فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال ششم شماره 23 (پاییز 1396)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال ششم شماره 23 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه رستگاری پور *، مریم علوی، علیرضا کرباسی صفحات 1-26
    الگوی کشت پایدار واحدهای کشاورزی و انتخاب روشی که بتواند مدیر را به سمت اهداف پایداری الگوی کشت هدایت کند مهم و ضروری است و لذا در این مطالعه الگوی بهینه کشت همراه با اولویت اهداف بهینه با کاربرد روش لکسیکوگرافی تعیین شد.اطلاعات مورد نیاز مطالعه از طریق تکمیل 270 پرسش نامه بین کشاوررزان بخش مرکزی شهرستان تربت حیدریه با روش نمونه گیری خوشه ایدومرحله ای به دست آمد. نتایج مقایسه تغییرات سطح زیرکشت کشاورزان عضو و غیرعضو تعاونی های کشاورزی نشان داد در مورد کشاورزان عضو تعاونی های کشاورزی، به صورت کلی، تغییرات کمتری نسبت به الگوی کشت پایدار وجود دارد؛ لذا می توان نتیجه گرفت که عضویت در تعاونی های کشاورزی سبب شده است الگوی کشت کشاورزان به الگوی کشت با هدف کشاورزی پایدار و مصرف بهینه آب نزدیک تر شود. بنابراین، گسترش تعاونی های کشاورزی و افزایش تسهیلات جهت عضوگیری کشاورزان غیرعضو پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: الگوی کشت پایدار، تعاونی های کشاورزی، لکسیکوگرافی
  • محمد مهدی مردانشاهی *، سید اسماعیل نظام زاده صفحات 27-52
    هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر قصد کارآفرینی مدیران تعاونی های روستایی شهرستان نکا بود. جامعه آماری تحقیق را مدیران 29 شرکت تعاونی برتر و فعال شهرستان نکا تشکیل دادند که به روش سرشماری بررسی شدند. ابزار تحقیق پرسش نامه ای بود که روایی آن با کسب نظر استادان دانشگاه و کارشناسان مربوطه و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ ( 901/0) تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS20 استفاده شد. نتایج نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین عوامل روان شناختی، اجتماعی و فرهنگی، آموزشی، سازمانی و اقتصادی و قصد کارآفرینی وجود دارد و این عوامل به ترتیب یادشده، از بیشترین اهمیت برخوردارند. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای عوامل سازمانی و روان شناختی 9/34 درصد از تغییرات قصد کارآفرینی را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: قصد کارآفرینی، تعاونی روستایی، کارآفرینی کشاورزی، توسعه کارآفرینی، شهرستان نکا
  • حسین مهدیزاده، طیبه جهانپور، زهره معتمدی نیا * صفحات 53-74
    آمادگی الکترونیکی توانایی یک سازمان در پذیرش و استفاده موفق از فناوری های اطلاعات و ارتباطات همچون تجارت الکترونیک است. اهمیت فناوری های اطلاعات و ارتباطات بدین سبب مورد تاکید است که سازمان ها برای کمک به تصمیم گیری مدیران، موفق شدن و کسب مزیت رقابتی به آن وابسته هستند. هدف این مطالعه نیز ارزیابی میزان آمادگی تعاونی های روستایی و کشاورزی استان ایلام برای استقرار نظام تجارت الکترونیک بود. این تحقیق با توجه به هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها، از نوع تحقیقات توصیفی بود. براساس آمار و اطلاعات سازمان تعاون روستایی استان ایلام، تعداد تعاونی های روستایی و کشاورزی فعال 69 واحد بودند که از میان آنها مطابق جدول مورگان 59 واحد انتخاب شدند و از 115 مدیر و کارشناس آنها نمونه گیری صورت گرفت. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته به همراه نسخه سواد دیجیتال دانشگاه واشنگتن استفاده شد. روایی محتوایی پرسش نامه را پانل متخصصان تایید کردند. به منظور سنجش پایایی ابزار تحقیق، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (9/0 تا 98/0). یافته های توصیفی نشان داد که میانگین استفاده مدیران و کارشناسان از فناوری های اطلاعات و ارتباطات برابر 19/2 و پایین تر از حد متوسط است و نتایج رگرسیون چندگانه نمایان ساخت متغیرهای آشنایی با فناوری های Web، Web2 و فشار اجتماعی 55 درصد از تغییرات آن را تبیین کرده اند؛ لذا پیشنهاد شد که با برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزش کار با رایانه و اینترنت و نیز فراهم کردن شرایط اجتماعی لازم، زمینه استفاده از فناوری های اطلاعات و ارتباطات در این واحدها بیشتر فراهم شود.
    کلیدواژگان: فناوری های اطلاعات و ارتباطات، آمادگی الکترونیکی، تجارت الکترونیک، تعاونی های روستایی و کشاورزی
  • عنایت عباسی *، کاوه صادقی، همایون فرهادیان صفحات 75-103
    تحقیق حاضر با هدف بررسی تعیین کننده های موفقیت اتحادیه تعاونی های مرتعداری استان گلستان انجام شد. این تحقیق از نوع توصیفی همبستگی و علی رابطه ای بود که به روش پیمایش انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق حاضر را 122 مدیر عامل و عضو هیئت مدیره 23 تعاونی‏ مرتعداری عضو اتحادیه تعاونی های مرتعداری استان گلستان تشکیل ‏دادند. حجم نمونه با استفاده از جدول رجسی و مورگان 92 نفر برآورد شد. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسش نامه ابزار اصلی جمع آوری داده ها بود. برای تعیین روایی پرسش نامه از نظر تعدادی از استادان ترویج و آموزش کشاورزی و همچنین مدیر عامل و اعضای هیئت مدیره اتحادیه تعاونی های مرتعداری استفاده شد. برای تعیین میزان پایایی پرسش نامه نیز از ضریب آلفای کرونباخ (7/0 تا 81/0) استفاده شد. نتایج نشان داد که ابعاد محیطی (زمینه ای)، ساختاری و محتوایی به ترتیب بیشترین تاثیر را در موفقیت اتحادیه تعاونی های مرتعداری استان گلستان دارند. همچنین بین موفقیت اتحادیه این تعاونی ها و توانمندسازی تعاونی های مرتعداری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: موفقیت، اتحادیه تعاونی های مرتعداری، تحلیل مسیر، استان گلستان
  • محمد شریف شریف زاده *، الهه رستمی فلوردی، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 105-144
    هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر گرایش به کارآفرینی جمعی در تعاونی های تولید کشاورزی است. این تحقیق کاربردی با استفاده از روش تحقیق پیمایشی انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل اعضای 191 تعاونی تولید کشاورزی شهرستان قائم شهر بود. از این بین، فقط 45 تعاونی با مجموع 327 عضو در زمان تحقیق فعال بودند (N= 327). برای تعیین حجم نمونه تحقیق از فرمول کوکران استفاده شد. بر این اساس، حجم نمونه حدود 141 به دست آمد. پاسخگویان با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از یک پرسش نامه محقق ساخت استفاده شد. روایی پرسش نامه تحقیق بر مبنای دیدگاه متخصصان و پایایی آن بر اساس محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای شاخص گرایش به کارآفرینی جمعی برابر 86/0 و سرمایه اجتماعی معادل 79/0 به دست آمد و تایید شد. از روش تحلیل مسیر برای شناخت آثار مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته نهایی گرایش به کارآفرینی جمعی استفاده شد. نتایج نشان داد 9/25 درصد و 5/13 درصد پاسخگویان به ترتیب گرایش زیاد و خیلی زیادی به کارآفرینی جمعی دارند. نتایج تحلیل مسیر نمایان ساخت بیشترین تاثیر مثبت بر متغیر کارآفرینی جمعی مربوط به متغیرهای مستقل سرمایه اجتماعی (69/0)، عضویت در اتحادیه (46/0)، داشتن مشاور (45/0)، تولید با تمام ظرفیت (38/0)، تعداد اعضای کنونی (25/0)، انجام تغییرات بنیادی در تعاونی (24/0)، تعداد اعضای خانواده عضو تعاونی (14/0)، سرمایه اولیه تعاونی (14/0) و شرکت اعضا در مجامع (08/0) است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی جمعی، کارآفرینی تعاونی، تعاونی های تولید کشاورزی
  • فریبا حیدری، کریم نادری مهدیی *، احمد یعقوبی فرانی، علیقلی حیدری صفحات 145-169
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل عملکرد تعاونی های کشاورزی استان همدان بر مبنای مدل ارزیابی تلفیقی و رویکرد مورد استفاده در آن کمی-کیفی در چند مرحله بود. هدف فاز کیفی، که به روش دلفای انجام شد، تدوین شاخص های موفقیت برای ارزیابی تعاونی های کشاورزی بود که در سه مرحله انجام گرفت به طوری که در این روش به صورت غیر تصادفی و کاملا هدفمند، از نظر 26 کارشناس استفاده شد. در فاز کمی پژوهش، با استفاده از داده های میدانی با ماهیت کمی، به ارزیابی عملکرد تعاونی های کشاورزی فعال استان همدان براساس شاخص های توافق شده در مرحله قبلی پرداخته شد. جامعه آماری در بخش کمی، 110 نفر از مدیران عامل تعاونی های کشاورزی فعال در استان همدان بودند. با استفاده از فرمول کوکران، 86 تعاونی با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. عملکرد تعاونی ها با استفاده از تکنیک تاپسیس ارزیابی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که مهم ترین شاخص ها برای شناسایی موفقیت تعاونی ها را می توان در شش بعد اقتصادی، اجتماعی، حقوقی، مدیریتی، فردی و آموزشی تقسیم بندی کرد. بر اساس نتایج تاپسیس در شاخص های ترکیبی، تعاونی های شهرستان همدان رتبه اول، تعاونی های شهرستان بهار رتبه دوم، تعاونی های شهرستان تویسرکان رتبه سوم و تعاونی های شهرستان های فامنین و ملایر هم رتبه های انتهای طیف را به خود اختصاص دادند. از نظر شاخص اقتصادی، شهرستان بهار رتبه دوم، شهرستان کبودرآهنگ رتبه سوم و شهرستان تویسرکان رتبه چهارم را کسب کردند.
    کلیدواژگان: تعاونی کشاورزی، روش دلفی، ارزیابی عملکرد، شاخص های موفقیت تعاونی ها
  • منوچهر یزدانی * صفحات 171-210
    هدف این پژوهش، بررسی علل ناکارآمدی سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی در توسعه بخش تعاونی طی سال های 1385 تا 1394 بود. در این تحقیق، با استفاده از اسناد و مدارک موجود و تحلیل محتوا و با تحلیل عملکرد قوای مقننه و مجریه، موضوع از بعد نظام حقوقی بررسی شد. با رویکردی توصیفی- تحلیلی، در مجموع نتیجه گیری شد اهم بندهای سیاست های کلی مذکور در حوزه تعاون یا به نحو مناسب تقنین نشده و یا به اجرا در نیامده است. البته طی دو برنامه چهارم و پنجم توسعه کشور، ظرفیت برای توسعه بخش تعاون به لحاظ حقوقی تا حدودی فراهم شده بود، اما چه در انجام تکالیف مقرر و چه در استفاده از اختیارات قانونی، اقدام موثری صورت نگرفت و نتیجه این شد که سهم بخش تعاونی در اقتصاد ملی نه تنها به 25 درصد مقرر نرسید، بلکه طبق اعلام رسمی، از 5/5 درصد قبلی به 5 درصد کاهش یافت.
    کلیدواژگان: سیاست های کلی، اصل 44، ناکارآمدی، بخش تعاونی، شرکت های تعاونی
|
  • Fatemeh Rastegaripour, Maryam Alavi, A.R. Karbasi Pages 1-26
    This study determined the optimum model using linear programming model (single objective) and planning Lexico and CGP (multi-objective) and discussed the optimum model by using the method of choice in normal use genetic algorithms. Information required through a questionnaire which were completed by 270 (down villages provinces) farmers in the Torbat-e Heydarieh Township. A two-stage cluster sampling was executed. The results of comparing changes in the land acreage of farmers, agricultural cooperatives can be inferred members and non-member farmer's cooperatives in agriculture, generally lower than cropping pattern changes are sustainable, Therefore, it can be concluded that membership in agricultural cooperatives due to the cropping pattern with the objective of sustainable agriculture cropping pattern and water efficiency is appropriate in order to extend and expand the facility to recruit farmers to non-agricultural cooperatives was recommended.
    Keywords: Cropping pattern sustainability, Agriculture production cooperatives, Lexico
  • M. M. Mardanshahi *, S. E. Nezamzade Pages 27-52
    The purpose of this study was to investigate the Affecting Factors on Rural Cooperatives Manager's Entrepreneurial intention in Neka Township. The population of this study included 29 managers of premier and active cooperative in Neka Township, who were selected by Census method. The instrument used in this research, was a questionnaire. The questionnaire validity was confirmed by a panel of experts and also its reliability was gained at 0.901 Cronbach's alpha level. In order to analyze the data, SPSS20 software was used. The results showed that there was a positive relationship between factors; Psychological, Social - cultural, Educational, Organizational and Economic and the entrepreneurship intention and the Psychological, Social - cultural, Educational, Organizational and Economic factors had most importance respectively. The multiple regression showed that Psychological and Organizational factors can estimate 34.9 % of variation of entrepreneurship intention.
    Keywords: Entrepreneurial intention, Rural Cooperative, Agricultural Entrepreneurship, Entrepreneurship Development, Neka Township
  • Zohreh Motamedi Nia * Pages 53-74
    E-readiness is the ability of an organization to successfully adopt, use and benefit from ICTs such as e-commerce. The importance of ICTs, which assist organizations in management decision-making, succeeding and gaining competitive advantages, has already been underscored. The goal of this research was to assess e-readiness of rural and agricultural cooperative's managers and specialistsin province of Ilam. Based on target goal, this study was an applied research, while based on data collection it was a descriptive-correlative method. The statistical population of study included managers and experts of rural and agricultural cooperatives; out of which115 respondents were selected using stratified samplings. Data were collected using researcher-made questionnaires and Digital Literacy version of Washington University. Content validity of the questionnaire was tested by a panel of experts. Cronbach’s alpha was used to estimate reliability of the questionnaire, the low range of it was 0.9 and the high range of it was 0.98. Findings revealed that the mean application of ICTs by managers and specialists was 2.19, lower than the average value. Variables of familiarity with the Web, Web2 and social pressure explained around 55% of the variance of ICTs application. Thus, we suggest that managers and specialists should be provided with computer training courses and Internet workshops as well as the necessary social preconditions for successful application of ICTs in such units.
    Keywords: Information, Communication Technologies (ICTs), E, readiness, E, commerce, Rural, Agricultural Cooperatives
  • Homayun Farhadian * Pages 75-103
    Rangeland Management Cooperatives Alliance ( RMCA) is one of the organizations that had a significant role in protecting and restoring rangeland. In recent year RMCA in Golestan province has been one of the successful one. This study aimed to determine the successful predictors of this Alliance. This was a descriptive correlation and causative relative that have beeen done through a survey. The statistical population of this study consisted of manager and members of the cooperative rangeland management board of RMCA. Number of rangeland management cooperatives were 23 and managers and members of the cooperative rangeland management board were 122. Using Krejcie and Morgan’s (1970) Table and simple random sampling method 92 person were selected as sample. A panel of agricultural extension and education and manager and managerial board of the RMCA confirmed the validity of the questionnaire. For determining the reliability of the questionnaire Cronbach’s alpha was calculated for different parts of questionnaire (0.70- 0.81). The results showed that environmental (background), structural and content dimensions had the most effect on the success of RMCA, respectively. Also, there were a significant and positive correlation between success of RMCA and empowerment of rangeland management cooperatives.
    Keywords: Successful, Rangeland Management Cooperatives Alliance, Path analysis, Golestan province
  • Mohammad Sharif Sharifzadeh, E. Rostami-Folordi, Gh.H. Abdollahzadeh Pages 105-144
    This research aimed to investigate influencingfactors ontendency to collective entrepreneurship in agricultural production cooperatives. This applied research was conducted by survey method. The statistical population of this research included all members of agricultural production cooperatives in the Ghaemshahr Township (N=327). Using Cochran formula, Sample size was determined (n=141). The sample was selected by multi-stage sampling technique. Data were collected through a researcher-made questionnaire. Validity of research questionnaire was verified based on the view of experts and its reliability was confirmed based on the calculated Cronbach's alpha coefficient (α=0/86 and 0/79 for variable Tendency to Collective Entrepreneurship and Social Capital index, respectively). The path analysis was used to identify the direct and indirect effect of the independent variables on the two final dependent variables, including Tendency to Collective Entrepreneurship (TCE) and Social Capital. Results of research showed that 25.9 and 13.5 % of the respondents had high and very high TCE in the cooperative, respectively. The result of path analysis showed that TCE positively influenced by some independent variables, including social capital (0.69), membership in cooperative union (0.46), using a consultant (0.45), full exploitation of production capacity (0.38), current number of cooperative members (0.25), fostering essential changes in the cooperative (0.24), number of family members of the cooperative (0.14), initial capital of the Cooperative (0.14) and member participation in cooperative forums (0.80).
    Keywords: Collective Entrepreneurship, Cooperative Entrepreneurship, Agricultural Production Co, operatives
  • Fariba Heidary, Karim Naderimahdei, Ahmad Yaghoubi Farani, A. Heydari Pages 145-169
    The main purpose of this applied research was to assess and analyze the performance of agricultural cooperatives in Hamedan Province based on combined evaluation model. The research paradigm was mixed method (Qualitative and Quantitative) in some phases. In qualitative part of the research, Delphi technique was used in order to distinguish suitable indexes for assessing successful cooperatives. In this phase, 26 specialists were selected as purposive sampling. In quantitative phase of the research, a survey were used for assessing agricultural cooperatives based on defined indexes in last phase. A questionnaire were used as main tool in this phase. A sample of 86 managers of agricultural cooperatives were selected randomly. Assessing performance of agricultural cooperatives by TOPSIS method showed that for identifying successful agricultural cooperatives, six group of indexes such as economic, social, legal, managerial, educational and individual were needed. Based on TOPSIS results, cooperatives of Hamedan Township was in the first rank. After that, the cooperatives in Bahar and Toyserkan Township have second and third rank. The results also showed that the rank of Townships were different based on different indexes. There was not an appropriate distribution of facilities and opportunities in all Townships of the province.
    Keywords: Agricultural cooperative, Combined evaluation method, performance analysis, Delphi method
  • Manuchehr Yazdani * Pages 171-210
    The object of this research is the investigation of the causes of the dysfunction of general policies concerning 44th principal of the constitution in relation to the development of cooperative sector during 2006 - 2015. In this research, by applying present documents and the analysis of contents and analyzing the function of executive and legislature bodies, the issue is studied from the point of legal system. In sum with a descriptive- analytical approach it has been concluded that the main points of these general policies in the field of cooperative sector have not been properly legislated or have not implemented. Of course during the fourth and the fifth schedule of the development of the country, the capacity for the development of the cooperative sector was supplied legally to some extentº But neither in performing the pointed duties, nor in the making use of the legal powers, no effective step was taken; the result is that the share of the cooperative sector in the national economy not only did not reach to the pointed 25 percent, but also in accordance with the official announcement it declined from 5/5 percent to previous 5 percent.