the tragedy of common pool resources. Preventing water resource overdraft in order to support sustainable development as the environmental object and maximizing the farmer's net benefits as the economic object, are in conflict in the short-term. It is necessary to find a balance between them. For this purpose, the optimum consumption of a water resource and farmer's net benefits are determined for the Urmia study region during the 2014-2015 crop year. This is done by using conflict resolution methods including a non-symmetric Nash, non-symmetric Kalai-Smorodinsky, non-symmetric area monotonic and non-symmetric equal loss solution in four crop pattern scenarios. The results revealed that increasing environmental weight decreases cultivated area and consequently agricultural net benefit in all crop scenarios. The fourth scenario is more reasonable and admissible due to its feasibility and acceptability by farmers. Also a comparison of the fourth scenario with the current situation in equal weights of environmental and economic objects and by assuming cultivation of major crops in the region showed that in this scenario the water consumption rate reduces 17% and the net benefit of farmers increases 10%.
    Keywords: Environmental Impacts, Urmia, Crop Pattern, Conflict Resolution, Water Resource Management
  • Mohammad Ghorbani * Pages 161-184
    Nowadays, political and national requirements and concerns have caused governments to intervene extensively in the markets of agricultural products. Floor price is one of the policies that have been widely used in agriculture of developing countries and still remained common. Although, there was some criticism on application of floor prices in the past, but these criticisms often emphasized on allocative inefficiency. By providing a theoretical model and a concrete example of Iran's wheat market, present study introduces two paradoxes (paradoxes of stabilization and equity) challenging the efficiency of this policy, even in achieving the objectives of policy-makers and proponents of government intervention, i.e. increasing production, stabilizing the economy, and improvement of income distribution. For this purpose, initially a theoretical model has been proposed in spite of its simplicity provides some important and new predictions about the effect of floor prices on supply - price relation under price uncertainty in presence intermediate gents. Then, the model is tested empirically and various aspects of the subject are discussed. The findings of this study emphasize third world governments’ interventions in agricultural prices, without some structural reforms and reorganization of operating agents in the production and distribution of agricultural sector is not advisable.
    Keywords: Stabilization paradox, floor price, equity paradox, structural reform