فهرست مطالب

نشریه حقوق اداری
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1396)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/11/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مجتبی واعظی، زهرا البرزی صفحه 9
    خدمات عمومی به عنوان یکی از مفاهیم بنیادین حقوق اداری همواره در حوزه های مختلف به ویژه در کشور فرانسه اثرگذار بوده است. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان عالی ترین سند حقوقی کشور در اصول مختلفی به مصادیق بارزی از خدمات عمومی اشاره نموده و وظیفه تامین آنها را برعهده دولت گذاشته که از نظر برخی، حاکی از پذیرش این مفهوم به مثابه فلسفه وجودی دولت و دستگاه های اجرایی می باشد. لذا بررسی خدمات عمومی در حوزه های مختلف و میزان اثر گذاری هایش اهمیت ویژه ای می یابد. به همین منظور در مقاله حاضر این مفهوم در چهار حوزه بررسی و از رهگذر تدقیق در مواد قانونی و تحلیل های حقوقی این نتیجه بدست آمد؛ خدمات عمومی در حوزه سازمانی، معیار تشخیص و تفکیک ماهیت موسسات عمومی از سایر نهادها و نیز کارمندان بخش عمومی از غیرکارمندان بخش عمومی است. در حوزه صلاحیت، برخورداری دولت از اختیارات گسترده تصمیم گیری شامل تصمیمات یک جانبه و عام الشمول، و در حوزه مالی، امتیازات انحصاری دولت همچون ممنوعیت توقیف اموال دولتی و معافیت مالیاتی با توسل به مفهوم خدمات عمومی توجیه می شود. در حوزه مسئولیت مدنی، ارائه ناقص یا ضعیف خدمات عمومی یکی از موجبات مسئولیت دولت به شمار می رود.
    کلیدواژگان: خدمات عمومی، تملک قهری، موسسات عمومی، قرارداد اداری، توقیف اموال دولتی
  • علی محمد فلاح زاده، سید جمال رکابدار صفحه 33
    امروزه تحولات حقوق اداری باعث پدیداری مفاهیم نو شده است. در دهه های اخیر، حقوق اداری به دنبال پایه ریزی و جستجوی روش ها و ابزارهایی است که درصدد توجه به ضرورت های امور اداری و پایه گذاری یک نظام کارآمد باشد. در این راستا بسیاری از کشورها قانونی مشتمل بر اصول و مولفه های اساسی حقوق اداری تصویب کرده اند که در جهت ایجاد نظام اداری صحیح بسیار کارآمد می باشد. «حق اداره مطلوب» یکی از این مفاهیم نو پدید است. این نوشتار ضمن تحلیل این حق و تبیین ماهیت آن عناصر «حق اداره مطلوب» را در حقوق اداری ایران مود واکاوی قرار داده و پایبندی این نظام حقوقی را به هر یک از این عناصر ارزیابی نموده است.
    کلیدواژگان: حق اداره مطلوب، حقوق اداری، دیوان عدالت اداری
  • حسن سلیمانی، الهام مجیدیان صفحه 61
    توسعه تکنولوژی ارتباطات، استفاده تجاری از نمودهای فرهنگ عامه را به حد غیر قابل انتظاری افزایش داده است. امروزه افراد در جهان به راحتی می توانند تولیدات مبتنی بر فرهنگ عامه را در مراکز تجاری مختلف جهان مشاهده، خریداری و تقلید نمایند؛ لذا تجاری سازی فرهنگ عامه به این نحو، نگرانی هایی فراوانی را برای کشورها و جوامع محلی به همراه داشته است و در بسیاری از موارد این گونه تجاری سازی هیچ گونه نفعی برای کشورها و مردم بومی به همراه نداشته است. همه این موارد، سبب شده است که نیاز به تدوین یک سیستم حقوقی قوی در سطح ملی برای حمایت از فرهنگ عامه که کنترل بیشتری برای جوامع محلی و دولت ملی برای استفاده از نمودهای فرهنگ عامه را فراهم آورد، در میان کشورها احساس گردد. بر همین اساس، به منظور برقراری نظم و انضباط بر این فعالیت ها، نهادهای قانون گذاری کشورها از مدل های مختلف قانون گذاری برای حمایت از نمودهای فرهنگ عامه استفاده نموده اند. در این مقاله تلاش خواهد شد، ضمن بررسی این مدل های قانون گذاری به مطالعه قوانین و مقررات تصویب شده از سوی برخی کشورها در خصوص حمایت از نمودهای فرهنگ عامه بپردازیم.
    کلیدواژگان: نمودهای فرهنگ عامه، حقوق مالکیت فکری، کپی رایت
  • ناصرعلی منصوریان صفحه 79
    در خصوص شناخت نهاد اختراع ابتدا باید ماهیت حقوقی آن دانسته شود و سپس حق مخترع شناخته گردد. مطالعه درباره حقوق اختراع و حق مخترع از حدود نیمه دوم قرن نوزدهم آغاز شده است و سپس به تدریج طی چندین سال با تصویب اسناد بین المللی متعدد تحول پیدا کرده است. به دنبال تصویب کنوانسیون های فراوان در این زمینه در چهارچوب حقوق بین الملل مالکیت فکری کنوانسیون های گوناگونی در حمایت از آثار مالکیت ادبی و هنری و حق تالیف تدوین و تایید شدند. در این میان کنوانسیون چند جانبه استراسبورگ در سال 1963 درباره حقوق پروانه اختراع از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این سند مبنای تحولی در سطح اروپا از دو دیدگاه عمودی و افقی گردید. از دیدگاه عمودی حقوق حاکم اروپا و لازم الاتباع در کشورهای عضو اتحادیه اروپا مطرح است. لیکن از دیدگاه افقی بررسی تطبیقی مقررات چند کشور به عنوان نمونه هایی از قانون گذاری دولت ها مورد نظر است. بدین لحاظ در تحقیق حاضر قانون گذاری های کشورهای فرانسه، بلژیک و آلمان با یکدیگر مقایسه شده اند. موضوع مطروحه دیگر در اینجا ماهیت حقوقی حق مخترع است که با قطعنامه شماره یک کنگره 1877 پاریس شروع شد. تلاش ما در شناساندن همه ابعاد حقوقی نهاد اختراع و حق مخترع سبب خواهد شد جنبه های گوناگون مالکیت معنوی، ادبی و صنعتی مربوط به آن شناخته شوند.
    کلیدواژگان: مالکیت هنری، مالکیت ادبی، مالکیت صنعتی، حق اختراع، حق مخترع
  • زهرا شاکری صفحه 95
    نمودهای فرهنگ عامه ثمره کوشش گروه های مختلف انسانی هستند که از ارزش معنوی و مالی برخوردار بوده و به عنوان دارایی فکری و معنوی اقوام بومی تلقی می شوند. از سویی مردم جامعه نیز تمایل دارند برای گذران حیات خود از این دارایی بهره برده و از آنها در مسیر تعالی خود استفاده کنند. از این رو، بررسی حمایت حقوقی از این دارایی ها و ضوابط بهره برداری آزاد از آنها بسیار مهم است. علمای حقوق کوشش نموده اند سازوکار حمایت و بهره برداری را براساس نظام حقوق مالکیت فکری مورد تحلیل قرار دهند؛ اما این تحلیل با دشواری روبرو است چه نظام حقوق مالکیت فکری دارای عناصری مانند: اصالت، جدید بودن، ابتکاری بودن و تثبیت اثر است که به دشواری در نمودهای فرهنگ عامه تحقق می یابد و از طرفی استفاده از نمودها نیز باید ضوابط و مقررات نظام مندی داشته باشد که این دارایی های معنوی به یغما نرود. لذا پرسش آن است که جامعه چگونه به این نمودها دسترسی خواهد داشت و دامنه انحصار دارندگان نمودها تا کجاست؟ مقاله حاضر تلاش می کند با روش توصیفی – تحلیلی و با رویکرد کتابخانه ای به بررسی مساله تحلیل نمودها در قالب حقوق مالکیت فکری، مالکیت نمودها و قلمرو بهره برداری از نمودها پرداخته و سرانجام نتیجه می گیرد که دامنه استفاده از نمودها به تعیین معیارهایی نیاز دارد و معیارهای مربوطه حقوق مالکیت فکری در این زمینه موثر است.
    کلیدواژگان: بهره برداری آزاد، حقوق مالکیت فکری، حق معنوی، مالکیت، محدودیت ها و استثنائات، نمودهای فرهنگ عامه
  • علی انصاری، حسین دهقانی صفحه 109
    از اصول مشترک در نظام های حقوق دادرسی، اعم از دادرسی اداری یا قضایی (مدنی یا کیفری) در قلمرو حقوق داخلی و بین المللی، اصل حسن نیت است. از طریق این اصل دادرسی بیشتر رنگ اخلاق می گیرد. این ویژگی در دادرسی های اداری که یک طرف آن دولت به معنای عام است، جایگاه و جلوه خاص دارد. مفهوم حسن نیت نامعین، پیچیده و دو گانه هست و در تشخیص حسن نیت نیز معیار متعدد حاکم است. در هر یک از معیارها، قاضی نقش محوری در ارزیابی حسن نیت دارد. معیار تشخیص بر دو مبنای روانشناختی و رفتار استاندارد استوار است. حسن نیت سه کارکرد مهم اصولی، اصلاحی و تکمیلی دارد. در قانون گذاری و نیز در رویه قضایی با تمسک به حسن نیت می توان از تدلیس، تقلب، تبانی و... مشارکت کنندگان در دادرسی جلوگیری کرد؛ خلا سکوت، تعارض و ابهام در قوانین را جبران کرد و بر رضایتمندی آنها افزود. بدون توجه به این قاعده، عیوب دادرسی افزایش می یابد و کارکرد مهم آیین دادرسی یعنی تضمین بخشی به حقوق ماهوی در خطر می افتد.
    کلیدواژگان: سوء نیت، سوء استفاده از حق، دادرسی عادلانه، حیله
|
  • Seyed Mojtaba Vaezi, Zahra Alborzi Page 9
    As one of the fundamental concepts of administrative law, public service has always exerted a significant impact on different spheres , especially in France. The constitution of the Islamic Republic of Iran, as the supreme legal document of the country, has pointed to some clear instances of public service in different Articles and has assigned the duty of their provision to the government indicating, in the view of some, acceptance of this concept as a philosophy of government and administrative agencies. Thus, it is particularly important to study public service and its impacts on different spheres. To this end, in this article, the concept was addressed in four spheres and through scrutiny of provisions and legal analyses, this result was obtained :Public service in organizational sphere is the criterion for detection and separation of public agencies from the other agencies as well as the public sector employees from non-public employees. In jurisdictional sphere, the government’s extensive decision-making authority at individual and public levels, and in financial sphere, concessions such as a ban on state-owned property seizure and tax exemptions is justified by resorting to public service concept. In civil liability sphere, poor or incomplete providing of public service is considered as one of the causes of government liability.
    Keywords: Public Service, expropriation, public agencies, administrative contracts, state-owned property seizure
  • Alimohammad Fallahzadeh, Seyed Jamal Rekabdar Page 33
    Today an Administrative Law development creates the new conceptions. In recent decades Administrative Law has sought tools to paying attention to Administrative necessities and to establish an efficient system. In the same vein, many countries have approved statute inclusive of principles of Administrative Law. Right to good administration is one of these new concepts. This article reviews this concept and it will survey that how far has been paid to in Iranian Administrative Law.
    Keywords: right to good administration, Administrative Law, Administrative justice court
  • Hasan Soleymani, Elham Majidian Page 61
    Development of communication technology have facilitated and increased the commercial exploitation of different works based on expression of folklore. Nowadays, in many shopping centers around the world, it is easy to see, buy and then reproduce the works based on the traditional knowledge and folklore. So, the commercial exploitation of the folklore in this way created some concerns for the governments and local communities and in many cases it does not have any benefit for their holders. All these concerns have moved up the need for creation of strong national legal systems for protection of folklore and giving more control to government and local communities. Therefore, the legislation bodies of different countries with devising and application of different model laws have established their legal system for protection of folklore. In this article, in light of the consideration of such models, we will study certain national laws for protection of folklore.
    Keywords: Folklore, Intellectual Property, Traditional knowledge, copyright
  • Naserali Mansoorian Page 79
    To understand the invention as a legal concept, first its legal nature must be known, and then the rights of the inventor can be recognized. The study of patent law and the rights of inventors began in the second part of the 19th century and was developed gradually during the years with ratification of numerous international instruments. Following the ratification of various conventions in this field within the framework of international law, different conventions have been adopted and codified, protecting literary and artistic property as well as the rights of the author. Among these conventions, the multilateral Strasbourg Patent Convention (1963) is of significant importance, and has been the foundation of an evolution of vertical and horizontal perspectives at the European level.
    From the vertical point of view, the governing European Law is considered as the applicable law between member countries. However, from the horizontal perspective, the comparative examination of the legislations of some important countries must be considered as examples of state legislations. That is why the French, Belgian and German legislations have been comparatively studied in this article. Another issue considered in this study, is the legal nature of the inventor’s rights which began with the Resolution N° 1 of «Congrès de Paris-1877». Our efforts to identify all legal aspects of the concept of invention, as well as the rights of the inventor, will result in a better understanding of the related diverse aspects of intellectual, literary, and industrial property.
    Keywords: Artistic Property, Literary Property, Industrial Property, Patent, Rights of inventor
  • Zahra Shakeri Page 95
    Folklore is the fruit of the efforts of various human groups that have a moral and financial value and as intellectual property of indigenous peoples are considered. On the one hand, the people of the community tend to use this asset to survive in the course of their excellence. Therefore, the protection of the assets and free utilization criteria from them is very important. Law scholars have tried to analyze the mechanism of protection and exploitation based on the intellectual property rights system. But this analysis is difficult, because the system of intellectual property rights has elements such as originality, novelty, innovation, and fixation of the work, which is difficult to achieve in the manifestations of the folklore and the use of them must also have systematic rules and regulations so that these asset are not lost. So the question is how much society will have access to it and where is the domain of owners monopoly? According to the descriptive- analytical method, this paper attempts for analyzes in the folklore in the intellectual property rights, ownership, and the scope of the exploitation. Finally, it concludes that the scope of the use of folklore requires the determination of criteria and the relevant intellectual property rights standards are effective in this regard.
    Keywords: Folklore, Free exploitation, Intellectual Property Rights, Ownership, Moral Rights, Limitations, Exceptions
  • Ali Ansari, Hosein Dehghani Page 109
    One of the common principles in the legal system of procedure, whether administrative or judicial (civil or criminal) in the sphere of domestic and international law, is the principle of good faith. Through this principle, hearing becomes somhow ethical. This feature has a special place in administrative proceedings, one of which is a general government. The concept of good faith is indeterminate, complex, and twofold, and in determining good faith, there is also a multiplicity of criterion. In each of the criterion, the judge plays a pivotal role in the evaluation of good faith. The criterions for diagnosis are based on two basic psychological and behavioral standards. Good faith has three important duties, corrective and Supplementation. In legislation, as well as in the case law, can be avoided by deception, fraud, collusion and ...of participants in the proceedings, compensating for the vacuum of silence, conflict and ambiguity in the laws, and added to their satisfaction. Without regard to this rule, the procedural defects will increase, and the important function of the procedure, ensuring substantive, will be to endanger.
    Keywords: Bad Faith, Abuse of Right, Civil Procedure, Fair Judgment, Fraud