فهرست مطالب

علوم و فنون نظامی - پیاپی 39 (بهار 1396)

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 39 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالقاسم گل خندان * صفحات 5-27
    این مقاله سعی دارد تا رقابت تسلیحاتی بین کشورهای حوزه خلیج فارس را با استفاده از اقتصادسنجی فضایی مورد آزمون قرار دهد. به این منظور از یک مدل عمومی مخارج نظامی (شامل متغیرهای اقتصادی، اجتماعی و استراتژیک) و داده های آماری 7 کشور ایران، بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات طی دوره زمانی 2014- 1995 استفاده شده است. نتایج برآورد مدل حاکی از وجود همبستگی فضایی بین کشورها بوده و از این رو، استفاده از این نوع تخمین توجیه پذیر است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که ضریب برآوردی وقفه فضایی متغیر وابسته مثبت و معنادار است؛ به گونه ای که با افزایش یک درصدی در میانگین وزنی بار نظامی کشورهای حوزه خلیج فارس، به طور متوسط بار نظامی یک کشور این حوزه، 885/0 درصد (نزدیک به یک درصد) افزایش می یابد. بر اساس این نتایج می توان گفت که یک نوع رقابت تسلیحاتی قوی در بین کشورهای حوزه خلیج فارس طی دوره مورد بررسی وجود داشته است.
    کلیدواژگان: رقابت تسليحاتي، مدل عمومي مخارج نظامي، کشورهاي حوزه ي خليج فارس، اقتصادسنجي فضايي
  • مسعود مصدق *، رضا روشنی صفحات 29-57
    جنگ ها به عنوان رخدادهای ژئوپلیتیکی حاصل از تقابل نیروهای متخاصم در قلمروی خاص می باشند. در بسیاری از موارد آنچه به عنوان دلیل آغاز یا استمرار جنگ بیان می شود در واقع بازنمایی مبتنی بر اهداف و منافع بازیگران آن است؛ در حالیکه اهداف بازیگران و منافع آنان متاثر از بنیادها و رقابت های ژئوپلیتیکی در سطح منطقه ای یا جهانی است. جنگ سوریه نیز که از آن به عنوان جنگی ترکیبی یاد می کنند، حاصل تقابل ژئوپلیتیکی بازیگران متعدد آن است. لذا این پژوهش کاربردی، با هدف شناسایی و اولویت بندی کدها و ژنوم های ژئوپلیتیک موثر در شکل گیری و تداوم جنگ ترکیبی سوریه، به روش تحقیق آمیخته مبتنی برطرح پژوهشی کرسول تهیه و تدوین گردید؛ در همین راستا با مصاحبه با نخبگان و انجام مطالعات کتابخانه ای کدها و ژنوم های ژئوپلیتیک سوریه را شناسایی شد. در قسمت کیفی با استفاده از ابزار مصاحبه با تعداد 10 تن از اساتید رشته جغرافیای سیاسی مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام و سپس با توجه به نتایج حاصل از مصاحبه در خصوص ساختن پرسشنامه تاپسیس و بین 35 تن از دانش آموختگان مقاطع دکتری علوم استراتژیک یا عملیات مرکب و مشترک توزیع شد. یافته های پژوهش شامل است 9 کد و ژنوم ژئوپلیتیک است که به شرح زیر اولویت بندی و درجه اهمیت آنان در خصوص شکل گیری و استمرار جنگ ترکیبی سوریه مشخص گردیده است: رقابت بازیگران فرامنطقه ای؛ داعش؛ رقابت بازیگران منطقه ای؛ قطب بندی ژئوپلیتیکی؛ اهمیت ژئوپلیتیک سوریه؛ بازیکران داخلی؛ دولت سوریه؛ جمعیت نامتجانس و واگرا و چالش های ژئوپلیتیکی سوریه با همسایگانش.
    کلیدواژگان: پولومولوژی جنگ ترکیبی، کدها و ژنوم های ژئوپلیتیکی، جنگ سوریه، تاپسیس
  • جعفر خلیل پور *، مجید عندلیبی کمال صفحات 59-79
    فرامواد، دسته ای از مواد مصنوعی ساخت انسان می باشند، که از ترکیب آرایه ای از میله ها و حلقه های فلزی بوجود می آیند. این دسته از مواد در مقابل تابش امواج الکترومغناطیسی، خواص جالب توجه و غیرمعمولی نظیر ضریب شکست منفی از خود نشان می دهند. خواص جالب توجه فرامواد، باعث بکارگیری گسترده آن ها در زمینه های مختلف مایکروویو، آنتن های هوشمند، لنزها و...شده است. از جنبه نظامی، نیز می توان از فرامواد در نامرئی سازی پرنده های خودی نظیر پهباد، موشک و... استفاده کرد. درساخت پوشش نامرئی وهمچنین طراحی شیلد وبهبود ضریب شیلدینگ برای ایمنی سیستم های نظامی و اتاق های جنگ با استفاده از فرامواد استفاده شده است. در این مقاله ضمن تشریح ساختار فرامواد، خواص آن ها در مواجهه با امواج الکترومغناطیسی بطور کامل توضیح داده شده است. و همچنین مروری کامل بر روش های بکارگیری این دسته از فرامواد در آنتن ها مورد بررسی قرارگرفته است، که نتایج شبیه سازی نشان دهنده افزایش پارامترهایی مانند سمت گرایی، توان تشعشعی، پهنای باند و در نهایت کوچک سازی و چند باندی کردن در آنتن های مرجع می باشد.
    کلیدواژگان: فرامواد، گذردهی الکتریکی، نفوذپذیری مغناطیسی، ضریب شکست منفی، همگن
  • علی فرهادی، اسماعیل اسدی، محمد ذاکری * صفحات 79-98
    این تحقیق با هدف بررسی وضعیت فعالیتهای آموزشی و پرورشی مرکز آموزشهای هوایی شهید خضرایی و تاثیر آن بر بهره وری آموزشی این مرکز صورت پذیرفته است. این تحقیق بر مبنای دستاوردهای تحقیق از نوع توسعه ای کاربردی بوده و بر مبنای اهداف تحقیق از نوع توصیفی- موردی می باشد که با روش پیمایشی داده های لازم جمع آوری و با روش همبستگی تحلیل گردیدند. جامعه آماری تحقیق جمعی از خبرگان آموزشی نهاجا می باشند که با روش نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند (قضاوتی) تعداد 50 نفر انتخاب گردیدند. داده های لازم با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری گردیده و با استفاده از آزمونهای آمار استنباطی (تحلیل واریانس، ضریب همبستگی، رگرسیون چندگانه) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند؛ نتایج تحقیق حاکی از ان است که فعالیت های شبانه روزی آموزشی (آموزش رزم مقدماتی، آموزشی دروس زبان و دروس عمومی و تخصصی) و نیز فعالیت های شبانه روزی پرورشی (فعالیتهای فرهنگی و ورزشی) بر بهره وری آموزشی تاثیر دارد. همچنین فعالیت های شبانه روزی آموزشی و فعالیت های شبانه روزی پرورشی اثر متقابلی بر روی همدیگر دارند.
    کلیدواژگان: فعالیتهای آموزشی، فعالیتهای پرورشی، بهره وری آموزشی، مرکز آموزشهای هوایی شهید خضرایی
  • سعید قنبری *، فریدون اکبرزاده صفحات 99-124
    سازمان سیا از زمان تشکیل، علاوه بر نقش شناختی و نظارتی، نقش های اجرایی مختلفی بنام عملیات پنهان و عملیات سری را برابر خواست سیاستگذاران انجام داده که در برخی ناکام و در بعضی دیگر موفقیت هایی را بدست آورده است. این سازمان علاوه بر تاثیر گذاری روی شرایط سیاسی و اقتصادی کشورهای خارجی، بر روی شرایط نظامی نیز تاثیر داشته و در جنگ ها عملیات هایی را اجرا کرده که می توان آن ها را در قالب نقش اجرایی سازمان سیا دسته بندی کرد؛ چرا که معمولا تا زمان افشای ماموریت پنهان مانده و تا آشکار شدن آن ضربه موثر را به طرف مقابل وارد کرده است. پژوهش حاضر به دنبال بررسی نقش اجرایی سازمان سیا در جنگ آمریکا علیه عراق است که در رده های سه گانه راهبردی، عملیاتی و تاکتیکی مورد ارزیابی قرار گرفته است. این پژوهش که به روش توصیفی و تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای تهیه شده نشان می دهد سیا در عراق علاوه بر نقش شناختی نقش اجرایی چشمگیری داشته و هرچند ناکامی آمریکا در عراق نقش اجرایی آن را نیز تحت تاثیر قرار داده ولی این سازمان در عملیات آزادی عراق تلاش موثری از خود نشان داده و باعث تسهیل عملیات و کاهش تلفات شده است؛ عملیات روانی قبل و حین و بعد از جنگ، حضور تیم های عملیاتی در کردستان عراق و مرز اردن، برقراری تامین چاه های نفت قبل و حین عملیات را می توان از بارزترین آنها نام برد. این تحقیق نشان می دهد چگونه می توان از ظرفیت سازمان های اطلاعاتی در راستای دستیابی موفق به اهداف جنگ استفاده کرد و هزینه و تلفات جنگ را کاهش داد.
    کلیدواژگان: بحران عراق 2003، 11 سپتامبر، سیاست گذاری، عملیات پنهان، عملیات روانی
  • محمد ملااحمدی * صفحات 125-157
    امروزه از سازمان های نظامی آینده نگر انتظار می رود با نگاهی فاعلانه به آینده، بستر لازم را برای طراحی و ساخت هوشمندانه صحنه نبرد آینده فراهم نمایند. چراکه هوشمندانه ترین اقدام، آماده شدن برای امور غیرقابل پیش بینی است.سازمان های نظامی آینده نگر می خواهند بدانند چه صحنه های نبردی در آینده می توانند رخ دهند (ممکن)، چه صحنه های نبردی با احتمال بیشتری شکل می گیرند (محتمل) و چه صحنه های نبردی باید برپا شوند (مرجح). کلید جلوگیری از غافلگیری و غافلگیرسازی دشمن در صحنه نبرد آینده، در مفهوم «پارادایم» نهفته است. پارادایم های نظامی حاکم بر ذهن فرماندهان و افراد دفاعی یک کشور، تعیین کننده رفتار و مسیر حرکت توسعه توانمندی های آنان در آینده است. در این مقاله، ضمن معرفی مفاهیم مولفه های موثر در چگونگی شکلگیری آینده همچون علائم ضعیف تغییر، شگفتی سازها، روندها، پیشران ها و پارادایم ها، به روش های رصد، شناسایی و تحلیل این مولفه ها اشاره گردیده و در نهایت بر مبنای این مفاهیم و روش ها، به منظور جلوگیری از غافلگیری در صحنه نبرد آینده، پیاده سازی «سامانه هشدار راهبردی سریع» و به منظور غافل گیرسازی دشمن در صحنه نبرد آینده تغییر پارادایم ها و تولید پارادایم جدید، انجام «آینده نگاری تمدنی» و «طراحی الگوی تحول آفرین پژوهش توحیدی» پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: تغییر پارادایم، صحنه نبرد، دیده بانی، غافل گیری، غافل گیرسازی
  • فرامرز عزیزی *، ابراهیم ایجابی صفحات 157-174
    این مطالعه باهدف تبیین چگونگی انتخاب سامانه مناسب موشکی و توپخانه صحرایی در محیط نبرد آینده با استفاده از الگوریتم فازی و ارائه راه کارهای حل مسئله تصمیم گیری در این خصوص انجام شده است. معیارها و شاخص های مختلفی وجود دارند که در انتخاب سامانه مناسب موشکی و توپخانه صحرایی در محیط نبرد آینده تاثیرگذار می باشند و هر یک با مزایا و محدودیت هایی همراه می باشد. از طرفی بر اساس تئوری مجموعه های فازی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، یکی از قدرتمندترین تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره است. لذا در این مقاله قصد شده، از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره فازی جهت ارزیابی معیارها و اولویت بندی گزینه ها استفاده کنیم. هشتاد فرد خبره به عنوان جامعه نمونه انتخاب شد و اطلاعات پرسش نامه جمع آوری شد. برای ارزیابی و اندازه گیری معیارها از مقیاس دو قطبی استفاده شد و در ادامه از روش آنتروپی شانون برای وزن دهی به معیارها و از روش تاپسیس فازی برای اولویت بندی گزینه ها استفاده گردید. نتیجه گیری کلی حاصل از تحلیل داده ها حاکی از آن است که سامانه موشک آزاد/هدایت شونده با وزن 58/0 بهترین سامانه و توپخانه سنگین با وزن 55/0، توپخانه متوسط با وزن 39/0 و توپخانه سبک با وزن 32/0 در اولویت های بعدی می باشند.
    کلیدواژگان: انتخاب، سامانه موشکی، توپخانه صحرایی، نبرد آینده، الگوریتم فازی
|
  • Abolghasem Golkhandan * Pages 5-27
    This paper aims to test the arms race between the Persian Gulf states using spatial econometric approach. For this purpose, a general model of military expenditure (Including economic, social and strategic variables) and statistical data of the 7 countries, include: Iran, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and the UAE has been used during 1995-2014. The estimated results indicate the existence of spatial dependence between and among the countries, therefore, the use of this type of estimate is justifiable. The results of the model estimation show that the coefficient of estimation of spatial interruption of the dependent variable is positive and significant; So that with an increase of 1% in the average military load of the Gulf states, the average military load of a country in this area is increased by 0.885% (nearly one percent). Based on these results it can be said that there was a type of strong arms race between and among the Persian Gulf countries during 1995-2014.
    Keywords: Arms Race, General Model of Military Expenditure, Persian Gulf Countries, Spatial Econometric
  • Masoud Mosadegh *, Reza Roushani Pages 29-57
    Wars are the geopolitical events that result from the confrontation of hostile forces in a particular territory. In many cases, what is stated as the reason for the beginning or continuation of a war is, in fact, the representation is based on the goals and interests of its actors; while the goals of the actors and their interests are influenced by foundations and geopolitical rivalries at the regional or global level. The war in Syria, also known as the Hybrid Warfare, is the product of the geopolitical opposition of its many actors. Therefore, this applied research has been prepared and developed using John W. Creswell’s research in order to identify and prioritize the effective geopolitical codes and genomes in the formation and continuation of Syrian combined warfare. To this end, the geopolitical codes and genomes of Syria were identified by interviewing the elites and conducting library studies. In the qualitative section, a semi-structured interview was conducted with 10 political geography professors. Then, according to the results of the interviews, the Topsis questionnaire was prepared and distributed among 35 graduate students of Ph.D. in Strategic Science and Combined-Joint Operations. The findings of the study included nine geopolitical codes and genomes that are characterized by their priority and their importance in the formation and continuation of the combined Syrian war: Trans-regional actor's rivalry; ISIS; regional actor's rivalry; geopolitical polarization; Syria's geopolitical importance; domestic players; Syrian government; divergent populations; and Syrian geopolitical challenges with its neighbors.
    Keywords: Polynomial Hybrid Warfare, Geopolitical Codes, Genomes, Syria War, Topsis
  • Jafar Khalilpur *, Majid Andalibi Kamal Pages 59-79
    Meta Material are a bunch of human-made artificial materials, which are made up of an array of metal bars and rings. This category of materials against electromagnetic radiation exhibits interesting and unusual properties, such as a negative refractive index. The interesting properties of the materials are their widespread use in various fields of microwave, smart antennas, lenses, and so on. From the military point of view, it is also possible to use the meta material invisibility of self-birdies, such as the drones, missiles, and so on. The invisible coating design as well as the Shield design and the improvement of the shielding coefficient have been used for the safety of military systems and war rooms using forensic materials. In this paper, while describing the structure of the preamble, their properties in the face of electromagnetic waves are fully explained. A complete overview of the methods used in this category of antennae has been considered, which simulation results indicate an increase in parameters such as positioning, radiation power, bandwidth, and ultimately diminishing and multiplying in reference antennas.
    Keywords: meta material, electrical permittivity, magnetic permeability, negative coefficient of failure, homogeneity
  • Ali Farhadi, Esmaei Asadi, Mohammad Zakeri * Pages 79-98
    Nowadays Training and organizational investment on training is one of the most important programs and a major part of human resource management. Especially in defense sector and military organizations formal training courses are so important. This research was conducted with the aim of investigating the status of educational activities of Shaheed Khezraie Air Training Center and its effect on educational efficiency of this center. This research based on research achievements is an applied developmental type and based on research objectives is a descriptive-case study. Data were gathered by survey method and analyzed by correlation method. The statistical population of the research is a collection of top-notch educational experts that using non-probabilistic sampling method (judgment), 50 people were selected. Data were collected using a questionnaire and analyzed by inferential statistics (variance analysis, correlation coefficient, multiple regression); the results of the research indicate that educational boarding activities (elementary combat training, language lessons and general and specialized courses), as well as cultural boarding activities affect educational efficiency. Also, educational boarding activities and cultural boarding activities have a mutually reinforcing effect.
    Keywords: Educational activities, Developmental activities, Training productivity, Shahid Khazraei air training center
  • Saeed Ghanbari *, Fereidoon Akbarzade Pages 99-124
    Since the inception of CIA, it has carried out various operational functions called "secret operations" in addition to cognitive and supervisory functions, according to the policy maker's demand, which has failed in some and succeeded in others. In addition to its impact on the political and economic conditions of foreign countries, it has also affected military conditions; in the wars, they run operations that can be categorized as CIA executive functions, since they usually remain hidden until the disclosure of the mission and, until it is exposed, it has hit the enemy effectively. The present study seeks to assess the CIA's role in the American war against Iraq, which has been ranked in three strategic, operational, and tactical levels. This descriptive and analytical study shows that the CIA has had a significant executive role in addition to its cognitive role in Iraq; although the failure of the United States in Iraq has affected its executive role, the organization has been working hard on the operation of Iraqi Freedom, facilitating operations and reducing casualties; The psychological warfare before, during and after the war, the presence of operational teams in the Kurdistan of Iraq and Jordan’s border, the establishment of oil wells before and during operations can be named the most prominent ones. This research shows how the intelligence agencies can use their capabilities to successfully achieve the war objectives and reduce the cost and casualties.
    Keywords: the crisis of Iraq, 11 September 2003, policy makers, secret operations, psychological warfare
  • Mohammad Molaahmadi * Pages 125-157
    Nowadays, prospective military organizations are expected to look at the future, providing the necessary platform for the smart design and construction of the future battle scene, because the smartest way is to prepare for unpredictable things. Of course, it must be prepared by "preparing" to adapt to what is likely to happen, to provide conditions for the events of the future battle scene as they are desirable. Prospective military organizations want to know what future battle scenes can take place (possible), what more likely combat scenes will be formed (probability), and what battle scenes should be set up (preferred). These organizations are trying to create new images of the future; images of possible discoveries and perspectives, the results of systematic reviews of possible future, and high-quality evaluations of the future. The key to prevent of being surprised and surprise the enemy on the scene of the future battle lies in the context of the "paradigm”. The military paradigms governing the minds of the commanders determine the behavior and direction of the development of their capabilities in the future. In this paper, the concepts of effective components in how the future is shaped, such as weak signs of change, surprises, trends, propulsion and paradigms were introduced and methods of observation, identification and analysis of these components were mentioned. Finally, on the basis of these concepts and methods, in order to prevent of being surprised and surprise the enemy on the scene of the future battle, the implementation of three sections, the Center for the Theory and Production of Exquisite Islamic Science, the Observatory for Science and Technology, and the Strategic Research Center for the Drawing of the Future Battle Scene, were proposed in a coherent and integrated system and in the form of a "rapid strategic warning" system.
    Keywords: paradigm shift, battle scene, observation, surprising
  • Faramarz Azizi *, Ebrahi Ijabi Pages 157-174
    This study aimed to explain how to select the appropriate missile and artillery system in the future battlefield using fuzzy algorithm and provide solutions for solving decision problems in this regard. There are various criteria and indicators that are effective in choosing appropriate missile and artillery systems in the future battlefield, each with benefits and limitations. On the other hand, based on the theory of fuzzy sets, the process of fuzzy hierarchy analysis is one of the most powerful multi-criteria decision-making techniques; therefore, in this paper, fuzzy multi-criteria decision-making techniques were used to evaluate the criteria and prioritize options. Eighty experts were selected as sample population and information was collected through a questionnaire. The bipolar scale was used to assess and measure the criteria; in the following, the Shannon entropy method was used to weight the criteria and the Fuzzy TOPSIS method was used to prioritize the options. The results of the data analysis showed that the guided missile system with a Weighted mean of 0.58 is the best system and heavy artillery with weight of 0.55, medium artillery with weight of 0.39 and light artillery with weight of 0.32 are in the following priorities.
    Keywords: Selection of missile system, field artillery, future battle, fuzzy algorithm