فهرست مطالب
Journal of Fundamentals of Mental Health
Volume:20 Issue: 6, Nov -Dec 2018
- تاریخ انتشار: 1397/07/04
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 382-394مقدمهاز آن جا که افراد مبتلا به اختلال روانی، بخش آسیب پذیری از اجتماع را تشکیل می دهند، آگاهی و دانش لازم درباره حقوق آنان، ضروری است.روش کاردر تحقیق حاضر در فاز اول از بررسی متون و در فاز دوم از تکنیک دلفی استفاده شده است. در مرحله اولیه پس از استخراج کدهای اولیه که متشکل از 5 محور اصلی و 38 کد اخلاقی فرعی بوده است، سپس جهت دریافت نظرات، اصلاحات و پیشنهادات تکمیلی در اختیار 15 روان پزشک و15 بیمار بالغ و یا قیم آنها، 15پرستار یا روان پرستار، 10 پزشک همراه با حقوقدانان و 10 روان شناس بالینی قرار گرفته است و از آنها درخواست بیان نظرات و اصلاحات شد. در اجرای راند دوم دلفی، کدهای اخلاقی مورد اصلاحات و پیشنهادات به صورت پرسش نامه تدوین گردید. پس از آن با اخذ نظر اساتید محترم راهنما و مشاور، منشور اخلاقی به صورت نسخه ی نهایی در 5 محور اصلی تدوین گردید.یافته هامنشور نهایی با5 محور اصلی شامل دریافت خدمات روان پزشکی با کیفیت مطلوب، دریافت اطلاعات لازم به نحو مطلوب، حق انتخاب و تصمیم گیری آزادانه ی بیمار در دریافت خدمات روانپزشکی، احترام به حریم خصوصی بیمار و رعایت اصل رازداری و آگاهی و دسترسی به مراجع کارآمد در جهت رسیدگی به مطالبات بیمار در حوزه درمان روان پزشکی و 40 کد، تصویب شد.نتیجه گیریتدوین منشور حقوق بیماران روان پزشکی و آگاهی از آن، می تواند اثر مثبتی بر رعایت حقوق این بیماران داشته باشد و روابط بیماران با درمانگران را بهبود بخشد.کلیدواژگان: تکنیک دلفی، روان پزشکی، منشور حقوق بیمار
-
صفحات 395-404مقدمهاضطراب مرگ، وسواس مرگ و افسردگی مرگ، سه بعد پریشانی مرگ را تشکیل می دهند. هدف پژوهش حاضر بررسی همگرایی و واگرایی بین این سه بعد نگرش مرضی نسبت به مرگ بود.روش کاردر یک بررسی همبستگی، نمونه ای به حجم 339 نفر به روش تصادفی طبقه ای از بین دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور استان آذربایجان شرقی که در سال تحصیلی 94-1393 مشغول به تحصیل بودند، انتخاب شدند. شرکت کنندگان به مقیاس های اضطراب مرگ، وسواس مرگ و افسردگی مرگ پاسخ دادند. دادهها با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی از نوع تحلیل مولفه های اصلی با چرخش پروماکس تحلیل شدند.یافته هاالگوی وزن های عاملی و آزمون اسکری سه عامل وسواس مرگ، افسردگی مرگ و اضطراب مرگ را به ترتیب با ارزش های ویژه 4/13، 77/3 و 54/2 پیشنهاد نمود. این 3 عامل 85/45 درصد واریانس های پریشانی مرگ را تبیین می کنند.نتیجه گیریپریشانی مرگ، ساختاری چندعاملی داشته و وسواس مرگ، افسردگی مرگ و اضطراب مرگ، مولفه های جداگانه ی پریشانی مرگ را تشکیل می دهند.کلیدواژگان: اضطراب مرگ، افسردگی مرگ، پریشانی مرگ، وسواس مرگ
-
صفحات 405-416مقدمه
پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری بر اضطراب و عزت نفس بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) انجام شد.
روش کاردر این کارآزمایی بالینی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه شاهد، 20 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با نمونه گیری در دسترس از انجمن بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شهر مشهد در سال 1395 انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 10 نفری آزمون و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمون در 10 جلسه هفتگی 2 ساعته تحت گروه درمانی شناختی رفتاری قرار گرفتند و گروه شاهد این درمان را دریافت نکردند. در پیش آزمون و پس آزمون پرسش نامه های اضطراب بک (BAI) و عزت نفس کوپراسمیت (CSEI) بر دو گروه اجرا شد. تحلیل داده ها با روش تحلیل کواریانس و آزمون تی صورت گرفت.
یافته هاگروه درمانی شناختی رفتاری به طور معنی داری منجر به کاهش اضطراب (001/0>P) و افزایش عزت نفس کلی (001/0>P) ، عزت نفس عمومی (002/0=P) ، عزت نفس خانوادگی (005/0=P) و عزت نفس شغلی- تحصیلی (003/0=P) گروه آزمون در مقایسه با گروه شاهد می شود ولی تفاوت معنی داری در نمرات عزت نفس اجتماعی (388/0=P) بین دو گروه مشاهده نشد.
نتیجه گیریگروه درمانی شناختی رفتاری منجر به کاهش اضطراب و افزایش عزت نفس بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می شود.
کلیدواژه هاکلیدواژگان: اضطراب، شناختی رفتاری، عزت نفس، گروه درمانی، مولتیپل اسکلروزیس -
صفحات 417-428مقدمهپژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای بر اضطراب ریاضی و ابراز وجود دانش آموزان دختر پایه دهم رشته تجربی انجام شد.روش کارمطالعه حاضر با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه شاهد بود. جامعه ی آماری این پژوهش دانش آموزان دختر پایه ی دهم رشته تجربی شهرستان نیشابور بودند که تعداد 24 نفر به روش نمونه گیری دردسترس و داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 12 نفری آزمون و شاهد تقسیم گردیدند. گروه آزمون تحت مداخله درمان شناختی رفتاری واحدپردازه ای به مدت 10 جلسه دو ساعتی قرار گرفتند و گروه شاهد هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. میزان اضطراب ریاضی و ابراز وجود دانش آموزان در دو مرحله (پیش از مداخله و پس از مداخله) به ترتیب از طریق پرسش نامه های اضطراب ریاضی (MARS-R) و هم چنین مقیاس ابراز وجود گمبریل و ریچی سنجیده گردید. سپس داده ها با از نرم افزار SPSS و بر اساس روش های آمار توصیفی، آزمون های کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره تحلیل گردیدند.یافته هابین دو گروه آزمون و شاهد در میانگین نمرات اضطراب ریاضی و ابراز وجود تفاوت معنی داری وجود داشت. به بیان دیگر بعد از انجام مراحل مختلف درمان شناختی رفتاری واحدپردازه ای برای گروه آزمون، کاهش اضطراب ریاضی و بهبود مهارت ابراز وجود در آن ها مشاهده گردید (001/0>P).نتیجه گیرینتایج پژوهش حاضر نشان داد که درمان شناختی رفتاری واحدپردازه ای در کاهش اضطراب ریاضی دانش آموزان دختر موثر بوده است لذا این روش درمانی برای ایشان توصیه می گردد.کلیدواژگان: ابراز وجود، اضطراب ریاضی، درمان شناختی رفتاری، دانش آموزان
-
صفحات 429-438مقدمهدر محیط های تحصیلی و کاری متنوع قرن حاضر، لازم است استرس های ناشی از شوک فرهنگی و اختلالات و پیامدهای ناشی از تعارضات فرهنگی به نحو مطلوب اداره شود. از این رو هوش فرهنگی به طور فزاینده ای در دنیای رقابتی امروز اهمیت یافته است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر میزان هوش فرهنگی بر بهبود مهارت های ارتباطی دانشجویان است.روش کاردر این تحقیق پیمایشی جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی خراسان رضوی است که در سال تحصیلی 92-1391 مشغول تحصیل بوده و تعداد آنها حدود 8259 نفر می باشد. در این تحقیق، با شیوه نمونه گیری مرحله ای از بین دانشگاه های خراسان رضوی، دانشگاه های شهرهای مشهد، قوچان، تربت حیدریه، تربت جام و کاشمر، انتخاب شدند و از بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی شهرهای مذکور، به روش طبقه ای متناسب با حجم، حجم نمونه 370 نفر در نظر گرفته شد. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه هوش فرهنگی بود و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های کولموگروف-اسمیرنوف و همبستگی اسپیرمن انجام شد.یافته هاهوش فرهنگی دانشجویان بر مهارت های ارتباطی آن ها، مهارت های کلامی، شنود و بازخورد، تاثیر معنی دار دارد (001/0>P).نتیجه گیرینتایج پژوهش حاضر نشان داد که هوش فرهنگی دانشجویان بر مهارت های ارتباطی آن ها، موثر است.کلیدواژگان: دانشجویان، مهارت های ارتباطی، هوش فرهنگی
-
صفحات 439-453مقدمهپژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خودکنترلی و مهارت های ارتباطی بر تنظیم هیجانی، شدت درد ادراک شده و رفتارهای خودمراقبتی در بیماران دیابتی با نوروپاتی انجام شد.روش کارنمونه تحقیق شامل 30 نفر، 15 نفر گروه آزمون و 15 نفر گروه شاهد شامل افراد مبتلا به نوروپاتی دیابتی بود که به مرکز بهداشت شهرستان مشهد، مرکز جامع سلامت شهید قدسی مراجعه کرده بودند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های اختلالات تنظیم هیجانی گراتس (DERS) ، درد مک گیل (MPQ) و رفتارهای خودمراقبتی بیماران دیابتی توبرت و گلاسگو بود. داده ها با آمار توصیفی و تحلیلی (تحلیل کوواریانس) و نرم افزار SPSS تحلیل شدند.یافته هابر اساس یافته ها، آموزش خودکنترلی و مهارت های ارتباطی بر تنظیم هیجانی، شدت درد ادراک شده و رفتارهای خودمراقبتی در بیماران نوروپاتی دیابتی موثر است (000/0>P).نتیجه گیریمی توان در کنار درمان دارویی از درمان روان شناختی با تاکید بر آموزش های خودکنترلی و مهارت های ارتباطی برای افزایش سرعت بهبودی مراجعان مبتلا به نوروپاتی دیابتی استفاده کرد.کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، خودکنترلی، درد ادراک شده، رفتارهای خودمراقبتی، نوروپاتی دیابتی
-
صفحات 454-464مقدمه
پرداختن به موضوع درد مزمن، به عنوان یکی از فراگیرترین مشکلات جسمانی اهمیت دارد. مطالعات مختلف حاکی از آنند که هیجانات و تنظیم آن ها، مولفه های شناختی، خودکارآمدی و نیز الگوهای انعطاف ناپذیر رفتار می تواند مولفه های مربوط به درد نظیر اختلال عملکرد بیماران را تحت تاثیر قرار دهد. این که آیا این متغیرها از قدرت پیش بینی هم برخوردارند، هدف پژوهش حاضر است.
روش کاردر این پژوهش توصیفی-همبستگی، به شیوه نمونه گیری در دسترس، 345 بیمار مراجعه کننده طی زمستان 1395 تا تابستان 1396، به کلینیک های درد، روماتولوژی و طب سوزنی شهر مشهد، انتخاب شدند. بیماران پرسش نامه های انعطاف ناپذیری درد (PIPS) ، سبک های دلبستگی (RQ) ، تنظیم هیجان (ER) و چندوجهی درد را تکمیل کردند. داده ها با آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.
یافته هارابطه بین متغیرهای پیش بین، سبک های دلبستگی، خودکارآمدی، انعطاف ناپذیری و راهبردهای تنظیم هیجان (ارزیابی مجدد و فرونشانی) با اختلال در عملکرد روزانه بیماران مبتلا به درد مزمن، معنی دار بود (01/0=P). نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای انعطاف ناپذیری، ارزیابی مجدد، دلبستگی ایمن و خودکارآمدی قادر به پیش بینی اختلال در عملکرد روزانه ی بیماران درد مزمن بودند.
نتیجه گیریبر اساس نتایج، متغیرهای مذکور، قادر به تبیین 34 درصد از اختلال در عملکرد روزانه ی بیماران درد مزمن بودند که ضرورت توجه به این متغیرهای روان شناختی را در این بیماران مشخص می کند.
کلیدواژگان: تنظیم هیجان، درد مزمن، روان شناختی، عملکرد روزانه -
صفحات 465-472مقدمه
ناباروری در سراسر جهان به عنوان یک تجربه ی استرس زا شناخته شده است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه کیفیت زندگی در زنان نابارور تحت درمان IVF و زنان بارور در شهر رشت انجام شد.
روش کاردر این پژوهش، 275 زن مراجعه کننده به موسسه ناباروری مهر رشت از تیر تا آبان سال 1395 انتخاب شدند و به سئوالات جمعیت شناختی و پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL- BREF) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوا) و نرم افزار SPSS نسخه ی 18 انجام شد.
یافته هانتایج نشان داد که کیفیت زندگی در زنان نابارور تحت درمان با IVF و زنان بارور، اختلاف معنی داری داشت و از چهار زیرمقیاس کیفیت زندگی، دو حیطه ی روان شناختی و روابط اجتماعی دارای اختلاف معنی داری بودند (001/0=P) ولی از لحاظ سلامت جسمانی (59/0=P) و حیطه محیط زندگی (89/0=P) اختلاف معنی داری دیده نشد.
نتیجه گیریبه طور کلی، دو حیطه روان شناختی و روابط اجتماعی کیفیت زندگی در زنان بارور نسبت به زنان نابارور تحت درمان با IVF مطلوب تر بود اما در حیطه های سلامت جسمانی و محیط زندگی، در زنان بارور و نابارور، اختلاف معنی داری دیده نشد.
کلیدواژگان: باروری، کیفیت زندگی، ناباروری
-
Pages 382-394IntroductionBecause people with mental disorders are a vulnerable section of society, the knowledge and awareness about their rights is necessary.Materials and MethodsIn the present study, the first phase conducted through literature review and in the second phase, the Delphi technique was used. In the initial stage after extraction of primary codes consisting of 5 main axes and 38 sub clause codes, fifteen psychiatrists and 15 adult patients or their executors, 15 nurses or psychiatric nurses, 10 physicians with jurists and 10 clinical psychologists were assigned to receive comments, amendments and suggestions and they asked for comments and corrections. In the implementation of Delphi second line, ethical codes were reformed and made as a questionnaire. Subsequently, with the opinion of the professors and consultants of the ethical charter, the final version was formulated in five main axes.ResultsThe final charter with five main axes includes receiving optimal quality psychiatric services, obtaining the necessary information as desired, the right to choose and freely decide the patient in receiving psychiatric services, respecting the privacy of the patient, and observing the principle of secrecy and awareness and access to effective authorities were approved to handle patient claims in the field of psychiatric treatment and 40 codes were approved.ConclusionThe codification of the psychiatric patients' rights charter and its knowledge can have a positive effect on the observance of the rights of these patients and improve patients' relations with therapistsKeywords: Delphi technique, Patients rights charter, Psychiatry
-
Pages 395-404IntroductionDeath distress involved death anxiety, death depression and death obsession. The present study aimed to investigate the divergence and convergence between three dimensions of death distress.Materials and MethodsIn a correlational study, a sample of 339 university students was selected among male and female students of Payame Noor University of East Azarbaijan using stratified sampling method. Participants completed the Death Anxiety Scale (DAS), the Death Obsession scale (DOS) and the Death Depression Scale (DDS). Data were analyzed using explanatory factor analysis (EFA) as principal component analysis through Promax rotation.ResultsThe pattern of factor loadings and Scree test suggested a three-factor structure death distress named death obsession, death depression and death anxiety. Eigen values of these factors were 13.4, 3.77 and 2.54 respectively. These three factors together explained 45.85% of the variance of death distress.ConclusionDeath distress has a multidimensional structure termed death obsession, death depression and death anxietyKeywords: Death anxiety, Death depression, Death distress, Death obsession
-
Pages 405-416Introduction
The present study was conducted aimed at investigating the effectiveness of cognitive-behavioral group therapy in anxiety and self-esteem in patients with multiple sclerosis.
Materials and MethodsIn this clinical trial with a pretest-posttest and control group design, 20 multiple sclerosis patients were selected through convenience sampling method from the Multiple Sclerosis Association of Mashhad in 2016 and were randomly assigned into two experimental and control groups. The experimental group received cognitive-behavioral group therapy for 2 hours per week for 10 weeks, but the control group received no treatment. In the pretest and posttest, Beck Anxiety Inventory (BAI) and The Cooper-Smith Self-Esteem Inventory (CSEI) were implemented for both groups. Data analysis was performed using the analysis of covariance and t-test.
ResultsThe results demonstrated that cognitive-behavioral group therapy significantly leads to reduced anxiety (P<0.001) and enhanced overall self-esteem (P<0.001), general self-esteem (P=0.002), family self-esteem (P=0.005) and occupational-academic self-esteem (P=0.003) compared to the control group. But no significant difference was observed in the scores of social self-esteem (P=0.388).
ConclusionCognitive-behavioral group therapy can reduce anxiety and increase self-esteem of multiple sclerosis patients
Keywords: Anxiety, Cognitive-behavioral, Group therapy, Multiple Sclerosis, Self-Esteem -
Pages 417-428IntroductionThe purpose of this study was to investigate the effectiveness of Modular Cognitive Behavior Therapy (MCBT) on the mathematical anxiety and self-assertiveness of girl students in the 10th grade of experimental field.Materials and MethodsThis research conducted with pre-test and post-test with control group. The statistical population of this study included all girls in high school in 10th grade of experimental field in Neishabour city, and the sample consisted of 24 students who were selected through voluntarily and convenient sampling method. They randomly divided into two experimental and control groups.Student's math anxiety and self-assertiveness level were measured in two stages (pre-intervention and post-intervention) through Math Anxiety Questionnaires (MARS-R) as well as the Gambler and Ritchie Self-Assertiveness Scale, respectively. Data were analyzed by using SPSS software, descriptive statistics, multivariate and single-variable covariance tests.ResultsThe findings showed that there was a significant difference between the two groups in mean scores of math anxiety and assertiveness. In other words, after performing different stages of MCBT in the experimental group, we observed reduction of math anxiety and improved assertiveness skills (P<0.001).ConclusionIn general, the results of this study confirm the effectiveness of MCBT on reduction of girl student's math anxiety. Therefore, this method is recommended for themKeywords: Cognitive behavioral therapy, Math anxiety, Self-assertiveness, Students
-
Pages 429-438IntroductionIn the diverse educational and work environment of the present century, stresses due to cultural shock and disturbances and consequences of cultural conflicts should be properly managed. Therefore cultural intelligence has become increasingly important in today's competitive world. The purpose of this study was to investigate the effect of cultural intelligence on improving the communication skills of students.Materials and MethodsIn this survey, the statistical population is all students of Islamic Azad University of Khorasan Razavi, who study in the academic year 2012-13 as number about 8259 people. A sampling method was multi-phase and universities of Mashhad, Quchan, Torbat Heydarieh, Torbat Jam and Kashmar were selected so the sample size as 370 cases is considered. Research instrument was cultural intelligence questionnaire. Data were analyzed by using SPSS software, Kolmogorov-Smirnov and Spearman coefficient.ResultsCultural intelligence has significant effects on students' communicative skills, listening skills, verbal skills and feedback skills (P<0.001).ConclusionIn general, cultural intelligence is effective on students' communicative skillsKeywords: Communication skills, Cultural intelligence, Students
-
Pages 439-453IntroductionThe purpose of this study was to examine the effectiveness of self-control training and communication skills on emotional regulation, perceived pain severity and self-care behaviors in diabetic patients with neuropathy.Materials and MethodsThe research sample of this clinical trial consisted of 30 cases (15 in experimental and 15 in control group) who had diabetic neuropathy and referred to the health center of Mashhad, Shahid Ghodsi Health Center. The instruments used in this study included the Graces Emotion Disorders (DERS), McQueen Pain Questionnaire (MPQ), self-care behaviors questionnaire for Tubert and Glasgow's diabetic patients. Data analyzed by descriptive statistics and analytical statistics (covariance analysis) and SPSS software.ResultsBased on the findings, self-control training and communication skills are effective significantly on emotional regulation, perceived pain severity and self-care behaviors in diabetic patients with neuropathy (P<0.000).ConclusionSelf-control training and communication skills can be used in combination with medical treatment and psychological therapy to increase improvement in patients with diabetic neuropathyKeywords: Diabetic neuropathy, Emotional regulation, Perceived pain, Self-care behaviors, Self-control
-
Pages 454-464Introduction
It’s important to study chronic pain as a comprehensive physical problem. Studies demonstrated emotions and regulation of them, cognitive components, self-efficacy and inflexible pattern of behavior can affect the pain severity and disturbance in daily activities. The aim of this research is to determine predictive variables on disturbance in daily activities in patients with chronic pain.
Materials and MethodsIn this descriptive-correlational study, a sample of 345 patients with chronic pain who referred to pain, rheumatoid and acupuncture clinics (Mashhad-Iran) was selected through convenient method. The patients completed these questionnaires: Pain Inflexibility (PIPS), Emotion Regulation (ER), Attachment Styles (RQ), Pain Self-efficacy (PSEQ) and multi facet pain questionnaire. Data analyzed by descriptive statistics, Pearson coefficient, step by step regression and SPSS software version 24.
ResultsThe relation of predictive variables- attachment styles, emotion regulation (reappraisal and suppression) self-efficacy and inflexibility-with disturbance in daily function was significant (P=0.01). Regression analysis showed that inflexibility, reappraisal, secure attachment and self-efficacy are the best predictors of disturbance daily activities in patients with chronic pain.
ConclusionBased on the results, the predictors explain 34% of variance of disturbance daily activities. So, it’s essential to consider psychological variables in planning of therapeutic intervention in patients with chronic pain
Keywords: Chronic pain, Daily activities, Emotion regulation, Psychology -
Pages 465-472Introduction
Infertility is known as a stressful experience all over the world. The aim of this study was to compare the quality of life in infertile women undergoing IVF and fertile women in Rasht.
Materials and MethodsIn this study, 275 women referring to Rasht Mehr Infertility Institute from July to November 2016 were selected and data collected and analyzed based on demographic questions and WHOQOL-BREF quality of life questionnaire. In this research, multivariate analysis of variance (MANOVA) was used to test the hypotheses and data were analyzed using SPSS18.
ResultsThe results of MANOVA test showed that quality of life in infertile women treated with IVF and fertile women had a significant difference and there were significant differences between the four subscales of quality of life in two areas of psychology and social relationships (P=0.001) However, there was no significant difference in terms of physical health (P=0.59) and the area of life environment (P=0.89).
ConclusionIn general, the quality of life in fertile women was more favorable than infertile women treated with IVF in both psychological and social domains but the differences between two groups in the area of physical health and the environment were not significant
Keywords: Fertility, Infertility, Quality of life