فهرست مطالب

راهبردهای شناختی در یادگیری - پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه راهبردهای شناختی در یادگیری
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیه نگه داری*، حسین زارع صفحات 1-20
     
    هدف
    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی نقش واسطه ای باورهای فراشناختی در رابطه بین جهت گیری هدف و اضطراب امتحان دانشجویان بود.
    روش
    روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه پیام نور اقلید (استان فارس) در سال 93-92 بود که افراد نمونه به تعداد 160 نفر به روش تصادفی ساده برگزیده شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه های باورهای فراشناختی، جهت گیری هدف و اضطراب امتحان بود. داده ها با ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان با استفاده از الگوی بارون و کنی (1986) با استفاده از نرم افزار Spss19 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که جهت گیری عملکرد گرایشی و عملکرد گریزی به صورت مستقیم قدرت پیش بینی اضطراب امتحان را دارند، همچنین جهت گیری هدفی به طور مستقیم قدرت پیش بینی باورهای فراشناختی را دارند ازجمله جهت گیری عملکرد گرایشی بر باورهای منفی، اعتماد شناختی و آگاهی شناختی و بلاتکلیفی بر کنترل افکار.
    نتیجه گیری
    با تقویت جهت گیری تسلطی و یادگیری که وابسته به راهبردهای شناختی و فراشناختی هستند می توان اضطراب امتحان در دانشجویان را کاهش داد.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، جهت گیری هدف، اضطراب امتحان
  • توحید اشرف زاده *، علی عیسی زادگان، فرزانه میکائیلی منیع صفحات 21-43

     

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ساختاری خودکارآمدی تحصیلی و باورهای معرفت شناختی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان با نقش میانجی مهارت های مطالعه انجام گرفت.

    روش

    روش اجرای این پژوهش توصیفی (غیرآزمایشی) و طرح پژوهش، همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. کلیه دانش آموزان دوره متوسطه اول شهر ارومیه در سال تحصیلی 95-94 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دادند. روش نمونه گیری، تصادفی خوشه ایچندمرحله ای بود و برای تعیین حجم نمونه، برای هر زیرمتغیر 20 نمونه در نظر گرفته شد و در کل 350 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس خودکارآمدی تحصیلی پاتریک، هیکس و رایان (1997) ، مقیاس باورهای معرفت شناختی شومر (1991) ، مقیاس مهارت های مطالعه کانگاس (2009) و برای سنجش عملکرد تحصیلی دانش آموزان از میانگین نمرات دانش آموزان در نیمسال اول سال تحصیلی 95-94 استفاده شد. در مطالعه حاضر، به منظور آزمون روابط ساختاری بین خودکارآمدی تحصیلی، باورهای معرفت شناختی، مهارت های مطالعه و عملکرد تحصیلی از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که خودکارآمدی تحصیلی، باورهای معرفت شناختی و مهارت های مطالعه تاثیر مستقیم بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان می گذارند و خودکارآمدی تحصیلی با واسطه مهارت های مطالعه، تاثیر غیرمستقیم بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان می گذارند. همچنین در این پژوهش تاثیر غیرمستقیم باورهای معرفت شناختی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان تآیید نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر از نقش میانجی مهارت های مطالعه در رابطه ساختاری خودکارآمدی تحصیلی و باورهای معرفت شناختی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان حمایت می کند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، باورهای معرفت شناختی، مهارت های مطالعه، عملکرد تحصیلی
  • عاطفه علامه، منیجه شهنی ییلاق *، علیرضا حاجی یخچالی، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحات 45-65
     
    هدف
    پرخاشگری اختلال شایعی است که برای کودکان، خانواده ها و مدارس مشکلات عمده ای ایجاد کرده است. لذا، هدف این پژوهش، تعیین تاثیر آموزش مهارت های مطلوب اجتماعی مبتنی بر برنامه گروه بندی مهارت بر شایستگی اجتماعی دانش آموزانپسرپرخاشگر بود.
    روش
    این پژوهش از نوع آزمایشی میدانی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر کلاس های پنجم و ششم دوره ابتدایی شهر اهواز که در سال تحصیلی 95-1394 به تحصیل اشتغال داشتند، بود که از این جامعه تعداد 41 دانش آموز (21 نفر گروه آزمایشی و 20 نفر گروه گواه) به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای خوشه ایانتخاب و به صورت تصادفی به گروه آزمایشی و گواه گمارده شدند. هر دو گروه، مقیاس شایستگی اجتماعی را به عنوان پیش آزمون، تکمیل کردند. سپس، به گروه آزمایشی مهارت های مطلوب اجتماعی طی 17 جلسه آموزش داده شد. پس از پایان دوره آموزشی از دو گروه پس آزمون و بعد از شش هفته، پیگیری، به عمل آمد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مهارت های مطلوب اجتماعی باعث افزایش شایستگی اجتماعی در دانش آموزان پرخاشگر می شود (05/0P<). همچنین، نتایج نشان داد که آموزش مهارت های مطلوب اجتماعی بر شایستگی اجتماعی پس از 6 هفته، همچنان اثر دارد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر می توان گفت که آموزش برنامه گروه بندی مهارت می تواند در افزایش شایستگی اجتماعی و در نتیجه ارتقای سطح سازگاری و کیفیت زندگی کودکان پرخاشگر موثر باشد.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های مطلوب اجتماعی، گروه بندی مهارت، شایستگی اجتماعی، پرخاشگری
  • صادق صیادی *، جواد مصرآبادی صفحات 67-94
     
    هدف
    هدف پژوهش حاضر انجام فراتحلیل بر روی تحقیقاتی بود که به روش آزمایشی یا نیمه آزمایشی به بررسی تاثیر آموزش نقشه مفهومی بر شاخص های پیشرفت تحصیلی (شناختی، فراشناختی و عاطفی) پرداخته بودند.
    روش
    فراتحلیل بر روی 28 تحقیق انجام شد که از این تحقیقات تعداد 90 اندازه اثر به دست آمد. این تحقیقات در فصلنامه ها و مجلات علمی - پژوهشی کشور و پایگاه های اطلاع رسانی جهاد دانشگاهی کشور، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، سایت خصوصی بانک مجلات ایران و سیویلیکا به چاپ رسیده اند.
    یافته ها
    بعد از بررسی ملاک های ورود و خروج، یافته های کمی پژوهش های منتخب با نرم افزارهای CMA ویرایش 2 و SPSS تحلیل شدند. نتایج فراتحلیل نشان داد که آموزش نقشه مفهومی تاثیر مثبت و معناداری بر شاخص های پیشرفت تحصیلی یادگیرندگان دارد و اندازه اثر ترکیبی 72/. به دست آمد که بر طبق ملاک کوهن اندازه بزرگی است. نتایج همچنین نشان داد که ساخت نقشه مفهومی توسط خود یادگیرندگان از نقشه های محقق ساخته دارای اندازه اثر بزرگ تری است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اندازه اثر به دست آمده به مسئولان آموزش توصیه می شود جهت افزایش پیشرفت تحصیلی یادگیرندگان، آموزش نقشه مفهومی را در رده های مدارس و دانشگاه ها عملی کنند.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، نقشه مفهومی، پیشرفت تحصیلی، اندازه اثر
  • محمد قنبری طلب، راضیه شیخ الاسلامی *، محبوبه فولاد چنگ، مسعود حسین چاری صفحات 95-115
     
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی نقش واسطه ای هیجان امید در رابطه باورهای هوشی و بهزیستی مدرسه در قالب یک مدل علی بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری تمامی دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهرستان لردگان در سال تحصیلی 96-1395 به تعداد 3008 نفر بود که با روش خوشه ایچندمرحله ای تعداد 456 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های نظریه تلویحی هوش (عبدالفتاح و یتس، 2006) ، خرده مقیاس هیجان امید (پکران، گوئتز، تیتز و پری، 2005) و مقیاس بهزیستی مدرسه (کاپلان و ماهر، 1999) استفاده شد. مدل پیشنهادی پژوهش با روش تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزارAMOS آزمون شد.
    یافته ها
    یافته ها نشانگر اثر مستقیم باور هوشی افزایشی و ذاتی بر بهزیستی مدرسه بود. همچنین، هیجان امید اثر مستقیم بر بهزیستی مدرسه نشان داد. علاوه بر این، نتایج آزمون بوت استراپ حاکی از نقش واسطه ای هیجان امید در رابطه بین باور هوشی افزایشی و بهزیستی مدرسه بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش بیانگر اهمیت نقش هیجان امید مبتنی بر باور هوشی افزایشی در بهزیستی مدرسه است.
    کلیدواژگان: باورهای هوشی، بهزیستی مدرسه، هیجان امید
  • علی مصطفایی* ، محی الدین محمدخانی صفحات 117-134
     
    هدف
    خودگویی نقش مهمی را در رابطه ی بین حوادث و هیجانات بازی می کند. خودگویی به عنوان گفتگویی درونی تعریف می شود که ممکن است با صدای بلند و یا آهسته و بی صدا صورت گیرد و از طریق آن، فرد افکار و احساسات خود را تفسیر کرده، ارزیابی ها و اعتقادات خود را تغییر می دهد، به خود آموزش می دهد یا خود را تقویت می کند. هدف پژوهش، تعیین تاثیر خودگویی بر خودکارآمدی و انگیزش تحصیلی دانش آموزان پسر پیش دانشگاهی بود.
    روش
    جامعه ی آماری شامل کلیه دانش آموزان پیش دانشگاهی است که در سال تحصیلی 1395-1394 در شهر مهاباد مشغول به تحصیل می باشند. به کمک روش نمونه گیری داوطلبانه، 45 نفر داوطلب شرکت در پژوهش شدند و از طریق جایگزینی تصادفی، 22 نفر به عنوان گروه آزمایش و 23 نفر به عنوان گروه کنترل تعیین شدند. طرح با گروه کنترل نابرابر بود. قبل از اجرای آموزش پیش آزمون به عمل آمد و دانش آموزان گروه آزمایش به مدت 10 جلسه آموزش خودگویی دریافت کردند؛ در پایان آموزش، پس آزمون به عمل آمد. ابزارهای اندازه گیری عبارت بودند از پرسشنامه ی انگیزش تحصیلی هارتر و آزمون خودکارآمدی عمومی شرر.
    یافته ها
    داده ها به کمک کوواریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی بن فرونی تحلیل شد. نتایج نشان داد که خودگویی بر افزایش خودکارآمدی (01/0) ، انگیزش بیرونی (05/0) و انگیزش درونی (01/0) دانش آموزان به طور معناداری موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان گفت برای افزایش خودکارآمدی و انگیزش تحصیلی، می توان از خودگویی مثبت استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، انگیزش تحصیلی، انگیزش درونی، انگیزش بیرونی
  • حبیباللهابراهیمی بخت، یحیی یاراحمدی *، حسن اسدزاده، حمزه احمدیان صفحات 135-153
    هدف
    هدف این پژوهش تدوین مدل سرزندگی تحصیلی براساس خشنودی از نیازهای بنیادین روانشناختی، جهت گیری انگیزشی، یادگیری خودراهبر بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را همه دانش آموزان دوره متوسطه دوم سطح شهر کامیاران تشکیل می دادند که در سال تحصیلی 1396 مشغول به تحصیل بودند. از این جامعه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، 501 نفر از دانش آموزان انتخاب شدند. پرسشنامه های نیازهای بنیادین روانشناختی لاگاردیا و همکاران (2000) ، جهت گیری انگیزشی والرند و همکاران (1992) ، یادگیری خودراهبر فیشر و همکاران (2001) و سرزندگی تحصیلی دهقانی زاده و حسین چاری (1391) به عنوان ابزارهای سنجش مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها با دو نرم افزار SPSS و LISREL انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها بیانگر تاثیر مستقیم و معنادار نیازهای بنیادین روانشناختی، جهت گیری انگیزشی، یادگیری خودراهبر بر سرزندگی تحصیلی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که خشنودی از نیازهای بنیادین روانشناختی، جهت گیری انگیزشی و یادگیری خودراهبر می تواند پیش بین مناسبی برای سرزندگی تحصیلی دانش آموزان باشد؛ بنابراین، با افزایش این سه متغیر می توان سرزندگی تحصیلی دانش آموزان را نیز افزایش داد.
    کلیدواژگان: جهت گیری انگیزشی، سرزندگی تحصیلی، نیازهای بنیادین روانشناختی، یادگیری خودراهبر
  • سوزان قنادی *، محمدکاظم فخری، یارعلی دوستی صفحات 155-173
    هدف
    هدف پژوهش تدوین الگوی ساختاری تعلل ورزی تحصیلی براساس جهت گیری هدف و سبک های اسنادی باواسطه انگیزه تحصیلی دانش آموزان بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر بجنورد در سال تحصیلی 96-1395 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی از هر کدام از مناطق شمالی، جنوبی، غربی و شرقی شش دبیرستان دخترانه و پسرانه و از هر دبیرستان سه کلاس انتخاب شدند. نمونه شامل 400 نفر (171 پسر و 231 دختر) بود. داده ها از طریق پرسشنامه های تعلل ورزی تحصیلی سولومون و راث بلوم (1984) ، 2. پرسشنامه ی جهت گیری هدف الیوت و مک گریگور (2001) ؛ پرسشنامه اسنادهای علی کودکان و نوجوانان پیترسون و سلیگمن (1982) و پرسشنامه انگیزه تحصیلی هارتر (1981، 1980) جمع آوری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که الگوی پیشنهادی برازنده داده ها است. برازش الگو نشان می دهد که ضرایب مسیر مستقیم منتهی به انگیزش شامل جهت گیری تسلط گرایشی، عملکرد اجتنابی و سبک اسناد منفی و ضریب مسیر مستقیم انگیزش تحصیلی به تعلل ورزی تحصیلی در سطح آلفای 05/0 معنادارند. همچنین تمامی اثرات غیرمستقیم مدل معنادارند. اندازه معناداری برای اثرات غیرمستقیم مدل نشان داد که تمامی این اثرات در سطح آلفای 05/0 معنادارند.
    نتیجه گیری
    توجه به نقش مستقیم هدف تسلط گرایشی در کاهش تعلل ورزی سیاست گذاری آموزشی در این زمینه باید با تاکید بر مهارت آموزی و تبحر بر موضوعات آموزشی به جای ایجاد اضطراب در بین دانش آموزان و فضای رقابتی ناسالم باشد. همچنین آموزش شیوه های غلبه بر سبک های اسنادی بدبینانه موجب افزایش انگیزه تحصیلی و به تبع آن کاهش تعلل ورزی تحصیلی می شود.
    کلیدواژگان: تعلل ورزی تحصیلی، جهت گیری هدف، سبک های اسنادی، انگیزه تحصیلی
  • افشین افضلی *، فهیمه امین حاتمی صفحات 175-191
    هدف
    اضطراب امتحان یک سازه مهم و تاثیرگذار در سرنوشت تحصیلی دانش آموزان است که بررسی عوامل مرتبط با آن همواره موردتوجه روانشناسان تربیتی بوده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه اضطراب امتحان باانگیزه تحصیلی درونی و بیرونی و درگیری تحصیلی در بین دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر همدان است.
    روش
    با استفاده از فرمول کوکران 346 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. ابزار اندازه گیری پرسشنامه انگیزه تحصیلی هارتر (1981) ؛ پرسشنامه اضطراب امتحان ساراسون (1984) و پرسشنامه درگیری تحصیلی زرنگ (2012) بود، تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه (به شیوه گام به گام) انجام شد.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش ارتباط میان انگیزه تحصیلی درونی و اضطراب امتحان مثبت و معنادار، انگیزه تحصیلی بیرونی و اضطراب امتحان منفی و معنادار و ارتباط میان درگیری تحصیلی و اضطراب امتحان نیز مثبت و معنادار است، همچنین براساس یافته های پژوهش اضطراب امتحان را می توان با استفاده از فرمول y=35. 916 -0. 134x1+0. 45x2+0. 03x3 براساس متغیرهای، انگیزه درونی و بیرونی و اضطراب امتحان به صورت معنادار و با ضریب تعیین 0. 115 پیش بینی نمود.
    نتیجه گیری
    براساس این نتایج توجه به نقش متقابل انگیزه و درگیری تحصیلی و اضطراب امتحان در دانش آموزان می تواند عملکرد تحصیلی آنان را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، درگیری تحصیلی، اضطراب امتحان، دانش آموزان دوره متوسطه
  • علی تقوایی نیا* صفحات 193-214
     
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش راهبردهای فراشناختی بر کمک طلبی و تعلل ورزی تحصیلی دانشجویان مشروطی دانشگاه یاسوج انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. در راستای هدف پژوهش از جامعه دانشجویان مشروطی دانشگاه یاسوج، 40 دانشجو با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و در مرحله بعد به طور تصادفی به دو گروه متشکل از گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) اختصاص یافتند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه آموزش راهبردهای فراشناختی قرار گرفت. فرایند جمع آوری داده ها در مرحله پیش آزمون و پس آزمون با مقیاس کمک طلبی ریان و پینتریچ (1997) و مقیاس تعلل ورزی تحصیلی سواری (1390) برای همه شرکت کنندگان در دو گروه انجام گرفت. داده های جمع آوری شده با تحلیل کوواریانس توسط نرم افزار SPSS-21 انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین کمک طلبی و تعلل ورزی تحصیلی گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه تفاوت معناداری وجود دارد (001/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که راهبردهای فراشناختی یک برنامه آموزش موثر برای افزایش کمک طلبی و کاهش تعلل ورزی تحصیلی میان دانشجویان مشروطی است و این مداخله آموزشی با اصلاح عقاید زیربنایی دانشجویان نقش موثری در بهبود کمک طلبی و کاهش تعلل ورزی تحصیلی آن ها دارد.
    کلیدواژگان: کمک طلبی تحصیلی، تعلل ورزی تحصیلی، راهبردهای فراشناختی
  • مهسا قاسمی قشلاق، فیروزه سپهریان آذر*، جواد کیهان صفحات 215-232
     
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای شناختی- فراشناختی بر حل مسئله، حافظه عددی و خود کارآمدی ریاضی دانش آموزان بود.
    روش
    روش پژوهش مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان دختر ششم ابتدایی ناحیه یک شهر ارومیه در سال تحصیلی 1394-1395 تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای تعداد 60 نفر انتخاب و به صورت کاملا تصادفی در گروه های آزمایش (30 نفر) و کنترل (30 نفر) قرار گرفتند؛ و به پرسشنامه خود کارآمدی ریاضی، آزمون برج لندن و حافظه عددی وکسلر پاسخ دادند. گروه آزمایش 10 جلسه تحت آموزش راهبردهای شناختی- فراشناختی قرار گرفت. داده های حاصل با روش های آماری شاپیرو- ویلک، باکس، لوین و تحلیل کواریانس چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین گروه های آزمایش و کنترل در حل مسئله (69/44=F، 001/0=P) ، حافظه عددی (44/12=F، 001/0=P) و خودکارآمدی (88/8=F، 001/0=P) ، تفاوت معنی داری دارند.
    نتیجه گیری
    دانش آموزانی که راهبردهای شناختی و فراشناختی را دریافت کرده اند، در حل مسئله، حافظه عددی و خودکارآمدی ریاضی پیشرفت نشان دادند.
    کلیدواژگان: حل مسئله، حافظه عددی، خودکارآمدی ریاضی، راهبردهای شناختی - فراشناختی
  • محیا حسینی، محمدرضا ذوقی پایدار *، خسرو رشید صفحات 233-248
     
    هدف
    اینپژوهش با هدف تعیین نقش ثبات قدم و ابعاد آن و هوش در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دانشجویان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش از نوع هم بستگی بود. جامعه آماری این پژوهش 5200 نفر از دانشجویان سال دوم به بعد دوره کارشناسی سایت مرکزی دانشگاه بوعلی سینا همدان بودند که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تعداد 379 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار: پرسشنامه 12 سوالی ثبات قدم داکورث (2007) و مقیاس سه هوش نابسته به فرهنگ کتل (1940) بودند. پایایی پرسشنامه ثبات قدم در پژوهش حاضر با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 836/0 محاسبه گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ثبات قدم و هوش هردو باهم می توانند به میزان 26% تغییر در پیشرفت تحصیلی را پیش بینی کنند. ثبات قدم 43% و هوش 18% توان پیش بینی پیشرفت تحصیلی را دارد. قدرت پیش بینی ابعاد ثبات قدم به این شرح بود: ثبات در علاقه 32% و پشتکار در تلاش 24%. ثبات قدم به میزان 48/0 و هوش 31/0 با پیشرفت تحصیلی رابطه دارد. همبستگی ابعاد ثبات قدم با پیشرفت تحصیلی به این شرح بود: ثبات در علاقه 44/0 و پشتکار در تلاش 39/0.
    نتیجه گیری
    از این پژوهش نتیجه گرفته می شود که ثبات قدم عامل فردی موثرتری نسبت هوش در پیشرفت تحصیلی است که این می تواند به عنوان چشم انداز آموزشی جدید ضرورت نیاز به توجه بیشتر مسئولان آموزشی را به ثبات قدم یادگیرندگان نشان دهد.
    کلیدواژگان: ثبات قدم، ثبات در علاقه، پشتکار، هوش، پیشرفت تحصیلی
|
  • somayeh negahdari*, hossein zare Pages 1-20
     
    Introduction
    The main purpose of the present study is the investigation of mediating role of metacognitive beliefs in the relationship between goal orientation and students' anxiety in the tests.
    Methods
    The methodology of this study is descriptive correlational. The sample of population included students of Payam-e-Noor University in Eghlid (Fars Province) during the years 1392-93. In this study, a 160-case sample was selected based on simple random sampling. The measuring instruments included metacognitive beliefs questionnaire, goal orientation questionnaire and test anxiety questionnaire. Using simultaneous correlation coefficient and multiple regression analysis and Baron and Kenny's pattern (1986), data were analyzed by the use of spss-19.
    Results
    The results of the study indicated that orientation of tendency performance and that of escaping performance have directly the power of predicting test anxiety. In addition, goal orientation has directly the power of predicting metacognitive beliefs, such as tendency performance orientation on negative beliefs, cognitive trust, cognitive awareness and uncertainty on controlling thoughts.
    Conclusion
    The findings showed that reinforcing mastering and learning orientations, which are dependent on cognitive and metacognitive strategies, can decrease of students' test anxiety.
    Keywords: metacognitive beliefs, goal orientation, test anxiety
  • tohid ashrafzade*, Ali Issazadegan, Farzane Michaeli Pages 21-43

     

    Objective

    This study examined the structural relationship of academic self-efficacy and epistemological beliefs with academic performance with the mediating role of study skills.

    Method

    This study is descriptive (non-experimental) and study design is correlational plans type of the structural equations. Statistical population of the study formed all of secondary school students of Orumieh in 2015-2016 years of academic. Sampling was cluster random and determination the sample size for each of the sub-variable were considered 20 samples and 350 persons were selected as study sample. To collecting data was used of Patrick, Hicks and Ryan’s the academic self-efficacy scale (1997), Schommer’s epistemological beliefs scale (1991), Congos’s study skills scale (2009) and to measure academic performance of students was used of average scores of students in the first academic semester 2015-2016. structural equation modeling was used to assess the structural relationship of academic self-efficacy, epistemological beliefs and study skills with academic performance.

    Results

    the results of structural equation modeling revealed that academic self-efficacy, epistemological beliefs and study skills directly affect the academic performance of students and academic self-efficacy indirectly and through study skills affect the academic performance of students. so in this study the indirect affect of epistemological beliefs on the academic performance of students was not proved.

    Conclusion

    these findings of study support the mediating role of study skills in the structural relationship academic self-efficacy and epistemological beliefs with academic performance of students

    Keywords: Academic self-efficacy, epistemological beliefs, study skills, academic performance
  • atefeh allame, manijeh shahani Yeilagh*, ali reza Haji Yakhchali, mahnaz Mehrabizadeh Honarmand Pages 45-65
     
    Aim
    The aggression is a prevalent disorder that has made many problems for children, families and schools. Thus, The aim of this study was to determine the effect of prosocial skills training based on skillstreaming program on the social competence of male aggressive students.
    Method
    This study was a field experimental study with pre-post-test and follow-up with control group design. The sample was consisted of 41 male students of elementary school in Ahvaz city (21 exprimental group and 20 control group) in 5 and 6 grades in academic year 2015-2016 that were selected by multistage cluster random sampling method and were assigned into two experimental and control groups randomly. Both of the groups completed the social competence scale as pre-test. Then, the intervention was administered in 17 sessions to the experimental group. eventually, the post-test was administered to both groups and after 6 weeks they received the follow-up.
    Findings
    The results of covariance analysis showed that prosocial skills training causes an increase in social competence (P< 0/05). Also, the results indicated that the treatment still has an effect on the social competence after 6 weeks (P< 0/05).
    Conclusion
    According to the results of this study, we can say that skillstreaming program training can be effective on increasing social competence and as a result, improvement of adaption level and life quality of aggressive children
    Keywords: Prosocial Skills Training, Skillstreaming, Social Competence, Aggression
  • sadegh sayadi*, javad mesrabadi Pages 67-94
    Aim
    The purpose of this research was performing of meta-analysis on research that had proceed to investigate the effect of concept mapping instruction on academic achievement indexes (cognitive, meta cognitive and emotional) by empirical and semi-empirical methods.
    Method
    The meta-analysis performed on 28 researches that of these researches obtained 90 effect sizes. These researches have printed at periodicals and journals such as SID, Noormags, Magiran and Sivilica.
    Findings
    After the checking of entrance and exit criterions, the quantitative findings of the selected research analyzed by CMA 2 and SPSS softwares. The meta-analysis resultsshowed concept mapping instruction has significant and positive effect on the academic achievement indexes of learners and obtained combined effect size ./72 that according to Cohen criterion is a large effect size. The results also showed constructing concept maps by own learners has larger effect size than researcher-made concept maps.
    Conclusion
    with regard to obtained effect size, it is suggested to education authorities to actualize the instruction of concept mapping in the classes of universities and schools for increasing learners academic achievement
    Keywords: Meta-analysis, Concept map, academic achievement, Effect size
  • mohammad ghanbari talab, razeyeh shekholeslami*, majbobeh foladghang, masoud hoseinchari Pages 95-115
     
    Aim
    The purpose of research was to investigate the mediating roles of hope emotion in the relationship between intelligence beliefs and school well- being in a causal model.
    Method
    The study method was a descriptive-correlation and statistical population included of all students of high school in the city of Lordegan in the 2016-17 academic year (3008 person), which 456 students were selected through multistage cluster sampling. For collecting data, used from Implicit Theory of Intelligence Scale (Abd-El-Fattah & Yates, 2005), Hope Emotion Subscale (Pekrun, Goetz, Titz& Perry, 2005), and School-Related Well-Being Scales (Kaplan & Maehr, 1999). Research hypothetical model was tested by path analysis and AMOS software.
    Results
    The results were marker direct effects of incrementalbelief and fixedbelief on school well-being. Furthermore, emotion of hope showed direct effect on school well-being. In addition, results of boot strap test showed the mediating role of hope in the relationship between incrementalbeliefand school well-being.
    Conclusion
    Results of this research indicated the importance of emotion ofhope based on intelligence beliefs in school well- being.
    Keywords: intelligence beliefs, hope emotion, school well-being
  • ali mostafaee*, Mohiadin Mohammadkhani Pages 117-134

    Object: Self- talking plays an important role in the relationship between incidents and emotions. Self-talking is defined as an internal dialogue that may be performed loudly or slowly and silently, through which one interprets his thoughts and feelings, changes his assessments and beliefs, self-educates or reinforced himself.This study aimed to determine the effectiveness of positive self-talking on self-efficacy and educational motivation of Pre-university students.
    Method
    The statistical population consisted of all pre-university students studying in the school year of 2014-2015 in Mahabad city. By voluntary sampling, 45 volunteers participated in the study. By random substitution, 22 subjects were selected as the experimental group and 23 subjects were selected as the control group. The plan was unequal with the control group. Before the training, pre-test was performed and the students of the experimental group received 10 sessions self-talking training ; at the end of the training, post-test was done. Measurement tools included Hartre's Educational Motivation Questionnaire and Sherer General Self-efficacy Test.
    Results
    Data were analyzed using multivariate covariance and Bonferani's post hoc test. The results showed that self-talking had a significant effect on self-efficacy (0.01), exogenous motivation (0.05) and internal motivation (0.01).
    Conclusion
    According to the findings, we can say that positive self-talking can be used to increase self-efficacy and academic motivation.
    Keywords: Self-talking, Self-efficacy, educational motivation, Internal motivation, External motivation
  • Habibollah Ebrahimi Bkht, Yahya Yarahmadi*, Hassan Asadzadeh, Hamzeh Ahmadian Pages 135-153
     
    Aim
    the aim of this study is to present a model for the academic buoyancy based on the satisfaction of psychological needs, motivational orientation and self-directed learning.
    Method
    this study uses a descriptive correlational research design with structural equation modelling. The research population includes all of the high school second graders in Kamyaran in the academic year of 2017. 501 students were selected as the sample using cluster sampling method. La Guardia et al. (2000) basic psychological needs, Vallerand et al. (1992) motivational orientation, Fischer et al. (2001) self-directed learning and Dehghanizadeh and Husseinchari (1391) were employed as evaluative tools. SPSS and LISREL software were employed to analyze the collected data.
    Findings
    Findings show that there is a direct and meaningful influence of psychological needs, motivational orientation and self-directed learning on the academic buoyancy.
    Conclusion
    Results show that the satisfaction of basic psychological needs, motivational orientation and self-directed learning can predict academic buoyancy of the students to a great extent. Further, these three variables’ improvement can increase the academic buoyancy of the students
    Keywords: motivational orientation, academic buoyancy, psychological needs, self-directed learning
  • susan ghanadi*, mohammad kazem fakhri, YarAli Doosti Pages 155-173
     
    AIM
    aim of this study was investigating structural pattern of educational procrastination to objective orientation and attribution styles including mediator of students educational motivation.
    Method
    correlation method was used for this study.Statistical society was students at second high school level at bojnourd in 1395-96 academic year.By using random clustering sampling method 6 girls and boy high school were selected. also 3 classes in each school were involved. This sample consisted of 400 persons (171 boy and 231 girls). Data was collected by 1 solomon and ruth blome educational procrastination questionnaire 2 objective orientation questionnaire (elyot and mick gerigor, 2001).piterson and seligmans children and teenagers documentary questionnaire(1982)and hartler educational motivation questionnaire.
    Results
    findings showed suggested pattern was grace ful and fit for data. Pattern processing showed direct course coefficients which terminated to motivation including mastery orientation, advoidance function, negative documentary method, and direct course coefficient of educational motivation toward educational procrastination are significant at 0.05 alpha level. Further more all of indirect effects of the pattern are significant. Degree of significance on indirect effects of pattern showed all of these effects are significant at 0.05 alpha level.
    Conclusion
    regarding direct role of mastery goal in reducing procrastination, while offering training policy in this field more emphasize must be on training skills and proficiency rather than score and degree orientation. Also teaching some tips for overcoming on pessimistical attribution styles increase educational motivation and as a consequence decreases educational procrastination
    Keywords: educational procrastination, objective orientation, attribution styles, educational motivation
  • Afshin Afzali*, Fahime Aminhatami Pages 175-191
     
    Objective
    Testanxiety is an important and influential factor in the academic achievement of students, and the study of its related factors has always been of interest to educational psychologists.The purpose of the present study was to investigate the relationship between the test anxiety with internal and external educational motivation and academic engagement among secondary school students in Hamadan.
    Method
    Using Cochran formula, 346 people were considered as sample size. To collect data, the Hartler Motivation Questionnaire (1981), Sarason test anxiety questionnaire (1984) and Zarang Educational Inventory (2012 were used.
    Data analysis was performed using Pearson correlation and multiple regression (step by step).
    Results
    According to the research findings, The relationship between internal motivation and anxiety, positive and significant test, external educational motivation and test anxiety are negative and significant, and the relationship between Academic engagement and test anxiety is also positive and significant. Also, based on the findings, the test anxiety can be predicted using the formula y = 35.916 -0.134x1 + 0.45x2 + 0.03x3 based on variables, internal and external motivation and test anxiety, with a coefficient of 0.115.
    Conclusion
    Based on these results, paying attention to the mutual role of motivation and academic engagement and test anxiety in students can improve their educational performance
    Keywords: academic motivation, educational engagement, test anxiety, high school students
  • ali taghvaeinei* Pages 193-214
     
    Objective
    This study aims to consider the effect of metacognitive strategies on help seeking and academic procrastination probation students in Yasouj University.
    Method
    It was a semi-experimental design with pretest-posttest and control group. The statistical population of the study included the probation students in Yasouj University.40 students were selected through random sampling method and randomly assigned to two groups composited of treatment group (20 students) and control group (20students).Treatment group encountered with 8 metacognitive strategies. Data gathering process was performed by procrastination scale and help seeking scale in pretest and posttest for all participants in two groups. Gathered data analyzed using analysis of covariance by SPSS-21 software.
    Results
    The results showed that there is significant difference in academic procrastination and help seeking among treatment group and control group. These findings reflect that metacognitive strategies is an effective plan for reducing the academic procrastination and increase help seeking among probation students.
    Conclusion
    this intervention by reforming underpinning ideas among students have effective role in improvement of help seeking and reducing academic procrastination
    Keywords: academic procrastination, academic help seeking, metacognitive strategies
  • mahsa gasemi gheshlagh, firouzeh sepehrianazar*, javad keyhan Pages 215-232
     
    Objective
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of cognitive and metacognitive strategies on numeral memory, mathematics self-efficacy and problem solving of students.
    Method
    Experimental study was used with pretest-posttest design with control group. The study population consisted of all students in Urmia. Tower of London and numerical mathematics self-efficacy questionnaire and Wechsler Memory scale were used. Sample consisted of 60 members that assigned to 2 groups (30 number in experimental and 30 number in control group). The experimental group in 10 sessions of cognitive strategies - and metacognitive During these meetings, no teaching was given to the control group.
    Results
    Considering the results of multivariate analysis of covariance different experimental group and control group mean to solve the problem with the amount of f = 44/69, 0/001 alpha level is significant. The difference between mean numerical memory test groups and control the amount of F = 12/44 at 0/001 and the mathematics self-efficacy alpha with a value of f = 8/88 in 0/004 alpha level is significant.
    Conclusion
    Training cognitive and metacognitive intervention was effective on problem solving, number memory and mathematics self-efficacy. Therefore, based on the results of this study, the use of cognitive and metacognitive learning alongside other interventions has been proposed.
    Keywords: Cognition- Metacognition strategies, Numerical memory, Mathematics self-efficacy, Problem solving
  • mahya hosseni, mohammad reza zoghi paidar*, khosro rashid Pages 233-248
     
    Aim
    This research was carried out to investigate the role of grit and its dimensions as well as intelligence in predicting students' academic achievement.
    Method
    The method of this research was correlational. The population was 5200 students of the sophomore and higher students of Bu-Ali Sina University whom 379 were chosen with Multi-stage cluster sampling. The research tool was the 12-question grit questionnaire of Duckworth (2007) and the culture-independent three intelligence scale of Cattell (1940). The reliability of grit questionnaire in the present research was 0. 836 by Cronbachʼs alpha Cefficient.
    Findings
    The findings showed that grit and intelligence can predict the academic achievement by%26, separately grit by%43 and intelligence by%18. about grit subscales, it was as follows: consistency in interst %32 and perseverance of effort %24. Grit and intelligence are related to academic achievement by 0/48 and 0/31, respectively. about grits subscales it was as follows: Consistency in interst 0/44 and perseverance of effort 0/39.
    Conclusion
    It is included that grit is a more significant factor than intelligence in predicting academic achievement. This fact as a new view can show the need for considering students' grit by teachers
    Keywords: grit, consistency of interest, perseverance of effort, intelligence, academic achievement