فهرست مطالب
نشریه مهندسی و مدیریت کیفیت
سال ششم شماره 2 (تابستان 1395)
- تاریخ انتشار: 1395/06/30
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 66-78
در طراحی بالگرد، تعیین شکل هندسی بدنه از مسائل اصلی و اولیه می باشد که بر مشخصات عملکردی بالگرد موثر می باشد. ضرایب آیرودینامیکی بدنه بالگرد معیار اصلی تعیین کننده کیفیت و مناسب بودن شکل هندسی بدنه بالگرد محسوب می شوند. طراحی بهینه شکل هندسی بدنه بالگرد فعالیتی پیچیده می باشد و تعیین اثرات پارامترهای مختلف هندسه بالگرد بر ضرایب آیرودینامیکی ضروری است. در این مقاله، طراحی آزمایشات کامپیوتری بر مبنای شبیه سازی دینامیک سیال محاسباتی به منظور مطالعه اثرات پارامترهای اصلی شکل هندسی بدنه بالگرد، نظیر نسبت بزرگترین عرض بدنه بالگرد به طول بالگرد، نسبت بزرگترین ارتفاع بدنه بالگرد به طول بالگرد و نسبت شعاع انحناء دماغه به بزرگترین عرض بدنه بالگرد، بر ضرایب آیرودینامیکی پسا، برآ و گشتاور پیچشی بکار برده شده است. آزمایشات بر اساس آرایه متعامد L25 (53) تاگوچی طراحی شده است. برای تعیین ارتباط میان ضرایب آیرودینامیکی و پارامترهای شکل هندسی بدنه بالگرد و میزان اهمیت هر پارامتر در ضرایب آیرودینامیکی، از نمودارهای رویه سه بعدی، نسبت های سیگنال به نویز، میانگین اثرات اصلی، متدولوژی رویه پاسخ و آنالیز واریانس استفاده شده است. همچنین، مدل های ریاضی برای تخمین ضرایب آیرودینامیکی پسا، برآ و گشتاور پیچشی از طریق متدولوژی رویه پاسخ توسعه داده شد. نتایج در سطح اطمینان 95 درصد نشان می دهد که موثرترین پارامتر در مقدار ضریب پسای بدنه بالگرد پارامتر نسبت بزرگترین ارتفاع بدنه بالگرد به طول بالگرد و در ضرایب برآ و گشتاور پیچشی پارامتر نسبت بزرگترین عرض بدنه بالگرد به طول بالگرد می باشد.
کلیدواژگان: دینامیک سیال محاسباتی، ضرایب آیرودینامیکی، طرح تاگوچی، متدولوژی رویه پاسخ، آنالیز واریانس -
صفحات 79-91
چکیده نمودارهای کنترل در پایش فرایندها به منظور تشخیص هرگونه تغییری که می تواند کیفیت فرایند را تحت تاثیر قرار دهد، مورد استفاده قرار می گیرند. در اغلب اوقات، فرض می شود داده های فرایند دارای توزیع نرمال هستند که این فرض ممکن است در عمل برقرار نباشد. در این مقاله، طراحی آماری اقتصادی نمودار کنترل X زمانی که توزیع مشخصه ی کیفی نرمال نباشد را با رویکرد زنجیرهای مارکوف مورد بررسی قرار می دهیم. در این ارتباط، از توزیع بر به عنوان مدلی برای توزیع متغیر کیفیت فرایند استفاده می کنیم. این توزیع بدلیل انعطاف پذیری مولفه هایش می تواند بسیاری از توزیع ها ازجمله توزیع نرمال را مدل سازی کند. عملکرد طراحی را نیز به وسیله ی تحلیل حساسیت پارامترهای فرایند و بر اساس مقادیر چولگی و کشیدگی جامعه، با بکارگیری الگوریتم ژنتیک، برای کاربردی صنعتی نشان می دهیم.
کلیدواژگان: طراحی اقتصادی، نمودار کنترل، زنجیرهای مارکوف، توزیع بر، الگوریتم ژنتیک -
صفحات 92-102
چکیده ابزارهای کنترل کیفیت در پایش فرآیندهای تولیدی به فراوانی مورد استفاده هستند. پایش کیفیت انواع فرآیندهای تولیدی شامل فرآیندهای یک مرحله ای تا فرآیندهای پیچیده چند مرحله ای در فازهای یک و دوی کنترل مورد توجه محققان بوده است. در چند دهه اخیر استفاده از ابزارهای پایش کیفیت در فرآیندهای خدمات درمانی نیز افزایش چشمگیری داشته است. در مقابل تلاش های فراوانی که بر روی پایش کیفیت عمل های جراحی یک مرحله ای انجام شده است، توجه چندانی از سوی محققین به اعمال جراحی چند مرحله ای نشده است. در این تحقیق سعی شده است با ورود به فضای خدمات درمانی، ضمن بهره گیری از مدل لجستیک برای تعدیل ریسک، فرآیند دو مرحله ای جراحی سرطان تیروئید را برای یک مجموعه داده 94 تایی پایش کرده و مدل پیش بینی خود را ارائه دهیم.
کلیدواژگان: اعمال جراحی چند مرحله ای، مدل رگرسیون لجستیک، باقیمانده انحراف، سرطان تیروئید، تیروگلبولین TG -
صفحات 103-117
قابلیت اطمینان و ایمنی هر سیستم مهمترین مشخصه کیفی یک سیستم میباشد. این مشخصه کیفی در سیستمهایی که کارکرد آنها تحت استرسهای گوناگون مانند: دمای بالا، سرعت بالا، فشار زیاد و... میباشد از اهمیت ویژهای برخوردار است. نکته قابل توجهی که در محاسبه قابلیت اطمینان و ایمنی سیستمها اغلب مورد توجه قرار نمیگیرد وجود وابستگی میان زیر سیستمها با یکدیگر میباشد، که این وابستگی باعث بوجود آمدن شکستهای متفاوتی در سیستم میشود، یکی از مهمترین این شکستها، شکست علت مشترک میباشد. که در این نوع شکستها چند زیر سیستم یا تمامی زیر سیستمها همزمان یا در یک بازه زمانی کوتاه با توجه به یک علت مشترک دچار شکست میشوند. در نظر نگرفتن شکستهای علت مشترک در محاسبه قابلیت اطمینان سیستمها باعث برآورد خوش بینانه نرخ قابلیت اطمینان سیستم و در نتیجه باعث اعتماد بیش از حد به سیستم میشود. در این مقاله ابتدا به کمک تکنیکهای تفکیک ساختار محصول) PBS (، نمودار بلوکی جریان عملکرد) FFBD (به شناسایی و سپس به کمک نمودار بلوکی قابلیت اطمینان) RBD (به محاسبه و تخصیص قابلیت اطمینان خروجی یک سیستم تثبیت موقعیت دینامیکی که شامل تراسترهای هیدرولیکی و الکتریکی برای حرکات رول، سوج، سووی، یاو و هیو میباشد، پرداخته خواهد شد. در محاسبه قابلیت اطمینان سیستم مذکور به کمک قوانین احتمال شکستهای آبشاری و به کمک مدل فاکتور بتا و روش PDS شکستهای علت مشترک زیر سیستمهای مختلف در نظر گرفته شد.
کلیدواژگان: قابلیت اطمینان، شکست علت مشترک، مدل ترکیبی، مدل PDS، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، شکست آبشاری -
صفحات 118-132
در فضای کسب و کار به شدت رقابتی شده امروز، رویکرد اصلی کلیه فعالیت های کسب و کارها، تامین بهینه نیازهای مشتریان و کسب رضایت و اعتماد آن ها می باشد. خدمات بیمه عمر یکی از حوزه های صنعت بیمه است که رابطه ای بسیار نزدیک و کاملا پویا با مشتریان دارد. در این راستا، استفاده از تکنیک هایی مانند گسترش عملکردی کیفیت (QFD) می تواند گامی مهم به سمت دستیابی به سطح مناسبی از کیفیت خدمات و رضایت مشتریان باشد. QFD روشی نظام مند برای برقراری ارتباط کافی بین نیازهای مشتری و ویژگی های خدمت یا محصول نهایی می باشد. در این مقاله، ابتدا 30 مورد از خواسته های مشتریان از خدمات بیمه عمر در سه استان تهران، یزد و سمنان شناسایی، و درجه اهمیت آنها بواسطه توزیع پرسشنامه بین 270 مشتری تعیین می شود. سپس با تشکیل خانه کیفیت، فعالیت ها و اقدامات اصلاحی لازم به منظور تامین خواسته ها نیز شناسایی و وزن دهی می شوند. در نهایت، یک مدل ریاضی به منظور ملاحظه محدودیت بودجه در فرآیند تصمیم گیری ارائه می گردد. علاوه براین، از تئوری اعداد فازی مثلثی در سراسر روش تحقیق بهره گرفته می شود. نتایج بدست آمده می توانند اطلاعاتی کاربردی و مفید را در اختیار تصمیم گیران بخش خدمات بیمه عمر در کشور قرار دهند.
کلیدواژگان: گسترش عملکردی کیفیت (QFD)، خدمات بیمه عمر، منطق فازی، برنامه ریزی ریاضی -
صفحه 133
در سال های اخیر با توجه به افزایش نگرانی های زیست محیطی، قوانین دولتی و محدودیت منابع طبیعی و تاثیر قوانین سبز، زنجیره تامین حلقه بسته توجه فزاینده ای را به خود جلب کرده است. از آنجایی که تامین کننده نقش مهم و اساسی در زنجیره تامین دارد در صورت مواجه شدن با ریسک و اختلال اثرات زیان بار و مهمی برای زنجیره تامین به بار خواهد آورد، بنابراین مطالعه و بررسی این شرایط امری ضروری به نظر می رسد. از این رو در این مقاله به بررسی مسئله طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته در شرایط ریسک تامین پرداخته می شود. در کنار در نظر گرفتن اختلال در تامین، عواملی از قبیل استفاده از موجودی اضافی و همچنین قرار داد با تامین کنندگان قابل اعتماد در دوره هایی که دچار اختلال نشده ایم در این مقاله به عنوان استراتژی های انعطاف پذیری در نظر گرفته شده است. هدف از این مسئله کمینه کردن هزینه های زنجیره با توجه به تصمیمات مکان یابی، میزان جریان بین سطوح و فروش از دست رفته می باشد. اختلال در تامین کنندگان به صورت سناریوهای مختلف و به صورت جزئی در نظر گرفته شده است. مسئله با استفاده برنامه ریزی عدد صحیح آمیخته مدل شده و از رویکرد دو مرحله ای احتمالی برای در نظر گرفتن عدم قطعیت در مدل پیشنهادی استفاده شده است. در پایان تحلیل حساسیت بر روی مدل پیشنهادی صورت گرفته و پیشنهاداتی به منظور استفاده از این مدل در دنیای واقعی ارائه شده است.
کلیدواژگان: طراحی شبکه زنجیره تامین، زنجیره تامین حلقه بسته، اختلال، استراتژی تاب آوری