فهرست مطالب

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرجان قاضی سعیدی، نیلوفر محمدزاده، معصومه اخلاقی، مهین زیودار* صفحات 1-7
    هدف
    Arthroplasty زانو یکی از بهترین روش های درمانی جهت کاهش درد و بهبود کیفیت زندگی در موارد مقاوم به درمان بیماری Osteoarthritis محسوب می شود؛ ولی ازآنجایی که یک اقدام تهاجمی محسوب شده و تاخیر در انجام آن ممکن است به عوارض ناخواسته پس از عمل جراحی منجر گردد. بنابراین انتخاب صحیح و به موقع بیمار جهت Arthroplasty زانو، اهمیت بسزایی دارد. هدف از این پژوهش شناسایی حداقل الزامات داده ای جهت پیش بینی نیاز به Arthroplasty زانو در بیماران Osteoarthritis می باشد.

    روش ها
    این مطالعه از نوع کاربردی بوده که در سال 1396 انجام شده است. بامطالعه کتابخانه ای و جستجوی اینترنتی کلیدواژه های مرتبط مانند Total Knee Arthroplasty، Minimum Data Set،...در پایگاه های داده معتبر مانند Pubmed، Science Direct،... و موتور جستجوی Google Scholar، فاکتورهای موثر در پیش بینی Arthroplasty زانو شناسایی شدند. نمونه گیری با استفاده از جدول مورگان انجام شد و 32 نفر از پزشکان فوق تخصص روماتولوژی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی تهران، به عنوان نمونه انتخاب شدند و روایی پرسشنامه توسط اساتید مدیریت اطلاعات سلامت و پایایی آن با آلفای کرونباخ 82 درصد در نرم افزار SPSS نسخه 16 محاسبه گردید. نتایج با استفاده از نرم افزار Excell تحلیل شد.

    نتایج
    نتایج حاصل از دو مرحله تکنیک دلفی انجام شده نشان داد داده های غیربالینی (سن، شاخص توده بدنی) و داده های بالینی (درد زمان استراحت، درد زمان فعالیت، کیفیت زندگی، یافته های رادیوگرافی، ناپایداری زانو، دفرمیتی زانو، محدودیت حرکتی زانو) حداقل داده های ضروری پیش بینی نیاز به Arthroplasty زانو در بیماران Osteoarthritis می باشند.

    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش می تواند به عنوان اولین قدم در جهت طراحی و ایجاد سیستم های هوشمند پیش بینی Arthroplasty زانو محسوب شود. استفاده از این سیستم ها در مدیریت لیست انتظار جراحی در مراکز درمانی بسیار مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت، آرتروپلاستی، زانو، ضروری
  • موسی یمین فیروز*، عارف ریاحی، امین زارع، فریبا صحبتی ها صفحات 8-17
    هدف
    تولید علم در هر کشور، بیانگر توسعه‏یافتگی آن است و توسعه پایدار هر کشور براساس توانمندی های خاص آن کشور مشخص می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی برونداد علمی دانشگاه های علوم پزشکی تیپ یک کشور طی سال‏های 2006 تا 2015 و تعیین جایگاه دانشگاه علوم پزشکی بابل در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس صورت گرفته است.

    روش ها
    این مطالعه، پژوهشی پیمایشی- توصیفی است و با رویکرد علم سنجی صورت گرفته است. جامعه پژوهش را کلیه مدارک و مقالات علمی 24 دانشگاه علوم پزشکی تیپ یک کشور تشکیل می دهند که توسط محققان و پژوهشگران با وابستگی سازمانی به این مراکز طی سال های 2006 تا 2015 در پایگاه اطلاعاتی Scopus منتشر شده است. برای تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS نسخه 19 و Excel استفاده شده است.

    نتایج
    یافته ها نشان داد که 24 دانشگاه علوم پزشکی تیپ یک کشور طی بازه زمانی فوق، 23523 مقاله علمی منتشر کرده اند. دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله با تولید 2538 مقاله برترین دانشگاه در میان مراکز مورد بررسی بوده است. دانشگاه علوم پزشکی بابل نیز با 1368 مقاله علمی، رتبه هفتم را به خود اختصاص داده است تولیدات علمی دانشگاه های مورد بررسی رشدی 23 درصدی داشته و بیشترین مقالات در حوزه بهداشت محیط و حرفه‏ای منتشر شده است. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران بیشترین مقالات پژوهشگران 24 دانشگاه فوق را منتشر کرده است.

    نتیجه گیری
    .با توجه به نتایج لازم است سیاست گذاران و مدیران پژوهشی وزارت بهداشت تمهیدات و بودجه ای ویژه برای فعالیت های پژوهشی دانشگاه های تیپ یک در نظر گیرند تا نه تنها کمیت تولید علم این دانشگاه ها، بلکه سطح کیفی فعالیت‏های پژوهشی این دانشگاه ها نیز افزایش یابد.
    کلیدواژگان: نقشه علمی، دانشگاه علوم پزشکی، پایگاه اطلاعاتی Scopus‬، علم سنجی
  • معصومه خدری*، مرجان قاضی سعیدی، عباس شیخ طاهری، جواد زارعی صفحات 18-25
    هدف
    سوختگی در تمام جوامع یک چالش عمده بهداشتی است و با توجه به اینکه داده کاوی علم جدیدی است این مطالعه با هدف ارتباط سنجی وضعیت اجتماعی- اقتصادی بیماران سوختگی و حیات، با استفاده از تکنیک های داده کاوی انجام گرفت. تا رابطه معنادار بین وضعیت اقتصادی و اجتماعی افرادی که دچار سوختگی می شوند با نتیجه درمان آن ها را مشخص می کند.

    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی و به صورت گذشته نگر است. جمعیت مورد مطالعه 553 نفر شامل تمامی بیماران سوختگی بزرگسال بستری شده در بیمارستان آیت الله طالقانی اهواز در سال های 1390-1388 می باشد. داده ها از طریق چک لیست و پرسشنامه جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزار IBM SPSS Modeler و از طریق الگوریتم های داده کاوی C5. 0 و CHAID و C&R مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. جهت ارزیابی مدل ها از ماتریس سردرگمی استفاده شد.

    نتایج
    مدل پیش بینی برای پیامد سوختگی بیماران که توسط الگوریتم های منتخب به دست آمد شامل عامل سوختگی، شغل، کپسول در خانه، منطقه سکونت، میزان درآمد، قصد، جنس و تحصیلات می باشند. در مقایسه صحت الگوریتم ها، بیشترین صحت مربوط به الگوریتم C&R (87/0)، بیشترین ویژگی مربوط به الگوریتم CHAID (98/0) و بیشترین حساسیت مربوط به الگوریتم C&R (50/0) می باشد. با توجه به برتری مدل C&R در مقایسه صحت و حساسیت مدل ها، این مدل به عنوان مدل برتر شناخته شد.

    نتیجه گیری
    با توجه به میانگین صحت مدل های پیشنهادی، مدل های داده کاوی C5. 0 و CHAID و C&R معتبر هستند. نتایج این مطالعه می تواند برای پیش بینی تاثیر عوامل اجتماعی-اقتصادی بر روی پیامد سوختگی مفید باشد.
    کلیدواژگان: سوختگی، وضعیت اقتصادی، اجتماعی، داده کاوی
  • محمدرضا امیری، علی اکبر خاصه*، امیر صادقی، لیلا معصومی صفحات 26-34
    هدف
    پرستاری یکی از حوزه های مهم در علوم پزشکی است که پیشرفت در آن تاثیر زیادی بر مراقبت های بهداشتی دارد. یکی از شاخص های توسعه هر رشته یا حرفه تولیدات علمی آن است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی تولیدات علمی پرستاری ایران در پایگاه اطلاعاتی Web of Science از سال 2000 تا 2016 می باشد.
    روش ها
    این تحقیق از نوع مطالعات علم سنجی است.
    جامعه پژوهش کلیه مقالات پرستاری ایران نمایه شده در پایگاه استنادی Web of Science بین سال های 2000 تا 2016 بوده است که در آن تعداد تولیدات علمی، نویسندگان پرکار، ابر کلمه های موضوعی، نوع مطالعات و غیره مورد بررسی قرارگرفته است. داده ها با استفاده از نرم افزارهای NetDraw، BibExcel و Cites مورد تحلیل قرارگرفته است.

    نتایج
    نتایج بررسی نشان داد که تولیدات علمی پژوهشگران ایران در Web of Science در بین سال های 2016 2000 روند روبه رشدی داشته و Ahmadi F با 44 مقاله و شاخص H-Index 12 پرکارترین پژوهشگر در حوزه پرستاری در ایران بود. بیشترین همکاری علمی پژوهشگران ایران با سه کشور ایالات متحده، استرالیا و سوئد بود. همچنین تحقیق کیفی بیشترین نوع تحقیقات در بین تولیدات علمی را به خود اختصاص داد. بیشترین فراوانی کلیدواژه موضوعی مربوط به Anxiety، Children، Breast Cancer و Cancer بود.

    نتیجه گیری
    افزایش تولیدات علمی حوزه پرستاری حاکی از اهمیت این حوزه در خدمات مراقبت های بهداشتی می باشد، اما رشد متوازنی در موضوعات مختلف حاکم نیست. در این بین گرایش به سمت پژوهش های کیفی در بین پژوهشگران ایرانی زیاد است که این امر ناشی از ماهیت تعامل گرایی پرستاران با بیماران می باشد.
    کلیدواژگان: پرستاری، پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس، پژوهش، ایران
  • فاطمه سادات هاشمی ششده، نسرین داوری دولت آبادی* صفحات 35-40
    هدف
    با تغییرات ایجادشده در سیستم مراقبت بهداشتی درمانی، نیاز به سیستم اطلاعات یکپارچه ای است تا بتواند نیازهای افراد را برای ارایه خدمات برآورده سازد و از ارایه خدمات بهداشتی پشتیبانی نماید. ارزیابی این سیستم ها منجر به اصلاح و توسعه آن و افزایش کارایی و اثربخشی بیمارستان می گردد. این مطالعه باهدف ارزیابی سیستم اطلاعات بیمارستانی بیمارستان شهید محمدی شهر بندرعباس از دیدگاه کاربران در سال 1395 انجام گرفت.

    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه کاربردی از نوع توصیفی- مقطعی است. جامعه آماری 546 نفر از کارکنان بیمارستان بود و با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه 225 نفر برآورد شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی توسط کارشناسان مورد تایید قرار گرفت و پایایی این پرسشنامه توسط آلفاکرونباخ (879/0) به دست آمد، جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و آزمون های واریانس یک طرفه، پیرسون و کای اسکوئر استفاده شد.

    نتایج
    در این مطالعه پرستاران بیشترین استفاده کنندگان از سیستم HIS بودند. 1/85 درصد افراد تحت مطالعه اعلام نمودند که اجرای HIS باعث افزایش دقت عمل افراد نسبت به قبل شده و 8/53 درصد بیان داشتند که اجرای HIS باعث کاهش حجم کار افراد نسبت به قبل گردیده است. 5/59 درصد افراد بیان نمودند که اجرای HIS موجب کاهش کاغذبازی نسبت به قبل شد.

    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد HIS حاکم بر سازمان در حد مطلوبی بوده اما نیاز به توجه بیشتر مدیران به نظرات کاربران در راستای ارتقای این سیستم ها می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستان، ارزیابی، مراقبت های بهداشتی
  • عاطفه صدیق نیا*، شراره رستم نیاکان کلهری صفحات 41-48
    هدف
    بیماری سل دارای مرگ ومیر بالایی در جهان است و اخیرا دچار عود مجدد شده است. پیگیری و مشاهده و مقایسه روند بروز بیماری ها برای پیشگیری، مدیریت و کنترل بهتر آن ها امری ضروری می باشد. هدف این مطالعه نظارت بر بروز سل به وسیله سیستم اطلاعات جغرافیایی است تا امکان مقایسه مناطق مختلف با یکدیگر و زمان های متفاوت برای یک منطقه ایجاد شود.

    روش ها
    در این مطالعه تحلیلی گذشته نگر میزان بروز بیماری سل بر روی 10651 بیمار مسلول ثبت شده بین سال های 1394-1393 در سامانه وزارت بهداشت کشور ایران انجام گرفت. داده ها برای وجود امکان مقایسه در مطالعه، براساس زمان تشخیص ثبت شده در سامانه سل ایران دسته بندی شدند. متغیرهای تاثیرگذار محیطی از مطالعات پیشین انتخاب و آزمون همبستگی پیرسون برای سنجش ارتباط آن ها با میزان بروز بیماری سل انجام گرفت. سپس لایه های اطلاعاتی داده های محیطی در نرم افزار ArcMap نسخه 3/10 ایجاد و تلفیق شدند.

    نتایج
    با توجه به این که مطالعه حاضر به صورت فصلی انجام گرفته است، در انتها هشت نقشه تلفیقی دما، باد و اقلیم به تفکیک استان ها ایجاد گردید که میزان بروز بیماری سل به صورت برچسب بر روی آن ها قرار گرفت. نقشه ها بیانگر این است که در مکان های با باد و دمای بیشتر و اقلیم گرم و خشک بروز این بیماری بیشتر بوده و در فصل تابستان بروز بیماری نسبت به سایر فصول کمتر است.

    نتیجه گیری
    مشاهده وضعیت بیماری سل استان ها در زمان های مختلف براساس رنگ، امکان مقایسه و درک بهتر آمار را برای مسئولان و سیاست گذاران بهداشت فراهم می کند.
    کلیدواژگان: سل ریوی، مطالعه زمانی و مکانی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، ایران
  • شیدا آقازاده، محبوب نعمتی، ابراهیم شریف نیا، هادی همیشه کار* صفحات 49-55
    هدف
    یکی از روش های بازپرداخت هزینه های بیمارستانی از سوی بیمه، نظام پرداخت گلوبال می باشد که صحت تعرفه برآوردی بیمه در زمینه دارو و لوازم مصرفی نسبت به هزینه های واقعی برای این موارد، مورد سوال است. هدف از این مطالعه مقایسه هزینه های دارو و لوازم مصرفی اعمال جراحی گلوبال با تعرفه بیمه می باشد.

    روش ها
    این مطالعه گذشته نگر و از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که در آن به مقایسه میانگین هزینه دارو و لوازم مصرفی در عمل های جراحی گلوبال دو بیمارستان تخصصی زنان و زایمان شهر تبریز، با تعرفه گلوبال برای این موارد پرداخته است. در این پژوهش اطلاعات مربوط به هشت عمل جراحی رایج زنان، در محدوده زمانی سه ماهه اول سال 1396 با بررسی 320 پرونده، مورد بررسی قرار گرفت. از نرم افزار SPSS برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج
    مجموع هزینه دارو و لوازم مصرفی در اعمال جراحی سزارین، میومکتومی، زایمان، هیسترکتومی و سقط به طور معناداری بیشتر و در عمل جراحی حاملگی نابجا به طور معناداری کمتر از تعرفه گلوبال برای این موارد می باشد (05/0>P-Value)؛ در اعمال جراحی سیستکتومی و کورتاژ تفاوت آماری معناداری در هزینه های دارو و لوازم مصرفی با تعرفه گلوبال مشاهده نشد (05/0<(P-Value. با مقایسه دو بیمارستان، هزینه دارو و لوازم مصرفی بیمارستان A در اعمال جراحی سزارین، زایمان و میومکتومی به طور معناداری بیشتر از بیمارستان B است (05/0
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تعرفه دارو و لوازم مصرفی در اعمال جراحی گلوبال، متناسب با هزینه های واقعی مربوطه در بیمارستان ها نمی باشد و نیازمند بازنگری جهت جلوگیری از ضرر و زیان بیمارستان های دولتی می باشد.
    کلیدواژگان: بخش زنان و زایمان، بیمارستان، جراحی گلوبال، بیمه
  • زهرا بهبودی مقدم، مریم فرمهینی فراهانی*، سولماز روشندل صفحات 56-66
    هدف
    تلفن همراه، در زمینه پیشگیری و درمان بیماری ها، پیشرفت های چشمگیری داشته است. این تکنولوژی برای افراد در معرض خطر بیماری ایدز و مبتلایان به این بیماری که به جهت قبح اجتماعی شرم از مراجعه حضوری به سرویس های مراقبت های بهداشتی درمانی دارند و دسترسی به آنان دشوار می باشد، بسیار موثر می باشد. این مطالعه مروری، باهدف تعیین نقش تلفن همراه در پیشگیری و درمان بیماران مبتلابه ایدز، انجام گرفته است.

    منابع اطلاعات: این مطالعه از نوع مطالعات مروری است و جهت انجام مطالعه، مقالات موجود در بانک های اطلاعاتی نظیر Web of Science، ProQuest PubMed، SID، IranMedex، Science Direct به روش جستجوی موضوعی براساس واژه های مستخرج از MESH از قبیل تکنولوژی تلفن همراه، سلامت همراه و ایدز بررسی شد. از مجموع 1011 مقاله به دست آمده، مقالات موجود در محدوده زمانی سال های 2016-2006 که شرایط ورود به مطالعه را داشتند و بعد از بررسی مقالات با استفاده از چک لیست CONSORT و STROB (درمجموع 25 مقاله)، انتخاب و در نگارش این مقاله مورداستفاده قرار گرفت.

    ترکیب مطالب و
    نتایج
    سلامت همراه، به عنوان زیرمجموعه ای از سلامت الکترونیک، با رعایت اصول امنیتی و حفظ محرمانگی و با قابلیت تولید پیام های متنی، صوتی، دسترسی به اینترنت و GPS می تواند به طور موثری در جهت ارایه اطلاعات بهداشتی درمانی به افراد در معرض خطر بیماری ایدز و همچنین تشویق و یادآوری مبتلایان به ایدز، جهت تداوم درمان و خود مراقبتی بکار رود. پزشکان و محققان می توانند به کمک این تکنولوژی در جمع آوری داده های بالینی بیماران مبتلابه ایدز و انجام تحقیقات پزشکی گام های بلندی بردارند. موانع و چالش های موجود در استفاده از تکنولوژی موبایل، ، شامل نابرابری در دسترسی به اینترنت در همه مناطق، بخصوص مناطق محروم و دور از دسترس، عدم توان پرداخت هزینه استفاده از تلفن همراه و اینترنت برای همه سطوح و اقشار جامعه و همچنین سطوح متفاوت فرهنگی اجتماعی کاربران می باشد.

    نتیجه گیری
    اغلب اقداماتی که در جهت کنترل و درمان بیماری ایدز براساس تکنولوژی تلفن همراه انجام شده است در مراحل اولیه اجرا می باشد و تاثیرات بلندمدت این تکنولوژی بر سلامت و درمان مبتلایان به ایدز، نیازمند بررسی و انجام مطالعات جامع و وسیع تری می باشد.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، تکنولوژی، سلامت همراه
|
  • Majan Ghazi Saeedi, Niloofar Mohammadzadeh, Maassoumeh Akhlaghi, Mahin Zivdar * Pages 1-7
    Aim: Knee arthroplasty is one of the best treatments to reduce pain and improve quality of life in cases of osteoarthritis resistant to osteoarthritis, however since it is an offensive act and delayed arthroplasty may lead to unwanted side effects after surgery. Therefore, the correct and timely selection of the patient for knee arthroplasty is important so it is necessary to collect standard and integrated data necessary. The purpose of this research is to identify minimum data requirements for predicting knee arthroplasty in patients with osteoarthritis.
    Methods
    This is a descriptive study conducted in 2017. Effective factors in knee arthroplasty prediction were identified Through library research and Internet search of keywords such as total knee arthroplasty, minimal data set, ... in valid databases such as PubMed, science direct, ... and the Google search engine Scholar. Sampling was done using Morgan table 32 faculty members of where rheumatology specialist at Tehran University of Medical Sciences were selected as sample. Validity of the questionnaire was assessed by Health Information Management Professors and its reliability was 82% Cronbach's alpha in SPSS 16 software. Results were analyzed using Excel software.
    Results
    The results of the two-stage Delphi technique include: nonclinical data (age, body mass index) and clinical data (rest pain, activity pain, quality of life, the x-ray findings, knee instability, knee deformity, and limited mobility). These are the Minimum data necessary for predicting the need of knee arthroplasty in osteoarthritis patients.
    Conclusion
    The results of this study can be considered as the first step in the development of intelligent knee arthroplasty prediction systems. Using these systems will be very useful in managing the waiting list of surgery in health centers.
    Keywords: Osteoarthritis, Arthroplasty, Knee
  • Mousa Yaminfirooz *, Aref Riahi, Amin Zare, Fariba Sohbatiha Pages 8-17
    Aim: The scientific production in each country shows its development. The stable development of a country is determined by its special abilities. This study aimed at mapping of the scientific production of type-1 Medical Science Universities in Iran and determining place of Babol University of Medical Science in Scopus during 2006-2015.
    Methods
    This is a descriptive-survey study with Scientometric approach. Research population consisted of all documents and articles produced by 24 type-1 Iranian medical science universities that were affiliated by Iranian researchers and authors during 2006-2015 and indexed by Scopus database. SPSS 19 and Excel were used for data analysis. .
    Results
    Findings show that these 24 type-1 medical science universities produced 23523 scientific articles. Baqiyatallah University of Medical Sciences is the highest-ranked university by producing 2538 scientific papers. Babol University of Medical Science ranked seventh by 1368 scientific papers. Scientific production of studied universities had 23% growth and most articles wrote in the field of occupational and environmental Health. The Journal of Mazandaran University of Medical Science published the most documents of these researchers affiliated in the 24 universities.
    Conclusion
    According to results, it is needed that research managers in healthcare system assign dedicated funds for research activities in these universities in order to increasingly improve the quantity as well as the quality of their research activities.
    Keywords: Scientific Map, Medical Science University, Scopus Database, Scientometrics
  • Maasume Khedri *, Marjan Ghazi Saeedi, Abbas Sheikh Taheri, Javad Zareei Pages 18-25
    Aim: In all societies, burn is a health cause’s physiologic mental economic and health disorder both for the patient and its family challenge and more than any other trauma. Cases such as lifestyle, social, economic, and cultural levels of society can change the type of burns. Given that data mining is growing and new, it is also of great importance to medical data. Therefore, in this project, the intention is to collect data using actual data mining techniques and in view of the prevalence of burns in developing countries, a model for establishing a meaningful relationship between the economic and social status of individuals develop burns as a result of their treatment.
    Methods
    The present study is analytic-descriptive based on retrospective nature. The population of the study consists of 553 patients all adult burn patients who were hospitalized in Ayatollah Taleghani hospital in Ahvaz for 3 years (1388-1390).data have been collected from check lists and questionnaire. The collected data were computed using spss22, IBM Modeler 14.2 and algorithm of C5.0, CHAID and CART.
    Results
    The predicted model for the outcome of burn on patients conducted through selected algorithms in order of priority including factors of burn, occupation, capsule at home, place of incident, residential area, and rate of income, intent, gender and education.By comparing the accuracy of the algorithms, the highest accuracy is for the C & R algorithm (0.87), the most characteristic of the CHAID algorithm (0.98) and the most sensitivity was obtained for the C & R algorithm (0.50). Given the superiority of the C & R model, this model was recognized as the top model in terms of the accuracy and sensitivity of the models.
    Conclusion
    Due to the average accuracy of suggested models, these models are both valid and attributable. The results of this study can be useful for the prediction of the impact of socioeconomic factors on burnout outcomes.
    Keywords: burn, socio, economic status, data mining
  • Mohammad Reza Amiri, Ali Akbar Khasseh *, Amir Sadeghi, Lila Masomi Pages 26-34
    Aim: Nursing is an important area in medical sciences whose developments can influence health care. One of the development indices in every field or profession is its scientific productions published in international journals. So, this study intends to investigate Iran’s Nursing articles from 2000 to 2016.
    Methods
    This research has been conducted by scientometrics approach. Research population includes all Iranian articles in nursing area indexed in Web of Science from 2000 to 2016 indexed in Web of Science in terms of number, productive and influential authors, international co-authorship, and subject world cloud and so on. For data analysis, a combination of bibliometric software, including NetRaw, BibExel and Cities are applied.
    Results
    Findings revealed that during 2000-2016, Iran’s nursing studies have a growing trend. Ahmadi F, with 44 articles and h-index of 12, is the most productive and influential scientist in Iran’s Nursing studies. Iranian Nursing authors have many collaborative articles with their counterparts in USA, Australia, and Sweden, respectively. Moreover, qualitative research is the major research methodology within nursing studies. “Anxiety”, “Children”, “Breast Cancer”, and “Cancer” are the most frequent keywords in Iranian nursing studies.
    Conclusion
    The growth of nursing scientific productions is an indicative of the importance of this subject area in health care services; but, there is no balanced growth in various subjects. Meanwhile, the tendency of Iranian Nursing research is toward qualitative research which is due to the nature of the nurse-patient interactionism
    Keywords: Nursing, Web of Science Database, Research, Iran
  • Fateme Sadat Hashemisheshdeh, Nasrin Davaridolatabadi * Pages 35-40
    Aim: With changes in health care system an integrated information system is required to meet the needs of people for service delivery and support the provision of health services.Evaluation of these systems leads to improvement ,development and increases the efficiency and effectiveness of the hospital.This study aimed to evaluate the hospital information system of Shahid Mohammadi Hospital in Bandar Abbas from user's point of view in 1395.
    Methods
    This study is a descriptive-cross sectional study. The statistical population consisted of 546 hospital staff who obtained a sample size of 225 using the Morgan table.. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by experts And the reliability of this questionnaire was obtained by Cronbach's alpha.Data were analyzed using SPSS version 19 and Descriptive Statistics and one-way variance and Pearson tests.
    Results
    In this study Hospital information system (HIS) mostly used by by nurses. 85.1% of individuals in this study expressed that HIS implementation caused to increase work facility and 53.8% declared that HIS implementation caused to reduce the personnel workload. 59.5% expressed that HIS implementation caused to reduce Paperwork.
    Conclusion
    The results of this study showed that the HIS governing the organization was in a proper condition But more considerations from directors to the comments of users will enhance these system
    Keywords: Hospital Information Systems, Assessment System, Health Care
  • Atefeh Sedighnia *, Sharareh Rostam Niakan Kalhori Pages 41-48
    Aim: Tuberculosis has high mortality in the world and recently recurring. Nowadays TB incidence is increasing. Observation, follow-up and comparing disease's Incidence would be necessary for prevention, management and control them. The purpose of this study is TB incidence surveillance in different times and places of Iran by GIS.
    Methods
    This study is a retrospective analysis on TB incidence of 10651 cases that registered on Iran stop TB system in March 2014 to March 2016. In order that Possibility to compare, data have been arranged by diagnosis period in iran TB organization for comparison of study. To choose parameters, effective environmental parameters extracted from previous studies. Correlation between TB incidence rate and effective environmental parameters were tested with Pearson correlation test; then available environmental data's information layers develop and integrate by ARcMap 10.3.
    Results
    considering the seasonal nature of this study, 8 integrated maps of temperature, wind and climate that separated according to states were showed in regions with high temperature, wind and warm and dry climate we have more TB incidence. In summer the incidence is less than other seasons.
    Conclusion
    The disease condition observation in states based on different colors at different intervals, allowed health politicians to compare and understand the statistics
    Keywords: Incidence, Tuberculosis Pulmonary, Time, Motion Studies, Geographic Information System
  • Sheyda Aghazadeh, Mahboob Nemati Dr., Ebrahim Sharif Nia, Hadi Hamishehkar* Pages 49-55
    Aim: One of the recent reimbursement methods implemented by insurance organizations is the global system, where the accuracy of estimated tariff by this organization, especially in the field of drugs and medical consumables toward the real costs of the cases, is questioned. The purpose of this study is comparing the drugs and medical consumables’ cost in global system over the insurance tariff.
    Methods
    In this descriptive-analytical study the average cost of drugs and medical consumables of two university tertiary affiliated with gynecological hospitals of Tabriz university of medical science, were evaluated with global tariff; and reasons of different cost of drugs and medical consumables between two hospitals was reviewed. In this research we study 8 common gynecological surgeries for 320 patients in the first quarter of the year, and the related information is extracted from hospital information system (HIS). We used Spss software for statistical analysis.
    Results
    The total cost of drugs and medical consumables in caesarean, Myomectomy, accouchement, Hysterectomy and abortion is significantly more than Global tariff, and in ectopic pregnancy the total cost is significantly lesser than the Global tariff for the cases (P-Value005). By comparing the two hospitals, it can be investigated that, in caesarean, accouchement and Myomectomy surgeries the costs of "A" hospital is statistically significantly more than "B" hospital (P-Value
    Conclusion
    It seems that, drugs and medical consumables tariff in global surgeries is not commensurate with its real costs in governmental hospitals. Our findings show that, these tariffs will need to be reviewed in order to avoid financial loss in governmental hospitals
    Keywords: Obstetrics, Gynecology Department, Hospital, Global Surgery, Insurance
  • Zahra Behboodi Moghadam, Maryam Farmahini Farahani Maryam *, Solmaz Roshandel Pages 56-66
    Aim: mobile Health Technology is rapidly advancing and becoming a cost effective option for intervention delivery particularly for isolated and hard to reach populations, such as people living with HIV/AIDS. We conducted a literature review to evaluate mobile phone technology utilize for HIV prevention and care.
    Methods
    We conducted a literature review using the search Terms from the MESH such as Mobile phone technology, mobile health, AIDS and HIV on the online databases such as PubMed/Medline, Web of Science, ProQuest, Science Direct, SID, IranMedex and WHO databases from 2006 to 2016 and those available in full-text articles were selected and were used in writing this article (totaly25articles). The review was conducted according to CONSORT and STROB guideline.
    Results
    Mobile Health as a subset of e-health, security and confidentiality principles and the ability to produce text messages, voicemail, Internet access and GPS, can be effective in providing health information to people at risk of HIV, encourage and remind AIDS patients to continue treatment and self-care and clinical data collection in AIDS patients. By using this technology doctors and researchers can improve in collecting clinical data from AIDS patients and in their medical researchers. Obstacles and challenges in using mobile technology including : inequality in accessing the internet in all zones , especially in out of the reach zones, inability to pay the phone or internet costs for people in different level of society . Also different cultural and social levels.
    Conclusion
    most actions that have been taken place due to controlling and treating people with AIDS, based on mobile phone technology .The science and practice of mobile Health for HIV are evolving rapidly, but still in their early stages and needs more rigorous investigations to provide evidence of long-term impact on clinical indicators
    Keywords: Mobile Phone, Technology, Mobile Health