فهرست مطالب

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید هادی زرقانی، مرتضی رضوی نژاد * صفحات 11-28

    اکثر حملات و بمباران هایی که در جنگ های شش دهه اخیر در دنیا اتفاق افتاده، متمرکز بر دارایی های دشمن بوده و همواره متخاصمان در نبرد با یکدیگر سعی داشته اند تا توان عملیاتی و خدمات ضروری دشمن خود را به هر طریقی از جمله بمباران و از بین بردن نیروگاه های برق، سد های ذخیره آب، تصفیه خانه های آب، مراکز استحصال گاز، مراکز فرماندهی و تصمیم گیری و… به حداقل کاهش داده تا بتوانند از خلاء موجود استفاده کرده و بر دشمن غلبه نمایند. از این رو کشورها سعی دارند تا در راستای اقدامات دفاعی و پدافندی خود حداکثر حفاظت را از این مراکز داشته باشند. در این نوشتار با روشی توصیفی تحلیلی و با استفاده پرسشنامه کارشناسان به تعداد 50 عدد سعی شده است: اولا مراکز با اهمیت ویژه را در کلانشهر مشهد شناسایی و در قالب سه گروه حیاتی، حساس و مهم تقسیم بندی شوند، دوما ارزش ریسکی هر کدام از این مراکز را نیز از نظر اهمیت حمله به آن ها، به روش تحلیل شبکه ای (ANP) تببین شد تا مشخص شود هر کدام از این دارایی ها نسبت به یکدیگر دارای چه درجه ای از اهمیت می باشند. در نهایت با استفاده از تحلیل داده در نرم افزار Super Decisions مشخص گردید در گروه مراکز حیاتی در کلانشهر مشهد فقط یک مرکز وجود دارد که با امتیاز 1 بیشترین اهمیت امنیتی را داراست، بعد از آن در گروه مراکز حساس 22 مکان وجود دارد که حرم مطهر امام رضا (ع) و نیروگاه توس به ترتیب با امتیازات 92/0 و 89/0 بیشترین اهمیت را در این رده داشته و در گروه مراکز مهم نیز 20 مکان وجود دارد که تاسیسات شرکت گاز، سیلوی غلات و سد کارده به ترتیب با 87/0، 80/0 و 78/0 در رتبه های اول تا سوم قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: اولویت ریسک، مراکز حیاتی، تحلیل شبکه ای، کلانشهر مشهد
  • ابوالفضل مشکینی، محمد سلیمانی، حسین عزیزی ، نرگس زارع پیشه صفحات 29-41
    شهرهای جدید پس از جنگ جهانی دوم الگویی برای کمک به حل مشکلات اجتماعی، اقتصادی و محیطی شهرهای بزرگ بودند. این الگو، توزیع جمعیت و اشتغال را در کل فضای سرزمینی ارائه داد؛ بدین ترتیب ایده شهر جدید با ابزار توسعه ناحیه ای بسرعت در سراسر جهان گسترش یافت. در ایران، اندیشه ایجاد شهرهای جدید، به معنای امروزی آن، عمدتا از سال 1340 به بعد بدلیل تحولات اقتصادی و اجتماعی که در کشور بوجود آمد، نضج گرفت. با توجه به گذشت دو دهه از احداث شهرهای جدید در ایران و هزینه های گزافی که در این راه صرف شده است، بررسی میزان دسترسی به اهداف احداث این گونه شهرها ضروری می باشد. در این پژوهش هدف ارزیابی میزان تحقق پذیری اهداف شهرهای جدید در ایران بوده، که بدین منظور به ارزیابی میزان تحقق پذیری اهداف شهر جدید صدرا با در نظر گرفتن دو مولفه مهم حس مکان و دسترسی به خدمات پرداخته ایم. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده نموده ایم. جامعه آماری شامل شهروندان شهر جدید صدرا و جامعه نمونه شامل 400 نفر از ساکنین این شهر جدید می باشد. بدین منظور تعداد 400 پرسشنامه در این شهر تکمیل و جمع آوری گردید. بعد از وارد کردن پرسشنامه ها در محیط نرم افزار SPSS برای آزمون فرضیه های تحقیق علاوه بر استفاده از آمار توصیفی، از آزمون T تک نمونه ای (One-sample T test) برای مقایسه میانگین ها، استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که: شهر جدید صدرا در ایجاد حس مکان در بین شهروندان و ارائه خدمات و امکانات شهری به ساکنین موفق نبوده است.
    کلیدواژگان: شهر جدید، شهر جدید صدرا، حس مکان، رضایتمندی از دسترسی به خدمات
  • رضا سپهوند، محسن عارف نژاد * صفحات 43-59

    توسعه پایدار یکی از جامع ترین مفاهیم در دهه های اخیر می باشد این واژه در مفهوم گسترده آن به معنی اداره وبهره برداری صحیح و کارا از منابع مالی، نیروی انسانی و… برای دست یابی به الگوی مصرف مطلوب است که با به کارگیری امکانات فنی، ساختار وتشکیلات مناسب برای رفع نیاز نسل امروز وآینده به طور رضایت بخش امکان پذیر می شود. توسعه پایدار نه فقط بهبود نسل حاضر بلکه نسل های آینده را نیز را در نظر دارد. هدف این تحقیق تحلیل واولویت بندی عوامل موثر بر توسعه پایدار شهری در اصفهان با استفاده از رویکرد AHP گروهی می باشد. جامعه آماری این تحقیق 18 نفر از خبرگان در سازمان های شهرداری اصفهان، شورای شهر اصفهان واستانداری اصفهان بوده اند که با استفاده از پرسشنامه مقایسات زوجی نظرات آنها گرد آوری شده است. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از نرم افزار Expert Choice مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. با توجه به نتایج بدست آمده توسعه پایدار اقتصادی (B) با وزن 413/0 دارای بیشترین تاثیر بر توسعه پایدار شهر اصفهان داشته است وتوسعه پایدار اجتماعی (A) با وزن 327/0 و توسعه پایدار زیست محیطی (C) با وزن 260/0 بترتیب دارای بیشترین وزن بوده اند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه پایدار شهری، رویکرد تجزیه وتحلیل سلسله مراتبی
  • کتایون علیزاده، مرتضی رضوی نژاد، مینا رادفر صفحات 61-87
    آن چه امروزه توسعه و بهره وری خدمات شهری را تضمین می کند، مشارکت کلیه ی شهروندان در فعالیت های شهری است که می تواند مشروعیت، مقبولیت و رضایت مندی شهروندان را برای مدیریت شهری توامان به ارمغان آورد. در این میان توجه به مشارکت مردم در اداره امور شهرها چندی است که در ایران به صورت علمی و عملی مطرح گردیده و اقدامات خوبی نیز در این راستا انجام گرفته اما به نظر می رسد این فعالیت ها آنچنان که باید نتوانسته مشارکت های مردمی را به صورت واقعی در اداره امور شهری جذب نماید. از این رو در این مقاله سعی بر آن شده تا اولا نقش هایی که مردم در مشارکت اداره امور شهر مشهد داشته اند شناسایی شود و دوما این نقش ها را به ترتیب میزان مشارکت بیشتر مردم اولویت بندی نموده و از این طریق نقاط ضعف و قوت مشارکت مردم را در اداره امور کلانشهر مشهد شناسایی شود. هدف اصلی این مقاله یافتن نقش ها و میزان مشارکت مردم در اداره امور شهری است. منطقه 10 شهرداری مشهد به عنوان نمونه موردی این پژوهش انتخاب شده و با روش برآورد حجم نمونه کوکران از 380 خانوار به شیوه انتخاب تصادفی خوشه ایپرسشنامه تکمیل گردیده و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده های جمع آوری شده و ترسیم نمودار و جداول از نرم افزارهای PASAW و EXECL استفاده شده است. بر اساس تجزیه و تحلیل صورت گرفته با روش توصیفی-تحلیلی؛ مشخص شد که نقش مردم در اداره امور شهر (منطقه10 شهرداری مشهد) به ترتیب اولویت در مشارکت ذهنی– معنوی با 42% ، مشارکت سیاسی با 34% ، مشارکت فیزیکی با 27% ، مشارکت مالی با 23% و مشارکت ابزاری با 3% مشارکت در رتبه های اول تا پنجم قرار گرفتند. میزان مشارکت کلی که حاصل تلفیق میزان مشارکت در نقش های پنجگانه فوق بود نیز با 26% مشارکت نسبتا کم ارزیابی گردید.
    کلیدواژگان: اداره امور شهر مشارکت مردم کلانشهر مشهد
  • فرانک سیف الدینی، داود عیوضلو ، محمود عیوضلو، جهانبخش ریکا صفحات 89-112
    سرمایه اجتماعی از مهمترین مفاهیمی است که امروزه تاثیر فراوانی بر تمامی جنبه های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جوامع دارد. از اینرو این موضوع در چند دهه گذشته مورد توجه اندیشمندان رشته های مختلف قرار گرفته است. سرمایه اجتماعی با تاثیری که بر احساس امنیت افراد دارد می تواند یکی از کلیدی ترین عوامل ارتقاء سطح احساس امنیت در بین جوامع انسانی باشد. ازاینرو بررسی روابط سرمایه اجتماعی و احساس امنیت در چارچوب دیدگاه های موجود هدف اصلی این تحقیق است. بدین منظور با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی اطلاعات و داده های مورد نیاز از منابع کتابخانه ای و با روش پیمایشی با انتخاب 400 نمونه تصادفی در 2 شهر و 10 روستای شهرستان کوهدشت جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. برای سنجش سرمایه اجتماعی از متغیرهای اعتماد عمومی، اعتماد رسمی، مشارکت عمومی و مشارکت رسمی و برای سنجش احساس امنیت از متغیرهای احساس امنیت عمومی، رضایت از مسئولین امنیتی و ترس از انواع فضاهای شهری و روستایی استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از وجود همبستگی معنادار بین متغیرهای اعتماد عمومی، اعتماد رسمی و مشارکت عمومی با متغیرهای احساس امنیت می باشد ولی از لحاظ مشارکت رسمی همبستگی معناداری با احساس امنیت مشاهده نمی شود. همچنین طبق یافته های تحقیق بین ویژگی های دموگرافیکی (جنسیت، سن و سطح تحصیلات) با سرمایه اجتماعی و احساس امنیت روابط معناداری مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، احساس امنیت، اعتماد، مشارکت، شهرستان کوهدشت
  • سعید امانپور، الیاس مودت صفحات 113-132
    امروزه کشورهای در حال توسعه به منظور تقویت زیربناهای اقتصادی- اجتماعی، رهایی از وابستگی، رفع عدم تعادل های منطقه ای و در نهایت نیل به توسعه منطقه ای پایدار، نیازمند شناسایی و نحوه توزیع امکانات، تسهیلات و منابع می باشند. بنابراین، ابعاد گوناگون و پیچیدگی موضوع ضرورت شناخت میزان توسعه را بیان می کند. پژوهش حاضر با ماهیت نظری- کاربردی و روش مطالعه آن، ترکیبی از روش های توصیفی– تحلیلی بوده که هدف اصلی آن، شناخت میزان توسعه یافتگی استان خوزستان در شاخص های ترکیبی می باشد. اطلاعات آماری شاخص های منتخب به تفکیک شهرستان در سال 1389 به روش کتابخانه ای جمع آوری و با استفاده نرم افزار های GIS و Excelدر قالب مدل TOPSIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد: میزان توسعه و فقر در تمام شهرستان استان یکسان نمی باشد، زیرا مقدار TOPSIS به دست آمده در شهرستان اهواز برابر 926/0 درصد به عنوان توسعه یافته ترین شهرستان استان، میانگین مقدار TOPSIS شهرستان های ایذه، بندر ماهشهر، شوش، شوشتر، اندیمشک، آبادان، شادگان، دزفول و بهبهان برابر 176/0 درصد دارای وضعیت نیمه توسعه، میانگین مقدار TOPSIS شهرستان های دشت آزادگان، باغملک، رامهرمز، خرمشهر، مسجد سلیمان و امیدیه برابر 092/0 درصد به عنوان شهرستان های نیمه محروم و در نهایت میانگین مقدار TOPSIS شهرستان های لالی، گتوند، اندیکا، هویزه، هندیجان، رامشیر و هفتگل برابر 032/0 درصد به عنوان شهرستان های محروم (برخورداری از حداقل شاخص های مثبت و حداکثر شاخص های منفی مورد مطالعه) را در استان دارا می باشند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، توسعه، محروم، TOPSIS، خوزستان
  • جعفر میرکتولی ، فاطمه محمدی، اعظم نگاری، اعظم شکری صفحات 133-151
    روند رو به رشد شتابان شهرها با افزایش سریع وسایل حمل ونقل موتوری به ویژه اتومبیل و استفاده زیاد از آن در شهرهای کشور بویژه شهر گرگان باعث بروز مشکلات متعددی همچون آلودگی های شدید زیست محیطی، تراکم های ترافیکی زیاد، مصرف بیش از حد انرژی، ناامنی مسیرها و تصادفات شده است. برای کاهش و رفع مشکلات مذکور سامانه حمل و نقل عمومی به عنوان سیستمی توانمند توسط مدیران شهری راه اندازی شده است. هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان رضایت شهروندان از سیستم حمل و نقل عمومی و ارزیابی عملکرد این سیستم در منطقه 2 شهر گرگان می باشد. به منظور اجرای این هدف از پرسشنامه محقق ساخته با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. همچنین جامعه آماری پژوهش، شهروندان منطقه 2 شهر گرگان می باشند، که نمونه ای به تعداد 250 نفر انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس روش های آماری در نرم افزار SPSSپردازش شده اند. نتایج یافته ها حاکی از آن است که مسافران منطقه 2 گرگان از سیستم اتوبوسرانی با میانگین (89/2) نسبت به سیستم تاکسیرانی با میانگین (78/2) رضایت بیشتری دارند. این رضایت بیشتر، بدلیل پایین بودن هزینه و امنیت بالای اتوبوس نسبت به هزینه بالا و نبود امنیت و راحتی در داخل تاکسی می باشد. این سیستم در منطقه مورد مطالعه توانسته رضایت شهروندان را به طور متوسط جلب کند.
    کلیدواژگان: حمل و نقل عمومی، رضایت، کارآیی، منطقه 2 شهر گرگان
|
  • Sayed Hadi Zarghani, Morteza Razavinjad Pages 11-28

    Most of attacks and bombarding which happened during recent six decades in world have concentrated on the assets of enemy and always attempted to weaken the ability and service centers such as power plants, dams, water storage, water treatment plants, gas production facilities, command and -making centers to overcome the enemy. So countries in line with their defensive measures try to maximize protection. The main aim of this research is determine the importance of public facilities in risk management. The methodology of the research is based on and descriptive- analytical approaches. To obtain the requested data an interview was organized with 50 urban experts to show firstly the centers with especial importance of Mashhad in three categories of vital, sensitive and important. Secondly to determine the risk value of each center regarding to their importance in the case of any attack using Analytical Network Process (ANP). Also Super Decisions software was applied to analysis the given data. The results revealed that only one center placed in the category of vital in the city with score of 1 regarding to the security. There were 22 centers with sensitive value which the holy shrine of Imam Rezaand Toos power plant with scores of 0.92 and 0.89 respectively. Finally there were 20 locations as important centers with respect to the factor of security such as Gas facilities, cereals silos and Kardh Dam with the scores of 0.89, 0.80 and 0.78 respectively.

    Keywords: Risk prioritization, Vital, Gravity Centers, Vital Centers, Network Analysis, Mashhad
  • Abolfazl Meshkini, Mohammad Solaimani Solaimani, Hosain Azizi, Narges Zarehpisheh Pages 29-41
    After World War II, New towns were a model for getting rid of the economic, social, and environmental problems of big cities. This model distributed the population and employment opportunities in all spatial environments and, hence, the idea of establishing new towns for regional development has boosted in many parts of the world. The idea of ​​building new towns in Iran was first came into being as the result of economic and social development in 1961. In 1989, ​​building of new towns was approved by the parliament. Now, after two decades of building new towns in Iran, and spending a lot of money in this regard, studies are needed to be conducted in order to evaluate to what extent the objectives of building new towns have been materialized. Therefore aim of this study is to evaluate the extent that the goals of new towns have been materialized. In so doing, the rate of actualization of the goals of building Sadra new town was investigated considering two criteria: sense of place, and accessibility and service. The methodology of the research is based on descriptive –analytical approaches. The number of samples assigned using Morgan Table. The statistical population was people living in Sadra new town among them 400 individuals were selected as the statistical sample. Questionnaires were distributed to all participations and after collecting the data, SPSS was used to examine the hypotheses of this study applying descriptive statistics, and one sample T test for comparing means. The results indicated that: 1) Sadra new town was not successful in providing sense of place. 2) Sadra new town was not successful in providing suitable services and facilities for residents
    Keywords: New Town, sense of place, satisfaction, accessibility, Sadra
  • Reza Sepahvand, Mohsen Arefnejad Pages 43-59

    Sustainable development is one of the most comprehensive concepts in recent decades. This world’s broad concept means good governance and efficient exploitation of resources like financial and human resources for achieving to the desired consumption pattern that by applying technical facilities and suitable structures and formations the needs of current and future generations will be met satisfactory. Sustainable development regards the needs of both current and future generations. The purpose of this research is Prioritization of indicators of sustainable urban development with a group Analytic hierarchy process in Isfahan. The Statistical population of this research is 18 people of Experts in Isfahan Municipality, the city council and Governorate. Their comments are gathered by using paired comparisons. The obtained data were analyzed by using Expert Choice. According to the earned results, economic sustainable development (B) with weight of 0.413 has had the greatest impact on Isfahan sustainable development, social sustainable development (A) with weight of 0.327 and Environmental sustainable development (C) with weight of 0.260, had the highest weights, respectively.

    Keywords: Sustainable development, sustainable urban development, AHP
  • Katayoon Alizadeh, Morteza Razavinejad, Mina Radfar Pages 61-87
    Nowadays, the participation of all citizens in urban activities guaranties the development and utilization of urban services. Public participation leads to legitimacy, acceptability and satisfaction for urban management. Increasing the techniques of attracting public for participation in managing the urban affairs is mentioned in Iran in a few years ago and good works have been done, although these activities fail to increase the public participation in urban affairs. The present studies, first identifies the people roles in public participation in urban affairs, and then prioritizes these roles based on the order of public participation. The purpose of this paper is to find people roles and participation rate in urban affairs. The 10th district of Mashhad municipal was chosen as a sample of this research. The statistical community involving 380 people was estimated through Cochran estimation method. The questionnaires were completed through random selection method. In order to analyze the collected data and draw the charts and diagrams, the EXCEL and PASAW software was used. Based on the analysis through analytical-descriptive method, the findings show that: the role of people in urban affairs management in Mental and spiritual participation with 42%, political participation with 34%, physical participation with 27%, financial participation with 23% and tool participation with 3% were located respectively in grades one to five. The participation rate which was the result of incorporating the participation rate into fivefold role, with 26% was very low.
  • Faranak Seifoddini, Davood Eyvazloo, Mahmoud Eyvazloo, Jahanbakhsh Rika Pages 89-112
    Social capital is one of the most important concepts that have a huge impact on all the social, economic and political aspects of communities. Therefore, it has attracted many scholars in different fields during the past few decades. Considering the impact of social capital on the individual sense of security can be one of the key factors in promoting the general sense of security among the human population. Therefore, this research attempts to analyze the relationship between social capital and the sense of security in the framework of existing viewpoints. The research method is descriptive-analytical; the required information and data were collected from library resources, and also through surveying 400 random samples in 2 cities and 10 villages in Koohdasht County. To measure the social capital, variables such as public trust, official trust, public participation and official participation were used and to measure the sense of security, variables like general sense of security, satisfaction with security authorities and fear of urban and rural spaces were considered. The results of the analysis indicate that there is a significant correlation between the variables of public trust, official trust and public participation and the sense of security, but there is no such significant correlation in terms of official participation. Also, the results show that there is a significant correlation between demographic characteristics (gender, age and education), the social capital and the sense of security.
  • Saeed Amanpour, Elyas Mavedat Pages 113-132
    Nowadays, to reinforce their socio-economic infrastructure, to set themselves free from dependence on other nations, to overcome regional imbalances and finally, to move towards sustainable regional development, countries need to first recognize their resources and facilities, and then take initiatives to change their distribution to maximize efficiency. Given that this is a multi-faceted and complex endeavor, it is crucial to first have some idea of the level of development prior to setting up and implementing due developmental policies. The chief objective of this study was to investigate and evaluate the level of development of the cities in Khuzestan province. Adopting both a theoretical and applied orientation, this study combined descriptive and analytic research methods. To this end, for each city, the statistical data needed for selected variables of the study were accessed using published library sources. TOPSIS model was used for data analysis in GIS & Excel packages. Major findings of the study include, first, cities in Khuzestan province enjoy differing degrees of development and of access to resources. Secondly, based on TOPSIS model applied to selected variables the following indexes were obtained for four sets of cities, namely; developed, semi-developed, semi-deprived, and under-developed cities: Ahvaz as the most developed city with an index of .926 in TOPSIS Model comprised the first category of cities. Semi-developed cities included Eizeh, Bandar Mahshar, Shoosh, Shooshtar, Andimeshk, Abadan, Shadegan, Dezfoul and Behbahan with an index of .176 in Topsis Model. The third category of cities, which include Dashte Azadegan, Baghmalek, Ramhormoz, Khoramshar, MasjedSoleyman and Omidieh, had an index of .092 in Topsis Model. Finally, the following cities went into the deprived category of cities with an index of .032 in TOPSIS Model: Lali, Gotvand, Andika, Hovizeh, Hendijan, Ramshir and Haftgel.
    Keywords: Evaluation, Development, Deprivation, TOPSIS, Khuzestan
  • Jafar Mirkatoli, Fatemeh Mohammdi, Azam Negari, Azam Shokri Pages 133-151
    The rapid growth of cities which accompanied with intensive use of automobiles led to various problems such as environmental pollution, traffic congestion, over consumption of energy and increase of accidents. To reduce such problems, public system is established as efficient mode of circulation in the city of Gorgan. This paper aims to investigate the level of satisfaction of public transportation among the people of Gorgan in zone 2. The methodology of the research is based on descriptive- analytical approaches. The statistical society of the research included the residents of zone 2 who used public transportation. The samples were selected using Cochran model which 250 people responded the questionnaires. SPSS was applied to process the data and the relevant statistical tests were used to analysis the data and information. The results revealed that the resident had higher satisfaction with bus system with mean of 2.89 compared to taxi with 2.78. The reason behind such contentment is to the higher safety and lower cost of bus system. However it should be reminded that the level of satisfaction is almost equal among the citizen of zone 2 regarding to both mean of transportation.
    Keywords: public transportation_satisfaction_Efficiency_zone 2 of Gorgan