فهرست مطالب

جستارهایی در فلسفه و کلام - سال چهل و نهم شماره 2 (پیاپی 99، پاییز و زمستان 1396)

نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام
سال چهل و نهم شماره 2 (پیاپی 99، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده سوزان انجم روز، ناصر گذشته صفحات 9-33
    شیعه، عدل را به‎مثابه یکی از صفات خداوند، در ردیف اصول دین قرار داده است؛ زیرا در مساله عدل بود که شیعیان عقل‎گرا همواره با اهل‎سنت اختلاف‎نظر داشته‎اند. اما آیا عدل الاهی در میان فرقه‎های مختلف شیعه از جایگاه یکسانی برخوردار است؟ عدل، در آثار اندیشمندان دوازده‎امامی در سطوح مختلف مورد بررسی است؛ اما در آثار اسماعیلیان بسیار گذرا و تلویحی بوده است. در این بررسی تطبیقی کوشش بر آن است تا جایگاه عدل الهی و مباحث پیرامون آن همچون رابطه حسن و قبح عقلی و عدل خداوند، در شیعه دوازده‎امامی و اسماعیلی از منظر اندیشمندان تاثیرگذار هر یک شناسایی و تحلیل شود. با توجه‎ به قابلیت عقلانی شیعه، از دل بحث جبر و اختیار، مسئله عدل خداوند بیرون می‎آید زیرا همبستگی مستقیمی میان باور به اختیار و عدل از یک‎سو و اعتقاد به جبر و نفی عدل از سوی دیگر وجود دارد. از چشم‎اندازی تاریخی، از دوران اسماعیلیه فاطمی که بر جایگاه امام مبالغه شد تا اسماعیلیه الموت، سنگین‎کردن مفهوم امام، سبب سبک‎شدن خردگرایی اسماعیلیان شد؛ از حسن و قبح عقلی دور شده و بنابراین کمتر به عدل الهی پرداخته‎اند. اسماعیلیه تحت‎تاثیر دو عامل اصلی «وجهه ضدتعقلی اصل تعلیم» و «پیوند با تصوف» تاکید بیش از اندازه‎ای بر جایگاه امام در نظام آفرینش، در تعلیم و هدایت، در مسایل سیاسی و اجتماعی، در تاویل و تفسیر شریعت، در عصمت و قائم‎القیامه‎بودن او دارند. از مهم‎ترین یافته‎های این پژوهش این است که به‎جهت همین مبالغه در اصل «تعلیم» از امام و نیز تاثیرپذیری از «تصوف» در دوران‎هایی خاص، اسماعیلیه متمایل‎به حسن و قبح شرعی شده و از آموزه‎های اساسی شیعه دوازده‎امامی مبنی بر اصالت عدل، حرمت عقل و شخصیت آزاد انسان دور افتاده است.
    کلیدواژگان: عدل الهی، حسن و قبح عقلی، شیعه دوازده‎امامی، اسماعیلیه، اصل تعلیم، تصوف
  • محدثه پورحسن، علی اشرف امامی، مهدی حسن زاده صفحات 35-56
    در این جستار دیدگاه های عبدالکریم جیلی در خصوص ادیان مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا، نشان داده می شود که جیلی تحت تاثیر نظریه اله المعتقد ابن عربی چگونه در مورد دیگر ادیان (بت پرستان، اهل طبایع، دوگانه پرستان، براهمه، یهود، مسیحیت و…) قضاوت کرده است. علاوه بر این، گزارش هایی که جیلی در باب ادیان بیان می کند در برخی موارد مشابه با آثار دیگر و ناشی از نظریات دیگر نویسندگان تا عصر خویش است. در این میان، تفسیر جیلی از دین اسلام، تفسیر ویژه ای است. با توجه به اهمیت حقیقت محمدی در دیدگاه ها و نظریات جیلی، او تعبیر دین کلی را در مورد دین اسلام به کار برده و دین سایر انبیاء را دین جزئی دانسته است. «دین کلی» در این تعبیر ناشی از معیت کبری و مقام جمع الجمعی پیامبر (ص) است که در تمامی عوالم وجود و مراتب هستی و تمامی اشخاص انسانی حضور دارد. این حضور با ظهور «وجه الله » در مکاشفات عرفا مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: معرفت ادیان، عبدالکریم جیلی، اله المعتقد، ابن عربی، دین اسلام
  • عباس جوارشکیان صفحات 57-82
    در مقاله حاضر تلاش شده است الگوی علم و آراء معرفت شناختی حکیمان اسلامی به ویژه حکمت صدرایی از دو منظر معرفت شناسانه و هستی شناسانه مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد و به برخی از ابهامات و نابسامانی ها و ناتوانی های آن در تبیین مقوله علم اشاره شود.
    بنابه تحلیل ارائه شده، ماهیت از منظر حکمت صدرایی فاقد هرگونه محتوای معرفتی است؛ تلقی وجودشناسانه ملاصدرا از هویات علمی با ابهامات و ناسازگاری های چندی در نظام فلسفی او روبروست؛ هیچ ملاک روشنی برای اعتبارسنجی ادراکات علمی و مطابقت آن ها با خارج ارائه نگردیده است و سازوکار تحصیل ادراکات عقلی در معرض مناقشات جدی قرار دارد.
    در قسمت پایانی مقاله در مقام ارائه راه حل به سه اشکال بنیادی در الگوی ماهوی علم اشاره شده است:1- انفصال عین و ذهن؛ 2- ذات گرایی؛ 3- دوگانه انگاری مقوله معنا و هستی.
    به باور نگارنده در چهارچوب فلسفه صدرایی، نظریه اصالت پدیداری معنا راه حل نهایی برون شد از معضلات یاد شده است.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، الگوی علم، ماهیت علم، وجودشناسی معنا، ماهیت، وجود ذهنی، ادراک عقلی، نظریه مطابقت
  • مجتبی سپاهی، سیدمهران طباطبایی صفحات 83-102
    لغت «دین» دارای معنای لغوی و اصطلاحی معینی است که طاعت و انقیاد از لوازم معنایی و اصطلاحی آن است. اصطلاح «دین علی (ع) » که دارای معنایی متفاوت از کاربرد کلمه سنت برای خلفای پیامبر (ص) است (سنت ابوبکر، سنت عمر) ؛ توسط ائمه (ع) ، پیروان علی (ع) و دشمنان وی استعمال شده است. در روایات فریقین، اضافه نام شخص به کلمه «دین» منحصر به علی (ع) نیست، بلکه در مورد عثمان، معاویه، یزید بن معاویه، اوصیاء، ملائکه، فاطمه (س) و حسنین (ع) نیز اطلاق شده است. در نهایت با بررسی منابع روایی مشخص می شود که رویکرد فقهی و قضایی و رویکرد سیاسی علی (ع) علت انحصار اضافه کلمه «دین» به نام علی (ع) در میان خلفا است. برخلاف اعتقاد برخی خاورشناسان، «دین علی (ع) » همان «دین محمد (ص) » است. شایان ذکر است، علی (ع) دارای مبانی معین و مشخص فقهی، قضایی و سیاسی متمایز از خلفا بود؛ اما به علت عدم تبعیت مردم از قوانین مورد نظر وی و اصرار آن ها بر اجرای سنن خلفا پیشین، ناگزیر برخی از این سنت ها در حکومت علی (ع) نیز اجرائی شد، ولی این هرگز به معنایی عدم تحقق سنت و سیره فقهی-قضایی علی (ع) نیست.
    کلیدواژگان: مفهوم شناسی، دین، علی (ع)، دین علی (ع)، روایات، دین محمد (ص)
  • مهدی گنجور صفحات 103-124
    علامه محمدباقر مجلسی، از بزرگ ترین احیاگران حدیث شیعه و از مروجان کم نظیر و پر توفیق کلام امامیه در مکتب فکری اصفهان به شمار می آید. قطع نظر از ابتکارات و خدمات فقهی و حدیثی این عالم شیعی، منظومه معرفتی او با دستاوردهای کلامی و دین شناختی ماندگاری عجین است. اما متاسفانه این ساحت از اندیشه مجلسی نسبت به ساحت روایی و حدیثی آن، کمتر مورد عنایت محققان واقع شده است.
    نظر به این خلا پژوهشی، نوشتار حاضر بر آن است تا با الهام از آراء و مبانی فکری و روشی علامه مجلسی، به بازسازی و ارائه مدل فهم دین، در اندیشه کلامی او بپردازد. بازخوانی و تحلیل انتقادی مولفه ها و عناصر معرفتی این مدل از قبیل: اخبارگرایی و تقدم انگاری نقل بر عقل، توجه به پارادایم و فضای پیرامونی صدور متن و کلام، لزوم وفاداری به متن با رویکرد حداقلی در اخذ تاویل به مثابه روش، واقع نمایی عرفی زبان دین، و اصل کنترل آگاهانه پیش فرض ها در فرایند فهم، از مهم ترین یافته های این پژوهش محسوب می شوند. اما از آنجاکه الگو و اسلوب اخبارگرایی مجلسی، خالی از کاستی های روش شناختی نبوده، نگارنده در رفع این نقیصه و تکمیل و تنقیح مدل ادراکی وی، اخذ رویکرد برهانی و اصل حجیت و اعتبار عقل را به عنوان یکی از مولفه های اساسی در منطق فهم دین، پیشنهاد و تبیین نموده است.
    کلیدواژگان: علامه مجلسی، مدل فهم دین، اخبارگرایی، تاویل، زبان دین، عقل
  • سید محمد موسوی بایگی، محمود صیدی صفحات 125-138
    تناسخ، تعلق روح بعد از تلاشی بدن به بدن دیگری است که متناسب با آن باشد. ابن سینا دو برهان در ابطال تناسخ اقامه می نماید که طبق برهان نخست، لازمه تناسخ اجتماع دو نفس در یک بدن و طبق برهان دوم لازمه تناسخ فاصله زمانی یافتن میان قطع تعلق از بدن اول و تعلق به بدن دوم است. انتقادات رازی به برهان اول ناشی از خلط و مغالطه در این موارد است: وحدت نوعی نفوس انسانی، بطلان اراده جزافی، نیازمندی نفس به بدن در انجام افعال، قابلیت وجودی و نه ماهوی بدن نسبت به نفس و اولویت نداشتن نفس تناسخی نسبت به نفس حادث در تعلق به بدن. اشکالات رازی به برهان دوم ناشی از عدم تدبر در این موارد است: قاعده «لا معطل فی الوجود» ، تعلق یافتن نفوس جزئی به بدن افلاک، نیاز نداشتن نفس به بدن در صورت به فعلیت رسیدن و مساوی نبودن نفوسی که می میرند با نفوسی که تولد می یابند.
    کلیدواژگان: فخر رازی، تناسخ، ابن سینا، نفس ناطقه، بدن
  • امید همدانی صفحات 139-156
    فلسفه تامس نیگل، فیلسوف آمریکایی، دربرگیرنده گستره متنوعی از مسائل فلسفی، از فلسفه ذهن تا فلسفه سیاسی است اما رشته پیوند میان تمام این قلمروهای متنوع و متکثر فلسفی در تفکر او، مساله عینی و ذهنی است. توانایی نگریستن آدمی به مسائل فلسفی از چشم اندازهای عینی و ذهنی و تقابل میان این دو نظرگاه، مجموعه ای از مسائل فلسفی را پدید می آورد که حل و فهم آن ها از نظر او، بدون توجه به نگاه عینی و ذهنی ممکن نیست. در این مقاله، من کوشیده ام تا شرح و تبیینی از نگاه نیگل به مساله عینی و ذهنی به دست دهم و معنای عینی انگاری نیگلی را روشن کنم. من بر بنیاد دو کتاب نگریستن از هیچ کجا و حرف آخر نشان می دهم که عینی انگاری نیگل چگونه تحول یافته است. بر بنیاد این تحلیل، عینی انگاری نیگل دو شکل پیدا می کند: عینی انگاری بر بنیاد خودی عینی که می تواند خویش را از نظرگاه های خاص و محدود جدا کند و فهمی جامع تر از خود و واقعیت کسب کند و عینی انگاری بر بنیاد ساختار ذهن آدمی که محدود به قیود معرفتی خاص در نگریستن به جهان و حتی شک در بنیادهای معرفت خویش است یعنی همان محدودیت ناشی از افکاری که گریز و گزیری از آن ها نیست. من سپس به این نکته اشاره خواهم کرد که این دو درک و دریافت از عینی انگاری و بیان این دعوی که در برخی از قلمروهای فلسفی می بایست از نوع اول و در برخی قلمروهای دیگر از نوع دوم استفاده کرد، در وهله نخست نوعی ناسازگاری را در فلسفه نیگل پدید می آورد اما توجه به چهارچوب کلی عینی انگاری نیگلی، می تواند رافع این ناسازگاری باشد. بود را با اهرم نسخ از میان برداشتند.
    کلیدواژگان: عینی، ذهنی، عینی انگاری نیگلی، چشم انداز، خود عینی
|
  • Sayyedeh Suzan Anjomerooz, Naser Gozashteh Pages 9-33
    Some of the philosophical teachings of the Qur’an are about God and His Attributes. The Shi’ism has rated justice as one of the Attributes of God on the rank of principles of religion; because it was on the issue of justice that the rational Shi’as have always had disagreement with the Sunnis. Does Divine justice, however, enjoy equal status among different Shi’a denominations? Justice has been studied on different levels in the works of the Twelver Shi’a scholars; but the Isma’ili works have been studied very briefly and implicitly. In this comparative study, it has been attempted to identify and analyze the
    status of Divine justice and its peripheral discourses, such as rational good and evil and God in Twelver Shi’ism and Isma’ilism from the
    perspective of the influential thinkers. With respect to the intellectual capabilities of Shi’ism, the issue of Divine justice emerges from within the discourse of determinism and free will because there is direct correlation between belief in determinism and justice on one hand and belief in free will and negation of justice, on the other. From a historical point of view, from the period of Fatimid Isma’ilis, in which the status of Imam was exaggerated, until the Alamut Isma’ilis, degrading the concept of Imam caused the degrading of the Isma’ilis’ rationalism; they distanced from the rational good and evil and thus dealt less with Divine justice. Being under the influence of the two main elements of “Anti-rational prestige of education principle” and “association with Sufism”, Isma’ilism places too much emphasis on the role of Imam in the creation system, in education and guidance, in political and social issues, in interpretation of sharia, in his infallibility and being the Lord of Resurrection (Qāʼim al-Qiyāma). One of the most important findings of this research is that because of this very exaggeration in “learning” from the Imam and impressionability from “Sufism” in specific periods, the Isma’ilism has inclined toward legal good and evil and has distanced from the basic teachings of the Twelver Shi’ism based on the principality of justice, reverence for intellect, and human free personality
    Keywords: Divine justice, rational good, evil, Twelver Shi’ism, Isma’ilism, principle of instruction, Sufism
  • Mohaddesseh Pourhasan, Ali Ashraf Imami, Mahdi Hasanzadeh Pages 35-56
    In this research the viewpoints of ‘Abd al-Karīm Jīlī on religions have been studied. It is thereby indicated how Jīlī, under the influence of Ibn ‘Arabī’s ilāh al-mu‘taqad (the deity conditioned by dogma), has judged about other religions (idolaters, naturalists, dualists, Brahmins, Jews, Christians, etc.). Besides, the reports made by Jīlī concerning religions are in some instances similar to and resulted from the views of other writers up to his own era. Meanwhile, Jīlī’s interpretation of Islam is a special one. Given the importance of Muhammadan truth in Jīlī’s viewpoints and opinions, he has used the phrasing “general religion” concerning Islam and has viewed the religions of other Prophets as partial ones. In this phrasing, “general religion” is resulted from the Prophet’s (S.A.W.) great union (ma‘iyyat- kubrā) and status of gatheredness (jam’ al-jam’), which is present in the entire realms of being and all human beings. This presence conforms to the appearance of the Face of Allah (Wajh Allāh) in the unveilings of mystics
    Keywords: knowledge of religions, ‘Abd al-Kar?m J?l?, il?h al-mu‘taqad, Ibn ‘Arab?, religion of Islam
  • Abbas Javareshkian Pages 57-82
    It is tried in the present article to analyze the pattern of epistemological science and opinions of the Islamic philosophers, especially Mullā Ṣadrā from two epistemological and ontological perspectives and to touch upon some of its ambiguities and
    inefficiencies.
    According to the provided analysis, essence is lacking in any epistemological content from the point of view of Mullā Ṣadrā’s philosophy; Mullā Ṣadrā’s existential implication of scientific essences has some ambiguities and inconsistencies in his philosophical system; no evident criterion has been presented for authentication of the scientific perception and their conformity to the advanced studies and the mechanism of acquiring rational perception is exposed to serious disputes.
    To provide a solution, three fundamental problems in the essential pattern of science is pointed out in the final part of the article:1. Disconnection of object and subject; 2. Essentialism; 3. Dichotomy of meaning and existence.
    The author maintains that phenomenalism theory of meaning is the final solution for surmounting the above-mentioned perplexities
    Keywords: epistemology, pattern of science, existentialism of meaning, essence, objective existence, rational perception, conformity theory
  • Mojtaba Sepahi, Sayyid Mehran Tabatabaei Pages 83-102

    The word dīn (religion) is of a certain lexical and connotative meaning, of which obedience and restriction are the semantic and connotative requirements. The term “Ali’s (A.S.) religion”, which has a meaning different from the application of the word sunna for the Prophet’s (S.A.W.) caliphs (e.g. Abu Bakr’s sunna ‘Umar’s sunna), has been used by the Imams (A.S.), followers of Ali (A.S.), and his enemies. In the traditions of the two major sects, the addition of the person’s name to the word dīn is not exclusive to Ali (A.S.). Rather, it has been applied to ‘Uthmān, Mu’āwiya, Yazīd, spiritual heirs (awṣiyā), angels, Fāṭima (S.A.), and Ḥusayn (A.S.),
    as well. In the end, with a study of the hadith sources, it is clarified that the legal
    and judiciary approach and the political approach of Ali (A.S.) is the main reason for the exclusive addition of the word dīn to the name of Ali (A.S.) among the caliphs. Contrary to what some orientalists believe, “Ali’s (A.S.) religion” is the same as “The Prophet’s (S.A.W.) religion”. It is worth mentioning that Ali (A.S.) had certain specific legal, judiciary, and political principles distinguished from the caliphs; but due to people’s disobedience of the laws of concern to him and their insistence on executing the sunnas of the caliphs prior to him, some of these sunnas were executed during Ali’s (A.S.)
    Rule and this was never interpreted as non-actualization of Ali’s (A.S.) legal-judiciary sunna and sīra
    Keywords: conceptology, religion, Ali (A.S.), Ali’s (A.S.) religion, narrations, Muhammad’s (S.A.W.) religion
  • Mahd Ganjvar Pages 103-124
    Allāma Muhammad Bāqir Majlisī is regarded as one of the greatest revivers of the Shi’a hadith and among the matchless and successful promoters of Imamiyya theology in Isfahan school of thought. Irrespective of the legal and hadith innovation and services of this
    Shi’a scholar, his epistemological poetry collection is blended with lasting achievements in theology and religious studies. Unfortunately, however, this dimension of Majlisī’s thought has been of less interest to the researchers in comparison to his hadith dimension.
    With respect to this research vacuum, the present writing is intended to undertake to renovate and provide a pattern of understanding religion in his theological thought. Among the most important findings of this research is regarded to be the critical reappraisal and analysis of the epistemological components and elements of this pattern such as: traditionalism and regarding tradition as prior to intellect; paying attention to the paradigm and peripheral atmosphere of issuance of text and speech; necessity for loyalty to the text with minimal approach in adopting ta’wīl as a method; conventional realization of the language of religion, and the principle of conscious control of preconception in the process of understanding. However, since Majlisī’s pattern and style of traditionalism has not been free from methodological deficiencies, for removing this deficiency and completing and expurgating his perception pattern, the author has
    presented and expounded adoption of the discursive approach and the principle of authenticity and validity of intellect as one of the basic components in the dialectics of understanding religion
    Keywords: All?ma Majlis?, pattern of understanding religion, traditionalism, ta’w?l, language of religion, intellect
  • Sayyid Muhammad Musawi, Mahmoud Saidiy Pages 125-138
    Metempsychosis is connection of the spirit to another body proportionate to it after disintegration of its own body. Avicenna has provided three arguments on invalidation of metempsychosis. According to the firs argument, the prerequisite of metempsychosis is the conjunction of two spirits in one body; and according to the second argument, the prerequisite of metempsychosis is a time lapse taking place between disconnection of the spirit from the first body and connection to the second. Rāzī’s criticisms of the first argument results from fallacious reasoning on the following instances: oneness of humankind species; invalidity of random volition; soul’s need for body in performing actions; existential and not essential capability of body in relation to the soul and non-priority of the reincarnated soul in relation to the contingent soul in connection to body. Rāzī’s objections to the second argument results from non-deliberation on the following notions: the principle of “no idleness for existence”, entitlement of the partial souls to celestial body; freedom of soul from the body in case of being actualized and inequality of the souls that die with the souls that are born.
    Keywords: Fakhr R?z?, metempsychosis, Avicenna, rational soul, body.
  • Omid Hamedani Pages 139-156
    The Philosophy of Thomas Nagel, the American philosopher, includes a varied expanse of philosophical problems, from mind to political philosophy; but the relationship between all these varied and multiple philosophical realms in his thought is the subjective and objective Issue. Man’s ability to look at the philosophical issues from the objective and subjective perspectives and the contradiction of these two perspectives create a collection of philosophical issues, whose resolving and understanding from his point of view is not possible without paying attention to the objective and subjective look. In this article, I have tried to present an explanation and elucidation of Nagel’s look at the objective and subjective issue and to clarify the meaning of Nagel’s objectivism. Based on the two books, “The View from Nowhere” and “The Last Word”, I would show how Nagel’s objectivism has developed. According to this analysis, Nagel’s objectivism has two forms: the objectivism based on an objective self that can separate oneself from specific and limited perspectives and acquire a more comprehensive understanding of self and reality; and the objectivism based on the
    human mind structure, which is limited to the specific epistemological restrictions in looking at the world and even doubt in the foundations of one’s knowledge, that is the very limitations resulted from the thoughts that are impossible to escape from. Then, I will touch upon the point that these two perceptions of objectivism and the claim that in some philosophical realms one should use the first type and in some other realms the second type, would initially create a kind of inconsistency in Nagel philosophy but attention to the general framework of Nagel’s objectivism can resolve this inconsistency
    Keywords: objective, subjective, Nagel’s objectivism, perspective, objective self