فهرست مطالب

علوم گیاهان زراعی ایران - سال چهل و نهم شماره 1 (بهار 1397)

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و نهم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/27
  • تعداد عناوین: 16
|
  • زهره دیانت مهارلویی، کاظم پوستینی * صفحات 1-10
    شوری خاک از جمله عوامل محدود کننده عملکرد محصولات زراعی در جهان و ایران به شمار می رود. به منظور ارزیابی تاثیر غلظت های مختلف شوری (شاهد و 12 دسی زیمنس بر متر) بر ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک 10 رقم یونجه، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. نتایج نشان داد تنش شوری سبب کاهش معنی دار وزن گیاه، غلظت پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم ارقام مختلف یونجه گردید و این کاهش در سطوح بالاتر تنش شوری، شدیدتر بود. میزان سدیم گیاه در نتیجه تنش شوری افزایش یافت. علاوه بر این ارقام متحمل در مقایسه با ارقام حساس با بالا نگه داشتن نسبت پتاسیم به سدیم در شاخساره و ریشه عملکرد مناسب-تری را در شرایط تنش شوری از خود نشان دادند .ارقام متحمل به شوری سدیم کم تری را به بافت های بالایی خود انتقال می دهند. غلظت یون پتاسیم اندام های هوایی همبستگی مثبت و معنی داری (762/.) با ماده خشک کل بوته داشت و همچنین همبستگی منفی و معنی داری بین ماده خشک کل بوته و غلظت یون سدیم ریشه و بخش هوایی (831/-) وجود داشت و نسبت پتاسیم و سدیم اندام های هوایی در بین صفات مورد مطالعه همبستگی مثبت و معنی داری (835/.) را ماده خشک کل بوته ارقام نشان داد. با توجه به همبستگی منفی و معنی داری بین غلظت سدیم و کلروفیل می توان گفت متابولیسم گیاه تحت تاثیر تنش شوری قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: یونجه، شوری، نسبت پتاسیم به سدیم، رنگدانه های فتوسنتزی
  • مریم حیدری، علیرضا طالعی *، علیرضا عباسی صفحات 11-27
    تنش خشکی، یکی از مهمترین تنش های محیطی است که تاثیر منفی در تمام مراحل رشد و نمو گیاه، به خصوص مرحله جوانه زنی بذر می گذارد. به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر جوانه زنی بذور ژنوتیپ های مختلف لوبیا، 40 ژنوتیپ لوبیای معمولی در چهار سطح تیماری تنش خشکی ( شاهد، 4- ، 8- و 12- بار پلی اتیلن گلیکول 6000) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سال 1393 با سه تکرار مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش معنی دار درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن تر و خشک ریشه چه و وزن تر و خشک ساقه چه می شود. به منظور مطالعه آثار بیوشیمیایی مقاومت به تنش خشکی در مرحله جوانه زنی سه ژنوتیپ 18 ، 25 ، 28 حاصل از غربالگری تست جوانه-زنی و رقم تجاری یاس در چهار سطح تیماری تنش خشکی (شاهد، 2- ، 4- و 8 - ) مورد بررسی قرار گرفتند. آنزیم های مورد بررسی در مرحله جوانه زنی کاتالاز و گایاکول پراکسیداز بودند، که ژنوتیپ 1189 دارای بیشترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز و گایاکول پراکسیداز نسبت به شاهد خود بود، همچنین ژنوتیپ 916 دارای کمترین میزان فعالیت این آنزیم ها بود. با بررسی صفات مورد مطالعه و شاخص ها، ژنوتیپ 1189 با مد نظر قرار دادن خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی بهتر در قیاس با سایر ژنوتیپ ها و رقم یاس به عنوان شاهد در مرحله جوانه زنی به تنش خشکی متحمل بوده و به عنوان بهترین ژنوتیپ در شرایط این پژوهش معرفی می شود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، لوبیا، مولفه های جوانه زنی، آنزیم های آنتی اکسیدانت
  • عباس زینالی، امیر رضا صادقی بختوری، وحید سرابی * صفحات 29-43
    به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کودی نیتروژن و گوگرد بر خصوصیات کمی و کیفی دانه ی کرچک، آزمایشی در مزرعه ی تحقیقاتی دانشکده ی کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال 1394 انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش شامل کود نیتروژن در چهار سطح صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار و گوگرد در پنج سطح صفر، 20، 40، 60 و 80 کیلوگرم در هکتار بودند. نتایج نشان داد که کاربرد سطوح بالای کود نیتروژن (100 و 150 کیلوگرم در هکتار) منجر به تولید بیشترین مقادیر عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، درصد و عملکرد روغن بذر و مقدار مناسب درصد پروتئین خام بذر در کرچک می شود. در مقابل، کاربرد 40 کیلوگرم گوگرد در هکتار برای رسیدن به حداکثر مقادیر در عملکرد دانه، شاخص برداشت، درصد و عملکرد روغن بذر کافی بود. کاربرد کود گوگرد تاثیر معنی داری روی میزان پروتئین خام بذور نداشت. بیشترین کارائی زراعی نیتروژن و گوگرد به ترتیب با کاربرد 150 کیلوگرم نیتروژن و 40 کیلوگرم گوگرد در هکتار بدست آمد. در بررسی اثرات متقابل کودی نیز کاربرد 150 کیلوگرم کود نیتروژن به همراه 60 کیلوگرم گوگرد در هکتار منجر به تولید بیشترین عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و عملکرد روغن بذور کرچک شد. نتایج کلی این آزمایش نشان داد که حضور توام عناصر نیتروژن و گوگرد در محیط اطراف ریشه ی کرچک می تواند موجب افزایش سطح برگ، فتوسنتز و وزن خشک در طول فصل رشد، عملکرد دانه و روغن آن در انتهای فصل رشد شود.
    کلیدواژگان: برهمکنش کودی، دانه های روغنی، عملکرد دانه و اجزای آن، عناصر پرمصرف
  • مریم صفدریان، حسین عسکری، مسعود سلطانی نجف آبادی *، قربانعلی نعمت زاده صفحات 45-56
    به منظور بررسی اثر ریزوباکتری های محرک رشد گیاه بر مقاومت به شوری گندم در مرحله رشد رویشی، تعدادی جدایه از خاک های ریزوسفری گیاهان شورپسند، منطقه بیابانی اصفهان و گلستان با شوری بیش از 100 میلی مولار جداسازی و از نظر تحمل به تنش شوری، صفات حل کنندگی فسفات، تولید اکسین، سیدروفور و سیانید هیدروژن غربالگری شدند. از بین 50 جدایه بدست آمده،10 جدایه متحمل به شوری بین20-5 درصد بوده و تعداد 8 جدایه قادر به انحلال فسفات نامحلول (2012-188) میکرو گرم بر میلی لیتر و 6 جدایه هم مولد اسید ایندول-3-استیک (1/4-7/121) میکرو گرم بر میلی لیتر بودند. دو جدایه سیدروفور تولید نموده و هیچ یک از جدایه ها توان تولید سیانید هیدروژن را نداشتند. اثر 10 جدایه باکتری متحمل به شوری و دو سطح صفر و 100 میلی مولار شوری بر روی رشد گندم تحت تنش شوری 100 میلی مولار در مراحل اولیه رشد رویشی رشد انجام شد. نتایج تاثیر باکتری های محرک رشد بر وزن خشک ریشه و ساقه، وزن خشک کل، میزان اتیلن در شرایط تنش شوری روی رقم قدس گندم نشان داد که تلقیح با باکتری های منتخب در تعدیل اثرات مضر شوری در دوره رشد رویشی گندم موثر بود. در تلقیح با جدایه 88 (بهترین جدایه از نظر افزایش رشد در تنش شوری) وزن خشک کل (261درصد)، وزن خشک ساقه (390 درصد) و ریشه (270 درصد) در مقایسه با تیمار شاهد افزایش و میزان اتیلن (24درصد) کاهش یافت.
    کلیدواژگان: اتیلن، اکسین، باکتری محرک رشد، شوری، گندم
  • مهین افضلی، جواد طایی سمیرمی *، مهدیه امیری نژاد صفحات 57-64
    به منظور ارزیابی مدل WOFOST در الگوی کشت تابستانه مناطق گرمسیری برای تخمین عملکرد ذرت دانه ای (Zeo maize) در منطقه جیرفت انجام گردید. پایگاه داده های ورودی مدل شامل داده های آب و هوا (تشعشع خورشیدی، درجه حرارت حداقل و حداکثر و بارندگی)، داده های گیاه (مراحل فنولوژیک، عملکرد دانه، زیست توده)، داده های خاک (ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک) می باشد. متغیرهای زمان وقوع مراحل فنولوژیک، ماده خشک در هر مرحله، عملکرد و زیست توده از یک آزمایش مزرعه ای که به منظور مقایسه ارقام و تاریخ های مختلف کاشت انجام گرفته بود، ثبت گردید. در مرحله بعد مدل براساس داده های واقعی واسنجی و ارزیابی گردید. نتایج نشان داد مقادیر ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) برای عملکرد دانه، زیست توده و شاخص برداشت به ترتیب 06/9، 24/4 و 11/10 می باشد. مقدار ضریب کارایی مدل (E) برای عملکرد دانه، زیست توده و شاخص برداشت برای سال اول به ترتیب 99/0، 87/0 و82/0 بود، که بیانگر دقت بالای مدل در شبیه سازی عملکرد و زیست توده است. به طورکلی نتایج حاصل از ارزیابی مدل WOFOSTنشان داد که این مدل از کارایی مناسبی درشرایط آب و هوایی نیمه گرمسیری منطقه جیرفت برخوردار است و نتایج شبیه سازی شده مطابقت خوبی با مقادیر اندازه گیری شده دارند.
    کلیدواژگان: ذرت، اقلیم نیمه گرمسیری، جیرفت، مدلسازی، WOFOST
  • خسرو عزیزی *، جمشید نظری، محمد فیضیان، روح الله حیدری صفحات 65-75
    نوع جمیعت، اقلیم و تراکم روی خصوصیات مختلف گیاه دارویی ماریتیغال تاثیر به سزایی دارند. از این رو تاثیر دو اقلیم معتدل و سردسیر بر چهار جمیعت بومی جمع آوری شده از شوش، پل دختر، خرم آباد، الشتر و یک رقم زراعی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در چند سال و چند مکان مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین آزمایشی در قالب طرح کرت های خرد شده شامل سه تراکم 6، 8 و10 بوته در مترمربع به عنوان کرت فرعی و جمیعت های ماریتیغال به عنوان کرت اصلی به مدت دو سال 1394-1393 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد اقلیم تاثیر معنی داری بر ارتفاع بوته، عملکرد دانه و میزان ماده موثره سیلی بین داشت. اثرات متقابل منطقه کاشت و جمیعت نشان داد بیشترین میزان سیلی مارین (21 میلی گرم در گرم وزن خشک دانه) و سیلی بین (2/4 میلی گرم در گرم وزن خشک دانه) در جمیعت بومی الشتر و در اقلیم سردسیر الشتر به دست آمد. همچنین بیشترین ارتفاع بوته، عملکرد دانه و بیولوژیک از تراکم 8 بوته در مترمربع به دست آمد، ولی تراکم تاثیری بر میزان ماده موثره سیلی مارین نداشت.
    کلیدواژگان: سیلی مارین، سیلی بین، شرایط آب و هوایی، جمعیت
  • علیرضا حسن فرد، احمد نظامی *، محمد کافی، جعفر نباتی صفحات 77-88
    کشت پاییزه گیاهان سرمادوست منجر به بهبود عملکردشان می شود، باوجود این در خصوص تحمل به سرمای توده های باقلای بومی جهت کشت پاییزه اطلاعات اندکی در دسترس می باشد. به این منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار تحت شرایط کنترل شده اجرا شد و طی آن دو توده باقلا (بروجرد و نیشابور)، در معرض دماهای یخ زدگی (صفر، 4-، 8-، 12-، 16-، 20-، 24- درجه سانتی گراد) قرار گرفتند. با کاهش دما درصد نشت الکترولیت ها در هر سه اندام برگ، ساقه و مریستم افزایش یافت، باوجود این در اندام برگ و مریستم کاهش دما تا دمای 12- درجه سانتی گراد تاثیر چندانی بر درصد نشت الکترولیت ها نداشت و با کاهش بیشتر دما درصد آن افزایش یافت و در دمای 20- درجه سانتی گراد به حداکثر رسید. در هر دو توده بروجرد و نیشابور بالاترین LT50el را اندام ساقه (به ترتیب 9/12- و 1/12- درجه سانتی گراد) داشت، درصورتی که دمای کشنده بر اساس 50 درصد نشت الکترولیت ها از برگ توده های بروجرد و نیشابور به ترتیب در دماهای 7/16- و 6/15- درجه سانتی گراد و در مریستم آن ها به ترتیب در دماهای 0/16- و 8/16- درجه سانتی گراد اتفاق افتاد. هرچند که بین درصد نشت الکترولیت ها از اندام های گیاه باقلا با درصد بقاء همبستگی منفی و معنی داری مشاهده شد، ولی دو اندام برگ و ساقه توده نیشابور، در LT50su مشابه با توده بروجرد (6/13- درجه سانتی گراد) درصد نشت الکترولیت های بیشتری داشتند، درحالی که در شرایط مذکور در توده بروجرد، درصد نشت الکترولیت ها از مریستم بیشتر بود. دو توده باقلا توانایی تحمل به دماهای یخ زدگی تا 12- درجه سانتی گراد را در شرایط کنترل شده نشان دادند.
    کلیدواژگان: بقاء، خوسرمایی، دمای پنجاه درصد کشندگی گیاهان، ساقه، مریستم
  • ابراهیم امیری *، اباسلط رستمی اجیرلو صفحات 89-97
    یکی از راهکارها جهت حصول عملکرد مطلوب در شرایط کم آبیاری، انتخاب رقم مناسب با توجه به شرایط هر منطقه می باشد. براین اساس آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار در دشت مغان در سال های 1394 و 1395 بر روی گیاه گوجه فرنگی اجرا شد. تیمارها شامل آبیاری نرمال، قطع آبیاری در مرحله رشد رویشی، قطع آبیاری در مرحله گلدهی و قطع آبیاری در مرحله رشد میوه ها به عنوان کرت های اصلی و ارقام تجاری گوجه-فرنگی شامل سوپربیتا، 08 (واریته هیبرید پربازده، میوهایی با اندازه متوسط، بازارپسندی مطلوب و مقاومت بالا به شرایط انبارداری) و متین به عنوان کرت های فرعی بودند. نتایج حاصل از مقایسه میانگین داده ها نشان دادند که قطع آبیاری در هر مرحله موجب کاهش رشد، عملکرد و اجزای آن به میزان 11 برابر در تمامی ارقام در مقایسه با تیمار آبیاری نرمال شد. بطوریکه بالاترین میزان عملکرد (46/69 تن در هکتار) و اجزای آن (تعداد میوه در هر بوته: 66/61، وزن متوسط میوه: 220 گرم، قطر میوه: 6/5 سانتی متر و بیوماس: 68/73 تن در هکتار) در تیمار آبیاری نرمال مربوط به رقم تجاری 08 و پایین ترین مقادیر آنها در زمان قطع آبیاری در مراحل گلدهی و رشد میوه ها مربوط به رقم متین می باشد. بنابراین بر اساس نتایج تحقیق حاضر در شرایط دشت مغان رقم 08 (با توجه به نتایج حاصل از صفات مربوط به عملکرد، اجزای عملکرد و صفات مورفولوژیک در هر دو شرایط آبیاری نرمال و قطع آبیاری) برترین رقم و رقم متین حساس ترین رقم به قطع آبیاری است.
    کلیدواژگان: بحران آب، تولید، خشکی، گوجه فرنگی
  • سهیلا نیکزاده طالبی، علی اعلمی *، مسعود اصفهانی، علی اکبر عبادی صفحات 99-113
    جوانه زنی پیش از برداشت یکی از عوامل کاهش دهنده عملکرد و کیفیت دانه برنج در شرایط آب و هوایی مرطوب و مصادف با بارندگی در زمان برداشت محصول می باشد. در این تحقیق 34 رقم بومی و اصلاح شده ایرانی و خارجی برنج از نظر جوانه زنی پیش از برداشت (در شرایط زنده) و برخی صفات مرتبط با آن مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ارقام مورد بررسی از لحاظ جوانه زنی پیش از برداشت و سایر صفات دانه، دارای اختلاف بسیار معنی داری بودند. ضرایب همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی درصد جوانه زنی پیش از برداشت با میزان فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز همبستگی مثبت و بالایی را نشان دادند که حاکی از اثر معنی دار این آنزیم بر جوانه زنی پیش از برداشت می باشد. تجزیه خوشه ایبه روش وارد ارقام مورد بررسی را در سه گروه قرار داد. گروه اول شامل 24 رقم و گروه های دوم و سوم به ترتیب شامل 4 و 6 رقم بودند. در مجموع اعضای گروه اول و دوم از لحاظ درصد جوانه زنی پیش از برداشت، کمترین مقادیر و مقاوم ترین ارقام و گروه سوم با بیشترین درصد جوانه زنی، حساس ترین ارقام بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که برخی از ارقام بومی با دارا بودن مقاومت بالا به جوانه زنی پیش از برداشت، پتانسیل معرفی جهت استفاده در برنامه های به نژادی را دارند.
    کلیدواژگان: برنج، تجزیه خوشه ای، رگرسیون گام به گام، وراثت پذیری عمومی
  • الیاس آریاکیا *، حمیدرضا کریمی، محمدرضا نقوی، نجمه یزدانفر، سید ابوالحسن شاهزاده فاضلی صفحات 115-123
    جنس آلیوم با بیش از 850 گونه، دربرگیرنده 121 گونه ایرانی می باشد. با وجود مصرف بالای برگ آلیوم در ایران تاکنون در خصوص ارزیابی محتوای اسانس برگ آنها در شرایط زراعی تحقیق قابل توجهی صورت نگرفته است. در این تحقیق محتوای اسانس برگ چهار گونه آلیوم مربوط به زیرجنس و بخش Allium با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرام متصل به طیف سنج جرمی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که برگ های تازه گونه های مورد مطالعه آلیوم حاوی اسانس، متشکل از ترکیبات قابل توجه و متنوعی می باشند که از لحاظ کمی و کیفی بسیار متفاوت، و به لحاظ تغذیه ای و دارویی می تواند حائز اهمیت باشند. تعداد 68، 21، 29 و 31 عدد ترکیب به ترتیب در اسانس گونه های پیازچه (A. fistulosum)، تره ایرانی (A. iranicum)، تره فرنگی (A. porrum) و سیر (A. sativum) و مجموع 127 ترکیب مختلف در زیرجنس و بخش Allium مشاهده شد. تری سولفید دی پروپیل (34%) و 1، 2، 4-تری تیولان 3،5-دی اتیل (16%) در A. iranicum، دی آلیل دی سولفید (46%) و تری سولفید دی -2- پروپنیل (11%) در گونه A. sativum ، تری سولفید دی پروپیل (%43/13)، دی آلیل دی سولفید (%38/10) و دی سولفید دی پروپیل (%93/8) در گونه A. fistulosum، و ان-هگزادکانوئیک اسید (%74/11)، دی سولفید دی پروپیل (%38/10) و تری سولفید دی-پروپیل (%26/8) در گونه A. porrum عمده ترین ترکیبات اسانس برگ را تشکیل دادند. با توجه به تنوع بالا در ترکیبات اسانس گونه های مورد مطالعه، می توان از نتایج پژوهش حاضر در مطالعات کموتاکسونومیک آلیوم ها و برنامه های اصلاحی آنها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آلیوم، کموتاکسونومی، تنوع، اسانس، دستگاه گاز کروماتوگرام متصل به طیف سنج جرمی
  • مریم رجبیان، جعفر اصغری *، سید محمدرضا احتشامی، بیژن یعقوبی صفحات 125-141
    به منظور ارزیابی ت ا ثیر علف کش ها بر مدیریت علف های هرز و عملکرد دانه ژنوتیپ های مختلف برنج، آزمایشی در سال زراعی 96-95 در م و سسه تحقیقات برنج کشور واقع در شهرستان رشت انجام گرفت. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. کرت های اصلی شامل پنج سطح مدیریت علف هرز به صورت 1- مصرف متوالی پندیمتالین، بن سولفورون متیل، سای هالوفوپ بوتیل 2- مصرف متوالی پندیمتالین، بن سولفورون متیل، سای هالوفوپ بوتیل 3- مصرف متوالی پرتیلاکلر، بن سولفورون متیل، پروپانیل، 4- مصرف متوالی پرتیلاکلر، بن سولفورون متیل، پروپانیل به همراه 5- شاهد آلوده به علف هرز (بدون مصرف علف کش) تحت جامعه طبیعی علف های هرز و کرت های فرعی نیز شامل 10 ژنوتیپ برنج بودند. نتایج نشان داد که اثر ژنوتیپ، مدیریت علف هرز و اثر متقابل آن ها بر تمامی صفات مورد ارزیابی شامل زیست توده علف های هرز، ارتفاع بوته، اجزای عملکرد و عملکرد دانه برنج معنی دار بود. ژنوتیپ های برنج واکنش های متفاوتی را از نظر صفات مورد بررسی در هر سطج مدیریت علف هرز نشان دادند که علت این امر به توانایی رقابتی متفاوت ارقام نسبت داده می شود. تمامی تیمارهای علف کشی سبب کاهش معنی دار زیست توده علف های هرز و افزایش عملکرد دانه در تمامی ژنوتیپ ها در مقایسه با شاهد آلوده به علف هرز شدند؛ با این وجود تیمار مصرف متوالی پرتیلاکلر، بن سولفورون متیل، پروپانیل با دارا بودن کمترین زیست توده علف های هرز و بالاترین کارآیی کنترل آن ها و همچنین بالاترین میزان عملکرد دانه در تمامی ژنوتیپ ها ، بهترین ترکیب علف کشی جهت کنترل مطلوب علف های هرز بوده و به نظر می رسد که بتواند جایگزین مناسبی برای وجین دستی به منظور کاهش هزینه های کارگری و اقتصادی تر نمودن تولید برنج باشد.
    کلیدواژگان: بن سولفورون متیل، پرتیلاکلر، پروپانیل، پندیمتالین، سای هالوفوپ بوتیل
  • فاطمه قهرمانی پیرسلامی، افراسیاب راهنما *، محمدرضا سیاهپوش، سعید برومند نسب صفحات 143-154
    به منظور بررسی تاثیر سه روش آبیاری شامل سطحی (I1)، بارانی (I2) و بارانی همراه با شستشوی برگ ها (I3)، و سطوح مختلف شوری معادل 9/2 (شاهد)، 5/3، 1/4 و 7/4 و 3/5 دسی زیمنس بر متر بر عملکرد دانه و برخی صفات مورفوفیزیولوژیک ذرت، آزمایشی مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392 در دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. برای اعمال شوری از روش آبیاری بارانی با ایجاد سطوح شوری حداقل و حداکثر روی دو خط لوله موازی در طرفین مزرعه استفاده شد، به طوری که هم پوشانی آبپاش ها منجر به ایجاد شیب خطی شوری شد. روش آبیاری I3و I2به ترتیب با 4750 و 4160 کیلوگرم در هکتار دارای بیشترین و کمترین عملکرد دانه بود. افزایش شوری آب باعث کاهش معنی دار هدایت روزنه ای، شاخص کلروفیل، شاخص سطح برگ، غلظت پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم برگ شد و مقادیر کاهش این صفات در آبیاری بارانی بیشتر بود. گیاهان تحت تیمار آبیاری بارانی و سطحی به ترتیب با میانگین 2/18 و 1/15 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک دارای بیشترین و کمترین غلظت یون سدیم بودند. براساس یافته های این پژوهش، مقادیر آستانه شوری آب برای بیشتر صفات و در هر سه روش آبیاری در حدود 1/4 دسی زیمنس بر متر شناخته شد. با توجه به محدودیت و شور و نیمه شور بودن منابع آبی کشور، شاید بتوان از روش آبیاری بارانی همراه با شستشوی برگ هابرای محصولات ردیفی مانند ذرت با حداقل کاهش عملکرد دانه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آبیاری بارانی، آبیاری سطحی، جذب برگی، سدیم
  • سعید امینی، رضا معالی امیری *، ولی الله محمدی صفحات 155-165
    در این آزمایش برخی پاسخ های فیزیولوژیکی مانند نشت الکترولیتی غشا (ELI) و بیان نسبی ژن های گیرنده کینازی (RLK)، فاکتور رونویسی پاسخ به اتیلن (ERF)و گیرنده غشای واکوئل 6 ( (VSR-6به کمک واکنش زنجیره ای پلیمراز در زمان واقعی تحت تنش سرما (4 ̊C) و تیمار نانوذره تیتانیوم دی اکسید TiO2 NPs(با غلظت پنج میلی گرم بر لیتر) در دو ژنوتیپ حساس (ILC533) و متحمل (Sel96Th11439) نخود زراعی (Cicer arietinum L.) بررسی شد. تحت تنش سرما نانوذرات باعث کاهش معنی دار در میزان ELI شده به طوری که ژنوتیپ متحمل میزان ELI پایین تری در مقایسه با ژنوتیپ های حساس نشان داد. بنابراین نانوذرات استفاده شده نه تنها خسارتی به غشای سلول وارد نمی کند بلکه تحت تنش سرما سبب کاهش خسارت ها نیز می شود. گیاهان متحمل در مقایسه با گیاهان حساس و همچنین گیاهان تیمار شده با نانوذرات در مقایسه با گیاهان شاهد افزایش معنی داری در بیان نسبی ژن های RLK، ERFو VSR-6نشان دادند. بیان این ژن ها احتمالا در بقا یا بازیابی گیاه تحت تنش موثر می باشد زیرا به موازات آن خسارت های سلولی (ELI) که در نتیجه گونه های فعال اکسیژن شکل می گیرد، کاهش می یابد. بنابراین افزایش بیان سریع و موقت این ژن ها می تواند به عنوان نشانگر فرایند سازگاری نخود به تنش سرما محسوب شود. این یافته که گیاهان نخود تیمارشده با نانوذره TiO2 تحمل بیشتری به تنش سرما نشان می دهند، کاربرد جدیدی برای نانوذرات ایجاد کرده و ممکن است منجر به ایجاد عملکرد پایدار تحت تنش در این گیاه شود.
    کلیدواژگان: نخود، تنش سرما، نانوذرات TiO2، شاخص خسارت، بیان ژن
  • آناهیتا شریعت، قاسم کریم زاده *، محمدحسن عصاره، جواد هادیان صفحات 167-177
    مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.) گیاه بومی و انحصاری ایران و از خانواده نعناعیان می‏باشد. این گیاه کاربردهای فراوانی در صنایع غذایی، آرایشی - بهداشتی و دارویی دارد. در این پژوهش، تنش خشکی در مرحله گلدهی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه اجرا گردید. تیمارها، پنج زمان نمونه برداری (شاهد، 3، 6، 9 و 12 روز) به فواصل سه روز بودند که بعد از قطع آبیاری اعمال گردید. رطوبت حجمی خاک و تعدادی صفات فیزیولوژیک نظیر پتانسیل آبی برگ، محتوای نسبی آب برگ، رنگیزه های گیاهی، قندهای محلول و پرولین اندازه‏گیری شد. بررسی نمایه متابولیتی نشان داد که بعضی از متابولیت‏ها نظیر رزمارینیک اسید، کافئیک اسید، اورسولیک اسید و کارنوزیک اسید و نیز قندهای محلول، پرولین متاثر از تنش خشکی بوده و افزایش معنی‏داری یافتند. مقدار بازده اسانس و نیز تیمول به عنوان مهمترین و فراوانترین ترکیب موجود در اسانس مرزه سهندی، افزایش معنی‏داری نشان داد، اگرچه مقدار کمی بعضی از ترکیبات دیگر موجود در اسانس، نظیر کارواکرول، گاماترپینن و پاراسیمن در اثر تنش خشکی کاهش یافت. نتایج این تحقیق بیانگر این است که گیاه مرزه علاوه بر افزایش تنظیم کننده های اسمزی نظیر قندهای محلول و پرولین با تغییر در ترکیبات ثانویه موجود در اسانس و عصاره توانسته است خشکی را تحمل نماید. در مجموع نمایه متابولیتی و خصوصیات فیزیولوژیکی، ما را به درک وسیعتری از مکانیسم های مرزه در سطح متابولومیکی هدایت خواهد نمود.
    کلیدواژگان: مرزه، نمایه متابولیتی، بازده اسانس، متابولیت های ثانویه، عصاره الکلی
  • جعفر گلستانیان، یونس شرقی، حسین زاهدی، سیدعلی علوی اصل ، سید علی محمد مدرس ثانوی * صفحات 179-188
    به منظور بررسی اثر سیلیکات کلسیم بر مقاومت به تنش شوری در چهار رقم کلزا آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه ی تحقیقاتی دانشکده ی کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تنش شوری از شروع گلدهی به بعد در سطوح شاهد ، شوری 5 و 10 دسی زیمنس بر متر، کاربرد سیلیکات کلسیم شامل شاهد و هشت کیلوگرم در هکتار و ارقام کلزا شامل زرفام، ساری گل، هایولا و RGS بودند. کاربرد سیلیکات کلسیم همزمان با آبیاری گلدان ها انجام شد. نتایج نشان داد رقم ساریگل در شرایط بدون تنش و زرفام در شرایط تنش شدید با اختلاف 67 درصد بیشترین و کمترین عملکرد دانه را داشتند. همچنین کاربرد سیلیکات کلسیم توانست شاخص برداشت را هشت درصد افزایش دهد. در شرایط تنش شدید وزن خشک زرفام حدود 24 درصد کاهش بیشتری را نسبت به رقم ساری گل داشته و در تمامی ارقام مورد بررسی، تنش شوری شدید عملکرد روغن را به طور معنی-داری نسبت به شاهد کاهش داد. لذا سیلیکات کلسیم باعث افزایش عملکرد و برخی اجزای عملکرد این گیاه زراعی شده و در شرایط تنش شدید، کاربرد سیلیکات کلسیم باعث افزایش شاخص سبزینگی در ارقام زرفام و ساریگل گردید.
    کلیدواژگان: زرفام، ساری گل، عملکرد دانه، وزن خشک
  • فرشید طلعت *، مهدی بدری انرجان، کاظم ستوده مرام صفحات 189-195
    پنبه مهمترین گیاه لیفی جهان بوده و نقش بسیار مهمی در اشتغال زایی و توسعه صنایع نساجی ایفا می کند. انتخاب رقم مناسب برای منطقه آذربایجان غربی که خاستگاه پنبه ایران بوده است، اهمیت ویژه ای خواهد داشت. این مطالعه با هدف پیشنهاد رقم برای این استان از ارقام پنبه ای که از طریق روش های مختلف اصلاحی به دست آمده اند و از نظر یک یا چند صفت، برتری خود را نسبت به ارقام تجاری نشان داده اند، انجام گردید. در این مطالعه تعداد 8 رقم جدید پنبه به همراه دو رقم شاهد (ورامین و ساحل) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار طی سال های زراعی 1393، 1394 و 1395 مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر متقابل تیمار در سال برای صفات عملکرد نهایی، عملکرد تک بوته و وزن تک قوزه در 05/0 همچنین تعداد قوزه در بوته در سطح احتمال 01/0 معنی دار شد. در تجزیه رگرسیون گام به گام دو متغیر تعداد قوزه در بوته، وزن تک قوزه وارد مدل شده و تجزیه علیت نشان داد که اثرمستقیم تعداد قوزه در بوته برعملکرد (0. 9934) و اثرغیرمستقیم وزن تک قوزه و تعداد قوزه در بوته بر عملکرد (0. 2178-) بیشتر از بقیه می باشد. همچنین تجزیه به مولفه های اصلی بهترین متغیرها با ارزش بالا برای دو مولفه ی اصلی را تعیین کرد که در هر دو مولفه تعدا قوزه در بوته (0. 314) و (0. 350-) حضور دارد.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، تجزیه رگرسیون، عملکرد، پنبه
|
  • Zohreh Dianat Maharluei, Kazem Poustini * Pages 1-10
    To evaluate the effects of different concentrations of salinity (control and 12 dS m-1) on morphological and physiological aspects of 10 alfalfa cultivars, an experiment was conducted using a randomized complete block design with factorial treatments in three replications.The results showed that salinity stress significantly reduced dry matter, Kﳖ ratio and shoot and root K concentrations. The sodium concentration of the plants increased with salinity stress, and the salt tolerant cultivars showed lesser sodium transfer into their tissues resulting in a higher shoot and root Kﳖ ratio compared to susceptible cultivars. K concentration in shoot as well as shoot Kﳖ ratio had significant positive correlations with shoot dry matter of 0.762**and 0.835** respectively. On the other hand there was a significant negative correlation between shoot dry matter and shoot Na concentration (-0.831)., showed the highest significant correlation with shoot dry matter. Therefore, it seems that among the traits studied, the Na concentration in the shoot may be considered as an appropriate indicator for selection of salt tolerant alfalfa cultivars. The observed negative correlation between sodium concentration and the chlorophyll content (-0.551) indicate that the plant metabolism has been adversely affected by salinity stress.
    Keywords: Alfalfa, Salinity, K, Na ratio, photosynthetic pigments
  • Maryam Heidari, Alireza Taleei *, Alireza Abbasi Pages 11-27
    Drought stress is one of the major causes of reducing crop improvement. To evaluate the effects of drought tolerance on seed characteristics the tolerant and sensitive seed genotypes of common bean were tested in petri dishes containing polyethylene glycol 6000 with concentration equal to 0, -4, -8 and -12 bar, according to CRD design with three replications in factorial arrangement. 9 day later, radice and caulice lengths were scored. The results showed that drought stress decreased rate and percentage of germination, radice and caulice lengths, fresh and dry weight of radices, and fresh and dry weight of caulice. To study biochemical processes in germination stages, genotypes 18, 25, and 29 and commercial variety of Yas were screened for polyethylene glycol 6000 with concentration equal to 0, -4, -8 and -12 bar. By evaluating of the studied traits and indices, with considering physiological and biochemical characteristics, it could be conclude that genotype 1189 was drought tolerant one in seedling stage in comparison to the rest of genotypes and Yas as a check variety.
    Keywords: Drought, common bean, photosynthetic pigments, proline, antioxidant enzymes
  • Abbas Zeinali, Amir Reza Sadeghi Bakhtvari, Vahid Sarabi * Pages 29-43
    In order to study effects of various levels of nitrogen and sulphur fertilizers on quantitative and qualitative characteristics of castor bean (Ricinus communis L.), an experiment was done in 2015 at reaearch farm, agricultural faculty of Azarbaijan Shahid Madani University, Tabriz-Iran. Experiment was conducted as a factorial based on randomized complete block design with three replications. Treatments were 4 levels of nitrogen (0, 50, 100 and 150 kg ha-1) and 5 levels of sulphur (0, 20, 40, 60 and 80 kg ha-1). Results indicated that maximum biological and seed yield, seed oil percentage and yield and appropriate percentage of seed crude protein obtained from applying 100 and 150 kg nitrogen per hectare. In contrast, application of 40 kg sulphur ha-1 was enough to reach maximum amounts in seed yield, HI, seed oil percentage and oil yield. Application of sulphur fertilizer had not significantly effect on seed crude protein. Maximum agronomic efficiency of nitrogen and sulphur was achieved when nitrogen and sulphur were applied at a rate of 150 and 40 kg ha-1, respectively. Interaction effects of nitrogen and sulphur showed that applying 150 kg nitrogen by 60 kg sulphur ha-1 resulted in the highest biological yield, seed and seed oil yield in castor bean. The overall conclusion of this experiment showed that presence of nitrogen and sulphur around the castor bean roots can cause an incease in leaf area, photosynthesis and biomass during the growing season, seed and oil yield at the end of the growing season.
    Keywords: Fertilizer interactions, Seed yield, its components, Macro, nutrients, Oil crops
  • Maryam Safdarian, Hossein Askari, Masoud Soltani Najafabadi *, Ghorban Ali Nematzadeh Pages 45-56
    To study the efficiency of salt-tolerant plant growth-promoting rhizobacteria, on salt resistance of wheat plant (Triticum aestivum L) at growth stage, some strains isolated from the rhizosphere of halophyte plant rhizosphere which were collected from the deserts of four provinces (Isfahan, Yazd, Golestan and Hormozgan) of Iran. All strains were screened on their ability as salt tolerant, phosphate solubility, Auxin, siderophore and hydrogen cyanide (HCN) production. 10 isolates from a total of 50 isolates were salt tolerant to 5-20 percent salinity and have plant growth promoting (8 isolates isolates were able to solubilize insoluble phosphate and 6 isolates produced Indole-3-acetic acid (IAA). Only two isolates produced siderophore and none of the isolates had the ability to produce cyanide hydrogen. Effects of 10 salt tolerant bacteria and two salt treatments (zero and 100 mM) on growth of A pot experiment as a factorial experiment in a completely randomized design with three replications with two factors including bacteria (10 salt tolerant bacteria) and salinity in salinity levels (zero and 100 mM). The effect of PGPR on root and shoot dry weight, total dry weight, the amount of ethylene on Ghods wheat in saline conditions showed that the inoculation with selected bacteria in modulating the negative effects of salinity on growth period of wheat has been effective. Total dry weight (261%), shoot (390%) and root dry weight (270%) increased compared with control treatment and decreased levels of ethylene (24%) in salinity.
    Keywords: Auxin, Ethylene, Plant growth promoting, Salt, Wheat
  • Mahin Afzali Sardoo, Javad Taei *, Madieh Amirinezhad Pages 57-64
    Crop models are the major tools which help to understand how the interactions factors including soil, plant and atmosphere affecting plant growth. This study was conducted in order to evaluate WOFOST model for estimate maize (Zeo maize) yield production of summer cropping system of maize in tropical conditions in Jiroft region. Model input data base includes the Climate data (daily parameters of solar radiation, temperature and rainfall), plant data (time of germination, flowering and maturity, grain yield and dry matter) and soil data (physical and chemical properties). Plant variables of model includes of time of phenological stages, dry matter production, yield and biomass which collected from field experiment which performed in different planting dates and genotype. At the next step model was calibrated and evaluated with observed field data. The results showed RMSE, for grain yield, biomass and harvest index were respectively 9.06, 4.24 and 10.11. The model efficiency coefficient (E) for grain yield, biomass and harvest index was respectively 0.99, 0.87, and 0.82. So this results presented high precision of model simulation results. The results of WOFOST evaluation showed that the efficiency of model is good for maize summer cropping system under tropical climatic conditions of Jiroft region.
    Keywords: Maize, subtropical climate, Jiroft, modeling, WOFOST
  • Dr. Khosrow Azizi *, Jamshid Nazari Alam, Mohammad Faizian, Rouhollah Heydari Pages 65-75
    The kind of population, climate and density have a significant influence on the various properties of the Milk Thistle. Therefore, the impact of two temperate and cold climate on the four native populations collected from Shush, Poldoktar, Khorramabad and Aleshtar and a cultivar were evaluated as a randomized complete block design in a few years and places. As Well as an experimental was performed in the form of Split plot includes three different densities of 6, 8 and 10 plants/m2 as subplots and populations of Milk Thistle as main plots for two years from 2014-2015. The results showed that the climate had significant impact on traits such as plant height, grain yield and Silybin. Results of the interaction effects showed that The maximum amount of Silymarin (21 mg.g) and Silybin (4.2 mg.g) was obtained in native population of Aleshtar and in the cold region. Also the highest of plant height, grain and biological yield was obtained at density of 8 plants/m2 but the density did not affect on the amount of Silymarin.
    Keywords: Popullation, Silybin, Silymarin, Weather Conditions
  • Alireza Hasanfard, Ahmad Nezami *, Mohammad Kafi, Jafar Nabati Pages 77-88
    Autumn planting leads to improve the yield of cool season crops, however there is little information about the cold tolerance in national faba bean landraces for autumn planting. For this purpose a study was conducted as factorial, based on completely randomized design with four replications under controlled conditions, and two faba bean landraces (Boroujerd and Neyshabour) exposed to freezing temperatures (0, -4, -8, -12, -16, -20, -24°C). Results showed that decreasing temperature leads to the increasing EL% in all organs, however decreasing temperature hadnt significant effect on EL% up to -12°C in leaf and meristem and EL% increased with reducing the temperature to reached to the maximum in -20°C, While in stem EL% increasing was started from -8°C and reached to the maximum in -16°C. In both of Boroujerd and Neyshabour landraces, stem had the highest LT50el (-12.9 and -12.1, respectively), while it was -16.7 and -15.6°C in leaf and -16.0 and -16.8°C in meristem of two mention landraces, respectively. Although there was negative and significant correlation between the EL% of faba bean organs with SU%, but leaf and stem in Neyshabour landrace in similar LT50su with boroujerd landrace (-13.6°C) had more EL%, while it was further in the meristem of Boroujerd landrace. Two faba bean landraces showed ability to tolerate freezing temperatures up to -12°C in controlled conditions.
    Keywords: Cold acclimation, lethal temperature 50% of plants, meristem, stem, survival
  • Ebrahim Amiri*, Abasalt Rostami Ajirloo Pages 89-97
    Selecting an appropriate variety considering the conditions of each region is an agricultural solution to achieve a desirable performance of plants in drought stress conditions. For this purpose, an experiment was conducted in a split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications in Moghan plain at 2015 and 2016 years. Main-plot was Normal irrigation, cutting irrigation during vegetative growth stage, cutting irrigation during flowering stage and cutting irrigation during growth of fruit. Cultivars included Super Bita, 08 and Matin as a sub-plot. The results of mean comparisons of data demonstrated that cutting irrigation decreased growth and yield of all cultivars as much as 11 items than normal irrigation treatment. Also, the highest yield (69.46 ton per hectare) and yield components (Number fruit per each plant: 61.66, Average fruit weight (gr):220, Fruit diameter: 5.6 cm and Biomass: 73.68 ton per hectare) observed in 08 economic cultivar under normal irrigation and the lowest values for these traits were obtained in Matin cultivar at cutting irrigation in flowering and fruit growth sages. Also, about morphological traits (Plant height, Stem diameter and the number of lateral branches) the lowest values observed in Matin and Super Bita under cutting irrigation during the growth stages. Therefore, 08 was the best variety (According to the results of traits related to yield, yield components and morphological traits in both of normal irrigation and cutting irrigation conditions) and Matin was the most sensitive variety to cutting the irrigation in Moghan Plain.
    Keywords: Drought, production, water crisis, tomato
  • Soheila Nikzadeh Talebi, Ali Aalami *, Masoud Esfahani, Ali Akbar Ebadi Pages 99-113
    Pre-harvest sprouting is one of the main factors that reducing the rice grain yield and quality in wet ýweather condition with raining in harvest time. 34 local and improved rice varieties were evaluated ýfor pre-harvest sprouting and some related ýcharacters to this trait at in vivo conditioný. Results of ýanalysis of variance indicated that the difference between genotypes were ýsignificant for pre-ýharvest sprouting and some other traits of grain. Genotypic and phenotypic correlation coefficients ýof pre-harvest sprouting ýwith alpha amylase activity were positive, this result showed that the ýalpha amylase enzyme had significant effect on pre-harvest sprouting. All varieties divided into ýthree groups by cluster analysis using ward method. First groups included 24 varieties and second ýand third groups included 4 and 6 varieties respectively. In total, varieties of the first and second ýgroups had the lowest of pre-harvest sprouting ýpercentage so they were resistance to germination ýbefore harvesting and the varieties of third group had the highest of pre-harvest ýsprouting ýpercentage so they were sensitive to germination before harvesting. Results of this ýresearch showed some local varieties with high resistance to pre-harvest sprouting had good ýpotential for using in breeding programs.
    Keywords: Cluster analysis, Heritability, pre, harvest sprouting, Rice
  • Elyas Aryakia *, Hamid Reza Karimi, Mohammad Reza Naghavi, Najmeh Yazdanfar, Seyed Abolhassan Shahzadeh Fazeli Pages 115-123
    Allium, with more than 850 species consisting of 120 Iranian ones, is the largest genus of Amaryllidaceae family. Although much more consumption of Alliums leaves, however, there is little information for evaluation essential oil composition of leaves under field condition. In this study essential oil compositions of four species belong to the subgenus and section Allium was evaluated using gas chromatography mass spectrometry (GC-MS). Our results showed that fresh leaves essential oil of Allium species were quantitatively and qualitatively different which medically and nutritionally might be considered. 68, 21, 29, 31 and total of 127 compounds were detected in A. fistulosum, A. iranicum, A. porrum, A. sativum and section Allium, respectively. Trisulfide, dipropyl (34%), 1,2,4-Trithiolane, 3,5-diethyl (16%) in A. iranicum, Diallyl disulphide (46%), Trisulfide, di-2-propenyl (11%) in A. sativum, Trisulfide, dipropyl (13.43%), Diallyl disulphide (10.38%) and Disulfide, dipropyl (8.93%) in A. fistulosum and n-Hexadecanoic acid (11.74%), Disulfide, dipropyl (10.38%) and Trisulfide, dipropyl (8.26%) in A. porrum were the most compounds. Many compounds detected in leaves were reported here for the first time which emphasis the importance of the evaluating essential oil of endemic species in exploration of new compounds. Overall, these results could be considered in Allium chemotaxonomic assessments and future breeding programs.
    Keywords: Allium, Chemotaxonomy, Diversity, Essential oil, GS, MS
  • Maryam Rajabian, Jafar Asghari *, Seyyed Mohammad Reza Ehteshami, Bijan Yaghoubi Pages 125-141
    In order to evaluate the effect of herbicides on weed management and grain yield of rice genotypes, an experiment was conducted at Rice Research Institute of Iran in Rasht during 2016-17 cropping season. The experiment was laid out in a split plot based on randomized complete block design with three replications. The treatments included five levels of weed management as 1- sequential application of pendimethalin followed by bensulfuron-methyl followed by cyhalofop- butyl; 2- pretilachlor fb bensulfuron- methyl fb cyhalofop-butyl; 3- pendimathelin fb bensulfuron- methyl fb propanilﺗ 4- pretilachlor fb bensulfuron- methyl fb propanil) and 5- weedy check under natural weed flora as the main plots and ten rice genotypes as subplots. The results showed that the effects of genotype, weed management and their interaction was significant on all traits including weed biomass, plant height, yield components and grain yield of rice. Rice genotypes showed different responses in terms of evaluated traits at each level of weed management, which may be related to different competitive ability of genotypes. All herbicide treatments significantly reduced the weed biomass and increased grain yield of all genotypes compared with weedy checkﺗ however sequential application of pretilachlor followed by bensulfuron- methyl followed by propanil is the best herbicide combination because of the least weed biomss and highest weed control efficiency and also the highest grain yield in all genotypes. It seems that this combination of herbicides can be a good alternative for hand weeding in order to reduce labor costs and more economical production of rice.
    Keywords: Bensulfuron, methyl, cyhalofop, butyl, pendimethalin, pretilachlor, propanil
  • Fatemeh Ghahramani Pirsalami, Afrasyab Rahnama *, Muhammad Reza Siahpoosh, Saeed Boromand Nasab Pages 143-154
    In order to evaluate the effect of three irrigation methods including surface irrigation (I1), daily sprinkler irrigation (I2), post-irrigation sprinkling with fresh water (I3), and different levels of salinity including 2.9 (control), 3.5, 4.1, 4.7 and 5.3 dS.m-1 on agronomic and physiological traits of maize, a field experiment as factorial was carried out based on randomized complete block design with three replications during 2013-2014 in College of Irrigation science, Shahid Chamran University of Ahvaz. To apply salinity, a sprinkler irrigation system was used to establish minimum and maximum salinity levels on two parallel pipelines on both sides of field. Overlapping sprinklers led to establish a linear salinity gradient. Irrigation methods I3 and I2 with 4750 and 4160 kg h-1 had higher and lower amounts of grain yield, respectively. Water salinity significantly decreased stomatal conductance, chlorophyll index, leaf area index, K concentration and ratio of potassium to sodium, and higher reductions in these traits was observed in sprinkler irrigation. Daily sprinkler irrigation and surface irrigation showed the higher and lower Na concentration, 18.2 and 15.1 mg kg-1, respectively. These findings showed that, the threshold value of salinity for most traits and all irrigation methods was found to be ~4.1 dS.m-1. With the given water resources limataion and saline water resources in Iran, post-irrigation sprinkling with fresh water might be used for irrigating row crops such as maize with a lower yeild loss.
    Keywords: Foliar absorption, Sprinkler irrigation, Surface irrigation, Sodium
  • Saeed Amini, Reza Moali Amiri *, Valiullah Mohammadi Pages 155-165
    In this experiment, some physiological responses such as electrolyte leakage index (ELI) and relative expression of receptor-like kinase (RLK), ethylene response transcription factor (ERF) and vacuolar sorting receptor 6 (VSR-6) by real time PCR were studied in two genotypes of chickpea (Cicer arietimun L.) which are different in cold sensitivity (tolerant, Sel96Th11439 and susceptible, ILC533) during cold stress (4°C) and TiO2 nanoparticles (NPs) (5 ppm). Under cold stress, TiO2 NPs caused a significant decrease in ELI, so that tolerant plants had lower ELI than susceptible ones. Therefore, the applied nanoparticles not only did not disturb the cell membrane but also are caused to decline of damages during cold stress. During cold stress, tolerant plants compared to susceptible ones, as well as in plants treated with TiO2 NPs compared to control plants showed significant increase in transcription levels of RLK, ERF and VSR-6 genes. An increase in expression of these genes is probably effective in the survival or recovery of plant because along with their increase, cell damages (ELI) resulted from reactive oxygen species (ROS) are decreased. Therefore, rapid and transient up-regulation of these genes particularly may be considered as functional markers in acclimation process in chickpea against cold stress. This finding that chickpea plants treated with TiO2 show more tolerance against cold stress has created new application for nanoparticles and may be led to the stable yield under stress in these plants.
    Keywords: Chickpea, Cold stress, TiO2 nanoparticles, Damage index, Gene expression
  • Anahita Shariat, Ghasem Karimzadeh *, Mohammad Hassan Assareh, Javad Hadian Pages 167-177
    Sahendian savory (Satureja sahendica Bornm.) is an Iranian endemic species from Lamiaceae family. This plant has been used in the food industry, cosmetics and medical preparations. In the current study, drought stress was induced at flowering stage based on a completely randomized design (CRD) with three replications in green house. Treatments were considered as five sampling times (control, 3, 6, 9 and 12 days) with three interval days that imposed after stopping irrigation. Soil volumetric moisture, and several physiological traits were measured, including leaf water potential, relative water content, pigments, soluble sugars, and proline. Metabolite profiling revealed that metabolites, such as rosmarinic acid, caffeic acid, ursolic acid, carnosic acid, soluble sugars and proline affected by drought stress and significantly increased by drought stress. The oil yield and thymol as the most valuable compound in the oil of Sahandian savory, was significantly increased, although, the quantitative content of some compounds in oil such as Carvacrole, γ-Terpinene and p- Cymene were decreased in response to drought stress. It can be concluded that in addition to osmoprotectant accumulation, savory plant improved its drought tolerance by changing in its secondary metabolites’ components in essential oil and in extract. In conclusion, the combination of metabolite profiling and physiological parameters contributed to a greater understanding of the mechanisms of savory plant’s response at metabolomics level.
    Keywords: Savory, metabolite profiling, essential oil yield, secondary metabolites, methanolic extracts
  • seeyd ali mohammad modares sanavi * Pages 179-188
    In order to evaluate the effect of calcium silicate on salt stress tolerance of four canola varieties, a factorial experiment was conducted as randomized complete block design arrangement in factorial with three replications at the Greenhouse Research Station of Agricultural Faculty of Tarbiat Modares University. Treatments were salt stress levels at the beginning of plant flowering to seed maturation including (control, 5 and 10 dS m-1), calcium silicate (control and 8 kg hec-1) and canola varieties Zarfam, Sarigol, Hayola and RGS. Application of calcium silicate was performed with irrigation the pots simultaneously. Results showed that Sarigol in control condition of stress and Zarfam in severe stress condition produced the highest and lowest seed yield with difference of 67 percent. Application of calcium silicate increased HI. In rate of 8 percent. Zarfam and Hayola dry weight was decreased 24 percent more than the Sarigol in severe stress condition. Severe salt stress decreased oil yield significantly in all of varieties, compared to the control. In general, calcium silicate application increased yield and some yield components. At severe salt stress, calcium silicate increased spad in Zarfam and Sarogol varieties.
    Keywords: Dry Weight, Sarigol, Seed yield, Zarfam
  • Farshid Talat *, Mehdi Badri Anarjan, Kazem Setoodehmaram Pages 189-195
    This research was conducted in order to evaluate of quantitative and qualitative characteristics of some hopeful cotton cultivars in Urmia region. In this study 8 cultivars were evaluated along with Varamin and Sahel as check cultivars in form of complete randomized block design with 4 replications in 2014, 2015 and 2016 (three cropping seasons). The Combination analysis results showed that the Interaction between treatments effect in the year to end-yield, yield per plant and boll weight (α =0.05), as well as the number of bolls per plant probability level (α = 0.01) were significant. In Stepwise regression analysis two variables, the number of bolls per plant, boll weight entered in the model. Path analysis showed that the number of bolls per plant had direct impact on yield (0.9934) and indirect effect of boll weight and number of bolls per plant on yield was higher than the rest of properties and as well as principal components analysis for the two main components of the high-value variables to determine, the number of bolls per plant is present in both components.This feature can be used to improve the commercial cultivars background and hybrid seed production which could be considered in this area.
    Keywords: Path analysis, regression analysis, Yield, Cotton