فهرست مطالب

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 25 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدیاسر موسی پور * صفحات 7-22
    روش تحقیق «نظریه برخاسته از زمینه» یکی از روش های تحقیق کیفی است که به خلق یک نظریه از دل داده ها در نظامی کل نگر می پردازد. هر روش شناسی مشخص در تحقیق، ریشه در یک نظام معرفت شناسی دارد که در مسیر اعتباربخشی به معرفت حاصل شده از آن حمایت می نماید. تا امروز روش های تحقیق کیفی در کشور ما بیشتر با معرفت شناسی پدیدارشناسانه توضیح داده شده است. گرچه ممکن است نظریه برخاسته از زمینه به عنوان یکی از روش های شناخته شده در تحقیق های کیفی با مفاهیم مذکور نیز قابل توضیح باشد، اما به زعم کسانی که مبدع آن هستند، دارای پشتوانه های معرفت-شناسانه ای است که ریشه در فلسفه پراگماتیسم و همچنین مکتب کنش متقابل نمادین دارند. در این مقاله سعی شده با بررسی اندیشه های مذکور و پی جویی تاثیرات آن ها درروش شناسی این نظریه، راه را برای فهم بهتر این روش شناسی مشخص هموار کند. داده های این مقاله با تکنیک مطالعه کتابخانه ای جمع آوری شده و با روش استدلال منطقی مورد مقایسه تطبیقی و نتیجه گیری قرارگرفته است. نتیجه تحقیق نشان می دهدکه مفروضات معرفت شناسی و بایسته های روش شناسانه نظریه برخاسته از روش شناسی پیچیده، جزءنگری به جای کل نگر، محقق خود ابزار تحقیق، روبرو شدن با مشارکت کننده به جای نمونه می باشند.
    کلیدواژگان: تحقیق کیفی، نظریه برخاسته از زمینه، معرفت شناسی، پراگماتیسم، مکتب کنش متقابل نمادین
  • هدی رفاهی، مقداد جاوید صباغیان صفحات 23-37
    گفتمان «نوسنت گرا» در پی راهبردهای کلی ساختار قدرت و زمینه های اندیشگی روشنفکران در هنر معاصر ایران پدیدار شده است. پشتیبانی های فکری روشنفکران در ایجاد گفتمان «ضدغرب زدگی» و «بازگشت به اصل»، و همچنین حمایت های ساختار قدرت در ایجاد امکان پدیدار شدن آن، هنرمندان را در مسیر تمایزبخشی به هنر نوگرای ایران در برابر هنر مدرن غربی جهت دهی می کند. در چنین موقعیتی، هنرمندان هویت حرفه ای خود را در فضای گفتمان غالب بازتولید می کنند و از آن کسب مشروعیت و رسمیت می نمایند. برگشودن گفتمان نوسنت گرایی در سه حوزه: سطح گفتمانی هنرمندان، سطح گفتمانی روشنفکری و سطح گفتمانی نهادی، و تحلیل رابطه این سه سطح و نقد اثرپذیری آن ها از یکدیگر، هدف این جستار می باشد. روش تحقیق مقاله تحلیلی -توصیفی-تاریخی است و شیوه گردآوری اطلاعات آن اسنادی (کتابخانه ای) و مشاهده ای می باشد. رویکرد کلی و چارچوب های نظری این جستار بر پایه برخی مفاهیم در تاریخ گرایی نوین میشل فوکو، فیلسوف فرانسوی قرن بیستم، بنیاد یافته است.
    کلیدواژگان: هنر معاصر، ایران، گفتمان، نوسنت گرا، گسست، میشل فوکو
  • شیرین عالی کلوگانی، پریسا شادقزوینی صفحات 39-57
    هنر نیمه نخست قرن بیستم نشان از واکنش جریانات هنری همچون دادائیسم و سورئالیسم نسبت به تکنولوژی های مدرن دارد. از سویی، متفکرانی چون هایدگر تکنولوژی را به پرسش می گیرند. هایدگر که با نگاه پدیدارشناسانه به تکنولوژی رویکرد طبیعی انسان نسبت به آن را به چالش می کشد، اعلام می کند که تکنولوژی بر دیگر نسبت های وجودی انسان غالب گشته و عالم انسان را به روابط تکنولوژیک تقلیل داده است. اکنون، پرسش اینجاست که چگونه می توان خوانشی فلسفی از دادائیسم و سورئالیسم در پرتو اندیشه های هایدگر در باب تکنولوژی ارائه داد. جستار حاضر سعی دارد در راستای اثبات فرضیه خود مبنی بر وجود مولفه های مشترک در آراء هایدگر و آثار دو جریان هنری مذکور، خوانش این آثار را از دریچه آراء هایدگر ارائه کند. این پژوهش شکاکیت و بدبینی نسبت به تکنولوژی و احتمال ظهور دیستوپیا را نقطه مشترکی می داند که هایدگر را به دادائیسم و سورئالیسم در حوزه تکنولوژی پیوند می زند
    کلیدواژگان: تکنولوژی، ماشین، پدیدارشناسی، سورئالیسم، دادائیسم
  • روشنک حق بین، سیدجواد ظفرمند صفحات 59-72
    ماهیت امر قدسی و تجلی های آن در هنر از مواردی است که بسیاری از اندیشمندان عرصه دین و هنر به آن توجه کرده اند. در این میان سنت گرایان بیش از دیگران هنر را به ویژه در جوامع سنتی تجلی گاه قداست می دانند و کسانی از جمله فریتهوف شووان تحلیل های بسیاری با این رویکرد به هنر جوامع گوناگون داشته اند. الیاده نیز به عنوان پژوهشگر ادیان به هنر و رابطه آن با امر مقدس و دین توجه خاصی داشته است. پژوهش تطبیقی حاضر با استناد به منابع کتابخانه ای و تحلیل آن ها در پی آن بوده تا به مقایسه آرای این دو پژوهشگر تاثیرگذار در خصوص هنر مقدس بپردازد. با وجود اینکه شباهت هایی در تعریف ماهیت امر مقدس و کارکرد آن نزد سنت گرایی چون شووان و الیاده که به نوعی دیدگاه خاص خود را دارد دیده می شود اما روش تحلیل آن ها در بسط عقاید خود تفاوت های زیادی دارد. با این وجود نظرگاه های این دو در ارتباط با امر قدسی در هنر مدرن برجسته ترین محل اختلاف آنان است.
    کلیدواژگان: امر مقدس، هنر مقدس، فریتهوف شووان، میرچا الیاده
  • نیر طهوری صفحات 73-92
    موضوع این مطالعه، روش پدیدارشناسی مارتین هایدگر، فیلسوف آلمانی قرن بیستم و تاثیرپذیری برخی معماران پست مدرن از نظریه او در ارائه نظریات جدید معماری، در دهه 60 همان قرن است. هایدگر که ناقد سوبژکتیویسم در تفکر مدرن بود، با روی آوری به شعر شاعران بزرگ آلمان، شعر را بهترین نحو اندیشیدن خواند. دو تن از پیشگامان معماری پست مدرن، کریستین نوربرگ شولتس و کریستوفر الکساندر، با پیروی از روش پدیدارشناسی و رویکرد هایدگر به زبان، شعر، هنر و معماری، تلاش کردند تا نظریات تازه ای در معماری ارائه کنند و نقش زبان و شعر و محیط را در ادراک و طراحی معماری نشان دهند.
    روش این مطالعه همچون موضوع آن پدیدارشناختی است و به توصیف پدیدارشناسی زبان، شعر و هنر در اندیشه هایدگر و دیدگاه های معماران متاثر از آن و نتایجش در معماری پست مدرن می پردازد؛ با این هدف که نشان دهد هویت در معماری، امری عرضی نیست و ارتباط مستقیم به عالم هر پدیده و بستر پدیداری آن دارد
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی معماری، هایدگر، نوربرگ شولتس، کریستوفر الکساندر، پدیده مکان، هویت مکان، الگوهای زبانی
  • فاطمه زهتاب*، منصور حسامی صفحات 93-109
    مواجهه ایران با غرب در سده های اخیر هم راستا با متحول ساختن کلیه وجوه زیست فردی و اجتماعی ایرانیان موجب شکل گیری ایده برابری اجتماعی و بطور خاص برابری زن و مرد و به راه افتادن جریانات زنان شد. این جریانات که با فعالیت زنان در چارچوب تشکل ها و نشریات و با رویدادهای مشخص تاریخی نظیر واقعه کشف حجاب به عرصه عمومی راه پیدا کرد، بازتابی عینی در هنر رسمی ایران دردوره های مشروطه و پهلوی نداشت. این مقاله به بررسی تاثیر و تاثرات اوضاع اجتماعی بر نقاشی این دوره می پردازد. آیا نقاشان شامل زن و مرد به تغییرات اجتماعی مرتبط با جنسیت التفات داشته اند؟ آیا نقاشی را به عنوان بستری برای انعکاس نقطه نظرات آگاهانه خود در این باره به کارگرفته اند؟ اگر چنین نیست علل عدم بازتاب جریانات اجتماعی مرتبط با زنان و جنسیت چه می تواند باشد؟ پاسخ را در مکتب نقاشی کمال الملک از زمان تاسیس مدرسه صنایع مستظرفه (1290 ش) و نقاشی مدرنیستی ایران از میانه دهه 1320 تا پایان دهه 1330 جستجو می کند. نقد فمنیستی هنر که از دهه های 1960 و1970 در تاریخ نگاری و نقد هنر در غرب رواج یافت نقش و موقعیت زنان در تولید هنر و تصویر آن ها در آثار هنری را مورد توجه قرار می دهد. این مقاله در حل مسائل خود از مفاهیم «عاملیت» و «بازنمایی» بهره می جوید. نتایج پژوهش نشان می دهد محوریت یافتن ایده مدرن /غربی شدن و ایده آل طبیعی سازی در نقاشان مکتب کمال الملک و دغدغه هویت ملی و ریختن محتوای بومی در ظرف هنر مدرنیستی قرن بیستم در میان هنرمندان نوگرای ایران مانع انعکاس محتوای اجتماعی معطوف به جنسیت شده است. زنان نقاش در هر دو دوره هم به لحاظ تعداد و هم از نظر کیفیت حرفه ای گری در قیاس با مردان همدوره خود سطح نازل و امکانات ناچیزی داشتند. از منظر بازنمایی تصویر زن در میان نقاشان هر دو دوره عنصری که بتوان آن را واجد وجهی انتقادی نسبت به وضع زنان به حساب آورد دیده نمی شود. در عوض نقاشان زن و مرد در هر دو دوره رویکردی ناآگاهانه و بی توجه در تثبیت کلیشه های جنسیتی در پیش گرفتند. اگرچه برخی از نقاشی های این دوره راوی تغییرات واضحی همچون رفع حجاب زنان هستند اما نشانی از کنش آگاهانه واجد عاملیت برای تغییر بسوی برابری زن و مرد در آن ها پیدا نیست.
    کلیدواژگان: ایران مدرن، نقاشی، نقاشان زن، بازنمایی تصویر زن، عاملیت، جنبش زنان
|
  • Mohammad Yasser Mousapour* Pages 7-22
    Grounded theory is one of the qualitative research methods that is considered for creating a theory from the reality in a holistic approach.
    In fact, every research methodology is based on a set of epistemological principles that validate produced knowledge. Qualitative research methodology has been often explained by phenomenological epistemology in Persian texts. Although it can be true, grounded theory is explained in terms of pragmatism and symbolic interactionism lessons of its inventors. This study reviewed these two points of views in order to make a deeper understanding of grounded theory as a methodology.
    Desk study and logical reasoning were applied for the study. The results show the ontological assumptions about the complexity of reality and relation of subjectivity and objectivity suppose knowledge as a part of it’s subject. These epistemological principles lead to the main principles of grounded theory: replacing samples by participators, growing from Part to whole, assuming researcher as the research tool.
    Keywords: Qualitative Research, Grounded theory, Epistemology, Pragmatism, Interaction theory
  • Hoda Refahi, Meghdad Javid Sabaghian Pages 23-37
    The “neo-traditionalist” discourse has appeared following the general strategies of the power structure and the mindset of the intellectuals in contemporary Iranian art. Intellectuals mental support of the creation of an anti-west-toxification (a derogatory term used for westernization) discourse and returning to former ways, and also the support of power structure for creation of a neo-traditionalist discourse, directs the artists to a path of differentiating the modernist Iranian art from the western modern art. In such a circumstance, it is obvious that artists would accept their position in the predominant discourse, and legitimize themselves by it.
    Analyzing the relationship between the level of artists’ (neo-traditionalist) discourse and the levels of other intellectual and institutional discourses in the contemporary Iranian art and critiquing the influence of these levels on each other are the objectives of this study.
    The research method is analyticaldescriptive- historical and the data is collected through documentary research method. The overall approach and theoretical framework is based on some of the concept in of Michel Foucault’s historicism, the French philosopher of the twentieth century
    Keywords: Contemporary Art, Iran, Discourse, Neo, traditionalist, Rupture, Michel Foucault
  • Marzieh Aalee Koloogani, Parisa Shad Qazvini Pages 39-57
    The art of the 20th century’s first half, indicates various responses by art movements such as Dadaism and Surrealism towards modern technologies.
    Certain intellectuals including Martin Heidegger took varied position regarding technology. By proposing a phenomenological stance, he challenges
    the natural approach of man toward the appearances of technology, and ultimately announces that the essence of modern technology has dominated
    over other ontological relations of man and has reduced human world to mere technological relations. Now, the questions is, drawing on Heidegger’s critique, is it possible to make a philosophical account of the responses of Dadaist and Surrealist artists toward technology? The present study, tries to affirm its hypothesis regarding the existence of shared components in Heidegger’s ideas and work of the above mentioned artists, by providing a symmetrical reading of the two. Therefore, this research adopts a philosophical approach, by which it will be concluded that we may consider the skepticism and pessimism towards technology and also the probability of the emersion of a Dystopia, as common points of the connection between Heidegger and Dadaism and Surrealism in the realm of technology.
    Keywords: Technology, the Machine, Phenomenology, Surrealism, Dadaism
  • Roshanak Haghbin, Seyed Javad Zafarm Pages 59-72
    Essence of the sacred and its embodiments in art are subject of many researchers attention involved in religion and art. Among them are perennial philosophers like Frithjof Schuon who considers art as a manifestation of the sacred and has deep considerations towards art and the sacred. Mircea Eliade also as a researcher in religion has addressed the matter of relations between art and the sacred. This paper intends to compare the two thinkers’ opinions about sacred art by means of bibliographical resources and analyzing them. Although similarities can be seen in defining the essence of the sacred and its functions between Schuon and Eliades’ ideas but their analysis method to form their thoughts are very different. Finally, the distinct viewpoints of Schuon and Eliade regarding the presence of the sacred in modern art are compared as well.
    Keywords: The sacred, Sacred art, Frithjiof Schuon, Mircea Eliade
  • Nayer Tahoori Pages 73-92
    The text is focused on Martin Heidegger’s phenomenological thought that influenced some of the Western architects who established a new style called Post- Modern Architecture. Referring to poetic thought of the great German poets, Heidegger called poetry as the best way of thinking. Aspiration of Holderlin’s poem: “poetically man dwells,” led him to the “poetic dwelling” idea of human existence. Heidegger’s approach to art and architecture considered a special role for language and poetry in perception of environment. The impact of his phenomenological method on the two pioneers of Post-Modern architecture, Christian Norberg-Schulz and Christopher Alexander, made some new ways in architectural design. They submit “phenomenon of place” to solve the problem of “Identity” in architecture, which was rejected completely in Modern architecture under the name of International Style.
    Here, the phenomenology method is used as the study approach on Heidegger’s philosophy and its influences on architectural theories of Post- Modern Architecture. The goal is to show that architectural identity, deeply depends on every building’s context and its raising up ground.
    Keywords: phenomenon of place, architectural theory, M. Heidegger, C. Norberg, Schulz, C. Alexander, Identity of place, poetic dwelling
  • Fatemeh Zehtab, Mansour Hesami Pages 93-109
    Along with transforming whole aspects of Iranian’s personal and social lives, Iran’s encounter with the West in current two centuries led to forming the general idea of social equivalence as well as particular concept of equality between men and women. Although these notions found their way to the public sphere through women’s formations and journals and also some specific historical events such as Reza shah’s unveiling of women (1935), they weren’t reflected in Iran’s established art scene of the era. This article searches for interactions between painting and social status in this period. Whether painters have had any notion about social changes regarding sexuality? Whether they’ve used their media to reflect their conceptions about it? If it’s not so what
    the reasons could be? This article tries to find answers to such questions in the duration from foundation of Kamal-almolk painting school in 1911, then it goes to modernist paintings of the mid-1940s to the end of 1950s. The method for this research is feminist critique utilizing the concepts of agency and representation. The research shows that centrality of the ideas of modernization/westernization and the concern of modeling in Kamalalmolk school of art and the obsession of national identity among modernist artists of 1930-1950s prevented them to reflect aforementioned social content. Women painters of the two group in both aspects of quantity and professionality as painters were in a low position comparing their male fellows. In representing women there is nothing to be interpreted as a critical content according to women status in paintings of both groups. Instead male and female painters of both styles showed up to take an unconscious uncaring approach in conformation and reproduction of sexual paradigms. Although few paintings of this period indicates obvious alterations in women situation like unveiling of women, it cannot be seen a as a sign of a conscious action containing agency to change toward sexual equality
    Keywords: Modern Iran, Painting, Woman artists, Representation of Women, Agency, Women movement