فهرست مطالب

مجله مطالعات پیش دبستانی و دبستان
پیاپی 6 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سلمان آخش ، علی حسینی خواه، عفت عباسی، نعمت الله موسی پور صفحات 1-31
    هدف از انجام این پژوهش "آسیب شناسی وضعیت آموزش و برنامه درسی پیش از دبستان در ایران " است. این پژوهش در قالب رویکرد کیفی و به روش پدیدار نگاری انجام شده است. جامعه هدف در این پژوهش عبارت اند از کلیه مراکز پیش دبستانی که از این تعداد 15 مرکز پیش دبستانی از استان های تهران، البرز و کهگیلویه و بویراحمد به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده که محقق از طریق آن برای شناسایی آسیب ها و مشکلات دوره پیش از پیش از دبستان به جمع آوری اطلاعات از مربیان و مدیران اقدام نموده است. یافته های پژوهش نشان داد که مهم ترین آسیب های موجود دوره پیش از دبستان، مربوط به مدیریت کلان پیش از دبستان، برنامه درسی دوره پیش از دبستان، نیروی انسانی پیش از دبستان، وضعیت حقوقی پیش از دبستان و آسیب های مربوط به محیط خانواده و والدین بوده است که هرکدام از این آسیب های کلان خود نیز به زیر مقوله هایی تقسیم شده اند که در ادامه به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آموزش، برنامه درسی، دوره پیش از دبستان، ایران
  • حسین کریمیان ، فائزه ناطقی، محمد سیفی صفحات 33-57
    هدف ازتحقیق حاضر بررسی و ارزیابی میزان توجه به مهارت های تفکر انتقادی در کتب مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی است. جامعه آماری،کلیه معلمان استان قم هستند که در پایه سوم تا ششم ابتدایی تدریس می کنند. نمونه تحقیق بر اساس جدول مورگان از جامعه آماری تعداد 361 نفر به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته که حاوی 32 سوال بر مبنای مهارت های تفکر انتقادی (تجزیه و تحلیل، ترکیب، ارزشیابی و توضیح) است.
    نتایج تحقیق بیانگر آن است که: 1- میزان توجه به مهارت های تفکر انتقادی در سطوح (تجزیه و تحلیل، ترکیب، ارزشیابی و توضیح) متفاوت است. 2- مهارت های تفکر انتقادی در تمام سطوح (تجزیه و تحلیل، ترکیب، ارزشیابی و توضیح) در کلیه کتب مطالعات اجتماعی در پایه های سوم تا ششم پایین تر ازحد انتظار است. 3- وضعیت نسبی مهارت های تفکر انتقادی در سطح توضیح درکتب مطالعات اجتماعی تا حدودی بهتر از سطوح دیگر است. 4- درمجموع، کتب مطالعات اجتماعی دوره ابتدای از ایجاد توانایی مهارت های تفکر انتقادی مطلوبی در شاگردان برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: دیدگاه معلمان، دوره ابتدایی، مطالعات اجتماعی، مهارت های تفکر انتقادی
  • صابر عبدالملکی ، محمد آرمند صفحات 59-85
    بازی جزء لاینفک زندگی کودکان، مفهومی پویا و پیچیده است که به علت وجود تعاریف مبهم از آن به خصوص وقتی درزمینه کلاس قرار می گیرد، به یک مفهوم و عمل نامعلوم تبدیل می شود. داشتن درک درست از ماهیت بازی و انواع آن باعث می شود مربیان دوره های پیش دبستانی و مهدکودک محیطی سازنده و خلاق را برای رشد همه جانبه کودکان فراهم آورند. هدف پژوهش حاضر بررسی مفهوم بازی از دیدگاه مربیان مهدکودک و پیش دبستان های شهر تهران بود. روش پژوهش کیفی با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی بود. به این منظور 23 نفر از مربیان مهدکودک و پیش دبستانی که شرایط نمونه موردنظر را داشتند با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند و اکتشافی در قالب دو سوال اصلی مورد مطالعه قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده، ثبت و کدگذاری شد و در قالب مقوله های اصلی طبقه بندی گردید. تحلیل محتوای درک مربیان از مفهوم بازی منجر به شناسایی 256 کد اولیه، 16 زیر مضمون و 5 مضمون اصلی تخیل (فعالیت های نمادین، جاندار پنداری، رویاپردازی) ؛ درگیری فعال (درگیری جسمی و روانی در انجام بازی، همکاری بین بازیکنان) ؛ هیجان انگیز (لذت بخش، نشاط و شادمانی، سرگرمی، احساس خوشایندی، امیدواری، آرامش) ؛ سیالیت قانونمندی (قوانین مشخص و درعین حال منعطف و قابل تغییر، دست کاری قوانین و چگونگی انجام بازی) و فرایند یادگیری (هدفمندی، رشد اجتماعی و شناختی و عاطفی، کشف و خلق) شد. همچنین تحلیل محتوای درک مربیان از انواع بازی در کلاس منجر به شناسایی 52 کد اولیه، 6 زیر مضمون و 2 مضمون اصلی بازی بدون ساختار (شاگرد محوری، بدون برنامه ریزی قبلی) و بازی ساختارمند (مربی محور، هدفمند، تاکید بر یادگیری، برنامه ریزی شده) شد.
    کلیدواژگان: کودک، بازی، تخیل، هیجان انگیز، سیالیت قانونمندی، درگیری فعال، فرایند یادگیری
  • حسین قمری کیوی ، سیده هایده کریمی یوسفی، بهنام خشنودنیای چماچایی صفحات 87-106
    سنین پیش دبستانی دوران مهمی محسوب می شود که در آن از قصه درمانی بیش از هر دوران دیگری می توان برای رشد شخصیتی و شناختی- عاطفی کودکان سود جست. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر قصه درمانی در افزایش اعتماد به نفس و خوداثربخشی کودکان پیش دبستانی است. روش پژوهش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان پیش دبستانی شهر اردبیل بود که 30 کودک به عنوان نمونه از دو مرکز پیش دبستانی انتخاب شدند و دو قصه سه بچه خوک و لباس نو امپراطور در طی پنج جلسه در راستای پژوهش برای آنها خوانده شد. برای گردآوری داده ها از روش مصاحبه بالینی و پرسشنامه اعتماد به نفس و خوداثربخشی استفاده شد و برای تحلیل داده-ها از تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد. یافته ها بیانگر افزایش عزت نفس و خوداثربخشی در کودکان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل است. ضمنا این روش برای بهبود تمرکز و افزایش ارتباط کودکان با هم موثرند. قصه درمانی میتواند سبب همانندسازی کودک با شخصیت های مثبت داستان شده و اعتماد به نفس و خوداثربخسی کودک را افزایش دهد. کودکان پیش دبستانی که عزت نفس بالایی دارند از شادکامی بیشتری برخوردار خواهند شد و به تبع خوداثربخشی بالاتری دارند.
    کلیدواژگان: قصه درمانی، اعتماد به نفس، خوداثربخشی، کودکان پیش دبستان
  • محبوبه حسینی ، ایران دخت فیاض، غلامرضا منشئی، سید نبی الله قاسم تبار صفحات 107-123
    هدف در پژوهش حاضر تعیین نقش خودکارآمدی و راهبردهای شناختی و فراشناختی یادگیری در انگیزش پیشرفت و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع ششم ابتدایی بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. جامعه آماری تمامی دانش آموزان دختر مقطع ششم ابتدایی منطقه 15 تهران می باشد که از بین آنها با استفاده روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، 106 دانش آموز انتخاب شدند. برای اندازه گیری خودکارآمدی، راهبردهای یادگیری، انگیزش پیشرفت و عملکرد تحصیلی به ترتیب از مقیاس های خودکارآمدی شرر و همکاران (1982) ، پرسشنامه راهبردهای یادگیری (کرمی، 1381) ، مقیاس انگیزه پیشرفت هرمانس (1970) و پرسشنامه عملکرد تحصیلی درتاج (1383) استفاده شد. نتایج آزمون رگرسیون چندگانه نشان داد که به ترتیب سه متغیر خودکارآمدی، راهبردهای شناختی و فراشناختی یادگیری توانستند انگیزش پیشرفت و همین طور عملکرد تحصیلی را در دانش آموزان به طور معناداری پیش بینی کنند. یافته های پژوهش اشاره های کاربردی مفیدی برای سیاست گزاران عرصه آموزش و پرورش دارد.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری، انگیزش پیشرفت، عملکرد تحصیلی، خودکارآمدی، دانش آموز
  • حسین زنگنه ، آذر محققی، مریم زارع احتشامی، الهه ولایتی، ابراهیم ابوالقاسمی صفحات 125-145
    با توجه به اهمیت اختلالات یادگیری و لزوم ارائه مداخلاتی برای بهبود این اختلالات به منظور پیشگیری از مشکلات بعدی، هدف پژوهش حاضر این بود که با استفاده از روش پژوهش فراتحلیل میزان تاثیر راهبردهای فراشناختی بر عملکرد یادگیری دانش آموزان با اختلالات یادگیری را در پژوهش های انجام شده مشخص کند. این پژوهش با استفاده از تکنیک فراتحلیل با یکپارچه کردن نتایج حاصل از انجام تحقیقات مختلف، میزان اندازه اثر مداخلات راهبردهای فراشناختی را مشخص کرد. به این منظور از بین 12 پژوهش، 9 پژوهش که از لحاظ روش شناختی مورد قبول بوده انتخاب و فراتحلیل بر روی آن ها انجام گرفت. ابزار پژوهش چک لیست فراتحلیل بود. یافته های پژوهش نشان داد، میانگین اندازه اثر ترکیبی راهبردهای فراشناختی بر عملکرد یادگیری دانش آموزان با اختلالات یادگیری در مدل ثابت 82/0 و میانگین اندازه اثر ترکیبی در مدل تصادفی 81/0 است که هر دو در سطح 95 درصد معنادار می باشند (p<0. 05). نتیجه ی فراتحلیل نشان داد که طبق معیار کوهن این تاثیر در حد زیاد ارزیابی می شود. بنابراین آموزش راهبردهای فراشناختی موجب بهبود عملکرد تحصیلی و یادگیری دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری می شود و از آن جا که این کودکان در فرآیند شناختی دارای مشکلاتی هستند، آموزش راهبردهای فراشناختی می تواند موثر واقع گرد
    کلیدواژگان: فراتحلیل، اختلالات یادگیری، عملکرد یادگیری، راهبردهای فراشناختی
|
  • Ali Hosseinkhah, effat Abbasi, Nematolah Mousapour mosapour Pages 1-31
    The aim of this inquiry was to explore, through critical look, the current situation of pre-school of Iran. The approach of this research is totally qualitative and has been done by adopting Phenomenography as an appropriate research method. The targets that the research aimed were typical Pre-school centers in three provinces of Tehran, Alborz and Kohgiloyeh-Boyerahmad. Among those centers, 15 pre-school centers have been selected by using of purposive sampling. For gathering data, semi-structured interview was used to explore teachers’ and managers’ views and comments in order to identify the issues and problems exist in their pre-school centers. The research findings indicate that the fundamental problems lay in these fields: Damage macro management of preschool, Damage of pre-school curriculum, Damage human resources of preschool, Damage related to the legal status of preschool and some other issues and damage are related to family and parents. Which continue to be investigated.
    Keywords: Key words: Pathology, Education:curriculum, pre-school, Iran
  • Hasan Karimian Pages 33-57
    Aims
    to examine and evaluate of attention level to critical thinking skills in primary schools’ social studies book
    Methods
    the statistical population of this research is all primary teachers in Qom who teach to third till six level students. Samples who are 361 individuals are chosen randomly based on Morgan list. The method of data gathering is a researcher- made questioner which has 32 questions based on critical thinking methods (analysis, synthesize, evaluation, explain) whose validity and reliability has been confirmed. The data analysis is done by one- sample T test. Findings: The findings of the research show that:1- The level of paying attention to critical thinking skills are different in (analysis, synthesize, evaluation, explain).
    2- Critical thinking skills have a low level in all social studies books in (analysis, synthesize, evaluation, explain) during all third till six levels of primary schools.
    3- The relative situation of critical thinking skills in explaining level is better than other levels.
    4- Totally, the social studies books of primary schools are not good in making critical thinking skills in students.
    Conclusion
    paying more attention to critical thinking skills is necessary. However, since evaluation skill is paid least attention, the policy makers have to pay more attention in writing books to develop evaluation ability for students
    Keywords: teachers’ point of view, primary schools, the social studies, critical thinking skills
  • saber abdolmaleki , Mohammad Armand Pages 59-85
    The play, an integral part of the life of children, is a dynamic and complex concept, which becomes an unknown concept and action due to its ambiguous definitions, especially when it comes in the class. Having a true understanding of the nature of play and its types will make the instructors of pre-school and kindergarten courses provide a creative and constructive environment for children to grow comprehensively. The purpose of the present study was to investigate the concept of play from the viewpoint of preschool and kindergartens teachers in Tehran. The research method was qualitative using the phenomenological approach. For this purpose, 23 kindergarten and pre-school teachers who had the required conditions were interviewed using semi-structured interview and explorations with two main questions. Data were collected, recorded, coded, and classified into main categories. Content analysis of teachers’ perception of the play concept led to the identification of 256 primary codes, 16 sub-themes and 5 main themes of imagination (symbolic activities, imagery, dreaming); active involvement (physical and psychological involvement in the play, cooperation between players); exciting ( pleasure, joy and happiness, fun, pleasure, hope, relaxation); regulatory fluidity (specific, but flexible and changeable rules, manipulating the rules and how to play), and the learning process (purposefulness, social and cognitive and emotional development, discovery and creations). Also, analyzing the content of the perception of teachers from classroom plays led to the identification of 52 initial codes, 6 sub-themes, and 2 main themes of unstructured plays (student-centered, without prior planning) and structured plays (coaching, goal-oriented, emphasis on learning).
    Keywords: Child, Play, Imagination, Exciting, Regulatory fluidity, Active engagement, Learning process
  • Hossein Ghamari Qivi , Haede karimi yosefi, Behnam Khoshnoudniaye Chamachaei Pages 87-106
    Story telling is an effective method for personality and cognitive-emotional development in preschool children. The aim of the present research was an investigation of the effectiveness of story therapy in self-esteem enhancement in preschool children. The method of the present study was experimental, and its design was pretest-posttest with control group. Statistical society was preschool children of Ardabil. Thus, 30 preschool children were randomly selected from three preschool centers as sample size and were placed in experimental and control groups. Two stories of three piglets and emperor's new clothes were red for them. Clinical interview and self-esteem scale were used for data gathering, and raw data were analyzed by multiple analyses of variance. Outputs of data analysis indicated that story therapy is significantly effective on self-esteem enhancement. Furthermore, story therapy is effective on concentration and interpersonal relationship. Story therapy is effective on self-esteem through identification with story heroes. Preschool children that have high self-esteem have better concentration and interpersonal relationship too.
    Keywords: Narrative therapy, Self-efficacy, Preschool children
  • Mahbobe Hosseini , Irandokht Fayaz, Gholam Reza Manshaee, Seyyed Nabiollahr Ghasemtabar Pages 107-123
    The present research was aimed to determine the role of self-efficacy and cognitive and meta-cognitive strategies of learning in achievement motivation and academic performance of female students in the 6th grade. The current research is a correlational design. The population included all the female students of the 6th grade at 5th district of Iran, among which 106 students were selected through multistage cluster sampling. For measuring self-efficacy, learning strategies, achievement motivation and academic performance, the following instruments were used respectively: general self-efficacy scale of Sherer et al. (1982), learning strategies questionnaire (Karami, 2002), Herman's achievement motivation scale (1970), and academic performance questionnaire of Dortaj (2004). The results of multiple regression test indicated that, respectively, self-efficacy, cognitive and meta-cognitive strategies of learning could significantly predict achievement motivation and also academic performance in girls. Finding of the research has useful implications for policy-makers of the education field.
    Keywords: Learning Strategies, Achievement Motivation, Academic Performance, Self-efficacy
  • Hossein Zangane , Azar Mohagheghi, Maryam Zare Ehteshami, Elahe Velayati, Ebrahim Abolghasemi Pages 125-145
    Regarding the importance of learning disorders, the interventions will be taken place to improve it, and is necessary to prevent the future problems. The purpose of this study is to figure out the impact of metacognitive strategies on students’ learning performances with learning disorders in the studies that were done in the past by using meta-analysis patterns. This study determines the findings of different researches, the amount of the effect of meta-cognitive interventions by using meta-analysis and integrations. So, 9 researches were selected from 12 researches that were acceptable in terms of methodology, and meta-analysis was done on them. The research instrument was a meta-analysis checklist. The results showed that the average size of combined effect of meta-cognitive strategies was 0.82 on the students’ performance with learning disorders at the fixed model, and the average size of the combined effect was 0.81 at the random model that both of them are significant at the level of p < 0.05. So instructing metacognitive strategies bring about learning and academic performance in students with learning disorders. Since instructing metacognitive strategies can be effective for students have problems in cognitive process.
    Keywords: Meta-analysis, Learning disorders, Metacognitive strategies