فهرست مطالب

جستارهای فقهی و اصولی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1397)

فصلنامه جستارهای فقهی و اصولی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی الهی خراسانی *، امیر زاهدی صفحات 7-30
    استصحاب یکی از ادله پرکاربرد در استنباط احکام شرعی است که یکی از اقسام چهارگانه آن بر اساس زمان متیقن و مشکوک، استصحاب استقبالی می باشد. استصحاب استقبالی به این معناست که اگر زمان یقین، شک و متیقن، هر سه در نزد مکلف، فعلی باشد؛ اما زمان مشکوک در آینده فرض شود، از ادامه آن تا آینده، ابقا شود. این استصحاب همانند استصحاب حالی متداول، دارای کاربردهایی مهم در فقه و استنباط احکام آن است. ادله ای نیز برای اثبات اعتبار آن وجود دارد، اما متاسفانه مورد غفلت بیشتر علمای دانش اصول واقع شده و بحثی جدی پیرامون این نوع استصحاب در کتب اصولی صورت نگرفته است. بهره گیری از اطلاق روایات استصحاب و تطبیق ارکان استصحاب بر استصحاب استقبالی، اعتبار استصحاب استقبالی را ثابت می کند و به اشکالات مطرح پاسخ می دهد. همچنین مروری بر کاربردهای آن در فقه همانند جواز بدار، عدم بازگشت دیه، لزوم معامله سلف، عدالت امین، تغییر فتوا و… اهمیت آن را در اثبات مسائل فقهی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: استصحاب استقبالی، استصحاب حالی، یقین، متیقن، شک، مشکوک، اثر عملی
  • میرزا محمد واعظی *، سید محمد تقی قبولی، محمد تقی فخلعی صفحات 31-51
    نمونه های عینی دو حکم متزاحم در مصادیق بسیاری موج می زند و وارسی سنجه های تشخیص اهم را مبرهن می نماید که به صورت دقیق مورد سنجش قرار نگرفته است. در نوشتار پیش رو به جایگاه قرعه در میان سنجه های ترجیح در تزاحم نگریسته شده، با این توضیح که متکفل استنباط اهم، معیارهای ترجیح یک حکم را مترصد شده و با تمسک به عقل، به کسر و انکسار سنجه های ترجیح می پردازد تا در نهایت حکم به تقدیم مقطوع یا احتمالی یکی از متزاحمین بنماید. در این تحقیق پس از تبیین گونه های تزاحم و مدرک قاعده ی قرعه، نمونه های فقهی آن مورد کنکاش قرار گرفته و در وهله ی بعد شروط إعمال قرعه در میان اقسام تزاحم بررسی شده که به زعم نگارنده کارایی قرعه پس از امارات و اصول عملیه و در هنگام فاقد بودن یا هم وزن شدن سنجه های قطعی و احتمالی با توجه به تقابل حقوق مختلف باید مطمح نظر قرار گیرد، که با عنایت به نمونه های دو حکم متزاحم از زاویه ی ترجیح، در تزاحم ملاکی مقبول می باشد و در تزاحم امتثالی، در صورت عدم حضور و یا موازنه سنجه ها و عدم استناد به اصول عملیه، تمسک به قرعه موجه می نماید، هر چند که در بیشتر موارد اولویت تخییری بر اولویت تعیینی حاکم می باشد.
    کلیدواژگان: ادله ی قرعه، مرجح تزاحم، اقسام تزاحم، اولویت تعیینی قرعه، شروط قرعه
  • سجاد روستایی * صفحات 53-75
    بیشتر قریب به اتفاق پژوهش هایی که تحلیل مبانی فقهی جرایم مانع را بر عهده گرفته اند، در توجیه شرعی این جرایم به مسائل اصولی از جمله سد ذرایع، وجوب مقدمه واجب و حرمت مقدمه حرام و… پرداخته اند. غافل از اینکه هیچ کدام از آن ها را بالجمله نمی توان به عنوان یک قاعده کلی و عمومیت یافته در توجیه ممنوعیت جرایم مانع پذیرفت. آنچه مهم می نماید، بررسی غایت عدم جواز این گونه جرایم و نهایتا ارائه یک ضابطه کلی است که بتواند در عین مانعیت، جامع تمام افراد این جرایم باشد؛ چرا که عدم ضابطه انگاری در این باره می تواند موجب تضییع حقوق افراد به بهانه دفاع از حقوق جامعه گردد. نوشتار حاضر، نهاد حسبه را که از اموری است که شارع هرگز راضی به ترک آن نیست، به عنوان وجیه ترین مبنا برای جرم مانع (بازدارنده) معرفی کرده است. در این مبنا، انتظام بخشی به جامعه و امور شهروندان و به طور کلی حفظ نظام، در قالب امور حسبی قرار می گیرند و گاهی نیز با جلوگیری از اسباب و مقدماتی که زمینه ارتکاب جرایم بعدی و مفاسد بزرگ تر را فراهم می کند، محقق می شوند و این همان جایی است که گرانیگاه این جرایم در آنجا واقع شده است. بدین ترتیب، جرم مانع با این مبنا به انگاره ای قابل توجیه مبدل می شود.
    کلیدواژگان: جرم مانع، امور حسبه، قواعد بازدارنده
  • مژده سادات ابراهیمی *، محمد تقی فخلعی، حسین صابری صفحات 77-101
    اصل پوشش زنان، ضروری است اما در حدود آن اتفاق نظر وجود ندارد. نظر اکثر فقها، بر وجوب پوشش تمام بدن زن به استثنای وجه وکفین است؛ از این رو، هر دیدگاهی در مقابل آن، رای نادر به شمار می آید. از آنجاکه نه شهرت دلیل صحت و اتقان و نه ندرت سبب ضعف و وهن حکم است، بررسی دلایل و مستندات آرای نادر فقهی ضروری به نظر می رسد. نوشته حاضر، با تتبع در سیر تاریخی مسئله حجاب و شناسایی آرای نادر در ادوار مختلف، به تحلیل آن ها پرداخته است. برآیند حاصل از تحقیق، بیانگر آن است که دیدگاه مشهور فقها، نظری میانه است که آرای نادر، در دو سوی افراط و تفریط آن، قرار دارد. روش این پژوهش توصیفی تبیینی و گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: حجاب، شهرت فتوایی، لباس مصلی، ستر وجه و کفین
  • مهدیه غنی زاده، محمدرضا کیخا *، علی تولایی صفحات 103-126
    دوقلوهای به هم چسبیده نمونه ای از مکلفان غیر عادی به شمار می روند که در بسیاری موارد احکام آنان متمایز از سایر افراد عادی جامعه می باشد. یکی از این موارد احکام جزایی این دسته از مکلفان است. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی به بررسی احکام مربوط به قتل عمد در ارتباط با آنان می پردازد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که موثرترین مولفه در تعیین احکام مربوط به دوقلوهای به هم چسبیده، تعدد یا وحدت این افراد از حیث شخصیت است. در ارتباط با قتل عمد، دوقلوی واحد در حکم افراد عادی است، در حالی که احکام مربوط به دوقلوی متعدد در بسیار مواقع متمایز از افراد عادی می باشد؛ نسبت به این قسم از دوقلو چنانچه یکی از قل ها مرتکب قتل گردد، با توجه به مرگ قل دیگر به واسطه قصاص او، قصاص متعذر می گردد، مگر در حالتی که جداسازی ممکن باشد و در صورتی که شخصی عمدا دو قلوها را به قتل رساند، تعدد جرم، تعدد مجازات را می طلبد. اما در صورتی که یکی از دو قل، عمدا کشته شود و دیگری به تبع او فوت نماید، در ارتباط با قل اول، قاتل قصاص می گردد و در مورد قل دوم منوط به تعیین عمدی یا غیر عمدی بودن قتل، حکم صادر می گردد.
    کلیدواژگان: دو قلوهای به هم چسبیده (سیامی)، قتل عمد، قصاص، تعدد، وحدت
  • طاهر علی محمدی *، محمد مهدی زارعی، حمزه نظرپور صفحات 127-150
    تجری به معنای مخالفت کردن با حجت شرعی یا عقلی است بدون آنکه مخالفتی با واقع شده باشد. این مساله از مقولاتی است که بسته به نوع نگاه به آن دارای ماهیت متفاوت می شود؛ اما چون در دانش اصول فقه به آن پرداخته می شود، در حکم آن میان اصولیان اختلاف نظر وجود دارد. در این میان محقق خراسانی قائل به حرمت آن و استحقاق عقاب برای فردی است که این کار را انجام می دهد. وی برای اثبات نظر خود به موارد و ادله ای چند اشاره نموده و به مباحث دخیل در این بحث مانند عدم اختیاری بودن فعل متجری، بررسی اختیاری بودن مقوله اراده یا عدم آن و بررسی قرب و بعد انسان نسبت به ساحت مولا اشاره می کند. در مقابل این دیدگاه، امام خمینی با بررسی دقیق ماهیت تجری، قائل به عدم حرمت و عدم استحقاق عذاب نسبت به متجری است و با این ملاک به نقد دیدگاه های محقق خراسانی پرداخته است. در این نوشتار که به شیوه توصیفی تحلیلی صورت گرفته، ضمن پذیرش فقهی بودن ماهیت تجری، صحت و دقت نظر امام خمینی در موارد مورع نزاع مورد تایید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تجری، قاعده الذاتی لا یعلل، اراده، اختیار، تعدد عقاب، محقق خراسانی، امام خمینی
|
  • Mojtaba Elahi Khorasani *, Amir Zahedi Pages 7-30
    Presumption of Continuity (Istishāb) is one of the most applicable evidences in deducing legal rules, one of which is future time presumption of continuity according to definite and uncertain time. Future time presumption of continuity means that given all the three sureness time, doubt, and definite happen at present before the obliged but the uncertain time is presumed in the future, it is reinstated from its continuation to the future. Likewise present common type of presumption of continuity, such a kind of presumption of continuity has got paramount significance and application to jurisprudence and deduces rules. However, most of Osūli scholars have failed to discuss it and trivial discussion have been made regarding to this type of presumption of continuity in Osūli books, albeit there are some evidences to the effect that future time presumption of continuity could be proved. The traditions on the issue of presumption of continuity and conformity of presumption of continuity with future time presumption of continuity prove the validity of future time presumption of continuity and would resolve the proposed problems in this regard. Similarly, a review of its applications to jurisprudence such as bedār permissibility, blood money non- reparation, early transaction necessity, trustee's justice, fetwā alteration, and etc. all show the significance of this type of presumption of continuity.
    Keywords: Future time presumption of continuity, present timepresumption of continuity, certainty, certain, doubt, uncertain, practical effect
  • mirza mohammad vaezi *, sayyed mohammad taghi ghabooli, mohammad taghi faklaei Pages 31-51
    The objective examples of two contradictory rules could be seen in so many instances and clarifies the investigation of the metrics for identifying the most important ones which have not been examined closely. The present paper has focused on the status of using lots among the metrics of preference in the contradiction issue. To be noted that, the one who is charge of deducing the most significant looks for the criteria for preferring a rule to the others and by resorting to the rationality, he refracts the metrics of preference so that he could conclude or see it likely to rule against or for one of the contradictors. Having stated the types of contradiction and using lots rules, this paper is to analyze and investigate jurisprudential examples in this regard and discusses the conditions of using lots in different categorizations of contradiction. According to the authors, the applicability of lots given the indications and practical principles are met should be taken into account, while the definite and probable metrics are (un)balanced due to the contradiction of different rights. With respect to two instances of contradiction from the viewpoint of preference, it is acceptable in criterion-based contradiction while in complying contradiction, if the metrics are absent or unbalanced and practical principles are not referable, resorting to the lots is sound, although in most cases optional priority is prioritized to the obligatory ones.
    Keywords: Lots indications, contradiction preference, types of contradiction, obligatory priorities of lots, lots conditions
  • Sajad Roostaei * Pages 53-75
    Most of the studies done on the analysis of the jurisprudential principles of deterrent crimes have legally justified such crimes based on Osūli principles of preventing any corruptive deed (Sade Zaraye'), the obligation of the obligatory introduction and illegality of illegal introduction and so on and so forth. However, they have all ignored this fact that none of the above mentioned principles could not be considered as general rules and thereof are not generalizable to justify the prohibition of deterrent crimes. The significant issue is studying the end of non-permissibility of such crimes and finally proposing a general rule, so that it could be a comprehensive rule for such crimes, as the lack of formulating rules and frameworks in this respect may lead to deprive committers' rights under the pretext of social rights. According to present research findings, non-litigious institution- a phenomenon which fully supported by the legislator- could be the most acceptable criterion for deterrent crimes. Based on this view, bringing order to the society and citizens' affairs and in general, strengthening the regime are considered among Non-litigious affairs which occasionally are fulfilled by preventing the preliminaries and means which pave the ground for other major crimes. Thus, this is the focal point where the crimes are committed. Therefore, according to this criterion, deterrent crime could be changed to a considerable assumption.
    Keywords: Deterrent crime, non-litigious affairs, deterrent rules
  • mozhdeh sadat ebrahimi *, mohammad taghi fakhlae, Hosseian saberi Pages 77-101
    Analysis of the rare jurisprudential opinion about Muslim Women's Hijab His article is a veil The origin of the parenchyma is necessary, but there is no limit to the agreement of the existence of a menstrual cycle. Most of the scholars considered that it is obligatory to perform a full-fledged prosthesis with the exception of the face and limbs of the eye, as opposed to a rare eye. Aza Angha Shahrt is a proof of truth and perfection and the reason for the weakness and weakness of the rule of Astr, Berlusi Dalil and documents rare critical jurisprudence necessary to look Miersad. Noshta present in the footsteps of Dr. Sir Tarikhi responsible for Hijab and Shinasayi Arai Nadir Dur different roles, analyzed by Annah Pradakht. Barengende Achieved Achievement, Biangar Ansteke Diddagah, a famous theoretician in the field of theoretical and practical analysis, Dard et al 1. Hijab
    2. Women's veils & Coverings
    3. Judicial Opinions
    4. Face and two palms
    5. Women's prayer coverings & non-prayer coverings
    Keywords: Hijab, rare opinion about Hijab, reinforce the famous opinion, Face, two palms, Women's prayer coverings
  • Mahdiyeh Ghanizdeh, Muhammad Reza Keikh *, Ali Tawallyee Pages 103-126
    Murder or injury to the peoples’ physical entirety is considered among crimes which have been attracted the attention of human law - makers, and consequently, the most severe punishments have been leveled against such crimes. The Islamic lawmaker has considered lex talionis as the penalty for murder. Such a crime punishment turns to be so complicated in cases it is associated with people with special physical conditions such as Siamese Twins which needs to be inves - tigated. The findings of this paper report that Siamese Twins reflect either independent or joint personalities. Thus, this issue is effective in the related sentences passed for them. Regarding the murder sen- tence, if one of the twines commits murder, due to the death of the other because of the lex talionis, this sentence would be cancelled, otherwise one of them could be separated from the other, and if the twins are intentionally murdered, due to the multiplicity of crimes, punishments are also multiplied. However, if one of the twins is killed intentionally and the other dies consequently, regarding to the first one, the murderer is sentenced to lex talionis and with respect to the other, given the murder is intentional or unintentional, the relat - ed sentence is passed.
    Keywords: Siamese Twins, intentional murder, lex talionis, multi-plicity, unity
  • Taher Alimohammadi*, Mohammad mehdi Zarei, Hamzeh Nazarpour Pages 127-150
    Murder or injury to the peoples’ physical entirety is considered among crimes which have been attracted the attention of human lawmakers, and consequently, the most severe punishments have been leveled against such crimes. The Islamic lawmaker has considered lex talionis as the penalty for murder. Such a crime punishment turns to be so complicated in cases it is associated with people with special physical conditions such as Siamese Twins which needs to be investigated. The findings of this paper report that Siamese Twins reflect either independent or joint personalities. Thus, this issue is effective in the related sentences passed for them. Regarding the murder sentence, if one of the twines commits murder, due to the death of the other because of the lex talionis, this sentence would be cancelled, otherwise one of them could be separated from the other, and if the twins are intentionally murdered, due to the multiplicity of crimes, punishments are also multiplied. However, if one of the twins is killed intentionally and the other dies consequently, regarding to the first one, the murderer is sentenced to lex talionis and with respect to the other, given the murder is intentional or unintentional, the related sentence is passed.
    Keywords: Siamese Twins, intentional murder, lex talionis, multiplicity, unity