فهرست مطالب

علوم و فنون هسته ای - سال سی و هشتم شماره 4 (پیاپی 82، زمستان 1396)

مجله علوم و فنون هسته ای
سال سی و هشتم شماره 4 (پیاپی 82، زمستان 1396)

  • ویژه نامه 1396
  • 100 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/11/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیدابوالفضل حسینی صفحات 1-9
    در این مقاله، توسعه ی کد کامپیوتری GFEM-KIN-3D به منظور محاسبه ی پارامترهای سینتیکی گزارش می شود. برای این منظور، در ابتدا معادله ی پخش نوترون مستقل از زمان و الحاقی آن در هندسه ی سه بعدی با استفاده از روش المان محدود گلرکین حل می شود. در ادامه، از طریق وارد کردن توزیع شار نوترونی و الحاقی آن در رابطه ی مربوط به اختلال، کسر موثر نوترون های تاخیری و مدت زمان متوسط تولید نوترون ها محاسبه می شود. مشکل اصلی در راستی آزمایی این پروژه، عدم وجود مسئله ی آزمون است که شامل داده های مربوط به کسر نوترون های تاخیری، طیف نوترون های آنی و طیف نوترون های تاخیری باشد. بنابراین، به ناچار چند مسئله طراحی، و پارامترهای سینتیکی برای آنها محاسبه شد. با توجه به این که حل معادله ی پخش نوترون در سه بعد با استفاده از مسائل آزمون معتبر راستی آزمایی شد و رابطه ی اختلال نیز یک رابطه ی کاملا مشخص دارد، بنابراین با اطمینان می توان گفت در صورت داشتن اطلاعات کافی می توان پارامترهای سینتیکی را با دقت خوبی محاسبه کرد. کد کامپیوتری توسعه داده شده GFEM-KIN-3D قابل استفاده در محاسبات قلب راکتور با هر شکل هندسی اعم از راست گوش و شش گوش است.
    کلیدواژگان: شار نوترون، شار الحاقی، المان هرمی، کسر موثر نوترون های تاخیری، عمر متوسط تولید نوترون ها
  • آناهیتا حاجی زاده، حسین کاظم نژاد *، سعید طالبی صفحات 10-21
    در این مقاله جریان دوفازی در یک کانال عمودی با استفاده از مدل شار رانشی به صورت کاملا ضمنی شبیه سازی شده است. پایداری بدون شرط و هم چنین، دقت مرتبه ی دوی نتایج نسبت به زمان از مزایای این روش است. تاکنون از روش نیوتون برای حل دستگاه معادلات غیرخطی حاصل از گسسته سازی کاملا ضمنی معادلات میدانی مدل های فیزیکی استفاده شده است. فقدان هم گرایی آن بدون حدس اولیه ی خوب و تشکیل ماتریس ژاکوبین، معضلاتی را برای پژوهشگران در این زمینه ایجاد کرده است. در این مقاله، با استفاده از الگوریتم سیمپل، روشی کاملا ضمنی برای شبیه سازی جریان دوفازی، ارائه شده است. این روش معضلات مذکور در روش نیوتون را ندارد. برای محدوده ی وسیعی از شرایط، پارامترهای کلیدی ترموهیدرولیکی محاسبه شده با این مدل، توافق خوبی با نتایج تجربی و نرم افزار ریلپ دارند. با توجه به نتایج، همان طور که انتظار می رفت، دقت مدل ارائه شده نسبت به زمان از مرتبه ی دو است و نیاز به محدودیت گام زمانی برای حفظ پایداری ندارد.
    کلیدواژگان: جریان دوفازی، روش کاملا ضمنی، شار رانشی
  • سارا زارعی، فریدون عباسی دوانی *، محمد لامعی رشتی، فرشاد قاسمی صفحات 22-31
    کاواک های شتاب دهی موج ایستای جفت شده ی جانبی به علت گرادیان شتاب دهی نسبتا بالا و حساسیت نسبتا کم نسبت به خطای ساخت، در شتاب دهنده های خطی الکترون با انرژی پایین کاربرد گسترده ای دارند. مهم ترین گزینه در طراحی کاواک های شتاب دهی، برهم کنش موثر ذره و میدان های الکترومغناطیسی برای رساندن خوشه های الکترون به انرژی مورد نظر با بیش ترین راندمان و کیفیت مناسب باریکه ی خروجی است. بررسی دینامیک باریکه برای تعیین مشخصات باریکه ی خروجی از کاواک ضروری است. در این مقاله با استفاده از کد استرا، دینامیک باریکه ی کاواک شتاب دهی MeV 6 بررسی شده است. کاواک مورد نظر به منظور تشدید در مد عملکردی 2/π با فرکانس MHz 5/2998 طراحی شده است که با لامپ مگنترون با بیشینه توان MW 3/2 تغذیه می شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که پس از ساخت کاواک طراحی شده، برای باریکه ی خروجی، گسیلندگی در جهت افقی و عمودی، نیم رخ عرضی در جهت عمودی و افقی، و گستردگی انرژی به ترتیب مقادیر pi-mm-mrad 18/4، mm 25/1 و MeV 84/0 مورد انتظار است.
    کلیدواژگان: دینامیک باریکه، کاواک شتاب دهی موج ایستا، کد استرا، بر هم کنش الکترون و میدان الکتریکی
  • فلامرز ترک زاده *، فروغ مردشتی صفحات 32-37
    آشکارسازهای ترمولومینسانس کاربرد وسیعی در دزیمتری میدان های مختلف پرتوی دارند. در این پژوهش، امکان استفاده از دزیمترهای LiF:Mg,Ti که در آزمایشگاه ترمولومینسانس با روش ذوب و پرس سرد و سینترینگ ساخته شد، برای اندازه گیری دز گاما در میدان های بسیار بالا بررسی شد. برای تعیین دز بسیار بالای گاما، از وابستگی کاهش حساسیت با افزایش دز استفاده شده است. به منظور به دست آوردن منحنی کاهش پاسخ دز برای این دزیمترها در دزهای بالا، از گستره ی دز 1 تا kGy500 گاما و چشمه ی Co60 استفاده شد. منحنی پاسخ دز به دست آمده، یک روند نمایی کاهش حساسیت را نسبت به دز نشان می دهد. وابستگی گستره ی منحنی کاهش پاسخ دز با میزان غلظت آلاینده ی Ti بررسی شد. با توجه به قابلیت تکرارپذیری، این روش برای استفاده در دزیمتری گاما در گستره ی دز بالا قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: دزیمتر ترمولومینسانس، Ti، LiF:Mg، دز بالا، 700-TLD، پاسخ کاهش حساسیت
  • محمدرضا قاسمی، سید محمد قریشی *، محسن قنادی مراغه، محمدهادی جزینی صفحات 38-44
    در این مطالعه، تولید تتراکلرید زیر کونیم که یکی از مراحل تولید زیر کونیم است بررسی می شود. دو روش اصلی برای تولید آن از دی اکسید زیرکونیم وجود دارد. روش اول و قدیمی تر که در ایران هم از این روش استفاده می شود، بستر ثابت نام دارد. این روش با وجود مزیت سادگی فرایند و تجهیزات، مشکلات زیادی نیز دارد که از جمله ی آنها می توان به بازده ی پایین، مشکلات اپراتوری و ایمنی اشاره کرد. در این پژوهش، مقایسه ای بین بازده ی دو راکتور در تولید تتراکلرید زیرکونیم انجام شده است. هرچند ظرفیت یکی از این راکتورها چندین برابر راکتور دیگر است، اما با توجه به این که نتایج مقایسه براساس واحد تولید زیرکونیم و تفاوت نسبت ها انجام شده است ، دقت مناسبی دارد. براساس این پژوهش، بازده ی کل در راکتور بستر سیال 14 % بالاتر از راکتور بستر ثابت است.
    کلیدواژگان: تتراکلرید زیرکونیم، راکتور بستر سیال، دی اکسید زیر کونیم
  • هژبر صحبت زاده لنبر، علیرضا کشتکار *، جابر صفدری، فائزه فاطمی اردستانی، مرتضی قاسمی ترک آباد صفحات 45-57
    جداسازی فلزهای سنگین از پساب صنعتی، معضل زیست محیطی جدی به ویژه در کشورهای در حال توسعه است. از میان فناوری های آمایشی متعدد، به نظر می رسد که جذب زیستی گزینه ی مناسبی باشد. جاذب های زیستی پایه میکروبی برای حذف فلزهای سنگین از محلول های آبی، موثر و کاربردی اند. در مطالعه ی حاضر، توانایی باکتری Pseudomonas putida تثبیت شده بر روی کیتوزان برای جذب زیستی اورانیم (VI) از محلول های آبی بررسی شد. غربال گری عوامل موثر بر فرایند جذب زیستی به کمک طراحی پلکت- برمن صورت گرفت. نتایج تجربی نشان داد که مقدار جاذب زیستی، غلظت اولیه اورانیم، اندازه ی ذرات جاذب زیستی، درصد وزنی باکتری در جاذب زیستی و pH، به ترتیب بیش ترین تاثیر را بر میزان جذب دارند، در حالی که دما یک پارامتر غیرموثر تشخیص داده شد. بیشینه ی ظرفیت جذب زیستی عملی برای جاذب زیستی حاوی 15% وزنی باکتری و معادلmg/g 08/536 به دست آمد. ایزوترم های جذب زیستی با استفاده از مدل های لانگمویر، فرندلیچ و دابینین- رادوشکویچ تحلیل شد. برای جاذب زیستی، مدل لانگمویر (983/0=2R) بهترین برازش را با داده های تعادلی از خود نشان داد و بیشینه ظرفیت به دست آمده از این مدل برای این جاذب زیستی 23/588 و برای کیتوزان خالص mg/g 54/454 بود. در نتیجه، مطالعه ی حاضر نشان داد که جاذب زیستی تهیه شده می تواند موردی مناسب برای جذب زیستی اورانیم باشد.
    کلیدواژگان: جذب زیستی، اورانیم (VI)، باکتری، Pseudmonas Putida، کیتوزان
  • سعید علمدار میلانی *، بهزاد مراغه میانجی صفحات 58-66
    نانوذرات تیتانوسیلیکات آلاییده شده با Nb و Ge، به روش آب- گرمایی ساخته شده و توانایی آن ها در حذف رادیونوکلوئیدهای Sr90 و Cs137 از پسماند مایع پرتوزای راکتور تحقیقاتی تهران در روش ناپیوسته ارزیابی شد. فاز بلوری و ریخت شناسی نمونه های ساخته شده، به ترتیب با استفاده از پراش سنجی پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترون پویشی (SEM) بررسی شد. تجزیه ی عنصری نمونه های جاذب با استفاده از فلوئورسانی پرتو ایکس (XRF) به انجام رسید. مساحت سطح نمونه های ساخته شده، با استفاده از جذب و واجذب نیتروژن ( BET) اندازه یابی شد. اثر پارامترهای دما، زمان ماند و pH پسماند بر میزان حذف رادیونوکلوئیدهای Sr90 و Cs137 بررسی شد. یافته ها نشان داد که نمونه های ساخته شده، از توانایی خوبی برای جذب این رادیونوکلوئیدها از پسماند مایع پرتوزای راکتور تحقیقاتی تهران و به طور کلی آمایش پسماندهای مایع برخوردارند. نمونه های تیتانوسیلیکات آلاییده شده تا 25 درصد وزنی با درصد های وزنی مساوی ( 50%) از Nb و Ge، تقریبا 5/98% از Cs137 و 3/86% از Sr90 را از پسماند حذف کرد.
    کلیدواژگان: تیتانوسیلیکات آلاییده شده، نیوبیم- ژرمانیم، نانوذرات، حذف جذبی، Sr90 و Cs137
  • فهیمه رضازاده آذری، مرضیه ولی اقبال، بهاره زارع فارسانی، امیرحسین فرهبد * صفحات 67-74
    در این مقاله، فعالیت های صورت گرفته به منظور ساخت پوسته های پلی استایرنی هدف به روش ریز کپسول سازی برای استفاده در گداخت لیزری بررسی شده است. ضروری است کپسول های هدف دارای ساختاری کاملا کروی، متقارن و از نظر ترکیب شیمیایی عاری از هرگونه نا خالصی با توزیع عنصری مشخص باشند تا از ناپایداری های هیدرودینامیکی طی فرایند فشرده سازی هدف تا حد امکان کاسته شود. ضخامت دیواره و قطر پوسته های کروی ساخته شده به ترتیب μm 2±27 و μm 50±750 است. به منظور بررسی کیفیت پوسته ها و تعیین ضخامت و نایکنواختی دیواره ی آنها از روش تمام نگاری بر پایه ی تداخل سنج ماخ- زندر استفاده شده است.
    کلیدواژگان: گداخت محصورسازی اینرسی، ریزکپسول سازی، تمام نگار دیجیتال میکروسکوپی
  • محمدحسین فتوکیان * صفحات 75-83
    بذور ارقام کلزای ساری گل و RGS003 با اشعه ی گاما در دزهای °، 800، 1000 و Gy1200 تیمار شدند. در نسل 2M، بذر هر بوته در یک ردیف جداگانه کشت شد و کلیه ی بوته های هر لاین در طول فصل زراعی بررسی شدند. در این نسل تعداد 18 لاین موتان از رقم ساری گل و 12 لاین موتان از رقم RGS003 با توجه به تغییرات مشاهده شده در صفات زراعی مانند طول خورجین، تعداد خورجین و زمان گل دهی به دست آمد. بین دزهای اشعه ی گاما از نظر عقیمی دانه ی گرده، تفاوت معنی دار در سطح احتمال 1% مشاهده شد، ولی این تفاوت برای عقیمی بذر معنی دار نبوده است. حداکثر عقیمی دانه ی گرده در دز Gy800 مشاهده شد. بیش تر موتان های به دست آمده در ارقام RGS003 و ساری گل به ترتیب در دزهای 1200 و Gy800 به دست آمدند. در نسل 3M، موتان های به دست آمده در هر دو رقم کلزا برای صفاتی مانند تعداد خورجین در ساقه ی اصلی، تعداد خورجین در بوته، طول خورجین، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و طول دوره ی گل دهی تغییرات داشتند.
    کلیدواژگان: اشعه ی گاما، جهش مصنوعی، کلزا، طول خورجین، موتان
  • مصطفی رضایی، غلامرضا انصاری فر *، مهدی نصری نصرآبادی صفحات 84-97
    امروزه برای بهبود راندمان نیروگاه های هسته ای، پژوهش های زیادی از جمله استفاده از میله ی سوخت حلقوی با قابلیت خنک شوندگی از داخل و خارج که مزایای فراوانی در بهبود ویژگی های انتقال حرارت دارد صورت گرفته است. هم چنین برخی مطالعات نشان داده است که استفاده از ذرات نانو در سیال خنک کننده منجر به بهبود خواص حرارتی سیال می شود. استفاده از کدهای نوترونیکی و ترموهیدرولیکی به منظور بررسی اثر نانوسیالات در راکتورهای هسته ای، نیازمند شبیه سازی های پیچیده، دقیق و صرف هزینه های اقتصادی و زمان زیاد است. در این مقاله تاثیر درصدهای حجمی و اندازه ی نانو ذره ی آلومینا بر پارامترهای نوترونیکی و ترموهیدرولیکی راکتور 1000VVER- با استفاده از یک شبکه ی عصبی مناسب بررسی می شود. نتایج حاصل، نشان دهنده ی این مطلب است که شبکه ی عصبی آموزش داده شده، هم گرایی مناسب و دقت کافی در تعیین پارامترهای نوترونیکی و ترموهیدرولیکی دارد. با استفاده از شبکه ی عصبی ارائه شده، می توان پارامترهای اساسی یک راکتور را بدون استفاده از کدها و نرم افزارهای نوترونیکی و ترموهیدرولیکی تعیین کرد که باعث صرفه جویی زمانی می شود.
    کلیدواژگان: نانوسیال، سوخت حلقوی، راکتور هسته ای، پارامترهای نوترونیکی، پارامترهای ترموهیدرولیکی، شبکه ی عصبی مصنوعی
|
  • S.A. Hosseini* Pages 1-9
    In the present paper, development of the Galerkin Finite Element Method-Kinetic-3 Dimentional (GFEM-KIN-3D) computational code for the calculation of the kinetic parameters is reported. To this end, the static neutron diffusion and corresponding adjoint equations are solved using Galerkin Finite element method in the 3 dimensional geometry. Then, the calculated neutron and adjoint flux distributions are used in the perturbation theory to calculate the effective delayed neutron fraction and mean generation time of the neutrons. There is no benchmark problem that includes the information such as the delayed neutron fraction, prompt and delayed neutron spectrum. Therefore, some problems were designed by the author and the kinetic parameters were calculated for the considered problem. Since the neutron diffusion solver was previously validated against the well-known benchmark problems and the equations of perturbation theory is available, we conclude that if the required information is known, the kinetic parameters will be calculated with high accuracy. The developed GFEM-KIN-3D is applicable to the core calculation of the both hexagonal and rectangular reactor cores.
    Keywords: Neutron Flux, Adjoint Flux, Tetrahedral Elements, Effective Delayed Neutron Fraction, Mean Generation Time of the Neutrons
  • A. Hajizadeh, H. Kazeminejad*, S. Talebi Pages 10-21
    In this paper, a two phase flow in a vertical channel is simulated implicitly using the drift flux model. Unconditional stability and also second order accuracy in time are advantages of the fully implicit approach. So far, Newtonʼs method has been used for solution of the nonlinear system of equations arising from the fully implicit discretization of the physical field equations. Lack of convergence robustness arising from the weak initial guess and the Jacobian matrix construction, have created some difficulties for researchers. In this article, using the SIMPLE algorithm, a fully implicit model for simulation of the two phase flow is provided. The model does not have the two mentioned drawbacks of the Newtonʼs method. For a wide range of conditions, the key thermo-hydraulics parameters obtained by the present model are in good agreement with both the experimental data and the RELAP code results. Based on the performance assessment, the model has a second order accuracy in time and the time step need not be limited to maintain stability.
    Keywords: Two Phase Flow, Fully Implicit Scheme, Drift Flux Model
  • S. Zarei, F. Abbasi Davani*, M. Lamehi Rachti, F. Ghasemi Pages 22-31
    Side coupled standing wave accelerating cavities are widely used in a low energy linear accelerator because of relatively high accelerating gradient and low sensitivity to construction tolerances. The effective interaction of particles and electromagnetic fields is important to accelerate electrons to the intended energy with the greatest efficiency and beam quality output. Beam dynamics study is essential for determining the coordinates of the output beam from the cavity. In this paper, we present the beam dynamics of a 6 MeV accelerating cavity using a space charge tracking algorithm (ASTRA). The designed accelerating cavity that feeds by magnetron with a maximum power of 3.2 MW is operating in π/2 mode at a frequency of 2856 MHz. The results show that after the construction of the designed cavity, the vertical and horizontal emittances of the output beam, the transverse profile and the beam energy spread respectively 3.55 pi-mm-mrad, 1 mm and 0.88 MeV as expected.
    Keywords: Beam Dynamics, Standing-Wave Accelerating Cavity, ASTRA, Electromagnetic Field, Electron Interaction
  • F. Torkzadeh*, F. Mardashti Pages 32-37
    Thermoluminescence dosimeters are widely used for dosimetry in different radiation fields. In this study, the feasibility of the application of the cold-pressed sintered LiF:Mg,Ti dosimeter pellets, produced by the melting method in our TL laboratory, was investigated for gamma high dose dosimetry. The relation of sensitivity reduction with increasing of the dose is used to determine the high gamma doses. To obtain the dose response-reduction curve for these dosimeters to high doses, 60Co gamma doses between 1 to 500kGy were used. The resulting dose response-reduction curve shows a logarithmic response reduction to the absorbed dose. The correlation between the Ti dopant concentration and the range of dose response reduction curve was studied. Considering the reproducibility, this method could be used for a wide range of high doses.
    Keywords: Thermoluminescence Dosimeter, LiF:Mg, Ti, High Dose, TLD-700, Sensitivity Reduction Response
  • M.R. Ghasemi, S.M. Ghoreishi*, M. Ghannadi Maragheh, M.H. Jazini Pages 38-44
    In this research, zirconium tetrachloride production is studied as one of the stages of zirconium production. Basically, there are two main methods for producing zirconium tetrachloride from zirconium dioxide: The first and older method used in Iran is the fixed bed process. Despite the advantage of the process and equipment simplicity, this method has a lot of problems, including low efficiency and operator safety problems. In this study, the efficiencies of this method and a newer technique that is fluidized bed reactor were compared. Although the capacity of the reactors are very different, according to that comparison which is based on the unit weight of zirconium production, the result has enough validity. Based on this study, the efficiency of the fluidized bed reactor is 14% higher than that of the fixed bed.
    Keywords: Zirconium Tetrachloride, Fluidized Bed Reactor, Zirconium Dioxide
  • H. Sohbatzadeh Lonbar, A.R. Keshtkar*, J. Safdari, F. Fatemi Ardestani, M. Ghasemi Torkabad Pages 45-57
    Heavy metal sequestration from industrial wastewater is a serious environmental problem especially in developing countries. Among various treatment technologies, it seems that biosoprtion is a promising alternative method. Microbial–based biosorbents are effective and applicable for heavy metals removal from aqueous solutions. The present study investigated the ability of Pseudomonas putida immobilized on chitosan to adsorb uranium (VI) from the aqueous solution. The biosorption process factors were screened using Plackett–Burman design. The results showed that the biosorbent dosage, initial concentration, biosorbent particle size, bacteria wt.% in the biosorbent and pH were the most significant parameters, respectively while temperature was the only insignificant parameter in the biosorption process. Maximum practical biosorption capacity was 536.08 mg g–1 obtained from 15 wt.% of the bacterial cells immobilized on chitosan. Biosorption equilibrium isotherms were analyzed by Langmuir, Freundlich and Dubinin–Radushkevhch models. For Pseudomonas putida immobilized on chitosan, the Langmuir isotherm model (R2=0.983) was proved to fit the equilibrium data best with the maximum capacities of 588.23 and 454.54 mg g–1 for the biosorbent and pure chitosan, respectively. In conclusion, the present study indicated that the prepared composite biosorbent could be a suitable candidate for uranium (VI) biosorption.
    Keywords: Biosorption, Uranium(VI), Bacterium, Pseudomonas Putida, Chitosan
  • S.A. Milani*, B. Maraghe Mianji Pages 58-66
    The Nb-Ge doped titanosilicate nanoparticles were synthesized using a hydrothermal method and their adsorptive behavior for 90Sr and 137Cs radionuclides was investigated in liquid radioactive waste of Tehran research reactor in a batch method. Crystalline phases and morphology of the synthesized samples were studied by X-ray diffraction (XRD) method and scanning electron microscopy (SEM) technique, respectively. Elemental analyses of the samples were performed using X-ray fluorescence (XRF) technique. Surface areas of the samples were measured by the BET method. The effects of  temperature, contact time, and pH of liquid radioactive waste were studied. The obtained results showed that the synthesized samples have a good potential for removal of Sr-90 and Cs-137 radioisotopes from liquid radioactive waste of Tehran research reactor and in general, for the liquid wastes treatment. The samples doped up to 25 wt% with equal amounts (50 wt%) of niobium and germanium, removed almost 98.5% of  137Cs and 86.3% of  90Sr  from liquid radioactive waste of Tehran research reactor.
    Keywords: Doped Titanosilicate, Nb-Ge, Nanoparticles, Adsorptive Removal, 90Sr-137¬Cs
  • F. Rezazadeh Azari, M. Valieghbal, B. Zarefarsani, A.H. Farahbood* Pages 67-74
    In this article, the activities to fabricate the polystyrene micro-shells by the microencapsulation method for laser fusion targets are presented. To reduce the Rayleigh-Taylor hydrodynamic instabilities in the process of target compression, the target requires a spherical symmetry, excluding any impurity with pre-defined elemental distribution. The polystyrene shells have wall thickness 27±2 µm and diameter 750±50µm, respectively. The transmission holographic Mach-Zehnder interferometer method has been utilized to characterize the micro-shell quality by measurement of the wall thickness and nonuniformity of the micro-shells.
    Keywords: Inertial Confinement Fusion (ICF), Microencapsulation (MEC), Digital Holographic Microscopy (DHM)
  • M.H. Fotokian* Pages 75-83
    The grains of cultivars Rapeseed Sarigol and RGS003 were irradiated with gamma rays at doses 0, 800, 1000 and 1200 Gary (GY). For M2 generation, the grain of each plant was cultivated in a separate row and all plants were individually investigated during cultivation. According to the observed changes in agronomic traits such as pod length, the number of pods and flowering during M2 generation, 18 and 12 candidate mutant lines were obtained from Sarigol and RGSOO3, respectively. The differences among gamma rays doses were not statistically significant for seed sterility, while they were significant for pollen sterility at the level of 1%. Maximum pollen sterility was observed in 800 GY. Induced mutations in RGS003 and Sariglo cultivars were mostly obtained in 1200 and 800 GY, respectively. The M3 mutant lines in both Rapeseed cultivars contained a variation on traits such as the number of pod per the main stem, the number of pod per plant, pod length, the number of grain per pod, grain weight and flowering duration.
    Keywords: Gamma Rays, Induced Mutation, Rapeseed (Brassica Napus L.), Pod Length, Mutant
  • M. Rezaee, Gh.R. Ansarifar*, M. NasriNasrabadi Pages 84-97
    Nowadays, many researches have been done to improve the efficiency of the nuclear power plants, one of which is the use of the dual cooled annular fuel which is an internally and externally cooled annular fuel with many advantages in heat transfer characteristics. Also, some studies have suggested that the usage of the nanoparticles in a fluid as nano-fluid can provide dramatic improvements in the thermal properties of fluid. Howere, the  usage of neutronics and the thermal hydraulic codes in order to investigate the nano-fluid effects in the nuclear reactors is complex, uneconomical and time consuming. Therefore, in this paper, to investigate the nano-fluid effects on the important parameters of the VVER-1000 nuclear reactor with dual-cooled annular fuel, effects of Al2O3/ water nano-fluid concentration and size on neutronics and the thermal-hydraulic parameters in the VVER-1000 nuclear reactor are investigated using a proper Artificial Neural Network. Results show that the trained Neural Network has good convergence and accuracy in determination of the neutronics and the thermal-hydraulic parameters. Using the presented Neural Network, important reactor parameters can be determined without neutronics and the thermal hydraulic codes, thus saving time.
    Keywords: Nanofluid, Annular Fuel, Nuclear Reactor, Neutronic Parameters, Thermal-Hydraulic Parameters, Artificial Neural Networks