فهرست مطالب

نشریه طلوع بهداشت
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 70، مهر و آبان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا میرجلیلی ، سمیه میر رضایی* ، سید سعید مظلومی محمود آباد ، حمیدرضا دهقان صفحات 1-12
    مقدمه
    بیماری های مزمن علت اصلی مرگ و میر و معلولیت در جهان هستند. با وجود شیوع بالا و عوارض بیماری های مزمن، بسیاری از این بیماری ها با روش های ساده ومقرون به صرفه قابل پیشگیری هستند. انجام رفتارهای ارتقا دهنده سلامت یکی از بهترین راه هایی است که مردم توسط آن می توانند سلامتی خود را حفظ وکنترل نمایند. نظر به این که زنان محور سلامت خانواده محسوب می گردند و الگوی اصلی آموزش و ترویج شیوه زندگی سالم به نسل بعدی می باشند. هدف ازاین مطالعه بررسی وضعیت رفتارهای ارتقا دهنده سلامت زنان سنین باروری در شهر یزد بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی 120 نفر از زنان 49-15 ساله تحت پوشش مرکز بهداشتی درمانی شماره 9 که به روش نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شدند انجام شد. ابزارگردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد رفتارهای ارتقا دهنده سلامتی (HPLP-II) بود که به شیوه خودگزارشی تکمیل گردید. داده ها با کمک نرم افزارspss-16 و آمار توصیفی و آمار استنباطی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی زنان مورد بررسی 43/7±67/33 بود. بیش ترین میانگین نمرات 06/5±60/26 مربوط به زیرمقیاس رشد معنوی و کمترین میانگین نمرات به ترتیب مربوط به زیر مقیاس های فعالیت فیزیکی 3. 6± 13. 6و مدیریت استرس 7/3±69/18 بود. بین سطح تحصیلات و میانگین نمره کلی رفتارهای ارتقا دهنده سلامت (02/0P=) و زیر مقیاس مسئولیت پذیری در برابر سلامت (02/0P=) ارتباط معنادار آماری مشاهده شد. همچنین همبستگی مستقیم و معنی داری بین زیر مقیاس روابط بین فردی با سطح تحصیلات (02/0P=) و زیر مقیاس تغذیه با سطح درآمد (04/0P=) بدست آمد. بحث و نتیجه گیری: درپژوهش حاضر با وجود مطلوب بودن رفتارهای ارتقادهنده سلامتی زنان، نیاز به ارتقا رفتارهای ارتقا دهنده سلامتی بخصوص در زمینه فعالیت فیزیکی و مدیریت استرس احساس می شود. در نتیجه، لازم است مداخلات مناسب در جهت تشویق رفتارهای ارتقا دهنده سلامت طراحی و اجرا شود.
    کلیدواژگان: رفتارهای ارتقا دهنده سلامت، زنان سنین باروری، زنان
  • سحر کرمانیان ، حسن مظفری خسروی* ، جواد زوار رضا ، قاسم دستجردی ، محمدحسن لطفی صفحات 13-29
    مقدمه
    با توجه به باورهای عمومی و ترکیبات موجود در بابونه مبنی بر اثر تسکینی آن، این کارآزمایی بالینی به منظور مقایسه اثر مصرف چای بابونه و چای سیاه بر افسردگی و شاخص های استرس اکسیداتیو در بیماران افسرده مبتلا به دیابت انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی بوده که با مشارکت 74 بیمار افسرده مبتلا به دیابت انجام شد. افراد بطور تصادفی به دو گروه دریافت کننده چای بابونه و چای سیاه (37=n) تقسیم شدند، که بترتیب روزانه 3 فنجان چای کیسه ای بابونه و چای سیاه حداقل نیم ساعت بعد از وعده های غذایی دریافت کردند. جهت سنجش افسردگی پرسشنامه تست بک در ابتدای مطالعه، بعد از 6 و 12 هفته برای افراد تکمیل شد. آزمایش های ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (TAC) و مالن دی آلدویید (MDA) در ابتدا و انتهای مطالعه انجام شد.
    یافته ها
    در انتهای مطالعه 64 نفر مطالعه را به پایان رساندند. میانگین تست بک بعد از مطالعه بطور معناداری بین دو گروه کاهش یافت. نمره تست بک تفاوت معناداری را بعد از مداخله در دو گروه چای بابونه (001/0>P) و چای سیاه (04/0=P) نشان داد، ولی میانگین تغییر امتیاز بک بطور معناداری در گروه چای بابونه بیشتر از چای سیاه بدست آمد. میانگین غلظت TAC در هر دو گروه کاهش معناداری یافت ولی میانگین تغییرات آن بین دو گروه تفاوت معناداری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد مصرف چای بابونه در مقایسه با چای سیاه موجب کاهش نسبی میزان افسردگی، ولی بر شاخص های استرس اکسیداتیو بی تاثیر بوده است.
    کلیدواژگان: افسردگی، دیابت نوع دو، چای بابونه، استرس اکسیداتیو
  • مهدیه ممیزی ، حسین فلاح زاده *، صفیه حیدری صفحات 30-42
    مقدمه
    سرطان یکی از بیماری های غیرواگیر و از علل عمده مرگ و میر در دهه های اخیر است. مطالعات نشان دادند بین روش زندگی و بروز سرطان ارتباط وجود دارد و جهت پیشگیری از سرطان لازم است سبک زندگی افراد شناخته و اصلاح گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی سبک زندگی مردم شهر یزد در ارتباط با سرطان انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-مقطعی است که بروی 500نفر از جمعیت شهر یزد انجام شد. نمونه گیری به روش خوشه ایانجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای خودساخته دارای 7 بعد استفاده شد که روایی و پایایی آن تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS/16 و آزمون های T-test, ANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    طبق نتایج نمره بدست آمده میانگین نمره تمام ابعاد سبک زندگی مرتبط با سرطان بجز در بعد ورزش و فعالیت فیزیکی بالاتر از میانگین محدوده قابل اکتساب بود. طبق یافته ها افراد متاهل در عادت های غذایی و افراد مجرد در بعد فعالیت فیزیکی بطورمعناداری نمره بالاتری داشتند. افراد با BMI کمتر از 20 (افراد لاغر) نسبت به بقیه افراد وضعیت نامناسب تری را در زمینه رفتارهای ابعاد سلامت روان، سلامت جسمانی و فعالیت فیزیکی داشتند. همچنین با افزایش سطح تحصیلات، افراد وضعیت بهتری از لحاظ فعالیت فیزیکی داشتند. از نظر وضعیت اشتغال دانشجویان بطورمعناداری بالاترین نمره را در بعد فعالیت فیزیکی و افراد بیکار پایین ترین نمره را در این بعد بدست آوردند. همچنین ازنظر وضعیت سکونت، افرادی که منزل شخصی داشتند نمره بهتری را در ابعاد سلامت روان و سلامت جسمانی داشتند. بحث و نتیجه گیری: در مجموع سبک زندگی افراد در پیشگیری از سرطان در ابعاد مختلف در سطح نسبتا مطلوب قرار داشت. برنامه ریزی جهت افزایش آگاهی مردم در خصوص عوامل خطر سرطان ها و حمایت از شیوه زندگی سالم با تمرکز بر رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، میوه ها، فیبر، شیر و لبنیات، مقدار کم گوشت، مصرف آنتی اکسیدان ها و همچنین انجام فعالیت فیزیکی مناسب باید بخشی از پیشگیری اولیه باشد.
    کلیدواژگان: پیشگیری، سبک زندگی، یزد، سرطان
  • محمد علی مروتی شریف آباد ، زهرا محمد یوسفی وردنجانی *، زیبا رئیسی ، محسن عسکری شاهی صفحات 43-55
    مقدمه
    سرطان دهانه رحم چهارمین سرطان شایع و از مهمترین علل مرگ و میر زنان در سراسر جهان است. این سرطان یکی از مهمترین مسائل بهداشتی زنان در کشورهای در حال توسعه است ولی خوشبختانه قابل پیشگیری است و تست پاپ اسمیر یک روش غربالگری موثر جهت پیشگیری و تشخیص به موقع این سرطان است. این مطالعه با هدف تعیین پیشگوئی کننده های انجام تست پاپ اسمیر در زنان شهرکرد انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 290 نفر از زنان واجد شرایط شهرستان شهرکرد در سال 1395 مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مطالعه پرسشنامه محقق ساخته بر اساس تئوری انگیزش محافظت بود. پرسشنامه ها به صورت خود گزارش دهی تکمیل شدند. جهت آنالیز داده ها از آزمون آماری T-Test ، واریانس و رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین نمرات سازه های شدت درک شده (004/0p=) ، خودکارآمدی درک شده (00/0p=) ، کارآمدی پاسخ درک شده (008/0p=) و انگیزش محافظت (01/0p=) بر حسب رفتار دارای اختلاف معنی دار آماری بود. هم چنین شدت درک شده (12/1OR=) و پاداش درک شده (90/0OR=) از پیشگوئی کننده های انجام تست پاپ اسمیر در زنان شهرکرد بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه از پیشگوئی کنندگی تئوری انگیزش محافظت در رفتار محافظت کننده از سرطان دهانه رحم (پاپ اسمیر) حمایت می کند.
    کلیدواژگان: پاپ اسمیر، زنان، تئوری انگیزش محافظت
  • محمد مهدی سلطان دلال* ، سمانه صدیقی خویدک ، سارا رستگار ، زهرا رجبی صفحات 56-69
    مقدمه
    شیگلوزیس گاستروانتریت ناشی از آلودگی با سویه های مختلف جنس شیگلا است. هدف این مطالعه بررسی فراوانی گونه های شیگلا در اسهال حاد ناشی از مصرف غذای آلوده در سطح استان یزد و تعیین عوامل مقاومت آنتی بیوتیکی آن است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی، طی یک سال از بهار 1394تا زمستان1394 بر روی190 نمونه (سواپ مدفوع اسهالی) ناشی از 51 طغیان غذایی استان یزد صورت گرفت. تمامی نمونه ها از نظر وجود باکتری شیگلا، کشت میکروبی، کیت API-20E،سروگروپینگ و آنتی بیوگرام مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین طغیان در فصل بهار با 19 مورد (2/37%) صورت گرفت. از میان شهرستان های استان ، یزد با 30 طغیان (8/58%) و اشکذر با 10 طغیان (6/19%) به ترتیب بیشترین طغیان ها را به خود اختصاص دادند. از بین 7 مورد شیگلای جدا شده، گروه سنی غالب زیر 15 سال و گروه جنسی غالب مردها بودند. بیشترین علائم بالینی مربوط به تهوع، اسهال غیر خونی، کرامپ شکمی، استفراغ و سردرد و اسهال خونی بود. همگی ایزوله های شیگلا، به آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین وسفتریاکسون100% حساسیت نشان دادند و به کوتریموکسازول (7/85%) مقاوم بودند.
    نتیجه گیری
    آگاهی از نوع باکتری عامل اسهال در بیماری های منتقله از غذا و الگوی مقاومت دارویی آن در کاهش شیوع طغیان ها و هزینه های مصرفی درمان با بکارگیری اقدامات لازم جهت کنترل و پیشگیری حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: شیگلا، طغیان، بیماری های منتقله از غذا
  • مرتضی محمدزاده ، حسین فلاح زاده ، نیما پهلوانی ، ویدا پهلوانی* صفحات 70-80
    مقدمه
    سرطان پستان یکی از بیماری های شایع در میان زنان است که فاکتورهای مختلفی در ایجاد آن دخالت دارند هدف از انجام این مطالعه، تعیین عوامل تاثیر گذار بر روی بقایزنان مبتلا به سرطان پستان شهر یزد با استفاده از مدل کاکس به صورت بیزی ومعمولی می باشد.
    روش بررسی
    از میان مراجعه کنندگان به مرکز پرتو درمانی شهید رمضان زاده،538 نفر ازبیماران مبتلا به سرطان پستان را شناسایی و اطلاعات لازم را از سالهای 1384 تا 1391 ثبت نمودیم. تحلیل داده ها با نرم افزار R نسخه 3. 4. 0 انجام و سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شده است.
    یافته ها
    با استفاده از روش کاپلان مایر میزان بقای 5. 1و8 ساله زنان مبتلا به سرطان پستان به ترتیب 976/0 ، 823/0 و 737 /0آورد گردید میانگین سنی 16/11±03/48سال و میانگین زمان بقا 23/4±64/97 ماه میباشند. نتایج حاصل از آنالیزکاکس بیزی نشان داد که متغیرهای Ki67با (HR=3/260, PI: 95%= [1/630-6/372]) وER با (HR=2/592, PI: 95%= [2/023-3/354]) وstage (HR=5/620, PI: 95%= [4/079-7/73]) وlymph node با (HR=1/761, PI: 95%= [1/127-2/790]) و Surgery با (HR=1/631, PI: 95%= [1/102-2/422]) روی زمان بقا معنی دار بودند.
    نتیجه گیری
    به دلیل خطای بسیار کم (0001/0>) و کوتاه بودن فاصله اطمینان برای نسبت مخاطره،مدل کاکس بیزی مدل بهینه انتخاب شد و بر طبق آن متغیرهای مرحله بیماری و درگیری غدد لنفاوی و نوع عمل جراحی و مارکر های Ki67 و ER روی مخاطره مرگ تاثیر مثبت دارند. استفاده از روش بیزی در آنالیز بقا، به دلیل استفاده از اطلاعات پیشین به نتایج اعتبار بیشتری می بخشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، آنالیز بقا، مدل کاکس، روش بیزی
  • محمد شفیعی ، حمیده داودی زاده جلگه ، مریم دبیری فرد *، سارا دبیری فرد ، میلاد شفیعی صفحات 81-93
    مقدمه
    نارسایی در حمایت اجتماعی یکی از فاکتورهای مهم افزایش دهنده افسردگی پس از زایمان است. از آنجایی که مادران دارای نوزاد نارس یا بیمار دارای استرس مضاعفی در دوره ی پس از زایمان هستند، درنتیجه به حمایت اجتماعی بیشتری نیاز دارند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط حمایت اجتماعی با میزان افسردگی پس از زایمان در مادران نوزادان نارس انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی-همبستگی است که در سال 1395 بر روی 100نفر از مادران نوزادان نارس ترخیص شده از بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان شهیدصدوقی یزد انجام گرفت. روش نمونه گیری به شیوه در دسترس بود. پرسشنامه حمایت اجتماعی و افسردگی پس از زایمان توسط مادر تکمیل شد. داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 17 و با استفاده از شاخص های آماری توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین حمایت اجتماعی با تعداد فرزندان مادر در سه حیطه (والدین،والدین همسر وکل) ، با شغل همسر در دو حیطه (همسر و کل) ،با وضعیت اقتصادی خانواده در سه حیطه (همسر،اقوام و کل) ارتباط آماری معنادار (0. 05P<) و نتایج در مورد ارتباط بین متغیرها و افسردگی پس از زایمان نشان دهنده ارتباط آماری معنادار بین افسردگی پس از زایمان با شغل همسر،میزان تحصیلات همسر و وضعیت اقتصادی خانواده ها بود. نتایج نشان داد رابطه آماری معنادار و ضریب همبستگی منفی بین حیطه های حمایت اجتماعی و افسردگی پس از زایمان وجود دارد.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گیری کرد که هرچه حمایت اجتماعی در هر چهار حیطه مذکور بهتر صورت یگیرد،میزان افسردگی پس از زایمان کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، افسردگی پس از زایمان، نوزادان نارس
  • محمدعلی شیرغلامی ، نوید نصیری زاده *، محمد میرجلیلی صفحات 94-108
    مقدمه
    آلودگی منابع آب های سطحی و زیرزمینی با رنگ های نساجی یکی از جدی ترین مشکلات زیست محیطی بوده که امروزه انسان ها با آن روبرو هستند. نانوکامپوزیت ها نسل جدیدی از ابرجاذب ها می باشند که توسط بسیاری از پژوهشگران به عنوان یک استراتژی امیدوارکننده برای کاهش آلودگی آب ها پیشنهاد شده اند. در این مطالعه، یک نانوکامپوزیت کربن سرامیکی حاوی نانولوله های کربنی چند دیواره سنتز شده و به عنوان جاذب برای حذف رنگ آنیونی اسیدی قرمز 37 از محلول مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع بنیادی – کاربردی است، جامعه آماری مورد بررسی شامل محلول های آبی سنتتیک از رنگزای اسیدی قرمز 37 حاوی مقادیر متفاوت از نانوکامپوزیت سنتز شده می باشد. در آزمایش های جذب، تاثیر عوامل مختلف نظیر pH محلول، زمان تماس، غلظت اولیه رنگ و میزان نانوکامپوزیت کربن سرامیکی بر میزان جذب رنگ از محلول بررسی گردید. شرایط جذب رنگ با روش سطح پاسخ بهینه سازی شد. در ادامه رفتار جذب رنگ بر روی جاذب کربن سرامیکی بر اساس مدل های لانگمویر، فروندلیچ مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    شرایط بهینه شامل 2/4pH=، زمان min 90، غلظت اولیه رنگ mg/L 24 و مقدارجاذب نانوکامپوزیت کربن سرامیکی g 6/1 حاصل شد، دراین شرایط حداکثر راندمان 97 % جذب رنگ از محلول به دست آمد. حداکثر ظرفیت جذب نانوکامپوزیت پیشنهادی mg/g 6/45 تعیین شد، که قابل مقایسه با جاذب های کربنی مشابه می باشد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده مشخص گردیدکه بهترین مدل برای توجیه رفتار جذب رنگ روی کامپوزیت، مدل فروندلیچ بوده و معادله شبه درجه دوم می تواند برای بررسی رفتار سینتیک جذب به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت کربن سرامیکی، مطالعات ایزوترم، جذب سطحی، سینتیک جذب، مدل سازی
|
  • Mohammad Reza Mirjalili , Somayeh Mirrezaee *, Seyed Saeed MazloomiMahmoodabad , Hamid Reza Dehghan Pages 1-12
    Introduction
    Chronic diseases are the major cause of death and disability in the world. Despite the high prevalence and complications of chronic diseases, many of these diseases are preventable with simple ways. Health promoting behaviors is one of the best ways that people can protect their health. Since women are the main models of education and promotion of healthy lifestyle to the next generation the aim of this study was to investigate the health promoting behaviors of women of reproductive age in the city of Yazd.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted on 120 women aged 49-15 covered by Shahid Farshad health center in Yazd. Health-promoting behaviors questionnaire (HPLP-II) were used to collect information. The data tool was completed with self-report methods. Data were analyzed with spss16 software.
    Results
    The mean age of the women was 33.67± 7.43. The highest mean subscales was 26.60± 5.06 for spiritual growth and the lowest was 13.6± 3.6 for physical activity and 18.69± 3.7 for Stress Management. Significant relationship was observed between education with health promotion behaviors (P = 0.02) and responsibility for health subscales (P = 0.03). Also the direct and significant correlation was between interpersonal relationships with education level (P = 0.02) and the nutrition sub-scale with income level (P = 0.04).
    Conclusion
    In the present study, despite the desirability of promoting women's health behaviors, health-promoting behaviors need to be upgraded, especially in the field of physical activity and stress management. As a result, the design of appropriate interventions to encourage health promotion behaviors is necessary.
    Keywords: Health promoting behaviors, women, women of reproductive age
  • Sahar Kermanian , Javad Zavar Reza , Ghasem Dastgerdi , Mohammadhasan Lotfi, Hassan Mozaffari khosravi * Pages 13-29
    Introduction
    According to the Public Beliefs and Chamomile combinations based on its relief effect, this trial is done to compare the effects of chamomile tea and black tea on depression and oxidative stress in depressed patients with diabetes.
    Methods
    This is a randomized clinical trial that was done with participation of 74 depressed patients with diabetes. Participants were randomly divided to two groups of chamomile tea (CG) and black tea (BG) (n=37), that received 3 daily cups of chamomile tea and black tea bags respectively, at least half an hour after meals. Beck Depression Inventory was completed to assess depression at baseline, after 6 and 12 weeks. TAC and MDA tests were done at the beginning and end of the study.
    Results
    At the end of study, 64 patients completed the study. After the study, mean scores of beck decreased significantly between the two groups. Beck scores showed significant differences in both CG (P < 0.001) and BG (P = 0.04) after the intervention, but the mean changes in scores were Obtained significantly in CG more than BG. Mean TAC was significantly decreased in both CG and BG, the mean changes showed no significant differences between the two groups.
    Conclusion
    This study showed that consumption of chamomile tea compared with black tea relatively decreased depression, but had no significant effects on oxidative stress.
    Keywords: Depression_Type 2 diabetes mellitus_Chamomile tea_Oxidative stress
  • Mahdieh Momayyez , Hossein Fallahzadeh*, Safieh Sadat Heydari Pages 30-42
    Introduction
    Cancer is one of the non-communicable diseases and a major cause of mortality in recent decades. Studies have shown that there is a relationship between lifestyle and cancer, so it is necessary that Life style identified and corrected to prevent cancer. This study was conducted to determine the lifestyle of people in relation to the prevention of cancer in Yazd in 2014
    Methods
    A descriptive-analytic study was conducted on 500 people in Yazd through cluster sampling method. Data were collected by questionnaire in 7 dimensions and its validity and reliability were confirmed. Data analysis was performed using SPSS-16. Statistical analyses included descriptive statistics and T-test and ANOVA tests.
    Results
    According to the results, the mean of observed range for all aspects of lifestyle, except in exercise and physical activity, were higher than the mean of possible range. The findings show that married people had the better behaviors in nutrition habits and Single people had higher scores in physical activity and exercise dimension. People with a BMI of less than 20 (Underweight people) had lower average score than others in terms of mental health, physical health and exercise and physical activity. Also, people had higher scores in physical activity and exercise dimension with higher level of education. Also, students have significantly higher scores in physical activity and exercise dimension and unemployed people received the lowest score in this dimension. People who were homeowner had higher scores in mental health, physical health.
    Discussion
    Overall, lifestyle in the prevention of cancer in various dimensions was relatively favorable. Also, planning to increase public awareness about risk factors of cancer and support of healthy lifestyle by focusing on a diet high in vegetables, fruit, fiber, dairy products, antioxidant, small amounts of meat and appropriate physical activity should be used as part of primary prevention.
    Keywords: Prevention, lifestyle, Yazd, cancer
  • Mohammad Ali MorowatiSharifAbad , Zahra MohammadYousefi Vardanjani *, Ziba Raiisi , Mohsen AskariShahi Pages 43-55
    Introduction
    Cervical cancer is the fourth most common cancer and one of the most important causes of death among women worldwide. Although this cancer is one of the most important women's health issues in the developing countries, it is preventable fortunately and Pap smear test is an effective screening method for its prevention and early diagnosis. This study aimed to determine the predictors of Pap smear test among women in Shahr-e-kord based on protection motivation theory.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out on 290 eligible women of Shahr-e-kord city in 2016. The study tool was a researcher-made questionnaire based on the protection motivation theory, which was completed by participants as self-report. To analyze the data, t-test, logistic regression, and ANOVA were used.
    Results
    Statistically significant differences were observed in the mean scores of perceived severity (p=0.004), perceived self-efficacy (P=0.000), perceived response efficacy (P=0.008), and protection motivation (P=0.01) based on the behavior. Moreover, the perceived severity (OR=1.12) and perceived rewards (OR=0.90) were the statistically significant predictors of Pap smear test among women in Shahre-e-kord city.
    Conclusion
    The study results confirmed the predictive role of protection motivation theory in the protective behavior of cervical cancer (Pap smear).
    Keywords: Pap smear, Women, Protection motivation theory
  • Mohammad Mehdi Soltan Dallal *, Samaneh Sedighi Khavidak , Sara Rastegar , Zahra Rajabi Pages 56-69
    Introduction
    Gastroenteritis Shigellosis is caused by Shigella serovars. The purpose this study was to determine the frequency of Shigella species in acute diarrhea caused by consumption of contaminated food in Yazd province. We also invetigated the determining factors of Shigella for antibiotic resistance.
    Methods
    This descriptive study was conducted on 51 outbreaks of food-borne diarrhea from spring 2015 to winter 2016. A totla of 190 samples of diarrhea stool swabs were studied, which were sent from Yazd province. All samples were studied for the existence of Shigella bacteria, microbial culture, sero-grouping, and antibiogram . Descriptive statistics were used to analyze the data.
    Results
    The highest incidence of the disease was in the spring with 19 cases (37.2%). Among the cities of the province, Yazd and Ashkezar had the highest incidence rates with 30 (58.8%) and 10 outbreaks (19.69%), respectively. Of the seven cases of Shigella isolates, the dominant age group was under-15 years and the dominant gender was male. The most clinical symptoms were nausea, non-bloody diarrhea, abdominal cramps, vomiting, headache, and bloody-diarrhea. All isolates of Shigella showed 100percent sensitivty to antibiotics ciprofloxacin and ceftriaxone. However, the isolates were were resistant to Co- trimoxazole (85.7%). To confirm Shigella, we used the API-20E kit.
    Conclusion
    Awareness about the type of bacteria that cause diarrhea is important in foodborne diseases, while knowing about its drug resistance pattern is important in reducing the outbreaks' prevalence and treatment costs. Therefore, necessary measures shoud be adopted to control and prevent from the disease.
    Keywords: Shigella, Foodborne diseases, Outbreak
  • Morteza Mohamadzadeh , Hossein Falahzadeh , Nima Pahlevani , Vida Pahlevani * Pages 70-80
    Introduction
    Breast cancer is one of the common diseases among women with various factors involved in its development. The aim of this study was to determine the factors affecting the survival of women with breast cancer in Yazd using Cox's model as Bayesian and Classic.
    Method
    A population-based study of 538 breast cancer women registered in the clinical database of the Ramezanzade Radiotherapy Center from the April 2005 until March 2012. Comprehensive data on prognostic factors, comorbidity and treatment together with complete follow-up for survival were used to evaluate improvements in mortality. Data was analyzed by R 3.4.2. 0.05 was considered as the significance level. Findings: The mean age of breast cancer diagnosis was 48.03±11016 years. The 1, 5 and 8-year cumulative survivals for breast cancer patients were 0.976 ,0.898, 0.823 and 0.737 respectively. Bayesian Cox regression showed thatSurgery (HR=1.631 95%PI; 1.102-2.422) ki67 (HR = 3.260. 95%PI; 1.6308-6.372) stage (HR=5.620, 95%PI; 4.079-7.731) lymph node (HR= 1.765, 95%PI; 1.127-2.790) and ER(HR = 2. 600 95%PI; 2.023-3.354) were significantly related to survival. Discussio: Due to a very low error (<0/0001) and a shorter confidence interval for the risk ratio, the Cox Bayesian model of optimal model was selected and according to the variables of the stage of disease and lymph node involvement and the type of surgery and the markers Ki67 and ER on the risk Death has a positive impact. The use of the Bayesian method in survival analysis gives greater credibility to previous results.
    Keywords: Breast cancer, Survival Analysis, Cox regression, Bayesian Method
  • Mohammad Shafiee , Hamideh Davoodyzade jolgeh , Maryam Dabirifard *, Sara Dabirifard , Milad Shafiee Pages 81-93
    Introduction
    One of important factors in developing postpartum depression is social support This is known that those mothers who have premature or sick babies need to earn more social support to reduce their extra anxiety during postpartum period in comparison with other members of the society. So in this study we decided to evaluate the relation between postpartum depression and the level of social support in mothers who have premature newborn infants.
    methods
    The current research is a descriptive-correlative study which held on 100 mums of discharged premature neonates from Shahid Sadoughi NICU in 2016. The sampling method is available case selection. A checklist reviewing social support items and postpartum depression was given to the mothers. All collected data were entered to the statistic software SPSS v.17 in order to processing by the means of analytic and descriptive statistical indices with considering p-value<0.05 as the level of significant association.
    Results
    The final results revealed that there were some significant association (p-value<0.05): between the number of mother’s child and her social support in 3 categories(Parents, spouse parents and all), between her husband’s job and social support in 2 categories(Wife and all) and between family economical condition and social support in 3 previously mentioned categories(Wife, relatives and all). The results of this study revealed that there is a significant association between postpartum depression and the job of mother’s husband, the educational status of mother’s husband and the economical level of mother’s family.
    Conclusion
    It can be concluded that the more available social support the less incidence of postpartum depression.
    Keywords: social support, postpartum depression, premature infants
  • Mohammadali Shirgholami , Navid Nasirizadeh* , Mohammad Mirjalili Pages 94-108
    Introduction
    Today, contamination of surface and underground water sources with textile dyes is one of the most serious environmental problems facing humans. Nanocomposites are a new generation of superabsorbents that have been proposed by many researchers as a promising strategy to reduce water pollution. In this study, a ceramic carbon nanocomposite containing multi-wall carbon nanotubes was synthesized and used as an adsorbent for removal of anionic acid red 37 from aqueous.
    Methods
    This experimental study was carried out at the laboratory level. The statistical population included synthetic aqueous solutions of acidic red dye 37 containing different amounts of synthesized nanocomposite. In absorption experiments, the effect of different factors such as pH, contact time, initial concentration of the dye, and the amount of ceramic carbon nanocomposite on the color absorption from solution was investigated. The adsorption conditions were optimized by response surface method. In addition, we investigated the dye absorption on ceramic carbon adsorbent based on Langmuir and Freundlich models.
    Results
    The optimal conditions were obtained at pH =4.2, contact time = 90 min, initial concentration of 24 mg / L, and 1.6g of ceramic carbon nanocomposite. In this condition, the maximum absorption efficiency of 97 percent was obtained. The maximum absorption capacity of the proposed nanocomposite was determined as 45.6 mg / g, which is comparable to similar carbon absorptions.
    Conclusion
    Based on the results, we found that the best model for justifying the dye absorption behavior on composite is the Freundlich model and the pseudo-second order equation can be used to study the kinetic behavior of AR37 absorption.
    Keywords: Ceramic Carbon Nanocomposite, Isotherms Studies, Adsorption, Kinetic, Modeling