فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی احمد رفیعی راد* ، علی اکبر حق دوست، حمید شریفی صفحات 317-328
    زمینه و هدف
    استفاده از کاندوم در روابط آزاد جنسی یک ابزار اصلی است و هر دو شریک جنسی را از ابتلا به بیماری های آمیزشی محافظت می کند. لذا ضرورت دارد به صورت پیوسته، موضوع بررسی شود. پژوهش حاضر به بررسی وضعیت و دلایل استفاده و عدم استفاده جوانان ایرانی از کاندوم در روابط آزاد جنسی و مسایل فرهنگی مرتبط پرداخته است.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک پیمایش ملی بوده است که به صورت مقطعی در سال 1393 از طریق نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای در 13 استان کشور انجام شده است. ابزار مطالعه پرسشنامه و جامعه آماری جوانان 19تا29 ساله ایرانی بوده اند.
    نتایج
    از میان نمونه آماری 3246 نفری مورد مطالعه 49% زن و 51% مرد بوده اند. در میان نمونه 5/19% تجربه روابط آزاد جنسی داشته اند (7/31% مردان و 9/6% زنان). از میان افراد دارای روابط آزاد 7/21% «هر بار»، 4/15% «تقریبا هر بار» 3/35% «بعضی اوقات» از کاندوم استفاده کرده اند و 6/27% «هرگز» استفاده نکرده اند. دلایل عدم استفاده منظم از کاندوم در دسترس نبودن، دوست نداشتن و گرانی کاندوم، لازم نبودن و استفاده از وسایل دیگر بوده است.
    نتیجه گیری
    بخش عمده ای از دلایل عدم استفاده از کاندوم ریشه های فرهنگی داشته و یا وابسته به ذایقه و ترجیحات فرهنگی بوده و لذا اصلاح آن نیازمند سیاستگذاری فرهنگی متناسب است.
    کلیدواژگان: جوانان، روابط آزاد جنسی، کاندوم، رفتار جنسی محافظت نشده، فرهنگ
  • محسن روشن پژوه، رکسانا میرکاظمی* ، مهرداد احترامی، هومان نارنجی ها، حسین ملک افضلی، حمیدرضا صرامی، مجید رضازاده، فاطمه عباسی، سعید نوروزی صفحات 329-340
    زمینه و هدف
    سوءمصرف مواد یکی از مشکلات دیرپای اجتماعی و سلامتی ایران محسوب می گردد. به منظور برنامه ریزی و سیاست گذاری برای پیشگیری، درمان و کاهش آسیب سوء مصرف مواد، دستیابی به اطلاعات دقیق، قابل اعتماد و روزآمد در ارتباط با این اختلال، ضروری است. هدف از این مطالعه، دستیابی به داده هایی دقیق در مورد شیوع و الگوی مصرف مواد در جمعیت تهران بود.
    روش کار
    پژوهش از نوع مقطعی و پیمایش خانوار بر روی حجم نمونه 6024 نفری از ساکنین 15 تا 64 ساله شهر تهران انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، فرم محقق ساخته ای بود که اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات مربوط به مصرف انواع مواد در هفته، ماه و سال گذشته و در طول عمر را جمع آوری کرد.
    نتایج
    5646 نفر در مطالعه شرکت نمودند. شیوع مصرف در طول عمر در استان تهران برای سیگار، 9/21% ، برای قلیان، 8/26%، برای مشروبات الکلی، 1/12% و برای مواد، 3/7% بود. این میزان در هفته گذشته برای سیگار، 9/12% ، برای قلیان 5/10%، برای مشروبات الکلی 8/1% و برای مواد، 2/2% بود.
    نتیجه گیری
    شیوع مصرف سیگار، قلیان، مشروبات الکلی و مواد در استان تهران بالا است. این آمار برای مصرف الکل، قلیان و سیگار در طول عمر، بالاتر از آمارهای کشوری و برای مصرف مواد در طول عمر، کمتر از شیوع در کشور است.
    کلیدواژگان: مصرف مواد، شیوع، پیمایش خانوار، تهران، ایران
  • علی محمد مصدق راد، ابوالقاسم پوررضا، فاطمه یعقوبی فرد * صفحات 341-350
    زمینه و هدف
    حوادث ناشی از سوختگی منجر به ایجاد صدمات جدی و مرگ زودرس می شوند. درمان و مراقبت های سوختگی بسیار پر هزینه هستند. هدف این پژوهش محاسبه بار اقتصادی درمان و مراقبت بیماران سوختگی در بیمارستان بود.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی-توصیفی در بیمارستان طالقانی اهواز در سال 1394 انجام شد. برای انجام این مطالعه از یک پرسشنامه با روایی و پایایی بالا استفاده شد. تعداد 315 نفر از بیماران سوختگی در این مطالعه شرکت کردند. داده ها در روز ترخیص از طریق مصاحبه با بیمار یا همراه وی و بررسی پرونده پزشکی او جمع آوری شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون های آماری متناسب با نوع متغیرها تحلیل شدند.
    نتایج
    میانگین هزینه درمان و مراقبت هر بیمار سوختگی در بیمارستان 117071803ریال و برای هر روز بستری در بیمارستان 8501946 ریال بود. هزینه های مستقیم درمانی، هزینه های مستقیم غیر درمانی و هزینه های غیر مستقیم به ترتیب 1/94، 4/1 و 5/4 درصد کل هزینه درمان و مراقبت بیماران سوختگی در بیمارستان را تشکیل دادند. هزینه های جراحی، داروها و خدمات تشخیصی به ترتیب بیشترین هزینه مستقیم درمانی را شامل می شدند. سهم پرداخت از جیب بیمار از هزینه های مستقیم 7/7% بود.
    نتیجه گیری
    هزینه درمان و مراقبت بیماران سوختگی در بیمارستان بسیار بالا است که به بیماران، خانواده ها، بیمه های سلامت و دولت تحمیل می شود. هزینه های جراحی و دارو بیشترین هزینه بیماران را تشکیل می دهد. دولت و سازمان های بیمه باید با حمایت های مالی فرایند درمان و مراقبت بیماران سوختگی را تسهیل کنند.
    کلیدواژگان: سوختگی، بار اقتصادی، هزینه مستقیم، هزینه غیر مستقیم، پرداخت از جیب بیماران، بیمارستان
  • سمیرا کاظمی، حدیث خوشنواز، معصومه قربانی ده، سکینه ورمزیار *، سلمان شیخی صفحات 351-362
    زمینه و هدف
    در صنعت لوازم خانگی به علت انجام عملیات کاری هم چون جابجایی دستی قطعات توسط کارکنان، امکان بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی و ابتلاء به خستگی عضلانی وجود دارد. لذا هدف مطالعه حاضر، بررسی خستگی عضلانی و ارتباط آن با شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در بین کارکنان یک کارخانه تولید لوازم خانگی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی در سال 1395 در بین 150 نفر از کارکنان یک کارخانه تولید لوازم خانگی انجام گردید. داده های مربوط به شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و خستگی عضلانی به ترتیب توسط پرسشنامه نوردیک و روش MFA جمع آوری و سپس با استفاده از آمار توصیفی و آزمون رگرسیون لجستیک داده ها توصیف و تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    براساس نتایج بدست آمده شیوع اختلالات اسکلتی–عضلانی در نواحی کمر، زانوها و گردن به ترتیب 3/33% ، 3/25% و 3/21% گزارش گردید. همچنین نتایج ارزیابی MFA نشان داد که خطر ابتلاء به خستگی عضلانی در نواحی شانه، مچ دست و بازوها به ترتیب در 7/28، 28 و 7/26% از کارکنان در سطح بسیار بالای اقدام اصلاحی قرار دارد. تجزیه و تحلیل آماری ارتباط معنی داری بین خستگی عضلانی و شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج ناراحتی در ناحیه کمر و میزان خطر خستگی در ناحیه شانه می توان با انجام اقداماتی هم چون افزایش ارتفاع پالت ها، استفاده از میز با ارتفاع قابل تنظیم و چیدمان قطعات در حد دسترسی نرمال می توان سطح خطر را کاهش داد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی، خستگی عضلانی، پرسشنامه نوردیک
  • سحر پیکانی، ناصر نصیری، حلیمه یعقوبی* ، داریوش بستام، فاطمه دوست محمدی، محمد واحدیان شاهرودی صفحات 363-372
    زمینه و هدف
    کم کاری مادرزادی تیروئید شایع ترین اختلال دستگاه غدد درون ریز کودکان و یکی از علل عقب افتادگی ذهنی می باشد که تنها در صورت تشخیص و درمان به هنگام، قابل پیشگیری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان غربالگری شده در شهر مشهد انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی 4484 نوزاد تازه متولد شده در شش ماهه اول سال 94 مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از اطلاعات ثبت شده در فرم های غربالگری جمع آوری و با استفاده از آزمون های آماری و سطح معنی داری 5% مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    تعداد 4484 نفر مورد بررسی قرار گرفتند که از بین آنها 51% پسر و 48% دختر بودند. میزان فراخوان 6/2% و شیوع هیپوتیروئیدی 1 در370 نوزاد برآورد شد. بین هیپوتیروئیدیسم و وزن هنگام تولد، تغذیه نوزاد، میزان غلظت TSH اولیه و میزان غلظت TSH وریدی رابطه آماری معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان شیوع هیپوتیروئیدی در مشهد که برابر با شیوع کشوری و به طور قابل توجهی از مقادیر جهانی بالاتر است، برای شناسایی عوامل مرتبط با بیماری انجام پژوهش های جامع تر و همچنین طراحی مداخلات مناسب در راستای پیشگیری از بیماری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شیوع، غربالگری، کم کاری مادرزادی تیروئید، نوزاد تازه متولد شده
  • نوید قنواتی* ، احمد نظرپور، تیمور بابایی نژاد صفحات 373-390
    زمینه و هدف
    فلزات سنگین موجود در خاکهای سطحی شهرها ناشی از منابع مختلف (مانند ترافیک، انتشارات صنعتی و فرسایش ناشی از ساختمان ها) می تواند از طریق تنفس، بلع وجذب پوستی در بدن انسان تجمع یافته و برای سلامتی خطرساز باشد. هدف از این پژوهش ارزیابی خطر اکولولوژیکی و بهداشتی برخی فلزات سنگین در خاک کنار جاده ای تقاطع های شهراهواز (مدرس، چهارشیر، زرگان، بهبهانی، گلستان، آبادان، خرمشهر، سوسنگرد و اندیمشک) می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه غلظت فلزات سنگین در خاکهای سطحی کنار جاده ای تقاطع های شهر اهواز دراوایل تابستان سال 1395 مورد بررسی گرفت. در این مطالعه، نمونه برداری در هر تقاطع در فواصل مشخص 1، 10 و 30 متری در دو طرف جاده اصلی (هر تقاطع 6 نمونه) از خاک سطحی (عمق 0 تا 20 سانتی متری) انجام شد که در مجموع 54 نمونه از تمام مناطق برداشت شد. نمونه ها پس از انتقال به آزمایشگاه در آون در دمای 60 درجه سانتی گراد خشک شدند. پس از هضم شدن با مخلوط اسیدی، غلظت فلزات سنگین روی، سرب، نیکل، مس، کروم، کادمیوم و آرسنیک به روش طیف سنجی جرمی پلاسمایی جفت شده القایی (ICP-MS) اندازه گیری شد. سطح آلودگی بر اساس خطر اکولوژیک و بهداشتی فلزات سنگین برآورد شد.
    نتایج
    میانگین غلظت فلزات روی، سرب، نیکل، مس، کروم، کادمیوم و آرسنیک به ترتیب 42/49±61/116، 91/166±02/284، 47/4±53/25، 75/87±63/220، 80/84±21/137، 23/3±44/3 و 08/3±65/8 میلی گرم بر کیلوگرم بدست آمد. بررسی نسبت های ایزوتوپی نشان داد، نشرهای ناشی از ترافیک خودروها و نشرهای صنعتی مهمترین منابع سرب در نمونه های مورد مطالعه هستند. مقدار میانگین پتانسیل خطر اکولوژیکی (RI)، تقاطع های اندیمشک، گلستان و سوسنگرد دارای خطر کم، تقاطع های مدرس، بهبهانی و زرگان دارای خطر متوسط و تقاطع های چهارشیر، آبادان و خرمشهر دارای خطر قابل توجه می باشند. خطر سرطان زایی (CR) در کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر است. در هر دو گروه سنی، کروم بیشترین خطر سرطان زایی را دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده نشان داد منبع آلودگی فلزات مورد مطالعه فعالیت های انسانی از قبیل ترافیک جاده ای و فعالیت های صنعتی در منطقه مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آلودگی، خطر اکولوژیک، خطر بهداشتی، اهواز
  • امیرحسین کلانتری* ، اسماعیل آیتی، حمید رسولی پور صفحات 391-410
    زمینه و هدف
    تکلیف ثانویه رانندگان، به طور مشخص استفاده از تلفن همراه حین رانندگی عاملی است که سالانه باعث مصدومیت و کشته شدن هزاران کاربر راه می شود. هدف این پژوهش تعیین میزان حواس پرتی رانندگان در راه های درون شهری مشهد با تمرکز بر استفاده از تلفن همراه با استفاده از یک مطالعه مشاهداتی است.
    روش کار
    یک مطالعه مقطعی پس از استخراج داده های مربوط به راه های درون شهری مشهد در طول 3 ماه و در 17 سایت بازرسی و 42 راه اصلی و فرعی بر روی تکلیف ثانویه رانندگان مشهدی انجام گرفت و نتایج با استفاده از آزمون مربع کای پیرسون تحلیل و بررسی شد.
    نتایج
    از 81960 راننده مشاهده شده، 5674 مورد (9/6%) در حال حواس پرتی بودند (2/86% مرد). میزان استفاده از تلفن همراه 27/5% بود: مکالمه با دست (15/3%)، خواندن و نوشتن پیام (83/1%) و استفاده از هندزفری (28/0%). هم چنین، 75/1% رانندگان در حال انجام دیگر تکلیف ثانویه خطر ساز مانند تغذیه و کشیدن سیگار مشاهده شدند. نتایج نشان داد که زنان حواس پرت بیشتر از تلفن همراه استفاده می کنند و مردان سهم بیشتری از دیگر اشکال حواس پرتی را به خود اختصاص دادند. بیشترین استفاده از تلفن همراه مربوط به رانندگان مرد 26 تا 35 ساله بود و رانندگان زیر 26 سال گروه غالب را در خواندن و نوشتن پیام تشکیل دادند.
    نتیجه گیری
    اتخاذ راهکارهای آموزشی، توجیهی و محدود کننده می تواند سالیانه بخش زیادی از خسارات جانی، مالی و اجتماعی ناشی از حواس پرتی را کاهش داده و گامی بلند برای نزدیک شدن به یک جامعه ایمن توام با آرامش بردارد.
    کلیدواژگان: ایمنی ترافیک جاده ای، تلفن همراه، حواس پرتی، خصوصیات رانندگان، مطالعه مشاهداتی
  • ایوب صوفی زاده، کامران اکبر زاده، زکیه تلمادره ای* ، احمد گرگانلی دوجی صفحات 411-424
    زمینه و هدف
    کنه ها انگل های خارجی هستند که می توانند ناقل عوامل بیماریزای مختلفی باشند. این مطالعه جهت شناسایی پراکندگی و تنوع زیستی کنه های سخت در مراوه تپه، استان گلستان در بهار سال 1395 انجام شد.
    روش کار
    در 10 روستای انتخاب شده در منطقه مورد مطالعه، حدود 29 راس گاو، 99 راس گوسفند، 62 راس بز و 11نفر شتر جهت تشخیص آلودگی به کنه ها مورد بررسی قرار گرفتند. کنه های جدا شده داخل الکل 70% نگهداری و شناسایی شدند. برای اندازه گیری تنوع زیستی از شاخص های سیمپسون، شانون وینر، همسانی توزیع و غنای گونه ای استفاده شد.
    نتایج
    در کل 476 کنه صید و 2 دو جنس ( Hyalomma , Rhipicephalus) و 12 گونه از کنه های سخت شناسایی شدند که عبارتند از: Hyalomma anatolicum, Hy. scupense, Hy. aegyptium, Hy. marginatum, Hy. dromedarii, Hy. rufipes, Hy. asiaticum, Hy. excavatum, Hy. detritum, Rhipicephalus turanicus, R. bursa and R. sanguineus .
    R. sanguineus گونه غالب کنه ها در منطقه مورد مطالعه بود. Hy. asiaticus گونه غالب در مناطق دشتی و R. sanguineus گونه غالب در مناطق کوهپایه ای و کوهستانی بود. بر اساس شاخص مارگالف، غنای گونه ای در مناطق کوهپایه ای بیشتر و در میزبان بز کمتر از دیگر میزبانها بود ولی بر اساس شاخص شانون-وینر میزان تنوع گونه ای در مناطق دشتی بیشتر و در میزبان گوسفند کمتر از دیگر میزبانها بود.
    نتیجه گیری
    مطالعات دینامیک جمعیت و محاسبه شاخص های تنوع زیستی در درک وضعیت ناقلین و چشم انداز بیماری های منتقله بوسیله ناقلین مفید هستند.
    کلیدواژگان: کنه های سخت، تنوع زیستی، ایران
|
  • Ali Ahmad Rafiei, Rad *, Ali Akbar Haghdoost, Hamid Sharifi Pages 317-328
    Background and Aim
    Condom use in extramarital sexual relations is a major tool, protecting the two partners against venereal diseases. Therefore, it is essential to investigate this matter. This study aimed to determine the reasons for using and not using the condom by the Iranian youth
    in their extramarital sexual relations and the related cultural issues.
    Materials and Methods
    This was a national cross-sectional survey using multistage sampling in 13 provinces in Iran, including 3246 participants 19-29 years old, conducted in 2014, using a questionnaire to collect data.
    Results
    The proportion of males in the sample was 51% and that of females 49%. On the whole, 19.5% of the participants (31.7% of the males and 6.9% of the females) had had extramarital sex relations. The proportions of the participants with a history of extramarital sex using the condom at every intercourse, almost at every intercourse, sometimes and never were 21.7%, 15.4%, 35.3% and 27.6%, respectively. The reasons for not using the condom regularly were unavailability of the condom, not liking it, its high price, it not being necessary and using other tools.
    Conclusion
    The major reasons for not using the condom had cultural roots or were related to personal and cultural preferences. Encouraging condom use widely would require appropriate cultural policy-making
    Keywords: Youth, Extramarital Sex, Condom, Unprotected Sexual Behavior, Culture
  • Mohsen Roshanpajouh, Roksana Mirkazemi *, Mehrdad Ehterami, Houman Narenjiha, Hossein Malek Afzali, Hamidreza Sarrami, Majid Rezazadeh, Fatemeh Abbasi, Saeid Noroozi Pages 329-340
    Background and Aim
    Drug abuse is a long-standing social and public health problem in Iran. Access to accurate, reliable and up-to-date data related to drug use is essential for planning and policy-making for prevention of, treatment of, and harm reduction related to, drug abuse. The purpose of this study was to access accurate data regarding drug abuse prevalence and substance use in Tehran Province population.
    Materials and Methods
    This study was a cross-sectional household survey with a sample of 6024 individuals aged 15-64 years residing in Tehran Province. Data on demographic characteristics and drug use during the previous week, month and year and the whole lifetime were collected using a researcher-designed questionnaire.
    Results
    A total of 5646 individuals participated in the study. The lifelong prevalence of cigarette-smoking, hookah-smoking, alcohol consumption and drug use were 21.9%, 26.8%, 12.1% and 7.3%, respectively. The corresponding proportions during the previous week were 12.9%, 10.5%, 1.8% and 2.2%.
    Conclusion
    The prevalence of cigarette-smoking, hookah-smoking, alcohol consumption and drug use is high in Tehran Province. The prevalence of lifelong cigarette and hookah smoking and alcohol consumption is higher, while that of drug use is lower, than the respective national averages.
    Keywords: Drug Use, Prevalence, Household Survey, Tehran, Iran
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Abolghasem Pourreza, Fatemeh Yaghubi, Fard* Pages 341-350
    Background and Aim
    Burn injuries cause severe devastating losses and early death. Care and treatment of burns patients is very costly. The purpose of this study was to calculate the economic burden of care and treatment of burn injuries in a hospital in Ahvaz, Iran.
    Materials and Methods
    This descriptive and cross-sectional study was carried out in 2015 in Taleghani Hospital, Ahvaz, Iran. A total of 315 patients participated in the study. Data was collected, using a valid and reliable questionnaire, through interviews with patients or their relatives on the day of discharge and examining their medical records. Data analysis was done using standard statistical tests and the SPSS (V.22) software.
    Results
    The mean total cost of care and treatment of an inpatient with burns was 117,071,803.00 Iranian Rials (equivalent to US$ 4,063.00), the mean daily cost being 8,501,946.00 Iranian Rials (equivalent to US$ 295.00). Direct medical costs, direct non-medical costs and indirect costs accounted for 94.1%, 1.4% and 4.5% of the total cost, respectively. The patients’ out-of-pocket payment was 7.7% of the total direct costs. Surgery, drug and diagnosis costs accounted for the largest fraction of the total treatment cost.
    Conclusion
    The total cost of care and treatment of burns patients in the hospital is very high, imposed on patients, their relatives, government and health insurance companies. The government and insurance companies should provide financial protection to facilitate the process of care and treatment of burns patients.
    Keywords: Burns, Economic Burden, Direct Costs, Indirect Costs, Out-of-Pocket Payment, Hospital
  • Samira Kazemi, Hadis Khoshnavaz, Masoumeh Ghorbanideh, Sakineh Varmazyar *, Salman Sheikhi Pages 351-362
    Background and Aim
    In the household appliances industry, due to doing such work operations as manually moving pieces, there is the probability of occurring musculoskeletal disorders and muscle fatigue. Therefore, this study aimed to investigate muscle fatigue and its relationship with the prevalence of musculoskeletal disorders among personnel of a household appliances factory. Data were collected and analyzed using descriptive statistical and logistic regression tests.
    Materials and Methods
    This descriptive-analytical and cross-sectional study, including 150 employees of a household appliances factory, was conducted in 2016. Data about the prevalence of musculoskeletal disorders and muscle fatigue were collected using a standard Nordic and muscle fatigue assessment (MFA) questionnaire, respectively, and analyzed using the logistic regression test.
    Results
    The prevalence of musculoskeletal disorders in the lumbar region, knees and neck was 33.3%, 25.3%, and 21.3%, respectively. In addition, the results of MFA showed that reduction of the risk of muscle fatigue in the shoulders, wrists and arms needs corrective action as a top priority in 28.7%, 28%, and 26.7% of the employees, respectively. Statistical analysis showed no significant relationship between muscle fatigue and the frequency of musculoskeletal disorders.
    Conclusion
    Considering disorders in the lumbar region and risk of fatigue in the shoulder region, the risk can be reduced by proper corrective actions, such as increasing the height of pallets, using tables with adjustable heights, and layout of the parts in a normal access range.
    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Muscle Fatigue, Nordic Questionnaire
  • Sahar Peikani, Naser Nasiri, Halimeh Yaghoobi *, Dayoush Bastam, Fatemeh Doost Mohammadi, Mohammad Vahedian Shahroudi Pages 363-372
    Background and Aim
    Congenital hypothyroidism is the most common metabolic disease and endocrine disorder in children and a major cause of mental retardation, which can be prevented only through early diagnosis and treatment. This study aimed to determine the prevalence of congenital hypothyroidism in newborns referred to Shahid-Ghodsi Health Center in Mashhad, Iran.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study, including 4484 newborns referred to Shahid-Ghodsi Health Center for congenital hypothyroidism screening, was conducted during the first six months of 2015. Data were collected from the screening forms and analyzed using the statistical software SPSS 21, the tests being the two-sample T-test, analysis of variance, Chi-square and Fisher's exact tests; in all the tests the significance level was 5%.
    Results
    Of the 4484 neonates screened, 51% and 48% were males and females, respectively. The recall rate was estimated to be 2.6% and prevalence of the disease 1 in 370 neonates. There were statistically significant associations between hypothyroidism on the one hand and birthweight, type of feeding (nutrition), primary and serum TSH levels of the neonate on the other.
    Conclusion
    Based on the findings, the prevalence of congenital hypothyroidism in Mashhad is significantly higher than that national and global averages. It is essential to conduct more comprehensive research to determine the associated factors and design suitable interventions in order to prevent the disease.
    Keywords: Prevalence, Screening, Congenital Hypothyroidism, Newborn
  • Navid Ghanavati *, Ahmad Nazarpour, Teymoor Babaenejad Pages 373-390
    Background and Aim
    Heavy metals in the surface soils of cities from various sources (traffic, industrial emissions, erosion from buildings, etc.) can accumulate through inhalation, ingestion and dermal contact in the human body and imperil health. The purpose of this study was to assess the ecological and human health risks caused by some heavy metals in roadside soil at the intersections of Ahvaz (Modares, Kharchar, Zargan, Behbahani, Golestan, Abadan, Khorramshahr, Susangerd and Andimeshk).
    Materials and Methods
    In this study, the concentration of heavy metals in roadside surface soils in intersections of Ahvaz in the summer of 2016 was investigated. The sampling at each intersection was carried out at specified intervals of 1, 10 and 30 meters on the sides of the main road (6 samples from each intersection) from the surface soil (depth 0 to 20 cm); the total number of samples was 54. The samples were transferred to the laboratory and dried at 60 ° C in an oven. After digestion of the samples with an acid mixture, concentrations of heavy metals Zn, Pb, Ni, Cu, Cr, Cd and As were measured by inductive coupled plasma-mass spectrometry (ICP-MS). The contamination level was estimated based on potential ecological and human health risks of heavy metals.
    Results
    The average concentrations of Zn, Pb, Ni, Cu, Cr, Cd and As were 116.61 ± 49.42, 284.02 ± 166.91, 25.53 ± 4.47, 220.63 ± 87.75, 137.21 ± 84.80, 3.44 ± 3.23 and 8.65 ± 3.8 mg/kg, respectively. Isotope ratios indicated that emissions from automobiles/traffic and industrial emissions were the most important sources of lead in the samples studied. The average value of potential ecological risk (RI) in Andimeshk, Golestan and Susangerd intersections was low; that in Modarres, Behbahani and Zergan intersections was medium; and that in Chaharsir, Abadan and Khorramshahr intersections was high. Cr poses the highest risk of cancer in both children and adults, although the risk of carcinogenesis in children is higher than in adults.
    Conclusion
    The results show that the source of contamination with the metals studied is anthropogenic, including road traffic and industrial activities, in the area investigated.
    Keywords: Heavy Metals, Contamination, Ecological Risk, Health Risk, Ahvaz, Iran
  • Amirhossein Kalantari *, Esmaeil Ayati, Hamid Rasoulipour Pages 391-410
    Background and Aim
    Distracted driving, specifically cell phone use while driving, has been found to be responsible for traffic accidents and road casualties throughout the world annually. The aim of this observational study was to determine the frequency of drivers' engagement in hazardous secondary activities on Mashhad urban roads, particularly cell phone use.
    Materials and Methods
    This was a 3-month cross-sectional study. Data on drivers’ secondary task management on 17 randomly selected sites and 42 arterial and collector roads were obtained from Mashhad Traffic and Transportation Organization records and analyzed using the Pearson's chi-squared test.
    Results
    The rate of cell phone use was 5.27%, the most widely observed related task being handheld conversation (3.15%) followed by texting (1.83%) and hands-free use (0.28%). In addition, 1.75% of the drivers were engaged in other risky tasks such as eating, drinking beverages and smoking. Distracted female drivers and drivers aged 26-35 years were significantly more likely to be engaging in cell phone use, while drivers under 26 years old were the dominant group as regards texting. Further analysis of the data showed significant differences between male and female drivers as regards as behaviors while driving.
    Conclusion
    Based on the findings it is concluded that there are serious problems related to drivers’ secondary activities while driving. Raising public awareness, educational interventions, law enforcement and tougher legislation will certainly minimize deaths due to car accidents, as well as financial and social damage, due to drivers’ distraction, in line with achieving a safe social environment.
    Keywords: Road Traffic Safety, Cell Phone, Distraction, Driver Characteristics, Observational Study
  • Ayoub Sofizadeh, Kamran Akbarzadeh, Zakiyeh Telmadarraiy* , Ahmad Gorganli Davaji Pages 411-424
    Background and Aims
    Ticks are external parasites that can be vectors of several disease agents. This survey was carried out to determine distribution and biological diversity of hard tick species in Maraveh Tapeh County, Golestan Province, Iran in spring 2016.
    Materials and methods
    In 10 selected villages in the study area, about 29 cattle, 99 sheep, 62 goats and 11 camels were inspected for tick infestation. The ticks isolated were preserved in a solution of 70% alcohol and identified. The Margalef, Shannon-Wiener, Simpson and Evenness indices were used to measure the biodiversity.
    Results
    A total of 476 ticks were collected. Two hard tick genera (Hyalomma and Rhipicephalus) and twelve species were identified including Hyalomma anatolicum, Hy. scupense, Hy. aegyptium, Hy. marginatum, Hy. dromedarii, Hy. rufipes, Hy. asiaticum, Hy. excavatum, Hy. detritum, Rhipicephalus turanicus, R. bursa and R. sanguineus. Further analysis of the data showed that R. sanguineus and Hy. asiaticum were the most abundant species in the whole area and plateau areas, respectively, while R. sanguineus was most abundant in both hillside and mountainous areas. Based on the Margalef index, the species diversity was higher in foothill areas and it was lower in the goat host than other hosts, while based on the Shannon-Wiener index, the species diversity was higher in plateau areas and in the sheep host it was less than in other hosts.
    Conclusion
    Ticks population dynamic studies and calculating their biodiversity indices are helpful in understanding the situation of vectors and the future situation of vector-borne diseases.
    Keywords: Hard Ticks, Domestic Ruminants, Maraveh Tapeh, Iran