فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 44 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صابر رستم پور *، حسین ولی وند زمانی، ابراهیم ایجابی، محسن مرادیان صفحات 5-23
    پژوهش حاضر باهدف تبیین تاثیر تضعیف ارتش ترکیه به واسطه کودتای نافرجام 2016 بر امنیت نظامی ج.ا.ایران به روش توصیفی–تحلیلی انجام شده است. به منظور جمع آوری اطلاعات از ابزارهایی مانند پرسش نامه و مطالعه اسناد و مدارک استفاده شده است. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات و داده ها در بخش اسناد و مدارک، روش تجزیه وتحلیل اطلاعات کیفی بوده و با کمک تحلیل محتوی، انجام شده است و برای تحلیل داده های حاصل از پرسش نامه و نظرات صاحب نظران از آمار توصیفی و استنباطی با کمک نرم افزار SPSS تحلیل های آماری لازم صورت گرفته است. مجموع جامعه آماری حدود 85 نفر می باشد که با استفاده از فرمول کوکران و جدول مورگان تعداد 42 نفر از جامعه آماری به عنوان نمونه انتخاب شد. طبق نتایج پژوهش، تضعیف ارتش ترکیه که بعد از کودتای نظامی نافرجام 2016، به دلیل پاکسازی گسترده در ارتش، حذف و تغییر فرماندهان یگان های عمده، حذف و اخراج کارکنان متخصص و آموزش دیده و باتجربه، ایجاد تغییرات بنیادی در سامانه فرماندهی و شورای عالی نظامی و ایجاد تغییرات در ساختار ارتش و اشرافیت وزارت دفاع این کشور بر ارتش حاصل شده است، بر امنیت نظامی جمهوری اسلامی ایران تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: کودتا، کودتای 2016، ترکیه، امنیت نظامی، جمهوری اسلامی ایران، تضعیف ارتش، دولت و حزب حاکم
  • پژمان صالحی، سیف الله فضل الهی*، علی اکبر خوش گفتار صفحات 25-50
    با توجه به تهدیدهای گسترده ، وجود دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی نظامی در کشورهای اسلامی، می تواند نقش با اهمیتی در انتقال سواد و مهارت نظامی به دانشجویان و کارکنان ارتش های این کشورها داشته باشد. هدف مقاله حاضر مطالعه تطبیقی کشورهای اسلامی در حوزه یاددهی– یادگیری نظامی است که طی آن به صورت موردی دو کشور ایران و مالزی از منظر شاخص های یاددهی– یادگیری نظامی در بازه زمانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) (به سال 1979 میلادی) و مقطع زمانی پس از انقلاب اصلاحات مالزی به رهبری ماهاتیر محمد ( به سال 1981 میلادی) مورد بررسی قرار گرفته است. در پژوهش حاضر به سنجش و مطالعه وضعیت تعلیم و تربیت نظامی با توجه به شاخص های کلیدی یاددهی– یادگیری در دانشگاه افسری نیروی زمینی دو کشور پرداخته شده است. روش پژوهش حاضر نیز از نوع مطالعات اسنادی– تطبیقی و با بهره گیری از شیوه تحلیل محتوا و نیز روش پیمایشی است. نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان می دهد که پس از رخداد انقلاب اسلامی 1979 ایران و تقریبا مقارن با انقلاب اصلاحات مالزی توسط ماهاتیر محمد در سال، دستاوردهای یاددهی– یادگیری ایران در حوزه آموزش عالی نظامی چشم گیرتر بوده است.
    کلیدواژگان: دانشگاه افسری نیروی زمینی ایران، دانشگاه افسری مالزی، انقلاب، علوم و فنون نظامی، یاددهی - یادگیری نظامی
  • یوسف بختیاری *، احمدمهدی جمالی، حمید حسن پور صفحات 51-68
    هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران با توجه به مقدورات خود در پشتیبانی آتش، هلی برن، شناسایی و تخلیه مجروحین از شروع تا پایان جنگ درعملیات های آفندی و پدافندی حضور که در این میان با توجه به راهبرد نظامی جمهوری اسلامی ایران در بیرون راندن دشمن و دفع تجاوز دشمن بعثی در سال دوم جنگ تحمیلی، نقش موثرتری داشته است. بنابراین ضروری است تا تجارب و عملکرد این یگان و کارکنان آن در زمینه ابعاد پیش گفته، بررسی و نقش آن در پیروزی و دفع تجاوز دشمن تبیین گردد. هدف کلی این مقاله تبیین عملکرد هوانیروز در ابعاد پشتیبانی آتش، هلی برن نیروها، شناسایی هوایی و تخلیه مجروحین در سال دوم جنگ در دفع متجاوز می باشد. جامعه این تحقیق از میان خلبانان و فرماندهان هوانیروز و طراحان و فرماندهان در رده لشگر، تیپ و جانشینان آنان بوده و روش تحقیق تاریخی- توصیفی با رویکرد آمیخته و داده ها با روش میدانی و کتابخانه ای و با ابزارهایی مانند اسناد و مدارک، مصاحبه و پرسشنامه گردآوری شده است. نتایج نشان داده که هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران در ابعاد پشتیبانی آتش از یگان های آفندی و پدافندی در مناطق عملیات جنوب و در زمینه هلی برن نیروها و ترابری مهمات و تدارکات در مناطق عملیاتی غرب و شمال غرب و همچنین تخلیه مجروحین و شهدا در مناطق جنوب و شمال غرب و نیز در زمینه شناسایی هوایی در مناطق عملیاتی جنوب و شمال غرب کشور نقش و عملکرد موثری در پیروزی های سال دوم جنگ تحمیلی داشته است.
    کلیدواژگان: دانشگاه افسری نیروی زمینی ایران، دانشگاه افسری مالزی، انقلاب، علوم و فنون نظامی، یاددهی - یادگیری نظامی
  • اسماعیل یزدانی، حسن آتش گاهی *، هانی رضاییان، اصغر بهارلو صفحات 69-89
    در صحنه جنگ همواره از توپخانه به عنوان مشت فرمانده یاد شده و تاثیرگذاری آن در سرنوشت نبرد مورد تائید فرماندهان بوده است. در این بین علی رغم پیشرفت تکنولوژی در صنایع دفاعی کشور، با این حال همچنان آتش توپخانه در اغلب یگان های نیروهای مسلح به صورت سنتی و با محاسبات دستی هدایت می شود. براین اساس هدف از این پژوهش طراحی و پیاده سازی سامانه بومی طرح تیر دیجیتال توپخانه با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیاییمی باشد. زمان مورد نیاز جهت انجام محاسبات با استفاده از این سامانه با انجام آزمایش های میدانی صورت گرفته، به 2 دقیقه تقلیل یافته است، در صورتی که در منابع مختلف زمان این محاسبات بسیار بیشتر ذکر گردیده است (بین 5 تا 10 دقیقه). همچنین نیروی انسانی مورد نیاز در روش های مرسوم از 5 نفر (برای مستقر کردن طرح تیر، انجام محاسبات تراز، سمت تیر، زاویه تیر و کمترین زاویه تیر) به 1 نفر کاهش می یابد. در این تحقیق تلاش شده است با هدف سرعت بخشیدن به کار، ساده شدن کار محاسبین هدایت آتش توپخانه، افزایش دقت محاسبات و انجام تصحیحات دقیق تا رسیدن گلوله ها به هدف، با قابلیت های بسیار بالای GIS و برنامه نویسی در این محیط با زبان C#، نرم افزاری مستقل طراحی و پیاده سازی شود که برتری های قابل ملاحظه ای نسبت به روش های سنتی دارد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، توپخانه، هدایت آتش، برنامه نویسی، زبان C#
  • علی شجاعیان، نگار رحیم پور *، ناهید سجادیان صفحات 91-115
    گسترش و استفاده افراطی ماهواره ها با کارکرد متنوع خود و دگرگون سازی های پیوسته اش سبب آسیب پذیری این رساله شده است. ارائه ی محتوایی متعارض با فرهنگ ایرانی را می توان ویژگی دیگر این ابررسانه خواند. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی کارایی و کاربردهای تکنولوژی های نوین به عنوان نمونه فتوگرامتری UAV در برآورد جمعیت تحت تاثیر شبکه های ماهواره ای می باشد. به منظور تهیه و تولید نقشه های مورد نیاز، عکس های پهپاد با استفاده از نرم افزار Agisoft PhotoScan استانداردسازی و پردازش شده و در نهایت با استفاده از نرم افزار ArcGIS، تبدیل به نقشه گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که چگونه توانمندی روش و تکنولوژی نوین UAV می تواند در امر آنالیزهای فرهنگ شهری راهگشا باشد و با استفاده از روش فتوگرامتری پهپاد می توان با تعیین موقعیت قرارگیری دیش های ماهواره، جهت دیش، تعداد LNBها و تعداد شبکه هایی که روی هر ماهواره نصب می گردد و با توجه به ماهیت آن شبکه ها ابعاد تاثیرگذار را شناسایی و حتی میزان تاثیرپذیری جمعیت مورد مطالعه را در جزئی ترین سطوح شهری و در واحد ملکی، از شبکه های ماهواره به صورت خاص و در امواج مختلف اقتصادی، فرهنگی و سیاسی شناسایی نمود.
    کلیدواژگان: فتوگرامتری UAV، ماهواره، بلوک های شهری، جمعیت تحت تاثیر ماهواره
  • حسین صمدی میارکلایی *، سیدسجاد فضلی، حمزه صمدی میارکلایی صفحات 117-140
    امروزه تحولات شگرف دانش مدیریت، وجود نظام ارزیابی اثربخش را اجتناب ناپذیر نموده است. هدف از این پژوهش ارزیابی عملکرد یک سازمان نظامی براساس مدل سرآمدی سازمانی (EFQM) بود. پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی- پیمایشی است که به ارزیابی سرآمدی سازمانی یک سازمان نظامی در سال 1395پرداخته است. جامعه پژوهش شامل 193 نفر از فرماندهان، مدیران یک سازمان نظامی می باشد که به صورت نمونه گیری تصادفی سامان مند انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه مدل سرآمدی سازمانی (EFQM) که شامل 47 سوال است، استفاده شد، که پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ 96/0 تائید گردید. داده ها نیز علاوه بر استفاده از شاخص های آمار توصیفی، از روش های آمار استنباطی نظیر تی تک نمونه ای و مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) تحلیل گردید. یافته ها مبتنی بر مدل معادلات ساختاری نشان داد، کلیت مدل ارائه شده با مقادیر شاخص های برازش (058/0=RMSEA و 96/0=NFI و 96/0=GFI)، مورد تائید است. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نیز تائید کرد که از میان مولفه های اصلی مدل سرآمدی سازمانی، مولفه عملکرد در حوزه توانمندسازها دارای مطلوبیت نسبی، اما مولفه عملکرد در حوزه نتایج از وضعیت مناسبی برخوردار نمی باشد. درمجموع عملکرد سازمانی با توجه به مدل سرآمدی سازمانی نیز در وضعیت نامناسبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، سازمان نظامی، مدل سرآمدی سازمانی (EFQM)، مدل معادلات ساختاری
  • عباس رضایی *، رضا روشنی، سیامک گلزاری شایسته صفحات 141-165
    نگهداری و تعمیر تجهیزات در تیپ های مستقل نزاجا از اهمیت ویژه ای برخوردار است، به گونه ای که اجرای صحیح آن بیش از هر چیز در آمادگی تجهیزاتی و به دنبال آن افزایش توان رزمی تیپ های زرهی موثر می باشد. هدف این پژوهش تبیین ارتقاء نگهداری و تعمیر تانک تی 72 اس در تیپ های مستقل زرهی نزاجا می باشد. نوع پژوهش کاربردی و روش انجام آن توصیفی با رویکرد آمیخته می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل مسئولین و کارکنان فنی در نگهداری و تعمیر ادوات و تجهیزات تیپ های مستقل زرهی نزاجا می باشد. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته تحت عناوین نیروی انسانی و تجهیزات صورت پذیرفته است. جهت بررسی رابطه موجود میان متغیر مستقل و متغیر تابع از آزمون ضریب همبستگی خی دو استفاده شده است. در سطح معنی داری پنج درصد، صحت فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد مولفه نیروی انسانی بیشترین تاثیر را بر ارتقاء نگهداری و تعمیر تانک تی 72 اس دارد.
    کلیدواژگان: آمادگی رزمی، نگهداری و تعمیر، تانک تی 72 اس، تیپ های مستقل
|
  • SABER ROSTAMPOUR*, Hossein Valivand Zamani, Ebrahim Ijabi, Mohsen Moradiyan Pages 5-23
    Fifth coup in Turkey, is unique and different form previous coups in terms of its connection with the interests of foreign states and Gulen Party as a structure parallel with the government in designing and directing the coup as well as secret long term and midterm goals barely affected by short term goals (overthrowing Erdogan). Resent study was done to answer the main question "what is the impact of the undermining the Turkish Army due to 2016-coup in Turkey on the Military Security of the I.R. of Iran?" with hypothesis" the undermining the Turkish Army due to 2016-coup in Turkey has positive effect on military security of I.R. of Iran" and using descriptive-analytical method to describe the impact of the undermining the Turkish Army due to 2016-coup in Turkey on the Military Security of the I.R. of Iran. In order to collect information, different tools including questionnaire and documents were used and the data gathered was analyzed through using SPSS software.
    Keywords: coup, 2016-coup, turkey, military security, Islamic Republic of Iran, undermining Army, government, governing party
  • Pejman Salehi, Seyfollah Fazlloahi*, Aliakbar Khoshgoftar Pages 25-50
    Comparative study is one of the scientific methods through which the similarities, differences, experiences and achievements of other countries can be found in different scientific and specialized fields and the results can be used to achieve the desired situation. The aim of this paper is the comparative study of Islamic countries in the field of military pedagogy, in which Iran and Malaysia, from the perspective of military pedagogical indicators in the period after the victory of the Islamic Revolution under the leadership of Imam Khomeini (1979) and the Malaysian Revolution, The leadership of Mahathir Mohammad (in 1981) has been studied, and as a result, it has been studied and studied the status of military education in accordance with the key pedagogical indicators in the military higher education centers of the two countries. The method of this research is documentary-comparative study using content analysis method. The results of this study show that after the 1979 Islamic Revolution in Iran, almost equal to the Malaysian Revolution by Mahathir Mohammed in 1981; Iran's pedagogical achievements in higher military education have been more significant
    Keywords: Military Science, Technology, Learning Process, Military Pedagogy
  • Yousof Bakhtiari*, AHMAD MEHDI JAMALI, hammid hassanpoor Pages 51-68

    The Islamic Republic of Iran's Army aviation, according to its capabilities in supporting fire, heliborn, reconnaissance and evacuating the injured personnel was ready from the beginning to the end of the war in offensive and defensive operations, including the military strategy of the Islamic Republic of Iran to expel the enemy and repel the enemy's invasion ofenemy played a more effective role in the second year of the imposed war. Therefore, it is necessary to examine the experiences and performance of this unit and its staff in the context of the above dimensions, and its role in defeating and repelling the enemy's aggression.
    The general purpose of this paper is to explain the army aviation's performance in the areas of fire support, heliborn the forces, aerial reconnaissance and evacuation of the injured in the second year of the war.
    The results showed that the Iranian army aviation in the area of fire support of offensive and defensive units in the southern operations and in the area of the heliborn forces and transportation of ammunition and logistics in the operational areas of the west and northwest as well as the evacuation of injured and martyrs in the south and northwest and Also, in the field of aerial reconnaissance in operational areas of the south and northwest of the country, and played the effective role in the victories of the second year of the imposed war.

    Keywords: army aviation, IRIA, Disposal of Aggression, Second Year of War
  • Esmaeel Yazdani, Hassan Atashgai*, Hani Rezaeeian, Asghar baharlo Pages 69-89
    The role of the GIS in military affairs is not overlooked. In general, it can be said that the purpose of using GIS in military operations is to process large volumes of spatial data related to the battle scene, to analyze the information appropriately and to accelerate the work, resulting in useful and accurate outputs for commanders and combatants To make a decision. Artillery is a commanding fist and has a huge impact on the fate of the battle. However, artillery fire is often carried out in most armed forces units traditionally and manually. The purpose of this research is to model the artillery technique. The time required to perform computations using this system has been reduced to 2 minutes by conducting field experiments, while these calculations are much more pronounced (between 5 and 10 minutes) at different time sources. Also, the required human resources are reduced to 1 person in conventional methods of 5 people (for deploying the projectile, performing level calculations, beam side, angles and minimum angles). In this research, we were able to accelerate work, simplify the work of artillery fire guards, increase the accuracy of calculations, and make precise corrections until the bullets arrive at the target, with the very high Gis capabilities and programming in this environment with C #, soft Designing and implementing an independent software that has significant advantages over traditional ones.
    Keywords: Geographic Information System, Artillery, Fire guidance, Programming, C#
  • ali shojaeean, negar rahimpour*, nahid sajadian Pages 91-115
    Extreme expansion and use of satellites by Its diverse function and its continuous transformation has caused vulnerability. Providing conflicting content with Iranian culture can be called the other feature of this superconductor. The main goal of the present study is to investigate the efficiency and applications of modern technologies as an example of a UAV Photogrammetry in estimating population under the influence of satellite networks. In order to produce the required maps, UAV images were standardized and processed using Agisoft PhotoScan software and Finally, using the ArcGIS software, it turned into a map. The results of the research showed how the capability of the new UAV technique and technology can to be the solution in the analysis of urban culture and Using the UAV's photogrammetric method, it is possible to determine the position of the satellite dishes, Direction the dish, the number of LNBs and the number of networks installed on each satellite And given the nature of those networks, they identify the effective dimensions And even the extent of the impact of the population studied at the most modest levels of the city and In the unit proprietary, Satellite networks were identified in particular and in various economic, cultural and political waves.
    Keywords: UAV photogrammetry, satellite, urban block, satellite population
  • hossein samadi*, Seyyed Sajjad Fazli, hamzeh samadi Pages 117-140
    Nowadays, the existence of an effective appraisal system, notwithstanding surprising transformation in the knowledge management area, is undeniable. The lack of evaluation for various dimensions of an organization including evaluation for utilization of resources and possibilities, employees, goals, and strategies is known and putative as the organizational syndrome and illness. European Foundation for Quality Management(EFQM),in the two recent decades, was one of the techniques that has been begun in the Europa and is subjected to the country administration area. Therefore, the purpose of the present research was the performance appraisal within an army organization in the basis of European Foundation for Quality Management(EFQM).Present research is a descriptive survey that evaluates organizational excellence in an army organization in1395.Research population includes193persons of commanders, vice commanders, and managers in an army organization that are selected by systematic random sampling method. In order to collecting data, the European Foundation for Quality Management (EFQM)47items questionnaire was used that its reliability supported by calculating0.96Cronbach's alpha. The data, in addition to analyzing by descriptive statistical indicators, so analyzed by inferential statistical indicators including one-sample-T and structural equation modeling(SEM).Structural equation modeling-based results showed that the presented model with fitness indices values(RMSEA=0.058andNFI=0.96 andGFI=0.96)is supported. The results of one-sample-T test also supported that among main components of European Foundation for Quality Management, performance component in the enablers' area has relative desirability,but performance component in the results area has not desirable status. Aggregately, organizational performance also has not desirable status according to European Foundation for Quality Management(EFQM).
    Keywords: Performance Appraisal, Army Organization, European Foundation for Quality Management (EFQM), Structural Equation Modeling (SEM)
  • reza Roshani, Siyamak Shayesteh, AbbasRezaee* Pages 141-165
    Maintenance and repair of equipment are of particular importance in the independent types of vehicles, so that their proper implementation can reduce the cost of purchasing equipment and spare parts. The purpose of this research is to explain the maintenance and repair of the T-72S tank in the independent armored brigades of Nazaja. The type of applied research and its method is descriptive with mixed approach. The statistical population of the study consisted of scientific experts, executive officers and officers in the maintenance and repair of independent armored vehicle types and equipment. The data were collected through a researcher-made self-made questionnaire titled "Manpower and Equipment. . Cronbach test and Chi-square correlation coefficient were used to examine the relationship between the independent variable and the function variable. At the 5% significance level (5%), the validity of the research hypotheses was confirmed. The results of this study showed that the human resources component has the greatest impact on the maintenance and repair of T 72 S tank.
    Keywords: Maintenance, repair, T 72 S, independent armored personnel type, manpower, technical knowledge