فهرست مطالب

مطالعات تطبیقی قرآن کریم و متون مقدس - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1397)

نشریه مطالعات تطبیقی قرآن کریم و متون مقدس
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1397)

  • 164 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/09/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حسن اسلامی اردکانی صفحه 9
    جز اندک متون ساده و روشنی که گویی معانی آشکاری دارند، به میزانی که متون حاوی معانی یا لایه های متعدد می شوند، فهم و ادراکشان نیازمند تلاش جدی تری است. متون مقدس از این حیث بیش از متون دیگر نیازمند تفسیر هستند. تفسیر، در اینجا، به معنای تلاش برای پرده گشایی از متون و دریافت معنا، یا معانی، آنها است. این کار، افزون بر الزامات خاص فنی و صوری و توجه به اصول زبانی و ساختاری در فهم متن، نیازمند کوششی اخلاقی است. اخلاق تفسیر بیانگر هنجارها یا منش هایی است که رعایت یا داشتن آنها مایه اطمینان خاطری می شود که ما به معنای متن وقوف پیدا کنیم. رعایت اخلاق تفسیر می تواند ما را به سمت آرمان تفسیر کامل و مطابق با واقع هدایت کند، بی آنکه لزوما ما را به طور مطلق بدان برساند. اخلاق تفسیر مستلزم آن است که مفسر خود را بشناسد و صادقانه بکوشد در پی دریافت معنای متون مقدس باشد نه تحمیل مقصود خود بر متن یا بی توجهی به مفروضات شخصی یا زمانه خویش. در این نوشته، پس از بیان سه فرض اساسی در تفسیر، برخی هنجارها و منش های اخلاقی که لازمه تفسیر درست هستند، مانند جدیت در فهم، توجه به لایه های متن، همدلی با ماتن، توجه به بستر متن، داشتن معیار یکسان، تواضع معرفتی، توجه به سنت تفسیری و احترام به آرای مفسران، و توجه به دیدگاه های بدیل، همواره با برخی نمونه ها، بیان می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق تفسیر، متون مقدس، هرمنیوتیک، تواضع معرفتی، سنت تفسیری
  • مهراب صادق نیا صفحه 31
    ما نمی توانیم چون گذشته به دیگری دینی بی توجه باشیم. آشنایی ما با سنت های دینی دیگر زمینه های تازه ای برای گفت وگو، تطبیق، و نیز تجدید زمینه های فهم دینی خودمان فراهم آورده است. الاهیات تطبیقی در دنیای ما موضوع جذابی است؛ اما برای آنان که رغبت دارند در سنت دینی خود متعهدانه زیست کنند تطبیق ممکن است دلهره آور باشد. به همین دلیل رویه هایی از مطالعات تطبیقی که بی تعلقی به دین و سنت دینی را به هنگام مطالعه توصیه می کنند، گذشته از شدنی یا ناشدنی بودن، ممکن است برای فهم سنتی از دین معضل به شمار بیایند. این مقاله کوشیده است رویه ای تازه از الاهیات تطبیقی معرفی کند که خصلت ایمانی و الاهیاتی بیشتری دارد و آگاهی از سنت های دینی دیگر را زمینه نوفهمی سنت دینی خود معرفی می کند.  
    کلیدواژگان: الاهیات تطبیقی، فرانسیس کلونی، دین شناسی تطبیقی
  • محمدعلی طباطبایی (مهرداد) صفحه 49
    اسلام پژوهان غربی تا کنون جنبه های بسیاری از تاریخ انگاره ها و آموزه های مختلف اسلامی، اعم از کلامی، فقهی و تفسیری را کاویده اند و در باب تاریخ تکوین و تطور آنها نظریه داده یا به جرح و تعدیل یا نقد و رد دیدگاه های پیشینیانشان پرداخته اند. یکی از جنبه های بسیار جذاب برای غربیان، تاریخ مجادلات اسلامی مسیحی و نیز اسلامی یهودی بوده و هست و آنان از دیرباز آثار بسیاری در این باره نگاشته اند. از آنجا که یکی از اساسی ترین مسائل مطرح در این مجادلات موضوع محرف بودن بایبل است، در بادی امر چنین به نظر می رسد که غربیان باید درباره تاریخ تکوین و تطور این انگاره هم تلاش های فراوانی کرده و به نتایج در خور توجهی رسیده باشند. در اینجا می کوشم تا حد ممکن تمام دستاوردهای اسلام پژوهان غربی را در این موضوع، از ابتدا تا کنون، یعنی از اواسط قرن نوزدهم تا سال 2016 م. ، به ترتیبی تاریخی مرور کنم. در این مرور خواهیم دید که اولا، پژوهش های غربی در این موضوع هنوز از لایه های سطحی بحث عبور نکرده و در حقیقت عمق چندانی ندارد؛ ثانیا، تلاش های غربیان در این موضوع بیش از آنکه روشنگر باشد، ابهام آفریده و بیش از آنکه به پرسش ها پاسخ گوید، پرسش برانگیخته است.
    کلیدواژگان: بایبل، تحریف کتاب مقدس، مستشرقان، قرآن، اسلام، مسیحیت، یهودیت
  • حمیده امیریزدانی، لیلا هوشنگی صفحه 83
    درباره مفهوم «حکمت» در سنت فکری شرق و غرب سخن بسیار گفته اند و شاید کمتر اثری را در حوزه تاریخ تفکر بتوان یافت که بدین موضوع نظری نداشته باشد. همچنین «حکمت» در متون دینی و به تبع آن در حوزه مطالعات مقایسه ای قرآن و کتاب مقدس اصطلاحی است مهم، پرکاربرد و با دلالت های معنایی گوناگون و در خور توجه. این مفهوم افزون بر معانی مشترکی که در هر متن دارد، دارای ویژگی هایی است که کاربردهای آن را از هم متمایز می کند. به طور کلی، در هر دو متن مقدس، «حکمت» دارای سرشت اخلاقی است و در پیوند تنگاتنگ با فلسفه عملی. «حکمت» ، در هدایت و نیک بختی انسان موثر انگاشته می شود و نوعی بصیرت و بینش درونی است. با این همه، در قرآن «حکمت» مفهومی تشخص یافته نیست و در مقام امر منزل و صفت کتاب قرآن، و نیز در وصف «خدا» و انسان هایی نظیر لقمان به کار رفته است، در حالی که در کتاب مقدس «حکمت» تشخصی در قالب تجسد زنانه یافته است. در باب کارکرد «حکمت» در کتاب مقدس عبری، «حکمت» به خلق جهان و هدایت انسان ها می پردازد، حال آنکه در قرآن اساسی ترین کارکردهای آن حکم کردن و ایستادگی در مقابل هوسرانی است. در این پژوهش، «حکمت» در تورات با تکیه بر برخی از کتاب های موسوم به حکمت از جمله امثال، ایوب، جامعه و غزل غزل های سلیمان بررسی شده است، از این جهت که سنت شفاهی «حکمت» را در جامعه اولیه اسرائیل حفظ و زنده نگه داشته است؛ و در کاربرد قرآنی، کوشیده ایم دلالت های معانی گوناگون «حکمت» را با نظر به پربسامدبودن این واژه و کلمات هم ریشه اش با تکیه بر آرای مفسران بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: حکمت، کارکرد، کتاب مقدس عبری، تورات، قرآن، تشخیص، حکیم
  • علیرضا شجاعی صفحه 107
    مکتب های فلسفی بودایی هندی هر یک درباره دیدگاه نهایی بودا در متن برداشت های خاص خود را دارند. اما برخی از عبارت ها هست که با موضع نهایی بودا، که در نظر اینان است، متناقض است و از این حیث با مشکل رو به رو هستند. این مسئله به پیدایش فرمول تفسیری جدید و سرآغاز رسمی هرمنوتیک بودایی در هند انجامید. این وضعیت با وجود رهنمودهای تفسیری که به خود بودا نسبت می دادند پیچیده تر شد. یکی از این رهنمودهای بودا برای فهم متن به «چهار تکیه» (تکیه بر آموزه، تکیه بر معنا، تکیه بر معنای نهایی، تکیه بر فراشناخت) اشاره می کند که سازنده اصول هرمنوتیک بودایی است.  
    کلیدواژگان: هرمنوتیک بودایی، چهار تکیه، آموزه، فراشناخت، معنای نهایی
  • آفرینش جهان با کلام ایزدی / رهیافتی متن شناسانه به انگاره ای قرآنی بر اساس برخی مدارک یهودی، مسیحی و مانوی
    محمد شکری فومشی صفحه 133
    مقاله حاضر پژوهشی در باب انگاره نیروی اعجازآمیز کلام ایزدی در آفرینش جهان است. این انگاره کهن، که بخشی از آن پیش از ظهور اسلام در نظام های دینی مختلف خاور نزدیک تبلور پیدا کرده، همان نیروی معجزه گر آفرینش است که در قرآن با عبارت «کن فیکون» و در آثار یهودی و به طور مشخص در کتاب حنوخ با نیروی کی هانی بیست ودو حرف الفبا نشان داده شده است. متون مسیحی و به طور خاص مکاشفه یوحنا آن را در قالب عبارتی به نقل از عیسی مسیح نشان می دهند. این پژوهش، که رویکرد متن شناسانه اش به شیوه درزمانی و هم زمانی تنظیم شده، نشان دهنده برخی پیوندهای ساختاری معنادار میان باورهای مانی و اندیشه های یهودی و مسیحی در این باب از یک سو و عبارت «کن فیکون» در قرآن از سوی دیگر است. این عبارت قرآنی به همین شکل به طور قطع و یقین در نظام های پیشین نمونه ندارد، گرچه نمونه اولیه انگاره آفرینشگری خداوند با کلام در ادبیات بابلی، یهودی، مسیحی و مانوی بازنموده شده است. قرآن کلام الله است و خداوند آن را بی تردید به زبان فرهنگی جهانی بیان کرده که در طول تاریخ تجربه و فهمیده شده است. قرآن هیچ یک از انگاره های تعلیمی اش را با مفاهیمی نیاموخت که انسان صورتی از آن را در ذهن تاریخی خویش نداشته یا به نحوی با آن آشنا نبوده است.  
    کلیدواژگان: نیروی کلام، آفرینش جهان، قرآن، بابلی، یهودی، مسیحی، مانوی
|
  • Seyyed Hassan Islami Ardakani Page 9
    Except for few simple and clear texts that seem to have obvious meanings, the understanding and comprehension of texts containing multiple meanings or layers is a demanding activity. Sacred texts need more interpretation than the other texts in this regard. Interpretation, here, means trying to uncover texts and get their meaning or meanings. In addition to specific technical and formal requirements, and attention to the linguistic and structural principles in understanding the text, such interpretations require an ethical endeavor as well. Interpretation ethics expresses the norms or behaviors whose observance or possession reassures us in grasping the meaning of the text. Observing the ethics of interpretation can help us pursue the ideal of complete and reality-based interpretation, without necessarily leading us to a perfect interpretation. Interpretation ethics requires the interpreter to know himself and honestly strive to obtain the meaning of sacred texts. It requires him not to impose his personal meaning on the text or disregard his or her personal assumptions or the assumptions that are widely-held in his time. After dealing with three basic assumptions of interpretation, this paper discusses and exemplifies some moral norms and behaviors that are necessary for a correct interpretation, such as seriousness in understanding, attention to the layers of the text, sympathy with text, attention to the context, having the same criteria, epistemic modesty, attention to interpretive tradition, respecting the opinions of commentators and considering the alternative views.
    Keywords: ethics of interpretation, sacred texts, hermeneutics, epistemic modesty, interpretative tradition.
  • Mehrab Sadeghnia Page 31
    We cannot be ignorant of other religions as we were in the past. Our familiarity with other religious traditions has provided us with new grounds for discussing, comparing, and refining our religious understanding. Comparative theology is an interesting topic in our world, but comparision may be daunting for those who are interested in living devotedly in their religious tradition. Therefore, regardless of being feasible or not, the procedures of comparative studies that recommend ignoring religion and religious traditions during the study may be a challenge to the traditional understanding of religion. This paper attempts to introduce new approaches to comparative theology with more doctrinal and theological features and introduce awareness of other religious traditions as the basis for a better understanding of one‟s own religious tradition.
    Keywords: comparative theology, Francis Clooney, comparative religious studies.
  • Mohammad Ali Tabatabaei (Mehrdad) Page 49
    Western students of Islam have so far investigated many aspects of the history of different Islamic ideas and doctrines, including theological, jurisprudential, and interpretive ones, which led to presenting many theories on the history of their development, or modifying, criticizing or rejecting the predecessors' views. One of the most fascinating aspects of Islamic studies for the Westerns has been and continues to be the history of Islamic-Christian and Islamic-Jewish polemics, and they have long written different works on this subject. Since one of the most fundamental issues in this scope is the subject of the Biblical falsification (taḥrīf), it seems in the beginning that Westerns must have made great efforts at studying the intellectual history of this idea and have achieved significant results. Here I try my best to review all the achievements of Western Islamists in this area, in a chronological order from the beginning to the present, i.e. since the middle of the nineteenth century up to 2016. In this review, we will see that firstly, the Western scholarship has not yet done but scratching the surface of the subject, and, secondly, rather than enlightening, it has increased ambiguity and, rather than answering the present problems, it has posed further questions.
    Keywords: the Bible, falsification of the Bible, orientalists, the Qur?an, Islam, Christianity, Judaism
  • Hamideh Amiryazdani , Leila Hooshangi Page 83

    “Wisdom”, is an important key term with considerable and various semantic implications in religious texts, and, consequently, in the field of comparative studies of the Qur‟an and Torah. This concept has common implications in these texts, yet it has features which make its functions distinct in each text. Generally, in both holy texts, “wisdom” has a moral nature, and is in close relation with practical philosophy. “Wisdom” is regarded effective in human guidance and happiness and is a kind of internal vision and insight. However, in the Qur‟an, “wisdom” is not a personified and individual concept; rather, it is applied as a revealed thing (a revelation), an attribute of the Qur‟an and an adjective for" God" and some people such as Luqman, while in the Torah, "Wisdom" has is personified in the form of the feminine incarnation. Regarding the function of “Wisdom” in the Hebrew holy book (the Tanakh), “Wisdom” concerns the creation of the world and human guidance, while the most essential functions of this concept in the Qur‟an are judgment and resistance against sensuality. The present article studies wisdom in the Torah with an emphasis on some wisdom books such as Proverbs, Job, Ecclesiastes, and Solomon‟s Song of Songs, which have protected the oral tradition of “Wisdom” in the first Jewish Community. In the Qur‟anic application, taking into account the high frequency and derivations of the word “wisdom” based on the commentators‟ views, we have tried to examine the various semantic implications of wisdom.
    Keywords: wisdom, function, the Hebrew holy book, the Torah, the Qur?an, personification, wise
  • Alireza Shojaee Page 107

    The Indian philosophical Buddhist schools have their own understanding of the Buddha's ultimate view. But there are some expressions that are contradictory with the ultimate view of the Buddha, which they consider to be right and are, therefore, problematic. This led to the emergence of a new interpretative formula and the official beginning of Buddhist hermeneutics in India. This situation became more complicated with the interpretative guidelines attributed to Buddha himself. With regard to text understanding, one of these Buddhist guidelines points to "four reliance" that form the principles of Buddhist hermeneutic: Rely on the Teaching not the Teacher; Rely on the Meaning, not the Letter; rely on the definitve meaning, not the interpretable meaning; rely on wisdom not on Consciousness.
    Keywords: Buddhist hermeneutics, four reliance, teaching, wisdom, ultimate meaning
  • Mohammad Shokri, Foumeshi Page 133
    The present paper focuses on the concept of the miraculous power of the divine word in the creation of the world. This old concept, a part of which is illustrated in the various religious systems in the pre-Islamic Near East is the same supernatural power of the creation that is shown in the Qur‟an with the phrase kun fa-yakūn “be! And it is!” as well as in the Jewish literature, esp. in the Hebrew Book of Enoch with the cosmic power of the twenty-two characters of the alphabet. Christian Texts, and specifically the Revelation of John, show it in the form of a phrase quoted by Jesus Christ. This study, which is textologically based upon the diachronic and synchronic approaches, shows some rational structural links between Mani‟s thinking and the Jewish as well as Christian thoughts on one side and the Qur‟anic phrase kun fa-yakūn on the other. This Qur‟anic expression in this form has certainly no parallel in the previous systems, though the prototype of the concept of the God‟s creation with His word can be found in the Babylonian, Jewish, Christian, and Manichaean literatures. The Qur‟an is the Word of God, and God has undoubtedly expressed it with the cultural language of the world that has been recognized and experienced throughout history. The Qur‟an did not teach any of its teachings with the concepts that mankind has not had any form of it in his historical mind or has not somehow been familiar with it in any way.
    Keywords: power of word, creation of the world, Qur?an, Babylonian, Jewish, Christian, Manichaean