فهرست مطالب

صنعت لاستیک ایران - پیاپی 91 (پاییز 1397)

نشریه صنعت لاستیک ایران
پیاپی 91 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/15
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سرمقاله
  • سعید تقوایی گنجه علی صفحات 3-4

    برگزاری باشکوه همایش یک‌روزه‌ی استانداردهای نوین تایر در شهریورماه 1397، با حضور و استقبال بیش از صد نفر از مدیران و کارشناسان و متخصصان صنایع خودرو و تایر، این پیام را به برگزارکنندگان همایش در شرکت مهندسی و تحقیقات صنایع لاستیک داد که مسوولیت خطیری بر عهده‌ی این مرکز و البته انجمن صنفی صنعت تایر است.

    کلیدواژگان: استاندارد، توسعه ی صنعت تایر ایران، استانداردهای نوین تایر
  • سخن سردبیر
  • ناصر امامی صفحات 5-6

    در خردادماه سال 1337 شمسی، یعنی بیش از 60 سال پیش، اولین کارخانه ی تایرسازی کشور با نام بی.اف.گودریچ با شعار “لاستیکی که معجزه می کند”، به مدیریت عاملی آقای ویلی باروک امریکایی در تهران را هاندازی شد.
    در سال 1966 میلادی، سازمان ملی ایمنی ترافیک بزرگ راه های امریکا (NHTSA) در امریکا تاسیس و در سال 1973 میلادی، اولین استانداردهای ایمنی تایرهای سواری و باری- اتوبوسی را در امریکا تدوین و به مرحله ی اجرا درآورد.
    سازمان ملی استاندارد ایران در سال 1339 شمسی (1960 میلادی) تاسیس و در سال 1353 شمسی (1974 میلادی)، اولین استانداردهای تایرهای سواری و باری- اتوبوسی را در ایران، بر اساس استانداردهای امریکا تدوین کرد. در آن زمان استانداردها مرتبط با ایمنی تایرها بود و بخش بزرگی از تولیدات تایر نیز از نوع بایاس (لایه اریب) یا تایرهای سنتی بود.

    کلیدواژگان: استانداردهای تایرهای سواری و باری، استانداردهای ملی تایر، استاندارد
  • دیدگاه
  • زاهد احمدی صفحات 7-10
    در جامعه ی صنعتی مفهوم استاندارد(1) در ایجاد قواعد و نظم بخشیدن متبلور شده است. از طرفی این مفهوم با سازمان استاندارد ملی ایران نیز که متولی و مسوول قانونی تدوین و نظارت بر اجرای استانداردهای ملی ست، همراه است. امروزه گسترش صنعت و رقابت های صنعتی نیاز به تعریف استانداردهای ملی را بیشتر نمایان ساخته، چون در راستای تعهد عرضه کنندگان محصول و خدمات به کیفیت و برای تامین نظر مصرف کنندگان است. استانداردسازی با طراحی و ساخت تجهیزات صنعتی آغازشده و این تغییر و تحولات صنعتی، بخشی از نیروی محرکه ی استانداردسازی در جامعه های صنعتی ست که همواره با مشکل هایی روبه روست؛ به عبارت دیگر توسعه ی استانداردها دلیلی بر ایجاد تحول و حرکت چرخ های صنعت است.

    کلیدواژگان: استانداردسازی، استانداردهای ملی، توسعه ی استانداردها
  • خسرو محمودیان صفحات 11-16
    کارگروه بررسی استانداردهای تایر انجمن صنفی صنعت تایر، پیرو پیشنهاد آقای دکتر تقوایی- مدیرعامل شرکت مهندسی و تحقیقات صنایع لاستیک و تصویب هیات مدیره ی انجمن، در اردیبهشت ماه سال 1392، با عضویت 5 نفر و راهبری دبیر انجمن تشکیل شد و پس از تشکیل 20 جلسه در 5 ماه فعالیت خود، بالغ بر 10 هزار صفحه سند و مدرک های استانداردهای کشور و دنیا را جمع آوری و طبقه بندی و بانک اطلاعاتی انجمن را کامل کرد. این کمیته پیشنهاد هایی که به طور عمده درباره ی به روزآوری و تدوین استانداردهای ملی در گروه های گوناگون تایر بود را به هیات مدیره ی انجمن صنفی صنعت تایر ارائه کرد.

    کلیدواژگان: استانداردهای نوین تایر، استانداردهای ملی، انجمن صنفی صنعت تایر
  • علمی - فنی
  • ناصر امامی صفحات 17-27

    در چند دهه ی اخیر با توسعه ی صنعت حمل و نقل در جهان، ارتقای استانداردهای ایمنی، کیفی و زیست محیطی بیش از پیش موردتوجه قرارگرفته است. استانداردهای بسیاری برای خودروهای سواری، تجاری، اتوبوسی و همچنین قطعات آن ها از جمله تایر به صورت ملی و بین المللی در بسیاری از کشورها تدوین شده است. در این مقاله تمامی استانداردهای بین المللی تایر به صورت اجمالی تعریف شده است.

    کلیدواژگان: استانداردهای بین المللی تایر، استانداردهای ایمنی و کیفی تایر، استانداردهای زیست محیطی تایر
  • مینا سقایی صفحات 28-35

    با گسترش روزافزون صنعت حمل و نقل درجهان و ارتقای استانداردها، تدوین و اجرای استانداردهای بین المللی، یک امر ضروری به نظر می رسد. E- Mark یک مجموعه قانون های هماهنگ بین المللی برای خودرو و قطعه های آن است که تمامی تولیدکنندگان وسیله های نقیله و قطعه ها ملزم به رعایت آن هستند. تولیدکنندگان تایر نیز از این امر مستثنی نیستند و باید برای تایرهای خود این مجوز را دریافت کنند. در این مقاله روش دریافت E- Mark تشریح شده است.


    کلیدواژگان: E- Mark، استاندارد بین المللی، دریافت E- Mark
  • فاطمه خودکار، حسین روشنایی صفحات 36-45

    در این مقاله استانداردهای بین المللی و ملی و هم چنین استانداردهای انجمن ها در حوزه ی تایر موتورسیکلت و دوچرخه بررسی شده است.

    کلیدواژگان: تایر موتورسیکلت، تایر دوچرخه، استاندارد، ISNO، JIS، ISO
  • آناهیتا هماوند صفحات 46-52

    شناسایی استانداردهای بین المللی تایر و بررسی وضعیت این استانداردها در سطح ملی و سازمان استاندارد ایران، یکی از راه های تعیین سطح استاندارد کشور در حوزه ی صنعت تایر است. در این نوشتار استانداردهای بین المللی و هم چنین مهم ترین استانداردهای اروپا و امریکا برای تایرهای سواری و باری بررسی شده و مشخص می شود که کدام یک از این استانداردها درحال حاضر در سازمان ملی استاندارد ایران تدوین شده اند. ازاین رو شکاف های دانشی موجود در حوزه ی تدوین استانداردهای ملی ایران تعیین می شود. افزون بر این وضعیت آینده ی تدوین استانداردهای تایر در سطح بین المللی شرح داده خواهد شد که عملا سمت وسوی آینده ی فناوری صنعت تایر را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: استانداردهای بین المللی تایر، استانداردهای ملی تایر، آینده ی استانداردهای بین المللی تایر، فناوری صنعت تایر
  • سعید منوچهری صفحات 53-58

    در این مقاله سعی شده است که یک نگاه جامع به موضوع تدوین استاندارد تایر در ایران و مقایسه ی آن با سطح استانداردهای بین المللی صورت پذیرد و از راه این مقایسه و نگاه به نیازهای مصرفی در کشورمان، کاستی های تدوین استاندارد ملی تایر در سه گروه تایرهای کشاورزی، خاکی رو و صنعتی و سطح نیاز کشور به این تایرها مشخص شود.


    کلیدواژگان: استاندارد، تایر کشاورزی، تایر خاکی رو، تایر صنعتی، ETRTO، ISO
  • مصطفی ایران نژاد پاریزی، عبدالرضا اوحدی همدانی صفحات 59-67

    نوفه ی ترافیک شایع ترین مشکل زیست محیطی سالیان اخیر در اتحادیه ی اروپا است. در سرعت های پایین نوفه ی واحد قدرت و در سرعت های متوسط و بالا نوفه ی تایر/جاده، نوفه ی غالب خودرو است. با رشد صنعت و ترافیک، اهمیت موضوع های زیست محیطی و جنبه ی اقتصادی موضوع نوفه، پیش بینی می شود نوفه ی تایر/جاده، یکی از بزرگ ترین چالش های زیست محیطی ‏جهان در دهه ی 2020 میلادی شود.‏ بر اساس مطالعه های پژوهشگاه TNO در هلند، منافع کاهش نوفه ی تایر (در حوزه ی سلامت، رفاه و ذخیره ی منابع مالی‏) 30 برابر بیشتر از هزینه های آن است؛ بنابراین تدوین و اعمال محدودیت های اجباری بر نوفه ی تایر/جاده و خودرو توسط سازمان های بین المللی آغازشده است. محدودیت های نوفه ی خودروها بسته به کلاس خودرو، مقداری در بازه ی dBA است. استانداردهای اروپایی نوفه ی تایر/جاده در قالب آیین نامه ی ECE/Regulation 117 منتشرشده است. در این قانون، روش "موتور خاموش" برای اندازه گیری نوفه ی تایر/جاده، تشریح و رعایت محدودیت های گام دوم آن (Dba برای تایرهای C1)، از سال 2012 میلادی اجباری شده است. اعمال محدودیت های سخت تر توسط UNEC در سال های 2020 و 2030 میلادی قابل پیش بینی است. درنتیجه می توان گفت تایرسازان و خودروسازان داخلی، برای پیشرو ماندن در عرصه ی رقابتی تولید، باید توسعه درزمینه ی نوفه را جزو اولویت های اساسی خود قرار دهند.لازمه ی توسعه درزمینه ی نوفه ی ترافیک، تدوین استانداردهای جامع و داشتن امکانات اندازه گیری است. در ایران استاندارد نوفه ی خودرو INSO 4243، تدوین و در آن روش اندازه گیری و محدوده ی مجاز صدای خودرو، در حالت های “سرعت ثابت”، “شتاب ثابت” و “سکون” تشریح شده است؛ اما هنوز استاندارد پراهمیت نوفه ی تایر/جاده تدوین نشده است. گروه صنعتی بارز با احداث میدان آزمون و تهیه ی تجهیزات دقیق اندازه گیری نوفه ی تایر و خودرو، انجام آزمون های استاندارد نوفه را در کشور امکان پذیر ساخته است. بارز با فراهم آوردن بیش از 95 درصد شرایط استاندارد آزمون نوفه ی تایر/جاده، در آستانه ی تبدیل شدن به یک آزمایشگاه مرجع بین المللی ست.

    کلیدواژگان: نوفه ی ترافیک، نوفه ی تایر، جاده، تایر، نوفه ی خودرو، میدان آزمون، استاندارد تایر، روش موتورخاموش، گروه صنعتی بارز
  • گزارش
  • سعید تاجیک صفحات 68-72

    شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران در سال 1368 باهدف بهبود و ایجاد نظام های مدیریت کیفیت در شرکت های تولیدی و خدماتی و درنهایت ارتقای کیفیت محصولات صنعتی به عنوان بازوی اجرایی سیاست های کیفیتی وزارت صنایع و معادن و با سرمایه گذاری سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تاسیس شده است. فعالیت های شرکت از بازرسی دیگ های بخار و مخازن تحت فشار شروع و با بازرسی و ارزش یابی خودرو توسعه یافته است. با ادامه این فرایند بحث مشاوره و آموزش نظام های مدیریت کیفیت نیز از سال 1372 به فعالیت های این شرکت اضافه شده است. از سال 1376 به بعد با توجه به تغییر در راهبرد و به کارگیری فناوری های روز دنیا ماموریت های تخصصی ذیل در راستای فعالیت شرکت قرار گرفت.

    کلیدواژگان: سازمان ملی استاندارد، استانداردهای 85گانه، روش های آزمون
  • حسین صمدی صفحات 73-80

    واحد فنی آزمون تایر شرکت مهندسی و تحقیقات صنایع لاستیک به عنوان اولین مرکز ملی آکرودیته ی تایر در کشور و همکار آزمایشگاه سازمان ملی استاندارد مجهز به انواع دستگاه ها و تجهیزات آزمایشگاهی بوده و قادر به ارائه ی انواع خدمات فنی و آزمایشگاهی آزمون های کمی و آزمون های کیفی، به صورت درونگاهی و میدان آزمون و بر اساس انواع استانداردهای ملی و بین المللی و آزمایش های ویژه، مطابق با درخواست مشتریان بوده و دارنده ی گواهی نامه های زیر است.

    کلیدواژگان: آزمون تایر، مرکز ملی آکرودیته ی تایر، میدان آزمون
  • مهران قومی نژاد صفحات 81-82

    برنامه ی سازمان ملی استاندارد در جهت افزایش آزمون های اجباری به 85 استاندارد، یک برنامه ی زمان بندی شده طی دو سال بود که اعلام رسمی آن به صنایع خودروسازی در زمستان سال 1395 صورت گرفت. بر اساس این برنامه خودروسازان موظف شدند برخی از استانداردهای جدید را تا زمستان سال 1396 و بخش دوم و نهایی را تا زمستان سال 1397 اجرایی کنند.

    کلیدواژگان: سازمان ملی استاندارد، استانداردهای 85 گانه ی خودرو، استانداردهای جدید
  • عباس جم نژاد، حسن اصغری صفحات 83-85

    از شهریورماه سال 1396 و با ابلاغ استانداردهای جدید 85 گانه از سوی سازمان ملی استاندارد ایران به خودروسازان طی دو مرحله، می باید تطبیق تولیدات با استانداردهای جدید صورت گیرد. از دی ماه 1396 تا دی ماه 1397 تطبیق با استانداردهای 63 گانه مدنظر بوده و از د ی ماه 1397 تا دی ماه 1398 می باید تطبیق با 22 استاندارد باقی مانده محقق شود تا در فرایند تمدید مجوز شماره گذاری خودروهای تولیدی توقفی ایجاد نشود. لازم به یادآوری ست تغییر مرجع از استانداردهای 56گانه که منطبق بر رهنمودها بودند، از زمان اشاره توسط مراجع نظارتی کشور صورت پذیرفت و این مرجع به مقررات تغییر پیدا کرد که به نحوی می توان آن را نوعی تحول در صنعت خودرو کشور در نظر گرفت (رهنمودها در اتحادیه ی اروپا باید ابتدا به قانون های ملی ترجمه شوند تا اجرایی شوند، ولی مقررات باید بلافاصله در تمام کشورها اجرایی شوند). لازم به یادآوری ست مقررات از جنس دستورالعمل بوده و علاوه بر پوشش وسعت جغرافیایی بیشتر، دارای جزئیات، بازنگری ها و تکوین های سالانه نیز است که بهتر است به روز بودن فرایند خودروسازان و قطعه سازان برای محقق شدن این الزامات مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استانداردهای 85 گانه ی خودرو، استانداردهای جدید، سازمان ملی استاندارد ایران
  • هادی سرحدی، آرش آقاسی نیا، علی حسینی سالاری، امین رحیمی صادق، معین سجادی طهرانی، محسن صیادی اناری، محمد امینی صفحات 86-100

    مرکز آزمون تایر گروه صنعتی بارز، از ابتدای شروع به کار کارخانه ی لاستیک بارز ایجادشده است و به مرورزمان به پیشرفته ترین مرکز آزمون تایر ایران و حتی خاورمیانه تبدیل شده است. در این مرکز به همت دست اندرکاران و مدیریت گروه صنعتی بارز، همه ی دستگاه ها ساخت ایران هستند که همگی در مقایسه های بین آزمایشگاهی، پابه پای نمونه ی خارجی شان، ازلحاظ دقت، صحت و تکرارپذیری پیش می روند؛ افزون بر این که از نمونه ی خارجی بسیار ارزان تر و هم چنین تعمیرات آن نیز ساده تر است. این مرکز تاکنون موفق به به دست آوردن افتخارهایی چون دریافت گواهی نامه ی آزمایشگاه همکار از اداره ی کل استاندارد، برای استانداردهای ISIRI 1093 ،2169 ، 9135 ،1643  و دریافت گواهی نامه ی ISO 17025 شده است. در ادامه به معرفی این دستگاه ها و انطباق آن ها با استانداردهای 85 گانه و ملی و بین المللی خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: مرکز آزمون تایر، گروه صنعتی بارز، استانداردهای 85 گانه
  • عبدالله شهریوری صفحات 101-105

    سابقه ی صنعت خودرو در کشور عزیزمان ایران به بیش از 50 سال می رسد. سال های سال صنعت گران و متخصصان و مهندسان زیادی در تلاش بوده اند، هستند و خواهند بود تا با پشتکار و همت عالی و هم چنین خلاقیت فردی بتوانند گامی موثر در راستای ارتقای صنعت خودرو، بالا بردن و تقویت کیفی و کمی محصولات خودرویی و صنایع وابسته بردارند. در این راستا جدا از فضایی مناسب و درخور برای آماده سازی، طراحی و پرورش ایده های خلاقانه، همواره محیطی برای ایجاد و آزمایش این گونه مسائل موردنیاز است. درحال حاضر طیف گسترده ای ازاین گونه فعالیت ها در فضاهای سربسته، در محیطی با شرایط خاص آزمایشگاهی و کارگاهی انجام می پذیرند و صدالبته که سال های طولانی ست به لطف مهندسان و متخصصان داخلی، زیرساخت ها و آزمایشگاه های خوب و مجهزی ایجادشده و فعال هستند.

    کلیدواژگان: آزمون جاده ای خودرو، IPGC، مرکز ملی آزمون جاده ای
  • گفت و گو
  • سید عبدالرزاق تفرشی حسینی صفحات 106-113
    آقای مهندس محمد بابازاده مقصودلو از افراد باسابقه ی صنعت لاستیک است که شرکت تحقیقات کنترل صنعتی جنوب (ICRC) را با هدف ساخت سامانه های آزمون تاسیس کرده است، گفت وگویی با ایشان داشتیم تا چالش های موجود در این صنعت را مطرح و هدف های شرکت را بازگو کند.

    کلیدواژگان: گفت وگو، شرکت تحقیقات کنترل صنعتی جنوب، سامانه های آزمون تایر
|
  • N. Emami* Pages 17-27

    In Recent decades with the development of transportation, the improvement of safety, quality and environmental standards has been increasingly taken into account. A various standards for cars, commercial vehicle and their parts, such as tire, have been developed which some them are related to tires. All international tire standards are briefly outlined in this article.

    Keywords: Tire standards, Safety, quality standards for tire, Environmental standards for tire
  • M. Saghaei* Pages 28-35

    With the advent of transportation and improvement of standards, installation and enforcement of international standards are the most critical issue in all industries. E- Mark consist a collection of harmonization rules for automobiles and parts; all vehicle manufacturers and parts should observe these rules. Tire manufacturers are no exception to this, and they must obtain this license for their tires. This paper describes how to get E- Mark.

    Keywords: E- Mark, International Standards, Automobile, Parts
  • F. Khodkar*, H. Roshanaei Pages 36-45

    In this paper, international and national standards as well as other organizations standards were investigated in field of motorcycle and bicycle tires.

    Keywords: Motorcycle tire, Bicycle tire, Standard, ISO, JIS, ISNO
  • A. Homavand* Pages 46-52

    Recognition of international tire standards is a strategy to determine the level of tire standards in Iran. In this article, international (ISO), American and European tire standards have been investigated. In addition to, knowledge gap in Iranian tire standards has been determined. Finally, future of tire standards has been explained that is a sign about technology future of tire industry.

    Keywords: International tire standards, Iranian tire standards, Tire technology
  • S. Manouchehri* Pages 53-58

    In this paper, we have an analogy between internal standards in Iran and other international standards for AG, OTR and Industrial tires, in order to find defects in internal standards in Iran. Due to the types of tires which are used in Iran, a priority for the required standards is defined.

    Keywords: Standard, AG Tire, OTR Tire, Industrial Tire, ISO, ETRTO
  • M.Irannejad Parizi, A. Ohadi Hamedani* Pages 59-67

    Traffic noise is known as the most common environmental problem of recent years in the European Union. At low speeds, vehicle noise is dominated by power unit noise while at high speeds tire/road noise dominates. As the industry and traffic grow, due to the importance of environmental issues and the economic aspect of traffic noise, it is predicted that tire/road noise would be one of the greatest environmental challenges of the world, in the 2020s. According to TNO studies, the benefits of cutting tire noise, i.e., health and welfare benefits and saving money, outweigh the costs by more than 30 times. Consequently, mandatory limits on tire/road noise and vehicle noise have been developed and enforced by international organizations, in recent years. Vehicle noise limits are within the range of dBA, depending on vehicle class. European standards for tire/road noise are published as ECE / Regulation 117. In the regulation, “Coast-by” method is described to measure tire/road noise. Tire manufacturers have been obliged to meet the limitations of stage 2 of R117 since 2012. The limit values of stage 2 for C1 tires are in the range of dBA. It is predicted that tighter limitations on tire/road noise would be approved and applied by the UNECE in 2020 and 2030. Therefore, it can be said that tire and vehicle manufacturers should pay attention to noise development as one of their top priorities, in order to advance in the production field. Development of comprehensive standards and providing measuring equipment are necessary to develop in traffic noise field. Iranian vehicle noise standard, INSO 4243, has been developed, where the vehicle noise measurement method is explained and limit values of vehicle noise at three states, i.e., “constant speed”, “constant acceleration” and “stationary vehicle”, are presented. The important tire/road noise standard has not been developed and enforced, in Iran, yet. Barez Industrial Group has made it possible to perform standard noise tests in Iran, via constructing a standard test track and providing accurate equipment for measurement of tire and vehicle noise. More than 95% of the standard tire/road noise test requirements are provided in Barez test track, and the company will become an international reference laboratory of noise measurement, in near future.

    Keywords: Traffic noise, Tire, road noise, Vehicle noise, Test track, Tire standard, Coast-by method, Barez Industrial Group