فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1397)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بیژن رضایی *، نادر نادری، سحر رستمی صفحه 1
    کارآفرینی سبز شکلی نو از ایجاد کسب و کار است که با نیازهای شرکت برای سودآوری و توسعه با در نظر گرفتن ابعاد زیست محیطی تطابق دارد و از ارزش های زیست محیطی به عنوان جزء اصلی هویت خود استقبال میکنند و به آن به عنوان مزیت رقابتی شرکت خود در بازار می نگرند. بعد از مواجه شدن با اثرات زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی کشاورزی صنعتی؛ تولید مواد غذایی پایدار و سالم بیش از هر زمانی حیاتی به نظر میرسد چرا که دسترسی به مقدار کافی مواد غذایی و سلامت تغذی های از محورهای اساسی توسعه بهشمار میآید. لذا مطالعه مروری حاضر برگرفته از یک مرور ادبیاتی گسترده در متون موجود و کارهای علمی انجام شده در حوزه کارآفرینی سبز، به بررسی ضرورت توسعه کارآفرینی سبز در بخش کشاورزی پرداخته است. با بررسی و تحلیل مطالب میتوان کارآفرینی سبز را به عنوان راهبردی اثربخش برای توسعه اقتصادی- اجتماعی کشورها محسوب کرد که با توسعه آن گام بلندی در اشتغالزایی پایدار، کاهش مشکلات زیست محیطی، کاهش بیماری های ناشی از مصرف مواد غذایی ناسالم و بهره وری بیشتر زمینهای کشاورزی برداشت. در این مقاله در ابتدا مفهوم کارآفرینی سبز بیان شده است و در ادامه به بررسی و تشریح انواع کارآفرینی سبز، سلامت غذایی، رابطه کارآفرینی سبز و نوآوری سبز و سپس بازاریابی سبز و مالیات سبز در راستای توسعه کارآفرینی سبز مورد بحث قرار گرفته است و در پایان کارآفرینی سبز در کشاورزی تشریح میگردد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی سبز، کشاورزی پایدار، توسعه پایدار
  • مسعود یزدان پناه * صفحه 17
    مناطق روستایی ایران و بخش کشاورزی به علت چالش های مختلفی همچون تغییرات آب و هوایی و خشکسالی های شدیدتر و با تکرار بیشتر، بحران آب، مهاجرت روستایی و کاهش جمعیت روستایی، فشارهای زیست محیطی به علت استفاده ناکارآمد از نهاده های شیمیایی و بازده پایین کشاورزی متداول با بحران و عدم پایداری مواجه هستند. این عرصه های نگرانی بر تحقیقات اخیر و تفکر در مورد مفهوم سازی تغییرات کشاورزی و روستایی تاثیر گذاشته و باعث انتقال پیشنهادی از «تولیدگرایی» به الگوی کشاورزی «پسا تولیدگرایی» یا «کشاورزی چند کارکردی» شده است. بنابراین، کشاورزی چندکارکردی به عنوان رهیافت مشوق توسعه پایدار در مناطق روستایی به نقطه رجوع سیاستگذاران روستایی و کشاورزی تبدیل شده است و به منزله یک پارادایم نوین توسعه کشاورزی و روستایی به جهانیان معرفی شده است. هدف این مطالعه توجه به نقش جدید کشاورزی در مناطق روستایی از طریق مرور مفهوم کشاورزی چندکارکردی میباشد. سپس مرور نقش گردشگری روستایی به عنوان یکی از نقش های چندکارکردی در مزرعه صورت گرفته است. با توجه به چالش های مختلف در مناطق روستایی ایران، رویکرد چندکارکردی در مقابل رویکرد متداول میتواند فضای کارآفرینی را ترویج و توسعه دهد. در نهایت، پیشنهاد شده است که پذیرش الگوی چندکارکردی در بخش کشاورزی توسط سیاست گذاران، یک ابتکار عمل برای ترویج فضای کارآفرینی در مناطق روستایی است که در نتیجه در عصر تغییرات آب و هوایی، خشکسالی و بحران آب این مناطق را به سمت پایداری حرکت میدهد.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، کشاورزی چندکارکردی، کارآفرینی
  • رضا موحدی *، فرشته عواطفی اکمل، مینا ضمیری آراسته، سیده کوثر صالحی صفحه 31
    هدف از انجام این تحقیق بررسی نیازهای آموزشی دانشجویان کشاورزی در زمینه کارآفرینی میباشد. تحقیق کاربردی حاضر از نوع توصیفی است که به شیوه پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این مطالعه دانشجویان سال آخر کلیه رشته های کشاورزی در دانشگاه بو علی سینا و کردستان در سال 1395 بود. نمونه گیری به شیوه تمام شماری بود (n=157). در این پژوهش جهت بررسی نیازهای آموزشی دانشجویان در زمینه آموزش کارآفرینی، از روش متداول نیازسنجی یعنی مقایسه وضعیت موجود و مطلوب در سه سطح دانش، نگرش، و مهارت استفاده شده است.
    ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ساختار یافته بود که شامل چهار بخش اطلاعات فردی، نیازهای دانشی دانشجویان در زمینه کارآفرینی، نیازهای گرایشی و نیازهای مهارتی در زمینه کارآفرینی و راهاندازی کسب و کار بود که روایی محتوایی آن توسط تعدادی از متخصصین کشاورزی مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد که برای هر سه سطح مورد سنجش (دانش، نگرش، و مهارت) بالاتر از 0/8 بود. پس از جمع آوری داده ها و کدگذاری از نرم افزار SPSS18 برای تجزیه و تحلیل داده ها برگرفته شد. نتایج نشان داد بالاترین اولویت نیازهای دانشی دانشجویان کشاورزی مورد مطالعه مربوط به آشنایی با قوانین و مقررات راه اندازی کسب و کار جدید، شناخت منابع اطلاعاتی مختلف جهت تدوین یک طرح کسب و کار و آشنایی با مسایل عملی کارآفرینی بوده است. در بخش نیازهای نگرشی بالاترین اولویت ها نیاز به دانش کارآفرینی و شرکت در نشستهای کارآفرینی با حضور کارآفرینان بود. در بخش نیازهای مهارتی بالاترین اولویتها مربوط به توانایی جذب سرمایه و توانایی دسترسی به تسهیلات بانکی بود.
    کلیدواژگان: نیاز سنجی، کارآفرینی، دانشجویان کشاورزی
  • ابراهیم فرمانده*، غلامحسین زمانی صفحه 43
    بیکاری یکی از مهمترین چالش های پیش روی کشورهای در حال توسعه محسوب می شود. این مسئله در بخش های مختلف اقتصادی از جمله کشاورزی احساس میگردد. بیکاری ذکر شده در بخش کشاورزی مربوط به فارغ التحصیلان رشته کشاورزی می باشد. در این زمینه بحث های نظری فراوانی صورت گرفته است اما در عمل، کوشش های چندانی به چشم نخورده است. مشاوره شغلی را می توان مهمترین کوشش عملیاتی در این زمینه دانست.
    از این رو، هدف از انجام این پژوهش آن است که با ترسیم بوم مشاوره شغلی بستر مناسبی برای روشن نمودن مسیر دانشجویان کشاورزی به منظور راه اندازی کسب وکار موفق تهیه نماید. برای دستیابی به این هدف از مطالعه موردی چندگانه استفاده گردید. در این راستا 10 نفر از فارغ التحصیلان رشته کشاورزی طی یک مصاحبه نیمه ساختارمند مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که می توان چهار راهبرد عمده شامل تشخیص فرصت های جدید، ارزیابی نیاز بازار، ملاحظه خلاقیت و نوآوری، و شبکه سازی را در فرایند اشتغال موفق این افراد تشخیص داد. از خلاصه سازی و دسته بندی موارد مطرح شده در مصاحبه ها، برای هر راهبرد، چندین توصیه راه اندازی کسب وکار استخراج گردید. در نهایت بر اساس یافته های حاصل از مرور ادبیات و مصاحبه، بوم مشاوره شغلی برای راه اندازی کسب و کار به وسیله دانشجویان کشاورزی ترسیم گردید.
    کلیدواژگان: بوم مشاوره شغلی، راه اندازی کسب و کار موفق، فارغ التحصیلان کشاورزی
  • افروز امدادی، محمدرضا محبوبی *، غلامحسین عبدالله زاده صفحه 61
    پژوهش حاضر به روش توصیفی- پیمایشی با هدف آسیبشناسی تعاونی های توسعه روستایی استان گلستان در راستای تدوین راهبردهای توسعه کارآفرینی انجام گرفته است. جامعه مورد نظر شامل کارشناسان تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گلستان به تعداد 42 نفر بودند که به شیوه تمام شماری مورد مطالعه قرار گرفتند. تحلیل محتوای پرسشنامه ها نشان داد که مهمترین فرصت ها شامل «معافیت تعاونی ها از مالیات و بیمه»، «تاکید اصول 43 و 44 قانون اساسی بر تعاونی ها» و «امکان استفاده از کارشناسان و فارغ التحصیلان دانشگاه در اجرای طرح های تعاونی» و مهمترین تهدیدهای تعاونی ها شامل «حمایت ضعیف بانک ها و اتحادیه های تعاونی از تعاونی های توسعه روستایی»، «مشکلات دسترسی به بازار مناسب فروش تولیدات کشاورزی و روستایی» و «عدم وجود تخفیفات بیمه تامین اجتماعی» هستند. همچنین «فراهم نمودن زمینه های مساعد برای تسهیلات اعتباری»، «بسترسازی در جهت مشارکت دادن روستاییان در زمینه های مختلف صنعتی، کشاورزی و خدماتی»، «برگزاری دوره های آموزشی که منجر به دستیابی نهاده های کشاورزی، صنعتی و خدماتی ارزان و مرغوب و تولیدات باکیفیت میشود.» و «پیشگیری از تداوم ثروت در دست افراد و گروه های خاص» به عنوان مهمترین نقاط قوت و «عدم وجود کار جمعی و تعاونی در بین اعضا»، «عدم توانایی در تامین وثیقه مناسب برای اخذ وام»، «عدم بهره گیری و استفاده مناسب از فناوری در ادارهی امور تعاونی»، به عنوان مهمترین نقاط ضعف شناسایی شدند. نتایج نشان داد آسیب شناسی تعاونی ها در ناحیه راهبرد تهاجمی قرار دارد که به معنای آن است که با بهره گیری از نقاط قوت داخلی درصدد بهره برداری از فرصت های خارجی باشیم.
    کلیدواژگان: تعاونی های توسعه روستایی، آسیب شناسی، راهبرد، کارآفرینی
  • حمیده عبدالهی *، عباس احمدی، محمد مهدی مردانشاهی صفحه 77
    در چند دهه اخیر ضرورت خلاقیت و نوآوری در بخش کشاورزی به منظور بهبود اقتصاد و توسعه کشاورزی بیش از پیش اهمیت یافته است. شرکت های دانش بنیان با توجه به ماهیت آن از جمله شرکت های مورد استقبال در عصر حاضر می باشند. توسعه آنها به ویژه در بخش کشاورزی؛ امنیت غذایی و رفاه اجتماعی را به همراه خواهد داشت. نوآوری مدل کسب و کار در شرکت های دانش بنیان کشاورزی راهکاری جدید در نظریه های توسعه برای توانمندسازی و ظرفیت سازی در راستای دستیابی به توسعه پایدار است. بنابراین این پژوهش عوامل موثر بر نوآوری مدل کسب و کار در شرکت های دانش بنیان کشاورزی مازندران را بررسی می کند. پژوهش حاضر از لحاظ هدف از نوع کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق تعداد 43 شرکت دانش بنیان کشاورزی در سطح استان مازندران بودند که کل شرکت ها به عنوان جامعه نمونه در نظر گرفته شد. ابزار تحقیق پرسشنامه می باشد که روایی آن توسط استادان دانشگاه و کارشناسان مربوطه و همچنین پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (84/0) تائید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای آماری SPSS20 و PLS استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد گرایش اکتشافی بر نوآوری مدل کسب و کار تاثیرگذار است. اما سایر عوامل (تشخیص فرصت، بریکلاژ کارآفرینانه، آشفتگی فناورانه) بر نوآوری مدل کسب و کار تاثیر معناداری ندارند.
    کلیدواژگان: نوآوری مدل کسب وکار، شرکت های دانش بنیان کشاورزی، گرایش اکتشافی، تشخیص فرصت، بریکولاژ کارآفرینانه
  • تهمینه احسانی فر *، مهنا شاهمردای، پریسا مرادیان، فرحناز رستمی قبادی، کامبخش فرحمند صفحه 93
    این تحقیق با هدف شناسایی و اولویت بندی بازدارنده های توسعه کارآفرینی زنان روستایی در شهرستان لاهیجان انجام شده است. روش تحقیق کیفی از نوع مطالعه موردی بود و با استفاده از روش مصاحبه عمیق و مشاهده مشارکتی با 12 نفر از زنان روستایی کارآفرین که براساس روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، داده های موردنظر گردآوری شد. براساس نتایج حاصل از تحلیل محتوای مصاحبه ها، عوامل بازدارنده در دو طبقه انتخابی «مشکلات بخش اجرا» شامل دو محور ضعف زیرساخت ها و نارسایی های حمایتی و سیاستی دولت و سازمان ها و «مشکلات بخش تولید» شامل مشکلات زنجیره تولید، توزیع و نظارت، دسته بندی شدند. در این بین نبود فضای کافی و مناسب، عدم اعتماد به یکدیگر، عدم حمایت دولت از تولیدکنندگان، نرخ بالای سود بانکی، عدم رسیدگی به مشکلات در حوزه تولید، نوسان شدید بازار، نوسان شدید قیمت نهاده ها وآسیب دیدن محصولات به دلیل آفات، مهم ترین موانع توسعه کارآفرینی زنان روستایی در شهرستان لاهیجان را تشکیل داده اند.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، کارآفرینی، توسعه روستایی، شهرستان لاهیجان
|
  • B. Rezaee *, N. Naderi, S. Rostami Page 1
    Green entrepreneurship is a new form of business that meets the company's needs for profitability and development, taking into account the environmental dimension. Andthey welcome environmental values as a key component of their identity and see it as a competitive advantage for their company on the market. After encountering the environmental, social, and economic effects of industrial agriculture, the production of sustainable and healthy food is more than ever necessary because access to adequate nutrition and nutritional health is one of the major pillars of development. Therefore, the present review study, based on a comprehensive literature review of available literature and scientific works in the field of green entrepreneurship, addresses the necessity of developing green entrepreneurship in the agricultural sector. By analyzing the content, green entrepreneurship can be considered as an effective strategy for the socio-economic development of countries, which, with its development, is a major step in sustainable employment creation, reducing environmental problems, reducing illnesses caused by unhealthy food and productivity Most agricultural lands were harvested. This paper first outlines the concept of green entrepreneurship and then explores the types of green entrepreneurship, food health, the relationship between green entrepreneurship and green innovation, and then green marketing and green taxation for green entrepreneurship development, and in The end of green entrepreneurship is described in agriculture.
    Keywords: Entrepreneurship, Green entrepreneurship, Sustainable agriculture, Sustainable development
  • M. Yazdanpanah * Page 17
    Iran’s rural areas and agriculture sector due to different challenge such as climate change and more frequent and severe droughts, water crises, rural migration and rural population decline, environmental pressures due to the inefficient use of external inputs, low efficiency of conventional agriculture are facing crisis and unsustainability. These arenas of concern have influenced recent researches and thinking on conceptualizations of agricultural and rural change and cause to the proposed transition from a ‘productivist’ to a ‘post-productivist’ agricultural regime or multifunctional agricultural. therefore, multifunctional agriculture as an approach to encouraging sustainable development in rural areas has become an attention point of agricultural and rural policy makers and has been introduced as a new paradigm of agricultural and rural development. the aim of this study is look at the new role for agriculture in rural areas by reviewing the concept of multifunctional agriculture. Next, review the rural tourism as a multifunctional role of farming is conducted. Due to different challenge in Iranian rural area, multifunctionality approach in contrast to conventional approach can promote and develop entrepreneurship space. Finally, suggested that accepting multifunctionality regime in agriculture sector by policy maker is an initiative to promote entrepreneurship space in rural area which in the consequence in the era of climate change, drought and water crisis will lead these regions move toward ssustainability.
    Keywords: Rural tourism, Multifunctional agriculture, Entrepreneurship
  • R. Movahedi *, F. Awatefiakmal, M. Zamiriarasteh, S.K. Salehi Page 31
    The purpose of this research was to assess the educational needs of agricultural students about entrepreneurship. The present applied research is a descriptive which has done with a surveying method. The statistical population of this study was the senior students of all agricultural fields at Hamedan and Kurdistan Universities in 2017. Sampling was census method (n = 157). In order to study the educational needs of the students about entrepreneurship education, the common method of need assessment has been used, namely, comparing existing and desirable status in three levels of knowledge, attitude, and skill. The data gathering tool was a structured questionnaire consisting of four sections of student's individual information, knowledge needs in entrepreneurship, attitude and skills requirements in entrepreneurship and business establishment. Content validity of the questions was approved by a number of agricultural experts and its reliability was measured using Cronbach's alpha coefficient, which was more than 0.8 for all three levels of knowledge, attitude, and skill. After collecting data and coding, SPSS18 software was used to analyze the data. The results showed that the highest priorities of the knowledge needs of agricultural students were familiarity with the rules and regulations for setting up a new business, the recognition of different information sources for the formulation of a business plan and familiarity with practical entrepreneurship issues. In analyzing the attitude needs of the students the highest ranks were about entrepreneurship knowledge and entrepreneurship meeting with participation of entrepreneurs. In terms of skills needs, the highest priority was related to the ability to raise funds and the ability to access banking facilities.
    Keywords: Need Assessment, Entrepreneurship, Agricultural Students
  • E. Farmandeh *, Gh.H. Zamani Page 43
    In developing countries, unemployment is one of the most important challenges. This problem is obvious in different economic sections such as agriculture. Agricultural unemployment is more obvious in agricultural graduates section. In this field a lot of theoretical opinion discussed; but in practice there is no much efforts. Career Counseling could considered as the most important effort in this context. Hence, the propose of this study is to draw canvas career counseling, based on successful graduates’ perception, to provide proper content for agricultural students to start proper jobs. To achieve this propose multiple case study was used. In this regard, 10 agricultural graduates were assessed by semi-structured questionnaire. The result showed that four main strategies could recognized in the successful career process of these people, include: Recognition of new opportunities, Market’s needs assessment, Considering creativity and innovation, and Networking. By summarization and assortment of raw interview data, some recommendations for business startup in each strategies extracted. Finally, based on the findings, career counseling canvas for business startup drew and presented to agricultural students.
    Keywords: Career Counseling Canvas, Business Startup, Successful Agricultural Graduates
  • A. Emdadi, M.R. Mahboobi *, Gh.H. Abdollahzadeh Page 61
    This descriptive-survey study was conducted to diagnosing rural development cooperatives in the direction of codification of entrepreneurship development strategies. The statistical population of this study included all cooperation experts in administration of Cooperatives, Labor and Social Welfare of Golestan Province. Using census method, 42 of them were selected as research samples. Content analysis of questionnaire showed the most important opportunities includes co-operatives exemption from tax and insurance, emphasizing the constitution principles (43 and 44) on cooperatives and possibility of using experts and graduates of the university to implement cooperative projects. The most important threats includes weak support banks and cooperative unions from rural development cooperatives, problems of access to proper market sale of agricultural and rural production and lack of social security discounts. The most important strengths includes providing favorable conditions for credit facilities, establishing the participation of villagers in various fields of industry, agriculture and services, conducting training courses that lead to cheap inputs in agricultural, industrial and quality products and preventing the continuity of wealth remaining in the hands of special individuals and groups. The most important weakness includes the lack of collective and cooperative work among members, inability to provide proper collateral for obtaining loans and the lack of utilization and proper use of technology in cooperative affairs. The results showed that the diagnosing of the cooperatives is in aggressive strategy area and which means taking advantage of domestic strengths and exploiting foreign opportunities.
    Keywords: Rural development cooperatives, Diagnosing, Strategy, Entrepreneurship
  • H. Abdollahi *, A. Ahmadi, M.M. Mardanshahi Page 77
    In the last few decades, the necessity of creativity and innovation in the agricultural sector has become increasingly important for improving the economy and agricultural development. The companies of the knowledge-based according to nature are among the companies that are welcomed in the present era. Their development especially in the agricultural sector will bring, in food security and social welfare. Innovation of the business model in agricultural knowledgebased companies is a new strategy in development theories for empowerment and capacity building in order to achieve sustainable development. Therefore, this research investigates the factors affecting the business model innovation in Mazandaran agricultural knowledge based companies. This is a purpose-oriented research and in terms of data collection method, descriptive-correlation is used. The statistical population of this research was 43 agricultural knowledge-based companies in Mazandaran province and all firms were selected as the sample population. The research tool is a questionnaire that the questionnaire validity was confirmed by a panel of experts and university professors and also its reliability by the Cronbach's alpha (0/84). In order to analyze the data, SPSS21 and PLS software's were used. The results show that exploratory orientation influences the business model innovation. But other factors (opportunity recognition, entrepreneurial bricolage, technological turbulence) have no significant effect on the business model innovation.
    Keywords: Business Model Innovation, Agriculture Knowledge, based Companies, Exploratory Orientation, Opportunity Recognition, Entrepreneurial Bricolage, PLS
  • T. Ehsanifar *, M. Shahmoradi, P. Moradiyan, F. Rostami, K. Farahmand Page 93
    This study to identify restraining factors of the entrepreneurship development of rural women in the Lahijan city it’s done. Research methodology was qualitative of case-study and by using in-depth interviews with 12 rural entrepreneur women that were selected based on purposive sampling method, data were collected. Based on the results of content analysis of interviews, restraining factors in two selective class “problems of implementation” in two areas contains of weakness of infrastructures and protection- policy insufficiency of government and organizations, and “problems of manufacturing” included of problems in the supply chain, distribution and monitoring, were classified. In this regardthe lack of adequate space, the lack trust each other, the lack of government support of manufacturers, a high rate of bank interest, the lack of attention to the problems in the aria of production, intense market volatility, fluctuations in input prices, and damaged goods due to pest, formed the major obstacles to the entrepreneurship development of rural women in the Lahijan city.
    Keywords: Rural Women, Entrepreneurship, Rural Development, Lahijan city