فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب حماسی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1390)

پژوهشنامه ادب حماسی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مهدی تدین، مریم پرهیزکاری صفحات 11-32
    ماخذشناسان مهم ترین کتاب عرفانی فارسی قرن نهم هجری قمری یعنی «نفحات الانس من حضرات القدس» اثر «عبدالرحمان جامی» به دلیل عدم آگاهی بر وجود نسخه خطی فارسی منتشر نشده «تحفه المرشدین من حکایات الصالحین» و یا عدم تطبیق محتوای این نسخه با محتوای «نفحات الانس»، سهم قابل ملاحظه ای از این نسخه خطی را در نفحات الانس نادیده گرفته و یا سهم آن را به «روض الریاحین من حکایات الصالحین» داده اند. در واقع تحفه المرشدین، اثر «جلال الدین محمد عبادی کازرونی»، ترجمه کتاب مشهور عرفانی عربی «روض الریاحین فی حکایات الصالحین»، اثر صوفی مشهور قرن هشتم هجری قمری، یعنی «عبدالله الیافعی الیمنی» است. دو نسخه خطی فارسی یافت شده از این اثر یکی در شهر «لاهور» به سال 818 ه .ق و دیگری در شهر «ایاصوفیه» به سال 838 ه .ق تحت اختیار نگارندگان است. این مقاله کوشیده است تا با روی کردی تطبیقی و ارائه دلایلی هم چون اشاره جامی به تحفه المرشدین در دست نوشته های نفحات الانس، گزینش یکسان نفحات الانس و تحفه المرشدین از برخی حکایات، برداشت های مشترک جامی و عبادی از متن روض الریاحین، علاقه مندی جامی به استفاده از منابع فارسی، چگونگی دسترسی جامی به تحفه المرشدین و سهم تحفه المرشدین را در نفحات الانس مشخص نماید.
    کلیدواژگان: تحفه المرشدین من حکایات الصالحین، روض الریاحین فی حکایات الصالحین، نفحات الانس من حضرات القدس، جلال الدین محمد عبادی کازرونی، عبدالله الیافعی الیمنی، عبدالرحمان جامی
  • مجید نوری * صفحات 33-44
    شیخ محمود شبستری، عارف شاعر و اندیش مند بزرگ سده هشتم هجری در آثار خویش، راه های دست یابی به معرفت یقینی را عقل و نقل و ذوق (کشف و اشراق) می داند. وی می کوشد منقولات دینی را با استدلال های اهل فلسفه و با ذوقیات اندیش مندان اشراقی درهم آمیزد و رسالت یک فیلسوف مسلمان و عارف و اندیش مند اشراقی را ایفا کند. شبستری هم چون غزالی معتقد است، ورای عقل نظری، انسان را طوری و طریقی دیگر هست که به آن طور، اسراری را که از عقل پنهان و محجوب است، می شناسد.
    او هم چون همه شاعران عارف ایرانی مخالفت صریح خود را با فلسفه و عقل یونانی ابراز می دارد، اما خرد ستیز و فلسفه گریز نیست. از این رو در عین آن که در مقام معرفت تمایل به اشراق دارد، در مقام علم، به حکمت و استدلال گرایش نشان می دهد. خرد مورد ستایش شیخ، خرد دینی است، همان خرد و اندیشه ای که به قول او مبحث انبیاست و هزارواند آیه از آیات قرآن اختصاص بدان دارد. شیخ در عین حال، در طریق معرفت حق به داشتن پیر و انسانی کامل که واسطه هدایت حق باشد، معتقد است. از نظر او شاه راه معرفت حق «تفکر» و سیر دوسویه (قوس صعودی و نزولی) است که در این سیر دیالکتیک و حرکت از کثرت به وحدت، از وحدت به کثرت، از بسیار به یک، از یک به بسیار، از نمود به بود، از بود به نمود، از قطره به دریا، از دریا به قطره، جان آدمی صفا می یابد و نقوش اغیار از لوح دل او محو می گردد و انسان کامل، به شناسایی حقیقی می رسد.
    کلیدواژگان: شبستری، معرفت حقیقی، عقل، نقل، تفکر، ذوق و اشراق
  • وجیهه پناهی * صفحات 45-86
    اطلاعات و معارف علوم گوناگون هم واره ادبیات فارسی را پربارتر و سرشار از اصطلاحات علمی و حکمی کرده است. از عوامل مهم این پدیده در شعر فارسی درگذشته، بویژه از قرن چهارم هجری قمری به بعد، گسترش علوم عقلی و شاخه های مختلف دانش ها و توسعه دانش گاه ها و مدرسه های علمیه و ظهور دانش مندان برجسته در ایران زمین است. در این راستا بسیاری از جواهرات و احجار کریمه که خواصی گوناگون برای آن ها در نظر گرفته شده است، در شعر بعضی شاعران انعکاس یافته که گاهی به رنگ و شکل آن ها در آوردن تشبی هات گوناگون نظر داشته اند و گاهی به خاصیت هایی که این سنگ ها در طب و یا طالع شناسی از خود بروز می داده است. در این گفتار به معرفی و نقش نمادین آن ها در ادبیات منظوم فارسی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: احجار کریمه، جوهر، فیروزه، لعل، یاقوت
  • حامد ذاکری * صفحات 87-104
    سعدی را «استاد سخن» می خوانیم، چه صیت سخنش به همه جا از دیر باز تا کنون رسیده و شعر نغز و نثر بی بدیل وی «در صحیفه روزگار مسطور و بر السنه احرار مقروء» است. سخن وی به صفت سهل ممتنع آراسته است و به روانی و شیوایی معروف. شیوه سخن وری سعدی، همان طور که بیان شد، موجب گشته است تا پژوهش گران و ادیبانی بسیار، جنبه های گوناگون هنر وی را تحت بررسی و پژوهش قرار دهند، تا جنبه های زیبایی شناختی سخن سعدی بیش تر آشکار گردد. در این نوشتار سعی بر آن است که کاربرد هنری فعل در نثر گلستان بررسی گردد. با آن که پژوهش هایی گوناگون در نثر گلستان بانجام رسیده است، لیکن بررسی کاربرد فعل و روشن نمودن گوشه ای دیگر از هنر سعدی خالی از فایده نیست. در این میان، با بررسی ویژگی های نحوی، فرایندهای معنایی افعال و... می توان هنر زبانی آن بزرگ استاد سخن را تا حدودی نمایاند.
    کلیدواژگان: گلستان، نثر، فعل، استعاره تبعیه، سجع، کنایه
  • سیامک نادری * صفحات 105-140
    مرصادالعباد اثری عرفانی است که از امهات آثار منثور زبان فارسی بشمار می رود و نظایر آن در میان کتب صوفیانه انگشت شمار است. به اعتراف خود نویسنده، او هنگام تحریر اول و دوم این اثر سی سال آوارگی در محیط آسیای صغیر و مصر و روم را پشت سر گذارده که این محیط به زعم تاریخ نگاران و پژوهش گران مولد و پای گاه اندیشه ها و اساطیر مانویان و گنوستیک ها بوده که با توجه به آن چه در مرصادالعباد می بینیم، دور از ذهن نمی نماید که نجم الدین رازی در این محیط با اساطیر ایشان آشنا گردیده باشد؛ چنان که خود بطور دایم در مرصادالعباد به آشنایی با تفکرات ایشان و فرقه های زیر مجموعه ایشان از جمله اسماعیلیه، اباحیه، ملاحده و تناسخیه اشاره می کند. برطبق همین امر، این مقاله در صدد برآمده که شباهت برخی چهارچوب های داستانی مرصادالعباد را با اساطیر مانویان و گنوستیک ها نشان دهد.
    کلیدواژگان: مانی، مانویت، مرصادالعباد، نجم الدین رازی، گنوستیک، اسطوره، عرفان، شجره، اساطیر آفرینش، کهن الگو
  • کیمیا تاج نیا * صفحات 141-148
    بی تردید یکی از قدرت مندترین موضوعات شعر رودکی که به شکل ویژه و چند سویه رخ می نماید «مرگ» است. انگاره و تلقی رودکی از مرگ انگاره ای حکیمانه است.
    جدای از آن که مساله مرگ در مراثی با دریغ و بصراحت عنوان و تبیین می گردد، این نگاه به مرگ و یادکرد هماره آن در رودکی شکلی از تفکر خیامی را پدید می آورد که در آن دعوت به شادخواری و خردانگاشتن جهان و غمان، تم اصلی و تکرار شونده است. افزون بر آن تجلی مرگ در شعر تغزلی رودکی هم خلق تصویری از خود پس از مرگ شاعر در گفتمان با معشوق که در واقع نوعی استرحام از معشوق است و بعدها به شکلی بدیع تر و جدی تر در ادب غنایی پارسی موجودیت می یابد، از فرعیات موضوع مورد بحث خواهد بود.
    کلیدواژگان: مرگ، رودکی، مرثیه، حکمت
  • سمیه بخشنده زحمتی * صفحات 149-178
    زنان نیمی از پیکره هر اجتماع را در همه ادوار تشکیل می دهند که در مورد مقام آنان و جای گاه و پای گاه اجتماعی در همه حوزه ها اعم از علوم مختلف روان شناسی، جامعه شناسی، مردم شناسی، ارتباطات و... از جمله حوزه ادبیات هم چنان جای مطالعه و بررسی وجود دارد.
    پژوهش حاضر با هدف «شناخت پای گاه اجتماعی زنان شاه نامه» تلاشی آکادمیک است برای پاسخ به پرسش های زیر:زنان عصر ساسانی در اثر ماندگار شاه نامه چه پای گاه اجتماعی داشته اند؟
    کدام زنان از پای گاه اجتماعیی بالاتر برخوردار بوده اند؟
    دیدگاه فردوسی (شاعر بنام عرصه ادبیات) به عنوان مرد جامعه مردسالارانه قرن 4 و 5 به مقام زن و جای گاه او چگونه بوده است؟
    جامعه آماری در پژوهش حاضر شامل همه زنان شاه نامه، اعم از زنان بنام و نقش آفرین و اثرگذار، زنان کم تاثیر با نقش آفرینی اندک و کم رنگ، ایزدبانوها و نیز زنان جادوست. جهت دقت افزون تحقیق و نیز ارائه مطالعه علمی نو، از میان جمعیت آماری، دو گروه «زنان ایرانی و غیرایرانی»، به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند.
    (تاکنون پژوهشی در حوزه ادبیات بویژه در زمینه موضوعات شاه نامه و جای گاه زن با این نمونه آماری، انجام نشده است.)
    مقوله پای گاه اجتماعی به عنوان تنها متغیر پژوهش با دو مولفه «اعتبار اجتماعی مشورت خواهی» مورد مطالعه و بررسی در خصوص نمونه آماری، قرار گرفته است. پس از گردآوری مطالعات و داده ها از طریق اسنادی کتاب خانه ای، یافته های حاصل با استفاده از تکنیک «تحلیل محتوا» مورد ارزیابی و تحلیل و تفسیر قرار گرفته است و در پایان، محقق به یک نتیجه گیری نهایی دست یافته است و آن این که:هر دو گروه زنان ایرانی و غیر ایرانی با وجود جامعه مردسالار عصر ساسانی «در قرن 4 و 5 هجری» دارای پای گاه اجتماعیی نسبتا خوب و بالا بوده اند، با ذکر این نکته که: زنان با ملیت های غیرایرانی در مقوله پای گاه اجتماعی در مرتبه ای بالاتر نسبت به زنان ایرانی قرار داشتند و از پای گاه اجتماعیی بالاتر برخوردار بوده اند.
    کوتاه سخن آن که؛ زنان شاه نامه فردوسی دارای پای گاه اجتماعیی بالا و مناسب بوده اند.
    کلیدواژگان: اعتبار اجتماعی، پای گاه اجتماعی، زن، شاه نامه، مشورت خواهی، ملیت (ایرانی و غیرایرانی)
  • حمیدرضا اردستانی رستمی * صفحات 179-214
    یکی از شخصیت هایی که حضور او در شاه نامه، وقایعی دردناک را می آفریند، گشتاسب است. چهره این شاه کیانی در شاه نامه، متفاوت از آن چیزی است که در متون دینی اعم از اوستا و پهلوی نقش شده است. او در شاه نامه پادشاهی کوته اندیش، آزورز، پیمان شکن و خودپرست است؛ در حالی که در اوستا و متون پهلوی از تقدس بسیار برخوردار است. شاید در ذهن خواننده شاه نامه این پرسش پیش آید: مگر نه این که فردوسی، بنابر تاکید بسیار خود در اثرش، به منابع مورد استفاده اش پای بند بوده، پس چگونه این چرخش شخصیتی در شاه نامه پدیدار شده است؟ این نوشتار بر آن است تا به علل و عوامل این دگرگونی پاسخ دهد. شاید بتوان چنین پنداشت که یکی از عوامل تغییر شخصیت گشتاسب، مبارزه فردوسی و دیگر ایران دوستان هم فکر او، با حکام عصر، اعم از ترک و تازی باشد. به دیگر سخن، تغییر شخصیت گشتاسب، حاصل اهداف سیاسی شاعر و راویانی بوده است که روایت هایی را برخلاف متون دینی زردشتی انتشار داده بودند، چه با گردش شخصیت گشتاسب که ساسانیان خود را بدو منسوب می کردند، حکومت ساسانی و شیوه حکم رانی آن ها مورد نقد قرار می گرفت؛ یعنی حکومتی که محمود غزنوی مدعی پیوند با آن بود؛ که البته در نوع شکل گیری و زمان سیطره شباهت هایی بسیار به شیوه حکم رانی ساسانیان دارد. بنابراین شاعر، چهره حقیقی سلطنت ترکان و تازیان را که طریق حکومت ساسانی را می پیمودند و به استبداد دینی و تمرکز قدرت روی آورده بودند، آشکار می کند. فردوسی و راویان هم فکر او با چرخش احوال گشتاسب، قصد مبارزه با همه کسانی را داشتند که هم چون او می اندیشیدند و می گفتند و عمل می کردند.
    کلیدواژگان: گشتاسب، اسفندیار، ساسانیان، غزنویان، استبداد، دین و تعصب
  • علی اصغر حلبی، نعمت اصفهانی عمران صفحات 215-238
    یکی از مباحثی که در شعر معاصر، بویژه در این چند دهه اخیر، مورد توجه اهل تحقیق قرار گرفته و آثاری ارزش مند بدنبال داشته است، مبحث «نقد ادبی» است. در انواعی که برای نقد ادبی برشمرده اند، نوعی از نقد به نام «نقد اجتماعی» مطرح است که در آن منتقد با روی کردی اجتماعی و مسوولانه، بویژه از منظر «ادبیات ملتزم» یا «متعهد»، به آسیب شناسی جامعه می پردازد و بر آن است تا با بیان واقعیت های تلخ جامعه و دردهای آن، مخاطبان را به تامل وادارد و از این طریق آن ها را در رسیدن به دوای این دردها یاری دهد. (فرزاد، 1378، 71) از موضوعاتی که در نقد اجتماعی جامعه ایرانی باید با حساسیت ویژه ای بدان پرداخت، معضل رواج خرافات و جهل و نادانی در شعر معاصر ایران از آغاز مشروطیت تا سال 1357 است. معضلی دردناک که متاسفانه با تمام اهمیت آن چندان بطور جدی مورد توجه و تحقیق پژوهش گران ادب معاصر قرار نگرفته است. همین امر ما را بر آن داشت تا این موضوع را در شعر معاصر شعر دوره مشروطه و دوره نیمایی مورد تحقیق و بررسی قرار دهیم. دراین مجال کوتاه، برآنیم تا به عنوان پیش زمینه بحث، بطور اجمالی و گذرا به ریشه یابی این معضل بزرگ اجتماعی در تاریخ گذشته و معاصر این سرزمین بپردازیم، آن گاه با آوردن شواهد و نمونه هایی از شعر معاصر، آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم.
    کلیدواژگان: جهل و نادانی، خرافه گرایی، شعر دوره مشروطه، شعر دوره نیمایی، شعر ستیز
  • محمد نوید بازرگان * صفحات 239-260
    مثنوی کتابی عظیم مشحون از معانی متکثر و اندیشه هایی متنوع است که خواننده را در تلاطم امواج پی درپی خود غرقه و مبهوت می سازد. بهمین سبب و به دلیل درنگ مکرر مخاطب در پاگردهای ابیات مثنوی، معمولا جهات اصلی اندیشه و اهداف کلی کتاب مخفی مانده، خواننده از درک کلان فکرهای این کتاب مستطاب فرومی ماند. در این مقاله تلاش شده است تا این کلان فکرها در دفتر سوم مثنوی با روش تحلیل بسامدی درون مایه ها مشخص گشته، حکایت هایی که به شکل منظومه هایی مرتبط با هم برای القای یک درون مایه مشترک توسط شاعر بکار گرفته شده به صورت شماتیک عرضه و نتایج آن تحلیل گردد.
    کلیدواژگان: دفتر سوم مثنوی، تحلیل بسامدی مثنوی، تحلیل منظومه ای مثنوی، کلان فکرهای مثنوی
  • ناصر ناصری * صفحات 261-274
    عصر حافظ، عصر انحطاط اخلاق و از میان رفتن ضوابط سالم در روابط طبقات مختلف مردم، بویژه حاکمان و فرمان روایان و صوفیان و زاهدان است و نابسامانی و هرج و مرج ناشی از ظلم و بیداد حاکم و فرمان روایان از یک طرف و رواج و ریاکاری و خدعه و نیرنگ فقی هان دینی و صوفیان مدعی از طرفی دیگر، سبب سقوط ارزش های اخلاقی و مذهبی شده است و حافظ در بطن این منجلاب فساد و تباهی و نفاق و یاس و به قول خودش در « شب تاریک و بیم موج و گردابی چنین هایل» گرفتار شده است و به عنوان یک متفکر و مصلح اجتماعی به تمام دردها و فسادها و آفت ها و آسیب های زمانه اشراف دارد و جراح وار با نیشتر انتقاد و طنز می خواهد بیماری های اجتماعی جامعه را بشکافد و با مهربانی بر زخم ها مرهم نهد. برای وصول به این آمال بناچار می بایست زبانی را برمی گزید که از گیرایی و دل نشینی و تاثیرگذاریی بیش تر برخوردار باشد و به کالبد واژه های مرده و معتاد و بی روح زبان، جانی تازه ببخشد و با استفاده از ترفندها و هنرهای ادبی، رستاخیزی در عادت های مالوف ذهنی و زبانی ایجاد کند از این رو به ترین مسیر برای مبارزه قلمی با دو قشر حاکمان و صوفیان، چنگ زدن به هنرهایی چون آشنایی زدایی و هنجارگریزی و باورشکنی و عقل ستیزی و تصاویر متناقض نما و بالاخره خلاف عرف و عادت عامه است و کاربرد هنرهای ادبی فوق به صورت گسترده، سبب شهرت و آوازه حافظ شده است که خود می فرماید:از خلاف آمد عادت بطلب کام که من
    کسب جمعیت از آن زلف پریشان کردم
    کلیدواژگان: حافظ، خلاف آمد عادت، آشنایی زدایی، دلیل عکس، متناقض نما، باورشکنی و عقل ستیزی
  • زینب هادی * صفحات 275-304
    ابن یمین فریومدی یکی از شاعران دوره مغول بشمار می رود؛ دوره ای که در آن اخلاق اجتماعی و پایه های فکری و فرهنگی مردم رو به انحطاط و فساد گذاشت. اگر چه آشفتگی های سیاسی اجتماعی و سقوط اخلاق اجتماعی و ارزش های انسانی در سرزمین های مغلوب شده در این دوره موجب بوجود آمدن روحیه تسلیم و جبرگرایی در میان عامه مردم جامعه شد، اما در جوان مردان و برخی از شاعران آزاده پارسی زبان، موجب دمیده شدن روح ستم ستیزی و قوت گرفتن ادبیات انتقادی شد. هر یک از شاعران آزاداندیش این دوره با توجه به جو حاکم در جامعه و عصر خویش، روشی خاص را برای مبارزه با رذایل اخلاقی و اجتماعی بوجود آمده در میان مردم، اوضاع نابسامان سیاسی و اجتماعی و نیز بی عدالتی های حاکمان و دست نشاندگان آن ها برگزیدند. ابن یمین نیز با این که به گونه ای گسترده و افراطی به مدح و ستایش امیران و وزیران پرداخته است، از نقد عمل کرد آن ها و نیز نقد اخلاق اجتماعی و اوضاع جامعه غافل نمانده است. گرچه انتقادات او نسبت به برخی از شاعران و سخن پردازان هم عصرش هم چون سعدی و سیف فرغانی بسیار ملایم تر و دون پایه تر است، اما هر جا که فرصتی دست داده افراد مختلف جامعه، از جمله صاحبان مناصب و موقعیت های اجتماعی و نیز مردم عامه را مورد نقد و نکوهش قرار داده است که در این مقال به آسیب شناسی اخلاقی و اجتماعی در دیوان اشعار ابن یمین پراخته می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق اجتماعی، ریا، دنیاپرستی، لئامت، هنر، حاکم، صوفی، زاهد
  • محمد نیری وند، شقایق حاجی سید تقیا صفحات 305-318
    در روایت یک قصه، این موضوع که نویسنده کیست؟ چه تفاوتی با روایت گر قصه دارد؟ قصه با چه ضمیری روایت می شود؟ دیدگاه نویسنده چیست؟ سبک نوشتار او چگونه است؟ و پرسش هایی دیگر از این قبیل، از اهمیتی اساسی برای موفقیت فنی قصه، درک آن و ارتباطی که بطور مداوم با روند معنایی حفظ می کند، برخوردار است. استاندل از نویسندگان بزرگ قرن نوزدهم میلادی در ادبیات فرانسه، صاحب رمان های موفق به خاطر شیوه روایت ویژه خود است. در این مقاله سعی شده تا جایی که امکان دارد به بحث و بررسی دیدگاه های مختلف روایت قصه پرداخته و در یک مقایسه ساده آثار این نابغه قرن با آثار بالزاک، ابرمرد رمان فرانسوی، دلیل موفقیت و محبوبیت قصه های استاندل بازگو شود و ارزش کار نویسنده نیز مورد بررسی قرار گیرد؛ یعنی کسی که قصه را امضا می کند و به عنوان روایت گر در اندرون قصه آن را روایت می کند، مورد شناسایی قرار خواهد گرفت. تقریبا اکثر مطالب، به وسیله علم نوین روایت شناسی (Narratologie) قابل توجیه و توضیح است.
    کلیدواژگان: روایت، دیدگاه درونی، دیدگاه بیرونی، شرح و توصیف، میدان دید
  • کبری نودهی * صفحات 319-344
    بی تردید ملت ها طی قرن های متمادی به مقتضای وضع سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و دینی فراز و فرودهایی بسیار را تجربه کرده اند. قرآن کریم به سقوط و سر در نشیب آمدن ملل و اقوام گوناگون چنین اشاره کرده: «و هنگامی که خواستیم ملتی را نابود کنیم به ثروت مندان و خوش گذرانشان فرمان می دهیم (وقتی که آن ها تمرد کردند) و به فسق و فجور سرگرم شدند، حکم قطعی خداوند در حقشان نفوذ یافته، نابودشان خواهیم کرد.» (اسراء / 16) با توجه به مفهوم این آیه، هنگامی که جامعه فاسد شد، فساد در تمامی طبقات، روابط و مناسبات اجتماعی رسوخ یافته، هیچ چیز از گزند آن در امان نخواهد بود. در چنین شرایطی، ناامنی در ساختار سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، دینی و اجتماعی پدید می آید و کلیه این ساختارها به جای تعامل و پیوند با یک دیگر در تقابل و تضاد با هم قرار گرفته، کارکردی مطلوب نخواهد داشت. این جاست که وجود روشن گران و منتقدان اجتماعی، نمودی خاص می یابد که با آگاه کردن آحاد ملت از طریق نشان دادن و انتقاد از تباهی ها و فسادها و نابکاری ها نقشی مهم در واداشتن اقشار مختلف اجتماعی به تحرک در برابر زشتی ها و کاستی ها و کج اندیشی ها ایفا می کنند. نقد و تحلیل طبقات اجتماعی از دیدگاه ناصرخسرو و سنایی به عنوان شاعران روشن گر و منتقد از اهداف نگارش این مقاله بوده است.
    کلیدواژگان: ناصرخسرو، سنایی، انحطاط، نکوهش، فساد، نقد
  • محمدنوید بازرگان، علی غلامی صفحات 345-366
    با پیروزی انقلاب مشروطه، روزنامه نگاری از انحصار دربار خارج شد و شیوه متکلف آن در انزوا قرار گرفت. به این ترتیب هم زمان با خارج شدن زبان به عنوان ابزار قدرت از سلطه دربار، آزادی بیان نیز دوران کوتاه درخشش خود را آغاز کرد. ده خدا که از بزرگ ترین نویسندگان و ادبای عصر خود بشمار می رفت، در مبارزه سیاسی به ابزار زبان و قلم توسل جست. او گونه های زبانی موجود در فضای جامعه را در نثر خود معرفی کرد و در مقابل زبان تک صدایی دربار قرار داد. وی با بهره گیری از زبان محاوره ای، فاصله ای را که قرن ها میان زبان گفتار و نوشتار ایجاد شده بود، از میان برد و راه را برای ساده سازی سبک نگارش فارسی هموار ساخت. این نوشتار به بررسی سبک نثر روزنامه نگاری ده خدا پرداخته و شیوه هایی که وی در مبارزه زبانی خویش از آنها استفاده نموده، نشان داده است.
    کلیدواژگان: نثر روزنامه نگاری، زبان گونه، انقلاب زبانی، زبان محاوره ای، ده خدا، نثر ده خدا
  • مهدی ماحوزی * صفحات 367-395
    کتاب «کیمیای سعادت» خلاصه و ترجمه گونه ایست از «احیاء علوم الدین» به زبان فارسی اثر ارج مند ابوحامد امام محمد غزالی. این کتاب چهار رکن دارد که هر یک در برگیرنده 10 اصل است. این چهار رکن عبارتند از: عبادات، معاملات، مهلکات و منجیات. غزالی، این اثر را با نثری قابل فهم برای همگان فراهم آورده است، تا بدان وسیله راه و رسم زندگی آموزند و از مهالک برهند و به سعادت دوجهان نایل آیند.
    کلیدواژگان: کیمیای سعادت، امام محمدغزالی، عبادات، معاملات، مهلکات، منجیات
|
  • Mehdi Tadayon, Maryam Parhiskari Pages 11-32
    The most important Persian mystical book in the 9th century Hijri is Nafahat al-Ons Men Hazarat al-Qods written by Abdol al-Rahman Jami. Since the specialists at the time were not aware of the existence of the unpublished Persian manuscript, Tohfat al-Morshedin Men Hekayat al-Salehin or due to the inconsistencies that existed in the content of this copy with that of Nafahat al-Ons, they have not acknowledged the significant part this manuscript played in Nafahat al-Ons and instead they have given its share to Rozat al-Riyahin Fi Hekayat al-Salehin.
    Tohfat al-Morshedin written by Jalal al-Din Mohammad Ebadi Kazerooni is in fact the translation of the well-known Arabic mystical book Rozat al-Riyahin Fi Hekayat al-Salehin written by the distinguished Sufi in the 8th century Hijri, namely Abdollah al-Yafee al-Yamani and the two Persian manuscript copies of this work, one found in Lahoor in 818 Hijri and the other found in the city of Ayasufieh in 838 Hijri are at present at the disposal of the writers of this article.
    This article attempts to provide evidence by comparative approach. Evidence such as Jami’s reference to Tohfat al-Morshedin in the manuscripts of Nafahat al-Ons, identical selection of some anecdotes both in Nafahat al-Ons and Tohfat al-Morshedin, Jami and Ebadi, both have taken common pieces from the text of Rozat al-Riahin, Jami’s interest to use Persian sources and how he could find access to Tohfat al-Morshedin, is cited to acknowledge the significance of this work.
    Keywords: Tohfat al Morshedin Men Hekayat al Salehin, Rozat al Riahin Fi Hekayat al Salehin, Nafahat al Ons Men Hazarat al Qods, Jallal al Din Mohammad Ebadi Kazerooni, Abdollah al Yafee al Yamani, Abdol Rahman Jami
  • Majid Nouri * Pages 33-44
    Sheikh Mahmud Shabestari, mystical poet and the great thinker of the 8th century Hijri believes that one can attain the ultimate certainty by reason (aql) and oriental Illumination (Ishraq). He attempts to merge the religious sayings with philosophical argumentations and with illuminations of the oriental thinkers and thus plays the role of a Moslem philosopher, gnostic and oriental thinker.
    Like Ghazali, Shabestari believes that beyond the theoretical reason, there is another way available to man with which he can recognize the mysteries hidden from the reason.
    Like all mystical poets, he is overtly opposed to the Greek philosophy and reason yet he is not against wisdom and philosophy hence although he is inclined towards oriental Illumination in mystical matters, he is inclined towards reason and arguments in scientific matters. Shabestari praises the religious wisdom, the kind discussed by the prophets and thousand and one verse in Koran is attributed to it. Meanwhile Sheikh believes in having a master and a perfect man, an intermediary guiding us towards the truth. According to him the nearest path towards the truth is thinking and a two way search (ascending and descending curve) a dialectic search in which movement from multiplicity to unity, from many to one, from noumenon to phenomenon from drop to the sea and the vice versa, the soul of man is refined and refreshed and the dust of otherness is removed from his heart and the perfect man attains real Truth.
    Keywords: Shabestari, ultimate Reality, reason, Tradition, Thinking, oriental Illumination
  • Vajiheh Panahi * Pages 45-86
    Information and knowledge from different sciences have always enriched Persian literature and filled it with scientific and technical terms. One of the important factors of this phenomenon in the domain of Persian Poetry especially from the 4th century onwards is the expansion of rational sciences and different branches of disciplines, expansion of universities and learning centers and emergence of outstanding scientists in the Persian land. Consequently a number of jewelries and precious stones with their characteristic properties found their way into the poetry of certain poets. Some used them for their color and shape in metaphors and similes, some referred to them for their magical properties in Medicine and Horoscope. This article is concerned with the introduction of stones and their symbolic role in the Persian Poetry.
    Keywords: Precious stones, essence, turquoise, garnet, ruby
  • Hamed Zakeri * Pages 87-104
    Saadi is given the title of “master of speech” because his words since antiquity till present are quoted everywhere and by everyone and his unequalled prose and eloquent poetry stays forever enchanting. Saadi’s prose style described as simple but impossible to imitate flows quite naturally and effortlessly. His manner of oration has inspired many researchers and poets to investigate different aspects of his art to reveal the esthetics of his discourse.
    In this article attempt is made to investigate the artistic application of verb in Golestan’s prose. Examining rhetorical characteristics, semantic range of verbs,… reveal only a small part of the linguistic art of this great master.
    Keywords: Golestan, prose, verb, subordinate metaphor, rhyming prose, antonomasia
  • Siamak Naderi * Pages 105-140
    Mirsa al-Ibad is a mystical work and is regarded as one of the major prose works in the Persian Literature and its like is almost rare among Sufi works. According to Razi during the first and second writing of this work he has been wondering for thirty years in Asia Minor, Egypt, and Rome where according to historians and scholars were the cradle of Gnostic and Manichaean thoughts and mythology therefore it is not surprising that Razi was acquainted with their mythology in this environment as he repeatedly refers to his acquaintance with the following sects such as Isma’ilis, Ebahieh, Molahedeh, and Tanasokhieh. Therefore, according to the evidence found in Mirsa al-Ibad this article is concerned with pointing out similarity in frameworks of some stories of Mirsad al-Ibad with Gnostic and Manichaean mythology.
    Keywords: Mani, Manichaean, Mirsad al Ibad, Najmoddin Razi, Gnostic, Mythology, Gnosticism, Genealogy, Mythology of Creation, Archetype
  • Kimia Tajnia * Pages 141-148
    No doubt, one of the strongest subject matter in Roudaki’s poetry manifested in a significant and multitude of form is death. Roudki’s conception of death is a profound one.
    Apart from the fact that the subject of death in elegies is brought about with such openness and with some remorse, such an outlook towards death brings to mind a kind of Khayyamic mode of thought whose recurrent theme is a Carpedieum motif, an invitation to joyful life because of its short duration. Moreover, manifestation of death in Roudaki’s lyrical poetry, where he creates an image of his own death in a conversation with his beloved, a kind of sympathizing with the beloved, later finds expression in a more serious form in Persian lyrical literature is discussed along the main subject.
    Keywords: death, Roudaki, elegy, Philosophy
  • Somayeh Bakhshandeh Zahmati * Pages 149-178
    The purpose of this article is to recognize the social standpoint of women in Shahnameh by answering the following questions: -What was the social standpoint of women in the Sassanid era in Shahnameh?
    -Among the women, who has occupied the highest social position?
    -What was Ferdousi’s standpoint towards women and her position as a man in a male-dominated society of the 4th and 5th century?
    The statistical society in this research includes all women in Shahnameh from renowned influential characters to less influential ones goddesses and witches. For more precision and also representation of new scientific data, among the statistical examples two groups Iranian women and non-Iranian ones have been chosen. Social standpoint, the only variant in this study with two features of social credit, and seeking consultation were analyzed. After collecting the data via library –documentary approach, using the method of “content analysis” the data was analyzed, interpreted and the final result was determined. Despite being in a patriarchal society at the time, both groups of women enjoyed high social position, the non-Iranian ones occupied slightly higher positions.
    Keywords: Social credit, social standpoint, Woman, Shahnameh, Seeking Consultation, Nationality
  • Hamid Reza Ardestani Rostami * Pages 179-214
    One of the characters whose presence in Shahnameh creates bitter and painful events is Ghoshtasb. The image of this Kiani king in Shahnameh is different from the images drawn in religious texts be it Avesta or Pahlavi. While in Shahnameh he is a shortsighted, voracious, vow breaker and selfish, in Avesta and Pahlavi texts, he is quite holy.
    May be in the mind of the reader of Shahnameh this question arises: How such a reversal in character has appeared had Ferdousi been fidel to the sources he had used according to his own emphasis in Shahnameh?
    It is the purpose of this article to explain the factors responsible for this change of character. It could be assumed that one factor is ferdousi’s and other patriots’ opposition towards the Turk or Arab rulers. Ghoshtasb’s change of character is the product of political aims of the poet and the narrators who have published narratives contrary to the Zoroastrian religious texts. Since with Ghoshtasb’s change of character, Sassanid who claimed to be related to Ghoshtasb were criticized that is a governorship which Mahmud Ghaznavi claimed to be related to and of course to a great extent his reign resembled that of Sassanid. Therefore in this way the poet reveals the true picture of Turks and Arabs kingdom which followed the same example of Sassanid and turned toward religious dictatorship and centralization of power. Ferdousi and his fellow thinkers changed the character of Ghoshtasb to fight with all those who thought, spoke and acted like him.
    Keywords: Ghoshtasb, Esfandiar, Sassanid, Ghaznavid, Dictatorship, Religion, Fanaticism
  • Ali Asqar Halabi, Neamat Esfahani Omran Pages 215-238
    One of the discussions in the contemporary Poetry especially in the last few decades which has won great favor by the scholars and had produced valuable works is the field of literary criticism. Sociological criticism, one of its branches studies the work in its social milieu especially in terms of engaged literature examines the social ills in a society in order to reveal and express the bitter realities and pains so that the audience could reflect upon them and in this way get aid to find a remedy for those crisis. (farzad, 1378, 71)
    The subject which ought to be dealt with utmost sensibility is the problem of growing superstition and ignorance in the contemporary poetry in Iran from the beginning of Constitutionalism till 1357. A major problem which is unfortunately not dealt with seriously by the scholars in contemporary literature. For this reason we were encouraged to study and examine the impact of superstition on the poetry at the time of constitutionalism and at Nima’s time. As a background of the study, briefly the roots of the problem in Iran’s past and contemporary history were dealt with and where possible evidence and example from the contemporary poetry were presented and analyzed.
    Keywords: Ignorance, Superstitiousness, Constitutional Poetry, Nimai poetry
  • Mohammad Navid Bazargan * Pages 239-260
    Masnavi is a grand oeuvre filled with a variety of meanings and multiplicity of ideas that drowns and bewilders the reader in the perpetual turbulence of its waves. For this reason and for the repeated hesitation and reflection of the reader in every turn of the couplets of Masnavi, the main directions of thought and the general purpose of the book remains usually hidden and the reader is incapable of grasping the grand thoughts of this literary masterpiece.
    In this article attempt is made to first specify the themes in the third book of Masnavi, using the frequency analysis approach, and second to present schematically anecdotes employed by the poet in the form of interconnected lyrics to induce one common theme and finally to analyze the results drawn from them.
    Keywords: Third Book of Masnavi, Frequency Analysis of Masnavi, Lyrical Analysis of Masnavi, Grand thoughts in Masnavi
  • Naser Naseri * Pages 261-274
    Hafez’s time, is the era of moral decline and loss of sound principles among the different classes of people especially rulers, sovereigns, Sufis and, ascetics. Chaos and disorder resulted from the oppression and cruelty of rulers and sovereigns on one hand and growing hypocrisy, fraud and deception of religious authorities and Sufis on the other hand led to the decline of religious and moral values. Hafez is caught in the midst of this sinkhole of corruption and depravity, discord, and despair and in his own words he is caught “in the dark night with a fear of such frightful wave and whirlpool”. As a thinker and a social savior, Hafez is well aware of all the pains, corruptions, and evils of the time and like a surgeon with a weapon of criticism and irony wants to open up the wounds and with affection heal the social ills. To achieve this goal inevitably he had to choose a language, captivating and soothing enough to give new life to the otherwise lifeless words and with using variety of literary devices he creates a resurrection in the mental and customary habits and in conventional language. Therefore the best way to attack two groups of rulers and Sufis was through writing, grabbing hold of techniques such as defamiliarization, deviation from the norm, deconstruction, antilogism, paradoxical imagery, and finally what is in general contrary to the norm and habits of the populace. Such extensive application of literary devices won Hafez his fame.
    Keywords: Hafez, antinomy, Defamiliarization, antithesis, paradoxical, deconstruction, antilogism
  • Zinab Hadi * Pages 275-304
    Ebn Yamin Forumadi is regarded as one of the poets in the Mongol era when the social morality and mental and cultural foundations of people began to decline. Although the social-political upheavals, and fall in morality and humane values in the conquered lands in this era caused the emergence of the spirit of resignation and determinism among the populace yet among some of the proud Persian poets, and brigands rose the spirit of fighting against oppression and literary criticism began to take root. Each poet in this era, according to the existing atmosphere in the society at the time, chose certain approach to fight the moral and social meanness, social and political instabilities and injustices of the governors and their puppets. Although Ebn Yamin had praised extensively the rulers and ministers he had also criticized their actions and the social state of the society and social morality. Although his criticism in comparison with his contemporaries such as Saadi and Seif Forqani are less harsh and is ranked inferior to them, but on occasions he has criticized people from all walks of life, elites and common people alike. This article deals with the moral and social pathology in the poetry of Ebn Yamin.
    Keywords: Social morality, hypocrisy, worldliness, meanness, art, governor, Sufi, ascetic
  • Mohammad Nayyerivand, Shaqayeq Haji Seyyed Taqia Pages 305-318
    In narrating a tale, the following questions such as who the author is, whether he differs from the narrator, what the angle of vision is, the author’s viewpoint and other issues like these are of prime importance for the technical success of the story, its understanding and its perpetual connection to the overall meaning of the story. Stendhal is one of the greatest writers of the 19th century in the French literature whose fame is for his specific manner of narration in writing successful novels. The purpose of this article is to provide reasons for the popularity of his stories, to discuss and analyze different perspectives in narrating a story, to compare his works with those of Balzac, another genius in writing novels and finally to study and distinguish Stendhal as a writer of the story and as a narrator inside his narrative using the new science of narratology.
    Keywords: narration, Point of view, Description, Exposition, Field of Vision
  • Kobra Nodehi * Pages 319-344
    No doubt nations throughout the centuries have experienced many ups and downs according to their political, social, cultural and religious states. The holy Koran points to their decline as forth: “And when we wanted to destroy a nation, we command the rich and pleasure seekers (when they disobeyed) and continued debauchery, the God’s absolute order was carried out on them, we shall destroy them” (Asra, 16). Having in mind the meaning of this verse, when a society becomes corrupted, corruption runs into all its classes and social relations and nothing is exempt from its raid. Under such conditions, insecurity emerges in all social institutions and instead of unity and cooperation they stand in opposition and in conflict with each other and certainly won’t have the desired function. It is exactly at this point that the existence of social critics and brilliant thinkers who by giving awareness to different classes of people, point to vices, corruptions and shortcomings in a society play an important role in influencing people at large to react against decadence, bad policies, oppression, and miseries. Criticism and analysis of social classes from Naser Khosrou’s and Sanai’s point of view as brilliant thinkers and critics is the purpose of this article.
    Keywords: Naser Khosrou, Sanai, decadence, reproof, corruption, criticism
  • Mohammad Navid Bazargan, Ali Gholami Pages 345-366
    Upon the victory of Constitutional Revolution, journalism came out of the monopoly of the court, and its adorned style soon fell out of favor. In this way at the same time that language as a means of power was set free from the influence of the court, freedom of speech began its short illuminating period. Dehkhoda who was regarded as one of the key literary figures of his time, in his political struggle, resorted to language and writing. He introduced in his prose variety of language genres that existed in that social climate and set it against the unique language of the Court. Taking advantage of the colloquial language, he removed the gap that existed for centuries between the written and spoken language and in this way paved the way for simplifying the Farsi writing style. This article is concerned with the study of Dehkhoda’s journalistic prose style and it demonstrates the different styles he has employed in his fight through the language.
    Keywords: Journalistic Prose, language like, linguistic Revolution, Colloquial language, Dehkhoda, Dehkhoda's prose
  • Mehdi Mahoozi * Pages 367-395
    Kimiya-yi Saadat (The Alchemy of Happiness) is a persian version of Ihyaul ulumuddin in arabic, an outstanding work translated and summerized by Abu Hamed Imam Mohammad Ghazali. This book is divided into four major sections, each containing ten chapters: Ibadat (Acts of worship), Moamelat (Transactions), Muhlikat (The ways to perdition), and Munjiyat (The ways to salvation). Ghazali wrote this work with a prose style comprehensible to all in order to teach people from all walks of life way of living, social conduct, and to save them from vices and show them the path towards happiness and salvation in life and afterlife.
    Keywords: Kimiya, yi Saadat, Imam Mohammad Ghazali, Ibadat, Moamelat, Muhlikat, Munjiyat