فهرست مطالب

پژوهش های دانش زمین - پیاپی 30 (تابستان 1396)

مجله پژوهش های دانش زمین
پیاپی 30 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرتضی دلاوری *، پروانه رضایی، اصغر دولتی صفحات 1-18

    مجموعه ولکانیکی شمال ساوه بخشی از ولکانیسم نوار ماگمایی ارومیه دختر است. در این تحقیق بخشی از ولکانیک های شمال ساوه که عمدتا سن ائوسن پسین دارند مورد بحث قرار گرفته اند. این سنگ ها شامل طیفی از آندزیت- بازالت، تراکیت- آندزیت و داسیت بوده و غالبا ماهیت کالکوآلکالن و معدودی ماهیت آلکالن دارند. در نمودارهای عناصر نادر خاکی، نمونه ها بطور کلی با غنی شدگی عناصر نادر خاکی سبک و نسبت های (La/Yb) N بین 93/2 تا 27/10، (Sm/Yb) N بین 58/1 تا 16/2 و (La/Sm) Nبین 79/1 تا 75/4 مشخص می شوند. بر اساس نمودارهای هارکر و نیز مدل سازی ژئوشیمیایی انجام شده، فرایند تفریق ماگمایی جوابگوی تمامی تنوعات سنگی در منطقه نبوده و بیانگر وجود مجموعه های ماگماتیک با ژنز متمایز از همدیگر است. اگرچه برخی مجموعه های سنگی نیز ممکن است از طریق فرایند تبلور تفریقی از مجموعه های مافیک تر حاصل شده باشند. با استفاده از مدل سازی ژئوشیمیایی انجام شده بر اساس تمرکز عناصر ناسازگار و با احتساب درصدهای متفاوت تفریق بلوری بین 20 تا 60% و فازهای تفریق شونده ای که غالبا از جنس کانی های پلاژیوکلاز و کلینوپیروکسن هستند ملاحظه می شود که برخی از نمونه ها می توانند از طریق تبلور تفریقی با هم ارتباط ژنتیک داشته باشند. بعلاوه، اختصاصات شیمیایی همچون غنی شدگی از عناصر لیتوفیل سبک (LILE) و تهی شدگی از عناصر دارای قدرت میدان بالا (HFSE) مانند Nb، Ta و Ti در نمودارهای چند عنصری نرمالیزشده در کنار شواهد چینه شناختی و تکتونیکی حاکی است که سنگ های مورد مطالعه در یک قوس قاره ای بالای لیتوسفر فرورانده نئوتتیس و تحت تاثیر تکتونیسم کششی تشکیل شده اند.

    کلیدواژگان: سنگ های ولکانیک، کالکو آلکالن، ائوسن، ارومیه دختر
  • احمد رشیدی *، محمد مهدی خطیب، یحیی جمور، سید مرتضی موسوی، مجید نعمتی صفحات 19-34

    پارامترهای دینامیکی بدست آمده از زمین لرزه های روی داده در باختر و جنوب بلوک لوت (در طی سال های 2006 تا 2015) و نرخ گشتاور ژئودتیک بدست آمده، نشان از بالا بودن دگرشکلی لرزه ای و بین لرزه ای و خطر بالای لرزه خیزی در منطقه است. براساس بررسی بیش از 280 نگاشت بسامدی مناسب از 28 زمین لرزه روی داده در یک دهه اخیر (با بزرگای MN≥ 4. 5) نتایج حاصله عبارتند از: بزرگای گشتاوری بین 7/3 تا 4/6 ریشتر، گشتاور لرزه ای بین 4. 16869E (N. m) تا (N. m) 5. 01187E، افت تنش بین 94/13 تا 08/331 بار، بسامد گوشه فازهای P،S از 33/0 تا 02/3 هرتز و پهنای شکسته شده پوسته (ابعاد چشمه) از 42/0 تا 99/5 کیلومتر. بیش ترین مقدار افت تنش روی داده در منطقه 08/331 بار، مربوط به زمین لرزه ریگان (27/01/2011) است. مقدار افت تنش این زمین لرزه بسیار بیش تر از میانگین آن برای 27 زمین لرزه دیگر (9/97 بار) است. مقدار نرخ گشتاور ژئودتیک در منطقه بین 6. 00E Nm. yr تا 7. 75E Nm. yr بدست آمد. در دهه اخیر در مناطقی که نرخ گشتاور ژئودتیک بیش تر بوده است، افت تنش کم تری اتفاق افتاده است. به عبارتی در این مناطق (مناطق با واتنش کند) انرژی به صورت ناگهانی خارج نشده است، بلکه به صورت آرام و پیوسته آزاد گردیده است. در طی یک دهه اخیر برای کل منطقه مورد مطالعه، نرخ گشتاور لرزه ای مقدار 7. 42557E Nm. yو نرخ گشتاور ژئودتیک مقدار 6. 44E Nm. yr محاسبه شد. برای منطقه مورد مطالعه رابطه بین Mw (بزرگای گشتاوری) و Log (m0) (لگاریتم گشتاور لرزه ای) ، رابطه بین (Log (m0 با Sr (اندازه پهنه شکسته شده در هر زمین لرزه) ، رابطه بین Sr و Ss (مقدار لغزش در محل چشمه هر زمین لرزه) و رابطه بین اندازه پهنه شکسته شده و افت تنش در هر زمین لرزه (St) به ترتیب: Mw = 0. 600Log (m0) -5. 054، Log (m0) = 0. 643Sr. 47، Sr = 0. 013Ss. 869، Ss = 0. 673St -31. 59 بدست آمدند.

    کلیدواژگان: افت تنش، بزرگای گشتاوری، پارامترهای دینامیکی، جنوب و باختر بلوک لوت، نرخ گشتاور ژئودتیک
  • غلامرضا میرزابابایی *، جمشید شهاب پور، مریم حیات الغیب صفحات 35-48

    بررسی ارتباط ساختاری بین خطواره ها و پراکندگی کانسارها و نشانه های معدنی مس با گرایش عمده پورفیری در جنوب کمربند مس کرمان نشان دهنده ارتباط ساختاری بین این دو مقوله در منطقه مورد مطالعه است. بررسی ساختارهای خطی منطقه مطالعاتی نشان می دهد که این ساختارها به سه گروه عمده قابل تقسیم می باشند. گروه اول شامل خطواره هایی است که طول زیادی داشته و در مقیاس پوسته ای مطرح می باشند و توزیع مکانی کانسارهای بزرگ مس را کنترل کرده اند. گروه دوم شامل خطواره هایی است که از روندهای زمین ساختی منطقه ای تبعیت می کنند و دارای روند عمومی شمال غرب-جنوب شرق می باشند. این خطواره ها نیز توزیع منطقه ای کانسارهای مس را کنترل می کنند همچنین پراکندگی آتشفشان های نوع چینه ای بزرگ در منطقه نیز با این نوع خطواره ها ارتباط نزدیک دارد. گروه سوم نیز شامل خطواره هایی است که دارای پراکندگی بسیار بیشتر، طول نسبتا کمتر و روندهای متنوع تر می باشند و بیشتر شبیه به شکستگی های سطحی می باشند. تمرکز این نوع از خطواره ها انطباق نسبتا مشخصی با نواحی میزبان گسترش دگرسانی های گرمابی و هم چنین مناطق آتشفشانی یا محل برونزد توده های نفوذی دارند. شناسایی و استخراج این گروه از خطواره ها با کاربرد فیلترهای جهت دار بر روی باند 8 تصویر لندست (ETM) صورت گرفته است. کمی سازی ارتباط مورد بحث از طریق تهیه نقشه فاکتور خطوارگی و رسم خطوط کانتوری نقشه مزبور صورت گرفته است. بر روی این نقشه، از مجموع 34 کانسار و نشانه معدنی مس، تعداد 20 مورد در نواحی با مقادیر فاکتور خطوارگی متوسط و بالا (3≤) و 14 کانسار دیگر در محدوده های با مقادیر کمتر قرار گرفته اند. نتایج بدست آمده نشان می دهند که اگرچه ارتباط نسبتا مشخصی بین پراکندگی کانسارها و نشانه های معدنی مس با ساختارهای خطی در مقیاس ناحیه ای در این منطقه وجود دارد اما پراکندگی کانسارها و نشانه های معدنی مزبور با گرایش عمده پورفیری (و بعضا رگه ای) در این منطقه در ابعاد منطقه ای، از ساختارهای زمین شناسی دیگری نیز تبعیت می کند.

    کلیدواژگان: ارتباط ساختاری، کانسارهای مس، فاکتور خطوارگی، روندهای زمین ساختی، شکستگی های سطحی
  • نجمه اعتمادسعید *، محبوبه حسینی برزی صفحات 49-61

    جایگاه زمین ساختی ایران طی نئوپروتروزوئیک پسین به خوبی شناخته شده نیست و پیشنهاداتی از حاشیه غیرفعال (ایران به عنوان بخشی از پلاتفرم آفرو-عربی) تا حاشیه فعال (ایران به عنوان بخشی از زمین های پیرامونی گندوانا) وجود دارد. خاستگاه زمین ساختی سازند بایندور که طی این زمان نهشته شده است، می تواند اطلاعات ارزشمندی از تکامل زمین ساختی ایران طی نئوپروتروزوئیک پسین را فراهم کند. سازند بایندور در برش چپقلو به طور غالب از سنگ های سیلیسی آواری ارغوانی تیره تا قرمز رنگ، بیشتر گلسنگ و به میزان کم تر ماسه سنگ و سنگ های کربناته، تشکیل شده است (m400~). ماسه سنگ ها حاوی مقادیر فراوانی کوارتز، فلدسپار و قطعات سنگی ولکانیکی (اغلب آندزیتی و ریولیتی) هستند و ترکیب Q44F30RF26 (لیتیک آرکوز تا آرکوزیک لیتارنایت) ، Qt47F30L23 و Qm37F30Lt33 دارند. این داده ها به روشنی نشان می دهد که ماسه سنگ های سازند بایندور از منشا کمان ماگمایی با ترکیب سنگ های ولکانیکی فلسیک/حدواسط و سنگ های نفوذی گرانودیوریتی رخنمون یافته، منشا گرفته اند. بلوغ نیافتگی بافتی و ترکیبی رسوبات سازند بایندور در کنار شکل نسبتا زاویه دار تا زاویه دار دانه های ناپایدار همانند قطعات سنگی ولکانیکی، نشان دهنده منشا گرفتن محلی از سنگ های رخنمون یافته اطراف (منشاهای نزدیک) و نهشت در یک حاشیه قاره ای فعال است. این نتایج شواهد جدیدی از نقش فرورانش در این دوره زمانی در ایران، به عنوان بخشی از زمین های پیرامونی گندوانا را فراهم می کنند.

    کلیدواژگان: چپقلو، خاستگاه زمین ساختی، سازند بایندور، کمان ماگمایی، نئوپروتروزوئیک پسین
  • مصطفی اسماعیلی وردنجانی *، ایرج رسا، محمد یزدی، کاوه پازند، رسول سپهری راد صفحات 62-79

    درحین انجام اکتشافات هیدروژئوشیمیایی، معمولا چندین عنصر با یکدیگر مطالعه می شوند و نقشه های توزیع آن ها برای مشخص کردن ناهنجاری های احتمالی آماده می شود. در این مطالعه جهت انجام هر چه بهتر این مفهوم در منطقه کدکن تعداد 110 نمونه آب زیرزمینی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و بررسی توزیع عناصر، از روش عامل R استفاده شد. پس از بررسی های آماری و انتخاب تعداد عامل های مختلف، نهایتا مدل شش عاملی انتخاب گردید که مجموعا 69. 72 درصد کل واریانس داده ها را در بر می گیرد و بیشترین مطابقت را با واحدهای سنگ شناسی، هیدروشیمی و بخش های دارای پتانسیل کانی سازی احتمالی اورانیوم دارد. برای شناسایی ناهنجاری ها، امتیازات عاملی برای کل نمونه های منطقه محاسبه شد بر این اساس عامل کانی سازی (عامل 4) بار مثبت قوی بر روی عناصر اورانیوم، گوگرد، مولیبدن، یون فلوراید، فسفات، سولفات و سلنیوم دارد. با توجه به اینکه این عناصر از ردیاب های کانسارهای اورانیوم نوع رسوبی هستند می توانند نشان دهنده مناطق احتمالی دارای پتانسیل کانی سازی اورانیوم باشند.

    کلیدواژگان: اکتشافات هیدروژئوشیمیایی، پتانسیل کانی سازی، تحلیل عاملی
  • غلامرضا جانبازقبادی *، مسعود یعقوبی، بهرام قلی زاده صفحات 80-94

    دمای خاک یکی از عوامل مهم در توسعه پایدار و کشاورزی است. هدف از این پژوهش بررسی دمای خاک در ایستگاه های هواشناسی سینوپتیک ساری است. دوره آماری پژوهش از سال 2003 الی 2014 می باشد. بانک اطلاعاتی پژوهش شامل دمای خاک در اعماق 5، 10، 20، 30، 50 و 100 سانتی متری، دمای هوای خشک، رطوبت خاک و هوا در بازه زمانی فوق که توسط تجهیزات مورد استفاده در ایستگاه های هواشناسی جمع آوری شده است. برای برآورد مدل از روش شبکه عصبی استفاده شده است. نتایج نشان داده است که دمای خاک با دمای هوا رابطه مستقیم دارد ولی در عمق های نزدیک به سطح این وابستگی بیشتر بوده است و دمای خاک با رطوبت هوا رابطه نوسانی دارد به طوری که تا عمق 50 سانتیمتری افزایشی بوده ولی با افزایش عمق رابطه کاهشی دارد. هم چنین رطوبت خاک نیز مورد بررسی قرار گرفت که نتایج نشان داده است در اعماق بالا این عامل تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: دمای خاک، دمای هوا، رطوبت خاک، ساری، شبکه عصبی
  • هاجر سادات حسینی، همت الله رورده *، جمال قاسمی، یدالله یوسفی صفحات 95-111

    اقلیم یکی از مهم ترین عوامل محیطی است که بر زندگی و فعالیت انسان ها موثر است. لذا شناخت پهنه های اقلیمی جهت برنامه ریزی و توسعه فضایی نواحی مختلف ضروری می باشد. هدف این تحقیق پهنه بندی دما در ایران با روش خوشه بندی فازی است. داده های میانگین روزانه درجه حرارت خشک، بیشینه درجه حرارت، کمینه درجه حرارت، دمای نقطه شبنم و درجه حرارت تر 6 3 ایستگاه سینوپتیک ایران در بازه زمانی 1 9 8 5 تا 2 0 1 3 از سازمان هواشناسی اخذ شد. با توجه به عدم قطعیت، داده های اقلیمی، در جهت به حداقل رساندن عدم قطعیت داده های موجود با روش نگاشت تجزیه به مقادیر منفرد (SVD) فشرده و کاهش بعد داده شد و با روش خوشه بندی فازی (Fcm) ، خوشه بندی گردید. نتایج نشان داد که روش خوشه بندی فازی به خوبی قادر است طبقه بندی دمایی قابل قبول و مناسبی را برای ایران ارائه دهد. نتایج این تحقیق 6 خوشه دمایی را در ایران نشان می دهد. پهنه های دمایی ایران از دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان و رشته کوه البرز و زاگرس و نواحی داخلی ایران تبعیت می کند. از نتایج این پژوهش می توان در جهت مقاصد کشاورزی و مدیریت منابع آبی کشور و هم چنین گردشگری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خوشه بندی فازی (Fcm)، نگاشت تجزیه به مقادیر منفرد (SVD)، نواحی دمایی، ایران
  • علیرضا محمدی *، اصغر پاشازاده صفحات 112-126

    شهر اردبیل یکی از کانون های پر خطر از نظر احتمال وقوع زلزله در ایران است. این مسئله تهدیدی جدی برای پایداری توسعه این شهر محسوب می شود. هدف این پژوهش سنجش میزان تاب آوری شهر در برابر خطر وقوع زلزله های احتمالی است. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی است. بر این اساس تاب آوری شهر بر مبنای 14 معیار در قالب 4 مولفه اصلی به روش دلفی و توسط 50 خبره ارزیابی شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های t تک نمونه ای، فریدمن، کندال و تحلیل مسیر در قالب نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که وضعیت تاب آوری شهر اردبیل در برابر وقوع زلزله احتمالی در مجموع مولفه ها، با میانگین 33/3 نامطلوب است. هم چنین میزان تاب آوری شهر در حین وقوع و بعد از وقوع زلزله بسیار کمتر و در سطح 95 درصد معنی دار است. از بین مولفه های چهارگانه، مولفه کالبدی با مجموع اثرات مستقیم و غیر مستقیم 5/56 درصد آلفا را تبیین نموده و موثرترین مولفه در تاب آوری شهر اردبیل است. ابعاد چهارگانه تاب آوری، روی هم رفته توانستند 9/74درصد از تاب آوری شهر اردبیل را تبیین نمایند. در پایان و بر مبنای یافته های پژوهش و در چارچوب 4 مولفه اصلی، پیشنهاداتی برای تاب آور نمودن شهر در مقابل خطر وقوع زلزله های احتمالی در شهر اردبیل ارائه شده اند.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، تحلیل مسیر، زلزله، شهر اردبیل، مدیریت بحران
  • محمود احمدی *، عباسعلی داداشی رودباری، رضا ابراهیمی صفحات 127-140

    هدف از این مطالعه توسعه معادلات و ارزیابی دقت برای محاسبه درجه روز با استفاده از میانگین دمای روزانه هوا می باشد. در این پژوهش به این منظور درجه روز گرمایش (HDD) و سرمایش (CDD) از برونداد پایگاه داده اسفزاری با استفاده از دو مدل ASHRAE و UKMOبا لحاظ نمودن آستانه انجمن استاندارد علوم آمریکا (3/18 درجه سانتی گراد) محاسبه شد. رابطه نیاز گرمایش و سرمایش ایران از روش وایازی غیرخطی چندگانه گام به گام با برازش معادلات کوبیک و کوادراتیک استفاده شد. نتایج نشان داد، تابع کوادراتیک پیش بینی های بسیار دقیق تری را نسبت تابع کوبیک برای نیاز گرمایشی و سرمایشی با انحراف استاندارد (SD) 328/0 و 370/0 ارائه می نماید. میزان ضریب بتا () و F بیانگر این است که به جز مقدار ثابت در معادلات (bo) ، عامل درجه حرارت میانگین با توان سه درجه اهمیت بیشتری نسبت به بقیه عوامل ورودی به مدل ها برای نیاز گرمایشی دارد. هم چنین برای نیاز سرمایشی توان درجه یک میانگین دمای هوا نسبت به سایر عوامل از اهمیت بیشتری برخوردار است. محاسبه ترکیب انحراف استاندارد (SD) ، عرض جغرافیایی و ارتفاع نیز منجر به افزایش دقت پیش بینی مدل گردید که مبین نقش تغییرات مکانی بالای این دو فراسنج و هم سویی چند جانبه عوامل محیطی است. تحلیل های مکانی نیاز گرمایشی و سرمایشی چند مشخصه بارز آب و هوایی را برای این فراسنج در قلمرو ایران آشکار ساخته است: 1-لانه گزینی آب و هوایی در قالب خرده نواحی آب و هوایی؛ 2-وردش مکانی بالای نیاز گرمایشی و سرمایشی با آرایش ناهمواری ها و تغییرات شدید ارتفاعی.

    کلیدواژگان: نیاز گرمایش و سرمایش، مدلASHRAE، مدلUKMO، مدل واسازی چندگانه، ایران
  • حسن لشکری *، علی اکبر متکان، مجید آزادی، زینب محمدی صفحات 141-163

    خشکسالی یک پدیده تکرارشونده در اقلیم های مختلف است. وقوع این پدیده صرفا به اقلیم های خشک و نیمه خشک محدود نمی شود، بلکه در اقلیم های مرطوب و خیلی مرطوب هم به وقوع می پیوندد. در این مطالعه با استفاده از داده های بارش سالانه 31 ایستگاه در دوره آماری (2015-1986) ، پس از طی مراحل همگنی و تکمیل نواقص داده ها، مقادیر نمایه های مختلف خشکسالی مانند SIAP، SPI، ،RAL، PNPIو Z Score در محیط نرم افزارهای DIP و DIC محاسبه گردید و خشکسالی های شدید منطقه جنوب و جنوب غرب ایران شناسایی گردید. سپس نقشه همدید ترازهای 1000 تا 700 هکتوپاسکال ترسیم و هسته مراکز پرفشار جنب حاره ای عربستان در ترازهای فوق به صورت روزانه و ماهانه استخراج شد برای تحلیل همدید الگوی خشکسالی داده ها در محدوده طول های 60 درجه غربی تا 100 درجه شرقی و عرض صفر (استوا) تا 80 درجه شمالی انتخاب و به صورت نقشه ترسیم گردید. همینطور موقعیت رودبادها در خشکسالی های شدید و محور و هسته رودبادها ترسیم گردید. در نهایت الگوی غالب در خشکسالی های شدید منطقه تحلیل شده است. نتایج نشان داد که در خشکسالی های شدید در منطقه زبانه های چهار سامانه واچرخندی آزور، آفریقا، عربستان و سیبری در یک راستای مداری در محدوده عرض های 15 تا 45 درجه شمالی ادغام شده و به صورت یک کمربند گسترده تمام منطقه را در بر می گیرد. پرفشار عربستان کاملا حرکت غرب سو داشته و در تمام طول دوره بارشی بر روی خشکی شبه جزیره عربستان قرار می گیرد و با ادغام با زبانه پرفشار آفریقا باعث رانده شدن کم فشار سودان به عرض های جنوبی و مانع گسترش آن به سمت عرض های بالا می گردد با حرکت غرب سوی سلول عربستان رودباد جنب حاره ای نیز به سمت غرب جابجا شده و برخلاف شرایط نرمال بر روی شمال شرق آفریقا استقرار پیدا می کند.

    کلیدواژگان: همدید، خشکسالی، جنوب و جنوب غرب ایران، پرفشار جنب حاره ای عربستان، رودبادجنب حاره ای
|
  • M. Delavari *, P. Rezaei, A. Dolati Pages 1-18

    The studied volcanic association is located in the Orumieh- Dokhtar magmatic belt (North of Saveh) and includes andesite-basalt, trachyte- andesite and dacite. The rocks are predominantly Late Eocene in age. Geochemically, the rocks show calk-alkaline and less abundant alkaline signatures. The samples show LREE/HREE enrichment with (La/Yb)N, (Sm/Yb)N and (La/Sm)N ratios of 2.93- 10.27, 1.58- 2.16 and 1.79- 4.57, respectively. Based on Harker diagrams as well as geochemical modeling, magmatic differentiation process is not able to explain all the magmatic variations and supports the presence of distinct genetically unrelated rock suites. Although some of volcanic suites may be derived by fractional crystallization process from more mafic ones. Trace element geochemical modeling suggests that the dacites can be derived as

    Keywords: volcanic rocks, calk, alkaline- Eocene, Orumieh, Dokhtar
  • A. Rashidi *, M.M. Khatib, S. M. Mousavi, M. Nemati Pages 19-34

    In South and West Lut block, Dynamic parameters from the earthquakes and geodetic moment rate obtained, during years 2006 to 2015, indicates, in this area seismic and interseismic deformation and risk of seismicity are too much. In this study, the frequency range of 28 earthquakes with magnitudes MN≥4.5 is studing. By study more than 280 suitable frequency records of earthquakes, dynamic parameters of the earthquakes, for example source dimension, scalar moment, P and S corner frequencies, dynamic parameter of stress drop and moment magnitude, that are important in seismology, are calculated and processed. According to our calculations, moment magnitude (Mw) is between 3.7 to 6.4, seismic moment is between 4.16869E 14 (Nm) to 5.01187E 18 (Nm), stress drop is between 13.94 (Bar) to 331.08 (Bar), corner frequency of P, S are 0.33 (HZ) to 3.02 (HZ) and the width of the crust that has been broken is 0.42 (Km) to 5.99 (Km). In study area, most of stress drop is 331.08. This stress drop is related to Reagan's earthquake that occurred in date 2011.01.27 with Mw = 6.4 on the southern branch of Kahorak fault zone. The stress drop of this earthquake is much higher than the average of 27 other earthquakes (97.9Bar). Geodetic moment rate in the region is between 6E Nm.yr to 7.75E 17 Nm.yr. In the last decade, in parts of area that geodetic moment rate are higher, stress drop is less. In other words, in these areas (areas with slow strain) energy is not free suddenly.It is free slowly. For study area in recent decades, the rate of seismic moment is 7.42557E 17 Nm.y and geodetic moment rate is 6.44E 18 Nm.yr. In the study area, relationship between moment magnitude (Mw) and seismic moment logarithm (Log (m0)), relationship between seismic moment logarithm with Broken zone (Sr) in the earthquake, relationship between the Broken zone and the slip in the spring of each earthquake (Ss) and relationship between spring of each earthquake and stress drop are respectively Mw=0.600Log(m0)-5.054, Log (m0)=0.643Sr .47, Sr=0.013Ss .869, Ss=0.673St -31.59.

    Keywords: Stress Drop, Magnitude of Moment, Dynamic Parameters, South, West Lut Block, Geodetic Moment Rate
  • Gh. Mirzababaei *, J. Shahabpour, M. Hayat Pages 35-48

    Structural examination of the southern part of the Kerman Cu belt revealed the structural linkage between the lineaments and the distribution of the Cu deposits and prospects in this area. Surveying the linear structures of the region indicates that the studied linear structures can be divided into three broad groups, including: 1) the crustal scale lineaments controlling the regional distribution of the large Cu ore deposits, 2) the large lineaments following the general and the regional tectonic NW-SE trends controlling the distribution of the Cu deposits, also, the large stratovolcanoes, and 3) the linear structures identified by several characteristics including the more sporadically distributed patterns, shorter lengths and diversified patterns. Quantification of the proposed relationship through application of the photolineament factor (PF), and therefore, using the obtained contours on the compiled map showed that 20 of 34 Cu deposits and prospects fall on the areas with PF≥3. The other deposits or prospects fall outside the drown contours. All the recent characteristics indicate the third group to be similar to surficial fractures. The areas showing high concentration of these linear structural forms seem to be affected by hydrothermal alteration activities. Traces of the intruded subvolcanic bodies are also identified at the intersection of some of these linear structures. The achieved results indicate that although the linear structures seem to control the localization of the Cu deposits and prospects in local scales, but the discussed localization also seem to be controlled by another regional scale structural forms, outside the scope of this paper.

    Keywords: Structural linkage, Cu deposits, Photolineament factor, Regional tectonic trends, Surficial fractures
  • N. Etemad *, M. Hosseini Pages 49-61

    The tectonic setting of Iran during late Neoproterozoic time is not fully understood, with proposals ranging from passive margin (Iran as a part of Afro-Arabian platform) to active margin (Iran as a part of Peri-Gondwanan terranes). Tectonic provenance of Bayandor Formation, which is deposited during this time, can provide constraints on late Neoproterozoic tectonic evolution of Iran. The Bayandor Formation in the Chopoghlu section is mainly composed of dark purple to red siliciclastics, mainly mudrocks and minor sandstones (~400m). The sandstones contain abundant quartz, volcanic lithic fragments (mainly andesite and rhyolite), and feldspars and have an average composition of Q44F30RF26 (lithic arkose to arkosic litharenite), Qt47F30L23 and Qm37F30Lt33. The data presented here clearly indicate that the Bayandor sandstones were derived from magmatic arc sources dominated by relatively felsic/intermediate volcanic rocks and unroofed granodiorite intrusives. Textural and compositional immaturity of Bayandor sediments, along with sub-angular to angular shapes of labile grains such as volcanic rock fragments, suggest local derivation from surrounding exposed basement (proximal sources), and deposition on an active continental margin. These results provide new constraints on subduction scenario during this time interval in Iran, as a part of the Peri-Gondwanan terranes.

    Keywords: Chopoghlu, Tectonic provenance, Bayandor Formation, Magmatic arc, late Neoproterozoic
  • M. Esmaeili *, I. Rasa, M. Yazdi, K. Pazand, R. Sepehri Rad Pages 62-79

    In hydrogeochemical exploration, the association of elements usually are studied in parallel and prepared their distribution map in order to identify probable anomalies. To do this in Kadkan region, 110 underground water samples are analyzed and R-factor method is applied to identify element distribution. Finally, after statistical processing and determining the number of different factors, 6-factor model was selected, constituting 69.72% total of data variance and reflecting most coincidence with lithological, hydrochemical unites and potential parts of probable mineralization of uranium in region. For determination of anomalies, Factor scores of all data related to region were calculated. Based on this calculation, mineralization factor (4) has strong positive loadings for the uranium, sulfur, molybdenum, selenium elements and fluoride, phosphate, sulphate ion. These elements are the traces elements of uranium deposits, so, can indicate the possible zones of uranium mineralization.

    Keywords: hydrogeochemical exploration, possible potentials of mineralization, factor analysis
  • Gh. Janbaz Ghobadi *, M. Yaghoubi, B. Gholizadeh Pages 80-94

    Soil temperature is the most important factor in sustainable development and agriculture. These factors are not controllable, but by examining the facts and figures it can be predictable and under control. The aim of this study was to evaluate soil temperature at synoptic stations in Sari, Mazandaran province. The study period is from 2003 to 2014. The database consisted of soil temperature at depths of 5, 10, 20, 30, 50 and 100 cm, dry air temperature, soil moisture and air in the above-mentioned period which is collected by the equipment used in meteorological stations. Neural network method is used to estimate the model. Results showed that soil temperature is directly related to air temperature But deep down near the surface of this dependency has been.and Soil temperature with air humidity has fluctuates. So that up to 50 cm rise but decreased with increasing depth. Soil moisture also examined and The results have shown that this agent is effective in high depths.

    Keywords: soil temperature, air temperature, soil moisture, sari, neural network Model
  • H. Hosseini, H. Roradeh *, J. Ghasemi, Y. Yousefi Pages 95-111

    Climate is one of the most important environmental factors that impact human life and activities. Therefore, it is important to know about climate zones for planning and spatial development of different reigns. The main purpose of this research is zoning the temperature of Iran using fuzzy clustering. Data about mean of daily dry temperature, maximum temperature, minimum temperature, dew point temperature and wet temperature of 63 synoptic stations in Iran were collected from meteorology office during 1989 to 2013. Data were reduced in MATLAB software using SVD method and clustered using fuzzy clustering. Results indicate 6 temperature clusters in Iran. Temperature zoning of Iran is affected by the Caspian Sea, Persian Gulf, Oman Sea, Alborz and Zagros mountain ridges, and internal areas of Iran.

    Keywords: Fuzzy clustering (Fcm), Singular value Decomposition (SVD), temperature areas of Iran
  • Alireza Mohammadi *, Asghar Pashazadeh Pages 112-126

    Ardebil City is one of the high-risk points in terms of earthquake incidence potential in Iran. This matter is a serious threat for sustainability of development of this city. The objective of this study is measurement of degree of the city’s resilience against the risk of earthquake incidence. This research is of descriptive-analytical type with a practical aim. Accordingly, the city’s resilience is evaluated based on 14 criteria in the form of 4 main elements with Delphi method with the help of 50 experts. For data analysis, one-sample t-test, Friedman, Kendal, and Route analysis were used inSPSSSoftware. The findings of the study indicate that the status of Ardebil’s resilience against incidence of a probable earthquake in sum of the elements is undesirable with a mean of 3.33. Furthermore, the degree of city’s resilience during and after incidence of earthquake is far lower and significant at 95% level. From among the four elements, the skeletal element with total direct and indirect effect accounts for 56.5% of the alpha and thus is the most effective element in Ardebil’s resilience. The four dimensions of resilience in total were able to account for 74.9% of the Ardebil’s resilience. At the end and based on the research findings within 4 main elements, a number of suggestions are presented for making the city resilable against the risks of incidence of probable earthquakes in Ardebil.

    Keywords: Ardebil City, earthquake, Crisis management, route analysis, urban resilience
  • M. Ahmadi *, A. Dadashi, R. Ebrahimi Pages 127-140

    This study aimed to develop and evaluate the accuracy of equations to calculate degree days using the average daily air temperature is wrote. In order to the beginning, calculate the heating degree days ( ) and cooling ( ) of output Asfazari database using two models, and considering the brink of the United States of America was used Standards Association. In order to relationship the need for heating and cooling stepwise multiple linear regression method with the country of cubic and quadratic equations were used. The results showed that quadratic function is much more accurate than predictions cubic function for heating and cooling needs with a standard deviation 0/328 and 0/370 from. The beta coefficient ( ) and indicates that except for the constant in the equation , factor temperature with an average three lies more important than other factors are input to models for heating needs. As well as for be cooling needs of an average air temperature is more important than other factors. Calculate the combined standard deviation , latitude and altitude increased the accuracy of prediction model that represents the spatial variation of these parameters and alignment of multilateral environmental factors. Spatial analysis requires several characteristic heating and cooling climate for this parameter in the territory of Iran is evident: 1. implantation weather in the form of climatic zones; (2) require high spatial variation uneven heating and cooling arrangement and sharp changes in elevation.

    Keywords: heating, cooling requirements, models, multivariate modeling, Iran
  • H. Lashkari *, A. Motakan, M. Azadi, Z. Mohammadi Pages 141-163

    Drought is a recurrent phenomenon in different climates. The occurrence of this phenomenon is not limited solely to the arid and semi-arid climates, but also occurs in climates humid and very wet. In this study, using data from annual precipitation 31 stations in the period (2015-1986), After complete homogeneity and process data deficiencies , the values of different profiles (SIAP, SPI, RAL, PNPI and Z Score) software in DIP and DIC were calculated and severe drought in the South and South West of Iran were identified. Required data received from the site http://www.esrl.noaa.gov and then in 1000 to 700 hPa levels synoptic maps outlining the core Saudi Arabia subtropical high pressure centers in the daily and monthly levels were above hPa. Synoptic analysis of data for drought pattern lengths ranging from -60 ° west to 100 ° east and latitude of zero (equator) to 80 ° north and software environment ARCGIS10.3 selected as the map was drawn. As well as the position of the jet stream in severe drought with script creation software and the core jet stream axis GRADS drawing and drawn. The dominant pattern of severe drought the region has been analyzed. The results showed that the severe drought in the region of the Azores anticyclone system tongues of four, Africa, Saudi Arabia and Siberian in a circuit line widths in the range of 15 to 45 ° north merged and for the entire region encompasses a wide belt. Saudi pressure quite moving West ward and throughout the period of precipitation on land is the Arabian Peninsula and integration with high pressure tripped Africa pushing low pressure Sudan to prevent its spread to the southern latitudes and high latitudes is and moves West ward cell with Saudi, Subtropical jet stream has moved West ward and the North East Africa.

    Keywords: Synoptic analysis, severe drought in south, south west of Iran, Saudi Arabia subtropical high pressure, Sub tropical jet stream, polar jet stream