فهرست مطالب

اندیشه معماری - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه اندیشه معماری
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • سیدمحسن حبیبی، جواد عرفانی*، نوید پورمحمدرضا صفحات 1-23
    از آنجا که حیات شهر در گرو حضور و رونق فضاهای عمومی معنا می یابد، کیفیت چنین فضاهایی، به عنوان معیار کیفیت زندگی شهری به طور عام و در شهرهای «خودانگیخته» به عنوان معیار تکوین مفهوم شهر به طور خاص، بیش از پیش مد نظر گرفته است. لذا هدف از انجام این پژوهش، بررسی و تحلیل شیوه شکلگیری و دگرگونی فضاهای عمومی سکونتگاه های خودانگیخته، در ارتباط با نحوه زندگی ساکنان آن در طول دوره های مختلف زیست می باشد. برای مطالعه موردی نیز مجموعه زیستی اسلامشهر، به عنوان بزرگترین و قدیمی ترین سکونتگاه خودانگیخته پیرامونی تهران که سابقه مطالعاتی روشنی در مورد آن وجود دارد، برگزیده شده است. در این میان این سکونتگاه با تولید و گسترش نمونه های متفاوتی ار فضاهای عمومی گامهای بلندی را در جهت افزایش کیفیت زندگی ساکنان و حرکت به سوی ایجاد یک زندگی شهری پایدار برداشته است. در این پژوهش نیز این امر، با تکیه بر بازخوانی روند شکلگیری و دگرگونی فضاهای عمومی اسلامشهر، در ارتباط با دگرگونی های اجتماعی این کانون، مورد توجه واقع شده، و نتایج قابل توجهی را ارائه نموده است.
    بر این اساس، سعی بر آن بوده تا از طریق ملحوظ داشتن مفاهیم و انگاره هایی هم چون: زندگی روزمره، تعاملات اجتماعی، معاشرت و مردم آمیزی، روابط چهره به چهره و... تصویر و تصور بیش و کم روشن از فضاهای عمومی در اسلامشهر ارائه شود. با عطف به پژوهشهای میدانی، روایتی توصیفی-تحلیلی از محتوا و کالبد فضاها و مکانهای اسلامشهر در قالب سه گونه اصلی (فضاهای شهری، فضاهای مذهبی، فضاهای سبز) و یک گونه فرعی (فضاهای غیررسمی و بالقوه) ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فضای عمومی، حیات شهری، سکونتگاه خودانگیخته، خیابان، اسلامشهر
  • محمود طاووسی، جواد شکاری نیری*، بهزاد بهلولی صفحات 24-38
    مناطق واقع شده در گستره فرهنگی ایران کهن بعنوان یکی از مهمترین سرزمینهای دوران اسلامی می باشد که انواع مختلف شیوه های معماری آرامگاهی را در خود جای داده است.به نظر می رسد که از دوره تیموریان به بعد،نوع دیگری از بناهای آرامگاهی که با استفاده از اشکال هندسی، شکل خاصی بنام نیم هشت در پلان آن پدید آورده و ساختار کلی بنا را تحت تاثیر خود قرار داده، بوجود آمده است.از قدیمترین و مهمترین نمونه های برجای مانده این سبک می توان به مقبره بی بی خانم در سمرقند ازبکستان که اولین نمونه بنای آرامگاهی با فرم پلان گفته شده است و آرامگاه شیخ زاده عبدالله در هرات افغانستان و بقاع امامزاده حسین قزوین و شیخ امین الدین اردبیل در ایران فعلی می باشند که تمام مقابر گفته شده دارای یک نوع پلان و به لحاظ طراحی بعضی از عناصر معماری و تزیینات مختلف ویژگی های خاص خود را دارند.در این تحقیق خاستگاه و گسترش و شیوه طراحی پلان نیم هشت با تاریخچه زمانی ظهور اینگونه پلانها در حوزه فرهنگی ایران دوره اسلامی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است، همچنین ویژگی های معماری و تزیینی بناهای آرامگاهی ذکر شده به تفصیل مطا لعه وتحلیل شده است.
    کلیدواژگان: معماری ایرانی، بناهای آرامگاهی، پلان نیم هشت، دوره تیموری
  • فرهاد فخار تهرانی، نعیمه توکلو * صفحات 39-53
    دسته بندی انواع تاقهای ایرانی به لحاظ فرم و شکل هندسی و کاربست آن، از تنوع و گستردگی برخوردار است و مقاومت انواع تاقهای ایرانی به لحاظ فرم هندسی و نحوه عملکرد نیروها نیز متفاوت می باشد. در فرایند اجرای انواع تاق، صرف نظر از فرم هندسی، عواملی چون؛ مصالح، ملات، فن ساخت، موضع قرارگیری آن و... تاثیرگذار می باشد. بررسی ها بیانگر آن است که فنون اجرایی منبعث از زمینه های تجربی و فنی معماران گذشته نقش بسزایی در ماندگاری و پایایی بسیاری از بناهای تاریخی داشته است. شاهد این ادعا، نقش تفکر معماران سنتی در فرایند اجرای تاق در ابتدا تا مرحله تکمیل آن بوده است. از این روست که به تعداد معماران سنتی فارغ از موضوعات اقلیمی، بلکه بر اساس تجربه و دانش از قنون اجرایی موثر در افزایش مقاومت سازه های سنتی می توان شاهد تنوع در نحوه ساخت انواع تاق در ابنیه تاریخی بود. در این مقاله چگونگی فنون اجرایی تاق (از ابتدا تا انتهای ساخت) که بیشتر در ابنیه تاریخی به کار گرفته شده و دلیلی بر ایستایی و مقاومت آن گردیده، مورد سوال بوده است. به منظور تحلیل و بررسی فنون اجرایی، روش تحقیق حاضر بر اساس، شناسایی و معرفی نمونه ای از فنون اجرایی در ابنیه تاریخی ایران، روش تجربی نگارندگان با همراهی معماران سنتی در کارگاه های مختلف و استفاده از کتب مرتبط با موضوع بوده است. همچنین جمع آوری و تدوین فنون و شیوه های مربوط به اجرای انواع تاق که معماران سنتی نسل به نسل در بکارگیری و ارتقای آن کوشیده اند می تواند از یک سو، الگوی مناسبی برای آموزش علاقه مندان در دانشگاه ها و موسسات آموزشی باشد واز دیگر سو، تبیین و شناخت عمیق هر یک از روش های اجرایی تاق و الگو برداری مناسب از آن می تواند راهگشای کاربست صحیح در بناهای معاصر و بویژه بازسازی و مرمت انواع تاق در ابنیه تاریخی نیز باشد.
    کلیدواژگان: تاق های ایرانی، ارتقای مقاومت تاق، فرایند اجرایی تاق، انواع قالب، ابنیه تاریخی
  • حسین سلطان زاده*، ماندانا یوسفی صفحات 54-70
    ریاضیات و هندسه دانشی هستند که انسان برای کشف روابط بین پدیده ها و همچنین نظم دهی به محیط و فضای پیرامون خود به آن دست یافته و آن را توسعه داده است. طراحی فضاهای معماری و شهری یکی از عرصه های مهمی بود که بازتاب کاربرد ریاضیات و هندسه در روند شکل گیری آن را می توان به خوبی مشاهده کرد. هدف این تحقیق، شناخت این فرایند از طریق بررسی برخی از سکونتگاه های پیش از تاریخ است. پرسش اصلی تحقیق این است که بین چگونگی طرح فضاهای معماری و شهری و پیشرفت های فنی در سکونتگاه های نخستین چه ارتباطی وجود دارد؟ روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مقایسه ای بوده و گردآوری داده ها به روش اسنادی و در چند مورد به صورت میدانی صورت گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در طرح خانه ها و شبکه ارتباطات شهری در سکونتگاه های کهن از خط ها و سطح های غیر مستقیم و غیر هندسی استفاده می شد، طرح هایی که به شکل غار بی شباهت نبوده، اما با توسعه دانش و فنون گوناگون در جامعه های انسانی، کاربرد خط راست و شکل های هندسی در طراحی فضاهای معماری و شهری گسترش یافت و نوعی نظام پیمون بندی(مدولار) بر اساس ریاضیات و هندسه توسعه یافت و به مرور زمان تفکیک فضاها و فعالیت های معماری و شهری در بافت شهری و فضای معماری دیده می شود. که نمونه عالی آن در هگمتانه دیده می شود.
    کلیدواژگان: اقلیم و معماری، فن معماری، هندسه، تفکیک فضا و فعالیت ها
  • زهرا قیابکلو * صفحات 71-78
    آتریوم ها با توجه به اهداف معماری پایدار می توانند چنان طراحی شوند که دارای اتلاف انرژی پائینی بوده و منجر به فراهم آوردن امکاناتی جهت بهره برداری از سامانه های طبیعی شوند. علی رغم تمامی مزایای استفاده از آتریوم ها در زمینه صرفه جویی انرژی، دریافت بیش از اندازه گرمای خورشید در تابستان می تواند مصرف انرژی بالایی را بر ساختمان تحمیل کند. در این مقاله، یک نورگیر سقفی سهموی شکل با الهام از منافذ موجود در دیاتوم ها که نوعی موجود تک سلولی و شاخه ای از جلبک ها بوده که جزو بزرگترین گروه فیتوپلانگتون ها هستند طراحی و از لحاظ میزان دریافت انرژی تابشی در فصول مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعات نشان می دهد که این نورگیر اجازه ورود نور روز کافی و در عین حال اشعه کنترل شده خورشید را به درون فضا داده و در فصول گرم سال انرژی گرمایی دریافتی را کاهش می دهد. طراحی این پوسته توسط برنامه Rhino صورت پذیرفته و شبیه سازی عبور نور روز و تشعشعات خورشیدی از روزنه های نورگیر با برنامه Ecotect انجام شده است.
    کلیدواژگان: تقلید از موجودات زنده، دیاتوم، نور روز، آتریوم
  • محمد مهدی محمودی*، لیدا اسلامی صفحات 79-93
    طراحی پایدار از موضوعات مهم عصر حاضر به شمار می رود که امروزه در هر مقوله ای ردپایی از خود به جای گذاشته است جریانی که عکس العمل منطقی در برابر مسائل و مشکلات بوجود آمده عصر صنعت تلقی می گردد. توسعه پایدار که به عنوان مبانی بنیادین این مقاله مدنظر بوده، این بار در عرصه منظر شهری رخ نموده و در بستری به پهنای همه وجوه زندگی همچون اجتماع، فرهنگ، محیط زیست، اقتصاد و رفاه جلوه گر شده است.
    شیرازه کلی مباحث مطروحه بر مبنای طراحی منظر پایدار استوار است که در پهنه سبز گیلان و نوار حاشیه خزری و در جوار تالاب انزلی گسترانیده شده است. همچنین خط مشی حاکم بر آن، مداقه در تعریف منظر شهری پایدار، بازشناسی تالاب انزلی به عنوان جلوه ای از مناظر شهری کشور، بررسی و تحلیل پیرامون روش های طراحی پایدار و تبیین لزوم طراحی پایدار در تعامل با مناظر شهری می باشد و در ادامه اشاره ای اجمالی به طراحی یک نمونه موردی تفرجگاهی در حاشیه تالاب انزلی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: طراحی پایدار، منظر پایدار، منظر شهری، تالاب انزلی
  • محمد جواد مهدوی نژاد*، سیده سارا طالب هاشمی صفحات 94-105
    معماری سنتی ایران، گنجینه ای بی بدیل از آثار شاخص و ارزشمندی است که در طول سالیان متمادی شکل گرفته است. این آثار ارزشمند نشان از اندیشه ای والا در میان گذشتگان و نیاکان پاکسرشتی دارد که این آثار را از ایشان به یادگار برده ایم. از چنین معماری غنی و ارزشمندی انتظار می رود که فرزندی خلف و نیکو داشته باشد. از این رو می توان انتظار داشت آثار فاخری در معماری معاصر ایران ساخته شوند که به شکل های مختلف بازتابنده هویت والای اسلامی ایرانی در دل خود باشند. تنها در چنین شرایطی می توان معماری معاصر ایران را امتدادی از معماری سنتی ایرانی به شمار آورد. موضوع هویت از مباحث مهم در معماری معاصر ایران است. گرایش به دست یابی به یک معماری فاخر و ارزشمند، منجر به شکل گیری تلاش های زیادی شده، که با هدف حفظ و احیای هویت ایرانی اسلامی مشاهده می شوند. از این رو مطالعات فراوانی از جنبه های متفاوت به بررسی هویت ایرانی اسلامی در معماری معاصر پرداخته اند. مروری بر ادبیات تخصصی موضوع نشان دهنده آن است که یک معماری فاخر مستلزم کیفیت در طراحی و بخصوص اجراست. از آنجایی که مساله پایین بودن کیفیت طراحی و اجرا یکی از مشکلات امروز معماری ماست، در این پژوهش به بررسی کیفیت طراحی و اجرا و تحقق مفهوم هویت پرداخته خواهد شد و هدف پی بردن به این مسئله است که آیا بین این دو عامل رابطه ای وجود دارد یا خیر؟ از این رو پنج عامل توجه به زمینه طراحی، توجه به مسایل اقلیمی، خوانایی طرح، فرم گرا از معماری گذشته و مفهوم گرا از معماری گذشته به عنوان متغیرهای اصلی هویت انتخاب گردید. برای بررسی کیفیت ساخت نیز پنج شاخص انسجام طراحی (وحدت)، اسکلت با دوام، اجرای صحیح نما، مصالح و توجه به زمینه، که به نوعی معرف سطح کیفیت طراحی و اجرا هستند در نظر گرفته شد. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسش نامه و تکنیک پیمایش استفاده شد. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی می باشد و برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رابطه معنادار و مثبتی بین کیفیت طراحی و اجرا و هویت وجود دارد و عامل انسجام طراحی بیش از عوامل دیگر در تحقق مفهوم هویت نقش دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت طراحی، کیفیت اجرا، هویت اسلامی ایرانی، معماری فاخر، معماری معاصر ایران
|
  • Seyed Mohsen Habibi, Javad Erfani *, Navid Pourmohammad Pages 1-23
    Since urban life finds meaning with public spaces, the quality of such spaces is generally considered as a measurement of urban quality and in spontaneous cities it is known particularly as s a criterion for the concept of city development. The objective of this research is to study and analyze the formation and transformation in public spaces of spontaneous settlements which is related to the ways that its settlers have lived during different eras. Islamshahr, the biggest and oldest spontaneous settlements near Tehran, has been chosen as a case study. This area has created a stable urban life for its residents by producing and expanding various public spaces. In reviewing the process of formation and transformation of public spaces of Islamshahr, the article takes into account the social changes of this settlement. In this regard, by considering ideas and concepts, along with everyday life, social associations and interactions, face to face communication, and pictures, the articles aims to present a more or less clear picture of public spaces in Islamshahr. Field study, narrative, descriptive - analytical methods are used to indicate the content, spaces of Islamshar in three main formwork of (urban spaces, religious spaces, green spaces) and a sub-type (unofficial and potential spaces).
    Keywords: Public space, City life, Spontaneous settlements, Islamshahr
  • Mahmoud Tavoosi, Javad Shekari Nayeri *, Behzad Bohlooli Nayeri Pages 24-38
    Areas within the domain of ancient Iran are considered as important lands of the Islamic era with a variety of architectural styles of cemetery. It seems that from the Timurid period onwards, another type of tomb structure using geometric shapes with an especial design named eight-half was created. The oldest and most prominent remaining example of this style is "Bibi khanum" in Samarkand, Uzbekistan; this is the first monument of the mentioned plan. The tomb of Sheikh Mohammad Abdullah in Herat, Afghanistan, and the shrine of Imamzadeh Hussein in Qazvin and Sheikh Amin al Din in Ardabil are in Iran. All of the named tombs have the same plan and due to the use of certain architectural elements some of them have special features. In this study, the origin, development, and design of eight-half in Iran's Islamic periods are explored and compared; furthermore, the architectural and decorative features of the monuments are thoroughly analyzed.
    Keywords: Iranian architecture, Cemetery monuments, Timurid period. Eight-half plan
  • Farhad Fakhar Tehrani, Naeimeh Tokallo * Pages 39-53
    Categorizing Iranian arches, in terms of shape and geometry and its use, is diverse. The strength of Iranian arch due to geometry and performance are also different. In the executive arch procedure, regardless of the geometrical form, factors such as material, mortar, building technology, its position and... are considered effective. Studies indicate that executive techniques derived from the experimental and technical architects of the past have contributed to the stability and reliability of the monuments. The claim is supported by the traditional architectural thought in the executive technique procedure from the beginning to end. Thus, regardless to the number of architects of the climate issues, based on experience and knowledge in executive techniques in increasing the strength of traditional buildings we can see diversity in structure methodology of various arches in historical buildings. This article describes the use of executive arch techniques (from the beginning to the end of the process) that are used mainly in historical buildings and it is the reason of their stability and strength. In order to analyze the executive techniques, the research methodology is based on identifying and implementing techniques on an Iranian historical monument sample, the experimental method of the writers along with the traditional architects in various workshops and the use of relevant books. In addition, the collection of techniques and practices related to the implementation of the arch that architectures have attempted to improve from generation to generation, on the one hand it is a suitable model to train those university and educational institutes'' enthusiasts. On the other hand, thorough explanation and understanding of each arch procedure and appropriate replicating can also help the correct application in contemporary monuments and especially the arch reconstruction and restoration of historical buildings.
    Keywords: Iran's arch, Promoting arch strength, Arch executive procedures, Types of mold, Historical buildings
  • Hosein Soltanzadeh *, Mandana Yousefi Pages 54-70
    Geometry and mathematics are sciences that human beings have achieved and developed to explore the relationship between phenomena and give order to the environment around them. Architecture and urban space design are one of the most important fields that geometry and mathematics can be traced in the process of their formation. The purpose of this study is to understand this process through a survey of the prehistoric settlements. The main research question is on the connection between architecture and urban space design and technical progress of the early settlements. This research is based on descriptive, analytical, and comparative methods where data collection method has been documented and in some cases a survey has been carried out. The results show that in houses and urban communication network design in the ancient settlements, indirect and non-geometric lines and surfaces were used; these plans were not very different from that of the cave however, the use of straight lines and geometric shapes in architecture and urban space design expanded by the development of knowledge and different techniques in human society. Thus, a modular system based on geometry and mathematics developed and gradually separation of space and architectural and urban activities can be seen in architectural and urban spaces especially in Hegmataneh.
    Keywords: Climate, architecture, Architecture technology, Geometry, Separation of space, activities
  • Zahra Ghiabaklou * Pages 71-78
    can be designed in such a way that they have low waste of energy and cause to provide facilities to utilize the natural systems. Despite all the advantages of employing atriums in the field of energy saving, the over intake of the sun heat during the summer could impose a high energy consumption on the building. This study attempts to copy nature to produce a parabolic skylight which mimics the diatom pore structure, that facilitates solar beam and daylighting pass through. Diatoms are a major group of algae, and are one of the most common types of phytoplankton. It is envisaged that this pore structure optimisation will form a part of a method that significantly reduces energy consumption for buildings in hot seasons. This research hopes to develop methods tomimic the diatom pore structure in atrium roofs. It aims to deliver advances in skylight design, including the use of nature to gain an understanding of the properties that will allow for the efficient daylighting and ability to design membranes based on mimicking nature’s design.This project will develop an understanding of the pore structure of diatoms, and its use in architecture. The project has been designed with Rhino and simulated by Ecotect.
    Keywords: Biomimetic, Diatoms, Skylight design, Atrium
  • Mohammad Mehdi Mahmudi *, Lida Eslami Pages 79-93
    Sustainable design is one of the important subjects of the contemporary era that can be traced in many categories; this current trend is considered a logical response caused by industrial age. In this article sustainable development is considered as the fundamental principle and it is presented in the urban landscape in such a wide environment that includes all aspects of life, such as society, culture, eco-environment, economy and welfare. The foundation of the mentioned issues are all based on designing sustainable landscape that exists on the green zones of Gilan, the Caspian border, and near Anzali's Lagoon. In addition, its governing policy, contemplating the definition of sustainable development, lagoon recognition as a manifestation of the urban landscape, discussion and analysis of sustainable design techniques, are explained as the need for sustainable design in relation with urban landscapes. This is followed by a brief reference to a sample design of a case resort around the Anzali lagoon. As for the present case, after drawing the present condition, with a pathological approach, the city and lagoon's facilities and restrictions are examined side by side; furthermore foreign examples of similar scale have been taken into account matching the case with the climate, environmental consideration, identity requirements and cultural issues, opportunities, threats, strengths and weaknesses are analyzed in the matrix form of SWOT. The intervention of various factors of structure, function, and process are monitored and measured. Setting strategic priorities, short, medium, and long term executive actions are part of the case study achievements of Anzali lagoon.
    Keywords: Sustainable design, Sustainable landscape, Urban landscape, Anzali lagoon
  • Mohammad Javad Mahdavinejad *, Sara Talebhashemi Pages 94-105
    Identity is one of the most important subjects in contemporary Iranian architecture, and there have been much effort to preserve and revive the Iranian Islamic identity. Therefore, considerable numbers of studies have successfully fulfilled to analyze the Iranian Islamic identity in contemporary architecture. It can be inferred that low design quality and lack of construction quality can be considered as an outstanding threat to the contemporary architecture of Iran. This article is to study the quality design and realization of the concept of identity. The paper tends to find possible correlation between these two factors such as quality of design and concept of Identity in contemporary architecture of Iran. In this regard, considering five factors of the field of design, continental issues, plan legibility, formalism and conceptualism in architecture, have been chosen as main variables of identity. To study the construction quality, also, five indicators of design solidarity (unity), durable frame, proper implementation of the frontage, materials and attention to the region, that somehow introduce the level of design quality and implementation, have been taken into account. To collect the data, different techniques such as questionnaire and calibration have been used. A descriptive-analytical method has been adopted to analyze the data; the Pearson correlation test and multiple linear regression analysis have been applied too. The results show that there is a positive and meaningful correlation between the design and construction quality and the concept of identity; in addition, the role of solidarity design is stronger than other factors in realization of the concept of identity.
    Keywords: Design quality, Construction quality, Identity, Contemporary Iranian architecture