فهرست مطالب
فصلنامه لیزر در پزشکی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 66، زمستان 1396)
- تاریخ انتشار: 1396/12/23
- تعداد عناوین: 5
-
- مقاله پژوهشی
-
صفحات 2-11مقدمهمیکروسکوپ فلوئورسانسی کاربردهای گستردهای در زمینههای متنوع پزشکی نظیر تصویربرداری از تومورها در اندازههای کوچکتر از میلیمتر، تشخیص انتخابی سلولهای سرطانی، انجام جراحیهای دقیق هدایتشده با میکروسکوپ فلوئورسانس و درمان فوتودینامیک دارد. ازسوییدیگر میکروسکوپهای فلوئورسانسی گرانقیمت هستند، بههمیندلیل هدف اجرای این پروژه مقایسه عملکرد منابع نوری لیزر، دیود و تنگستن در ساخت میکروسکوپ فلوئورسانسی ارزانقیمت میباشد.روش بررسیدر این پروژه تحقیقاتی یک دستگاه میکروسکوپ فلوئورسانسی ارزانقیمت با استفاده از منابع نوری مختلف نظیر لیزر (405 نانومتر)، دیودها( 365،370 و380 نانومتر) و لامپ تنگستن(30 وات) و فیلترهای تداخلی مختلف(450،490 و520 نانومتر) ساخته شد. تاثیر منابع نوری، فیلترهای تداخلی و موقعیت آنها بر کیفیت تصویر فلوئورسانسی و همچنین بزرگنمایی تصویر بهدستآمده مورد مطالعه قرار گرفت. دو عامل رنگساز فلوئورسانسی مختلف (سیکلوای و فلوئورسین) برای فعالسازی فلوئورسانسی بافتهای هدف تصویربرداری، مورد استفاده قرار گرفت.یافته هابهترین تصاویر و بالاترین بزرگنمایی(400 برابر) با استفاده از منبع نوری تنگستن و فیلتر تداخلی نشری 520 نانومتر بهدست آمد. هنگام استفاده از منابع لیزر، تصویر حاصل دارای نشر زمینه قابل توجهی بود که این امر کاربرد آن را جهت تصویربرداری از بافتها محدود میکرد. میکروسکوپ فلوئورسانسی ساختهشده با موفقیت برای تصویربرداری با بزرگنمایی 400 برابر و با کیفیت مطلوب از اپیدرم پیاز فعالشده با ترکیب سیکلو ای و توده باکتری استرافیلوکوکوس فعالشده با فلوئورسین ایزوسیانات بهکار بردهشد.
نتیجهگیری: میکروسکوپ فلوئورسانی ساخته شده توانایی تصویربرداری با بزرگنمایی400 برابر را دارا است. میکروسکوپ ساختهشده حداقل20 برابر ارزانتر از میکروسکوپهای خارجی با قابلیت و کارآیی مشابه است.کلیدواژگان: میکروسکوپ فلوئورسانسی، لیزر، باکتری استافیلوکوکوس، لامپ تنگستن، فلوئورسین ایزوسیانات، تصویربرداری، فیلتر تداخلی -
صفحات 12-17مقدمه
ایجاد جریانهای اسپینی بهوسیله اعمال گرادیان دما توجه دانشمندان زیادی را بهخود جلبکرده است. زمینه اسپینترونیک از اسپینالکترون برای ذخیره و پردازش اطلاعات استفاده میکند و اسپینکالریترونیک، جریانهای اسپینی را به حرارت مرتبط میسازد. ما از DNA بهعنوان مولکولی آلی برای بررسی پدیده اسپینکالریترونیک استفاده کردهایم. در مطالعه حاضر بهمنظور ایجاد گرادیان دما از لیزر مادون قرمز استفاده شد. در این کار، ما توانستیم محدودهای از میدانهای خارجی را که در آن بیشترین جریان اسپینی تولید میشود، بهدست آوریم. بدینترتیب میتوانیم از زنجیرههای DNA بهعنوان یک ابزار اسپینترونیک برای انتقال اطلاعات امن در محیطهای بیولوژیکی استفاده کنیم.
روش بررسیبا درنظرگرفتن مدل PBH تصحیحیافته نسبتبه درجه آزادی اسپین، به بررسی ترابرد اسپینی مولکول DNA در حضور گرادیان دما و عوامل خارجی دیگر ازجمله میدان الکتریکی و مغناطیسی پرداخته شد. گرادیان دما ازطریق لیزر مادون قرمز به سیستم اعمال شد. برای تحلیل سیستم از رهیافت آشوب استفاده شد.
یافته هانتایج حاصلاز انجام پژوهش حاکیاز آن است که جریانهای پلاریزه اسپینی درحضور گرادیان دما خلق میشود. همچنین با اعمال میدانهای مغناطیسی و الکتریکی خارجی، بهترین محدوده میدان برای بیشترین شارش جریان اسپینی مشخص شد.
نتیجه گیریبا مشخص شدن محدوده مناسبی از میدانهای خارجی درحضور گرادیان دما، که در آن به سیستم بیولوژیک آسیب وارد نمی-شود، میتوان بیان کرد که انتقال امن اطلاعات در این محیطها را شاهد هستیم.
کلیدواژگان: اسپین کالریترونیک، DNA، گرادیان دما، پلاریزاسیون اسپینی، لیزر -
صفحات 18-23مقدمهافراد زیادی در سراسر جهان از زخمهای مزمن رنج میبرند که ازجمله علل اصلی ایجاد آنها میتوان به دیابت، چاقی، زخمهای وریدی و آسیبهای نخاعی اشاره داشت. زخم فشاری یکی از مشکلات رایج بیماران با صدمات نخاعی، افراد مسن و بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه بهشمار میرود. در این مطالعه اثرهای پلاسمای سرد بر فرآیند ترمیم زخم فشاری مورد بررسی قرار گرفته است.روش بررسیدر این مطالعه بهمنظور تولید پلاسمای غیرحرارتی گاز هلیوم تحت اعمال یک ولتاژ بالا (kv 5) و فرکانس (kHz 25) قرار داده شد و سپس توان و دمای بهینه از طریق مشخصهیابی پلاسما تعیین گردید. برای ایجاد زخم فشاری، پوست حیوان بهمدت 8 ساعت بین دو مگنت با قطر 10و ضخامت 5 میلی متر قرار گرفت. زخمها بهصورت تصادفی در دو گروه کنترل و درمان با پلاسما مورد مطالعه قرار گرفتند. در گروه درمان با پلاسما، زخمها بهمدت 5 روز، روزانه 3 بار و هربار بهمدت 60 ثانیه تحت تابش پلاسما قرار گرفتند. در روزهای 7 و 21 پس از ایجاد زخم، از زخمها نمونهبرداری و آزمون بیومکانیکی از نوع کششپذیری روی آنها انجام شد. فرآیند بهبود زخم نیز با اندازهگیری مساحت سطح زخم در روزهای مختلف دوره درمان مورد ارزیابی قرار گرفت.یافته هابررسی تغییرات سطح زخم نشان داد که پلاسما بهصورت معنیدار منجر به تسریع بسته شدن سطح زخم میشود. علاوهبراین شواهد مطالعات بیومکانیکی در مقایسه با گروه کنترل، بیانگر تاثیر پلاسما در افزایش قدرت مکانیکی و مقاومت بافت ترمیمیافته در برابر پارگی میباشد.نتیجه گیرینتایج مطالعه حاضر در توافق با تحقیقات پیشین نشان داد که پلاسمای سرد با افزایش میزان انقباض زخم و قدرت مکانیکی بافت در تسریع فرآیند بهبود زخم اثرهای مثبتی خواهد داشت.کلیدواژگان: ترمیم زخم، زخم فشاری، پلاسمای سرد، کششپذیریی
-
صفحات 24-33هدفآسیب نخاعی سالانه زندگی میلیونها نفر از مردم جهان را با ایجاد اثرهای طولانیمدت و ماندگار در طول عمر ایشان تغییر میدهد. هدف اصلی تحقیقات بیوفیزیکی در سطوح سلولی و مولکولی در حیطه آسیبهای نخاعی، بهبود روشهای ترمیم نخاع با حداقل عوارض جانبی است. استفاده از میدان مغناطیسی ایستا (SMF) بهعنوان یک روش درمانی غیرتهاجمی، ارزان و از راه دور میتواند یکی از رویکردهای امیدوارکننده باشد. هدف از انجام این روش، تحریک و کمک به شروع ترمیم عصب، تشدید مهاجرت سلول به محل آسیب، بازسازی محیط عملکردی و نهایتا بازگرداندن کامل فعالیتهای از دست رفته به صورتی غیر تهاجمی و با ایجاد حداقل آسیب جانبی میباشد.روش بررسیمدل ارائه شده در اینجا براساس فعالیت رفتار سلولهای تشکیلدهنده نخاع موش نوزاد تازه متولدشده در کشت مرکب به صورت کشت اکسپلانت و بهمنظور تقلید شرایط ایجاد شده در اثر آسیب مکانیکی بر نخاع طراحی و اجرا گردید. رفتار سلولها بهصورت رصد لحظه به لحظه در محیط کشت ثبت گردید و تاثیر میدان مغناطیسی ایستا 10-300mT بر شکل، ریخت، فعالیت و مهاجرت سلولها در ناحیه آسیب با استفاده از نرمافزارهای پردازش تصویر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: فعالیت، رشد، مهاجرت و ریخت انواع مختلف سلولها بهویژه نورونها و آستروسیتها در محیط کشت در تاثیر از میدان مغناطیسی ایستا بهطور قابلملاحظهای تغییرکرد. استفاده از میدان باعث افزایش سرعت ترمیم فاصله بین اکسپلانتهای بهدستآمده از نخاع گردید. همچنین سلولها در جهت اعمال میدان مغناطیسی امتداد یافتند و سرعت رشد و مهاجرت آنها افزایش یافت. به علاوه تعداد سلولهای مهاجرتکننده از بافت اکسپلانت درصورت قرار گرفتن در معرض میدان مغناطیسی ایستا بهطور قابلتوجهی افزایش یافت.
نتیجهگیری: مطالعات بیوفیزیکی اولیه ما اثربخشی میدان مغناطیسی ایستا بر ریختشناسی، جهتگیری و مهاجرت نورونها و سایر سلولهای نخاعی را مشخص ساخت و توانایی رویکرد مطرح را در درمان برپایه مغناطیس در موارد آسیب نخاعی نشان داد.کلیدواژگان: بیوفیزیک، آسیب نخاعی (SCI)، میدان مغناطیسی ایستا (SMF)، اکسپلانت، ترمیم، کشت مرکب سلول?های نخاع، رت - مقاله آموزشی
-
صفحات 34-37در استفاده از سامانه های لیزری علاوهبر وجود خطرات مرتبط با نور باریکه لیزر، خطراتی نیز وجود دارند که ناشی از روند تولید نور لیزر و یا نحوه استفاده از لیزر است. این گونه خطرات تحت عنوان خطرات غیرپرتوی باریکه لیزر شناخته می شوند. وجود پرتوهای یون ساز، آلودگی صوتی، خطرات الکتریکی، پلاسما و تولید آلاینده های شیمیایی از عمده خطرات غیرپرتوی یک سامانه لیزری است. لذا در زمان کار با لیزر، علاوهبر رعایت نکات حفاظتی در برابر نور لیزر، ضروری است که به خطرات غیرپرتویی نیز توجه لازم بشود[1].
برش لیزری یک فرآیند صنعتی درحال رشد و دارای محبوبیت است. مزایای آن به خوبی شناخته شدهاست این مزایا عبارتانداز: افزایش بهره وری تولید، هزینه های مصرفی پایین تر و هزینه های کار مستقیم کمتر. بااین حال، برش لیزری تولید مقدار جدی از انواع گرد و غبار و بخارات حاصل از برش قطعه را بههمراه دارد.کلیدواژگان: خطرات غیرپرتوی، لیزرهای پزشکی
-
Pages 34-37