فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 42 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پژوهشی
  • حبیب الله ابوالحسن شیرازی * صفحات 9-40
    پس از تجزیه اتحاد جماهیر شوروی و پیدایش پنج کشور جدید در آسیای مرکزی، فصل جدیدی در روابط ایران با این کشورها بوجود آمد. موضوع روابط جمهوری اسلامی ایران و تاجیکستان همواره با اهمیت زیادی مطرح شده و این امر پیش از هر چیز به سبب پیوندهای تاریخی، فرهنگی و زبانی موجود میان دو کشور و ذکر این حقیقت که تاجیکستان به عنوان تنها کشور فارسی زبان در آسیای مرکزی است که وضعیت متمایزی با سایر کشورهای این منطقه دارد. آسیای مرکزی از جمله مناطقی است که از جایگاهی روزافزون در مناسبات منطقه ای و بین المللی، برخوردار گشته و اکنون به عنوان یکی از مهمترین زیر سیستم های منطقه ای محسوب می شود. سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان، از یک سو بر پایه عوامل همگرایی در حوزه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، از فرصت ها و زمینه های نفوذ و همکاری، برخوردار است و از طرف دیگر با توجه به عوامل واگرایی با چالش ها و تهدیداتی مواجه می باشد که بر آیند این امر، همواره در جهت گیری سیاست خارجی ایران در تاجیکستان تاثیرگذار بوده است. این مقاله ضمن شناسایی مهمترین عوامل همگرایی و واگرایی پیش روی سیاست خارجی ایران به ارزیابی کلی از خط مشی های اتخاذ شده در تاجیکستان می پردازد.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، تاجیکستان، روابط خارجی، همگرایی، واگرایی
  • تورج افشون، عبدالحسین الله کرم * صفحات 41-72
    امنیت مردم پایه، در واقع مفهوم جدیدی است که با شکل گیری «بسیج مردمی» در ایران پس از انقلاب اسلامی 1357 و در عراق پس از هجمه داعش به بخش هایی از خاکش با فتوای مرجعیت شکل گرفت؛ به گونه ای که حضور عناصر عقیدتی و مردمی در ساختار آن برجسته است.
    در حال حاضر می توان ادعا کرد که حشد شعبی به مثابه ساختاری عقیدتی مردمی، در واقع خلا ناشی از «ناکارآمدی ساختار چینش شده از سوی اشغالگران در دوره پس از سقوط صدام» را پر کرده و تبدیل به نیرویی ذاتی، کارا و توانا در عرصه امنیت آفرینی برای جامعه و حکومت در عراق گردیده است.
    مقاله حاضر در پی تبیین این مهم است که تکیه بر مردم در عرصه های نظامی امنیتی، همواره کارسازتر از وابستگی به قدرت نظامی - امنیتی بیگانه بوده و از همین رو، حشد شعبی، علیرغم برخی چالش ها، واجد دستاوردهای بزرگی در صحنه نظامی امنیتی بوده است؛ به گونه ای که ناکارآمدی رویکردهای نظامی امنیتی واشنگتن را بیش از پیش نمایان ساخت و نگاه ها را به سمت «ایجاد امنیت بر پایه های عقیدتی و مردمی» سوق داد.
    کلیدواژگان: حشد شعبی، مرجعیت، امنیت مردم پایه، رویکرد امنیتی آمریکا، داعش و حامیان
  • رضا اختیاری امیری*، حسین رفیع، عصمت عارفی صفحات 73-101
    در سال های اخیر منطقه خاورمیانه با بحران های شدیدی مواجه بوده که حاصل رقابت های ژئوپلتیکی و تقابل هویتی و ایدئولوژیکی قدرت های منطقه ای، مداخلات و وزن کشی قدرت های بزرگ و رشد تروریسم و بنیادگرایی رادیکال می باشد. برآیند چنین شرایطی وقوع جنگ ها و منازعات مختلف بود که تا به امروز ادامه یافته و منجر به آواره شدن میلیون ها نفر و مهاجرت عده کثیری به اروپا شده است. با توجه به این مساله، پژوهش حاضر درصدد است تا ابعاد مختلف پیامدهای امنیتی ورود مهاجران خاورمیانه ای را به منطقه اروپا مورد مطالعه و مداقه قرار دهد. روش پژوهش، تحلیلی- تبیینی است و از رهیافت نظری مکتب کپنهاگ جهت تبیین و تحلیل موضوع پژوهش استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که سونامی مهاجران به منطقه اروپا، شاخص های امنیتی کشورهای این حوزه جغرافیایی را در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مورد تهدید قرار داده است؛ به عبارتی، هجوم مهاجران خاورمیانه ای به اروپا، منجر به افزایش تهدیدات تروریستی، برهم خوردن ترکیب قومی و متعاقبا یکپارچگی ملی، تقابل فرهنگی و چند فرهنگ گرایی، قدرت گرفتن احزاب راست گرای افراطی و تضعیف ثبات سیاسی کشورها در اروپا شده است. همچنین، ورود مهاجران، علاوه بر تحمیل هزینه های مالی برکشورها، روند تقویت همگرایی اتحادیه اروپا را به عنوان یک نهاد بین المللی با چالش مواجه ساخته است.
    کلیدواژگان: مهاجرت، امنیت، اتحادیه اروپا، خاورمیانه، مکتب کپنهاگ
  • اکبر اشرفی*، مهدی سلطانی گرد فرامرزی صفحات 103-131
    این مقاله به بررسی گفتمان هسته ای در سیاست خارجی دولت محمود احمدی نژاد و مقایسه آن با گفتمان انقلاب اسلامی می پردازد. محقق با بهره گیری از نظریه تحلیل گفتمان لاکلا و موف به ارائه مفصل بندی گفتمان هسته ای دولت احمدی نژاد و نحوه هژمونیک شدن آن می پردازد، سپس نسبت آن را با گفتمان انقلاب اسلامی متاثر از مواضع آیت الله خامنه ای، رهبر انقلاب اسلامی بررسی می کند. در طول این سال ها، دولت اصول گرای احمدی نژاد، گفتمان هسته ای را با دال مرکزی حق مسلم ملت ایران و با دال های پیرامونی همچون فناوری بومی، مقاومت، پیشرفت اقتصادی، عدالت و استقلال مفصل بندی کرد. حاصل این گفتمان پیشرفت های سریع فناوری هسته ای در کشور و البته در کنار آن تحریم های گسترده بین المللی و یک جانبه بود. اگر چه فشار تحریم ها باعث شد تا گفتمان هسته ای جدیدی در کشور شکل گیرد، اما بدون شک گفتمان هسته ای دولت احمدی نژاد نقش موثری در پیشبرد سیاست های کلان نظام در دهه نود داشت.
    در حالی که برخی تحلیل گران و یا جریانات سیاسی تلاش کرده اند تا گفتمان هسته ای دولت احمدی نژاد را یک گفتمان مستقل از گفتمان انقلاب و در واقع یک گفتمان افراطی و غیرعقلانی معرفی کنند، یافته های این مقاله نشان می دهد گفتمان هسته ای دولت احمدی نژاد با گفتمان انقلاب اسلامی متاثر از مواضع رهبر انقلاب اسلامی و سیاست های کلان نظام همسو بوده است.
    کلیدواژگان: گفتمان هسته ای، انقلاب اسلامی ایران، استقلال، احمدی نژاد، آیت الله خامنه ای
  • محمدرضا صارمی، اردشیر سنایی *، لیلا استیری صفحات 133-155
    حفظ یک رژیم از براندازی داخلی به طریق انقلاب یا شورش همیشه از مهمترین موضوعات نظام های سیاسی بوده و ثبات سیاسی نیز وسوسه فکری کسانی است که به تداوم حیات نظام سیاسی علاقه منداند. عوامل متعددی در ایجاد ثبات و یا تغییر سیاسی در حکومت ها نقش دارند؛ از عوامل مهم در این زمینه سیاست گذاری های اقتصادی نادرست و نبود امنیت اقتصادی ،نابرابری، شکاف ساختاری، تورم و... زمینه ایجاد بی ثباتی سیاسی را در جامعه فراهم می کند. از سال 2002 به بعد با روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه، دولت ترکیه توانسته است با برنامه ریزی مناسب در سیاست گذاری کلان اقتصادی بر مشکلات اقتصادی فائق آید. اما این سوال مطرح است که نقش سیاست گذاری های اقتصادی در ایجاد ثبات سیاسی در ترکیه چه بوده است؟ فرضیه ای که می تواند مطرح شود این است که سیاست گذاری های اقتصادی باعث ایجاد ثبات سیاسی در این کشور شده است؛ بر این اساس دولت در سطح کلان با بهره گیری از گسترش بخش خصوصی و افزایش رقابت، کاهش تقاضای داخلی و توسعه صادرات، ایجاد ساز و کار و تشویق برای جذب سرمایه خارجی، افزایش بهره وری و استفاده از تکنولوژی توانسته برنامه توسعه و رشد اقتصادی را تداوم بخشد. در بخش سیاست گذاری پولی نیز توانسته نرخ تورم را به زیر 5 درصد کاهش دهد. در بخش ارزی نیز با تغییر از نظام ارزی ثابت به نظام ارزی شناور توانسته به احیای ارزش پول داخلی کمک کند. که این امر باعث رضایت مندی شهروندان و ایجاد ثبات سیاسی در این کشور شده است.
    کلیدواژگان: ثبات سیاسی، سیاست گذاری اقتصادی، حزب عدالت و توسعه، ترکیه
  • روح الله منعم، ارسلان قربانی *، رضا سیمبر صفحات 157-184
    این مقاله به نفوذ روسیه در حوزه دریای سیاه و چالشی که در نتیجه آن برای گسترش نظم هژمونیک تحت رهبری ایالات متحده در دوره پس از جنگ سرد در این حوزه ایجاد شده است متمرکز است. پس از فروپاشی و تجزیه شوروی، پویش های امنیتی جدیدی در منطقه دریای سیاه پدیدار شده است، این حوزه تا پیش از فروپاشی شوروی، شامل دولت های شوروی، بلغارستان، رومانی و ترکیه می شد، که در پی تجزیه شوروی، اوکراین و گرجستان نیز به دولت هایی مستقل در منطقه دریای سیاه تبدیل شده اند و فراتر از آن استقلال دولت های آسیای مرکزی و قفقاز به گسترش پویش های امنیتی و روندهای اقتصادی را در حوزه دریای سیاه تقویت کرده است، بر این اساس روسیه کنترل عصر جنگ سرد بر معادلات امنیتی حوزه دریای سیاه را از دست داده است و به شیوه ای جدید در صدد بسط نفوذ خود در این حوزه در مقابله با گسترش نفوذ ایالات متحده برآمده است که در شکل نظم هژمونیک غربی تحت رهبری خود بویژه ناتو و نهادهای اروپایی دنبال می شود.
    کلیدواژگان: روسیه، حوزه دریای سیاه، نفوذ، نظم هژمونیک غربی، ایالات متحده
|
  • Habibollah Abolhassan Shirazi * Pages 9-40
    After the breakup of the Soviet Union and the emergence of the five new countries in Central Asia, a new chapter in Iran's relations with these countries arose. The issue of relations between the Islamic Republic of Iran and Tajikistan has always been of great importance, first of all due to the historical, cultural and linguistic ties between the two countries, and the fact that Tajikistan is the only Persian language in Central Asia, which has a distinct status with other countries in the area. Central Asia is one of the areas that has a growing place in regional and international relations and is now considered one of the most important regional sub-systems. The foreign policy of the Islamic Republic of Iran in Tajikistan, on the one hand, is based on the convergence factors in the political, economic and cultural spheres of the opportunities and areas of influence and cooperation, and on the other hand, due to divergent factors, faces challenges and threats that faced about it. This has always been influential in the direction of Iran's foreign policy in Tajikistan. This paper identifies the most important factors of the convergence and divergence of the advancement of Iran's foreign policy to a general assessment of the policy adopted in Tajikistan.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Tajikistan, Foreign Relations, Convergence, Divergence
  • Toraj Afshon, Abdolhossein Allahkaram * Pages 41-72
    The people security is, in fact, a new concept that, with the formation of a "popular mobilization" in Iran after the Islamic Revolution of 1979, and in Iraq, after ISIL's crackdown, formed part of its territory with the authority, in such a way that the presence of the ideological elements and the people are prominent in its structure.
    It can now be argued that the closure of a branch as a public ideological structure actually filled the gap caused by "the ineffectiveness of the structure constructed by the occupiers in the post-fallen period of Saddam" and turned into an intrinsic, efficient and capable force, in the field of security for the community and government in Iraq.
    The present paper seeks to explain that it is important to rely on people in military- security areas to be more efficient than dependence, and Heshad al-Sha'bi, in spite of some challenges, has had great achievements in the military security scene. To the point that the ineffectiveness of Washington's military security agenda was further enhanced, and pushed the prospect of "building security based on ideological and popular beliefs."
    Keywords: Heshad al-Shabi, authority, The people security, US security approach, ISIL, supporters
  • Reza Ekhtiari *, Hosein Rafie, Esmat Arefi Pages 73-101
    In recent years the Middle East has been facing with Intense crisis that is resulted of geopolitics rivalries and identical and ideological confrontation, Interventions and rivalry of the Great powers and growth of terrorism and fundamentalism. Outcome of such a situation was different wars and struggles that have been continuing so far and given rise to Displace of millions of people and immigrants to Europe. With regards to that, the present research is amid at to study different security consequence of enter of the Middle Eastern immigrants to Europe. The research method is analytical- explanatory and Copenhagen School is utilized for analyzing the research. The research findings reveal that immigrants’ tsunami to Europe, has threatened security indexes of this region in different sections of political, economic, social and cultural. In other words, flood of the Middle Eastern immigrants to Europe led to increase of terrorist threats, disassemble of ethical combination and consequently national unity, cultural confrontation and multiculturalism, empowering of radical right parties and weakening of political stability of European countries. Also, entry of the immigrants in addition to imposing financial costs for the countries, it has been challenging process of strengthening of European Union as an international institution.
    Keywords: Immigration, Security, European Union, Middle East, Copenhagen School
  • Akbar Ashrafi *, Mahdi Soltani Gerdframarzi Pages 103-131
    This research investigates nuclear discourse of president Ahmadinejad and compares it with discourse of the Islamic revolution in Iran. The research method is discourse analysis and theory of Laclaue and Mouffe is used for analysis of the topic. The research explains how nuclear discourse of Ahmadinejad government is articulated and hegemonized then the research compares it with discourse of the Islamic revolution based on speeches of Ayatollah Khamenei the leader of the Islamic revolution in Iran. The research finds that articulation of nuclear discourse of president Ahmadinejad is accommodated discourse of the Islamic revolution in signifiers such as definite right of the Iranian nation, independence, justice, prestige, resistance, development, national technology and peaceful purposes.
    While some analysts have tried to introduce Ahmadinejad's nuclear discourse as a different discourse from the discourse of the revolution, and in fact an extreme and irrational discourse, the findings of this paper show that both two discourses have been in the same line.
    Keywords: Nuclear discourse, Independence, Islamic revolution, Ayatollah Khamenei, Ahmadinejad
  • Mohammadreza Saremi, Ardeshir Sanaie *, Leila Stiri Pages 133-155
    Maintaining a regime from subversion through revolution or rebellion is always one of the most important issues in political systems, and political stability is also the temptation of those who are interested in the continuation of the political system. There are many factors contributing to the creation of stability or political change in the state. Important factors in this regard are incorrect economic policies and the lack of economic security, inequality, structural divide, inflation, and so on. It provides a source of political instability in society. Since 2002, with the advent of the Justice and Development Party, the Turkish government has been able to overcome economic problems by planning appropriate macroeconomic policies. But the question is: what has been the role of economic policy in creating political stability in Turkey? The hypothesis that can be raised is that economic policies have created political stability in this country. Accordingly, the macroeconomic government has been able to use the expansion of the private sector and increase competition, reduce domestic demand and export development, create incentives for attracting foreign capital, increase productivity and use of technology, To continue. In the monetary policy sector, it has been able to cut inflation below 5%. In the currency sector, with the change from the fixed exchange system to the floating exchange system, it has been able to help restore the value of the domestic currency. Which has given citizens satisfaction and political stability in the country.
    Keywords: Political stability, economic policy, Justice, Development Party, Turkey
  • Ruhollah Monem, Arsalan Ghorbani*, Reza Simbar Pages 157-184
    Following the collapse of the Soviet Union in 1991, the Black Sea region was less geostrategically significant from a Western perspective, but it remained instrumental in shaping Russia’s concept of its “near abroad.” For Russia to achieve these long-term objectives, its supremacy in the Black Sea is a critically enabling factor. The unique geography of the region confers several geopolitical advantages to Russia in its confrontation with the West. As such, the Kremlin has sought measures to strengthen its hold over the region. Firstly, it has sought to weaken NATO’s ties to the regional states, working to drive wedges into these relationships, and using military force when necessary to stop the Alliance’s expansion. Secondly, it has been expanding its military capabilities in order to challenge NATO’s presence in the region and ultimately dominate the Black Sea.Russia has pursued highly aggressive policies in order to secure its dominance over the Black Sea region. What Moscow must bear in mind however, is that control over the region is not an end in itself, but the means to achieve a greater objective – to keep out NATO interference. In this regard, Russia’s measures have somewhat backfired. Concerned over Russia’s rising belligerence, NATO at the recent Warsaw Summit pledged to increase Allied military presence in the region. Besides strengthening Allied capabilities in the air, land, and sea, there will be increased allied visits to Romanian and Bulgarian ports, and enhanced inter-Alliance training and exercises.
    Keywords: Russia, Black Sea Region, Influence, Hegemonic Order, U.S