فهرست مطالب

راهبردهای مدیریت در نظام سلامت - سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1396)

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 247
  • مقالات پژوهشی
  • بهادر حاجی محمدی، عماد احمدی آرا صفحه 248
    مدیریت راهبردی در کنترل بیماری های انگلی بومی در کشور با توجه به اثرات مخربی که این انگل ها هم بر بروز بیماری های مشترک بین انسان و دام و هم بر کاهش تولیدات دامی و به خطر انداختن معیشت جامعه دارند دارای اهمیت زیادی است. فاسیولیازیس یکی از مهمترین این بیماری هاست که ناشی از ابتلای انسان و دام به ترماتودهای فاسیولاهپاتیکا و فاسیولا ژیگانتیکا بوده و جزء بیماری های انگلی باز پدید در شمال ایران و نوپدید در غرب کشور محسوب می شود (1).
    تا قبل از سال 1367 خورشیدی فاسیولیازیس انسانی در کشور تنها به صورت موارد اسپورادیک و تک گیر وجود داشت. ولی در این سال اولین همه گیری بیماری در استان گیلان و به ویژه شهرستان بندر انزلی آغاز و در بهار سال بعد به اوج خود رسید. مسئولین بهداشتی داخل کشور تعداد کل مبتلایان را در حدود 20 هزار نفر گزارش کردند و سازمان بهداشت جهانی در گزارش خود این رقم را در حدود 10 هزار نفر اعلام نمود (2). شیوع بعدی فاسیولیازیس مجددا در همان کانون قبلی و یک دهه بعد طی سال های 1377 و 1378 خورشیدی اتفاق افتاد. این اپیدمی نسبت به همه گیری قبلی کمتر ولی رقم درگیری بسیار قابل توجه بوده است و رقم 2465 نفر به صورت رسمی ثبت گزارش آلودگی وجود داشت (3،2). در همین سال ها (1377 و 1378 خورشیدی) همه گیری کوچکتری در استان کرمانشاه و شهرستان کنگاور به صورت پراکنده به عنوان اولین موارد فاسیولیازیس انسانی و در واقع نوپدیدی این بیماری در این استان و غرب کشور به حساب می آمد. همچنین طی همین سال ها مواردی از همه گیری مختصر بیماری از مازندران نیز گزارش گردید (4). طبق مطالعات انجام شده شیوع عفونت در برخی استان های کشور مانند گیلان، مازندران، تهران، کرمانشاه، اردبیل، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و لرستان بیشتر از سایرین می باشد (5).
    این انگل ها، انسان و طیف وسیعی از نشخوار کنندگان را به عنوان میزبان نهایی آلوده می کنند. این بیماری با تب و لرز، تحریکات جلدی شدید، درد سمت راست محوطه شکمی، حالت تهوع و استفراغ آغاز شده و پس از بروز این علایم، انگل مراحل ابتدایی رشد خود را در کبد طی کرده و پس از مهاجرتی چند ماهه در بافت کبد و ایجاد عوارض شدید، در مجاری صفراوی کبد بالغ می شود. بیماری در دام ها نیز خسارات زیادی به جا می گذارد. خسارات اقتصادی بیماری در دام ها شامل مرگ ناگهانی، کاهش وزن و کاهش تولیدات دامی بوده و زیان اقتصادی فراوانی را به صنعت دامپروری کشور تحمیل می کند (1).
    با توجه به عوارض سلامتی و زیان اقتصادی ناشی از بیماری، برنامه ریزی راهبردی و عملیاتی مناسب برای پیشگیری و کنترل آن ضروری است. بدین منظور ابتدا بایستی تمامی سازمان های دخیل در مدیریت این بیماری شناسایی و ضمن مشارکت گسترده تمامی آن ها، برنامه راهبردی چند ساله جهت پیشگیری و کنترل تدوین شود. این برنامه، باید شامل اهداف کلان طولانی مدت (چند ساله) و راهبردهای کلیدی مدیریت بیماری باشد. پس از تدوین برنامه استراتژیک، باید برنامه های میان مدت و عملیاتی متناسب نیز تدوین شده و وظایف و مسئولیت های هر کدام از سازمان های دخیل در مدیریت بیماری تدوین و ابلاغ شود. همچنین ضروری است مکانیسمی مناسب برای پایش میزان پیشرفت در کنترل بیماری تدوین و در طی اجرای برنامه به کار گرفته شود. علاوه بر این لازم است در طی تدوین برنامه جامع مدیریت بیماری، چارچوب ها و ابزارهای گزارش دهی عمومی طراحی شوند. همچنین ضروری است که از طریق به کارگیری مکانیسم ها و اقدامات بازاریابی اجتماعی، نسبت به افزایش آگاهی و مشارکت عمومی در مدیریت این بیماری اقدام نمود.
    کلیدواژگان: بیماری های انگلی اندمیک، فاسیولیازیس، برنامه ریزی استراتژیک
  • مهرنوش جعفری، جواد رضایی صفحه 251
    زمینه و هدف
    رهبری اصیل، یک الگوی رفتاری رهبری مبتنی بر دیدگاه های اخلاقی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه رهبری اصیل و هوش سازمانی در بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه بود.
    روش پژوهش: این پژوهش، پژوهشی کاربردی و همبستگی است. تعداد 291 نفر از کارکنان بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه در مطالعه شرکت کردند. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. داده ها با استفاده از 2 پرسشنامه استاندارد گاردنر و همکاران برای سنجش رهبری اصیل و آلبرشت برای سنجش هوش سازمانی جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار آماریSPSS 21 و آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد، بین رهبری اصیل و هوش سازمانی رابطه مثبت و معنا دار
    (525/0 =r و 001/0 >p ) وجود دارد. یعنی به کارگیری سبک رهبری اصیل در بیمارستان موجب ارتقاء سطح هوش سازمانی می شود.
    نتیجه گیری
    به کارگیری سبک رهبری اصیل، می تواند از طریق ارتقاء هوش سازمانی نتایج مطلوبی را ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: رهبری اصیل، بیمارستان، هوش سازمانی
  • ابوالفضل علیاری، محسن سید محمودی، رویا رجایی، علی قربانی، مرضیه نجفی صفحه 260
    زمینه و هدف
    یکی از ابعاد کیفیت مراقبت های سلامت به هنگام بودن مراقبت ها و ارائه مراقبت بدون تاخیر، به موقع و بدون زمان انتظار طولانی به بیمار می باشد. هدف این مطالعه بررسی میانگین زمان انتظار ویزیت متخصص طب اورژانس در بخس اورژانس بود.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی مقطعی و از نوع کاربردی است. جامعه مورد مطالعه را پرونده مصدومین حوادث ترافیکی مراجعه کننده به بخش اورژانس یک بیمارستان عمومی در شهر تهران تشکیل دادند. نمونه با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران، تعداد 114 نفر محاسبه شد. نمونه گیری به صورت نمونه گیری در دسترس انجام شد. داده های مورد نیاز با بررسی پرونده بیماران و با استفاده از چک لیست محقق ساخته جمع آوری شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش های توصیفی و شاخص های مرکزی از قبیل میانگین برای توصیف متغیرهای پژوهش و به وسیله نرم افزار SPSS 18 تحلیل شد.
    یافته ها
    در پژوهش حاضر میانگین زمان انتظار بیماران مراجعه کننده به بخش اورژانس بیمارستان 73/25 دقیقه بود. بیشترین میانگین زمان انتظار ویزیت متخصص طب اورژانس (71/50 دقیقه) مربوط به سطح تریاژ 5 و کمترین میانگین زمان انتظار مربوط به سطح تریاژ 1 با (میانگین 80/12) دقیقه بوده است.
    نتیجه گیری
    لازم است شاخص های استاندارد ملی برای میانگین زمان ویزیت متخصص طب اورژانس جهت تعیین تکلیف بیماران و شروع درمان، تدوین و به صورت مستمر ارزیابی گردد.
    کلیدواژگان: زمان انتظار، متخصص طب اورژانس، بخش اورژانس
  • رضا سپهوند، زهرا سلگی، فاطمه اکبری پشم صفحه 267
    زمینه و هدف
    ماهیت پراکنده دانش در بخش بهداشت و درمان نشان از این مطلب دارد که مدیریت دانش در این بخش تنها با تمرکز بر ابزارهای فناوری اطلاعات اثربخش نبوده و تمرکز بر ایجاد انجمن های خبرگی و توجه به عوامل موثر بر خروجی های این انجمن می تواند به عنوان یکی از راهکارهای جایگزین دانش مبتنی بر فناوری محسوب شود. که پژوهش فوق با هدف شناسایی عوامل موثر بر اثربخشی انجمن های خبرگی و در نتیجه ارائه مدلی جهت مدیریت بهتر آن ها انجام گرفته است.
    روش پژوهش: پژوهش فوق از نوع مطالعات کمی- کیفی می باشد. روش گردآوری داده ها مصاحبه بوده و داده ها از طریق مصاحبه با 25 تن از مدیران و متخصصان بیمارستان های شهر خرم آباد که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، جمع آوری شد. جهت تحلیل داده ها از روش مدل سازی ساختاری تفسیری در محیط فازی بهره گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش منجر به شناسایی 11 عامل اصلی تاثیرگذار بر اثربخشی انجمن های خبرگی شد. مدل یکپارچه اثربخشی انجمن های خبرگی در 4 سطح و طی 11 مرحله طراحی شد و فرهنگ تسهیم دانش به عنوان موثرترین عامل و سنگ بنای مدل طراحی شده شناسایی شد. همچنین مهارت و تخصص اعضای انجمن و چشم انداز و اهداف روشن سازمانی به عنوان عواملی با اثرگذاری بیشتر بر خروجی انجمن های خبرگی در سطح بعدی جای گرفتند.
    نتیجه گیری
    شناسایی فرهنگ تسهیم دانش به عنوان تاثیرگذارترین عامل بر اثربخشی انجمن های خبرگی، ضرورت توجه مدیران به ارتقاء فرهنگ تسهیم دانش جهت تبادل دانش و تجربیات و در نهایت اثربخشی هرچه بیشتر انجمن های خبرگی در مراکز درمانی را آشکار ساخت.
    کلیدواژگان: اثربخشی، انجمن خبرگی، بیمارستان آموزشی
  • مریم خیرمند، رضا خدیوی، زهرا دانا سیادت، حامد عسگری صفحه 285
    زمینه و هدف
    همواره یکی از دغدغه های اصلی سیاست گذاران و برنامه ریزان حوزه آموزش و سلامت، سنجش میزان دستیابی به اهداف تعیین شده است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر دوره آموزشی 1 ماهه کارورزی پزشکی اجتماعی در دانش، نگرش و کسب مهارت های مدیریتی، آموزشی و فردی پس از حضور در مراکز بهداشتی درمانی و جامعه انجام گرفته است.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی است که به صورت مقطعی در سال 1393 در دانشکده پزشکی اصفهان انجام شد. جامعه پژوهش 96 نفر از دانشجویان پزشکی معرفی شده به دوره کارورزی پزشکی اجتماعی بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی و پایایی آن مورد سنجش و تایید قرار گرفت. داده ها در نرم افزار SPSS 16 به صورت درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار توصیف و با آزمون کای دو تحلیل شد.
    یافته ها
    پس از گذراندن دوره بهبود مهارت های مدیریتی، ارتباطی و تقویت اعتماد به نفس به ترتیب با فراوانی 0/78 (3/81 درصد)، 0/74 (1/77 درصد) و 0/70 (9/72 درصد) از مقبولیت بیشتری در بین دانشجویان برخوردار بودند. کمتر از 0/50 درصد مشارکت کنندگان معتقد بودند که این دوره در تعمیق فراگیری های قبلی، تعیین مسیر تحصیلی آینده و فرصتی برای به اشتراک گذاردن ایده ها با پزشکان فارغ التحصیل شاغل، نقش دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد، طرح درس جدید دوره آموزشی پزشکی اجتماعی در تغییر نگرش، مهارت های مدیریتی و ارتباطی دانشجویان اثر مثبت دارد ولی نمی تواند موجب تقویت عمق فراگیری های قبلی شود و آنان را در تعیین مسیر تحصیلی آینده از طریق اشتراک ایده های شغلی با پزشکان فارغ التحصیل شاغل یاری نماید، بنابراین نیاز به بازنگری مجدد دارد.
    کلیدواژگان: پزشکی اجتماعی، نگرش، دانشجوی پزشکی، مهارت مدیریتی
  • هوشنگ گلزار، سعید طهماسبی، مراد علیزاده صفحه 295
    زمینه و هدف
    بیشتر اصلاحاتی که در نظام های سلامت دنیا صورت گرفته است در جهت افزایش کارایی، کیفیت و کنترل هزینه ها می باشد. با اجرای طرح تحول نظام سلامت، برنامه واقعی نمودن تعرفه های خدمات پزشکی با ابلاغ دستورالعمل ارزش نسبی خدمات سلامت در مهرماه 1393 آغاز گردید. یکی از مهمترین اهداف طرح تحول، کاهش پرداخت از جیب بود. مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان پرداخت از جیب بیمه شدگان تحت پوشش سازمان بیمه سلامت در بیمارستان های منتخب استان بوشهر انجام شد.
    روش پژوهش: مطالعه تحلیلی حاضر، روی پرونده های بستری بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت در بیمارستان های منتخب تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بوشهر (بیمارستان شهدای خلیج فارس، بیمارستان شهید گنجی) در ماه های تیر و مرداد، دی و بهمن 1393 به عنوان جامعه آماری و شایع ترین خدمات بستری به عنوان نمونه، انجام شده است. داده ها با استفاده از چک لیست محقق ساخته و بررسی پرونده های بیمارستانی جمع آوری، کد گذاری شده و با نرم افزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مطالعه، میانگین هزینه سهم بیمار از 1050835 ریال در دوره تیر و مرداد به 611631 ریال در دوره دی و بهمن رسیده که 00/42 درصد کاهش دارد. نتایج مطالعه نشان می دهد که با اجرای دستورالعمل ارزش نسبی خدمات، سهم سازمان بیمه سلامت از 00/79 درصد به 00/84 درصد افزایش و سهم پرداختی بیمار از 00/8 درصد به 00/4 درصد کاهش یافته است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان می دهد که دولت با افزایش منابع سلامت در طرح تحول سلامت توانسته است یکی از اهداف طرح را که کاهش پرداخت از جیب می باشد، محقق نماید.
    کلیدواژگان: ارزش نسبی، هزینه سلامت، پرداخت از جیب، بوشهر
  • راضیه منتظرالفرج، محمد امین بهرامی، جواد قدوسی نژاد، علیرضا زارعی زارگز صفحه 305
    زمینه و هدف
    هدف مطالعه حاضر، شناسایی فرصت های بهبود و ارتقاء فرآیندهای اورژانس با استفاده از نقشه برداری جریان ارزش در بیمارستان امام رضا (ع) بیرجند بود.
    روش پژوهش: این مطالعه یک پژوهش کیفی است که در سال 1396 انجام شد. داده های مورد نیاز از طریق مشاهده و مصاحبه جمع آوری گردید. زمان سپری شده برای هر اقدام، از ثبت نام تا خروج از اورژانس اندازه گیری شد و در نقشه جریان ارزش ثبت گردید. سپس در جلسه بحث گروهی با حضور پرسنل بخش اورژانس، نقشه ترسیم و تحلیل شد و منابع اتلاف شناسایی گردید و با استفاده از ابزارهای تفکر ناب، نقشه آینده جریان ارزش توسط نرم افزار Edraw Max 6.7 طراحی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کل زمان حضور فرد در اورژانس به طور میانگین 6/209 دقیقه بود که 6/143 دقیقه آن (50/68 درصد) در انتظار برای دریافت خدمات، طی شده بود. بعد از شناسایی منابع اتلاف، ابزار مناسب برای رفع آن پیشنهاد گردید. برای کاهش زمان انتظار پذیرش بیماران و کاهش ازدحام از روش «5 چرا» استفاده و هماهنگی بیشتر با مرکز مدیریت اورژانس و فعال سازی سیستم سرریز (overflow) پیشنهاد گردید. برای کاهش زمان حضور فرد در اورژانس، روش های «نظام آراستگی» و «مدیریت دیداری» پیشنهاد گردید.
    نتیجه گیری
    تفکر ناب یک رویکرد برای تحلیل فرآیندها و بهبود کارایی با تمرکز بر روی کارکنان صف است تا حداکثر ارزش را برای بیمار فراهم کند و سیر حرکت بیماران را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: اصلاح فرآیند، تفکر ناب، بخش اورژانس، نقشه برداری جریان ارزش
  • محمد امین بهرامی، ضحی دری، سمانه انتظاریان اردکانی، محمد جواد اکبریان بافقی، راضیه منتظرالفرج صفحه 315
    زمینه و هدف
    رویکردهای یادگیری دانشجویان می تواند از رویکرد یادگیری سطحی تا رویکرد یادگیری عمیق متفاوت باشد. این تفاوت ها ناشی از ادراک دانشجویان از موضوع یا محیط آموزشی، تجربه های پیشین آکادمیک یا مکانیسم ها و روش های ارزشیابی می باشد. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط رویکردهای یادگیری با درگیری تحصیلی و عملکرد کیفی در دانشجویان دانشکده بهداشت یزد بود.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر پژوهشی تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال 1396 در دانشکده بهداشت یزد انجام شده است. مجموعا 158 دانشجو در این مطالعه شرکت کردند. داده های پژوهش به وسیله پرسشنامه های رویکردهای یادگیریASSIST تیت و همکاران (1997)، درگیری تحصیلی ریو و تسنگ (2011) و عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999) جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده توسط نرم افزار SPSS 20 انجام شد.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش، به ترتیب، 5/21، 0/31 و 1/41 درصد از دانشجویان مشارکت کننده در پژوهش دارای رویکردهای یادگیری ترجیحی عمیق، سطحی و راهبردی بوده و 3/6 درصد از آن ها فاقد رویکرد یادگیری ترجیحی بودند. همچنین، میزان درگیری تحصیلی دانشجویان دارای رویکردهای یادگیری ترجیحی متفاوت با یکدیگر تفاوت معنادار آماری داشتند اما چنین یافته ای در مورد عملکرد کیفی دانشجویان مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    عدم تایید ارتباط رویکرد یادگیری دانشجویان با عملکرد کیفی آن ها می تواند ناشی از ضعف در مکانیسم ارزشیابی عملکرد دانشجویان باشد. در عین حال، به دلیل ناهمگونی زیاد در نتایج پژوهش ها در این زمینه، انجام مطالعات بیشتر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رویکرد یادگیری، درگیری تحصیلی، عملکرد آکادمیک، دانشجو
|
  • Page 247
  • Bahador Hajimohammadi, Emad Ahmadiara Page 248
    Strategic management in the control of endemic parasitic diseases is essential according to their widespread negative consequences. Fascioliasis is one of the most common diseases of this kind in Iran. Preventing and controlling of this disease requires the formulation of a suitable strategic plan with rational goals and main strategies as same as the development, implementing and monitoring of operational programs.
    Keywords: Endemic parasitic diseases, Fascioliasis, Strategic planning
  • Mehrnoosh Jafari, Javad Rezaiee Page 251
    Background
    The authentic leadership is a kind of behavioral pattern of leadership based on ethical perspectives. The purpose of this study was to investigate the relationship between authentic leadership and organizational intelligence in Imam Reza Hospital in Kermanshah.
    Methods
    This research endeavor was an applied and correlational study. 291 participants from Emam Reza hospital were selected by random sampling. Data collected by using 2 standard questionnaires (Gardner et al. for authentic leadership) and (Albrecht for organizational intelligence). Data from the questionnaires were analyzed using SPSS 21. In order to analyze the data, Pearson correlation coefficient and regression were used.
    Results
    The results showed that there is a positive correlation between authentic leadership and organizational intelligence (r = 0.525,
    p
    Conclusion
    Applying the authentic leadership style can improve the organizational intelligence.
    Keywords: Authentic leadership, Hospital, Organizational intelligence
  • Abolfazl Aliyari, Mohsen Seyed Mahmoudi, Roya Rajaee, Ali Ghorbani, Marziye Najafi Page 260
    Background
    One of the dimensions of healthcare quality is providing care without delay, in a timely manner and without a long waiting time. The aim of this study was evaluating the average waiting time for an emergency medicine specialist visit in an emergency department.
    Methods
    The present study is an applied cross-sectional study. The study population was traffic accident victim's records referred to the emergency department of a public hospital in Tehran city. Samples were calculated using the Cochran sample size formula of 114 people. Sampling was done as an available sampling. Data were collected by reviewing patient's records using a researcher-made checklist. Data were analyzed using descriptive methods and central indicators such as mean for describing research variables using SPSS 18 software.
    Results
    In this study, the average waiting time for patients referred to the emergency department of this hospital was 25.73 minutes. The highest average waiting time for an emergency medicine specialist was 50.71 minutes for a triage level of 5, and the lowest average waiting time for the triage level was 1, with an average of 12.80 minutes.
    Conclusion
    Providing national standard indicator for the average visit time of an emergency medicine specialist to determine patient's assignment and initiate treatment are required to be formulated and evaluated continuously.
    Keywords: Waiting time, Emergency medicine specialist, Emergency department
  • Reza Sepahvand, Zahra Solgi, Fatemeh Akbari Pasham Page 267
    Background
    The dispersed nature of knowledge in the health and treatment sector indicates that knowledge management in this section was not effective only by focusing on IT tools, and focusing on creating community of practice. Furthermore, paying attention to factors affecting the outcomes of this association can be considered as one of the alternative technologies to technology-based knowledge. The purpose of this study was to identify factors affecting the effectiveness of Community of Practice and provide a model for their better management.
    Methods
    This study is a quantitative- qualitative study. Data were collected by interview and data were collected through interviews with 25 managers and specialists of hospitals in Khorramabad selected by the purposeful sampling method. To analyze the data, interpretive structural modeling was used in the fuzzy environment.
    Results
    This study led to identify and extract the 11 main factors affecting the effectiveness of community of practice. An integrated model of the effectiveness of community of practice was designed at 4 levels and in 11 stages, and the knowledge of sharing culture as the most effective factor as the cornerstone of the design model, has been identified. Furthermore, the expertise of the community members and the vision and clear goals of the organization, as the factors contributing more to the output of the community of practice, were placed at the next level.
    Conclusion
    Identifying the sharing knowledge culture as the most influential factor in the effectiveness of community of practice, revealed the need for managers to promote the culture of sharing knowledge to exchange knowledge and experiences, and finally more effectiveness of expert communities of practice in health centers.
    Keywords: Effectiveness, Community of practice, Teaching hospital
  • Maryam Kheirmand, Reza Khadivi, Zahra Dana Siadat, Hamed Asgari Page 285
    Background
    One of the main concerns of policy makers and planners in the field of education and health has been to measure achievement of goals. The purpose of this study was to investigate the effect of a one-month course of social medicine internship on knowledge, attitude and acquiring management, educational and individual skills after attending health centers and community.
    Methods
    This applied cross-sectional study was conducted in Isfahan Medical School in 2014. The research community consisted of 96 medical students introduced to the social medicine internship course that were selected by the census method. The research instrument was a researcher-made questionnaire that its validity and reliability were assessed and confirmed. Data were described by frequency, mean and descriptive standard deviation and analyzed by Chi-Square test (χ 2) in SPSS 16 software.
    Results
    After passing the course, the improving period of management skills, communication and strengthen confidence with the frequency of 78 (81.3 %), 74 (77.1 %) and 70 (72.9 %) were more acceptable among the students. Less than 50 % of participants believed that this course was effective in the depth of previous trainings, determination of future educational path and facilitates an opportunity to share ideas with graduated doctors.
    Conclusion
    The results of the study showed that the new lesson plan of the social medicine course is effective in changing the attitude, management and communication skills of students; however, it cannot enhance the previous learning depth and determine the future educational path through participation of job ideas with graduated doctors. Therefore, it needs to be redefined.
    Keywords: Social medicine, Attitude, Medical student, Management skill
  • Houshang Golzar, Saeid Tahmasebi, Morad Alizadeh Page 295
    Background
    Most of the reforms that have taken place in world health systems are aimed at increasing the efficiency, quality, and control of costs. By implementing the health system reform plan, the actual plan of medical services tariffs by communicating the relative value of health services instruction on October 2014 was started. One of the most important goals of the reform plan was to reduce out of pocket payment. This study was conducted to determine the amount of out of pocket payment of insured people covered by the health insurance organization in the selected hospitals in Bushehr province.
    Methods
    The present analytical study was conducted on insured people hospitalization cases of health insurance organization in selected hospitals affiliated to Bushehr University of Medical Sciences (Persian Gulf Martyrs Hospital, Shahid Ganji Hospital) in July, August, January, and February 2014 as the statistical population and the most common services used as the statistical sample. The data were collected using a researcher-made checklist and investigating the hospital records coded and analyzed by SPSS 20 software.
    Results
    According to the results of the study, the average cost of the patient's share was 1050835 Rials in July, August to 611631 Rials in January, and February, which decreased by 42.00 %. The results of the study show that by implementing the relative value of services instruction, the share of the health insurance organization increased from 79.00 % to 84.00 % and the share of the patient's payments decreased from 8.00 % to 4.00 %.
    Conclusion
    The results of the study show that the government has been able to achieve one of the goals of the health reform plan, which is reducing the out of pocket payment, by increasing health resources.
    Keywords: Relative value, Health cost, Out of pocket, Boushehr
  • Razieh Montazeralfaraj, Mohammad Amin Bahrami, Javad Ghodosinejad, Alireza Zareie Zargaz Page 305
    Background
    This study aimed to identify improvement opportunities in emergency department processes by value-stream mapping in Imam Reza hospital of Birjand.
    Methods
    This qualitative study was carried out in 2017. Data were collected through observation and interviews. Time consumed for each step from registration to disposal was measured and documented on the value-stream map. Then in a group discussion session consisted of emergency personnel, the value-stream map was drawn and analyzed and the source of waste were identified. It was designed using Lean thinking techniques, and Edraw Max 6.7 software.
    Results
    The results showed that the total attendance time in the emergency department was an average of 216.29 minutes, 143.6 minutes of which was spent on waiting for receiving services. After investigating the sources of waste, a suitable solving tool was proposed. In order to reduce the waiting time for reception and overcrowding, the "5Whys" method was used and further coordination with the Emergency Management Center and activation of overflow system was suggested. To reduce attendance time in the emergency department, "visual management" and "arrangement system "methods were proposed.
    Conclusion
    The Lean thinking system is an approach to analyze processes and improve efficiency by focusing on the staff in order to provide the maximum value to the patient and improve patient's progress.
    Keywords: Process modification, Lean thinking, Emergency department, Value-stream mapping
  • Mohammad Amin Bahrami, Zoha Dori, Samaneh Entezarian Ardekani, Mohammad Javad Akbarian Bafghi, Razieh Montazeralfaraj Page 315
    Background
    Students’ approaches to learning are vary from surface to deep approaches. These differences may be related to students’ perceptions from subject or educational environment, their prior academic experiences or performance assessment mechanisms. This study was aimed to examine the students’ Approaches to learning and its relationship with their academic engagement and qualitative performance in Yazd public health school.
    Methods
    This analytical study was done cross-sectional during 2017-2018 in Yazd public health school. A total of 158 students contributed in the study. The required data was gathered by ASSIST (Tait, et al. 1997) as a measurement for learning approaches; Reeve & Tseng (2011) academic engagement and Pham & Taylor (1999) academic performance questionnaires. Data analysis was done through SPSS 20.
    Results
    Our results showed that 21.5, 31.0 and 41.1 percent of participants have the preferred deep, surface and strategic learning approach, respectively and 6.3 % of them have no any preferred learning approach. Also, academic engagement scores of students with different approaches to learning were statistically different but the same result was not confirmed about students’ qualitative performance.
    Conclusion
    Disapproval of the relationship between students’ approaches to learning and their qualitative performance can be attributed to the students’ performance assessment mechanisms. At the same time, due to the heterogeneity in the results of studies in this field, further studies are considered necessary.
    Keywords: Learning approach, Academic engagement, Academic performance, Student