فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال نهم شماره 1 (بهار 1397)

مجله تصویر سلامت
سال نهم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا کاظم پور، حسن اشرفی ریزی * صفحه 1
    اطلاعات سلامت نقش مهمی در افزایش آگاهی جامعه از مسائل بهداشتی، افزایش قدرت سازگاری افراد با محیط پیرامون و نیز بهبود کیفیت زندگی انسان ها دارد (1). پزشکان نیز برای پیشگیری، تشخیص، درمان و توانبخشی بهتر بیماران نیاز به اطلاعات بالینی معتبر دارند؛ این اطلاعات باید بر اساس شواهد علمی کافی و روزآمد باشد. پزشکی مبتنی بر شواهد (Evidence-Based Medicine) حاصل این نوع نگاه به حوزه پزشکی است. در این عرصه پزشکان ضمن داشتن دانش و تجربه تخصصی باید با منابع اطلاعات بالینی و نیز فناوری های مرتبط با دسترسی به این اطلاعات آشنایی کافی داشته باشند. صاحب الزمانی و همکاران به نقل از سلطانی و احمدی ابهری بیان می کنند «در واقع استفاده از بهترین شواهد، شواهدی است که از پژوهش های بالینی با حداقل خطا بر روی بیماران به دست می آید و کارآمدی و بی خطری رژیم های درمانی، پیشگیری، ارزش تست های تشخیصی و سایر موارد بهداشتی درمانی را در شرایط مختلف بیمار در نظر می گیرد. در حقیقت، پزشکی مبتنی بر شواهد می آموزد که چگونه استفاده کنندگان خوبی از اطلاعات باشیم» (2).
    امروزه تصمیم گیری بالینی بر اساس قضاوت ذهنی، حدس و شهود صرف صورت نمی گیرد. تصمیم گیری بالینی باید بر اساس دانش و تجربه پزشک، همفکری و مشورت همکاران، در نظر گرفتن بازخورد های بیمار و نیز استفاده از شواهد علمی اتفاق بیفتد. هرچه دانش پزشکان شواهد کافی، روزآمد و معتبر برای یک وضعیت خاص مانند بیماری داشته باشند، تصمیم گیری و اقدام درمانی آسان تر و نتیجه اثربخش و موفقیت آمیزتر خواهد بود. این توانایی و قابلیت، را می توان هوش اطلاعات بالینی (Clinical Information Intelligence) نامید. این اصطلاح اقتباسی از هوش فناوری می باشد که هوش فناوری عبارت است از: توانایی و قابلیت تصمیم گیری آگاهانه متخصصان فناوری در خصوص وضعیت فعلی و آینده فناوری در یک سازمان و فرصت ها و چالش های استفاده از آن (3). در واقع هوش اطلاعات بالینی، توانایی پزشک در انتخاب بهترین تصمیم بر اساس شواهد، تجربیات خود و همکاران و توجه به ارزش های بیمار می باشد.
    نظام بهداشت و درمان به ویژه مراکز آموزشی-درمانی نیازمند پزشکان با قابلیت هوش اطلاعات بالینی هستند. این قابلیت به تصمیم گیری بهتر و دقیق تر پزشکان، افزایش رضایت بیماران و افزایش کیفیت زندگی بیماران منجر خواهد شد. برای کسب و ارتقای این قابلیت لازم است پزشکان با منابع کسب اطلاعات بالینی مانند پایگاه های اطلاعاتی مبتنی بر شواهد و منابع پایه تخصصی آشنایی کافی داشته باشند. همچنین آن ها باید دارای توانایی ها و قابلیت های شناختی- رفتاری باشند. اما با توجه به سرعت تغییرات در حوزه اطلاعات بالینی و نیز فناوری های بازیابی اطلاعات بالینی، لازم است کتابداران و اطلاع رسانان پزشکی با سیاست گذاری، آموزش و برنامه ریزی منسجم، زیرساخت دسترسی، استفاده و اشاعه اطلاعات بالینی و نیز آموزش ذینفعان (پزشک و بیمار) را فراهم نمایند. پزشکان با شرکت در این دوره های آموزشی به ارتقای قابلیت ها و هوش اطلاعات بالینی خود می افزایند و افزایش دانش پزشکی بیماران از طریق اطلاع درمانی و ارائه بازخورد و مشارکت در تصمیم گیری بالینی (4و5) به عملکردی شدن هوش اطلاعات بالینی کمک می کنند. همچنین متخصصان فناوری اطلاعات سلامت نیز بستر لازم برای تله مدیسین جهت مراقبت های بهداشتی و تشخیص و نیز تولید نرم افزارهای کاربردی برای دسترسی پزشکان به اطلاعات سلامت معتبر را فراهم می آورند. به طور خلاصه قابلیت هایی که به ارتقای هوش اطلاعات بالینی پزشکان می افزاید شامل قدرت ارزیابی نقادانه شواهد علمی، ارتباط علمی با سایر همکاران در سراسر جهان، علاقه مندی و نگرش مثبت به حرفه تخصصی، تحلیل شرایط متفاوت بیماران، قدرت بهره گیری از دانش و تجربه کادر درمان در تصمیم گیری بالینی و نیز توانایی شناسایی فرصت ها یا تهدیدهای اطلاعات بالینی برای خود و سازمان مادر می باشد.
    کلیدواژگان: هوش اطلاعات بالینی، پزشکی مبتنی بر شواهد
  • محمد مسافری، ابراهیم احمدی *، خلیل رحیمی صفحه 5
    زمینه و اهداف
    آباستخرهای شنا به وسیله شناگران آلوده شده و در تماس با بدن یا بلع اتفاقی موجب انتقال و شیوع انواع بیماری میکروبی می شود. کلرزنی صحیح آب همراه با نظارت بهداشتی از جانب متولیان سلامت و سنجش منظم کلر باقیمانده و pH می تواند موجب اطمینان از عدم ابتلا به بیماری های فوق الذکر باشد.
    مواد و روش ها
    از بین 57استخر شنای موجود طی چهار فصل سال، کلر باقیمانده، دمای آب، دمای محیط و pH در 44استخر فعال تبریز بررسی و نتایج ضمناستخراج پارامترهای توصیفی، برای مقایسه میانگین تحت آنالیز واریانس قرار گرفت.
    یافته ها
    درایناستخرها مقدار کمینه کلر باقیمانده در حد صفر و مقدار بیشینه 5 میلیگرم در لیتر و pHاستخرها اغلب نزدیک به خنثی و بیشتر قلیایی (7>) بود. دراستخرهای اصلی تفاوت معنی داری بین میانگین پارامترها در فصول مختلف وجود نداشت (05•0P>). آنالیز همبستگی ارتباط معکوس معنی داری را بین کلر باقیمانده با دمای آب در ایناستخرها نشان داد (01•0 ، P<694•0R=). با در نظر گرفتن یک جای کلر باقیمانده، دمای آب و دمای محیط، دراستخرهای اصلی %26، در جکوزی ها %93، دراستخرهای چیلر 95% و دراستخرهای کودکان در 30% موارد عدم تطابق با استانداردهای وزارت بهداشت وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مشخص گردید که در موارد متعددی استانداردهای توصیه شده در خصوص کلر باقیمانده، pH، دمایاستخر و دمای هوای محیط رعایت نمی شود. در جکوزی ها و چیلر وضعیت از نظر کلر باقیمانده و pH آب نامطلوب تر بوده و توجه جدی تری را می طلبد.
    کلیدواژگان: استخر شنا، کلر باقیمانده، PH، دما، بهداشتاستخر
  • ساغر سالاری مهر، مهدیه حیدری، حبیب جلیلیان، علی ایمانی * صفحه 14
    زمینه و اهداف
    سکته مغزی تاثیرات پیش بینی نشده و مخربی در زندگی بیماران به جاگذاشته و کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار می-دهد. هدف از این مطالعه بررسی کیفیت زندگی و عوامل مرتبط با آن در بیماران مبتلا به سکته مغزی در شهر تبریز بود.

    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود. جامعه ی هدف مطالعه بیماران مراجعه کننده به بخش مغز و اعصاب بیمارستان رازی شهر تبریز با تشخیص سکته مغزی در سال 94 بودند، که با استفاده از روش نمونه گیری سرشماری، کیفیت زندگی 72 بیمار مبتلا به سکته مغزی توسط پرسشنامه کیفیت زندگی SIS-16 بررسی گردید. برای بررسی ارتباط کیفیت زندگی با متغیرهای دموگرافیکی و ویژگی های بالینی از آزمون های تی و آنووای یک طرفه استفاده شد و در نرم افزارSPSS نسخه 23 تحلیل گردید.

    یافته ها
    در این پژوهش میانگین کل نمره کیفیت زندگی بیماران 18/29±66/73 بود. طبق نتایج به دست آمده، متغیرهای سطوح تحصیلات و خدمات فیزیوتراپی با کیفیت زندگی دارای رابطه معنی داری بودند (05/0>p)؛ اما بین متغیرهای جنسیت و تاهل با کیفیت زندگی، رابطه معنی داری وجود نداشت. همچنین بین متغیرهای بالینی از قبیل نوع سکته مغزی، مدت زمان سپری شده از سکته مغزی و سمت مبتلا (راست یا چپ)، با کیفیت زندگی بیماران تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج مطالعه حاضر کیفیت زندگی بیماران پس از ابتلا به سکته مغزی کاهش می یابد که برای پیشگیری ازعواقب بیشتر این بیماری و همچنین برای جبران و بهبود ضایعات ایجاد شده در اثر این بیماری می توان از خدمات توانبخشی استفاده نمود. لذا با توجه به اهمیت خدمات توانبخشی برای این بیماران پیشنهاد می شود دسترسی (فیزیکی و مالی) بیماران به خدمات توانبخشی و مشاوره تسهیل گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سکته مغزی، بیمار
  • امینه صحرانورد گرگری * صفحه 23
    زمینه و اهداف
    موفقیت در هر ورزشی نیازمند قابلیت های جسمانی و فیزیولوژیکی خاص است؛ بنابراین طراحی یک برنامه تمرینی بهینه و مناسب جهت رسیدن به اهداف مورد نظر هر فرد در زمینه آمادگی جسمانی دارای اهمیت است هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات پلیومتریک دو جلسه در هفته و با شدت 90-80 (در صد ضربان قلب) برتوان بی هوازی، ترکیب بدنی وکیفیت زندگی، استقامت قلبی-عروقی دانش آموزان دختر فعال در سال تحصیلی 1396-1395 می باشد.

    مواد و روش ها
    دراین مطالعه نیمه تجربی، 45 نفر از دانش آموزان دختر 18-14 سال به طور تصادفی در دو گروه کنترل (22 نفر) وتجربی (23 نفر) قرارگرفتند. گروه تجربی بامیانگین سنی (05•2±16 سال)، قد (09•0±164 سانتی متر) و وزن (7•8±57 کیلوگرم) و گروه کنترل با میانگین سنی (3•2±16 سال)، وزن (96•9±60 کیلوگرم)، قد (09•0±163 سانتی متر) بودند. اندازهگیری های قبل و بعد آزمون شامل، توانبیهوازی پا، استقامت قلبی-عروقی، ترکیب بدنی وکیفیت زندگی از طریق پرسشنامه (WHOQOL) بود. آزمون تحلیل کواریانس برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها
    افزایش معنی داری در توان بی هوازی (001•0) و کاهش معنی داری درترکیب بدنی (046•0=p) مشاهده شد. ولی در استقامت قلبی-عروقی (180•0=p) افزایش معنی داری یافت نشد. همچنین نمره کل کیفیت زندگی افزایش معنی داری مشاهده می شود.

    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که هشت هفته تمرینات پلیومتریک موجب بهبود ترکیب بدنی و کیفیت زندگی و توان بی هوازی می شود.
    کلیدواژگان: تمرین پلیومتریک، توان بی هوازی، ترکیب بدنی، کیفیت زندگی
  • مرتضی قوجازاده، ناصر درخشانی، فاطمه پورنقی آذر، کسری کلاهدوزان، خلیل کلوانی، مسعود شیرمحمدی * صفحه 31
    زمینه و اهداف
    در سال های اخیر استفاده از روش های اپیدمیولوژی الکترونیکی (اینترنت، ایمیل، تلفن همراه،...) در تحقیقات علوم پزشکی و اپیدمیولوژی رشد چشمگیری داشته است. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی دانش، نگرش و عملکرد محققین اپیدمیولوژی از سراسر دنیا در مورد استفاده از روش های اپیدمیولوژی الکترونیکی طراحی و انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه تلفیقی (کمی- کیفی) می باشد که در سال 1391 در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گرفته است. شرکت کنندگان را محققین اپیدمیولوژی از سراسر دنیا تشکیل می دهد. ابزار جمع آوری داده ها در قسمت کمی، پرسشنامه محقق ساخته به زبان انگلیسی بود که روایی آن به روش اعتبار محتوا و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ با نمونه 15 نفر محاسبه گردید (89=α). در بخش کیفی نیز یک سوال باز در پرسشنامه از شرکت کنندگان پرسیده می شد. بعد از استخراج آدرس ایمیل شرکت کنندگان (76 نفر)، پرسشنامه ها از طریق ایمیل به افراد ارسال گردید. داده های به دست آمده در بخش کمی با استفاده از روش های آماری توصیفی (فراوانی (درصد)، میانگین و انحراف معیار) و آزمون آماری One Way ANOVA با استفاده از نرم افزار SPSS.16 تحلیل گردید. در بخش کیفی نیز از روش تحلیل محتوایی برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین نمره دانش محققین اپیدمیولوژی 14.7±51.22، نمره نگرش 45±71.25 و نمره عملکردشان 14.03±46.98 (از 100) می باشد. براساس دیدگاه شرکت کنندگان استفاده از روش های اپیدمیولوژی الکترونیکی سبب افزایش سطح کمی و کیفی و همچنین اعتبار مطالعات خواهد شد ولی جهت استفاده از آن ها برخی محدودیت های امکاناتی، زیرساختی و فرهنگی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    جهت استفاده از اپیدمیولوژی الکترونیکی در تحقیقات علوم پزشکی، افزایش سطح دانش و تغییر نگرش محققین اپیدمیولوژی، ترغیب مردم به مشارکت در این مطالعات و فراهم ساختن امکانات و شرایط مناسب در این زمینه امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی الکترونیکی، دانش، نگرش، عملکرد، محققین اپیدمیولوژی
  • رضا دهقانزاده ریحانی، احمد اصل هاشمی *، هانیه علیزاده صفحه 39
    زمینه و اهداف
    مدیریت زباله یکی از چالش های مهم زیست محیطی موسسات دولتی و خصوصی می باشد. برای حل این موضوع نیازمند اطلاع از ترکیب و منابع تولید زباله است. هدف این مطالعه تعیین خصوصیات کمی و کیفی پسماندهای دانشکده های پزشکی و بهداشت و تغذیه بوده است.

    مواد و روش ها
    این مطالعه یک تحقیق توصیفی- مقطعی روی زباله های عادی دانشکده های مزبور بود. در مجموع 24 نمونه از دانشکده ها برداشت و توزین گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS و Excel تحلیل شد. بعد از انجام تست نرمالیتی از آزمون تی مستقل برای مقایسه میانگین ها استفاده گردید.

    یافته ها
    میانگین زباله تولید شده در دانشکده های بهداشت و تغدیه و پزشکی به ترتیب 7 ± 37 و 3 ±30 کیلو گرم در روز بود. کاغذ و فلزات با متوسط 15 و 2 کیلوگرم در روز به ترتیب بیشترین و کمترین نوع زباله بودند. کاغذ 40 الی 45 درصد وزنی زباله ها را تشکیل می دهد. سرانه تولید زباله در دانشکده بهداشت و تغذیه دو برابر دانشکده پزشکی بود. نهایتا سرانه زباله دانشگاه حدود 15 کیلوگرم برای هر نفر در سال به دست آمد.

    نتیجه گیری
    سرانه زباله دانشگاه به ویژه میزان کاغذ در مقایسه با تحقیقات صورت گرفته بالا است. بیشترین مقدار زباله مورد بررسی در این تحقیق موادی هستند که در مبدا قابل بازیافت می باشند. برنامه های آموزشی و تغییر نگرش و عملکرد دانشجویان و کارکنان باید به مورد اجرا گذاشته شود تا با تولید زباله کمتر و حفاظت محیط زیست دانشگاه سبز ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: ترکیب زباله، کیفیت و کمیت، کاغذ باطله، پسماند، دانشکده، دانشگاه
  • یلدا موسی زاده، علیرضا محبوب اهری *، سارا فروتن، محمدباقر امیر عطاری، طاهر انتظاری ملکی صفحه 46
    زمینه و اهداف
    امور اداری و مالی یکی از کلیدی ترین فعالیت ها در هر سازمانی محسوب می شود. مشخص نمودن فرایندهای مربوط به این امور، از ضروریات به شمار می رود. لذا پژوهش حاضر با هدف ارتقای فرایندهای اداری و مالی دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز طراحی و اجرا گردید.

    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، مطالعه ای کیفی با رویکرد اقدام پژوهی است. بعد از آگاهی از مساله شفاف نبودن و زمان بر بودن فرایندهای اداری و مالی، برای رفع این مشکل برنامه ریزی شد. پس از بررسی شرح مشاغل، مصاحبه با پرسنل و رسم فلوچارت فرایندها، شکل صحیح فرایندها ارائه گردید. سپس با انتخاب 20 درصد فرایندها و بررسی نحوه عملکرد پرسنل و همچنین زمان سنجی، ارزشیابی انجام شد

    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که فرایندهای اداری و مالی عمدتا براساس تجربه و سلیقه فردی اداره شده و عدم هماهنگی با زمان بندی آموزشی و پژوهشی دانشکده مانع از انجام به موقع وظایف می شد. پس از طی گام های اقدام پژوهی 49 فرایند (حسابداری: 13، دبیرخانه: 2، اداره امور عمومی: 7، کارگزینی: 16، اموال: 7 و تدارکات: 4 مورد) شناسایی و مستند گردید. نتایج ارزشیابی نشان داد 97 درصد فرایندها مطابق با استاندارد بوده و زمان مربوط به اجرای فرایندها، 30 تا 100 درصد کاهش یافته است.

    نتیجه گیری
    اقدام پژوهی در قالب فرایندی مشارکتی بین محققین و صاحبان فرایند، باعث ارتقای فرایندهای اداری و مالی گردید. در راستای ارتقای میزان آمادگی واحد اداری مالی دانشکده و هماهنگی با معاونت های آموزش و پژوهش، تنظیم تقویم اداری و مالی در ابتدای سال و پیش بینی زمان اقدام قبل از وصول درخواست واحدها، پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، فرایند، ارتقای فرایند، امور اداری و مالی
  • حسین جباری بیرامی، شراره بلالی اسکویی * صفحه 55
    زمینه و اهداف
    مراقبت های نامناسب در دوران بارداری می تواند منجر به نتایج نامطلوب، ازجمله زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد شود. یکی از شاخص های جدید، دقیق و جامع، اندازه گیری کفایت استفاده از مراقبت های دوران بارداری است. این مطالعه با هدف ارزیابی بهره مندی زنان باردار از مراقبت های دوران بارداری در استان آذربایجان شرقی در سال 92-1387 است.

    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کوهورت گذشته نگر با حجم نمونه 1142 نفر در گروه هدف زنان باردار استان آذربایجان شرقی در فاصله زمانی سال های 92-1387 انجام شد. اطلاعات از دفتر ممتد مراقبت مادران باردار و پرونده خانوار استخراج شد. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه و با استفاده از نرم افزار Stata11 انجام شد.

    یافته ها
    میانگین سنی و انحراف معیار زنان باردار 81•5 ± 31•26 بود. بیش تر زنان باردار زایمان به موقع 39•86٪ (965 نفر)، سزارین ٪36•50 (554 نفر)، مراقبت کافی ٪17•97 (1063)، شروع مراقبت در سه ماهه اول بارداری 78•97 (1101 نفر) و مقدار هموگلوبین (g/dl) 2•13-11 (نرمال) در سه ماهه اول بارداری ٪66•58 داشتند. پوشش حداقل چهار مراقبت توسط بهورز و مراقب سلامت بیش از 97٪ است. 21•90٪ زنان در طی دوره بارداری حداقل 3 نوبت توسط ماماهای مراکز سلامت جامعه، ٪67•97 حداقل یک نوبت توسط پزشک خانواده و ٪77•79 حداقل یک نوبت توسط متخصص زنان و زایمان مراقبت شده اند. هرچه تعداد مراقبت های بارداری زیاد باشد کم وزنی هنگام تولد به طور معناداری کمتر است.

    نتیجه گیری
    بهره مندی زنان باردار از مراقبت های دوران بارداری با دستورالعمل های کشوری و توصیه های سازمان جهانی بهداشت در ارتباط با تعداد مراقبت های انجام شده هم خوانی دارد.
    کلیدواژگان: بهره مندی، مراقبت های بارداری، آذربایجان شرقی
  • برنامه ها و مداخلات کارآمد پیشگیری کننده و کنترل کننده مصرف مشروبات الکلی در جامعه: یک مطالعه مروری
    سودابه مارین، علی بهاری، لیلا نیک نیاز، جعفر صادق تبریزی، محمدحسن صاحبی حق، علی فخاری، مطهره علامه، معصومه آرشین چی، عالیه فراهانی، مینا طباطبایی، ریحانه سنایی، اصغر محمدپور اصل * صفحه 70
    مصرف مشروبات الکلی بر کل اندام های بدن تاثیرمی گذارد و موجب طیف وسیعی از بیماری ها مانندسرطان ها، اختلالات روانی و رفتاری های خشونت آمیزمی شود. آمار دقیقی از شیوع مصرف مشروبات الکلی در کشور وجود ندارد. با این وجود تخمین زده می شود بیش از یک میلیون نفر سوء مصرف کننده مشروبات الکلی در کشور وجود داشته باشد. برنامه ها و مداخلات متنوعی جهت پیشگیری از مصرف و سوء مصرف مشروبات الکلی و همچنین کاهش آسیب ناشی از مصرف آن در جوامع مختلف انجام شده است. مطالعه مرور روایتی حاضر باهدف تعیین استراتژی ها و برنامه-های کارآمد به کاررفته در این زمینه و تعیین راهکارهای متناسب با شرایط کنونی ایران انجام شد. پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی توسط تیم تحقیقاتی مورد ارزیابی قرار گرفت و مطالعات مرتبط با موضوع، بازیابی و پس از بررسی کیفی دسته بندی شدند. نتایج مطالعه نشان داد که برنامه های کارآمد درزمینه ی پیشگیری و کاهش آسیب ناشی از مصرف مشروبات الکلی را می توان در شش حیطه ی کلی تقسیم بندی کرد که عبارت اند از: آموزش و اطلاع رسانی، برنامه های بخش بهداشت و سلامت، برنامه های در سطح اجتماع، قوانین و سیاست های رانندگی حین مستی، سیاست های مرتبط با دسترسی، برنامه های مرتبط با کاهش آسیب.
    کلیدواژگان: مصرف الکل، کنترل، پیشگیری، مداخله
|
  • Zahra Kazempour, Hasan Ashrafi-Rizi * Page 1
    Health information plays an important role in increasing the community's awareness of health issues, developing the ability of people to adapt to the surrounding environment and improve the quality of human`s life (1). Physicians also need reliable clinical information to prevent, diagnose, treat and rehabilitate patients. This information should be up-to-date and based on sufficient scientific evidence. Evidence-Based Medicine (EBM) is the result of this type of perception. In this area, physicians, should not only have experience, but also should be familiar with the sources of clinical information and technologies related with access to this information. Sahebalzamani et al quoted Sultani and Ahmadi Abhari as saying that "in fact, the use of the best evidence are evidences that are obtained from clinical research with the least error on patients and the efficacy and safety of treatment diet, prevention, the value of diagnostic tests and other health care items in different conditions of the patients are taken into consideration. In fact, EBM teaches how to be good users of health information" (2).
    Clinical decision-making is not based on mental judgment and guess. Clinical decision-making should be based on the knowledge, experience of the physicians and other colleagues, considering patient feedbacks and scientific evidence. If physicians have adequate, up-to-date and valid evidence for a specific condition (such as illness), decision-making and treatment will be easier, more effective and successful. This ability and capability can be called “Clinical Information Intelligence (CII)”.
    This term was extracted from technological intelligence, which is defined as "the ability and capability of technology professionals to make informed decisions about the current and future status of technology in an organization, and the opportunities and challenges of using it" (3). In fact, clinical information intelligence is the physician's ability to choose the best decision based on his or her own experiences, scientific evidence, colleague’s experiences, and the patient's values. The healthcare systems require physicians with clinical information intelligence capabilities. This ability will lead to better and more accurate decision-making by physicians, increase patient satisfaction and improve patient quality of life. To enhance this capability, physicians need to be familiar with clinical information resources such as EBM, PubMed and ClinicalKey and specialized resources. They should also have cognitive-behavioral abilities and capabilities. However, given the rapid changes in clinical information and clinical information retrieval technologies, medical librarians need to provide good policies, training and planning, access infrastructure, and the use of clinical information and training for physicians and patients. Physicians will increase their clinical information intelligence and capabilities by participating in these courses. Also, enhancing patient medical knowledge through information therapy and providing feedback and their participation in clinical decision-making can help to operationalize clinical information intelligence. Health information technology professionals also provide the necessary platform for telemedicine in order to health care and diagnosis and develop applications that provide physicians with access to reliable health information (4, 5). In summary, the capabilities that enhance the clinical information intelligence of physicians include the power of appraisal of scientific evidence, scientific communication with other colleagues around the world, a positive attitude toward specialized care, analyzing different patient situations, the power to utilize the knowledge and experience of the treatment teams in clinical decision- making, and the ability to identify opportunities or threats of clinical information for physicians and their parent organization.
    Keywords: Clinical Information Intelligence, Evidence-Based Medicine
  • Mohammad Mosaferi, Ebrahim Ahmadi *, Khalil Rahimi Page 5
    Background And Objectives
    Swimming pool water is quickly contaminated by swimmers which can cause the transmission and prevalence of various types of microbial infection through contact with the human body or accidently ingestion. Proper and regular chlorination of water in swimming pools, along with health monitoring by health care providers, and regular measurement of remaining chlorine along with controlling pH values, can be a useful tool to ensure the lack of risk to aforementioned diseases.
    Material and
    Methods
    In a cross-sectional study, during the four seasons of the year, 44 active swimming pools in Tabriz from 57 existing swimming pools were examined and the remaining chlorine, water temperature, ambient temperature and pH were measured. In addition to extraction of descriptive parameters, the obtained data were under the analysis of variance to compare the mean of the data.
    Results
    In the studied pools, the minimum residual chlorine content was measured at zero and the maximum value of 5 mg/L was measured. The pH of the pools was in most cases near neutral and more alkaline (>7). In the main pools, there was no significant difference between the mean of measured parameters with regard to different seasons (P> 0.05). Correlation analysis indicated a significant inverse relationship between residual chlorine and water temperature in these pools (R = -0.694, p
    Conclusion
    Based on the results of this study, it was revealed that the limits and recommended standards for residual chlorine, pH, pool temperature and ambient temperature in the pool environment are not observed in four types of main, Jacuzzi, chiller, and children pools examined in Tabriz. Particularly, in the case of Jacuzzi and chiller pools, the present situation was more unfavorable in terms of residual chlorine and water pH compared to other types, which requires serious attention.
    Keywords: Swimming Pool, Residual Chlorine, PH, Temperature, Pool Health
  • Sagharsalarimehr, Mahdiyeh Heydari, Habib Jalilian, Ali Imani * Page 14
    Background And Objectives
    Stroke has an unexpected and destructive effect on patient's lives and affects their quality of life. The aim of this study was to evaluate the quality of life and its related factors in patients with stroke in Tabriz city.
    Material and
    Methods
    This was a descriptive-analytic, cross-sectional study. The study population consisted of all patients who visited the neurological department of the Razi Hospital in 2015 with a diagnosis of stroke in Tabriz city. The quality of life in 72 patients was assessed by the quality of life questionnaire (SIS-16) using census method. To evaluate the relationship of quality of life with demographic variables and clinical features, one-way ANOVA and t-test were applied using SPSS (version 23) software.
    Results
    In this study, the mean of total quality of life score was 73.66 ± 29.18. Results showed that there was a significant relationship between educational level and physical therapy with quality of life (p 0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, patients’ quality of life is reduced after stroke. To prevent side effects and improving the damages made, rehabilitation services (physical therapy) can be applied. Therefore, according to the importance of rehabilitation for stroke patients, it is suggested that access (physically and financially) to rehabilitation and counseling services are provided.
    Keywords: Quality of life, Stroke, Patient
  • Amineh Sahranavard-Gargari * Page 23
    Background And Objectives
    Success in any sport requires special physical and physiological capabilities. Therefore, designing an optimal and appropriate training program to achieve each individual's goals in terms of physical fitness is important. The purpose of the present study was to evaluate the effect of 8-week of plyometric training in a 90- 80 (Percent Heart Rate) on body composition, anaerobic power, quality of life and cardiovascular endurance of active female students in 1395-1396.
    Material and
    Methods
    This quasi-experimental study was performed on 45 female students aged 14-18 years. They were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group consisted of 23 participants with a mean age of (16 ± 2 years), height (164 ± 0.09 cm), and weight (57 ± 7.7 kg). Control group included 22 participants with a mean age of (16 ± 2.3 years), weight (60.9 ± 9.96 kg), and height (163 ± 0.09 cm). The pre- and post-test measurements included strength, anaerobic power, cardiovascular endurance, body composition and quality of life through questionnaires (WHOQOL). The covariance analysis test was used for data analysis.
    Results
    There was a significant increase in anaerobic power (0.001) and a significant decrease in body composition (p= 0.046). However, there was no significant increase in cardiovascular endurance (p= 0.180). Also, there was a significant increase in total score of quality of life.
    Conclusion
    The results of this study showed that eight weeks of plyometric training improved the body composition, quality of life and anaerobic power.
    Keywords: Plyometric Training, Anaerobic Power, Body Composition, Quality of life
  • Morteza Ghogazadeh, Naser Derakhshani, Fatemeh Pournaghi-Azar, Kasra Kolahdouzan, Khalil Kalvani, Masoud Shirmohammadi * Page 31
    Background And Objectives
    Recently, use of E-Epidemiology methods (internet, e-mail, cell phone, etc.) in epidemiological and medical sciences researches has had a prominent improvement. Therefore, the present study was designed and conducted with the aim of studying the knowledge, attitude, and practice of epidemiology researchers worldwide about using E-Epidemiology methods.
    Material and
    Methods
    This mix study (quantitative-qualitative) was conducted in 2013 in Tabriz University of Medical Science. The participants consisted of epidemiology researchers from all over the world. The data gathering instrument in quantitative section was a researcher-made questionnaire in English whose validity and reliability were measured respectively with content-validity method and Chronbach’s alpha method with a sample of 15 participants (α=89). For qualitative section, an open-ended question was asked. After extracting participants’ (76) e-mail addresses, the questionnaires were sent to them via e-mail. The qualitative data were statistically analyzed using descriptive statistical methods (Frequency (percent), Mean, and Standard Deviation) and One Way ANOVA test by SPSS.16 software.
    Results
    The results showed that the epidemiology researchers scored 51.22±14.7 in knowledge, 71.25±45 in attitude, and 46.98±14.03 in practice sections (from100). According to researchers’ attitude, using E-Epidemiology methods results in improvement of qualitative and quantitative level and also validity of the studies; however, there are some limitations by facilities, infrastructure, and culture for using them.
    Conclusion
    In order to use E-Epidemiology in researches, increasing the knowledge level, changing the epidemiology researchers’ attitude, encouraging people to participate in these studies and providing appropriate facilities and good conditions in this field are necessary.
    Keywords: E, Epidemiology, Knowledge, Attitude, Practice, Epidemiology Researchers
  • Reza Dehghanzadeh Rayhani, Ahmad Ahmad Asl Hashemi *, Hanyeh Alizadeh Page 39
    Background And Objectives
    Integrated solid waste management is one of the biggest environmental challenges facing the public and private institutions. This requires knowledge of the composition and sources of waste production. The aim of this study was to determine the quality and quantity of common waste at the faculty of health and nutrition and medical schools.
    Material and
    Methods
    This study was a cross sectional and descriptive study on the point of all-waste generated in both schools. A total of 24 samples were taken and weighted from each school. Data were analyzed with SPSS and Excel. T-test was used for comparison of means following normality test of the data.
    Results
    Average of waste produced at faculties of health and nutrition and medicine were 37±7 and 30±3 kg per day, respectively. Paper and metals were the highest and lowest part of solid waste, respectively with daily average of 15 and 2 kg. Paper is accounted about 40 to 45 percent by weight of the total waste. Per capita waste production in the faculty of health and nutrition is nearly twice faculty of medicine. The total waste per capita of university was estimated at about 15 kg per person per year.
    Conclusion
    University solid waste per capita, especially the amount of paper, is high compared with the other researches. The highest amount of waste material examined in this study is recyclable at source. Training programs and changes in attitude and practice must be applied for students and staff to produce less waste to protect environment and natural resource and create a green university.
    Keywords: Solid Waste Composition, Quantity, Quality, Discarded Paper, Solid Waste, Faculty, University
  • Yalda Mousa Zadeh, Alireza Mahboub Ahari *, Sara Foroutan, Mohammad Bagher Amir Atari, Taher Entezari Maleki Page 46
    Background And Objectives
    Administrative and financial affairs are one of the most important activities in any organization. Determining the processes related to these affairs is necessary. Therefore, the present research was designed and implemented to improve the administrative and financial processes of Management and Medical informatics school of Tabriz University of Medical Sciences by action research methodology.
    Material and
    Methods
    This was a qualitative study with action research approach. After understanding about the lack of transparency and time consuming of administrative and financial processes, it was planned to resolve this problem. The correct form of the processes was determined and presented after reviewing the jobs description, interviewing with personnel and drawing the flowchart of the administrative and financial processes. Then, an evaluation was done by selecting 20 percent of the processes and examining personnel’s performance and timing.
    Results
    Current situation analysis showed that administrative and financial processes are done mainly based on individual experience and interest. The lack of coordination with school's educational and research timetable prevents timely performance of tasks. After taking action research steps, 49 processes were identified and documented. (accounting: 13, secretariat: 2, public affair administration: 7, staffing: 16, property: 7, and procurement: 4). The results of the evaluation showed that 97% of the processes were in accordance with the standard and the time spent on implementing the processes was reduced between 30% to 100%.
    Conclusion
    Action research, as part of a collaborative process between researchers and process owners promoted administrative and financial processes. In order to increase the readiness level of the financial department of the faculty and coordination with the education and research departments, adjusting the administrative and financial calendar at the beginning of the year predicting the action time before receiving the request receipt of the units was suggested.
    Keywords: Action Research, Process, Process Improvement, Administrative, Financial Processe
  • Hossein Jabari Beyrami, Sharareh Belali-Oskuei * Page 55
    Background And Objectives
    Inappropriate care during pregnancy can lead to undesirable results, including preterm delivery and low birth weight. One of the new, accurate and comprehensive indicators is the measurement of the adequacy of prenatal care. The aim of this study was to evaluate the use of prenatal care among pregnant women in East Azarbaijan province during 2008-2013.
    Material and
    Methods
    This retrospective cohort study was conducted on a group of 1142 pregnant women in East Azarbaijan province between 2008 and 2013. Information was extracted from the notebook of Maternal Care and the Household records of health centers. Data analysis was performed using independent t-test and one-way ANOVA by Stata11 software.
    Results
    The mean age and standard deviation of pregnant women were 26.31 ± 5.81. Most of the pregnant women, 86.69% (965) had term delivery, 50.36% (554) had caesarean, 97.17% (1063) had sufficient care, 97.78% (1101) had starting care during the first trimester and 58.66% had normal hemoglobin (11-13.2 g/dl) in the first trimester of pregnancy. The coverage of at least four cares by rural and urban healthy worker was over 97%. According to the results, 90.2% of women received at least three care visits from midwives of community health centers, 97.67% received at least one visit by the family physician, and 79.77% received at least one visit by a gynecologist. As the number of prenatal cares increases, the number of low birth weight decreases significantly.
    Conclusion
    Utilization of prenatal care in East Azarbaijan Province was consistent with the recommendations of World Health Organization and national guidelines regarding the number of provided care.
    Keywords: Utilization, Prenatal Care, Eastern Azerbaijan
  • Effective Programs and Interventions in Prevention and Reduction of Alcoholic Beverages Consumption in Communities: A Review Study
    Soudabeh Marin, Ali Bahari, Leila Nikniaz, Jafar Sadegh Tabrizi, Mohammad Hasan Sahebihagh, Ali Fakhari, Motahare Allame, Masoumeh Arshinchi, Aliyeh Farahani, Mina Tabatabaie, Reyhaneh Sanayie, Asghar Mohammadpoorasl * Page 70
    Alcoholic beverages consumption affects all body organs and causes wide range of diseases such as cancers, psychopathy and violent behaviors. There is no precise statistics on alcohol consumption prevalence in Iran. Nevertheless, it is estimated that there are more than one million abusers of alcoholic beverages in the country. Various programs and interventions have been conducted to prevent and reduce alcohol consumption in different nations. The current narrative review study aimed at determining the effective strategies and programs applied in other societies and identifying appropriate approaches to the current situation of Iran. National and international databases were assessed by the research team and related studies were retrieved and categorized after quality assessment. Results of this study indicated that effective programs in prevention and reduction of alcohol consumption can be categorized in six general parts as follows: education and training, health-sector programs, community programs, regulations and policies regarding driving under the influence of alcohol, access-related policies and harm-reduction programs.
    Keywords: Alcohol Drinking, Control, Prevention, Intervention