فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال هفتاد و یکم شماره 3 (پاییز 1397)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتاد و یکم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شیرکو ابراهیمی محمدی * صفحات 287-300
    این پژوهش با هدف مقایسه کیفیت آب دو دشت قروه (از قطبهای سیب زمینی کشور) و مریوان (از قطبهای تنباکوی کشور) به ترتیب در شرق و غرب استان کردستان انجام شد. داده های جمع آنیونها، جمع کاتیونها، یونهای کلر، سولفات، بیکربنات، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، نسبت جذب سدیم، قلیائیت، سختی کل، باقیمانده خشک و هدایت الکتریکی آبهای زیرزمینی هر دو دشت در سالهای آماری مشترک 1377 تا 1395 به کمک ترسیم نمودارها، محاسبه شاخص ها، تعیین نسبتهای یونی مختلف کیفیت آب و تهیه نقشه های پهنه بندی در محیط GIS مقایسه شدند. همچنین برای سنجش توزیع داده ها از آزمون کای اسکور در سطح اطمینان 95% و برای مقایسه میانگین متغیرها از آزمون t مستقل در سطح اطمینان 99 درصد استفاده شد. نتایج نشان داد که در هر دو دشت قروه و مریوان کاتیونها از فراوان به کمیاب به ترتیب کلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم و آنیونها به ترتیب بیکربنات، سولفات و کلر بود. نتایج بیانگر عدم وجود اختلاف معنی دار بین میانگین متغیرهای بیکربنات، کلسیم، پتاسیم، قلیائیت، سختی کل و همچنین شاخص اشباع گازکربنیک دشتهای قروه و مریوان بود. میانگین سایر متغیرها، نسبتهای یونی و شاخص های مورد پژوهش دارای اختلاف معنی دار در سطح اطمینان 99 درصد بودند.
    کلیدواژگان: استیف، اشباع، نسبت کلی، شاخص نفوذپذیری، نسبت های یونی
  • علی بافکار *، هدی کهریزی، معصومه فراستی صفحات 301-314
    هدف از این پژوهش تعیین کارایی نانوساختار نی در حذف یون های روی و مس از محلول های آبی بود. برای این منظور نانوساختار نی تهیه شد و اثر عواملی چون pH، زمان تماس، مقدار جاذب و غلظت اولیه فلزات بر کارایی حذف روی و مس در سیستم ناپیوسته بررسی و مدل های جذب ایزوترم و سینتیک برازش داده شد و در انتها فرایند واجذب یون های روی و مس از جاذب مورد مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین ویژگی های جاذب از آزمون های SEM، PSA و FTIR استفاده شد. تصویر برداری از نانو جاذب تولیدی با میکروسکوپ الکترونی نشان داد که 5/18 درصد ذرات جاذب در محدوده نانوذره نانومتر و 5/81 درصد ذرات در محدوده نانوساختار بودند. نتایج نشان داد که مقدار بهینه pH برای هر دو فلز 6، زمان تماس 90 دقیقه، مقدار جاذب 5/0 گرم و غلظت اولیه یون های فلزی 10 میلی گرم بر لیتر بود. از بین مدل های ایزوترم مدل لانگمویر برای هر دو یون روی و مس با بیشترین مقدار R2 (به ترتیب 98/0 و 99/0) و کمترین مقدار RMSE (به ترتیب 11/0 و 04/0) بیشترین همبستگی را با داده های آزمایشی داشت. همچنین در بین مدل های سینتیک برازش داده شده مدل هوو برای هر دو یون روی و مس با بیشترین مقدار R2 (به ترتیب 99/0 و 98/0) و کمترین مقدار RMSE (به ترتیب 04/0 و 07/0) بیشترین همخوانی را داشت. نتایج واجذب فلزات از جاذب نی طی سه چرخه نشان داد که راندمان واجذب برای یون های روی و مس (به ترتیب 72 و 75 درصد) در چرخه اول اتفاق افتاد.
    کلیدواژگان: نانو جاذب نی، سینتیک، ایزوترم، روی، مس
  • سیده مژگان حسینی حیدری، سعید نادری *، حسن رجبی مهام، حمیدرضا رضایی صفحات 315-327
    کل و بز Capra aegagrus، از جمله پستانداران شاخص مناطق کوهستانی ایران است که در سال های اخیر به دلیل کاهش جمعیت، در طبقه حفاظتی آسیب پذیر (Vulnerable) قرار گرفته است. در مطالعه حاضر، روابط فیلوژنتیکی و تنوع ژنتیکی سه جمعیت بز وحشی بومی مناطق کمربن، بندبن و بلده در استان مازندران، بر اساس پلی مورفیسم ناحیه D-loop توالی ژنوم میتوکندری (mtDNA) مورد بررسی قرار گرفته است. درختان فیلوژنتیک به دست آمده، 7 کلاد مجزا را نشان می دهند و حاکی از وجود جد مشترک با دو هاپلوگروپ از 6 هاپلوگروپ شناخته شده گونه بز در دنیا و وجود حداقل 2 منشا متفاوت بزهای وحشی مازندران است. همچنین، با استفاده از ماتریس فاصله ژنتیکی Fst/1-Fst و رسم درخت NJ فیلوژئوگرافی، رابطه نزدیک ژنتیکی و جغرافیایی در بین مناطق سه گانه مورد مطالعه و مناطق جغرافیایی هم جوار مشخص شد. مقادیر Fu's Fs و Tajima's D نشان از وجود تعادل بین موتاسیون و رانش ژنتیکی دارند. همچنین با توجه به مقادیر SSD و r در آزمون MMD، انطباق کامل بین مقادیر مشاهده شده و مورد انتظار، نیز نشان از تبعیت این جمعیت از مدل گسترش ناگهانی جمعیت دارد. نتایج آنالیز AMOVA نیز برای مناطق مختلف ایران، بیانگر تفاوت کاملا معنی دار کلادهای هاپلوگروپ های متفاوت بوده و مقدار بزرگ شاخص Fst، علاوه بر معنی دار بودن، نشان دهنده تفاوت ژنتیکی بالا در بین کلادهای مختلف کل و بزها است.
    کلیدواژگان: کل و بز، فیلوژنتیک، D-loop، mtDNA، مازندران
  • فاطمه رابع، زهره سعادتی * صفحات 329-342
    برخی از آلاینده های آب و پساب با روش های معمول تصفیه از بین نمی روند، لذا باید از روش های جدید سازگار با محیط زیست استفاده کرد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی کارایی حذف فنل از آب با استفاده از جاذب غربال مولکولی MCM-48 است. ابتداMCM-48 سنتز شد و پس از ارزیابی مشخصه های ساختاری آن، پارامترهای موثر برجذب سطحی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین درصد جذب سطحی فنل در شرایط بهینه g3/0 جاذب، زمان تماس 30 دقیقه، 6pH =، غلظت فنلmg/L 5/2، دمایK 298و دور ثابتrpm 300، در حدود 88 درصد است. همچنین پارامتر ترمودینامیکی حاکی از یک فرایند جذب سطحی بصورت خود به خودی و گرما زا است. با توجه به نتایج تجربی و ضرایب همبستگی، جذب سطحی فنل از همدمای لانگمویر با ماکزیمم ظرفیت جذب 02/38 تبعیت کرده است.
    کلیدواژگان: جاذب غربال مولکولی MCM-48، فنل، جذب سطحی
  • سعیده رستگار *، حسن رضایی، حسین یوسفی صفحات 343-357
    یکی از مشکلات جدی زیست محیطی دهه های اخیر، آلودگی محیط های آبی به فلزات سنگین می باشد. جذب سطحی با استفاده پلیمرهای زیستی (نانوفیبرلیگنوسلولز و نانوفیبرکیتین) فناوری نوینی است که دوستدار محیط زیست برای کاهش و حذف فلزات سنگین از فاضلاب های صنعتی می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی و مقایسه عملکرد جاذب های نانوفیبرلیگوسلولز و نانوفیبرکیتین در حذف فلز سنگین سرب از محلول های آبی است. شرایط آزمایش برای دو جاذب کاملا یکسان در نظر گرفته شده است. برای شناسایی ویژگی های شیمیایی و ساختاری دو جاذب، طیف سنج مادون قرمز (FT-IR) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) انجام شد. درسیستم ناپیوسته پارامترهای pH (4-9) ، دوز جاذب (1-1/0 گرم) ، زمان تماس (120-15 دقیقه) ، غلظت اولیه فلز سرب (50-10 میلی گرم بر لیتر) و دما40-15 درجه سانتی گراد) بررسی شد. نتایج با تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون دانکن جهت برآورد معنی داری تغییرات پارامتر ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. براساس نتایج، بیش ترین درصد حذف فلز سرب توسط نانوفیبرکیتین در دمای 25 درجه سانتی گراد، pH برابر 5، زمان60 دقیقه، دوز جاذب 3/0 گرم و غلظت سرب 10 میلی گرم بر لیتر برابر 45/98% و برای نانوفیبرلیگنوسلولز در دمای 25 درجه سانتی گراد، pH برابر 6، زمان60 دقیقه، دوز جاذب 3/0 گرم و غلظت سرب 10 میلی گرم بر لیتر برابر 8/99% بدست آمد. با توجه به نتایج این تحقیق، از هردو جاذب نانوفیبرکیتین و نانوفیبرلیگنوسلولز (با کارایی بالای 98%) برای حذف سایر آلاینده های پساب های صنایع می توان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: جاذب، فلزات سنگین، نانوفیبرلیگنوسلولز، نانوفیبرکیتین
  • شاهرخ سبزی، حامد جنیدی جعفری* ، پرویز کرمی صفحات 359-369
    برای بررسی مهمترین عوامل بوم شناختی موثر بر پراکنش قره تاج (Anagyris foetida L) ، مطالعه ای در 12 نقطه از رویشگاه این گونه در شهرستان گیلان غرب انجام شد. نمونه برداری در هر نقطه به روش تصادفی- سیستماتیک و در پلات هایی با ابعاد 10×10 متر و نمونه گیری زیرآشکوب با استفاده از پلات های 1×1 متر انجام شد. نمونه گیری از خاک در هر پلات به حفر 3 چاله به عمق 50 سانتی متر انجام شد. ویژگی های خاک شامل درصد رس، سیلت، شن، گچ، آهک، هدایت الکتریکی، اسیدیته، فسفر، کلسیم، منیزیم، درصدسنگ وسنگ ریزه، نیتروژن، کربن و پتاسیم اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات خاک و پوشش گیاهی از روش تجزیه واریانس و به منظور تعیین اثر عوامل محیطی بر تراکم و ارتفاع تاج پوشش قره تاج از رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان دادکه شیب، اسیدیته، منیزیم، پتاسیم، رس، شن و ازت در بین مناطق رویشگاه در سطح یک درصد دارای اختلاف معنی داری است، نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که مقدار ازت 77 درصد و درصد شیب رویشگاه 12 درصد از تغییرات تراکم (نوسانات تراکم 1000- 100 پایه درهکتار) در مناطق مورد مطالعه را توجیه کرده و دارای رابطه مستقیم با تراکم هستند. همچنین ارتفاع تاج پوشش در مناطق مورد مطالعه متاثر از ازت و درصد شن خاک بوده و این دو عامل در مجموع 50 درصد از تغییرات ارتفاع تاج پوشش قره تاج را توجیه می کنند. کلمات کلیدی: عوامل بوم شناختی، Anagyris foetida L، گیلان غرب، تراکم، ارتفاع تاج پوشش
    کلیدواژگان: عوامل بوم شناختی، Anagyris foetida L، گیلان غرب، تراکم، ارتفاع تاج پوشش
  • نیلوفر طهماسبی زاده، فاطمه کریمی اورگانی * صفحات 371-383
    توسعه فعالیت های اقتصادی، رشد جمعیت، افزایش مشغله های زندگی و بالا رفتن سطح استانداردهای زندگی سبب افزایش چشمگیر تقاضا برای محیط های طبیعی وفرهنگی و نیاز به گردشگری شده است. مجموعه طاق بستان یکی از بی نظیر ترین آثار تاریخی ایران و جهان است. این مجموعه تاریخی یکی از جاذبه های استان کرمانشاه بوده که همه ساله میزبان حجم وسیعی از گردشگران داخلی و خارجی است. لذا مطالعه ارزش اکو توریستی آن میتواند در پیش بینی نیازها و رفع کمبودها و توسعه گردشگری در منطقه موثر باشد. داده های مورد نیازجهت بررسی عوامل موثر بر تمایل به پرداخت و برآورد ارزش این مجموعه در سال 1393 از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با 1047 بازدیدکننده از این مجموعه جمع آوری گردید. نتایج حاصله نشان داد که دو عامل جنسیت و میزان مطالعه بازدید کننده از متغییرهایی هستند که رابطه معناداری با میزان تمایل به پرداخت ندارند اما متغیرهای سن، تحصیلات، هزینه های ایاب و ذهاب، اندازه خانوار، درآمد خانوار، تعداد دفعات بازدید، مدت زمان بازدید و نوع تردد با وسیله نقلیه (شخصی یا عمومی) از عوامل تاثیرگذار بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان می باشد و بر تمایل به پرداخت، اثر معنادار داشتند. میانگین تمایل به پرداخت هر بازدیدکننده 4585 تومان به ازای هر بازدید برآورد گردید. علاوه بر این متغیر رضایت از مطلوبیت اولویت اول (با significance=0) و متغیر جنسیت اولویت آخر (با significance=0. 121) را در میزان تمایل به پرداخت، به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: گردشگری، طاق بستان، تمایل به پرداخت، متغیر های مستقل
  • سجاد عالی محمودی سراب، محمدهادی معیری* ، شعبان شتایی جویباری، علیرضا راشکی صفحات 385-397
    در چند سال اخیر میزان ریزگردها و دیگر آلاینده های هوا در استان های جنوبی و جنوب غربی ایران افزایش چشمگیری یافته است. یکی از مهمترین متغیرهایی که در این زمینه مورد بررسی قرار می گیرد مقدار PM10 می باشد. با توجه به ضرورت برآورد و پیش بینی آسان تر و کم هزینه تر این متغیر، در تحقیقات مختلف از روش های آماری متفاوتی به بررسی رابطه آن با دیگر متغیرها پرداخته اند. هدف این تحقیق بررسی رابطه بین متغیرهای آب و هوایی شامل دمای هوا (حداکثر، متوسط و حداقل) ، رطوبت نسبی (حداکثر، متوسط و حداقل) ، بارندگی روزانه، دید افقی، جهت و سرعت باد با داده های متغیر آلودگی هوا (PM10) طی دوره آماری 4 ساله (1387 تا 1390) با استفاده از روابط همبستگی و برآورد PM10 با استفاده از مدل آماری جنگل تصادفی بود. برای انجام این تحقیق داده های هواشناسی و داده های PM10 به ترتیب از ایستگاه های سینوپتیک هواشناسی و ایستگاه پایش آلودگی هوای شهر اهواز اخذ شد. برای رسیدن به اهداف تحقیق آنالیز های مختلفی نیز انجام شد. ابتدا باتوجه به نرمال نبودن داده ها، برای بررسی همبستگی بین داده های PM10 و داده های آب و هوایی و تعیین متغیرهای مستقل موثر در برآورد میزان غلظت آن از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیرهای دید افقی و حداقل دما به ترتیب با 376/0- و 349/0+ بیشترین و بارندگی با 077/0- کمترین همبستگی را با متغیر PM10 از خود نشان دادند. نتایج رگرسیون جنگل تصادفی نیز نشان داد که مهمترین متغیر تاثیرگذار در برآورد میزان PM10، متغیر دید افقی و سپس متغیر دمای حداقل می باشد. ضریب تبیین بدست آمده با استفاده از داده های مشاهده شده و برآورد شده در سطح معنی داری 99 درصد برابر (47/0 R2=) بدست آمد. آنالیز درخت سلسله مراتبی نشان داد که از کل داده های متغیرهای رطوبت نسبی حداکثر، رطوبت نسبی حداقل و دمای حداقل به ترتیب، 396 داده (>205/0 درصد) ، 389 داده (>305/0 درصد) و 387 داده (>5/5 درجه سلسیوس) ، قابلیت تفکیک شدن را نشان دادند و متغیر رطوبت نسبی حداکثر در سطح اول قرار گرفت. بطور کلی این تحقیق نشان داد که در پیش بینی میزان PM10 می توان از داده های دید افقی و حداقل دمای محیط استفاده و با بکارگیری مدل رگرسیون جنگل تصادفی به نتیجه مناسب رسید.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، متغیر های هواشناسی، برآورد غلظت ریزگرد، رگرسیون جنگل تصادفی
  • فاطمه محمدعلیزاده، ابراهیم پناهپور *، احد نظرپور صفحات 399-412
    فلزات سنگین به دلیل سمیت و پایداری در محیط زیست یکی از مهم ترین آلاینده های خاک محسوب می شوند. بنابراین بررسی توزیع غلظت فلزات سنگین جهت پایش آلودگی خاک و حفظ کیفیت محیط زیست ضروری است. این تحقیق با هدف ارزیابی سطح آلودگی و تهیه نقشه های توزیع مکانی غلظت فلزات سنگین کروم، نیکل، مس، سرب و روی در خاک سطحی شهر صنعتی ماهشهر در سال 1395انجام شد. بدین منظور با استفاده از روش نمونه برداری سیستماتیک تعداد 51 نمونه خاک سطحی (cm20-0) جمع آوری و غلظت این فلزات به روش XRF اندازه گیری شد. همچنین خصوصیات خاک شامل EC، pH، آهک و بافت خاک مشخص شد. شاخص آلودگی PI)) و شاخص جامع فاکتور آلودگی نمرو (NIPI) جهت تعیین وضعیت آلودگی خاک این منطقه استفاده شد. نقشه های توزیع غلظت فلزات سنگین نیز با استفاده از روش درون یابی در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) تهیه گردید. تحلیل مولفه های اصلی (PCA) به منظور بررسی روابط بین فلزات انجام شد. نتایج نشان داد که بالاترین مقادیر شاخص آلودگی مربوط به کروم و نیکل است که در سطح آلودگی شدید قرار دارند. بسیاری از خاک های شهری در بندر ماهشهر با سطوح کم یا متوسط از سرب، روی و مس آلوده شده اند. شاخص آلودگی نمرو نشان داد که همه نقاط در سطح آلودگی بالا قرار دارند. همچنین نتایج تجزیه مولفه های اصلی نشان داد که فلزات سرب، روی و مس در یک مولفه قرار گرفته و نشان دهنده منشا انسان ساخت و مشترک این فلزات می باشد. فلزات کروم و نیکل هر کدام در مولفه ای جداگانه قرار گرفته و مقدار شاخص آلودگی بالای این فلزات، همچنین ضریب تغییرات بالا حاکی از منشاء انسان ساخت این فلزات تعیین گردید.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی، فلزات سنگین، شاخص آلودگی، شاخص نمرو، ماهشهر
  • لیلا نام آور، مهدیه صالحی * صفحات 413-423
    افزایش رو به رشد جمعیت انسانی همراه با شهر نشینی و صنعتی شدن جوامع در کنار مزایای خود معایبی همچون افزایش آلاینده های محیط زیست را در پی داشته است. از جمله این آلاینده ها فلزات سنگینی همچون سرب است که اثرات متعدد آن بر انسان بویژه کودکان و سالمندان در مطالعات متعدد گزارش شده است. با توجه به اینکه سرب از فلزاتی هست که بر سیستم عصبی اثر می گذارند مطالعات متعددی در زمینه اثرات روانشناختی این فلزات به ویژه در کودکان انجام گرفته است. در مطالعه حاضر غلظت این فلز در ناخن کودکان عادی و کودکان دارای نشانگانADHD مورد بررسی قرار گرفت. پس از تکمیل پرسشنامه ها تعداد 30 نفر از کودکان دارای نشانگان ADHD و 30 نفر از کودکان عادی صرفنظر از جنسیت آنها انتخاب گردیدند. نمونه های ناخن ازاین کودکان تهیه گردید و پس از هضم اسیدی با دستگاه جذب اتمی، غلظت فلزات در آنها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت سرب در ناخن کودکان مورد آزمایش23. 63. 5 g/g بود. با توجه به نتایج اثرات افزایش غلظت سرب در ناخن بر افزایش احتمال وقوع نشانگان ADHD در کودکان مشاهده گردید. بنابراین عنصر سرب را می توان به عنوان یکی از عوامل دخیل در وقوع ADHD به شمار آوردو در این زمینه تدابیر لازم را اتخاد نمود.
    کلیدواژگان: سرب، ناخن، ADHD
|
  • Shirko Ebrahimi Mohammadi * Pages 287-300
    This study aim to the water quality comparison of Ghorveh plain (One of the main center of potato production) and Marivan plain (One of the main center of tobacco production) in the east and west of Kurdistan province respectively. Sum of the Anions, sum of Cations, Chlorine, Sulfate, Bicarbonate, Potassium, Calcium, Magnesium, Sodium ions and Sodium Absorption Ratio, Alkalinity, Total Hardness, Total Dissolved Solids and Electrical Conductivity data of groundwater in both plains between 1998 to 2016 were compared by drawing water quality diagrams, calculation of indices, determine different ionic ratios and groundwater quality mapping using GIS. To find the distribution of data, chi-square test at the 95% confidence and for comparison of variables, independent t-test at the confidence level of 99%, was used. The results showed that in both Ghorveh and Marivan plains, cations from abundant to scarce be calcium, magnesium, sodium and potassium, and anions from abundant to scarce be bicarbonate, sulfate and chlorine. Based on the results, there is not a significant difference between the mean values of bicarbonate, potassium, calcium, alkalinity, total hardness and CO2 saturation index groundwater of Marivan and Qorveh plains. The mean values of other studied variables, ions ratios and indices were significantly different at the 99% confidence level.
    Keywords: Stiff, Saturation, Kelley's Ratio, Permeability Index, Ionic Ratios
  • ali bafkar *, hoda kahrizi, masoma frasati Pages 301-314
    The aim of this study was to determine the effectiveness of phragmites australis nanostructured for removal of zinc and copper ions from aqueous solutions. Nanostructured phragmites australis was prepared for this purpose and effect of factors such as pH, contact time, initial concentration and adsorbent dosage on the removal of copper and zinc metals in a batch system check and adsorption isotherms and kinetics models were fitted and at the end zinc and copper ions desorbed by the adsorbent was investigated. To determine the absorption characteristics of the test SEM, PSA and FTIR was used. Manufactured by electronic microscopy imaging of nano-adsorbents showed that the percentages of %18.5 was nanoparticle and %81.5 was in the range of nanostructured particles. The results showed that the optimum pH value for both metals was 6, the contact time was 90 min, and initial concentration and adsorbent dosage were 10 ppm and 0.5 g. The Langmuir isotherm model for both zinc and copper ions with maximum R2 (0.98 and 0.99 respectively) and lowest RMSE (0.11 and 0.04 respectively) correlated with data. The kinetic model fitted the model Hoo for both zinc and copper ions with maximum R2 (0.99 and 0.98 respectively) and lowest RMSE (0.04 and 0.07 respectively) most consistent respectively. Desorption results showed that the metals desorption efficiency during 3 cycles for zinc and copper ions (%72 and %75 respectively) occurred in the first cycle.
    Keywords: Nanotechnology, kinetic, isotherm, Zinc, Copper
  • Seyedeh Mozhgan Hosseini Heidari, Saeid Naderi *, Hassan Rajabi Maham, Hamid, Reza Rezaei Pages 315-327
    Wild goat (Capra aegagrus), as an important and indicator species of mountainous regions of Iran has been confronted to population decline in recent years. So that, its conservation status classified as "Vulnerable" species. In present study, the phylogenetics relationships and genetic diversity of bezoar, based on polymorphism of D-loop region of mt-DNA has been investigated in three different habitats of Mazandaran Province; Kamarbon, Bandbon and Baladeh protected areas. The obtained phylogenetics trees show seven discrete clades and studied individuals of present study have the common ancestor and minimum two different origins for Mazandaran's Wild goats. As well, using Fst/1-Fst distance genetics matrix, the obtained NJ phylogeographic tree show the relationship between genetics and geography in three studied habitats and also with neighbor geographic areas. The results of genetic indicators such as Fu's Fs and Tajima's D show the mutation-genetic drift equilibrium in studied populations. On the other hand, regarding SSD and r factors amounts in Mismatch distribution analysis, the match of expected and observed amounts show the normality and expansion of the studied populations. The Analysis of Molecular Variation (AMOVA), regarding each haplogroup as one population show significant genetic difference between different clades of different haplogroups. Also, the high value of Fst indicator represents the significant genetic differentiation of different clades of wild goats.
    Keywords: Wild goat, D-loop, mtDNA, Phylogenetic, Mazandaran
  • zohreh saadati * Pages 329-342
    Some water and wastewater pollutants cannot be eliminated with traditional treatment methods. This has encouraged workers to focus on high performance and environmentally friendly methods for their removal. The main objective of this study was to evaluate the performance of MCM-48 in phenol removal from water. MCM-48 was synthesized and the effective parameters were evaluated. The results showed that maximum absorption of phenol in optimal conditions 0.3g adsorbent, time equals 30 minutes, pH =6, concentration in 2.5 mg / L at a temperature of 298 K and constant engine speed 300 rpm at about 88 percent. The thermodynamic parameters showed an adsorption process is spontaneous and exothermic. The Langmiur model fitted well the experimental data with a maximum adsorption capacity of 38.02.
    Keywords: Molecular sieve MCM-48, phenol, Adsorption
  • saeedeh rastgar *, hassan rezaei, hossein yousefi Pages 343-357
    Pollution of aqueous solutions contain heavy metals is one of the serious environmental problems in recent decades. Surface absorption by the use of biological polymers (LCNFs and CNFs) is a novel environmentally friendly technology for reducing and removing heavy metals from industrial wastewater. The goal of this study was to investigate and compare the performance of LCNFs and CNFs adsorbents in the removal of heavy lead from aqueous solutions in a discontinuous system. The test conditions are considered for two completely identical adsorbents. Infrared spectrometer (FT-IR) and transient electron microscopy (TEM) were used to identify the physical, chemical and structural characteristics of LCNFs and CNFs adsorbents. In the discontinuous system, pH parameters (4-9), absorption dose (0.1-1) g, contact time (15-120) min., lead initial concentration (10-50) mg/L and temperature (15-40) °C was studied. The results were analyzed by one-way ANOVA and Duncan's tests for significant evaluation of changes in parameters. Results showed that the highest percentage of removal of lead (98.45%.) for LCNFs at 25 °C, pH 6, 60 min., absorbent dose of 0.3 g and lead concentration of 10 mg/L was obtained. The results of this study showed that LCNFs and CNFs adsorbents is considered as an optimal absorber for removal lead from aqueous solutions by removing more than 98% of lead from aqueous solutions.
    Keywords: Adsorbent, Heavy metals, Lignocellulose Nano-fibers, Chitin Nano-fibers
  • Shahrok Sabzi, Hamed Joneidi *, parviz karami Pages 359-369
    In order to determine the most important ecological factors affecting distribution of Anagyris foetida, 12 research areas in the Gilan-e-Gharb of Kermanshah province were selected. Sampling of vegetation of each treatment was performed using random- systematic sampling in 20 × 20 square-meter plot and a plot of 1 × 1 m square was applied for understory sampling. Soil samples were taken at a depth of 50 cm in each plot at the foot of the plant and between the plants. Once in the laboratory, some soil physical and chemical properties such as clay, silt, sand, gypsum, lime, electrical conductivity, pH, phosphorus, calcium, magnesium, percentage of stones and pebbles, nitrogen, carbon and potassium were measured. For analysis of the soil and vegetation analysis of variance was applied and, in order to determine the effect of environmental factors on the density and volume of Anagyris foetida covers, the multivariate regression was used. The analysis of variance demonstrated that the factors of slop, pH, magnesium, potasium, nitrogen, clay, sand, canopy, density and size of the habitat have a significant difference at the level of 1% .Regression analysis also showed that 89 percent of the variation in species Anagyris foetida could be justified by nitrogen and slope for the density of the canopy, and N and sand present justified about 50% of the changes in volume of canopy.
    Keywords: Ecological factors, Anagyris foetida, Gilan-e-Gharb, Density, Vulume of Conopy cover
  • Niloofar Tahmasebizadeh, Fatemeh KarimiOrgani * Pages 371-383
    Development of economic activities, population growth, increased life business and higher levels of living standards, increased demand for natural environment and cultural and tourism needs. Taq-e Bostan Collection is one of the most unique monuments of Iran and the world. This historic collection of Kermanshah province was one of the attractions that every year is host to a large number of domestic and foreign tourists. This study eco-tourist value in predicting needs, eliminate deficiencies and develop tourism in the area.
    Data for the factors affecting the willingness to pay and the value of the collection in 1393, through questionnaires and interviews with visitors from this collection were collected in 1047.
    The results showed that two factors of gender and visitors from the study are the variables that are willing to pay significant relationship with the age, education, cost of transportation, household size, household income, number of visits, time Visitors travel time and vehicle type (personal or public) is one of the factors affecting willingness to pay and willingness to pay, had no significant effect.
    The average willingness to pay for each visitor was 4585 USD per visit. In addition to the satisfaction of the utility of first priority (with significance = 0) and sex are the last priority (with significance = 0.121) in the willingness to pay, respectively.
    Keywords: tourism, Taq-e Bostan, willingness to pay, independent variables
  • Sajad Alimahmoodi Sarab, Shaban Shataee Jouybari, Alireza Rashki, MohamadHadi Moayeri * Pages 385-397
    The amount of dust and other air pollutants have increased during recent years. The PM10 is one of the most important variables that is used for monitoring and assessment of dust pollution. To predict PM10, different studies have used various statistical methods. In this study, two aims were pursuit: 1) Using of Spearman analysis to determine the relation between PM10 and weather variables such as temperature (maximum, average, minimum), relative Humid (maximum, average, minimum), rain, wind (speed and direction), and visibility, and 2) prediction of PM10 with using of Random Forest model on daily data (in a period study: 2008 to 2011). The results of Spearman analysis were shown that PM10 had most relation with visibility and minimum temperature and least relation with rain, -0.376, +0.349, and -0.077, respectively. In addition, Random Forest analysis was shown that for prediction of PM10, visibility and minimum temperature were very important. Fitting curve between observed and prediction data was shown a medium correlation with Y=0.1686x +183.49 and R2=47/0, sig=0.99. Final sequence of trees of random forest was shown that of all data, just maximum and minimum of relative humid and minimum of temperature were able to classification with 396 (>0.205 %), 389(>0.305 %), and 387 (>5.5 oC) data for each variable, respectively.
    Keywords: Air pollution, weather variables, estimate of dust concentration, Random Forest regression
  • Ebrahim Panahpour * Pages 399-412
    Due to their toxicity and persistence in the environment Heavy metals are one of the most significant soil contaminants. So, it is essential to investigate the distribution of heavy metal for controlling contamination of soil and maintaining the quality of the environment. This study aimed to assess the level of contamination and mapping the spatial patterns of heavy metals like chromium, nickel, copper, lead and zinc in topsoil was performed in Mahshahr in 2016. For this purpose, by the use of systematic sampling method 51 surface soil samples (0-20 cm) were gathered and concentration of these metals was measured by XRF. Also, soil properties such as: EC, pH, lime and soil texture was identified. Pollution index (PI), and Nemerow integrated pollution index (NIPI) was used to determine the soil contamination. Concentration Distribution maps of heavy metals was prepared using the interpolation method in geographic information system (GIS). Principal component analysis (PCA) was performed to investigate the relationship between metals. The results indicated the highest PI of chrome and nickel which are in high contamination level. Many urban soils in Mahshahr have been contaminated with a sort of low or moderate levels of lead, zinc and copper. NIPI showed that all parts are in high pollution levels. The results of principal component analysis indicated that copper, lead, and zinc metals were placed under the same category revealed to be of man-made and common origins. Chromium and nickel have been placed in a separate category and the quantity of pollution index of these metals with high variable coefficient was determined to be of anthropogenic origin.
    Keywords: spatial distribution, heavy metal pollution index, Nemerow index, Mah-Shahr
  • Leila Namavar, Mahdiyeh Salehi * Pages 413-423
    Studying the effects of Pb contamination on ADHD occurrence in primary school students in Tehran Increasing human population growth along with the urbanization and industrialization of societies, along with their benefits, have caused disadvantages such as increasing environmental pollutants. Among these pollutants are heavy metals such as lead, which have numerous effects on humans, especially children and the elderly, which have been reported in numerous studies. Due to the fact that lead is one of the metals that affects the nervous system, numerous studies have been conducted on the psychological effects of these metals, especially in children.
    In this study, the concentration of this metal in the nails of normal children and children with ADHD syndrome was studied. After completing the questionnaires, 30 children with ADHD syndrome and 30 normal children regardless of gender were selected. Nail samples were prepared from these children and after acid digestion, the concentration of metals was measured by atomic absorption. The results showed that the mean concentration of lead in children's nails was 23.63.5 μg / g. Based on the results of the effects of increasing the concentration of lead in the nail, ADHD syndrome was increased in children. Therefore, the lead element can be one of the factors involved in the occurrence of ADHD and the necessary measures in this regard must be taken.
    Keywords: lead, nail, ADHD