فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 5 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید عیدالرحیم موسوی، محمد سپهری صفحات 7-25
    دشمن با بکارگیری حساسه های پیشرفته اطلاعات الکترونیکی (الینت) در پایگاه های مختلف نظامی از هوا، فضا، زمین، دریا و فضای سایبری کلیه فعالیت های سامانه های راداری آجا را رهگیری، شناسایی و موقعیت یابی می نماید. هدف اصلی تحقیق، تدوین راهبردهای پدافند غیرعامل الکترونیک راداری آجا در مقابله با تهدیدات رهگیری، شناسایی و موقعیت یابی توسط حساسه های اطلاعات الکترونیکی (الینت) دشمن می باشد. این تحقیق کاربردی- توسعه ای، روش تحقیق آمیخته و روش انجام آن موردی- زمینه ای می باشد. قلمرو زمانی، وضعیت پدافند غیرعامل الکترونیک راداری آجا و تحقیقات مربوط به تهدیدات از پنج سال قبل تاکنون و پیشنهاداتی برای افق ده سال آتی چشم انداز ارتش 1404 می باشد. قلمرو مکانی نیروهای آجا می باشد. جامعه آماری کلی هفتاد و چهار نفر که تعداد پانزده نفر از این جامعه به عنوان جامعه خبره می باشد. با استفاده از روش خبرگی عوامل محیطی (قوت ها، ضعف ها، تهدیدها و فرصت ها) احصاء و با استفاده از ماتریس SWOT جهت تدوین راهبرد و از نرم افزارهای تصمیم گیری چندمعیاره و نرم افزارTOPSIS جهت تجزیه و تحلیل و اولویت بندی راهبردها استفاده گردید. در نتیجه پدافندغیرعامل الکترونیک راداری موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری، تداوم فعالیت های ضروری، ارتقاء پایداری ملی، تسهیل مدیریت بحران و مصون سازی سامانه های راداری و به عنوان یکی از بهترین راه های مقابله با تهدیدات حساسه های اطلاعات الکترونیکی (الینت) دشمن می باشد.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، پدافند غیرعامل الکترونیک راداری، اطلاعات سیگنالی، اطلاعات الکترونیکی، تهدیدهای آتی
  • علیرضا شیخ، مهدی صمیمی صفحات 27-55
    ماهیت جنگ همواره در حال تغییر و تحول بوده و سرعت این تغییر در عصر حاضر از هر زمان دیگری بیشتر بوده است و با گذر زمان و پیشرفت فناوری صحنه های جنگ پیچیده تر و گسترده تر می گردند؛ همین تغییرات نیاز به مطالعه در خصوص جنگ های آینده و توانمندی های مقابله با آن را مخصوصا در حوزه فرماندهی ضروری تر می نماید. هدف این تحقیق تبیین و ارائه ابعاد و مولفه های الگوی توانمندسازی عمومی فرماندهی در صحنه جنگ های آینده جمهوری اسلامی ایران است. این تحقیق از حیث جهت گیری کاربردی و حیث هدف توصیفی - اکتشافی و از نوع ترکیبی (کیفی- کمی) می باشد. ابتدا به روش تحلیل محتوا و با مطالعه پیشینه و ادبیات نظری و مصاحبه با خبرگان، و کدگذاری باز، توانمندسازهای فرماندهی در صحنه جنگ های آینده شناسایی و سپس با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و تحلیل عاملی اکتشافی، شاخص هایی که بار عاملی مورد قبول را داشته اند، تعیین شدند؛ سپس مقوله بندی و کدگذاری محوری شاخص های دسته بندی شده با استفاده از نظر خبرگان انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل اساتید و دانش آموختگان دانشگاه عالی دفاع ملی به تعداد 199 نفر بوده و تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 85 نفر برآورد شده است. در نتیجه تحقیق چهار بعد اصلی اثرگذار بر توانمندسازی عمومی فرماندهی در صحنه جنگ های آینده شامل تحلیل راهبردی (با هفت شاخص) ، دانش و مهارت راهبردی (با سه شاخص) ، بصیرت فرماندهی (با سه شاخص) ، تصمیم گیری راهبردی (با دو شاخص) ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: الگوی توانمندسازی، جنگ های آینده، صحنه جنگ، فرماندهی
  • محسن کشاورزترک ، سید محمد مقیمی، محمد ابویی اردکان، محمد رحیم عیوضی صفحات 57-82
    شواهد عینی پژوهش های حوزه های گوناگون نشان می دهد که شرکت ها هنوز از کمبود چارچوبی جهت مواجهه با شرایط ابهام آمیز و پیچیده آینده در حوزه های مختلف و اطمینان از دریافت همه تغییرات خارجی مرتبط و ارائه پاسخهای متناسب در مخاطره هستند. در این میان شرکت ها برای توسعه و گسترش نوآوری های خود در راستای خلق ارزش و ثروت تلاش می کنند. یکی از روش های نوین و توانمند برای شرکت ها در این شرایط، آینده نگاری شرکتی است که فرایند مدیریت نوآوری را بهبود و توسعه می‎ دهد. از این رو پژوهش حاضر برآن است تا ظرفیت ها و پتانسیل های آینده نگاری شرکتی را در راستای ارتقا و بهبود مدیریت نوآوری به کار برد. در این میان از ظرفیت های روش سناریوپردازی نیز بهره می برد. فرایند پژوهش ترکیبی از روش کمی تحلیل معادلات ساختاری که تاثیرات آینده نگاری شرکتی بر مدیریت نوآوری را بررسی می کند و روش کیفی در طی یک فراگرد فرایندی با بازخورد رجوع به خبرگان و تحلیل محتوا است. در بخش کمی بعد از حصول روایی مدل مفهومی تاثیرات آینده نگاری شرکتی بر مدیریت نوآوری بدست آمده از تحلیل ادبیات توسط خبرگان این حوزه، صنایع هوا و فضا به عنوان مطالعه موردی قرار گرفت و پس از جمع آوری پرسشنامه ها، با استفاده از نرم افزار SmartPLS فرضیه های پژوهش آزمون شدند. در تحلیل کیفی در هر کدام از مراحل مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با خبرگان و تحلیل محتوا در راستای نیل به شاخص ها و مولفه های چارچوب مدنظر، پژوهشگران می توانستند به مرحله یا مراحل قبل بازگشته و در مسیر پیش رو تجدید نظر کنند. یافته های پژوهش شامل مولفه های تاثیرگذار آینده نگاری شرکتی بر مدیریت نوآوری در بخش کمی و در امتداد آن ارایه چارچوب آینده نگاری شرکتی در راستای توسعه و بهبود مدیریت نوآوری و سپس توسعه چارچوب آینده نگاری شرکتی مبتنی بر سناریوپردازی در راستای ارتقای مدیریت نوآوری است.
    کلیدواژگان: آینده نگاری شرکتی، سناریوپردازی، مدیریت نوآوری، چارچوب
  • عبدالله وثوقی نیری ، علی اصغر پور عزت، داود آقا محمدی، مجتبی امیری صفحات 83-110
    هدف از این پژوهش مدل سازی نرم تصویر ارتش آینده بر اساس رویکرد ساختاری تفسیری ، در راستای ایجاد تصویر بصیرت بخش بوده ، به گونه ای که آگاهی و شناخت از آن، در تدوین برنامه ها، استراتژی های سازمان و امکان استفاده اثربخش تر از همه ظرفیت های ملی برای دفاع اثربخش در آینده، را فراهم آورد. این پژوهش، بنیادی بوده، رویکرد آمیخته اکتشافی دارد ؛ از روش تحلیل تم و روش تحقیق موضوعی در قرآن، در بخش کیفی و از روش مدلسازی ساختاری تفسیری در بخش کمی استفاده شد. برای شناسایی تم ها و مفاهیم مرتبط با ارتش آینده در قرآن مجید، تفاسیر المیزان و نور موردبررسی قرار گرفت و سپس مضامین اصلی مرتبط با آن استخراج و کدگذاری گردید. از آراء کدگذاران مستقل و گروهی از خبرگان بهره گرفته شد. 14 مضمون فراگیر احصا شده در بخش کیفی با مدل سازی ساختاری تفسیری در چهار سطح بر اساس تحلیل نظرات 22 نفر از خبرگان دفاعی قرار گرفتند که بیشترین تاثیر را سطوح سوم و چهارم در تصویرپردازی دارند. بر اساس نتایج این پژوهش متغیرهای سطح اول، به منزله متغیرهای وابسته، متغیرهای سطح دوم به مثابه متغیرهای پیوندی و متغیرهای سطح سوم و چهارم به منزله متغیرمستقل و کلیدی نقش ایفا می کنند. در همین امتداد نتیجه این پژوهش، می تواند زمینه ساز درک و ایجاد بهترین تصویر برای ارتش شایسته در هر زمان و هر مکان مقتضی باشد. به همین جهت شایسته است بر حسب مقتضیات در هر زمان، این تصویر بازسازی و بازپردازی شود.
    کلیدواژگان: مدل سازی نرم، تصویر، ارتش آینده، رویکرد ساختاری- تفسیری
  • علی فرهادی صفحات 111-140
    آمریکایی ها پس از ناکامی های مکرر در پروژه «براندازی» به دنبال «استحاله» و «نفوذ» بر جمهوری اسلامی ایران و سازمان های تصمیم گیر، تصمیم ساز و امنیتی مثل نیروهای مسلح برآمدند. ازاین رو این پژوهش با هدف تبیین سناریوهای نفوذ نرم دشمن در کارکنان سازمان های نظامی انجام شده است. این تحقیق از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی است که به روش سناریونویسی در دو فاز انجام شده است. در فاز اول فرمایشات مقام معظم رهبری بررسی و تحلیل شده و در فاز دوم بر مبنای نظر خبرگان سناریوهای نفوذ دشمن تبیین گردیده است. جامعه آماری تحقیق در فاز اول همه فرمایشات رهبری بوده و در فاز دوم تعداد 9 نفر از خبرگان حوزه مورد مطالعه بودند که با روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند انتخاب گردیدند. در فاز اول تحقیق داده های لازم از طریق تحلیل محتوای کیفی فرمایشات مقام معظم رهبری گردآوری گردیده و در فاز دوم با نظر خبرگان عامل های کلیدی و نیروهای پیشران شناسایی و به روش خبرگی نهایی گردید. یافته های تحقیق حاکی از آن است که چهار عنوان سناریو نفوذ برای نیروهای مسلح متصور می باشد؛ نفوذ گسترده در سطح کارکنان (با تاکید بر رویکرد فکری و فرهنگی) ، نفوذ جریانی و شبکه سازی، نفوذ موردی در مراکز تصمیم گیری و تصمیم سازی نیروهای نظامی (رده های فرماندهی و مدیریتی) و نفوذ موردی در سطح کارکنان.
    کلیدواژگان: نفوذ نرم، مقام معظم رهبری، نفوذ فکری و فرهنگی، نفوذ جریانی، نفوذ موردی
  • کامل منیری ، سید یحیی صفوی، محمد سهرابی، حسین ولی وند زمانی، محمدرضا حافظ نیا صفحات 141-166
    امنیت و شیوه دستیابی به آن یکی از مهمترین موضوعاتی است که در سراسر تاریخ جامعه بشری ذهن و عملکرد بشر را به خود مشغول داشته است. پیچیدگی تهدیدات و تسری آن به تمام لایه های اجتماعی و اقتصادی، سیاسی و حتی فرهنگی کشورهای جهان در قرن بیست و یکم آنها را به سمت سازوکارهای مختلفی برای تامین امنیت ملی سوق داده است. یکی از مهمترین عواملی موثر در این روند، تحول ساختاری ارتش ها به منظور رفع ناکارآمدی های ارتش های نظام وظیفه ای می باشد. بنابراین همگام شدن نظام دفاعی و نظامی جمهوری اسلامی ایران با الگوهای غالب در نظام بین الملل و تدوین سناریوهای ارتش حرفه ای در ج. ا. ا به عنوان محور پژوهش، دغدغه اصلی محقق می باشد. برای تبیین علمی موضوع این سوال کلی مطرح می شود که تحول نظام دفاعی و نظامی جمهوری اسلامی ایران از ارتش وظیفه ای به ارتش حرفه ای چگونه امکان پذیر است و سناریوهای ممکن برای تحول از ارتش وظیفه ای به ارتش حرفه ای کدامند. برای پاسخ به این سوالات روش پژوهش ترکیبی مبنای این مطالعه قرار گرفت، که در آن از رویکرهای اکتشافی برای تدوین نظریه ها و گونه شناسی پژوهش ها استفاده می شود. گردآوری اطلاعات با روش کتابخانه ای و روش میدانی بوده و از منابع موجود در کتابخانه ها، اطلاعات آماری رسمی و معتبر بین المللی و کاوش در سایت های اینترنتی اطلاعات مورد نیاز گردآوری شده است. جامعه مورد مطالعه، پژوهش گران و متخصصین حوزه های دفاعی- نظامی می باشد. این پژوهش با هدف تبیین مکانیزم گذار از ارتش وظیفه ای به ارتش حرفه ای تدوین شده است و مهمترین نتیجه تبیین چهار سناریو در بازه زمانی1400 تا 1420 در ارتباط با فرآیند اجرایی ارتش وظیفه ای به ارتش حرفه ای است.
    کلیدواژگان: ارتش حرفه ای، ارتش وظیفه ای، امنیت ملی، نظام نوآوری دفاعی، چشم انداز 1420
|
  • Seyed Abd, Ol, Rahim Moosavi, Mohammad Sepehri Pages 7-25
    The enemy tracks, identifies and positions all the activities of the radar systems through the use of advanced Electronic Information Sensors (ELINT) at various military bases from the air, space, land, sea and cyberspace. The main purpose of research is to develop electronically passive defense strategies of radar army systems, in confronting threats of interpreting, identification and location of radar’s system enemy electronic intelligence (ELINT) sensors. The time domain is the status of army electronic passive defense radar and researches related to the threats until five years ago and proposals for the next ten years horizon for army 1404 horizon landscape. Geographic scope is the place mission of Khatam ol-Anbiya Air Defense Base, Ground, air and navy forces, and army headquarters. The total population are 74 and 15 members of the population are as a community of experts. Using expert method, environmental factors (strengths, weaknesses, threats and opportunities) were recognized, matrix SWOT was used to develop the strategy and multi-criteria decision software and the application TOPSIS were used to analyze and prioritize the strategies. In the end, the result of the research showed that electronic passive defense, increases deterrence, reduces vulnerability, continue vital activities, improves national sustainability, facilitates crisis management, and the safety of radar systems.
    Keywords: passive defense, Radar Passive Defense, Signals Intelligence, Electronic Intelligence, Future Threats
  • Alireza Shaikh, Mahdi Samimi Pages 27-55
    The nature of the war is constantly changing, and the pace of this change has grown ever more than ever before, and with time and technology progress the scenes of war become more complex and widespread; these changes require further study of future wars and capabilities to deal with it, especially in the field of command. The purpose of this research is to explain the dimensions and components of the general empowerment model of command in the scene of future wars of the Islamic Republic of Iran. First, using content analysis method, with the study of background and theoretical literature, expert interviews and open coding, the command empowerers were identified at the scene of future wars; by using a researcher-made questionnaire and exploratory factor analysis, the indices of acceptable effect were determined; then the categorization and coding of the indexes were performed using expert opinion. The statistical population of the study consisted of 199 professors and graduates of the National Defense University. The sample number was estimated using Cochran's formula of 85 people. In the end, four main dimensions influencing general empowerment of command in the scene of future wars were presented: strategic analysis (with seven indicators), strategic knowledge and skills (with three indicators), command vision (with three indicators), strategic decision making (with two indicators).
    Keywords: Empowerment model, Future wars, War Scene, Command
  • Mohsen Keshavarz Turk, Seyed Mohammad Moghimi, Mohammad Abooyee Ardakan, Mohammad Rahim Eivazi Pages 57-82
    The objective evidence of research in various domains shows that companies are in danger because of lack of a framework to address the ambiguous and complex situations of the future. Meanwhile, corporate foresight is trying to respond to this need. In this situation, companies are working to develop their innovations in order to create value and wealth. One of the new and powerful tools and methods for companies in this way is corporate foresight that improves and develops the innovation management process. The present study seeks to explore the capabilities and potentials of corporate foresight in order to improve and promote innovation management. In the meantime, it utilizes the appropriateness and capabilities of the scenario methodology. The research findings combine a quantitative analysis of structural equations that examine the effects of corporate foresight on innovation management with the qualitative method through a feedback process, referral to experts and content analysis. It is worth mentioning in the qualitative analysis that researchers could return to the previous stage or stages and review the course ahead in each of the semi-structured in-depth interviews with experts and content analysis them in order to achieve the indicators and components of the framework. Research findings include effective factors of corporate foresight on innovation management in the quantitative part and, along with this, provide a corporate foresight framework for the development and improvement of innovation management, and then the development of corporate foresight framework which is based on scenario for improving innovation management.
    Keywords: Corporate Foresight, Scenario Planning, innovation management, Framework
  • Abdollah Vosoughi, Aliasgar Pourezzat, Davood Agha, Mohammadi, Mojtaba Amiry Pages 83-110
    The purpose of this research is soft modeling of the image of future army based on an interpretive structural approach in order to create an insightful picture, in such a way that awareness and recognition of it in the formulation of programs, organization strategies and the possibility of more effective use of national capacities for effective defense in the future provided. This research is fundamental and has an exploratory mixed approach; the theme analysis method and the thematic research methodology in the Holy Qur’an were used in the qualitative part and Structural Interpretation Modeling Method was used in the quantitative part. In order to identify the themes and concepts related to the future army in the Holy Quran, the interpretations of al-Mizan and Noor were examined and then the main themes related to it were extracted and coded. The views of independent coders and a group of experts were used. The 14 themes covered in the qualitative section with interpretive structural modeling in four levels were based on the analysis of the views of 22 defense experts, which had the most impact on the third and fourth levels of imaging. Based on the results of this study, first-level variables, as dependent variables, second-level variables, as interlaced variables and variables in the third and fourth levels, play a role as the independent and key variable. In the same way, the result of this research can be the basis for understanding and creating the best image for a competent army at anytime and anywhere. Therefore, it is desirable to rebuild and reprocess the image at any time.
    Keywords: soft modeling, image, future Army
  • Ali Farhadi Pages 111-140
    After repeated defeats in the subversion project, the Americans sought to influence the Islamic Republic of Iran and decision-making organizations and security agencies like the armed forces. Therefore, this research has been conducted with the aim of explaining the enemy's soft penetration scenarios in personnel of military organizations. This applied research has been done in two phases by scanning scenario. In the first phase, the Supreme Leader's inquiries were reviewed and analyzed, and in the second phase, based on expert opinion, the enemy's scenarios were explained. The statistical population of the research in the first phase was all the statements of the leadership. In the second phase, 9 experts were selected using purposeful sampling method. In the first phase of the study, the data were collected through qualitative analysis of the Supreme Leader's statements and in the second phase, with the opinion of the experts the key factors were identified and finalized by the method of expertise. The research findings suggest that there are four categories of infiltration scenarios for the armed forces: widespread employee-level infiltration (with an emphasis on intellectual and cultural approach), network infiltration, Case-based infiltration in military decision-making centers (command and control levels) and case-level infiltration at the staff level.
    Keywords: Soft infiltration, Supreme Leader, intellectual, cultural infiltration, case infiltration
  • Kamel Moniri, Seyed, Yahya Safavi, Mohammad Sohrabi, hossein valivandzamani, Mohammad, Reza Hafeznia Pages 141-166
    The complexity of threats to all social, economic, political, and even cultural segments of the world in the 21st century has introduced various mechanisms for national security. One of the most important factors in this process is the structural transformation of the military in order to eliminate the inefficiencies of the conscription military system. Therefore, the coordination of the Islamic Republic of Iran's defensive and military system with the prevailing patterns in the international system was the main concern of the researcher and the main focus of the research was to provide the national security of the Islamic Republic of Iran through the transformation of military service from conscription into a professional military. For scientific explanation of this issue, the question arises as to how it is possible for the Islamic Republic of Iran to transform the defensive power from conscription into a professional military? The present research is a mixed-exploratory research. Data collection was done using library and field method. The research population is researchers, specialists and experts in the areas of military and defense, the faculty members of the strategic studies centers of countries with professional military, and experts in defense management in different countries; In order to analyze the findings, quantitative and qualitative analysis was used in both library and field information sections. Finally, four scenarios in the period of 1400 to 1420 were arranged about the process of the transformation of military service from conscription into a professional military.
    Keywords: Professional Military, Conscription Military, National Security, Defense Transformation System, the Islamic Republic Of Iran