فهرست مطالب

نشریه مطالعات زبان و گویش های غرب ایران
سال ششم شماره 22 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهزاد احمدی ، بهمن زندی، آرزو نجفیان، بلقیس روشن صفحات 1-19
    مقاله حاضر با رویکرد نام شناسی اجتماعی، به بررسی تاثیر تحولات اجتماعی – فرهنگی، بر انتخاب نام های خاص در میان گویشوران کردزبان شهر بانه طی صد سال اخیر، از سال 1300 تاکنون، می پردازد. روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی است و داده ها، از پیکره اداره ثبت احوال گرفته شده است. تجزیه و تحلیل داده ها براساس عنصر اجتماعی هویت (ملی، مذهبی، قومی و فراملی) صورت پذیرفته است. یافته های پژوهش بیانگر این است که در این دوره صدساله، رواج نام های مذهبی روندی کاهشی و درعوض، گستردگی نام های ملی و قومی، روندی صعودی داشته اند؛ البته در چند سال اخیر نام های قومی مردانه کمابیش رو به کاهش بوده است؛ همچنین نام های عربی مفهومی نیز روند کاهشی چشمگیری داشته اند و از سوی دیگر، به ویژه از اوایل دهه 1390، نام های فراملی بیش ازپیش به چشم می خورند. این تحولات در نام گزینی، نشان می دهد در جامعه مورد مطالعه، گرایش به سنت زدایی و درنتیجه فردگرایی افزایش یافته است و افزون بر این، تغییر ذائقه در نحوه نام گذاری و انتخاب نام برای فرزندان نشان دهنده تغییرات ساختارهای فرهنگی - اجتماعی است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، نام شناسی اجتماعی، نام های خاص، زبان کردی، بانه
  • پارسا بامشادی، شادی انصاریان، نگار داوری اردکانی صفحات 21-39

    پژوهش پیش رو، پسوند اشتقاقی «- انه» در زبان فارسی را مورد واکاوی قرار می دهد و سویه های گوناگون ساختاری و معنایی/ کارکردی آن را بررسی می کند. این پژوهش، با رویکردی ساخت بنیاد و در چارچوب نظریه ساختواژه ساختی انجام گرفته که می کوشد الگوهای واژه‎سازی را بر پایه مفهوم «ساخت» و «طرحواره های ساختی» تبیین نماید و روابط پایگانی میان طرحواره ها و زیرطرحواره ها را به گونه ای سامان مند نشان دهد. داده های پژوهش برگرفته از پیکره ساختواژی خود نگارندگان (با بیش از 10000 واژه مشتق و مرکب فارسی) ، فرهنگ فارسی زانسو (کشانی، 1372) و واژه های مستخرج از فرهنگ پسوند در زبان فارسی (رواقی، 1388) است که 944 واژه مشتق ساخته شده با پسوند «- انه» را دربر می گیرد. یافته های پژوهش نشانگر آن است که «- انه» ، پسوندی چندمعنا و دارای تنوع معنایی چشمگیری است که میتواند در 12 زیرطرحواره ساختی نمایان شده و واژه هایی از مقوله اسم، صفت یا قید بسازد. این چندمعنایی، نه در سطح واژه های عینی، بلکه در سطح طرحواره های ساختی انتزاعی قابل تبیین است و از این رو، آن را چندمعنایی ساختی می نامند.

    کلیدواژگان: پسوند - انه، وندافزایی، صرف ساختی، چندمعنایی ساختی، رویکرد ساخت بنیاد
  • حدیث حاتمی ، کورش صابری، هیوا ویسی صفحات 41-60
    پژوهش حاضر، کاوشی در حوزه جامعه شناسی زبان به منظور بررسی بخش کوچکی از تفاوت های زبانی پیرامون مسئله قاطعیت در گفتار گویشوران کردی کلهری (یکی از گویش های اصلی کردی جنوبی رایج در غرب ایران) است. یکی از برجسته ترین دیدگاه ها در این باب، رویکرد تسلط لیکاف (2004؛ 1975) است که با برشمردن 9 مشخصه زبانی، گفتار زنان را گونه زبانی «عاری از قدرت» معرفی می کند و علت برگزیدن آن توسط زنان را نابرابری های اجتماعی می داند. پژوهش حاضر به بررسی این موضوع می پردازد که آیا رویکرد یادشده را می توان در رابطه با جامعه کردزبان کارآمد دانست یا خیر. به این منظور، داده های مورد بررسی با استفاده از روش میدانی و طرح پرسش نامه از 8 گروه اجتماعی مختلف شامل 32 زن و 32 مرد در دو گروه سنی و تحصیلی متفاوت جمع آوری شد. یافته های پژوهش نشان داد که گفتار زنان در مقایسه با مردان، از قاطعیت کمتری برخوردار است؛ بنابراین، در این پژوهشفرضیه لیکافتایید شد.
    کلیدواژگان: زبان شناسی جنسیت، رویکرد تسلط لیکاف، قاطعیت در گفتار، زبان عاری از قدرت، گویشوران کرد زبان
  • فرزانه حیدری صفحات 61-83
    مقاله حاضر به توصیف و تحلیل فرایند کشش جبرانی با استفاده از چهارچوب بهینگی می پردازد. روش پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی و چهارچوب نظری، رویکرد بهینگی است. داده ها، شامل ضبط 14 ساعت مصاحبه از 14 گویشور (زن و مرد) 35 تا 75 ساله، به روش جمع آوری میدانی است و براساس الفبای آوانگار بین المللی،آوانویسی شده اند. در گویش لکی، با حذف همخوان های چاکنایی /h, / در واژه های دو هجایی در ساخت‎های هجایی cvc. cv (c) رخ می دهد و منجر به کشش جبرانی واکه در هجای اول می شود و نیز در اثر حذف همخوان مشدد در این گویش، فرایند کشش جبرانی رخ می دهد که حاصل تعامل دو فرایند همگونی و کشش جبرانی با هم است؛ همچنین حذف همخوان چاکنایی /, h/ در ساخت cvcc در واژه های تک‎هجایی این گویش، نیز موجب وقوع فرایند کشش جبرانی پیوسته می شوند. کشش جبرانی ناپیوسته با حذف همخوان های چاکنایی /h, / در واژه های تک‎هجایی و دو هجایی نیز رخ می دهد. همخوان های چاکنایی مذکور در جایگاه عضو دوم خوشه همخوانی واقع شده اند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که کشش جبرانی در گویش لکی دلفان فقط در واژه های بسیط رخ می دهد و این فرایند در واژگان مرکب و یا در باهم آیی واژگان اتفاق نمی افتد.
    کلیدواژگان: کشش جبرانی، گویش لکی، چهارچوب بهینگی، واژگان مرکب، واژگان بسیط
  • سید محمد رضی نژاد ، آیسان کلاهدوزی پور صفحات 81-92
    پژوهش حاضر به توصیف و تحلیل بازنمایی واج /r/ در گویش ترکی عجب‎شیری در محیط های واجی مختلف در چارچوب نظریه بهینگی می پردازد. نظریه بهینگی، در قالب تعامل محدودیت های نشانداری و پایایی، به توجیه فرایندهای واجی می پردازد. داده های این پژوهش، از گویشوران بومی مسن و بی سواد عجب‎شیر جمع آوری شده است. لازم به ذکر است در این گویش، واج /r/ در هیچ محیط واجی تظاهر آوایی ندارد و همواره یا به واج /j/ تبدیل می شود و یا حذف می شود. هدف از پژوهش حاضر این است که مشخص شود واج /r/، در چه شرایطی به واج /j/ تبدیل و در چه شرایط واجی حذف می شود و محدودیت های نشانداری فعال در توجیه این فرایندها کدام هستند و ترتیب اعمال این محدودیت ها چگونه است. تجزیه و تحلیل داده ها در چارچوب نظریه بهینگی نشان می دهد که واج /r/ در جایگاه آغازه و پایانه هجا به واج /j/ تبدیل می شود، بدین معنا که در گویش مورد بررسی، در این شرایط واجی، محدودیت نشانداری *trill فعال است و در رتبه بالاتری نسبت به محدودیت پایایی IDENT (trill) قرار دارد، افزون بر این، اگر /r/، عضو اول خوشه همخوان پایانی باشد و واکه هجا مشخصه [+پسین] را داشته باشد، همخوان /r/ حذف خواهد شد، ولی اگر در همین جایگاه، واکه مشخصه [-پسین] داشته باشد، همخوان /r/ به /j/ تبدیل خواهد شد.
    کلیدواژگان: گویش ترکی عجب‎شیری، حذف، تبدیل، تعامل محدودیت ها، نظریه بهینگی
  • لیلا ضیا مجیدی، فریده حق بین صفحات 93-110
    در پژوهش حاضر، به بررسی نظام نمودی در سه گونه مختلف زبان لری پرداخته شده است و شباهت ها و تفاوت های آنها مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله، افزون بر به دست دادن طبقه بندی از نظام نمودی لری و گوناگونی های موجود در گونه های مختلف این زبان، تفاوت های آن با زبان فارسی نیز نشان داده شده است. گونه های لری با وجود شباهت های بسیاری که به زبان فارسی دارند، ویژگی های متفاوتی نیز دارند که آنها را از فارسی متمایز می کند. در نوشتار حاضر ، با استفاده از نظریه هیوسن و بوبنیک (1997) ، نظام نمودی سه گانه نمود، شامل متکامل، نامتکامل و کامل در زبان لری نشان داده شده است. تفاوت اصلی صورت های نمودی لری و فارسی، در ساخت کامل لری است که در آن، ضمیر شخصی بی درنگ پس از ستاک و پیش از صورت دستوری شده فعل معین «بودن» ، می آید. این ویژگی، به نظر می رسد بازمانده ای از نظام کنایی در زبان های ایرانی غربی باشد. از همین روست که می توان لری را در میانه طیف زبانی فارسی و کردی در زبان های ایرانی غربی دانست؛ افزون بر این، در صورت نمود استمراری لهجه های مختلف این زبان، تفاوت هایی به چشم می خورد. با اینکه این تفاوت ها را می توان در مواردی ناشی از ویژگی های خاص هر گونه دانست، ولی در مواردی نیز این تفاوت ها در نتیجه برخورد زبان ها و تاثیر زبان فارسی بر آنها پیش آمده است. در گویش خرم آبادی، نمود استمراری مانند فارسی با صورت فعل معین «داشتن» به کار می رود، در حالی که در گویش بختیاری و بالاگریوه ای، این صورت متداول نیست. این تنوع، ناشی از انتقال یک نشانه دستوری، از زبانی به زبان دیگر است که تاثیر زبان فارسی را بر روی گویش های مختلف زبان لری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نمود کامل، نمود متکامل، نمود استمراری، لری
|
  • Behzad Ahmadi , Bahman Zandi, arezoo najafian, Belghis Rovshan Pages 1-19
    This paper deals with the impact of sociocultural changes on the corpus of personal names in Baneh from a socio-onomstic perspective. Corpus of personal names means the body of names selected by parents in the target society to name their children. The research method is descriptive-analytic and the universe includes the sum of selected names in the target society from 1921 to 2017. Therefore, using descriptive statistics (frequency and percentage), inferential statistics, and SPSS software, we first analyze the changes in naming practices in Baneh based on defined periods, and then we try to provide a comprehensive analysis of the whole era, i.e. the last hundred years. The description and analysis in this research is based on the classification of the names as "religious", "national", "ethnic", and "non-religious names derived from non-Iranian languages". The results of the research indicate that the percentage of religious names has been decreasing in the recent century; on the contrary, the percentage of national and ethnic names has shown a rising trend. However, the percentage of ethnic male names has dropped slowly in recent few years. Conceptual Arabic names have also had a dramatic decline, and in the past few years, especially since the early 1390s, non-Iranian (considering the language family, i.e. Turkish, Hebrew and European languages) names have been used. These changes indicate that in the target society, tendency towards detraditionalization and, as a result, individualism has increased, moreover, the change in people’s taste in names and naming reflects changes in socio-cultural structures.
    Keywords: sociolinguistics, onomastics, socio-onomastics, personal names, Baneh
  • Parsa Bamshadi, Shadi Ansarian, Negar Davari Ardakani Pages 21-39

    The purpose of the present research is to analyze the Persian suffix ‘- ɑne’ and to examine its various structural and semantic/functional aspects. The study adopts a construction-based approach and uses the framework of Construction Morphology theory which tries to explain the word formation patterns using the notions of “construction” and “constructional schemas” and to shows hierarchical relations among constructional schemas and subschemas in a systematic manner. The data includes 944 derivative words with the suffix ‘-ɑne’ which are adapted from author’s own morphological corpus (including more than 10000 Persian compound and affixed words), Farhang-e Zānsoo (Reverse Dictionary, Keshani 1993) and Farhang-e Pasvand dar Zabān-e Fārsi (The Dictionary of Persian Suffixes, Ravaghi 2009). The findings of the research show that the suffix “-ɑne” has a remarkable semantic diversity and can appears in 12 constructional subschemas to form new nouns, adjectives or adverbs. This polysemy is not explainable at the level of concrete words but at the level of abstract constructional schemas, and therefore is called “constructional polysemy”.

    Keywords: suffix ‘-?ne’, affixation, construction morphology, constructional polysemy, construction-based approach
  • Hadis Hatami , Kourosh Saberi, Hiwa Weisi Pages 41-60
    The present study is an investigation in sociolinguistics, aimed to study linguistic differences in certainty in the speech of Kalhori Kurdish (one of the basic west-south speeches, common in west of Iran) speakers. One of the related outstanding approaches in gender linguistics, is Lakoff’s Dominance Approach (1975, 2004), in which 9 linguistic features are introduced to entitle women’s speech as “powerless speech”. Lakoff believes that it occurs because of some social inequalities. According to her, the speech and writing of women and men seem to be different in using rising intonation in declarative sentences, exact color terms, empty adjectives, hyperpolite forms, weak qualifiers, fillers, indirect requests, tag questions and emphatic stress. The present study tries to show if the mentioned approach can be confirmed in Kurdish community or not. For this purpose, based on field research and using questionnaire, 8 different social groups, including thirty two women and thirty two men were interviewed in two different age and educational groups. The findings of this investigation shows that women are more likely than men to use the linguistic variables of powerless speech. Therefore, the Dominance Approach was confirmed in this study.
    Keywords: gender linguistics, Lakoff’s Dominance Approach, certainty in speech, powerless speech, Kurdish speakers
  • farzane heidari Pages 61-83
    the present research is aimed to analyze the compensatory lengthening process in Delfan Laki dialect by the use of optimality theory and it wants to answer this question: Is there compensatory lengthening in complex words or not? the research method is descriptive- analytic one. the data has been recorded and gathered by the field method and written their phonetic according to IPA. the above-mentioned process is explained and the constraints are extracted. the results reveal that compensatory lengthening only happen in simple words and it cannot happen in complex words. the present research is aimed to analyze the compensatory lengthening process in Delfan Laki dialect by the use of optimality theory and it wants to answer this question: is there compensatory lengthening in complex words or not? the research method is descriptive- analytic. the data has been recorded and gathered by the field method and written their phonetic according to IPA. the above-mentioned process is explained and the constraints are extracted. the results reveal that compensatory lengthening only happen in simple words and it cannot happen in complex words
    Keywords: compensatory lengthening, Laki dialect, Optimality Theory, complex words, simple words
  • Seyed Mohammad Razinejad , Aysan Kolahduzipur Pages 81-92
    This research is aimed to describe and analyze the representation of phoneme /r/ in different phonological environments in Ajabshir Turkish dialect within Optimality theoretical framework. Optimality theory describes phonological processes with interaction of faithfulness and markedness constraints. Data of this research is gathered from illiterate and old native speakers of Ajabshir. It should be noted that phoneme /r/ has no vocal presentation in any phonological environments in this dialect and consistently either converts to phoneme /j/ or deleted. The aim of this research is to clarify the positions in which phoneme /r/ converts to phoneme /j/ or the phonological positions in which deletion occurs; and what are the active markedness constraints in describing this processes; and what is the ranking of this constraints. Analysis of data within Optimality theoretical framework shows that phoneme /r/ in onset and coda position of syllable converts to phoneme /j/; which means *trill markedness constraint is active in this dialect and has a higher rank to IDENT(trill) faithfulness constraint, additionally if /r/ is the first consonant of the coda position in consonant cluster and the vowel of the syllable has [+back] feature, consonant /r/ will be deleted, but if in the same position the vowel has [-back] feature consonant /r/ will convert to /j/.
    Keywords: Ajabshir Turkish dialect, deletion, conversion, constraints interaction, Optimality Theory
  • leila ziamajidi, farideh haghbin Pages 93-110
    In this paper, we have analysed the aspectual system of three dialects of Luri, a west Iranian language which is spoken in south western, and in some areas of western part of Iran. About the classification of Luri dialects different opinions have been provided by various scholars. In this research, we follow Anonby (2003)’s classification, who has considered Luri as a language continuum consisting of three distinct languages: Luristani, Bakhtiyari and southern Luri, but we call them dialects of Luri. Despite their similarities to standard Persian, the Luri dialects share features that set them apart as a group from the standard language (McKinon, 2011). In this research, we have looked at the verbal construction in Luri and its aspectual system. Aspects are different ways of viewing the internal temporal constituency of a situation' (Comrie, 1976:4). Hewson & Bubenik (1997:14) distinguish analytic and synthetic aspects in the Indo- European languages. In analytic aspect, there is an auxiliary which carries the tense marker, to which the lexical verb is dependant. On the other hand, in synthetic aspect, there is only a single word which may be marked for both tense and aspect. In these three West Iranian dialects, there are synthetic aspects as well as some analytic aspects, like their sister language Persian. The idea of the appearance of some periphrastic aspects and serial verb constructions to show the progressive aspect in some dialects of Luri can be considered as the impact of language contact, in which these dialects are getting influenced by Persian, the standard language of the country. Aspectual system in all of these three dialects is based on the ternary division between Perfective, Imperfective and Perfect aspect, like other Indo-European languages (see Hewson & Bubenik, 1997) It should be mentioned that we distinguish grammatical and lexical aspect and we are just looking at the system in grammatical aspect of Luri in this research.
    Keywords: perfect aspect, perfective, imperfective, progressive, Luri