فهرست مطالب

مطالعات داستانی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1395)

مجله مطالعات داستانی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین رحمانی * صفحات 7-18
    روابط نابرابر زن و مرد همواره قدرت را در خانواده و اجتماع در قبضه مردان نگه داشته و به رسمیت شناخته است. زن علاوه بر اینکه خود آن را می پذیرد، سعی در نهادینه کردن و پذیرش آن در فرزندان نیز می کند. یکی از زمینه های تجلی روابط نابرابر بین زن و مرد خشونت کلامی است که در گفتار مردان و در راستای همسو کردن همسر و فرزندانمورد استفاده قرار می گیرد. پژوهش حاضر به بررسی و تحلیل خشونت کلامی مردان در نمایشنامه روزنه آبی اثر اکبر رادی می پردازد و از این رهگذر سعی دارد به این دو پرسش اساسی پاسخ دهد که 1 زبان چگونه به تداوم نظام مردسالار کمک می کند؟ و در این راستا 2 چه استراتژی هایی برای پنهان کردن خشونت کلامی به کار گرفته می شود؟ نتایج حاصل از این پژوهش نشان می-دهد که خشونت کلامی زبان مردان به ابقای تفکر و نگرش مردسالارانه کمک می-کند و همچنین برای پنهان داشتن خشونت کلامی مردان، استراتژی طبیعی جلوه-دادن چنین رفتارهایی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: جلوه طبیعی خشونت، خشونت زبانی، نظام مردسالاری، نمایشنامه روزنه آبی
  • کریم صیدی * صفحات 19-34
    تروش تحلیلی که جفری لیچ برای بررسی زبان یک متن در پیش می گیرد، در حقیقت یک روش زبان شناختی است. او معتقد است که اثر در درون خود ویژگی های برجسته ای دارد که شاعر یا نویسنده، آن ها را گزینش کرده و همین نظام سبب تمایز آثار مختلف با یکدیگر می گردد. لیچ در تقسیم بندی خود، فراهنجارها را به دو نوع زبانی و معنایی دسته بندی کرده است، که گونه زبانی آن شامل هنجارگریزی های واژگانی، دستوری، نوشتاری، گویشی، سبکی و زمانی است.
    در این پژوهش با استفاده از نظریه لیچ و وارد کردن شاخص های ادبیت مکتب فرمالیسم، دو رمان فارسی با فاصله زمانی 40 ساله بررسی شده اند تا ویژگی های ادبی آنها استخراج شود. ویژگی های این آثار در حیطه هایی چون میزان حرکت در معیارهای ادبیت متن، واژگان خارج از زبان معیار مانند به کارگیری واژگان قدیمی، واژگان بومی و خلق واژگان جدید بررسی شده است. حاصل مطالعات نشان می دهد که در رمان شازده احتجاب، هوشنگ گلشیری بیشتر به دشوار نویسی روی آورده، در حالی که اخوت در رمان نام ها و سایه ها به روان نویسی گرایش داشته است. در حیطه واژگانی در دو نسل، نویسندگان اغلب به واژگان زبان معیار وفادار مانده اند. در زمینه خلق واژگان جدید تفاوتی در دو نسل دیده نمی شود. از نظر مقایسه بین دونسل می توان گفت: نسل دوم (دهه80) نسبت به نسل اول (دهه40) نقض قواعد هنجاری را به شیوه متعادل تری پی می گیرد تا کمتر در جهت دشوارسازی زبانی باشد.
    کلیدواژگان: هنجارگریزی، رمان، شازده احتجاب، نام ها و سایه ها، جفری لیچ
  • مریم عاملی رضایی * صفحات 35-54
    اصطلاح تحرک اجتماعی (Social Mobility) به جابه جایی افرادازپایگاهی اجتماعی به پایگاه اجتماعی دیگراطلاق میشود. این تحرک به دو شیوه عمودی و افقی اتفاق می افتد. پرسش اصلی این پژوهش بازتاب چگونگی تحرک طبقات اجتماعی در رمان فارسی در دوران مورد بحث است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی وبااستفاده ازمنابع کتابخانه ای و با در نظر گرفتن نمونه های موفق رمان های این دوره بوده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد از سالهای1300تا 1325 طبقه اجتماعی اشراف و کارمندان و طبقه اداری و شهرنشین در رمان فارسی بیشترین بازتاب را داشته است. در این دوره انتقاد از فاصله طبقاتی و تحرک اجتماعی ناسالم، از مهمترین مسائل طرح شده در رمانها است. طبقه متوسط در حال شکل گیری و تحرک اجتماعی بیشتر از نوع تحرک عمودی است. از سال های 1325تا 1350 طبقه اجتماعی متوسط شهرنشین و بویژه طبقه محروم روستانشین، کارگران و دهقانان در رمان بیشتر بازتاب داشته است. در این دوره، تحرک اجتماعی اغلب در میان طبقات متوسط و محروم و از نوع تحرک افقی است. یعنی جا به جایی در مشاغل فرودست مثلا تبدیل روستایی و کشاورز بی زمین به حاشیه نشین شهری را شاهد هستیم. مساله استفاده تکنیکی از تجدد در سطح صنعتی مانند استفاده از ابزارهایی چون ماشین وتراکتور و در سطح فرهنگی ماننداستفاده ازکفش وکلاه ولباس فرنگی بدون زیر ساخت مناسب و فرهنگ مصرف آن، تبعاتی در ایجاد فاصله طبقاتی و تحرک اجتماعی به وجود آورد که در رمان های این دوره بازتاب یافته و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: رمان رئالیستی فارسی، پایگاه اجتماعی، طبقه اجتماعی، تحرک اجتماعی، 1300 تا 1350
  • علی کریمی فیروزجایی *، الهام اکبری صفحات 55-68
    داستان سارای یکی از افسانه های معروف آذربایجان است که درآن قهرمان داستان با تکیه بر نیروی عشق، تدبیر شجاعانه ای اندیشید که همین اراده او را در زمره اسطوره های معروف آذربایجان قرار داد. اسطوره شناسی بخشی از دانش گسترده نشانه شناسی است که هدف آن یافتن اندیشه نهفته در اساطیر و شالوده فرهنگ یعنی باورها، ارزش ها و روحیات هر قوم است. پژوهش حاضر با استفاده از نظریه نشانه شناسی بارت (1392) ، اسطوره سارای را مورد بررسی و تحلیل قرارداده و به نتایجی دست یافته است. بر اساس یافته های پژوهش، تامل در عناصر اسطوره ای نهفته در لایه های زیرین این داستان همانند وفاداری، شهامت، پاکدامنی و آزادگی قهرمان آن که در پایان داستان با سپردن جسم خویش به آرپاچای خود را جاودانه نمود، راز ماندگاری اسطوره سارای بوده و مبین فرهنگ و روحیات مردم این منطقه است و نشان می دهد که چطور برخی باورها در داستان تقویت شده و متعالی جلوه داده می شوند و چگونه برخی باورها تضعیف می گردند.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، اسطوره، بارت، داستان سارای، فرهنگ
  • محمد کلاشی *، فرامرز میرزایی، زهرا افضلی صفحات 69-86
    هر اثر ادبی که خلق می شود ویژگی های خاص خود را دارد و سبک و روش ارائه افکار و خلاقیت های نویسندگان، با توجه به تفاوت فکری و روانی شان، متفاوت است. زبان روایت داستان مقوله ای است که باید متناسب با مخاطب و نوع داستان باشد. این ویژگی در داستان کودک با حساسیت و ظرافت ملموسی همراه است که نویسندگان کودک باید بسیار نکته سنج و آگاه باشند و از واژگان و عباراتی استفاده کنند تا زبان داستان برای کودک ساده و قابل فهم باشد تا کودک بتواند حوادث و مفهوم داستان لمس کند. هدف نوشتار حاضر این است که با شیوه ی توصیفی تحلیلی، شگرد و سبک نویسندگی کامل الکیلانی را در نمونه داستان های مذکور مورد بررسی قرار دهد.
    بررسی ها و مطالعات انجام شده در داستان های مورد پژوهش، حاکی از آن است که کامل الکیلانی با استفاده از تکرار واژه ها و عباراتی کوتاه و ساده، زبان داستان هایش را با سطح درک و فهم کودکان متناسب نموده است. او همچنین بیشتر افعال این عبارات را از زمان ماضی گرفته تا بتواند به داستان رنگ واقعی داده، حوادثش را برای مخاطب خردسالش ملموس و عینی نماید.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر عربی، داستان کودک، کامل الکیلانی، زبان داستان
  • معصومه مرادی *، محمود کمالی صفحات 87-99
    قدرت همذات پنداری مردم با قهرمانان داستان ها بسیار زیاد است. قهرمانان داستانی همان اشخاص جامعه‏اند و مخاطب در خوانش اثر، خود را در جایگاه قهرمان می بیند؛ از این رو تحلیل شخصیت ها و قهرمانان داستان ها ضروری است. یکی از روش های شناخت بهتر قهرمانان داستان، نام‏شناسی شخصیت ها است. نویسنده با استفاده از نام‏های مختلف، داستان و یا شخصیت های داستان را معرفی می کند. شناختن شخصیت های کنشگر در اثر، به نوبه‏ی خود به شناسایی لایه های درونی اثر، کمک می کند از این‏رو نام شناسی کاربردی اساسی در تحلیل و نقد داستان دارد. هرچند داستان نویسی در ایران و ادبیات فارسی سابقه ای طولانی ندارد، در قرن اخیر نویسندگانی در این حوزه فعالیت کرده اند. جلال آل احمد در شمار این نویسندگان قرار می گیرد. از آن جهت که جلال از نویسندگان صاحب سبک ایرانی است و ایدئولوژی های خاصی دارد، نام شناسی شخصیت های داستانی او در تحلیل داستان هایش بسیار پراهمیت است. در این مقاله سعی شده است که به نام‏شناسی شخصیت های داستانی در مجموعه‏ی سه‏تار ‏ پرداخته شود.
    کلیدواژگان: سه تار، جلال آل احمد، نام شناسی، شخصیت
|
  • Hossein Rahmani * Pages 7-18
    The unequal relationship between men and women has always kept power in the hands of men and acknowledged it as men’s right. In addition to accepting it, the women have had to instill this right into the minds of their offspring. A domain in which this inequality is apparent is the violent speech with which women and children, especially the female ones, are addressed. This is, of course, done to bring them up as obedient to the wills of fathers and husbands. The present study aims at investigating male (husband and father) linguistic violence in Rowzane Abi by Akbar Radi and to answers the following two main questions: 1. how does language help the survival of patriarchy? 2. What strategy is mostly used to hide the linguistic violence of the male characters? The results indicate that male linguistic violence is used as a means of helping patriarchy survive and the strategy that is so helpful in this regard is to hide the male linguistic violence.
    Keywords: Naturalizing violent behavior, Language violence, Patriarchy, Rowzane Abi
  • Karim Seydi * Pages 19-34
    Analytical method Jeffrey Leech to search for text in the language of a lie, in fact, is a linguistic approach. He believes that the effect of Foregrounding properties within a poet or a writer, and the choices they make the distinction with the various works. Leech in his division, Paranormal in the Classification of two types of language and meaning, that any deviation from the norm language including vocabulary, grammar, writing, dialect, style and time.
    in this study using the theory of Leech and incorporating formalism style of literacy features, two Persian novels are studied in a 40 years interval, to findout the their literacy features. The features of these novels in the field of movement according to text literacy scales and employing odd words such as ancient, local and ereating new words are searched. The results show in shazadeh ehtjab, Golshiri utilizes complex Language while Okhovat and Namha and Sayeha novel tends to use a simple style. The both writers have been total to benchmark language words. There is no difference in novating new words in both generation. In comparison between two generations the second generation(2001s) disregards rampant rules in a moderat way than first generation(1961s) to reduce complex and difficult Language.
    Keywords: Deviations, novels, shazadeh ehtjab, Namha, Sayehay, Jeffrey Leech
  • Maryam Ameli Rezaei * Pages 35-54
    another one. This mobility happens in two vertical and horizontal methods. The main question of this research is the reflection of social classes’ mobility in persian novel discussed period. The descriptive-analytical research method has been by using library resources and considering the successful samples of these period novels. The result of research shows that noblesse social class, staffs, administrative and urban class has been the highest reflection from 1300 to 1325 in persian novel. In this period, the class difference and unhealthy social mobility are the most important issues raised in the novels. The middle class is emerging and the social mobility is more of a vertical type. Since 1325 to 1350, urban middle social class and especially deprived rural class, workers and farmers have been the highest reflection in novel. During this period, social mobility among middle and deprived classes is often of a horizontal type. In another word, it is shifting in subordinated jobs. For example, we are witnessing rural conversion and landless farmer to urban suburbia. Technical usage of modernity issue in industrial level like using devices such as machines and tractor and in cultural level such as using shoes, hat and European clothes without proper infrastructure and cultural consumption, causes some problems in creation of class difference and social mobility that has reflected and analyzed in novels of this period.
    Keywords: Persian realistic novel, social base, social class, social mobility, from 1300 to 1350
  • Ali Karimi Firozjaei *, Elham Akbari Pages 55-68
    Saray story is one of the popular myths of Azerbaijan in which hero using the power of love made a courageous decision by which she became one of the famous heroes in Azerbaijan culture. Mythology is part of broad knowledge of semiology aim of which is detecting covert ideas in myths and base of culture including beliefs, values and moods of every tribe. This research using Barthes’ semiotics theory (1392), investigated and analyzed Saray story. According to present findings, deliberation on covert mythical elements in underlying layers of this story such as loyalty, courage, chastity, and freedom of its hero who at the end of the story by throwing her body in Arpajay river made herself eternal, was the secret of eternity of Saray story and reflects culture and modes of the people of this region. Also it shows how some believes in the story are strengthened and transcendental and others are weakened and neglected.
    Keywords: Semiotics, Myth, Barthes, Saray story, culture
  • Mohammad Kalashi *, Faramarz Mirzaei, Zahra Afzali Pages 69-86
    Any literary work created. Has it’s own special. Characteristics and of course the others style and method of thoughts and creativity presentation differ according to psychological and intellectual differences. Language story that should be tailored to the audience and the type of story. But this characteristic in Children’s story is accompanied by tangible sensitivity and precision that children’s authors should be very discerning aware. Because children’s fiction as one of the perfect and interesting literary techniques should be understandable and pleasant for its teen and young audience. So, authors of this technic should use some phrases that concept is understood by children. The aim of this article to methods of cross-sectional, styles of writing Kamel-Kilani examine the stories in the sample. Surveys and studies on stories about research shows that the author of repeating Keywords and phrases short and simple and understandable for a clearer conception of the story as well as most of the verbs used these words from past tense to be able to paint the story real and tangible and objective events for the young audience.
    Keywords: contemporary Arabic literature, children's story, Kamel, Kilani, Language Story
  • Masoumeh Moradi *, Mahmoud Kamali Pages 87-99
    The people power of identification with characters of stories is too much. Characters of story are the sameness of people in society and the reader see him/herself in the position of the character when he/she reads the story; so the analyzing characters and heroes is necessary. One of the methods to know better the characters of story is using Onomastic. The writer introduces the characters by using different names and different ways in naming them. Knowing the actor characters in the story, help us to know the inner layer of the work. Also, studying type and motivation of naming characters, whether consciously or unconsciously, can appear the attitudes, thoughts and tendencies of writer. Al Ahmad is one of the famous writers that has different effects on writing story after himself. With regard to his different ideological periods, his story characters are different. Studying elements of story is necessary for better understanding of an event and became closer to universal standard of writing story. Studying characters and even character types and methods of naming them help us to know the purpose of story and reach to the plot. In this research we study Onomastic of characters in the story collection "Setar".
    Keywords: Jalal Al Ahmad, Collection Setar, Onomastic of character, Story