فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال دهم شماره 2 (تابستان 1397)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال دهم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آیت الله کرمی *، نادر بارانی صفحات 1-14
    فعالیت های دامپروری به عنوان یکی از رشته فعالیت های اصلی بخش کشاورزی مانند دیگر بخش های کشاورزی، وابستگی شدیدی به اعتبارات و سرمایه گذاری دارد. کمبود سرمایه گذاری در این بخش، یکی از مهم ترین محدودیت های دامپروری در کشور به گونه عام و در شهرستان هیرمند به گونه خاص می باشد. هدف اصلی از انجام این پژوهش بررسی نقش اعتبارات بانک کشاورزی در رونق فعالیت های دامداری بخش قرقری شهرستان هیرمند است. این پژوهش از نظر نوع پژوهش، کاربردی، برحسب چگونگی کنترل متغیرها از نوع پژوهش های توصیفی - پیمایشی و از لحاظ روش گردآوری داده ها به صورت میدانی (پرسش نامه و مصاحبه) می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دامداران بخش قرقری (135=N) است که در سال 1392 از بانک کشاورزی شهرستان هیرمند تسهیلات دریافت کرده بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 100 پرسش نامه بین آن ها توزیع شد. روایی پرسش نامه با استفاده از دیدگاه های کارشناسان بررسی و پایایی مربوط به ابزار سنجش با استفاده از آلفای کرونباخ در محدوده 79/0 تا 95/0 محاسبه شد. نتایج نشان دادند که که گرفتن وام باعث افزایش درآمد، افزایش تولید، سرمایه گذاری، اعتمادبه نفس، فروش و بازاریابی، بهبود مکانیزاسیون و ارتقای مدیریت منابع تولید شده، ولی تاثیری در افزایش اشتغال، دانش و داده ها و پذیرش ریسک نداشته است. پیشنهاد می شود افزون بر بهبود روند اعطای تسهیلات به دامداران به وسیله بانک کشاورزی، سیاست های دولت نیز به گونه ای تنظیم شود تا اعتبارات بانک کشاورزی به سمت فعالیت های اشتغال زا در بخش کشاورزی و زیربخش دامپروری هدایت شوند.
    کلیدواژگان: بانک کشاورزی، اعتبارات، بخش دامداری، بخش قرقری
  • فهیمه برخوردار، امیر محمدی نژاد * صفحات 15-32
    بخش کشاورزی در ایران یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی است که نزدیک به 9 درصد تولید ناخالص داخلی و سهمی عمده از صادرات غیر نفتی را به خود اختصاص می دهد. افزون بر این، ارتباط پیشین و پسین کشاورزی با دیگر بخش ها، به رشد تولید و اشتغال در آن ها نیز کمک می کند. سهم زیربخش زراعت و باغبانی از ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران در سال های 90-1360 به طور میانگین 4/66 درصد می باشد. بدین ترتیب، رشد این زیر بخش، نقشی تعیین کننده در رشد بخش کشاورزی دارد. در این مطالعه به بررسی منابع رشد زیربخش زراعت و باغبانی با استفاده از روش تصحیح خطای برداری و داده های سری زمانی سالانه پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که اثر مخارج پژوهش و توسعه کشاورزی بر زیربخش زراعت و باغبانی مثبت و به لحاظ آماری معنی دار است و هم چنین، متغیر نیروی کار شاغل بخش کشاورزی در بلندمدت پرکشش است. در نهایت، توصیه می شود دولت سهم شایان توجهی از ارزش افزوده بخش کشاورزی به هزینه های پژوهشی اختصاص یابد و با این حال، مسیر درست صرف این اعتبارات نیز مشخص شود.
    کلیدواژگان: رشد زیربخش زراعت و باغبانی، پژوهش و توسعه، مدل تصحیح خطای برداری، ایران
  • کیومرث شهبازی *، سارا علیزاده صفحات 33-48
    بر اساس مطالعات نظری و تجربی ممکن است تغییرات مخارج دولتی تاثیر مستقیم بر بهره وری بخش های گوناگون اقتصادی از جمله بخش کشاورزی داشته باشد. در این پژوهش با استفاده از روش آزمون کرانه ها و آزمون علیت گرنجر به بررسی تاثیر مخارج جاری و عمرانی دولت بر بهره وری عوامل تولید بخش کشاورزی کشور با استفاده از داده های سالانه ایران طی دوره 1389-1346 پرداخته شده است. نتایج تخمین های بلندمدت حاکی از تاثیر منفی و معنادار مخارج جاری دولت بر بهره وری کل عوامل تولید بخش کشاورزی کشور است. روی هم رفته، نتایج تخمین مدل های تصحیح خطا حاکی از عدم تاثیر مخارج جاری و مخارج عمرانی دولت بر بهره وری کل عوامل تولید بخش کشاورزی کشور در کوتاه مدت است. نتایج آزمون علیت گرنجر حاکی از وجود رابطه علیت بلندمدت از مخارج جاری و عمرانی دولت به رشد بهره وری کل عوامل تولید بخش کشاورزی می باشد. با توجه به نتایج پژوهش متغیرهای مخارج عمرانی دولت، ضریب مکانیزاسیون و صادرات بخش کشاورزی در بلندمدت بر بهره وری کل عوامل تولید بخش کشاورزی تاثیری مثبت و معنی دار داشته است. لذا، برای رشد بهره وری کل عوامل تولید بخش کشاورزی پیشنهاد می شود که دولت سهم اعتبارات عمرانی و سهم اعتبارات بخش کشاورزی از منابع عمرانی خود را افزایش داده و از توسعه صادرات محصولات کشاورزی و ارتقای ضریب مکانیزاسیون کشاورزی حمایت کند.
    کلیدواژگان: مخارج دولت، بهره وری کل عوامل تولید، بخش کشاورزی
  • اندیشه ریاحی *، سعید یزدانی صفحات 49-64
    وجود ذخایر و پتانسیل مناسب در دریای خزر و پرجمعیت بودن سواحل آن از دیرباز، صیادی را از گذشته های دور به یکی از فعالیت های عمده در سواحل این دریاچه بدل کرده است. هم اکنون در صید ماهیان استخوانی دریای خزر، الگوی بهره برداری تعاونی حاکم است که به تعاونی های پره مشهورند. با توجه به سابقه طولانی صید پره در سواحل دریای خزر، هدف اصلی این مطالعه برآورد و تحلیل کارایی فنی تعاونی های صید ماهیان استخوانی فعال در سواحل دریای خزر و به گونه مشخص استان مازندران است. بدین منظور، 110 پرسش نامه از 12 تعاونی در سطح این استان تکمیل شده و از روش تحلیل پوششی داده ها به منظور دست یابی به اهداف پژوهش بهره گرفته شده است. نتایج محاسبه کارایی گویای آن است که تنها 7/16 درصد از تعاونی های مورد مطالعه دارای کارایی فنی کامل می باشند لذا، پیشنهاد می شود که داده های تعاونی های مجموعه مرجع که دارای کارایی کامل بوده اند، به صورت برنامه های منظم سالیانه به تعاونی های ناکارا در راستای بهبود کارایی شان ارایه شود.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، تحلیل پوششی داده ها، ماهیان استخوانی، تعاونی های استان مازندران
  • حمید بلالی *، حبیب شهبازی، میلاد حاکم پور صفحات 65-80
    ارزش گذاری اقتصادی منابع زیست محیطی بویژه منابعی که افزون بر کارکرد های تفرجگاهی، ارزش باستانی و تاریخی دارند، همواره مورد توجه اقتصاددانان بوده است. ارزش گذاری اقتصادی برای خدمات و منابع غیر بازاری و محیط زیستی به منظور شناسایی تمامی منابع موجود در یک جامعه، امری ضروری است. هدف از این مطالعه تعیین ارزش خدمات تفریحی (زیست محیطی و تاریخی) دهکده توریستی گنج نامه می باشد. روش نمونه گیری مطالعه، نمونه گیری تصادفی ساده بوده است. گرد آوری داده های مورد نیاز از راه تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با 160 نفر از بازدیدکنندگان دهکده توریستی گنج نامه در سال 1393 انجام گرفت. به منظور تعیین ارزش خدمات تفریحی از الگوی هزینه سفر انفرادی در چارچوب تابع تولید خانوار استفاده شد. نتایج نشان دادند که متغیر های مدت زمان صرف شده برای تفریح، مسافت و هزینه های سفر بر تولید تفریح موثر هستند و هزینه نهایی تفریح، با فرض وجود شرایط رقابتی، معادل 2876702 ریال در روز برای منطقه تفریحی مورد مطالعه تعیین شد. هم چنین، بر اساس یافته های پژوهش، تقاضای تفریح، رابطه منفی باقیمت سایه ای تفریح و رابطه مثبت با درآمد دارد. از سوی دیگر، تمایل به پرداخت هر بازدیدکننده، دارای ارتباطی مثبت و معنی دار باکیفیت محیط بازدید، سطح تحصیلات، سن و وضعیت تاهل فرد دارد. بنابراین، می توان با افزایش کیفیت محیط و ایجاد تسهیلات رفاهی بیش تر از راه سرمایه گذاری بخش خصوصی، ارزش زیست محیطی و تفریحی در دهکده توریستی گنج نامه را ارتقاء داد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری، تمایل به پرداخت، تابع تولید تفریح، گنج نامه، همدان
  • ارسلان بی نیاز، حمید محمدی * صفحات 81-104
    با توجه به اهمیت بخش کشاورزی در تولید، اشتغال و ایجاد امنیت غذایی، کشورهای گوناگون جهان اعم از توسعه یافته و یا در حال توسعه، از راه های گوناگون این بخش را مورد حمایت قرار می دهند. در این مطالعه اثر درجه بازبودن تجارت بخش کشاورزی بر امنیت غذایی کشور در چارچوب الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی در دوره زمانی 1392-1378 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه حاکی از وجود اثر مثبت درجه بازبودن تجارت بخش کشاورزی بر شاخص امنیت غذایی کشور در دوره مورد بررسی است. بر این اساس، به ازای افزایش یک درصدی درجه بازبودن تجارت بخش کشاورزی، مقدار شاخص امنیت غذایی 21/0 درصد در بلندمدت افزایش خواهد داشت. لذا، اعمال سیاست هایی در راستای افزایش حجم تجارت، بویژه افزایش تولید با استفاده از فناوری های متناسب منطقه، صادرات محصولات بخش کشاورزی و حمایت از تولیدکنندگان این بخش به منظور کاهش هزینه های تولید و افزایش کیفیت و بهره وری ضروری است. هم چنین، افزایش تمایل به سرمایه گذاری بخش خصوصی در بخش کشاورزی و گسترش صنعت بیمه محصولات کشاورزی برای کاهش ریسک و نااطمینانی و تشویق کشاورزان در راستای تولید بیش تر و بهتر محصولات و افزایش حاشیه امنیت غذایی، اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، درجه بازبودن تجارت، روش ARDL، بخش کشاورزی، ایران
  • محمد کاوسی کلاشمی *، پریسا خلیق خیاوی صفحات 105-120
    هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر سرمایه در گردش بر نقدشوندگی و سودآوری شرکت های صنایع غذایی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جامعه آماری پژوهش دربرگیرنده تمامی شرکت های صنایع غذایی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1388 تا 1392 است که با استفاده از داده های ترکیبی مورد مطالعه قرار گرفته اند. در این پژوهش از متغیرهای نسبت جاری، نسبت بدهی های جاری به کل دارایی، نسبت کل بدهی به کل دارایی و نسبت دارایی جاری به کل دارایی به عنوان شاخص سرمایه در گردش استفاده شد. نتایج تجربی نشان دادند که بین نسبت دارایی جاری به بدهی جاری و سودآوری رابطه مثبت و معنی دار آماری وجود دارد، اما بین نسبت بدهی جاری به کل دارایی و نسبت کل بدهی به کل دارایی با سودآوری رابطه منفی و معنی دار آماری وجود دارد. هم چنین، بین نسبت دارایی جاری به کل دارایی ها و سودآوری رابطه معنی دار آماری وجود ندارد. بررسی رابطه بین اجزای مدیریت سرمایه در گردش و نقدینگی نشان داد که بین نسبت بدهی جاری به کل دارایی و نقدینگی رابطه منفی و معنی دار آماری وجود دارد. از سوی دیگر، بین نسبت دارایی جاری به کل دارایی ها و نقدینگی رابطه مثبت و معنی دار آماری وجود دارد. افزون بر این، بین نسبت دارایی جاری به بدهی جاری و نسبت کل بدهی به کل دارایی با نقدینگی رابطه معنی داری آماری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: داده های ترکیبی، نسبت های جاری مالی، شاخص های مالی، چرخه نقد شوندگی، شرکت های صنایع غذایی
  • حلیمه پیری *، ملیحه حیدری صفحات 121-134
    اصلاح نظام قیمت گذاری مبتنی بر ارزش اقتصادی آب در بخش کشاورزی، یکی از کارآمدترین ابزارهای مدیریت تقاضا است که به تنظیم الگوی مصرف آب در این بخش منجر می شود. با اصلاح تعرفه های آب در بخش کشاورزی، می توان امیدوار بود که مقدار تقاضای آب کاهش یافته و زمینه صرفه جویی و ذخیره سازی آن فراهم گردد. هدف این مطالعه، تعیین ارزش اقتصادی آب کشاورزی از دید تقاضاکنندگان با استفاده از رهیافت تابع تولید، در مزارع زیر کشت سورگوم علوفه ای در منطقه سیستان در سال 94 می باشد. برای تعیین ارزش اقتصادی آب، توابع انعطاف پذیرو انعطاف ناپذیر مورد استفاده قرار گرفت. پس از برآورد این توابع، به منظور انتخاب بهترین شکل تابع تولید از فرض های کلاسیک و آزمون های اقتصاد سنجی استفاده شد. بر اساس نتایج، تابع کاب داگلاس به عنوان تابع برتر تولید انتخاب شد. قدر مطلق کشش خود قیمتی تقاضای مشتق شده آب 25/2 محاسبه شد که بزرگ تر از یک بودن مقدار این کشش نشان می دهد که سیاست های قیمتی می توانند عامل مهمی در کنترل مصرف نابهینه این نهاده با ارزش باشند. بهره وری نهایی تولید 3/0 و ارزش اقتصادی آب 450 ریال به ازای هر متر مکعب آب به دست آمد که اختلاف 5/55 درصدی با قیمت آب بها دارد. بنابراین پیشنهاد می شود با حذف تدریجی اختلاف قیمت ها، ارزش آب را به جایگاه واقعی خود نزدیک تر کرده و در مصرف این نهاده در منطقه مورد مطالعه صرفه جویی شود.
    کلیدواژگان: کشش خود قیمتی، قیمت سایه ای، تابع انعطاف پذیر_ تابع انعطاف ناپذیر
  • محمد هومانی فراهانی، کیومرث شهبازی *، حمیدرضا فعالجو صفحات 135-154
    توسعه مالی با کمک به تسریع سرمایه گذاری منجر به رشد و توسعه اقتصادی شده و از سوی دیگر، بخش کشاورزی بویژه در کشورهای در حال توسعه، یکی دیگر از عوامل مهم در رسیدن به رشد و توسعه اقتصادی است. لذا، توسعه و گسترش بازار های مالی در بخش کشاورزی این کشورها از اهمیتی ویژه برخوردار است. از این رو، این مطالعه با هدف بررسی رفتار غیر خطی ارزش افزوده بخش کشاورزی در دامنه های گوناگون از اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی به عنوان شاخص توسعه مالی، برای کشورهای عضو دی هشت طی دوره 2015-1995 در چارچوب یک مدل غیرخطی پنلی انجام گرفته است. نتایج حاکی از آن است که توسعه مالی با سرعت ملایم 16/3، با گذشتن از حد آستانه که معادل 10/16 درصد ارزش تولید ناخالص داخلی است، از رژیم یک به رژیم دو گذر خواهد کرد و عامل رابطه غیر خطی در مدل است. تاثیر این متغیر در رژیم نخست مثبت و با قرار گرفتن در رژیم دوم منفی برآورد شده است. تورم در رژیم نخست تاثیر مثبت و بی معنی، و در رژیم دوم تاثیری منفی و معنی دار بر ارزش افزوده کشاورزی دارد. سرمایه و نیروی کار نیز در هر دو رژیم تاثیر مثبت و معنی دار بر ارزش افزوده کشاورزی دارند، اما این تاثیر در رژیم دوم برای هر دو متغیر کاهش یافته است که با توجه به افزایش تورم ناشی از افزایش توسعه مالی بیش تر از حد آستانه، این کاهش برای این دو متغیر منطقی می باشد. بنابراین، با توجه به نتایج که حاکی از عملکرد ضعیف بازارهای مالی در تخصیص و جهت دهی به اعتبارات است، باید با اقدام هایی مانند ایجاد فضای رقابتی در سیستم بانکی این کشورها، انتخاب درست متقاضیان وام، تخصیص مطلوب منابع مالی بین بخش های گوناگون کشاورزی و سایر بخش ها، زمینه رشد بخش کشاورزی به عنوان یکی از بخش های مهم در رسیدن به رشد اقتصادی کشورها، فراهم شود.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، ارزش افزوده بخش کشاورزی، مدل پانلی رگرسیون انتقال ملایم
  • محمدحسن طرازکار *، نوید کارگر ده بیدی، محمد بخشوده صفحات 155-174
    در این مطالعه تاثیر توسعه اقتصادی و گسترش شهرنشینی بر آلودگی زیست محیطی در ایران در سال های 1392-1350 مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور با استفاده از رهیافت خود رگرسیو با وقفه های گسترده (ARDL) رابطه بلندمدت و کوتاه مدت میان انتشار گاز دی اکسیدکربن (CO2) به عنوان شاخص تخریب محیط زیست با درآمد ملی سرانه، رشد شهرنشینی، مصرف انرژی و آزادسازی تجاری مورد آزمون قرار گرفت. نتایج مطالعه رابطه U وارون میان گسترش شهرنشینی و انتشار آلودگی را نشان داد. هم چنین، اثر متغیر درآمد ملی سرانه مثبت و از اهمیت آماری برخوردار بوده و انتظار می رود با افزایش 10 درصد در درآمد سرانه، مقدار انتشار سرانه آلودگی در بلندمدت 5/8 درصد و در کوتاه مدت حدود 7 درصد افزایش یابد. هم چنین، با 10 درصد افزایش در مصرف سرانه انرژی انتظار می رود که سرانه انتشار CO2در بلندمدت 5/4 درصد و در کوتاه مدت حدود 4 درصد افزایش یابد. در نهایت، آزاد سازی تجاری در کوتاه مدت، تاثیری مثبت بر سرانه انتشار آلودگی دارد، اما در بلندمدت اثر معنی دار ندارد.
    کلیدواژگان: انتشار گاز CO2، درآمد ملی سرانه، شهرنشینی، ARDL، ایران
|
  • A.A. Karami *, N. Barani Pages 1-14
    Animal husbandry, as one of the main subsectors of the agricultural sector agricultural sectors, is heavily dependent on credit and investment. The main purpose of this paper is to investigate the role of agricultural bank credit in the boom of livestock activities in the Ghorqori district of the city of Hirmand. The statistical population of the study consisted of all farmers in the Ghorgori section (N = 135) who received loans from Agricultural Bank of Hirmand in 2013. Using a simple random sampling method, 100 questionnaires were distributed among them. Validity of the questionnaire was calculated using expert's opinions and the reliability of the instrument was calculated using Cronbach's alpha in the range of 0.79-0.95. The results showed that obtaining loan had positive effects on income, production, investment, self-confidence, mechanization and resource management but had no effect on employment and risk aversion. It is suggested that in addition to granting loans, government policies should be set up to direct agricultural credit to increase employment in the subsector.
    Keywords: Agricultural Bank, Credit, Livestock, Ghorghori
  • F. Barkhordar, A. Mohammadinejad * Pages 15-32
    The agricultural sector is one of the most important economic sectors in Iran with about nine percent share of GDP and the major share of non-oil exports.. The share of farm and horticulture subsectors in the value added agriculture is 66.4 percent. Thus, the growth of these sub-sectors plays a decisive role in the growth of the agricultural sector. In this study, the sources of growth of crop production and horticulture subsectors using vector error correction model and annual time series data have been investigated. The results show that the effect of agricultural research and development expenditures on crop production and horticulture sub-sectors is positive and significant. Also agricultural employment coefficient is elastic in the long run. Finally, it is recommended that more expenditure allocated to agricultural research while present research policies should revised to increase efficiency.
    Keywords: Growth of Horticulture Subsector, Research, Development, Vector Error Correction Method
  • K. Shahbazi *, S. Alizadeh Pages 33-48
    According to theoretical and empirical studies, the changes in government expenditures may have a direct effect on the efficiency of various economic sectors, including the agricultural sector. Therefore, in this study we use the bounds test method and Granger causality test to investigate the effect of current and development expenditures on total factor productivity of Iran agricultural sector using annual data over the period of 1967-2010. The results of long-run estimates indicate a negative and significant impact of current government expenditure on total factor productivity of the agricultural sector of Iran. In general, the results of error correction model suggest that the government's current and development expenditures do not have a significant effect on total factor productivity of the agricultural sector in the short run. Granger causality test results indicate a causal long-run relationship from government current and development expenditures to total factor productivity growth in the agricultural sector. According to the estimates, in the long-run, the variables of development expenditures, mechanization and export of agriculture sector have positive and significant effect on total factor productivity of agriculture. Therefore, in order to increase total factor productivity of the agricultural sector, it is suggested that the government increases the share of development funds and the share of agricultural sector's funds from his development budget and supports the development of agricultural exports and promoting agricultural mechanization.
    Keywords: Government Expenditure, Total Factor Productivity, Granger Causality Test
  • A. Riahiv *, S. Yazdani Pages 49-64
    The aim of this paper is to estimate and analyze the technical efficiency of bone fishing cooperatives operating in the Caspian Sea and in particular the Mazandaran province. For this purpose, 110 questionnaires were completed in 12 cooperatives in the province and the DEA is used in order to achieve the research objectives. The results showed that only 16.7 percent of the cooperatives are technically efficient. Therefore, it is suggested that information of reference cooperatives which have higher efficiency to be presented in the form of regular programs to inefficient cooperatives to improve their efficiency.
    Keywords: Technical Efficiency, DEA, Bony Fishes, Mazandaran, Cooperatives
  • H. Balali *, H. Shahbazi, M. Hakimpoor Pages 65-80
    Economic valuation of environmental resources that in addition of turism application, having historical value, is a great part of economic studies. Economic valuation is necessary for non-market services and environmental resources. The main purpose of this study is estimating the recreation value of Ganjnameh tourist zone located in Hamedan province by using individual travel cost method on the basis of household production function. Needed data were gathered by completing of queationaires and interviewing with 160 visitors of the Ganjnameh zone at 2014. The results showed that the variables of travel time, distance and costs of travel were effective factors on production of recreation cost and recreation marginal cost. With the assumption of competitive conditions recreation value was 2876702 Rials per day (shadow price of recreation). Also, the results showed that demand for recreation had negative relationship with the shadow price of recreation and positive relationship with visitor monthly income. Furthermore, visitor’s willingness to pay (WTP) in Ganjname tourist zone had significant and positive relationship with quality of the environment, education level, age and marriage status of visitor. So, increasing environmental quality and preparing facilities in Ganjnameh by private sector investing would increase environmental and recreation value of Ganjnameh zone.
    Keywords: Recreation Value, Willingness to Pay, Ganjnameh, Hamadan
  • A. Biniaz, H. Mohamadi * Pages 81-104
    In the present study, the effect of the degree of trade openness of agricultural sector on food security of the country has been investigated in the form of self-regression model with distributions in the period of 1999-2013. The results of the study indicate that the degree of openness of agricultural trade on the country's food security index is positive. Accordingly, for one percent increase in the degree of openness of agricultural trade, the index of food security would increase by 0.21 percent in the long run. Therefore, policies to increase production by using the appropriate technology for export in order to reduce production costs and increase the quality and productivity are recommnded. Also, increasing incentives to private sector investment and expansion of agricultural insurance to reduce risk and uncertainty and encourage farmers to produce quality products is inevitable.
    Keywords: Food security, Trade openness, ARDL, Agriculture Sector, Iran
  • M. Kavoosi Kalashami *, P. Khaligh Khiavi Pages 105-120
    The purpose of this study was to investigate the effect of working capital on liquidity and profitability of food industry companies listed in the Tehran Stock Exchange. The study community consisted of all food industry companies listed in Tehran stock exchange during 2009-2013 which were studied using panel data. This research used the variables of current ratio, current assets to current liabilities ratio, current assets to total assets ratio, current liabilities to total assets ratio and debt to total assets ratio as working capital index. Empirical results showed there is positive relationship between current assets to current liabilities Ratio, but there is negative relationship between current liabilities to total assets ratio and debt to total assets ratio with profitability. Also there is not any statistically significant between current assets to total assets ratio and profitability. The relationship between the components of working capital management with liquidity showed that there is negative relationship between current assets to current liabilities ratio with liquidity. On the other hand, there is positive relationship between current assets to total assets ratio with liquidity. Furthermore, there is not any statistically significant between current assets to current liabilities ratio and debt to total assets ratio with liquidity.
    Keywords: Working Capital, Profitability, Liquidity, Tehran Stock Exchange, Food Industry
  • H. Piri *, M. Heidari Pages 121-134
    Reform of pricing system based on the economic value of water in agriculture is one of the most efficient tools of demand management which leads to set the pattern of water used ..The aim of this study is the to determine the economic value of agricultural water using production function approach for sorghum in Sistan area in 2015.To determine the economic value of water, flexible and inflexible functions were used. Based on the results, a Cobb-Douglas function was selected to estimate water demand. The price elasticity of derived demand water was 2.25 which showed that price policy could be an important factor in the control of non-optimum use of water. Final production efficiency was 0.3 and economic value of water was 450 Rials per cubic meter of water which was 44.5 percent less than current water charges. Therefore, it was suggested that by gradually eliminating the difference in prices, the value of water would be closer to its price.
    Keywords: Own price Elasticity, Shadow Water Price, Flexible, Inflexible Functions
  • M. Hoomani Farahani, K. Shahbazi *, H. R. Faalju Pages 135-154
    The present study aims to determine the effects of financial market development on value added of agricultural sector in D-8 nations from 1995 to 2015 using a nonlinear panel method. The results indicate that financial development with a mild speed (3.16), after going past the threshold (16.10) of value domestic product) will depart from the first model to the second model, and this is the factor of nonlinear connection in the model. The impact of this variable in the first model is positive. But after going to the second model, the impact will turn into a negative one. As for the inflation, in the first model, it is positive and meaningless, but in the second model, it is meaningful and negative, especially with regard to agricultural value added. Investment and labor in both models have a positive and meaningful impact on agricultural value added. While in the second model their effect is mitigated. This decrease, with regard to increased inflation due to increased financial expansion past the threshold, is comprehensible and logical. Ergo, according to the results of the shoddy performance of financial markets in earmarking and channeling credits, essential steps such as establishing a competitive atmosphere in the banking system of developing countries, selecting the appropriate loan applicants, earmarking the funds between various sectors of agriculture and other sectors, must be taken. Last but not least, the way for agricultural growth must be paved, because this sector is one of the key sectors in economic development of countries.
    Keywords: Financial Development, Agricultural Value Added, Panel Smooth Transition Regression
  • M. H. Tarazkar *, N. Kargar Dehbidi, M. Bakhshoodeh Pages 155-174
    In this study, the effects of economic development and urbanization on environmental degradation in Iran were analyzed over the period of 1971- 2012. For this propose, the long and short run relationships between CO2 emission per capita as an environment degradation index and per capita national income, urbanization, energy consumption per capita and trade openness were investigated applying Autoregressive Distributed Lag (ARDL) approach. The empirical results revealed that the relationship between urbanization and CO2 emission per capita is inverted U-shaped and statistically significant. Also, the impact of national income per capita is positive and statistically significant and a 10 percent increase in national income would increase CO2 emission by 8.5 and 7 percent respectively in long and short run. Moreover, a 10 percent increase in energy consumption is linked with 4.5 and 4 percent growth in CO2 emission in long and short run, respectively. Although the impact of trade openness is positive on CO2 emission and statistically significant in short run, there is not significant impact in long run.
    Keywords: CO2 Emission, National Income per Capita, Urbanization, ARDL, Iran