فهرست مطالب

گیاه و زیست فناوری ایران - سال هشتم شماره 1 (بهار 1392)

فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران
سال هشتم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نرگس اوراقی اردبیلی *، سارا سعادتمند، وحید نیکنام، رمضانعلی خاوری نژاد صفحات 5-13
    بر خلاف اکثر موجودات زنده، سلنیوم به عنوان عنصر ضروری در گیاهان شناخته نشده است. هدف از این تحقیق بررسی اثرات غلظت های مختلف سلنیوم بر پارامترهای فیزیولوژیک گیاه سویا Glycine max L.)) است. سلنیوم در 3 سطح (0 ، 25، 50mgl-1) به صورت اسپری (3 بار اسپری با فاصله 7 روز) بکار برده شد. نتایج نشان داد که بکارگیری سلنیوم اثرات تحریکی معنی داری بر میزان فعالیت انزیم های انتی اکسیدان مانند کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز در اندام های برگی داشته است. میزان پروتئین برگ و ریشه در غلظت های mgl-125و 50سلنیوم نسبت به شاهد به طور معنی داری افزایش یافت. میزان کلروفیل کل با افزایش میزان سلنیوم نسبت به شاهد افزایش یافت ولی این افزایش درغلظت mgl-125 سلنیوم معنی دار نبود.همچنین بکارگیری سلنیوم در هر دو غلظت موجب افزایش معنی دار میزان قندهای احیا کننده در برگ شد. نتایج این تحقیق دلالت بر ان دارد که سلنیوم در غلظت های 25 و 50 میلی گرم در لیتر می تواند موجب افزایش میزان پروتئین و کلروفیل و نیز القا فعالیت انزیم های انتی اکسیدان شده و از این طریق موجب افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش های مختلف محیطی شود.
    کلیدواژگان: سلنیوم، سویا، آنزیم های آنتی اکسیدان، کلروفیل
  • سید محمد موسوی، آذرنوش جعفری *، شهلا نجفی صفحات 9-14
    در پژوهش حاضر به مقایسه آناتومی برگ هشت گونه از جنس Salviaمتعلق به خانواده Lamiaceae در استانهای خراسان رضوی و شمالی پرداخته شد. بدین منظور از برگ های پایینی گیاه، مقاطع عرضی بسیار نازک به روش دستی تهیه گردید و پس از رنگ آمیزی مضاعف، با استفاده از میکروسکوپ نوری مطالعه شد. نتایج نشان داد که رگبرگ اصلی در برگ گونه های مختلف دارای اشکال متفاوت و سلول های اپیدرمی مکعب یا مکعب مستطیل بودند. روی برگ گونه های S. atropatana ، S. sclarea و S. macrosiphon کرک های ترشحی و غیر ترشحی دیده شد و تعداد لایه های کلانشیم و پارانشیم در رگبرگ اصلی و تعداد لایه های پارانشیم حفره ای و نردبانی در پهنک برگ گونه های مختلف جنس Salvia مشخص گردید. بافت مقاوم روی آبکش در گونه های S. macrosiphon ، S. sclarea، S. lerifolia، S. chorasanicaو،S. spinosa بصورت دسته های گسسته ، و در گونه های S. atropatana ،S. aethiopisوS. chloroluca یک دسته پیوسته بود.
  • امین علی نقی زاده *، ناهید مسعودیان، بستان رودی صفحات 15-24
    سیاهرود یکی از رودخانه های منشا گرفته از رشته کوه های البرز در استان مازندران بوده که دارای چندین شاخه بهم پیوسته است.مطالعه برروی میکروارگانیسم های این رودخانه که یکی از منابع تعیین کیفیت آب می باشد از اهمیت ویژه ایی برخوردار است.دیاتومه ها ،فلور جلبکی غالب را در اکوسیستم های آبی تشکیل می دهند.این مطالعات و تحقیقات از دی 90 تا خرداد91 انجام شد.نمونه برداری بصورت ماهیانه از بسترهای سنگ ورسوب رودخانه انجام گرفت.نمونه ها برای ماندگاری بهتر در محل توسط فرمالین 4درصد فیکس شدند و با استفاده از روش های پاتریک و ریمر از آنها لام دائمی تهیه شد.شناسایی دیاتومه ها توسط کلید های تخصصی و میکروسکوپ نوری انجام شد که در این روش می توان فراوانی آنها را نیز مشخص کرد.در این تحقیق عوامل شیمیایی -فیزیکی آب مثل دما ،اکسیژن محلول،هدایت الکتریکی،pH ،سدیم ،کلر،بیکربنات ،کلسیم و منیزیم اندازه گیری شد در کل 51 گونه متعلق به 20 جنس شناسایی شد برای تفسیر اثر فاکتورهای آب برروی ایستگاه های متفاوت آنالیزهای رسته ایی و خوشه ایی توسط نرم افزار Minitab صورت گرفت. کاهش تنوع دیاتومه ها از بالا دست رودخانه به سمت پایین دست رودخانه نشانه افزایش آلودگی در پایین دست و تاثیر آن بر ترکیب گونه ایی و فراوانی دیاتومه ایی رودخانه سیاهرود می باشد.
    کلیدواژگان: فلور، دیاتومه، اپی لیت، سیاهرود، ایران
  • گلناز تجدد *، منور یزدانی چماز کتی، فرزانه حسینی صفحات 25-34
    در این پژوهش ساختار تشریحی اندام های رویشی و زایشی گیاه بارهنگ سرنیزه ای (P.lanceolata) در دو منطقه قائمشهر و تهران، با استفاده از روش های متداول سلولی - بافت شناسی و با به کارگیری میکروسکوپ نوری بررسی و مورد مقایسه قرار گرفت. مشاهدات میکروسکوپی اندام های رویشی، ساختار متداول در گیاهان دو لپه را نشان داد. نتایج این پژوهش نشان داد که ساختار تشریحی و تکوینی اندام های رویشی و زایشی گیاه در هر دو منطقه کاملا با یکدیگر مشابه هستند و تفاوتهای مختصر ناشی از شرایط محیطی و اقلیمی ، مربوط به تعداد لایه های فیبر چوبی در ساقه و وجود کرک بر روی برگ می باشد به طوریکه تعداد لایه های فیبر چوبی بر روی آوند آبکش، در منطقه قائمشهر کمی بیشتر از منطقه تهران تشخیص داده شد و همچنین در منطقه قائمشهر بر روی برگ، کرک های ترشحی و غیرترشحی مشاهده شد ولی در منطقه تهران بندرت کرک دیده می شود.
    کلیدواژگان: ساختار تشریحی، ساختار تکوینی، (Plantago lanceolata)
  • سید محمد علی وکیلی شهر بابکی *، منصوره خدا شناس، محمد رشیدی صفحات 35-46
    دراین مطالعه، فلور منطقه دامنه های حرمه که در محدوده بین’0 o57 تا ‘42 o57 طول جغرافیای شرقی و ‘54 o27 تا ‘29 o28 عرض جغرافیایی شمالی در 5 کیلومتری شمال غربی شهرستان فاریاب واقع شده است. مورد بر رسی قرار گرفت. حداکثر ارتفاع منطقه از سطح دریا 1196 متر و حداقل ارتفاع 636 متر است و وسعتی معادل 16000 هکتار را شامل می شود. این منطقه از نظر جغرافیای گیاهی در محدوده رویشی منطقه ایرانی-تورانی قرار می گیرد در این پژوهش، گونه های نادر و بومزاد منطقه مشخص و پراکنش جغرافیائی و شکل زیستی گونه های شناسائی شده بررسی گردید. براساس این تحقیق از 211 گونه گیاهی متعلق به 162 جنس و 50 خانواده شناسایی شدند.از گونه های موجود در منطقه 39 گونه اندمیک ایران (18.5درصد) و 12 گونه نادر (5.7 درصد) هستند. نتایج کورولوژی کونه ها نشان داد که از لحاظ عناصر رویشی منطقه 41 درصد ایرانی-تورانی ،35 درصد ایرانی -تورانی وصحرا- سندی و 16 درصد صحرای سندی، 5 درصد ایرانی-تورانی و مدیترانه ای و 3 درصد باقیمانده مربوط به سایر عناصر می باشد. دلیل فرا وانی عناصر ایرانی- تورانی می تواند دوری این منطقه از مناطق رویشی دیگر باشد. مهمترین خانواده های گیاهی منطقه از نظر غنای گونه ای به ترتیب، Asteraceae با (36 گونه)، Poaceae با (17 گونه) و Brassicaceae با 13(گونه) عمده ترین تیره های گیاهی منطقه می باشند. از نظر شکل زیستی، در بین گیاهان منطقه تروفیت ها با (30.8 درصد)، همی کریپتوفیت ها با (29.9 درصد)، کامفیت ها با (19.4 درصد)، فانروفیت ها با (14.2درصد)، و ژئوفیت ها با 5.7 (درصد)، فراوانترین شکل های زیستی منطقه محسوب می شوند. فرم بیولوژیک گیاهان نشانگر مناطق بیابانی است که در آن تروفیت بیشترین سهم را دارد . وفور گو نه های تروفیت هم به ارتفاع منطقه و هم تخریب های شدید و آشکار ناشی از چرای مفرط، قطع درختان توسط دامداران مرتبط می شود.
    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، دامنه های حرمه فاریاب، کرمان
  • مریم سعادتی، سید محمد مهدی حمدی * صفحات 47-54
    گیاه بگونیا (Begonia SPP_ از خانواده Begonia Ceae که در این تیره 1200 گونه جود دارد. گونه ای که در این پژوهش انجام شده از نوع بگونیای ریشه افشان و حالت بوته ای و از نوع همیشه گلدار است و در 5 رقم (سفید، زرد، نارنجی، قرمز، هیبرید) برای دست یافتن بهترین تیمار موثر در باززایی در کشت بافت و بررسی تعداد گیاهچه های تولید شده انجام شد. بررسی میزان باززایی در کل گیاه، از ریز نمونه برگ، دمبرگ، ساقه و دمگل استفاده شد. پس از گندزدایی، استقرار ریز نمونه ها در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ حاوی ترکیبات هورمونی مختلف انجام شد. بعد از انکوباسیون کشت ها در شرایط نوری و دمایی مناسب، صفات تعداد شاخساره، زمان باززایی در گیاهچه های باززا شده بررسی شد . نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تیمارها از نظر این صفات با یکدیگر در سطح پنج درصد تفاوت معنی داری دارند. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین میزان باززایی، و تعداد گیاهچه مربوط به ریز نمونه برگ مناسب تر از دیگر ریز نمونه ها آزمایش شده است، ریز نمونه برگ با تولید بیش از 50 گیاهچه در هر زیر نمونه و در زمانی کمتر از 35 روز با گیاچه هایی باززایی شده با رشد طولی مناسب تر و تراکم بیشتر به عنوان بهترین ریز نمونه در این ارقام مشخص شد.
    کلیدواژگان: بگونیا، جداکشت ها، باززایی
  • شهر بانو شکی، علیرضا ایرانبخش *، مریم نیاکان صفحات 55-62
    بذرهای گیاه بامیه (Hibiscus esculentus)، از مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی خراسان رضوی تهیه و در مزرعه به صورت گلدانی کاشته شد. 35 روز بعد از کاشت، دو غلظت سالیسیلات 4-10 و 7-10 مولار به شکل محلول پاشی در قالب 9 تیمار با 3 تکرار به مدت 30-20 روز به شکل پیش تیمار و قبل از اعمال تنش های خشکی شامل دو سطح خشکی ملایم (35% ظرفیت اشباع خاک) و شدید (15%) به همراه شاهد (50%) اعمال شد. برای سنجش های فیزیولوژیکی شامل سنجش کلروفیل a،b، قندهای محلول و آنزیم های آنتی اکسیدانی، 3 ماه پس از زمان کاشت دانه ها، از گیاهان هر گلدان با چهار تکرار به صورت تصادفی استفاده شد. از نرم افزار آماری SPSS و تست های آماری دانکن جهت آنالیز داده ها و مقایسه میانگین ها استفاده شد. با کاربرد سالیسیلات، میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت تحت تنش افزایش یافت و به عنوان یک جاروب کننده سیستم رادیکال هیدروکسیل عمل کرده است. کاربرد سالیسیلات در میزان قندهای محلول و محتوای کلروفیل تحت تنش شدید خشکی منجر به اختلاف معنی داری نشد. در نتیجه می توان بیان کرد که سالیسیلات به عنوان یک محرک رشد می تواند رشد گیاه مورد مطالعه را در شرایط استرس تحریک کند و کاهش رشد ناشی از استرس خشکی را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: بامیه، تنش خشکی، سالیسیلات، سنجش های فیزیولوژیکی
  • حمیده حیدری نژاد، مصطفی عبادی *، حسین عباس پور صفحات 63-69
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و ارزیابی ارقام مطرح بنفشه ی آفریقایی(Saintpauli ionantha) در سطح مولکولی از نشانگر RAPD استفاده شد. در این تحقیق 6 ژنوتیپ با 8 آغازگر مورد ارزیابی قرار گرفتند. از 8 آغازگر آزمایش شده روی DNA ژنومی 180 باند تولید شد که 163 باند پلی مورف و 17 باند باقیمانده منومورف بودند. اندازه ی قطعات DNA تولید شده بین bp300 تا kb4 بود. آغازگرC 10mer کمترین باند و آغازگر 10mer E بیشترین تعداد باند را تولید کرد. باندهای تولید شده برای آنالیزهای استاتیک مورد استفاده قرار گرفتند. محاسبات آماری براساس ضریب تشابه جاکارد و گروه بندی به روش دایس با استفاده از نرم افزار2/02 Ntsys ver انجام شد. تشابه ژنتیکی بین 57/0 تا 72/0 بوده و ضریب جاکارد بین دندروگرام و ماتریس تشابه 85/0 به دست آمد که نشان دهنده برازش مناسب دندروگرام به ماتریس تشابه بوده است. این آزمایش نشان داد که نشانگر RAPD برای بررسی تنوع ژنتیکی در ژنوتیپ های بنفشه آفریقایی یک تکنیک موثر و مفید است.
    کلیدواژگان: بنفشه ی آفریقایی، مارکر مولکولی، تنوع ژنتیکی، ماتریس تشابه
|
  • Narges Oraghi Ardebili *, Sara Saadatmand, Vahid Niknam, Ramezanali Khavari Nejad Pages 5-13
    Selenium has not been classified as an essential element for plants, in contrast to many other organisms. With the aim of evaluating the effects of different levels of selenium on metabolism in soybean plants (Glycine max L.), the present research was conducted. Selenium was foliarly applied in three levels (0, 25, 50mgl-1), three times with week intervals. The results showed that the application of Se had significant enhancing impacts on antioxidant enzymes (ascorbate peroxidase and catalase) as well as protein in both root and leaf tissues, especially in the later one. The application of selenium resulted in the increased total chlorophyll contents with the highest amounts observed in Se50-treated plants. Similarly, the improved contents of reducing sugars were resulted from the foliar supplemented selenium. the obtained results from the current study indicated that the utilization of se at these levels had inducing effects on the activities of antioxidant enzymes, protein content and chlorophyll amounts, thereby improving the plant resistance against various abiotic stress conditions.
    Keywords: Soybean, selenium, antioxidant enzymes, chlorophyll
  • Seyed Mohammad Mousavi, Azarnoosh Jafari *, Shahla Najafi Pages 9-14
    In the present research, comparative anatomical study on eight Salvia species leaves growing in Razavi and Northern Khorassan provinces were done. For this cross sections were prepared from basal leaves and stained by differential staining, then were observed by light microscope. The results showed the shape of midrib were different between species, epidermis cells as cubic and rectangular- cubic. There were observed secretory and non- secretory hairs, collenchymous and different shapes of parenchymous cells too. The number of spongy and palisadic parenchyma were identified. Sclerid on the phloem of S. macrosiphon ¡ S. sclarea¡ S. lerifoli a¡ S. chorasanica, S. spinosa were discontinuous bundle and in S. atropatana ¡S. aethiopis æS. chloroluca continuous.
    Keywords: Anatomy, Salvia, Lamiaceae, Sclerid
  • Aminali Naghizadeh *, Nahid Masoudiyan, Bostan Roudi Pages 15-24
    Siahrood The river originates from Alborz Mountains in the province is an important water source for agriculture and economic affairs in the city is GhaemshahrAnd therefore study about the microorganism in this river is the most important for water quality determination.. . Diatoms are the major constituent flora in aquatic ecosystems such as freshwater habitates.. this studies was carried out in siahrood river from jan2012 to jun 2012. Samples were taken from stones and sediments at monthly interval periods. Samples immediately fixed with formaldehyde 4% insitut.for exact recognition,permanent mounts were prepared by using Patrick&Reimer procedure.Indentification of diatoms was done by means of light microscope and specialized recognition keys., counting method is used because in this method, indentification and determination of diatom communities and morphological variations of species are better known.Tem, dissolved oxygen, conductivity, pH, sodium, chloride, bicarbonate, calcium and magnesium were measured in a total of 51 species belonging to 20 genera were identified To interpret the effects of different factors, water stations on a field and cluster analysis was disfigured by Minitab software. Reduce the diversity of diatoms increased from upstream to downstream signal downstream pollution and its impact on a species composition and abundance of diatoms is a river Siahrood.
    Keywords: flora, diatoms, Siahrood, Iran
  • G. Tajadod *, M. Yazdani Chamazkoti, F. Hosseini Pages 25-34
    In this paper the explanatory structure of vegetative & generative organs of plantain spears (Plantago lanceolata) was compared at two regions of Ghaemshahr& Tehran with the use of cellular and histological methods. Microscope observations of vegetative organs show the common structure of dicotyledonous plants. The results proves that anatomical and ontogenical structures of the vegetative & generative organs of the plants at both regions are similar and some trivial differences of environmental & climatic conditions such as:number of ,hairs and fiber layers in stem and on pheloem cells is recognized more in Ghaemshah compared with Tehran also rsecretory & non-secretory hairs are distinguished on leaves in Ghaemshahr plants, which are rare in Tehran.
    Keywords: Anatomical characteristic, Ontogenical characteristic, Plantago lanceolata
  • S. M.A. Vakili Shahrbabaki *, M.Khodashenas, M.Rashidy Pages 35-46
    In this study, flora of the protected area of Hurmeh in rigan city of Faryab (kerman province), was survived. The area was located in 57o 00’ E to 57o 42’ E and 27o 54’ N to 28o 29’ N.The metod of plant study was classical metod of taxonomic studies. Using different botanical references and different flora, collected plants were identified as families, genera and species, herbarium specimens are deposited in herbarium of Agriculture and Naturale R esources Center of kerman Province, It was showed that there were 50 families, 162 genera and 211 plants species in this area. The largest family was Asteraceae with 29 genera and 36 species, and the largest genus was Astragalus (fabaceae) with 5species, Acording to Raunkiaer. life forms of the studied plants were categorized as: Therophytes 30/8% Hemicryptophytes 29/9% Chamaephytes 19/4% Phanerophytes 14/2% and Geophytes 5/7% High percentage of Irano- Touranian elementes indicated that the area belonged to this phytochorion. This study also showed high species richness and palpable predominance of Therophytes which probably resulted from high elevation and severe destruction of habitat, Over-grazining Also ,High abundance of Hemicriptophytes species was probably due to high elevation and cold climate encompassing the area.
    Keywords: Hurmeh, Faryab, Life form, Flora, Kerman
  • M. Saadati, S. M. M. Hamdi * Pages 47-54
    Bagonia spp belongs to the family of Begonicaceae in which there are 1200 species. Species under study is a fibrous-rooted, suffrutescens and alwaysin- bloom type which has 5 varieties (white, yellow, orange, red, and hybrid). It was evaluated in order to find the best effective treatment for the regeneration in tissue culture and to study the number of shoots generated. Micro samples of leaf, petiole, stem and peduncle were used to evaluate the regeneration of the whole plant. After disinfection, micro samples were placed in the Murashige and Skoog (MS) media containing different hormonal combination. Traits of number of shoots, regeneration time and the number and size of roots were evaluated in suitable lighting and thermal condition after incubation of culture. Analysis of variance results indicated that treatments are significantly different at 5% level with respect to these traits. Mean comparisons demonstrated that highest degeneration rate and number of shoots were associated with micro samples from the leaf. Leaf’s micro samples were evaluated as the best sub sample with generating of 50 shoots in each sample and regeneration time period less than 35 days with regenerated shoots having more suitable length and higher density.
    Keywords: Begonia, different explants, regeneration
  • Shahrbanou Shaki, Alireza Iranbakhsh *, Maryam Niakan Pages 55-62
    Seeds of okra (Hibiscus esculentus) were provied from Khorasan Razavi of Agriculture Research Center and were planted in the pots. After 35 days, In the two drought layer consist of mild dryness (35% of soil saturation), strong stress (15%) and Testifier (50%) and Salicylate with tensity of 10-4 and 10-7 M in form of solution and 9 treatment with 3 repetition was done form of pre-care and before applying drought stress during 20-30 days. 3 months after planting the seeds, for physiological examinations, including evaluation of chlorophyll a, b, soluble sugars and antioxidant enzymes, were used from per pot with four replications randomly. SPSS statistical software and tests Duncan were used for data analysis and compare means. After using salicylate, the ration of antioxidant enzymes under the stress increased and was performed as a cleaner of Hydroxyl radical system. Using salicylate shows no considerable difference in ratio of Saturated hydrocarbons and chlorophyll under the strong drought stress. It is resulted that salicylic acid as a growth stimulus can stimulate the growth of the studied plant under the stress conditions and improve the decrease of growth resulted from the drought stress.
    Keywords: okra (Hibiscus esculentus), drought stress, salicylate, physiology examinations
  • Hamideh Heidarinejad, Mostafa Ebadi *, Hossein Abaspuor Pages 63-69
    Genetic diversity was studied of Saintpaulia inonatha using RAPD marker. The 8 primer used and produced 180 bands. The 163 bands were common in all the variety. Primer 10mer C, producted the least number of polymorphic bands while primers 10 mer A, producted the highest number of band. The sizes of the pieces have been produced between 300bp to 4kb. Ntsys ver 2/02 cluster analysis To draw a phylogenetic tree was used. The genetic similarity between 0.57 to 0.72 and jaccard coefficient between cluster and similarity matrix was 0/85. The results show among 6 variaty there is considerable genetic diversity. This study suggested that molecular markers RAPD useful tool for study genetic diversity among variatys of saintpaulia.
    Keywords: Saintpaulia, genetic diversity, RAPD, Ntsys, similarity matrix