فهرست مطالب

بهداشت مواد غذایی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابسنان 1397)

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابسنان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه هاشم زادگان، سید ابراهیم حسینی *، فرزانه تفویضی، منصور بیات صفحات 1-12
    گوشت یک منبع پروتئین عالی و مغذی محسوب می شود اما به علت قیمت بالای این پروتئین حیوانی و دست یابی به سود اقتصادی بیشتر توسط برخی تولیدکنندگان، اغلب در فرآورده های گوشتی، تقلباتی نظیر استفاده از گونه های گوشتی با ارزش تجاری کمتر، مورد توجه است. در این تحقیق سعی شده تا پروتئین ارزان قیمتی نظیر گوشت مرغ که به طور معمول در همبرگرهای ممتاز ایرانی استفاده نمی شود اما امکان این تقلب وجود دارد، به روش مولکولی شناسایی گردد. از 10 نوع همبرگر ممتاز صنعتی با درج عنوان تهیه شده از گوشت گاو و نمونه های شاهد، شامل گوشت خام گاو و مرغ،استخراج DNAانجام گرفت و سپس واکنش های Simplex PCR و Duplex PCR بر روی DNA های حصول یافته با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ویژه ژن سیتوکروم b گاو و s rRNA12 مرغ انجام شد. ژن های ویژه سیتوکروم b گاو و s rRNA12 مرغ به ترتیب قطعات bp274 و bp183 را طی واکنش های Simplex-PCR و Duplex-PCR در تمام نمونه های همبرگر ممتاز تکثیر کردند. تکثیر قطعه bp183 ویژه ژن مرغ طی واکنش های Simplex-PCR و Duplex-PCR، حاکی از جایگزینی تقلب مرغ با بخشی از گوشت گاو که ماده اصلی تمامی همبرگرهای ممتاز مورد آزمون است، می باشد.
    کلیدواژگان: گوشت مرغ، همبرگر ممتاز، Simplex، PCR، Duplex PCR
  • نگین کیانی هفت لنگ، لاله رومیانی *، مهرنوش تدینی صفحات 13-26
    این پژوهش به منظور بررسی اثر فیلم خوراکی نشاسته ذرت و اسانس فلفل سیاه بر ماندگاری فیله کپور نقره ای در بسته بندی تحت خلاء در دمای یخچال صورت پذیرفت. تمامی تیمارها (شاهد: بدون پوشش و اسانس، تیمار اول: 1/0 درصد اسانس، تیمار دوم: 5/0 درصد، تیمار سوم: 1 درصد اسانس) با پوشش نشاسته به منظور دستیابی به بهترین درصد موثر فیلم خوراکی و اسانس هر کدام با 3 تکرار تهیه شدند. فاکتورهای شیمیایی و میکروبی در فواصل 0، 3، 6 ، 9، 12، 15 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد تغییرات pH، اسید چرب آزاد در تمامی تیمارها در طول دوره روند صعودی داشت. کمترین تغییرات تیوباربیتیوریک اسید به تیمار 1 درصد اسانس فلفل سیاه مربوط بود که با سایر تیمارها تفاوت معنی دار داشت (05/0P<). در تمامی تیمارها میزان پراکسید از سطح مجاز (10 میلی اکی والان در کیلوگرم) بالاتر نرفت. همچنین میزان بازهای نیتروژنی فرار در تمامی تیمارهای شاهد، 1/0 و 5/0 درصد اسانس از روز 9 تا پایان دوره نگهداری از حد مجاز فراتر رفت. میزان باکتری های مزوفیلدر طول دوره نگهداری تفاوت معنی دار آماری داشت (05/0P<). میزان باکتری سرمادوست در روز دوازدهم در تمام تیمارهای شاهد، 1/0، 5/0 و 1 درصد اسانس به ترتیبLog CFU/g 98/7، 78/7، 54/7 و 11/7 بود. به طور کلی نتایج تحقیق حاضر نشان داد استفاده از پوشش خوراکی نشاسته ذرت همراه با اسانس فلفل سیاه در غلظت 1 درصد سبب حفظ کیفیت اولیه و افزایش ماندگاری در فیله ماهی کپور نقره ای به مدت 9 روز می باشد.
    کلیدواژگان: نشاسته ذرت، اسانس فلفل سیاه، بسته بندی تحت خلاء، کپور نقره ای
  • آزاده مرادی فارسانی، امیر شاکریان *، ابراهیم رحیمی، حسن ممتاز صفحات 27-34
    شیر محیط غذایی مناسبی برای رشد باکتری ها است و می تواند سریعا به انواع باکتری ها آلوده شود. باکتری استافیلوکوکوس ارئوس از جمله عوامل میکروبی آلوده کننده شیر است که باعث ایجاد بیماری در انسان می شود. با توجه به اهمیت انتروتوکسین های استافیلوکوکوس ارئوس موجود در شیر به عنوان یکی از منابع عمده مسمومیت های غذایی، بررسی روش های متعدد جداسازی، شناسایی و دسته بندی انتروتوکسین ها ضروری می باشد. مطالعه حاضر با هدف ردیابی ژن های کدکننده انتروتوکسین در ایزوله های استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده از شیر خام گاومیش در استان خوزستان انجام شد. در این بررسی در سال 1395، تعداد 100 نمونه از مراکز توزیع شیر خام گاو میش در استان خوزستان اخذ گردید. نمونه ها به روش کشت میکروبی و مولکولی ارزیابی و حضور ژن های مولد انتروتوکسین در ایزوله های استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده، بررسی گردید. نتایج نشان داد که در ایزوله های استافیلوکوکوس ارئوس تعداد 7 نمونه مربوط به ژن انتروتوکسین SEA، که بالاترین تعداد و درصد توزیع بود. در حالی که 2 نمونه دارای هر دو ژن انتروتوکسین های SEA و SEB بودند و 2 نمونه دارای دو ژن انتروتوکسین های SEA و SEC و 1 نمونه دارای چهار ژن انتروتوکسین هایSEC، SEB،SEA ، SHE و 2 نمونه دارای هر دو ژن انتروتوکسین های SEH و SEJ و 1 نمونه دارای ژن انتروتوکسین SEJ و 1 نمونه دارای ژن انتروتوکسین SEH و SEC بودند. حضور نسبتا بالای ژن های کدکننده انتروتوکسین های استافیلوکوکی و نقش بالقوه انتروتوکسین در ایجاد مسمومیت های غذایی در انسان، نشان گر نقش شیر خام گاومیش به عنوان یکی از منابع آلوده کننده انسان بوده و لزوم پیشگیری از آلودگی های اولیه و ثانویه شیر به این باکتری را ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس ارئوس، انتروتوکسین، شیر گاومیش، خوزستان
  • مهدیه حیدرزاده *، افشین جوادی صفحات 35-42
    باسیلوس سرئوس یک باکتری گرم مثبت ، اسپوردار است که انتشار وسیعی در طبیعت دارد و به عنوان یکی از عوامل عمده پاتوژن موادغذایی شناسایی شده است، اغلب در آلودگی غذاهای آماده و فراورده های شیر نقش ایفا می کند و باعث ایجاد دونوع مسمومیت غذایی: نوع اسهالی و نوع استفراغی می شود. هدف از این مطالعه، جداسازی و شمارش باسیلوس سرئوس در شیر خام عرضه شده در فروشگاه ها ی سطح شهر تبریز و جستجوی ژن ces در جدایه ها می باشد. برای این منظور، تعداد 120 نمونه شیر خام، طی اسفند ماه 1395 تا خرداد 1396 از فروشگاه ها ی شهر تبریز به صورت تصادفی ساده انتخاب و تحت شرایط استریل به آزمایشگاه بهداشت موادغذایی منتقل شد تا مورد جستجو، شناسایی و شمارش باسیلوس سرئوس به روش استاندارد ملی ایران و PCR قرار گیرند. طبق نتایج بدست آمده از روش کشت، از تعداد 120 نمونه شیرخام، (83/10 درصد) 13 نمونه آلوده به باکتری باسیلوس سرئوس بودند که میانگین بار آلودگی آن ها 8/2 بود. نتایجPCR نشان داد که از 13 نمونه مثبت باسیلوس سرئوس 12 نمونه (3/92 درصد) دارای ژن استفراغ زای cesبودند. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که شیرخام پتانسیل مسمومیت زایی به باسیلوس سرئوس را دارد و به کار گرفتن روش هایی جهت کاهش آلودگی به این باکتری در جریان فراوری فراورده های شیر الزامی می باشد.
    کلیدواژگان: باسیلوس سرئوس، شیر خام، ژن ces
  • جلیل خندقی *، فرنوش سعدلوی صفحات 43-51
    تری گلیسیریدها فراوان ترین شکل ذخیره ای چربی در بدن انسان و گیاهان می باشد و مهم ترین دسته از چربی ها هستند که در رژیم غذایی وجود دارند. خواص فیزیکی و شیمیایی چربی ها عمدتا به نوع میزان اسید های چرب تشکیل دهنده آن ها وابسته است. بنابراین به منظور ارزیابی کیفیت آن ها میزان و نوع اسید های چرب تشکیل دهنده آن ها باید مورد بررسی قرار گیرد. در این کار پژوهشی ترکیب تعدادی از اسید های چرب در روغن های خوراکی و قنادی در شهر تبریز از نظر کمی و کیفی مورد مطالعه قرار گرفت. استخراج اسید های چرب میریستیک (C14) ، پالمتیک (C16) ، استئاریک (C18) ، اولئیک (C18:1CIS) ، الائیدیک (C18:1T) ، لینولئیک (C18:2) و لینولنیک (C18:3) در 6 0 نمونه روغن خوراکی و 1 0 نمونه روغن مینارین به صورت هم زمان و به روش مایع-مایع پخشی صورت گرفت و سپس آنالیز و جداسازی آنالیت ها با استفاده از روش GC-FID انجام شد. نتایج نشان داد 1 6 نمونه (8 /2 2 درصد) از روغن های آزمایش شده حاوی بیش از 2 درصد اسید چرب ترانس (C 18:1 T) بودند که 6 نمونه از آن در روغن های جامد و 1 0 نمونه متعلق به روغن های قنادی بود. هم چنین مجموع اسیدهای چرب اشباع در 1 4 نمونه (2 0 درصد) ، بالای 3 0 درصد بود که از این تعداد 4 نمونه متعلق به روغن های سرخ کردنی و 1 0 نمونه متعلق به روغن های قنادی بودند. در مجموع با توجه به استانداردهای ملی ایران 2 7 نمونه روغن (5 /3 8 درصد) غیرقابل مصرف تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: روغن خوراکی، روغن قنادی، اسید چرب، استخراج مایع، مایع، کروماتوگرافی گازی
  • سولماز مولادوست، شهرام حنیفیان * صفحات 53-65
    ادویه جات و چاشنی ها منشا گیاهی دارند و برای بهبود عطر، طعم و رنگ مواد غذایی به کار می روند. آلودگی میکروبی گیاهان ادویه ای نظیر بسیاری از محصولات کشاورزی یکی از مهم ترین چالش ها در زمینه سلامت مواد غذایی است. باکتری های روده ای بیش ترین اهمیت را در ایمنی غذایی دارند و ردیابی آن ها در مواد غذایی از رایج ترین آزمون ها برای ارزیابی وضعیت بهداشتی است. این مطالعه با هدف بررسی بار میکروبی و تنوع گونه ای باکتری های روده ای در ادویه و سبزیجات معطر عرضه شده در شهر تبریز انجام پذیرفت. تعداد 125 نمونه شامل 25 نوع ادویه و گیاه معطر از پنج منطقه مختلف تبریز جمع آوری گردید. طبق نتایج مطالعه، تمامی نمونه ها حاوی باکتری های مزوفیل هوازی و کلی فرم ها بودند. میانگین شمارش باکتری های مزوفیل هوازی و کلی فرم به ترتیب در 28 و 40 درصد نمونه ها بالاتر از استاندارد بین المللی برآورد شد. تعداد 110 جدایه متشکل از 13 گونه متنوع از باکتری های روده ای از نمونه های آزمایش شده، جداسازی شد که بالاترین میزان فراوانی به ترتیب مربوط به اشریشیا کولای با 81/21% و کم ترین فراوانی مربوط به سالمونلا انتریکا با 9/0% بود. وجود آلودگی میکروبی بیش از حد مجاز و به ویژه حضور انواع باکتری های روده ای با پتانسیل بیماری زایی در نمونه ها نشانگر یک مخاطره بهداشتی می باشد. در نتیجه لازم است ادویه ها و گیاهان معطر با استفاده از فرایندهای مناسب نظیر تیمار حرارتی، ازن یا پرتودهی برای رفع آلودگی میکروبی ادویه ها آلودگی زدایی شوند.
    کلیدواژگان: باکتری های روده ای، تنوع گونه ای، ادویه، سبزیجات معطر
  • محمدرضا خانی *، امین ابوالحسن زاده، مریم فهیم دانش صفحات 67-82
    یکی از نگرانی های عمده در جوامع امروزی، به کارگیری افزودنی های شیمیایی در محصولات غذایی و احتمال ابتلا به برخی از بیماری هایی نظیر سرطان است. هدف از این تحقیق بررسی امکان جایگزینی نیتریت در فرمولاسیون سوسیس کوکتل با استفاده از روغن سیاه دانه بود. به این منظور نیتریت در سطوح مختلف 0، 30، 60 و ppm 90 با روغن سیاه دانه در غلظت های 2 و 3 درصد جایگزین گردید و اثر آن بر میزان پایداری اکسیداتیو (شاخص های پراکسید و تیوباربیتوریک اسید) و ویژگی های میکروبی (شمارش های کلی باکتریایی و کپک و مخمر) و حسی در طی مدت یک ماه نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس در طی روزهای 1، 11، 21 و 31 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد جایگزینی روغن سیاه دانه در دو غلظت مورد استفاده موجب کاهش مقادیر شاخص های پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در تیمارهای با نیتریت کاهش یافته نسبت به شاهد شد (05/0P<). هم چنین افزایش روغن سیاه دانه از 2 به 3 درصد موجب کاهش بار میکروبی در غلظت های ثابت نیتریت شد. تیمارهای حاوی 2 و 3 درصد روغن سیاه دانه با مقادیر ppm 90 و ppm 60 نیتریت عمدتا در طی مدت نگهداری دارای نتایج شمارش های کلی باکتریایی و کپک و مخمری مشابه با نمونه شاهد بودند (05/0P<). نتایج به دست آمده از ارزیابی حسی نیز نشان داد که کاهش میزان نیتریت و جایگزینی آن با روغن سیاه دانه موجب کاهش امتیاز رنگ و طعم نمونه های سوسیس می شود اما تاثیر منفی بر بافت و بوی آن ها ندارد.
    کلیدواژگان: جایگزینی نیتریت، روغن سیاه دانه، سوسیس، پایداری اکسیداتیو، ویژگی های میکروبی
  • سعید جعفری، محمد دهقانی، الهام قرشی، نوید نصیری زاده * صفحات 83-99
    از نگرانی های رو به رشد چند دهه اخیر در زمینه آلودگی محیط زیست، ایجاد مقاومت دارویی در انسان به علت مصرف آنتی بیوتیک ها می باشد. هدف از انجام این پژوهش سنتز ذرات پلیمر قالب مولکولی جهت حذف آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین از نمونه های آبی و بیولوژیکی (نمونه شیر) به روش غیرکووالانسی می باشد. تاثیر عوامل محیطی نظیر pH محلول (10-2) ، زمان تماس (120-5 دقیقه) و مقدار ذرات پلیمر قالب مولکولی (1- 1/0گرم بر لیتر) در بهینه سازی شرایط حذف مورد بررسی قرار گرفت. ذرات پلیمری سنتز شده با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی و جذب و واجذب گاز نیتروژن شناسایی شدند. نتایج نشان داد که راندمان حذف در شرایط خنثی حداکثر بوده و با افزایش مقدار ذرات پلیمری راندمان حذف نیز افزایش می یابد. بهترین شرایط حذف اکسی تتراسایکلین در 5/6= pH، زمان 90 دقیقه و حداکثر ظرفیت جذب 280 میلی گرم برگرم تعیین شد. کارایی پلیمر سنتز شده در حذف اکسی تتراسایکلین از نمونه شیر مورد ارزیابی قرار گرفت. عملکرد ذرات پلیمری در حذف آنتی بیوتیک در نمونه های شیر تهیه شده از دامداری نشان داد که این نوع جاذب ها می توانند به کاهش موثر بقایای آلودگی های دارویی در نمونه های لبنی کمک کنند.
    کلیدواژگان: پلیمر قالب مولکولی، حذف، اکسی تتراسایکلین، شیر
|
  • M. Hashemzadegan, E. Hosseini *, F. Tafvizi, M. Bayat Pages 1-12
    Meat is considered as an excellent and nutritious source of protein. However, due to the high cost of this animal protein and economic profit access of some producers, frauds like usage meat species of commercially lower value are noticeable. In this study is tried to identifiy low cost protein such as chicken meat that is not commonly used in meat products, but there is the possibility of this fraud by molecular method. DNA was extracted from 10 kind of industrial premium burgers with beef´s title mention, and control samples involve raw beef and chicken meat. Then, simplex-PCR and duplex-PCR were run on the extracted DNA using specific primer´s of cytochrome b gene in beef and 12s rRNA gene in chicken. Specific genes of beef cytochrome b and chicken 12s rRNA amplified 274bp and 183bp fragments respectively in all premium burger samples in simplex-PCR and duplex-PCR. Amplification of fragments of 183 bp by simplex and duplex-PCR suggests adulteration of premium hamburgers by partial replacement of beef with chicken.
    Keywords: Chicken meat, Premium hamburger, Simplex, PCR, Duplex, PCR
  • N. Kyani Haftlang, L. Roomiani *, M. Tadayoni Pages 13-26
    This research has been carried out in order to study the effect of the corn starch and the black pepper essential oil oral film on the shelf life of the silver carp fillet under the vacuum packaging in the refrigerator temperature. All the treatments (control: without coating and essential oil, treatment 1: 0.1% essential oil, treatment 2: 0.5% essential oil and treatment 3: 1% essential oil) were prepared each in three replicates with a starch cover to achieve the best effective rate of the oral film and essence.The results showed that the changes in pH and free fatty acid were increasing in all the treatments during the storage. In all treatments, the level of peroxide did not exceed the permissible limit. In addition, the level of volatile nitrogenous bases in all control, 0.1 and 0.5% essential oil treatments did not exceed the permissible limit from day 9 until the end of the maintenance day. The rate of mesophilic bacteria showed a statistically significant difference during the shelf life (p
    Keywords: Corn starch, Black pepper essential oil, Vacuum packaging, Silver carp
  • Azadeh Moradi Farsani, Amir Shakerian *, Ebrahim Rahimi, Hasan Momtaz Pages 27-34
    Milk provides an ideal medium for bacterial growth and can be quickly infected with a variety of bacteria. Staphylococcus aureus is one of the major milk-borne pathogens. Considering the importance of S. aureus enterotoxins in milk as one of the main sources of food poisoning, it is necessary to isolate and to investigate various enterotoxins in foods. The present study was an attempt to detect enterotoxin encoding genes in S. aureus isolates obtained from buffalo raw milk in Khuzestan province. For this, 100 samples of buffalo milk were obtained from milk distribution centers in Khuzestan province in 2016. The samples were evaluated through microbial and molecular assays and the presence of enterotoxin-generating genes in S. aureus isolates. According to the results, 7 samples contained SEA enterotoxin gene, which accounts for the highest number and distribution percentage. Also, two samples had both SEA and SEB, 2 samples had both SEA and SEC enterotoxin genes, and 1 sample had four SEA, SEB, SEC and SEH enterotoxin genes, and two samples included both SEH and SEJ enterotoxins genes, and one sample included the SEJ enterotoxin gene and one sample included both SEH and SEC enterotoxin gene. The relatively high presence of Staphylococcal enterotoxins encoding genes and the potential role of enterotoxin in human food poisoning indicates the significant role of buffalo milk as one of the human infection sources and the necessity of taking measures to prevent primary and secondary milk contamination by this bacterium.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Enterotoxin, Buffalo raw milk, Khuzestan
  • Mahdieh Heydarzadeh *, Afshin Javadi Pages 35-42
    Bacillus cereus is a gram-positive and spore-forming bacterium which is widely distributed in nature. It also has been known as a major food borne pathogen that often plays a role in the contamination of ready-to-eat and dairy products. It causes two different types of food poisoning in human: the diarrheal type and the emetic type. The aim of this study was to isolate and enumerate B. cereus in raw milk distributed in the stores of Tabriz city, Iran and to detect ces gene among the isolates. For this purpose, 120 samples of raw milk were randomly selected from the stores during February to June 2017. They were transferred to the Laboratory of food hygiene under sterile conditions in order to isolate, identify and enumerate B. cereus according to the national standard method of Iran and PCR. According to the results of microbial culture, out of 120 samples of raw milk, 13 (10.83%) samples were contaminated with B. cereus and the mean rate of contamination was 2.8 log10/ml. PCR results showed that of 13 positive samples, 12 (92.3%) samples contained ces gene which is responsible for vomiting. The results of this study showed that raw milk has the potential for human intoxication by B. cereus; and the use of procedures to reduce the bacterial contamination during the processing of dairy product is required.
    Keywords: Bacillus cereus, Raw milk, ces gene
  • Jalil Khandaghi *, Farnoosh Saadlouy Pages 43-51
    Triglycerides are the most abundant form of fats in human bodies and plants. They are also the most important type of fats that are present in the diet. Physicochemical properties of the fats are dependent on the kinds and amount of fatty acids present in their structure. Therefore, to evaluate their quality, these two factors i.e. kind and amount of fatty acids have to be investigated. So in the present study, the fatty acids profile of some edible oils and confectionary oils (Minarines) were quantitatively and quantitatively investigated. In this study myristic acid (C14), palmitic acid (C16), stearic acid (C18), oleic acid (C18:1cis), elaidic acid (C18:1T), linoleic acid (C18:2) and linolenic acid (C18:3) were extracted simultaneously from 60 samples of edible oil and 10 samples of minarine oil, using liquid-liquid extraction followed by GC-FID procedure. The obtained results showed that 16 samples of the tested oil (22.8%) contained trans-fatty acids higher than 2% (w/w), of which 6 samples were hydrogenated oils and 10 samples were confectionary oils. Also, the sum of saturated fatty acids in 14 samples (20%) was over 30% of which 4 samples were frying oils and 10 samples were confectionary oils. Altogether, based on the regulations of the Institute of Standards and Industrial Research of Iran, 27 samples (38.5%) were identified as not usable.
    Keywords: Edible oil, Confectionary oil, Fatty Acid, liquid, liquid extraction, GC, FID
  • S. Moladoust, S. Hanifian * Pages 53-65
    Spices and seasonings are of herbal origin and are used to improve the aroma, flavor, and color of foods. Similar to the other agriculture products, microbial contamination of spice plants are a great challenge to the wholesomeness of foodstuff. Enterobacteriaceae are of great concern in food hygiene so that the determination of enteric bacteria is the most regular assay for the evaluation of food safety. This study aimed to investigate the microbiological load and the diversity of enteric bacteria in spices and herbs marketed in Tabriz. A total of 125 samples consisting 25 types of spices and herbs from 5 distinct regions of Tabriz was collected. According to the results, all samples contained aerobic mesophilic bacteria and coliforms. In 28% and 40% of the samples, the mean population of aerobic mesophilic bacteria and coliforms were beyond the ICMSF limit, respectively. Moreover, 110 isolates of enteric bacteria consisting 13 various species were identified. Highest and lowest occurrence rate of enteric bacteria was determined as Escherichia coli (21.81%) and Salmonella enterica (0.9%), respectively. Excessive microbial contamination of the samples and particularly, the presence of various enteric bacteria -with the potential of pathogenicity- is considered as an indication of health hazard. Therefore, it is necessary to apply appropriate decontamination procedures such as thermal processes, ozone treatment or irradiation in order to eradicate the microbial contamination of spices.
    Keywords: Enterobacteriaceae, Diversity, Spices, Herbs
  • Mohammadreza Khani *, Amin Abolhasanzadeh, Maryam Fahimdanesh Pages 67-82
    One of the major concerns in modern societies is applying the chemical additives in food products and the risk of catching some types of diseases such as cancer. The aim of this research was investigating the possibility of nitrite substitution in cocktail sausage formulation by using black cumin oil. For this purpose different levels of nitrate in 0, 30, 60 and 90 ppm was replaced with black cumin oil at concentrations of 2 and 3 percent and its effects were evaluated on oxidative stability (peroxide and thiobarbituric acid indices), microbial properties (total bacterial count and yeasts and molds count), and sensory characteristics during one month of storage at 4 °C at 1, 11, 21, and 31 days. The results showed that replacement of nitrite with black cumin oil in two used concentrations led to a reduction of the peroxide and TBA values in nitrite reduced sausages compared to control (P
    Keywords: Nitrite substitution, Black cumin oil, Sausage, Oxidative stability, Microbial properties
  • S. Jafari, Mohammad Dehghani, Elham Ghorashi, Navid Nasirizadeh * Pages 83-99
    Among the growing concerns over recent decades in the field of environmental pollution, is the use of antibiotics increase bacterial resistance to antibiotics used in human body. The aim of this research was to synthesis of Molecularly Imprinted Polymer (MIP) particles for the Oxytetracycline (OTC) antibiotic removal from the aqueous and milk. The influence of different parameters such as pH (2-10), contact time (5-120 min) and MIP amounts (0.1 – 1.0 g/L) was studied on optimization of OTC removal. The synthesized MIP particles was characterized by scanning electron microscopy and absorption and desorption of nitrogen (BET). The results showed that the removal efficiency is higher in neutral pH and with increasing amounts of MIP particle, removal efficiency increases. The best condition for OTC removal was determined at pH, 6.5, 90 min and 280 mg/g as maximum absorption capacity. The MIP performance for OTC removal from milk was investigated too. The performance of MIP polymer particles in OTC removal in milk samples supplied from an animal husbandry in Yazd showed that these adsorbents can help to effectively reduce the residues of drug contaminants in dairy samples.
    Keywords: Molecularly Imprinted Polymer, Removal, Oxytetracycline, Milk