فهرست مطالب

مطالعات در دنیای رنگ - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1397)

نشریه مطالعات در دنیای رنگ
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نیلوفر نطقی طاهری، بهرام رمضانزاده *، محمد مهدویان احدی صفحات 1-14
    پلیمرهای رسانا نظیر پلی آنیلین به عنوان موادی با ساختار مزدوج و خاصیت الکتریکی، ترکیباتی جذاب برای کاربرد در صنایع الکترونیکی، پوشش های ضد الکتریسیته ساکن و پوشش های ضدخوردگی هستند و به دلیل خواص الکتریکی چشم گیر از قابلیت های فراوانی برای کاربرد در زمینه های مختلف به خصوص نانوکامپوزیت های پلیمری برخوردار هستند. در این مطالعه، به معرفی پلیمرهای هادی و روش های تولید آنها، چگونگی ساخت نانوکامپوزیت های پلیمر و عملکرد ضدخوردگی آن ها در پوشش های آلی پرداخته می شود. نتایج تحقیقات نشان می دهد که حضور الیاف پلی آنیلین در فرمول بندی پوشش آلی با گذر زمان منجر به تشکیل لایه اکسید آهن متراکم در سطح فلز شده که این پوشش تشکیل شده، نه تنها چسبندگی پوشش اپوکسی را به زیرآیند بهبود بخشیده و از جدایش کاتدی جلوگیری می کند، بلکه میزان پیشرفت محصولات خوردگی در زیر پوشش را محدود و نقش حفاظت فعال را ایفا نموده است.
    کلیدواژگان: پلیمر هادی، پلی آنیلین، رسانایی الکتریکی، حفاظت فعال، بهبود دهنده چسبندگی، پوشش آلی
  • فائزه صحرایی اردکانی، ابوالفضل زارع *، محمد خواجه مهریزی صفحات 15-24
    افزایش گرمای جهانی و آلودگی محیط زیست سبب گردیده تا استفاده از پلیمر های زیست تخریب پذیر گسترش یابد. یکی از مهم ترین پلیمر این دسته، پلی (لاکتیک اسید) (PLA) می باشدکه می توان آن را با روش ذوب ریسی که به صرفه ترین روش در تولید الیاف بشرساخت می باشد، تولید نمود. پلی (لاکتیک اسید) به عنوان یک لیف از خانواده پلی استر ها جایگزین مناسب زیست تخریب پذیر برای پلی (اتیلن ترفتالات(PET) (در بسیاری از منسوجات فنی و پوشاک می باشد. اگرچه PLA در بسیاری از ویژگی ها شبیه پلی استر است ولی شرایط رنگرزی متفاوتی از آن دارد. نتایج پژوهش ها نشان می دهد که ایزوترم های جذب PLA با مواد رنگزای طبیعی و مصنوعی به ترتیب از ایزوترم نرنست و لانگمیور پیروی می کند. در این مقاله، تحولات اخیر در الیاف و منسوجات پلی (لاکتیک اسید) با مواد رنگزای دیسپرس، خمی، کاتیونی و طبیعی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: الیاف پلی (لاکتیک اسید)، زیست تخریب پذیری، ذوب ریسی، مواد رنگزای مصنوعی، مواد رنگزای طبیعی، ایزوترم
  • رضا امینی *، پونه کاردر صفحات 25-35
    محافظت در برابر خوردگی فلزات، سال ها دغدغه پژوهشگران بوده است. در نتیجه برای گسترش کاربرد فلزات، از روش های گوناگونی برای افزایش مقاومت به خوردگی آن ها استفاده می شود. در این پژوهش، از میان فناوری های اصلاح سطحی، پوشش های تبدیلی به دلیل تشکیل رسوب یکنواخت بر روی سطح فلز، بهبود چسبندگی لایه اعمالی بعدی، کاربری آسان و به صرفه بودن، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. همچنین این پوشش ها مانند یک سد فیزیکی میان زیرلایه و محیط عمل می کنند و علاوه بر محافظت در برابر خوردگی، با افزایش انرژی سطحی، چسبندگی پوشش آلی به زیرآیند فلزی را بهبود می بخشند. در سال های اخیر تلاش شده است تا با اضافه نمودن انواع افزودنی ها، ویژگی های پوشش های تبدیلی بر روی سطوح فلزی مانند فولاد، روی، گالوانیزه، آلیاژهای منیزیم و آلومینیم بهبود داده شود. در این راستا افزودنی ها به صورت عناصر خاکی کمیاب (به دلیل سازگاری با محیط زیست) ، افزودنی های پلیمری، بازدارنده ها و ترکیبات فعال سطحی به پوشش تبدیلی افزوده شدند تا مقاومت آن را در برابر خوردگی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: پوشش های ضد خوردگی، پوشش های تبدیلی، عناصر کمیاب خاکی، آماده سازی سطح
  • آرمین حاجی بابا * صفحات 37-44
    از آنجایی که استفاده از نانوذرات سیلیکا در صنایع مختلف رو به افزایش است، در این مقاله به مطالعه تاثیر و کاربرد این نانوذرات در رنگ ها و پوشش ها پرداخته خواهد شد. نانو ذرات سیلیکا در حالات مختلف سیلیکای رسوبی، ژل های سیلیکا، کلوئیدهای سیلیکا، فیوم سیلیکا و پودر نانوسیلیکا در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار می گیرند. در صنایع رنگ آب پایه، معمولا از سیلیکای کلوئیدی استفاده می گردد. سیلیکای کلوئیدی یک دیسپرسیون شیری رنگ از نانوذرات سیلیکا در آب یا اتانل است. استفاده از نانوذرات سیلیکا در رنگ و پوشش سبب افزایش خواصی چون سختی، مقاومت سایشی، افزایش ویسکوزیته، پایداری حرارتی و مقاومت در برابر نفوذ آب و گرد و غبار می شود. ممانعت از نفوذ آب و گرد و غبار نیز سبب ایجاد خاصیت خودتمیزشوندگی در رنگ و لاک می شود. همچنین نانوذرات سیلیکا سبب بهبود رفتار کندسوزی در پوشش های مقاوم در برابر حریق می شوند.
    کلیدواژگان: نانوذرات، سیلیکا، پوشش های کندسوز، رنگ های خودتمیز شونده
  • آتشه سلیمانی گرگانی *، راضیه جعفری، سعیده گرجی کندی صفحات 45-54
    توسعه منابع نوری با هدف تامین روشنایی و توجه به جنبه های اقتصادی و تجاری همواره مورد توجه محققین بسیاری بوده است. در ابتدا با توجه به هدر رفت بخش قابل توجهی از انرژی الکتریکی به انرژی تابشی و گرمایی به تدریج لامپ های فلورسنت با بازده انرژی بالاتر جایگزین لامپ های رشته ای شدند. در همین راستا و در جهت صرفه جویی بیشتر، توسعه منابع نوری منجر به تولید لامپ های کم مصرف و در نهایت دیودهای نورتاب غیر آلی و آلی (منابع نوری حالت جامد) گردید. در مقاله حاضر، ابتدا پیشینه ساخت و توسعه منابع نوری مختلف مورد توجه قرار گرفته و در ادامه به توصیف خواص و کاربردهای نورهای سفید حالت جامد پرداخته می شود. در این راستا، ساختار و عملکرد دیودهای نورتاب آلی و غیر آلی تشریح شده و به پیشرفت های صورت گرفته در لوازم روشنایی حالت جامد اشاره می گردد. در پایان ضمن اشاره به روش های کمی نمودن ویژگی های دیودهای نورتاب و بررسی تاثیر رنگی آن ها به توصیف ایده هایی جهت بهبود عملکرد روشنایی و دوام منابع نور سفید پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: منابع نوری، لامپ های حالت جامد، دیودهای نورتاب، لامپ های فلورسنت، نور سفید
  • سحر عبداللهی باغبان، منوچهر خراسانی * صفحات 55-70
    یکی از روش های مهم کنترل خوردگی در محیط های گوناگون، استفاده از بازدارنده هایی نظیر نیترات ها و کرومات هاست. یافتن ترکیبات جایگزین برای این ترکیبات، بنا به دلایل زیست محیطی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بنزوتری آزول و خانواده ی آزول ها یکی از این جایگزین ها به شمار می روند که به طریق شیمیایی و با اشتراک گذاری جفت الکترون ناپیوندی اتم نیتروژن با اوربیتال خالی فلز، روی سطح جذب شیمیایی می شوند و از انحلال و خوردگی آن جلوگیری می کنند. در این مقاله ی مروری، خلاصه ای از مطالعات صورت گرفته بر روی رفتار بازدارندگی این ترکیب شیمیایی بر خوردگی فلزاتی مانند مس و فولاد در محیط های اسیدی (حاصل از اسید هیدروکلریک و اسید سولفوریک) و بازی گزارش شده است. مطالعات نشان می دهند که این ترکیب به دلیل داشتن توانایی تشکیل کمپلکس های فلزی و رسوبات نامحلول تک لایه (در مقیاس مولکولی و کمتر از 50 آنگستروم) بر روی سطح فلز، خاصیت بازدارندگی بسیار بالایی در تمامی محیط ها دارد. این ترکیب در محیط های اسیدی رفتار بازدارنده ی مختلط و در محیط های بازی رفتار بازدارنده ی آندی، را از خود نشان می دهد. افزایش غلظت این ترکیب تا مقدار بهینه، موجب کاهش چگالی جریان خوردگی می شود و افزایش بیش از حد آن، تاثیری در کاهش نرخ خوردگی ندارد. وجود هرگونه ناخالصی در محیط خورنده، با توجه به ایجاد رقابت بین مولکول های بنزوتری آزول و ناخالصی بر سر جذب در مناطق فعال فلز، می تواند تاثیرات چشمگیری در عملکرد بازدارندگی آن داشته باشد.
    کلیدواژگان: بازدارنده ی جذب شونده بر روی سطح، خوردگی، بنزوتری آزول، جذب شیمیایی، بازدارنده ی آندی، بازدارنده ی مخلوط
|
  • Niloufar Notghi Taheri, Bahram Ramezanzadeh* , Mohammad Mahdavian Pages 1-14
    Conductive polymers, such as polyaniline, which have conjugate structure and electrical properties, are attractive compounds for using in the electronic industry, anti-static coatings and anti-corrosive coatings. Due to their perfect electrical properties, they are widely used for various applications, especially polymer nanocomposites. In this study, the introduction of conductive polymers and their synthesis methods, fabrication of polymer nanocomposites and their anti-corrosion performance in organic coatings are discussed. The results showed that the presence of polyaniline in the organic coating formulations cuased a thick and dense iron oxide layer formation on the metal surface so that this coating did not only improve the adhesion of the epoxy coating to the substrate and prevent the cathodic delamination, but also the development of corrosion products under the coating can be limited because of the active role of polyaniline.
    Keywords: Conductive polymer, Polyaniline, Conductivity, Active protection, Adhesion promoter, Organic coating
  • Faezeh Sahraey Ardakani, Abolfazl Zare*, Mohammad Khajeh Mehrizi Pages 15-24
    The raising of global warming and environmental pollution has increased the use of biodegradable polymers. On of the most important polymers in this kind are poly (lactic acid) (PLA), which has can be produced by the melting process which is the most efficient method for the fiber production. Poly (lactic acid) is a biodegradable alternative to poly (ethylene terephethalate) (PET) , in many technical textiles and clothing products. Although PLA is similar to PET in various aspects, PLA has different dyeing conditions from it. The results of researches show that PLA absorption isotherm with natural and synthetic dyes follow from nernst and langmuir isotherms. This paper reviews the recent developments in the dyeing of PLA fibers and textiles with disperse, vat, cationic and natural dyes.
    Keywords: Poly (lactic acid) fiber, Biodegradablity , Melt spinning, Synthetic dyes, Natural dyes, Isotherm
  • Reza Amini*, Pooneh Kardar Pages 25-35
    Corrosion protection of metal substrate is researcher´s concern for many years. Accordingly, different methods are used for better application of metal instruments. In this research, it has been focused on conversion coatings due to their uniform film formation on metal surface, better interlayer adhesion and easier application. Moreover, these coatings act as a barrier between the substrate and environment and protect the substrate from corrosion and also improve the adhesion of the organic coating to metal surface due to the increment of the surface energy. In the recent years, many attempts are conducted to upgrade the conversion coating´s properties. Consequently, in this paper, the effect of adding rare earth elements to improve conversion coatings and their corrosion protection is studied.
    Keywords: Anticorrosive coatings, Conversion coatings, Rare earth, Surface treatment.
  • Armin Hajibaba * Pages 37-44
    Due to increasing the consumption of silica nano particles (nano silicon dioxide) in different industries, the effect and application of silica nano particles in paints and coatings will be discussed, in this article. There are several forms of silica nano particles on the market such as precipitated silica, silica gel, colloidal silica, fumed silica and silica powder. Colloidal silica is usually used in water-based coatings. Colloidal silica is a milky dispersion of discrete SiO2-particles stabilized in the water or ethanol. The using of silica nano particles in paints and coatings can improve the hardness, abrasion resistance, increasing of viscosity, thermal stability and dirt and water repellent. Dirt and water repellency results in self- cleaning behavior in paints and lacquers. Silica nano particles can improve the fire retardancy behavior in fire retardant coatings, as well.
    Keywords: Nano Particles, Silica, Fire Retardant Coatings, Self- Cleaning Paints
  • Atasheh Soleimani, Gorgani*, Razieh Jafari , Saeideh Gorji, Kandi Pages 45-54
    Many researchers are concerned about the light sources development to consider in the economic and commercial aspects of lighting supply. Initially, the bulb lamps were gradually replaced by fluorescent lamps with higher energy efficiency to reduce in conversion of electrical energy to thermal energy. Afterwards, the need of more energy saving caused the development of the solid state white lights with low consumption energy. These solid-state white light emitting diods are sufficiently durable and competent to apply for home and general usages. In addition, the high energy saving of solid state white light emitting diods headed them to replace incandescent bulbs. In the first part of this paper, the history of the light source development has been considered and then the white solid state properties and applications are described. Incidentally, the structure and performance of organic and inorganic light emitting diods are explained and the solid state lighting devices developments are clarified. Futhermore, some quantization methods to characterise the light emitting diods and investigation on their color effect with some ideas introduce to improve the LEDs lightness performance and durability have been reviewed.
    Keywords: Light sources, Solid state lamps, LEDs, Flourescent lamps, White light
  • Sahar Abdollahi Baghban, Manouchehr Khorasani* Pages 55-70
    One of the most important methods to control the corrosion in various environments is the use of inhibitors such as nitrates and chromates. Finding alternative compounds for these compounds is very important for environmental reasons. Benzotriazoles and the family of azoles are one of these alternatives that are absorbed to the surface chemically by sharing of the lone pair of electrons of a nitrogen atom with an orbital metal which prevent dissolving and corrosion. In this review article, a summary of the studies on the inhibitory behavior of this chemical composition in different conditions such as acidic (hydrochloric acid and sulfuric acid) and basic environments is reported. Studies have shown that this compound has a very high inhibitory effect in all environments due to the ability to form metal complexes and insoluble monolayers (less than 50 angstroms) on the metal surface. This compound exhibits a mixed and anodic inhibitory behavior in acidic and alkaline environments, respectively. Increasing the concentration of this compound to an optimal level reduces the corrosion density and its excessive increase does not have an effect on reducing the corrosion rate. The presence of any impurities in the corrosive environment, due to the competition between benzotriazole molecules and impurities on absorption in the active sites of the metal, can have significant effects on its inhibitory efficiency.
    Keywords: Chemisorptive Inhibitors, Corrosion, Benzotriazole, Chemisorption, Anodic inhibitors, Mixed inhibitors