فهرست مطالب

سیاست گذاری اقتصادی - سال دهم شماره 20 (پاییز و زمستان 1397)

مجله سیاست گذاری اقتصادی
سال دهم شماره 20 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مصطفی زاده*، علی اکبر عرب مازار صفحات 1-33
    از آن جا که نیروی کار یکی از مهمترین عوامل تولید است و خروج آن از کشور متضمن هزینه فرصت اقتصادی برای جامعه خواهد بود، در این مطالعه تلاش شده است تاثیر نهادهای حکمرانی و عوامل اقتصادی موثر بر مهاجرت نیروی کار ایران طی سال های 2002 تا 2012 مورد بررسی قرار گیرد. در بررسی مساله از مبانی نظری الگوی جاذبه و روش تخمین داده های تابلویی استفاده شده و در تخمین روابط از نرم افزار استتا بهره گرفته شده است. در این مطالعه، مهاجرت نیروی کار از ایران به 8 کشور از اعضای OECD که بیشترین سهم از مهاجرت نیروی کار ایرانی را داشته اند، بررسی شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بهبود شاخص حکمرانی کل و زیر شاخص های آن شامل ثبات سیاسی، بار مالی مقررات، حاکمیت قانون و کنترل فساد در کشورهای مقصد عامل جاذبه و کاهش این شاخص ها یا به عبارتی دیگر پایین بودن کیفیت نهادها در ایران عامل دافعه ی مهاجرت نیروی کار ایران شناخته شده اند و بالعکس. ضمنا اثر شاخص کارایی و اثر بخشی دولت معنادار نبوده و همچنین شاخص حق اظهار نظر و پاسخ گویی بر مهاجرت اثر منفی دارد. بر این اساس، بهبود نهادهای حکمرانی در ایران می تواند نقش اساسی در کاهش مهاجرت داشته باشد.
    کلیدواژگان: نهادهای حکمرانی، مهاجرت بین المللی، عوامل اقتصادی مهاجرت، مدیریت نیروی کار
  • مرتضی نعمتی *، محمد کاظم نظیری، ابوالفضل شاه آبادی صفحات 35-70
    از آن جا که اقتصاد ایران طی سال های گذشته کمابیش با معضل تورم رکودی روبرو بوده است، این مطالعه به بررسی نقش متغیرهای اقتصاد کلان بر وقوع تورم رکودی در اقتصاد ایران می پردازد. از این رو، اثر متغیرهای کسری بودجه دولت، قیمت نفت، درآمدهای نفتی، حجم پول، نرخ سود بانکی، بهره وری نیروی کار، نرخ دستمزد، نرخ ارز، تحریم و آزادسازی قیمت حامل های انرژی بر تورم رکودی ایران طی دوره 1394-1353 مورد بررسی قرار خواهد گرفت. نتایج حاکی از اثر مثبت و معنی دار متغیرهای حجم پول، نرخ ارز، نرخ دستمزد و تحریم و اثر منفی و معنی دار قیمت نفت، درآمدهای نفتی، نرخ سود بانکی و بهره وری نیروی کار بر تورم رکودی است. بر اساس نتایج تخمین، ضرایب همه متغیرها به جز کسری بودجه دولت و آزادسازی قیمت حامل های انرژی، از نظر آماری معنی دار بودند. لذا از آن جا که هر دو معضل تورم و رکود فی نفسه نامطلوب هستند، مهار یکی درست به معنی بدتر کردن و دامن زدن به دیگری خواهد بود که می تواند هزینه های اجتماعی و سیاسی بیشتری را تحمیل کند. از این رو، بهتر است به دلیل اثر منفی بهره وری نیروی کار و در نتیجه، نقش مهم سیاست های سمت عرضه در بهبود فضای کسب و کار و رفع تورم رکودی، به این سیاست ها توجه جدی تری صورت گیرد. همچنین با توجه به نقش اثرگذار تحریم ها و در نتیجه نقش تعامل خارجی و آثار روانی آن بر تورم رکودی و به منظور برون رفت از آن، باید از تمامی ظرفیت های دیپلماسی کشور در جهت کاهش فشارهای تحریم استفاده شود.
    کلیدواژگان: تورم رکودی، نرخ ارز، نفت، بهره وری نیروی کار، کسری بودجه، تحریم، حجم پول
  • ابراهیم بهرامی نیا *، اصغر ابوالحسنی، ایلناز ابراهیم صفحات 71-102
    در این مقاله با هدف شناسایی تاثیر شوک های مخارج دولت، پولی، مالی، نفتی و تکنولوژی بر قیمت و تولید در اقتصاد ایران با تاکید بر بخش مسکن یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی نیوکینزی طراحی شده است. در این مدل، اقتصاد متشکل از یک خانوار نماینده، یک بنگاه تولیدکننده کالاهای نهایی در بخش مسکن و یک بنگاه تولیدکننده کالاهای نهایی در بخش غیر مسکن، زنجیره ای از تولیدکنندگان کالاهای واسطه ای در دو بخش مسکن و غیر مسکن و کارگزار دولت- مقام پولی است که ترکیبی از دولت و بانک مرکزی می باشد. اقتصاد کشور مورد بررسی، ایران، بسته فرض شده است. نتایج نشان می دهد که تکانه فناوری در بخش غیر مسکن باعث افزایش تولید و سرمایه گذاری و کاهش نرخ تورم در این بخش و افزایش مخارج مصرفی خانوارها شده و در بخش مسکن تولید و سرمایه گذاری را افزایش می دهد و با توجه به ارتباط پیشین بخش مسکن با بخش غیر مسکن، تولید در بخش غیر مسکن را نیز افزایش می دهد. افزایش نرخ رشد حجم پول به عنوان یک سیاست پولی باعث افزایش نرخ تورم و تولید در هر دو بخش می شود. همچنین با توجه به کشش بالاتر عرضه در بخش تولید کالاها و خدمات غیر مسکن، اثر شوک پولی بر تولید بخش غیر مسکن بیشتر از بخش مسکن است. بروز یک تکانه در مخارج دولت باعث افزایش تولید و نرخ تورم در بخش غیر مسکن و مسکن می شود؛ با ذکر این نکته که تاثیر این شوک بر سطح عمومی قیمت ها در هر دو بخش طولانی تر از اثر آن بر تولید است.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی پویای تصادفی نیوکینزی، اقتصاد ایران، بخش مسکن
  • توران کندری، محمدعلی ابوترابی *، مهدی حاج امینی صفحات 103-133
    اشتغال نیازمند توسعه کارآفرینی و سرمایه گذاری است که آن نیز توسط بخش مالی تامین می‏شود. با توجه به اهمیت اشتغال زایی در اقتصادهای در حال توسعه، شناخت حوزه هایی که بتواند با منابع کوچک اشتغال زایی پایدار ایجاد کند، اهمیت می یابد. کاربر و سرمایه اندوز بودن، از بارزترین ویژگی های اشتغال در حوزه فرهنگ و به ویژه صنایع دستی است. به همین دلیل حوزه فرهنگ و هنر دارای پتانسیل های بالایی جهت اشتغال‏زایی است و رشد آن طی دهه های اخیر موجب شده تا این حوزه در راس توجه سیاست گذاران قرار گیرد. بر همین اساس، پژوهش حاضر ارتباط تامین مالی بیرونی و کارآفرینی زنان را با اشتغال‏زایی در حوزه فرهنگ و هنر در دو سطح کشوری و استانی به روش داده های تابلویی ارزیابی می‏کند. بدین منظور از اطلاعات 6575 مورد تسهیلات اعطایی بانک ملی ایران به حوزه صنایع دستی در بازه زمانی 1384 تا 1393 در 28 استان کشور استفاده شد. نتایج نشان می دهد که اشتغال زایی در حوزه فرهنگ به طور مثبت و معنی‏دار تحت تاثیر تامین مالی بیرونی این بخش بوده است. البته برآوردها نشان می‏دهد سرمایه گذاری ها و رشد اقتصادی منطقه‏ای موجب افزایش اشتغال در حوزه فرهنگ نشده است که احتمالا یکی از دلایل آن تورش سرمایه بری است. نتایج مربوط به جنسیت نیز گویای آن است که با وجود کمتر بودن سرانه تسهیلات اعطایی به زنان کارآفرین در مقایسه با مردان، تاثیر مثبتی بر اشتغال فرهنگی در برخی از استان‏ها داشته‏اند.
    کلیدواژگان: تامین مالی بیرونی، اشتغال، اقتصاد فرهنگ و هنر
  • ایمان باستانی فر *، سعید صمدی صفحات 135-161

    آغاز دور جدید تحریم های سازمان ملل علیه ایران (17دی 1390) ، تا بیانیه لوزان (13 فروردین 1394) ، در بردارنده ی تحولات سیاسی (تغییر در دولت و رویکرد تعاملی در سیاست خارجه) بوده که بر انتظارات تورمی تاثیرگذار هستند. بر اساس تجارب و مطالعات جهانی، نرخ بازاری ارز (دلار) ، شاخص قیمت بورس و شاخص بهای مصرف کننده (CPI) ، همگی به صورت ماهانه، به عنوان تقریب های انتظارات تورمی در نظر گرفته می شوند.
    در این تحقیق در چارچوب اقتصاد تعارضی، بر اساس الگوی انتظارات تعارضی دریزنر (a1999) که مبتنی بر نظریه ی بازی های پویاست، تابع امتیاز برنامه ریز اقتصادی استخراج، سپس مبتنی بر هدف کاهش انتظارات تورمی برای اقتصاد ایران تصریح شد. سه الگوی رگرسیونی به صورت جداگانه بر اساس الگوی میانگین متحرک خود توضیح کننده ی همجمع توضیحی (ARIMAX) و رگرسیون های غلتان برآورد شد. نتایج تحقیق گویای آن است که انتظارات تورمی با یک وقفه و نقدینگی، تاثیر مثبت در افزایش انتظارات تورمی داشته است. تحولات سیاسی شامل تغییرات در دولت و راهبرد مذاکرات هر کدام با وقفه های زمانی مختلف، بر کاهش انتظارات تورمی تاثیرگذار بوده اند. اما طولانی شدن روند مذاکرات، تغییرات نامشخصی بر انتظارات تورمی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: انتظارات تورمی، انتظارات تعارضی، تحولات سیاسی، نقدینگی، نظریه بازی
  • فوزیه جیحون تبار* صفحات 163-189
    بررسی علل و عوامل اثرگذار بر افزایش مخارج دولت یکی از موضوعات اساسی مالیه عمومی است. در این زمینه تئوری های بسیاری مطرح شده اند و به لحاظ تجربی در کشورهای مختلف مورد آزمون قرار گرفته اند. یکی از این تئوری ها، تئوری توهم مالی است که افزایش مخارج دولت را به عدم ادراک صحیح شهروندان نسبت به متغیرهای مالی ارتباط می دهد. منابع ایجاد توهم مالی معمولا با پنج فرضیه اصلی توضیح داده می شود. یکی از این فرضیات، فرضیه پیچیدگی ساختار درآمد دولت است. بر اساس فرضیه پیچیدگی ساختار درآمد دولت، پیچیده شدن سیستم درآمدی باعث می شود که شهروندان نتوانند قیمت مالیاتی کالاهای عمومی را به درستی تعیین کنند و این موضوع موجب کم برآورد کردن بار مالیاتی برنامه های عمومی شده و در نتیجه باعث افزایش مخارج بخش عمومی می شود. در این پژوهش فرضیه پیچیدگی ساختار درآمد دولت در اقتصاد ایران در سال های 1394 - 1360 مورد آزمون قرار گرفت. به این منظور یک مدل تجربی با توجه به شرایط اقتصاد ایران تصریح شد. مدل تصریح شده با استفاده از روش های خودتوضیح برداری باوقفه های توزیعی (ARDL) و مدل تصحیح خطا (ECM) برآورد شد. بر طبق یافته های پژوهش، در اقتصاد ایران مودیان مالیاتی دچار توهم مالی پیچیدگی ساختار مالیات نیستند و نیز توهم مالی ناشی از ناملموس بودن مالیات ها مورد تایید تجربی قرار نمی گیرد. همچنین نتایج نشان می دهد که افراد جامعه به علت وجود درآمد نفتی در اقتصاد ایران تقاضای بیشتری برای مخارج دولت دارند و پیچیدگی سیستم مالیات علت افزایش تقاضای مخارج عمومی در اقتصاد ایران نیست.
    کلیدواژگان: توهم مالی، پیچیدگی ساختار درآمد دولت، اقتصاد ایران، مخارج دولت
  • نادر حکیمی پور* صفحات 191-213
    هدف این مقاله تخمین و مقایسه کارایی فنی در بخش صنایع بزرگ (گارکاه های دارای ده نفر کارکن به بالا) در استان های ایران، طی برنامه های توسعه بعد از انقلاب می باشد. برای این منظور از روش تحلیل تابع مرزی تصادفی استفاده شده است. در این مطالعه با الهام از مدل باتیز وکولی (1995) ، ضمن اندازه گیری کارایی فنی صنایع مذکور به تفکیک هر استان، عوامل موثر بر عدم کارایی و اختلاف آن در بین استان ها نیز مطرح و مورد مقایسه و بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر آن است که به طور کلی سطح کارایی فنی در صنایع بزرگ پایین بوده و میانگین استانی میزان کارایی صنایع در بهترین حالت که مربوط به برنامه سوم توسعه بوده، برابر با 401/0 است که عملکرد پایینی را نشان می دهد و بیانگر پایین بودن میزان بهره برداری از ظرفیت های اقتصادی در این گروه از صنایع می باشد. به هر حال علی رغم پایین بودن میانگین سطح کارایی، برخی استان ها از این لحاظ به طور نسبی عملکرد بهتری رادارا بوده اند. در مجموع در دوره مورد بررسی، بالاترین میزان کارایی به استان های خوزستان، کرمان و هرمزگان و پایین ترین آن نیز به استان سیستان و بلوچستان تعلق داشته است.
    در بررسی عوامل موثر بر کارایی، دو عامل دولتی بودن مالکیت واحدهای صنعتی و شدت مصرف انرژی، اثر منفی و اندازه بنگاه (متوسط ارزش افزوده یک واحد صنعتی) ، اثر مثبت بر کارایی را نشان داده اند.
    دستاورد قابل توجهی که از نتایج این تحقیق می توان به آن اشاره کرد، این است که استان هایی نظیر کرمان و هرمزگان علی رغم این که صنایع آنان به طور نسبی از امکانات تولیدی کمتری بهره مند بوده اند، در مقایسه با برخی از استان های برخوردار، به طور متوسط از سطح کارایی بالاتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: کارایی، کارایی فنی، تابع مرزی تصادفی، صنایع بزرگ
|
  • Mohammad Mostafazadeh *, Aliakbar Arabmazar Pages 1-33
    Workforce is one of the most important production factors, and, hence, its migration damages economic opportunities in the society. In this article, we examine the impact of governance institutions and economic factors on the migration of labor force from Iran between 2002 and 2012. In our study, we use theoretical foundations of the attraction pattern, and the estimation of relationships is done by the STATA software. We have surveyed the immigration of Iranian workforce to certain OECD countries that have the largest workforce share from Iran. The results of this study show that improvement of total governance index and its sub-indices including political stability, financial regulations, rule of law, and control of corruption in destination countries are the attraction factors. However, the lower quality of these indicators in Iran is the most important factor in exclusion of Iran's labor force through immigration. Furthermore, the effect of the performance indicators and the government effectiveness is not significant, and the rights of expression and responsiveness have negative effects on immigration. On this basis, the improvement of governance institutions in Iran can have an essential role in reducing immigration.
    Keywords: Governance institutions, International migration, Economic agents of migration, Workforce management
  • Morteza Nemati *, Mohammad Kazem Nazi Naziri, Abolfazl Shahabadi Pages 35-70
    This study aims at the role of macroeconomic variables in the occurrence of stagflation in Iran's economy. We have tried to examine the effects of such variables as budget deficit, oil price, oil revenue, money quantity, interest rate, labor productivity, wage rate, exchange rate, sanctions and liberalization of energy prices on Iran's stagflation during 1974-2015. The results indicate that money quantity, exchange rate, wage rate and sanctions have positive and significant effects and oil price, oil revenue, interest rate and labor productivity have negative and significant effects on stagflation. Based on the estimation results, the coefficients of all these variables were statistically significant except for budget deficit and liberalization of energy prices. Since both inflation and stagnation are undesirable, inhibiting one would mean the aggravation of the other, which can impose social and political costs. Due to the negative effect of labor productivity and the important role of supply policies in improving business environments and eliminating stagflation, it is better to pay more attention to these policies. Also, all the diplomatic capacities in the country should be used to reduce the sanctions pressure and find ways out of them considering the important role of foreign interactions and their psychological effects on stagflation.
    Keywords: Stagflation, Exchange rate, Oil, Labor productivity, Budget deficit, Money quantity, Sanction
  • Ebrahim Bahrami Nia *, Asghar Abolhasani, Ilnaz Ebrahimi Pages 71-102
    This paper aims to identify factors affecting the price and production fluctuations in Iran's economy with an emphasis on the housing sector. A New Keynesian dynamic stochastic general equilibrium model is designed for this purpose. This model of economy contains a representative household, a firm producing final goods in the housing sector, a firm producing final goods in a non-housing sector, a series of producers of intermediate goods in the housing sector and non-housing sectors, and a government monetary authority or an agent that is a combination of government and the central bank. The results show that a technological shock in non-housing sector has led to an increase in production and investment, a reduction of inflation in this sector, and an increase in household consumption expenditures. In the housing sector, too, the shock has increased production and investment. Given the relationship that has already existed between the housing and non- housing sector, the rise in the former has contributed to the production in the latter. A shock to the money growth rate, as a monetary policy, has boosted the inflation rate and the output growth rate in both sectors. Due to the higher elasticity of supply in the non-housing sector, the effect of the monetary shock on production in this sector is greater than that on the housing sector. Also, a shock in the government spending has increased production and inflation in both sectors and this impact on the price indices in both sectors is longer lasting than on production.
    Keywords: Dynamic Stochastic General Equilibrium, Iran’s economy, Housing sector
  • Tooran Kondori, MohammadAli Aboutorabi*, Mehdi Hajamini Pages 103-133
    Employment needs new entrepreneurship and investments, which can be fulfilled by the financial sector. Since job creation has a critical role in developing countries, it is essential to identify the activities that can provide stable employment based on micro-funds. Labor-intensive and capital-saving technologies are the most outstanding components of the cultural sector, especially handicrafts. Thus, the cultural sector has great potentials for job creation, and its rapid growth in recent decades has made policymakers highly regard this sector. At both national and provincial levels, this paper examines the relationship between external financing and women entrepreneurship with regard to cultural employment. The research benefits from the data about the loans granted by 6575 Melli banks in Iran to finance handicraft activities in 28 provinces during 2005-2014. The results show that employment in the cultural sector has been positively and significantly influenced by external financing. Also, estimations reveal that regional investments and economic growth cannot increase cultural employment, which may be caused by a bias toward capital-using. Distinctively, evidence on gender indicates that, despite the lower per capita loans given to female entrepreneurs, they have had a positive effect on cultural employment in some provinces.
    Keywords: External financing, Employment, Economy of arts, culture
  • Iman Bastanifar *, Saied Samadi Pages 135-161
    From the start of the new round of UN sanctions against Iran to the Lausanne Declaration, certain the political developments occurred (e.g. changes in the government and adoption of an interactive approach to foreign policy). These developments have had their impacts on inflation expectations. Based on the experience and global studies,the market rate of exchange (US dollar), the stock price index and the consumer price index (CPI) are all calculated on a monthly basis and considered as the estimates of inflation expectations.
    In this study, we extract the concession function of the economic planner in the context of a conflict economy and on the basis of conflict expectations of Drezner (1999 ), which is a theory of dynamic games. Then, we specify this function on the objective of decreasing the expected inflation. In this regard, three regression models were evaluated separately on the basis of the Autoregressive Integerated Moving Average with an explanationary variable (ARIMAX) and rolling regressions. The results show that inflation with a lag and liquidity have had positive effects on the inflation expectations.
    Political developments, including changes in the government and negotiating strategies with different lags have been effective in the reduction of inflation expectations. However, due to the long negotiation process, there would have been unknown changes in inflation expectations.
    Keywords: Expected inflation, Conflict expectations, Political development, Liquidity, Game theory
  • Fozieh JeyhoonTabar* Pages 163-189
    The study of the factors influencing the increase of government expenditures is one of the main issues of public finance. Many theories have been proposed in this regard and experimentally tested in different countries. One of these theories is that of fiscal illusion that links the increase in the government costs to citizens’ lack of true perception about fiscal variables. The sources of fiscal illusion are usually described with five main hypotheses. One of them is the hypothesis of the complexity of the structure of government revenues. According to this hypothesis, the complexity of the revenue system makes citizens unable to correctly determine the tax price of public goods. This makes taxpayers underestimate the tax burden for public programs and, thus, increases public spending. In this research, the hypothesis of the complexity of the government revenue structure in Iran's economy during the years 1982-2016 was tested. To this end, an experimental model was specified according to the conditions of the Iranian economy. The proposed model was estimated using Autoregressive Distributed Lags (ARDL) and Error Correction Model (ECM) methods. According to the research findings, in the Iranian economy, taxpayers do not have the fiscal illusion of the complexity of the tax structure, and the fiscal illusion of intangible taxes is not empirically validated. The results also show that, due to oil revenues, people in the society have a high demand for government spending, and the tax system complexity is not a reason for the increased demand for public expenditures in Iran’s economy.
    Keywords: Fiscal illusion, Revenue complexity, Iran’s economy, Government expenditures
  • Nader Hakimipoor* Pages 191-213

    The purpose of this paper is to measure the technical efficiency of the manufacturing sector in Iran's provinces during the development plans after the revolution. This analysis focuses on the comparison of provinces in terms of manufacturing performance and the determinants of technical efficiency. The model used to measure that efficiency is based on the stochastic frontier approach (SFA) devised by Battese and Coelli (1995).
    The results show that the efficiency levels in the manufacturing sector are low. Even in the third development plan, as the best case, the average efficiency level was 0.401, which is very low. Although the average technical efficiency has been low, some provinces have had a considerable performance in this regard. The highest and the lowest technical efficiency levels ever recorded are 0.652 and 0.202 belonging to Khouzestan and Sistan Balouchestan provinces respectively.
    Among the effective factors impacting efficiency, government ownership of industrial units and energy intensity are found to have negative impacts while enterprise size (i.e. the average value added of an industrial unit) has a positive impact on efficiency. The research also shows that provinces such as Kerman and Hormozgan, have had the highest average efficiency as compared to mega-industrial provinces.
    All in all, the most important policy which can be recommended based on this research is that, given the low efficiency level in the huge industrial sector, an increase in the efficiency can be attainable through economic management empowerment in public industrial enterprises and optimum allocation of production factors in the sector.
    Keywords: Efficiency, Technical efficiency, Stochastic frontier function, Manufacturing industry