فهرست مطالب

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمود حیدریان*، محسن زینی وند، حمید حریریان صفحه 1

    با وجود اینکه دوره پیش از تاریخ(خصوصا دوره مس و سنگ) غرب زاگرس مرکزی تا حدودی شناخته و به خوبی بررسی شده، اما دشت سنقر و کلیایی از بررسی و پژوهش های هدفمند باستان شناسان خارجی و متعاقبا ایرانی بی نصیب مانده بود؛ تا اینکه در دو بررسی اخیر سال-های 1383 و 1388 تعداد 33 محوطه مس و سنگ شناسایی و از این میان 9 محوطه دربردارنده سفال های نوع دالما است. تمامی نه محوطه در کنار منابع آب و اکثرا در دامنه ارتفاعات، جاییکه دسترسی به مراتع به سهولت صورت می گرفته، قرار دارند. با توجه به وسعت کم استقرارگاه ها و موقیعت مکانی آنها، این محوطه ها احتمالا روستاهای کوچکی بوده اند که به صورت یکجانشین یا نیمه یکجانشین مورد استفاده بوده و ساکنان آنها می توانستند از طریق رمه داری معیشت خود را تامین نمایند. اهمیت نوشتار حاضر از این رو است که می تواند آگاهی های درخور توجهی را در رابطه با این فرهنگ و ارتباط با مناطق همجوار همچون کنگاور، ماهیدشت و جنوب کردستان در اختیار بگذارد.

    کلیدواژگان: سنقر و کلیایی، دوره مس و سنگ، فرهنگ دالما، سفال، زاگرس مرکزی
  • حامد ذیفر *، حمیدرضا ولی پور، عباس مترجم صفحه 15

    محوطه شماره 11 سد تالوار به منظور مطالعات باستان شناختی و با هدف نجات بخشی در سال 1389 مورد کاوش قرار گرفت. مطالعات مقدماتی نشاندهنده محوطه ای کوچ نشینی با سفال های مس سنگی بود.بر همین اساس، نیاز به مطالعه مواد فرهنگی (عمدتا سفال) بدست آمده از محوطه احساس می شد. در این نوشتار ابتدا سفال های مربوط به دوره مس سنگی محوطه به صورت کلی توصیف و معرفی شده اند؛ سپس یافته های سفالیطبقه بندی و گونه شناسی شده و به منظور ارائه تاریخ نسبی با یافته های سفالی محوطه های هم افق در مناطق همجوار مقایسه شده اند. بر اساس گاهنگاری مقایسه ای انجام شده، محوطه تل 11 در بازه زمانی نیمه اول هزاره چهارم قبل از میلاد (4000 الی 3700 پ.م.) قرار داشته و همزمان با سنت سفالی دالما (مس سنگی میانی) است. تل 11 علاوه بر داشتن فرهنگ بومی و تشابهات سفالی در خود حوضه رودخانه تالوار با تل 12 و تپه کلنان، لااقل از منظر سنت سفالی با غرب مرکز فلات و منطقه زنجان دارای مشابهت هایی نیز هست. با توجه به گونه های سفالی و نیز نبود آثار معماری و کمبود نهشته های فرهنگی می توان استقرار این محوطه را از نوع موقت و کوچ نشینی دانست.

    کلیدواژگان: تل 11، حوضه آبریز تالوار، مس سنگ میانی، گاهنگاری نسبی، فرهنگ دالما، استقرار کوچ نشینی
  • محسن حیدری * صفحه 37

    یکی از دوره ها و فرهنگ هایی که در شمال غرب ایران کمتر به آن توجه شده، دوره مس و سنگ و سنت سفالی دالماست. متاسفانه اطلاعات ما از این دوره بسیار مختصر و تنها محدود به چند مقاله و گزارشنه چندان مفصل است. این سنت سفالی دارای حوزه گسترش نسبتا وسیعی از شمال غرب ایران تا زاگرس مرکزی است و شامل سفال های منقوش، سفال هایی با تزیینات حجمی(نقش کنده، فشاری، پانچی و افزوده)، سفال های ساده و با پوشش گلی غلیظ قرمز است. به نظر می رسد که سفال های منقوش تداوم سفال های دوره پیشین، یعنی فرهنگ حاجی-فیروز بوده وسفال های با تزئینات فشاری، کنده، پانچی و افزوده فاقد پیشینه ای در منطقه هستند واحتمالا این نوع سفال ها از منطقه ای دیگر به این منطقه وارد شده اند.متاسفانه با وجود آنکه مدل هاو نظریه های گوناگونی در مورد گسترش سنت سفالی دالما ارائه شده، اما هنوز از نحوه گسترش آن اطلاعی در دست نیست. آیا گسترش این سنت سفالی بواسطه کوچ نشینان روی داده یا مهاجرت؟ انتقال ایده سبکیدر این بین تاثیرگذار بوده یا عواملی دیگر؟این ابهام بدلیل عدم انجام پژوهش های دقیق منطقه ای و فرامنطقه ای همچنان به قوت خود باقی است.

    کلیدواژگان: دوره مس و سنگ، سنت سفالی دالما، شمال غرب ایران، زاگرس مرکزی، حوزه گسترش
  • غلام شیرزاده*، اسماعیل شراهی، غفور کاکا صفحه 51

    امروزه توجه به نقش مناطق بینابینی در برهم کنش سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از مسائل مهم مورد توجه پژوهشگران باستان شناس است. در این میان، بررسی های باستان شناسی نقش مهمی در شناخت تاریخ تحولات سیاسی و فرهنگی در مناطق گوناگون دارد. در این راستا، یکی از اهداف بررسی و مطالعه شهرستان کمیجان، دستیابی به نقش مناطق بینابینی در تاریخ تحولات ادوار مختلف زندگی انسان در منطقه است. شهرستان کمیجان منطقه ای حائل بین مرکز فلات ایران و زاگرس بوده و بعنوان منطقه ای بینابینی در تبادلات فرهنگی از گذشته ایفای نقش نموده است. منطقه پیشگفته از نقطه نظر ریخت شناسی از یک دشت هموار و وسیع با سلسله کوه هایی در اطراف آن تشکیل شده است. محدوده دشت مذکور که از غرب به دشت فامنین همدان، از شرق به دشت فراهان و از جنوب به دره سرسبز شراء محدود می گردد در مقایسه با مناطق پایکوهی و میانکوهی در دوره های مختلف زمانی پذیرای جوامع مختلف انسانی بوده و نقش عمده ای در ارتباطات منطقه ای بر عهده داشته است. رودخانه قره چای مهمترین رودخانه جاری در این منطقه است که در بخشی از دشت جریان پیدا می کند. بررسی و شناسایی باستان شناسی شهرستان کمیجان در سال 1386 در وسعتی به مساحت 1625 کیلومتر مربع به انجام رسید. در نتیجه بررسی-های صورت گرفته مجموعه ای متشکل از 90 اثر تاریخی شامل محوطه ها، تپه های باستانی، سنگ نگاره ها و بناهای تاریخی شناسایی شدند که از نقطه نظر تاریخگذاری در محدوده ای بین دوران پیش از تاریخ تا قرون معاصر جای گرفتند.

    کلیدواژگان: کمیجان، بررسی باستان شناسی، فلات ایران، زاگرس، منطقه بینابینی
  • خداکرم مظاهری * صفحه 73

    سنت سفال منقوش تک رنگ گودین III، یکی از گسترده ترین سنت های سفالگری عصر مفرغ ایران محسوب می گردد که بیش از یک هزاره تداوم می یابد و سراسر حوضه جغرافیایی زاگرس مرکزی ایران را پوشش می دهد. در این تحقیق با هدف مطالعه گستره جغرافیایی مراحل توالی سفالی گودین III، مشخص گردید که این نوع سنت سفالگری در همان ابتدای ظهورش و همزمان با گودین III:6/ شوش IVA در سراسر حوضه جغرافیایی زاگرس مرکزی گسترش می یابد، به طوری که در این فاز از گسترده ترین حوضه توزیع برخوردار است، به علاوه سفال این فاز از نظر سبک شناسی دارای ارتباطات روشنی با سنت سفال منقوش تک رنگ همزمان در منطقه فارس است. از سوی دیگر قطعات محدودی از سفال های این فاز در الحیبا در جنوب بین النهرین یافت شده است. بعد از پایان فاز III:6 گودین، با وضعیت متفاوتی مواجه می شویم، در حالی که در نواحی شمالی و شمال شرقی حوضه توزیع، شامل شرق کوه گرین، پیش کوه شرقی و دره های شمالی پیش کوه غربی، مراحل متوالی توسعه این نوع سنت سفالگری تا پایان این دوره به حیات خود ادامه می دهد؛ در نواحی جنوبی شامل پشت کوه، خوزستان و برخی دره های جنوبی ناحیه پیش کوه غربی، وضعیت متفاوتی حاکم است و همزمان با هر فاز، با وضعیت متفاوتی روبرو می شویم.

    کلیدواژگان: سفال منقوش یک رنگ، گودین III، عصر مفرغ، زاگرس مرکزی، گستره جغرافیایی
  • حسین علیزاد، بهمن فیروزمندی صفحه 93

    در نیمه نخست هزاره اول پ. م. اقوام ساکن در شمال غرب ایران، دولت مانا را به مرکزیت ایزیرتو محوطه کنونی قالایچی در نزدیکی بوکان تشکیل دادند. می توان علت اصلی شکل گیری و دوام دولت مانا را در مرحله اول مقابله با حملات پی در پی آشور و بعدها اورارتو به این ناحیه دانست. بعد از تشکیل حکومت، فرمانروایی مانا مبادرت به احداث استحکامات تدافعی پیرامون محوطه های اصلی و ایجاد دژهایی در مناطق کوهستانی صعب العبور و غیر قابل دسترس نمود. در قلعه های مانایی همانند سنت معماری سنگی هزاره اول پ. م.غالبا از سنگ درشت بدون ملات (خشکه چین) استفاده می شد. کاربرد برج های نیمدایره ای توپر و اتاقک های برج مانند چهارگوش توخالی به عنوان ویژگی برج سازی مانا قابل توجه است.همینطور در شهرسازیاین دوره به منظور ایجاد قابلیت تدافعی بیشتر برای سکونتگاه ها، طرح های دایره ای شکل را ترجیح داده اند. در این نوشتار سعی بر تبیین ویژگی ها و عناصر شاخص معماری نظامی مانا شده است.

    کلیدواژگان: باستان شناسی، مانا، معماری نظامی، حصار، برج
  • رضا مهرآفرین *، سرور خراشادی، عباس جامه بزرگ صفحه 107

    اردشیر پاپکان، بنیانگذار سلسله ساسانی به شهرسازی اهمیت فراوانی می داد. وی مبادرت به ساخت تعداد زیادی شهر نمود که اکثر مورخین و جغرافیانگاران سده های نخست اسلامی به آنها اشاره کرده اند. بزرگترین و مهم ترین شهر اردشیر، شهرگور یا اردشیر خوره نام داشت که در نزدیکی فیروزآباد فارس قرار دارد. این شهر که در واقع پایتخت اردشیر محسوب می گردید همانند برخی از شهرهای پارتی دارای طرحی مدور بود. در میانه شهر برجی رفیع مشهور به طربال قرار داشت که مظهر الهه آب، آناهیتا بود و در مجاورت آن کاخی عظیم ساخته بودند. علاوه بر توصیف جغرافیانگاران اسلامی از بناهای مهم شهر، در سده های اخیر نیز باستان شناسان با کاوش هایی که در آن انجام داده اند، اطلاعات مفیدی از تاسیسات و چگونگی آن بدست آورده اند. این شهر پس از پیروزی اردشیر بر اردوان پنجم ساخته شد و متعاقب آن کاخی باشکوه به نام کاخ اردشیر در نزدیکی شهر و در محلی خوش آب و هوا بنا گردید تا در خور شان و شوکت شاهی چون اردشیر در پایان روزهای زندگی و کناره گیری از سلطنت باشد. اردشیر قبل از پیروزی بر اردوان، بر قله رفیعی در تنگاب که دسترسی به آن بسیار دشوار بود، دژی مستحکم و استوار بنا نمود تا ضمن به چالش کشیدن شاه اشکانی و اعلام استقلال سیاسی، ارتش کوچک خود را در مقابل تهاجمات اردوان حفظ و نقشه آزادسازی ایران را در آنجا پی ریزی نماید و به استحکام پایه های قدرت و انسجام نیروهای نظامی خود بپردازد.

    کلیدواژگان: سلسله ساسانی، اردشیر پاپکان، شهرسازی، اردشیرخوره، قلعه دختر فیروز آباد، طربال
  • ستار خالدیان، حسین صدیقیان صفحه 121

    باستان شناسی دوران اسلامی، موضوع مناسب و مورد علاقه در بسیاری از دانشگاه ها و خصوصا کشورهای اسلامی است که تعلقات عالی آنها به تاریخ و فرهنگ برجسته اشان را نشان می دهد و زمینه فرهنگی مشترکی برای بسیاری از کشورهای اسلامی را بهوجود آورده است. اما در این میان شاید یکی از اصلی ترین مباحث نبود تعریف و رسالتی مشخص برای آن باشد؛ این مقاله سعی دارد ضمن ارائه تاریخچه مطالعات باستان شناسی دوران اسلامی و فراز و نشیب های آن، به بررسی محتوایی و تعاریف پرداخته و رسالت های پیش رو برای این شاخه از باستان شناسی را مورد توجه قرار دهد.باستان شناسی دوران اسلامی علمی است که در آنانواع مختلف فعالیت های پژوهشی موجود در گرایش های دیگر باستان شناسی را در بر می گیرد. در کنار آن نیز باستان شناسدوران اسلامی باید شناخت و توجه کاملی به جهان اسلام و دین و فقه اسلامی داشته باشد و از دستاوردهای علما و فقهای اسلامی و هم چنین مورخان تاریخ اسلام استفاده نماید تا بتواند با نگاهی جامع و کامل به یک اثر فرهنگی بنگرد و آن اثر را در قالب درست خود ببیند؛ تا از این رهگذر بتواند به درک بهتر تمدن اسلامی همیشه جاویدان نایل آید و هدفنهایی از این علم را باید کسب آگاهی و شناختی از انسان دانست که خود قرآن نیز بر آن تاکید دارد.

    کلیدواژگان: باستان شناسی، اسلام، باستان شناسی اسلامی، هنر اسلامی، جهان اسلام
  • ابوالفضل عالی * صفحه 133

    بخش شرقی شهرستان ماه نشان در استان زنجان، منطقه ای کوهستانی با کوه های نسبتا بلند و دره های میان کوهی است. در دامنه یکی از بلندی های این ناحیه و در دیواره پناهگاه های صخره ای موجود در رشته صخره ای موسوم به آق داش، نگاره های جالب توجهی به تصویر درآمده است. نقاشی های آق داش که تنها رنگین نگاره های شناسایی شده در استان زنجان و احتمالا شمال غرب ایران است، از لحاظ تنوع موضوعات نقش شده و تا حدودی تفاوت با سایر نقاشی های صخره ای ایران، اهمیت زیادی در مطالعه نگاره های صخره ای ایران دارد. موضوع بیشتر نقوش آق داش نقش مایه های هندسی است که در اشکال گوناگونی نقاشی شده اند. علاوه بر آن، نگاره های انسانی، جانوری و گیاهی از دیگر موضوعات به تصویر درآمده در پناهگاه های آق داش است. با توجه به شباهت بسیاری از نگاره های هندسی آق داش با نقش مایه های سفال های دوره مس سنگی غرب، شمال غرب و فلات مرکزی ایران، نیز وجود تعداد اندکی سفال های مربوط به این دوره پیرامون پناهگاه های آق داش، انتساب نقاشی های آق داش به این دوره پیش از تاریخی، بیش از هر دوره دیگری محتمل است.

    کلیدواژگان: آقداش، پناهگاه صخرهای، رنگین نگاره، نقش مایه، مس سنگی
  • فریبا شریفیان * صفحه 151

    مطالعه زبان های ایرانی باستان و میانه نقش به سزایی در روشن سازی آداب، فرهنگ و اوضاع سیاسی و اجتماعی، نیز پندارها و باورهای مردم ایران باستان دارد. شناخت فرهنگ ایران باستان و پیشینه زبان فارسی، به ویژه در زمینه واژگان تنها از طریق فارسی باستان و فارسی میانه، که فارسی نو ادامه آن ها است، کافی نیست بلکه بررسی علمی و تجزیه و تحلیل دیگر زبان های ایرانی از دوره باستان تا دوره نو ضروری است. از این میان زبان ختنی از زبان های ایرانی میانه شرقی است که مطالعه و بررسی آن در سده اخیر، به سبب ویژگی های زبانی و غنای فرهنگی و پیوستگی آن با آیین بودایی و زبان و ادب سنکسریت،گسترش چشم گیری یافته است.این زبان در ختن رواج داشته که پایگاه آیین بودا نیز بوده است.دراین پژوهش به معرفی سرزمینختن،زبان ختنیو جایگاه آن در میان زبان های ایرانی،معرفیکوتاه کتاب زمبسته(Zambasta)، که مجموعه ای از آموزه های دین بودا به زبان ختنی را در بر دارد، وزن شعر در زبان ختنی،تاریخچه مختصری از بودایی گرایی در ایران و مساله تهیگی در آیین بودا پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: زبان های ایرانی میانه شرقی، زبان سکایی، ختن، آیین بودایی، مکتب مهایانه، کتاب زمبسته
|
  • Mahmoud Heydarian *, Mohsen Zeynivand, Hamid Hariryan Page 1

    Although prehistoric periods (especially Chalcolithic) of western side of central Zagros is fairly known, Songhor and Koliyaei plains had not been sufficiently investigated neither by the foreign nor the Iranian archaeologists; however, in the course of recent investigations in 2002 and 2009, 33 chalcolithic sites were identified. Nine sites out of these thirty three ones had Dalma sherds. All these 9 sites are located close to the water resources and mostly in the hillsides, where it is easy to reach pasturelands. Considering low extent of settlements and their locations, it could be found out that there have been small sedentary or semi-sedentary villages which could satisfy their life needs by breeding herds. This paper assumes importance since it could provide valuable information on this culture and its probable interaction with its neighboring regions for us, such as Kangavar, Mahidasht, and south of Kurdistan.

    Keywords: Songhor, Koliyaei, Chalcolithic period, Dalma culture, Pottery, Central Zagros
  • Hamed Zifar *, Hamidreza Valipour, Abbas Motarjem Page 15

    Site No. 11 of Talvar dam was excavated in 2010 aimed to be salvaged and archaeologically studied. Preliminary studies indicated that there had been a nomadic area with chalcolithic pottery. Accordingly, there was a need to study the material culture (mainly pottery). In this article, first chalcolithic potteries of the area are generally presented and described; then, typology and classification of the findings are administered and comparing with the pottery data of the nearby areas, their relative dates are provided. Based on relative chronology, Tal 11 site dates to the first half of the fourth millennium B.C. (4000 to 3700 B.C) and is coincided with Dalma pottery tradition (middle chalcolithic). Tal 11, having its own local culture and pottery similarities within Talvar river basin, i.e. Tal 12 and Kalnan tepe, shows also similarities with western region of center of Iranian Plateau and Zanjan region, at least in relation with pottery tradition. Due to the types of potteries, lack of architectural traces, and deficiency of cultural deposits, it can be concluded that settlement of this area was temporary and nomadic.

    Keywords: Tal 11, Talvar River Basin, Middle Chalcolithic, Relative Chronology, Dalma Culture, Nomadic Settlement
  • Mohsen Heydari * Page 37

    One of the periods and culture in northwest of Iran which is of little attention is the period of Chalcolithic and Dalma pottery tradition. Unfortunately our information about this period is so slight and it is limited to some brief essays and reports. This pottery tradition have relatively vast extension basin from northwest to central Zagros, and it includes painted, manipulated decoration (Incised, Impressed, Punched and Adjunct), plain pottery with red slip. It seems that painted potteries are the continuation of previous period, Hjifiruz, and potteries with manipulated decoration don’t have any record in the area and probably entered this area from another area. Unluckily, although various models and views about the extension of Dalma tradition has been presented, there is no information about how it has been extended. Has the extension of this pottery been occurred by the migrations or nomad? Has the transmission of Lightness The idea been influential in the meantime or other factors? This obscurity still remains in force because of the lack of accurate territorial and extraterritorial investigations.

    Keywords: Chalcolithic period, Dalma tradition, northwest Iran, central Zagros, the basin extend
  • Gholam Shirzadeh *, Esmail Sharahi, Ghafour Kaka Page 51

    These days the role of middle- point regions is one of the important issues for archaeological researchers due to their importance in political, economic, social and cultural interactions. Archaeological surveys have important role for knowing of political and cultural changings in various regions. One of the goals of the Komijan Town survey and studying is reaching to the role of the middle- point regions during the different periods of human life in the region. Komijan Town is located between the center of Iranian plateau and Zagros. This town had had role in the cultural communications. The region has been consisted an immense plain with ranges around it. Mentioned plain is bounded on the west by Famenin Plain in Hamedan and on the south by Shaara greens valley. It has been a place of settlement for human groups in different periods in comparison with regions of piedmont and has had the main role in regional communications as well. Qara Chay River is the most important river of the region that is came at the part of the plain. Komijan Town archaeological survey carried out in 2009 in 1625 square kilometers space. At the end of the survey has identified 90 footprints relating to prehistoric era until contemporary centuries: sites, petrology and historical buildings.

    Keywords: Komijan, Archaeological survey, Iranian Plateau, Zagros, middle- point region
  • Khodakaram Mazaheri * Page 73

    Monochrome painted pottery tradition of Godin III is one of the most important pottery traditions in Bronze age of Iran that continue more than one millennium and cover throughout of west and southwest of Iran geographical scope. In this study that had done with aim of study of the  geographical scope of consecutive stages of Godin III  pottery tradition, we distinguished that this kind of pottery tradition in beginning of its appearance and simultaneous with Godin III:6 /  Susa IVA, spread in throughout central Zagros geographical scope, as in this phase, have the most spread area of distribution, moreover this phase pottery have clear relations with contemporary monochrome painted pottery tradition in Fars area, from methodology point. In other hand, a small quantity of this phase pottery was fund in Al–Hiba, ancient Lagash. We face with different situation, after end of the Godin III:6 phase. In the northern districts of distribution domain including the east of the Kuh-i Garin, eastern Pish-i Kuh and about western Pish-i Kuh, the continuous stages of the pottery tradition of Godin III, without dealing with any specific problem, have gone on until the end of this period. However, southern districts which include Pusht-i Kuh, Khuzestan and some of southern Pish-i Kuh valleys, faced different situation, so that during each of Godin's III phases in southern districts dealt with specific situation.

    Keywords: monochrome painted pottery, Godin III, Bronze Age, Central Zagros, geographical scope
  • Hossein Alizadeh *, Bahman Firouzmandi Page 93

    In the first half of the first millennium BC, the tribes inhabited in the northwest of Iran formed the Mannaean kingdom. The main reason for the formation of Mannaean government can be said to prevent the continuous attacks of Assyrian kingdom to this area. After the formation of this state, they attempted to build defensive fortifications around main places and to establish castles in mountainous impassable area. Mannaean castles were built most often from big blocks of stones without mortar. The use of semicircle solid towers and small rectangular rooms as a towers are noticeable characteristics in Mannaean tower building. In addition, in this era, the circle shape plans were preferred so that the cities could have more defensive potentials. In this paper, it is tried to explain the characteristic and important elements of military architecture of Mannaean era.

    Keywords: Archaeology, Manna, Military Architecture, Tower, Fortification
  • Reza MehrAfarin *, Sorour Khorashadi, Abbas Jame Bozorg Page 107

    Ardashir Papakan, the founder of Sassanid dynasty, emphasized to urbanism. He made a large number of cities to who pointed out most of historians and geographers of the first Islamic century. The largest and most important city of Ardashir was Gur or Ardashir Khoreh which was located in the vicinity of Firooz Abad in Fars province. This was the capital of Ardashir and also had a circular shape as like as some Parthian cities. There was located a lofty tower called Terbal in the middle of the town. It was the symbol of Anahita, the goddess of water and near it was a large palace. Islamic geographers have described the buildings of Ardashir Khoreh and also the archaeologists have dug in it in recent century. So, there are many data about this city and its installations. Ardashir Khoreh was founded after Ardeshir victory over Ardavan V and then constructed a glorious palace called Ardashir palace in the vicinity of the town and at a good climate place. This palace was Appropriate to dignity and glory of Ardashir, so, he rest in it at the end of his life and indeed, after abdication of power. Ardashir ordered to construct a strong and stable fortress on the summit of Tangab in order to maximize his small army against Ardavan`s attacks and also underpin the release of Iran.

    Keywords: Sassanid Dynasty, Ardashir Papakan, Urbanism, Ardashir Khoreh, Qale Dokhtar of Firooz Abad, Terbal
  • Sattar Khaledian *, Hossein Sedighian Page 121

    The archeology of the Islamic period is the proper subject of interest in many universities and especially Islamic countries and has created a common cultural background for many Islamic countries. One of the main arguments is defining and clear mission for the archaeology of the Islamic period, this article presents the history of archaeological studies in the Islamic period and we define this branch of archeology and its objectives are identified. In this category, like other branches of archeology, all academic and research activities carried but in addition we have paid great attention to the world of Islam and Islamic law, and the ultimate goal of science is to recognize human, human cognition is emphasized by the Qur'an.

    Keywords: Archeology, Islam, Islamic Archeology, Islamic Art, Muslim World
  • Abolfazl Aali * Page 133

    Western part of the Zanjan province in North West of Iran, is mountainous region with a relatively high mountains and the valleys between them. On the slop of one height in this region, and on the wall surfaces of rock shelters that called Agh Dash, Interesting designs is painted. The Agh Dash paintings which are the only Identified pictographs in North West of Iran, from the view point of variety of subject matters and Somewhat difference from the other rock paintings of Iran, has great importance in the study of rock arts. Subject of most designs are geometric motifs which are painted in a variety of shapes. Also human, animal, and botanical designs are the other subjects in the Agh Dash complexes. Because of the similarity between geometric painting of Agh dash and geometric patterns of chalcolithic period potteries in central, west and north of Iran, it is likely that the paintings of Agh dash date back to chalcolithic times.

    Keywords: Agh Dash, Rock Shelter, Pictograph, Motif, Chalcolithic
  • Fariba Sharifian * Page 151

    In the scientific classification of languages, Khotanese is among the Middle East Iranian languages. Although the history of recognition of Khotanese language does not exceed one hundred year, because of its lingual characteristics, cultural richness, and its integration with Buddhist customs, and Sanskrit language, its scientific study in recent century has been considerably expanded. Knowing about the ancient Iran and background of the Persian language specially its words is not only through Old and Middle Persian languages, but it is necessary to conduct a scientific study and analyze the other Iranian languages. One of these languages is called Saka-Khotanese or Khotanese which is not known for Farsi speaking people and even by scientific circles as it deserves. This research surveys the philosophy of Emptiness (ṣunyatā) according to the 7th. Chapter of The Book of “Zambasta”, a series of Khotanese Texts, including: Transcription, Translation into Persian and Notes on the proper names and some particular concepts about Buddhism.

    Keywords: khotanese, emptiness, Zambasta, Buddhism, Mahayana, Bhava