فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال هجدهم شماره 150 (فروردین و اردیبهشت 1397)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال هجدهم شماره 150 (فروردین و اردیبهشت 1397)

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/02/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمحمدصبور ابراهیمی * صفحه 9
    بسیاری از دانش آموزان با مشکلات یادگیری و رفتاری در یک روال هر روزه از آموزش عمومی خارج می شوند. اگرچه در این میان صداهایی مبنی بر آموزش این دانش آموزان در همان موقعیت عمومی (فراگیرسازی آموزشی) در کنار هم سالان شان به گوش می رسد، اما نحوه حمایت از نیاز های رفتاری و تحصیلی این دانش آموزان در قالب فراگیرسازی آموزشی هنوز مبهم است. در این مقاله با مروری کوتاه بر پیشینه تجربی پاسخ به مداخله، به تشریح علل اصلی ناکامی در فراگیرسازی آموزشی و راه حل های عرضه شده برای آن، در منابع اطلاعاتی پرداخته شده است. درواقع رویکرد پاسخ به مداخله در منابع اطلاعاتی به عنوان نقشه راهی برای اجرای فراگیرسازی آموزشی و رفع موانع پیش روی آن بیان شده است. به طورکلی، پاسخ به مداخله می تواند به عنوان رویکردی برای تسهیل فراگیرسازی دانش آموزان با مشکلات یادگیری و رفتاری در ایران به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: فراگیرسازی، پاسخ به مداخله، مشکلات یادگیری و رفتاری
  • حانیه محمد اسماعیل بیگی، حجت پیرزادی * صفحه 17
    زمینه: هدف پژوهش حاضر مقایسه ی دو روش برخاسته از رویکرد رفتارگرایی، دقیق آموزی و آموزش مستقیم با تاکید بر کاربرد آن ها در حوزه اختلال یادگیری بود. برای این کار با استفاده از روش مرور سیستماتیک در پایگاه های اطلاعاتی Science Direct, ProQuest, PubMed, Google scholar با کلید واژه های Learning disability, Learning disorder, Precision teaching, Direct instruction منابع علمی مرتبط جمع آوری شد. پس از جمع آوری منابع، روش دقیق آموزی و آموزش مستقیم از جنبه های تاریخچه، فرایند و روش کار و شواهد اثربخشی با یک دیگر مقایسه شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که این دو روش با وجود برخورداری از یک زمینه ی نظری مشترک از جنبه های گوناگون با یک دیگر تفاوت دارند که این تفاوت ها در متن مقاله تشریح شده اند.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، رویکرد رفتاری، دقیق آموزی، آموزش مستقیم
  • زهرا عبادی، مریم اسدی، مرضیه مشعل پور، سارا موسوی *، محمد زربخش صفحه 27
    مطالعات نشان داده اند که افراد نابینا در انجام وظایف شنوایی، لمسی و شیمیایی خاص بهتر عمل می کنند. با این حال، مطالعات اندکی در مطالعه مشابه، افراد نابینا و بینا را در مقایسه با کودکان بیش فعال در حالت های مختلف حسی، شناختی ارزیابی کرده اند. این تحقیق به منظور مقایسه فراشناخت کودکان بیش فعال وکم توجه، نابینا و کودکان عادی شهرستان اهواز صورت پذیرفت. در پژوهش حاضر از روش علی-مقایسه ای استفاده شده است. جامعه ی آماری پژوهش کلیه کودکان شهرستان اهواز درسال 95 بودند که از طریق روش نمونه گیری هدفمند و تصادفی به عنوان نمونه آماری گزینش شدند. کودکان حاضر در این تحقیق60 نفر بودند که 30 نفرعادی و 15 نفر دارای اختلال نابینایی و 15نفر نیز بیش فعال می باشند. انجام تحقیق به صورت میدانی و با مراجعه به مدارس عادی و کودکان استثنایی شهرستان اهواز صورت گرفت. در این پژوهش به منظور اندازه گیری و مقایسه متغیرهای مورد نظر، از پرسشنامه ی فراشناخت کودکان اسپرلینگ استفاده شده است. برای انجام تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از نرم افزار 23SPSS استفاده شده است. یافته های توصیفی شامل محاسبه ی فراوانی ، میانگین ، انحراف معیار، و تحلیل واریانس تک متغیره مورد مطالعه قرار گرفته است. یافته ها نشانگر آن است که از نظر فراشناخت بین سه گروه تفاوت معناداری مشاهده شد، یعنی میزان فراشناخت کودکان نابینا و نیز کودکان بیش فعال با کودکان عادی با هم متفاوت بود. به طور کلی تاثیر فراشناخت در ادراک فرد از توانایی های خود با تداوم آسیب شناسی روانی را نمی توان نادیده گرفت. بنابراین باید در این راستا تلاش نمود تا هر چه بیشتر در آموزشگاه ها کارکرد فراشناخت و ابعاد آن را در پیشبرد اهداف آموزشی و سلامت روان و آسیب شناسی روانی کودکان عادی و خاص به کار گرفت.
    کلیدواژگان: فراشناخت، کودکان بیش فعال و کم توجه، کودکان نابینا، عادی
  • ناهید احمدیان *، مهدی تبریزی صفحه 35
    زمینه: واقعیت درمانی نوعی روان درمانی است که در آن سعی می شود با توجه به مفاهیم واقعیت، مسئولیت و امور درست و نادرست در زندگی فرد، به رفع مشکلات او کمک شود. در این روش از طریق تبیین طبیعت انسان، تعیین قوانین رفتاری و طرح چگونگی فرایند درمان، به افرادی که نیازمند روان یاری هستند، کمک می شود. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی بر تاب آوری والدین کودکان اتیسم در شهر اصفهان در سال 1396 انجام گرفت.
    هدف
    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون – پس آزمون و مرحله پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه شامل کلیه والدین دارای کودکان اتیسم که از میان آنان 30 نفر به روش نمونه گیری به روش در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی، به دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس تاب آوری کانر و دیوید سون (89/0 =α) بود. گروه آزمایش تحت 8 جلسه مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی قرار گرفت و در مورد گروه گواه هیچ مداخله ای اعمال نشد. نتایج: نتایج داده ها با بهره گیری از تحلیل اندازه های مکرر نشان داد مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی بر تاب آوری والدین تاثیر مثبت دارد. همچنین نتایج حاکی از آن بود که مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی بر افزایش مولفه های تاب آوری والدین (به جز کنترل) مؤثر بوده است.
    نتیجه گیری
    بدین ترتیب احتمالا می توان گفت مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی در افزایش تاب آوری مادران دارای کودکان اتیسم مؤثر می باشد.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، تاب آوری، والدین، کودکان اتیسم
  • سمیه چترمهر *، عباسعلی حسین خانزاده، ایرج شاکری نیا، مجید برادران صفحه 45
    زمینه: یکی از شایع ترین اختلال های گفتاری، لکنت است که موجب اضطراب وکمرویی شده و روابط بین فردی را محدود می سازد. پژوهش حاضر به منظور تاثیر آموزش مهارت های ابرازمندی بر افزایش خودکارآمدی در روابط بین فردی در کودکان پسر دارای لکنت زبان انجام شد.
    روش
    نوع مطالعه، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی کودکان پسر دارای لکنت زبان پایه چهارم و پنجم مراجعه کننده به مراکز گفتاردرمانی شهر رشت در سال 1393-1394 بود که از این میان 24 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودکارآمدی کودکان در روابط بین فردی با همتایان ویلر و لد (1982) استفاده شد. پس از انجام پیش آزمون، برنامه آموزش طی هشت جلسه 5/1 ساعته بر روی گروه آزمایش اجرا شد و در پایان از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کوواریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ابرازمندی توانسته است میزان خودکارآمدی در روابط بین فردی (6/1422) و خرده مقیاس های با تعارض (12/114) و بدون تعارض (03/175) را افزایش دهد (001/0P≤).
    نتیجه گیری
    به علت اینکه کودکان دارای لکنت زبان ترس و اضطراب اجتماعی خاصی را در تعاملات اجتماعی تجربه می کنند، افزایش مهارت های ابرازمندی آن ها می تواند به عنوان یکی از محورهای مداخله و توان بخشی آن ها استفاده گردد.
    کلیدواژگان: مهارت های جرات ورزی، روابط بین فردی، لکنت زبان
  • علیرضا محسنی اژیه *، قاسم نوروزی صفحه 55
    زمینه: اختلال طیف اتیسم (ASD) یکی از اختلال های عصبی رشدی که مسائل و مشکلات بسیاری در زمینه مهارت های اجتماعی و ارتباطی برای کودکان به همراه دارد. برای مقابله با مشکلات کودکان، روش های مختلف بر مبنای جهت گیری های متفاوت ابداع شده است. پژوهش مروری حاضر با هدف معرفی برنامه سان-رایز (SRP) برای کودکان با اختلال طیف اتیسم انجام گرفته است. این برنامه بر مبنای تحلیل رفتار کاربردی (ABA) تدوین شده است، اما تفاوت های قابل ملاحظه ای با آن دارد. برنامه سان-رایز (SRP) جزء مداخلات فشرده به شمار می رود که 5 روز در هفته (40 ساعت) اجرا می شود. در این برنامه به والدین آموخته می شود تا به فرزند خود عشق بورزند، به او احترام بگذارند و او را «آنچنان که هست» بپذیرند، تا از طریق این پذیرش، فرزند خود را به برقراری ارتباط دو جانبه در محیط آرام بخش خانه تشویق کنند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهشی نیز ثابت کرده اند که این برنامه، مهارت های ارتباطی و اجتماعی کودکان با اختلال طیف اتیسم را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: اوتیسم، برنامه سان-رایز، مهارت های اجتماعی و ارتباطی
  • مرضیه عزیزیان * صفحه 63
    کارکردهای اجرایی، اصطلاحی جامع تر و وسیع تر از مفهوم شناخت هستند و طیف گسترده ای از فرایندهای مرتبط، که مسئول رفتار معطوف به هدف هستند را یکپارچه می کنند. نتایج اغلب پژوهش های مداخله ای، فواید اثربخش و پایدار آموزش کارکردهای اجرایی در عملکرد تحصیلی را تایید کرده اند. اغلب این پژوهش ها به نقش محوری حافظه کاری و توجه در شناخت و ارتباط قوی این دو مولفه با پیشرفت تحصیلی تاکید شده است. در مداخله های آموزشی کارکردهای اجرایی برای کودکان با نارسایی شناختی، ترسیم نیمرخ شناختی در ابعاد گوناگون، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. کارکردهای اجرایی به خوبی می توانند هم پیشرفت تحصیلی را قبل از دبستان پیش بینی کند و تقویت آن ها در طول تحصیل، باعث بهبودی عملکرد تحصیلی دانش آموزان می شود. در این مقاله، مداخلاتی که کارکردهای اجرایی جامعه هدف آن ها کودکان با نارسایی شناختی بوده، مورد بررسی قرار گرفته و تمرین هایی که باعث تقویت مهارت های اجرایی در آن ها می گردد، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، توجه، حافظه کاری، نارسایی شناختی، پیشرفت تحصیلی
|
  • Seyedmohamadsabor Ebrahimi * Page 9
    A large number of students with learning and behavioral problems are routinely excluded from regular education. Although there are voices that educate these students in the same position with their peers (educational inclusion), it remains unclear how best to support their needs for academic and behavioral support. In this article, a comprehensive summary of the literature concerning RTI is given and we will discuss the implementation and application of RTI model as an approach to facilitate the inclusion of students with learning and behavioral problems. Response to intervention can be used as an approach to facilitate inclusion of students with learning and behavioral problems in Iran.
    Keywords: Inclusion, Response to intervention, Learning, behavioral problems
  • Hojat Pirzadi *, Haniye Mohammad Esmaeilbeygi Page 17
    Background
    The purpose of the present study was to compare the two methods derived from the behavioral approach, precision teaching and direct instruction with an emphasis on their application in the area of learning disorder. To do this, using the systematic review method by searching the following words (learning disability, learning disorder, precision teaching, direct instruction) in scientific websites like, Science Direct, Proquest, PubMed, and Google Scholar databases data were collected. After collecting resources, the methods of precision teaching and direct instruction were compared to the aspects of history, procedure and evidence of effectiveness.
    Conclusion
    The results showed that these two methods differ from one aspect to another, despite the fact that they have a common theoretical basis, which are described in the text of the article.
    Keywords: Learning disorder, Behavioral approach, Precision teaching, Direct instruction
  • Zahra Ebadi, Maryam Asadi, Marzieh Mashaloor, Sara Mousavi *, Mohammad Reza Zarbakhsh Page 27
    Studies have shown that blind people perform better in certain hearing, touch, and chemical tasks. However, few studies in the similar study evaluated blind and visually impaired children as compared to ADHD children in various cognitive sensory states. This research was conducted to compare the meta-cognition of ADHD children, the blind and normal children of Ahwaz city. In this research, the causal-comparative method has been used. The statistical population of the study includes all children of Ahvaz in 2017, who was selected through a target and random sampling method as a statistical sample. The sample group includes 60 children (30 were normal and 15 were blind and 15 were ADHD). Research was carried out by referring to the medical centers, the exceptional children's school in Ahvaz, as well as the welfare of the city. In this study, we used children's meta-cognition questionnaire MCQ to measure and compare the variables. To analyze the data, Spss23 computer software was used. Descriptive findings including frequency, mean, standard deviation, and univariate analysis of variance have been studied. Findings showed that there was significant difference between meta-cognition among three groups. Meanwhile, the meta-cognition level of blind children as well as over-active children was not similar to that of normal children. In general, the effect of meta-cognition in perceiving an individual from his abilities with the continuation of psychopathology cannot be ignored. Therefore, efforts should be made to maximize the function of meta-cognition and its dimensions in advancing educational goals, mental health, and psychopathology of ordinary and special children
    Keywords: Meta-Cognition, Attention Deficit, Hyperactive, Blind, Normal Children
  • Nahid Ahmadian *, Mahdi Tabrizi Page 35
    Background
    Reality therapy is a kind of psychotherapy in which it is tried to help to resolve problems with respect to the concepts of reality, the proper and incorrect responsibility of one's life. In this way, people who need psychosocial help are helped by defining human nature, determining behavioral rules and designing the treatment process. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of group counseling based on reality therapy on resilience of parents of autistic children in Isfahan city in 2017.
    Method
    The research method was semi-experimental with pre-test, post-test and follow-up with control group. The statistical population included all parents with autism children, of which 30 were selected using convenience sampling method and randomly assigned to two experimental groups (15 people) and control (15 people). The research tool included the Conner-Davidson Resilience Scale. The experimental group underwent 8 group counseling sessions based on reality therapy. The control group didn't receive any intervention.
    Results
    The results of the data, using repeated measure analysis, show that group counseling based on reality therapy has a positive effect on parental resilience. The results also indicated that group counseling based on reality therapy had been effective in increasing parental resiliency components (excluding control).
    Conclusion
    In this way, it can be said that group counseling based on reality therapy is effective in increasing resilience of parents with autistic children.
    Keywords: Reality Therapy, Resilience, Parents, Autistic Children
  • Somayeh Chatrmehr *, Abbas Ali Hosseinkhanzadeh , Iraj Shakerinia , Majid Baradaran Page 45
    Background
    One of the most common speech disorders is stuttering which cause in anxiety and shyness, and limits interpersonal relationships. The purpose of the present research was to examine the effect of assertiveness skills training on increasing self-efficacy in interpersonal relationships in boys with stuttering.
    Method
    This was a quasi-experimental study with a pre-test/post-test design and control group. The statistical population consisted of all boys with stuttering in 4th and 5th grade referred to speech therapy centers in Rasht in 2014-2015, of which a sample of 24 boys were selected through convenience sampling. They were randomly assigned to two (control and experimental) groups. To collect data, Wheeler & Lad`s children`s self-efficacy for peer interaction scale (1982) was used. After implementing pre-test, the assertiveness skills training program was conducted on experimental group for eight sessions , one and half hour per session and at last, post-test was conducted on both groups. Data were analyzed by covariance analysis.
    Results
    Results indicated that assertiveness skills training could increase self-efficacy in interpersonal relationships (1422.6), subscales of conflict (114.12) and non-conflict (175.03) of experimental group (P≤0.001).
    Conclusion
    Since children with stuttering experience special fear and social anxiety in social interactions, so assertiveness skills training can be used as one of the axes of their therapy and rehabilitation.
    Keywords: Assertiveness Skills Training, Interpersonal Relationships, Stuttering
  • Alireza Mohseni Ezhiyeh *, Ghasem Nourozi Dr Page 55
    Background
    Autism Spectrum Disorder (ASD) is a neurodegenerative disorder that has many problems with social and communication skills for children. Based on this, different approaches to treatment based on different orientations have been developed. This review article conducted with the aim of introducing Son-Rise Program (SRP) for children with autism spectrum disorder. The program is based on Applied Behavior Analysis (ABA), but it has significant differences with it. The Son-Rise Program (SRP) is part of the intensive intervention that runs 5 days a week (40 hours). In this program, parents are taught to love their children, to respect her, and to accept her "as they are", through this admission, encourage your child to interact in the home.
    Discussion
    Research findings have proven that the program improves the communicational and social skills of children with autism spectrum disorder.
    Keywords: autism, Son-Rise Program (SRP), communicational, social
  • Marzieh Azizian * Page 63
    “Executive functions” are used as an umbrella term that are broader than cognition and incorporates a range of interrelated processes responsible for goal-directed behavior. Most of the findings from interventional studies have confirmed the effective and sustained benefits of training executive functions in academic performance. Most of these studies, both working memory and attention have a central role in cognition and the strong relationship between these two components has been emphasized with academic achievement. In educational interventions, executive functions for individuals with cognitive disabilities, drawing cognitive profiles in different dimensions, has a great importance. Executive functions can well predict academic achievement before pre-primary, and enhance their ability to improve their academic situation during their studies. In this paper, investigative intervention in executive functions that their target community was children with cognitive disabilities has been reviewed and then simple exercises that reinforce their executive skills are presented.
    Keywords: Executive function training, Attention, Working memory, cognitive disabilities, academic achievement