فهرست مطالب

نشریه مسائل اجتماعی ایران
سال نهم شماره 2 (پیاپی 25، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهناز جلیلی*، محمد جواد زاهدی مازندرای، فرهنگ ارشاد صفحات 5-26
    علم پدیده ای اجتماعی است، از این رو از اجتماع کنشگران فعال در عرصه علم به نام اجتماع علمی یاد می شود. اینکه بین سرمایه علمی و اجتماع علمی چه رابطه ای وجود دارد موضوع این مقاله است. در این مقاله سعی شده با استفاده از نظریه هبیتاس و میدان بوردیو به این سوال پاسخ داده شود. از این رو با پروبلماتیک کردن موضوع در حوزه رشته علوم اجتماعی، اجتماع علمی رشته جامعه شناسی به عنوان جامعه هدف انتخاب شده و با تمامی اساتید این رشته به تعداد 163 نفر در دانشگاه های مستقر در کلان شهر تهران مصاحبه شد. یافته ها نشان داد که میزان سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی به مثابه دو مولفه سازنده اجتماع علمی رشته جامعه شناسی از وضعیت نسبتا خوبی برخوردار است و بین این دو مولفه و سرمایه علمی همبستگی مثبت وجود دارد. نتایج این تحقیق نشان داد که در دانشکده های دولتی علوم اجتماعی در تهران مجموع استادانی حضور دارند که در میدان دانشگاه، به تعبیر بوردیویی آن، با سرمایه های فرهنگی و علمی و نمادین نشئت گرفته از بینش جامعه شناسی و از طریق فعالیت علمی و چاپ و نشر آثاری که مبین وجود سرمایه علمی است کارنامه ارزشمندی را معرفی کرده و گفتمان آکادمیکی را در این حوزه شکل داده اند.
    کلیدواژگان: اجتماع علمی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سرمایه علمی، جامعه شناسی علم
  • فهیمه حاج اسماعیلی*، حسین کاظمی صفحات 27-48
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر متغیرهای جمعیت شناختی بر سطوح چهارگانه شکاف دیجیتالی مدل ون دایک شامل دسترسی مادی و فیزیکی، دسترسی انگیزشی، سواد و مهارت دیجیتالی و استفاده متداول است. حجم نمونه شامل 600 نفر از شهروندان شهر رفسنجان بود و داده ها به وسیله پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شده و با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که متغیرهای جنسیت و وضعیت تاهل بر دو سطح شکاف دیجیتالی تاثیرگذارند. متغیر جنسیت بر دسترسی مادی و فیزیکی و سواد و مهارت دیجیتالی تاثیرگذار است؛ به طوری که دسترسی مادی و فیزیکی و سواد و مهارت دیجیتالی در مردان بیش از زنان است. وضعیت تاهل نیز بر دسترسی انگیزشی و سواد و مهارت دیجیتالی تاثیرگذار است که طبق آن، دسترسی انگیزشی و سواد و مهارت دیجیتالی در افراد مجرد بیش از افراد متاهل است. سایر متغیر های جمعیت شناختی شامل سن، میزان تحصیلات، وضعیت شغلی و میزان درآمد بر سطوح چهارگانه شکاف دیجیتالی است. افرادی که در محدوده سنی 20 تا 40 سال قرار دارند دارای دسترسی مادی و انگیزشی، سواد و مهارت دیجیتالی و استفاده متداول بیشتری هستند و با افزایش سن دسترسی ها کاهش و شکاف دیجیتالی افزایش می یابد. درخصوص متغیرهای جمعیت شناختی شغل، تحصیلات و درآمد افرادی که پایگاه اقتصادی و اجتماعی بهتری دارند یعنی تحصیلات بیشتر، درآمد بیشتر و شغل بهتری دارند دارای دسترسی های بیشتری هستند و در واقع شکاف دیجیتالی با افزایش تحصیلات و درآمد افراد کاهش می یابد. یافته ها دلالت بر آن دارند که شهروندانی که به لحاظ سنی جوان تر هستند، دارای شغل بهتر با درآمد بیشتر و سطح تحصیلات بالاتری نسبت به سایر شهروندان به فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی مانند رایانه و اینترنت دسترسی بیشتری دارند و به طور روزمره از این فناوری ها استفاده بیشتری می کنند و در مقابل افراد مسن تر دارای تحصیلات کمتر و درآمد پایین تر دسترسی و استفاده کمتری از فناوری های دارند. در نهایت این گونه می توان نتیجه گرفت که متغیر های جمعیت شناختی در ایجاد و گسترش شکاف دیجیتالی نقش تعیین کننده ای را ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: شکاف دیجیتالی، متغیرهای جمعیت شناختی، فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، اینترنت
  • سعید خانی*، حسین محمدزاده، محمد جلال عباسی شوازی صفحات 49-76
    هدف این مطالعه، مقایسه و تحلیل ایده آل‏های ازدواج و فرزندآوری دو نسل مادران و فرزندان در شهرستان سنندج است. روش تحقیق مبتنی بر تحلیل ثانویه کمی است و داده‏ها از پیمایش ایده آل‏ها و رفتارهای باروری سنندج در سال 1393 اخذ شده و اطلاعات مربوط به 210 نفر از مادران و 210 نفر از فرزندان (107 پسر و 103 دختر) هرگز ازدواج‏نکرده خانوارهای پیمایش مذکور مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج این مطالعه اگرچه بیانگر تشابه نسبی نگرش پاسخگویان در مورد برخی از مقدمات ازدواج می‏باشد، اما موید تفاوت‏های محسوس میان‏نسلی و بعضا درون‏نسلی در سایر نگرش‏ها و ایده آل‏های ازدواج و فرزندآوری است. از یک طرف، فرزندان در مقایسه با مادران تمایل کمتری به ازدواج خویشاوندی دارند، تعداد فرزند کمتر و با فاصله‏گذاری بیشتر را ایده آل می‏دانند و ارزش کمتری برای فرزند قائلند. از طرف دیگر، نگرش فرزندان دختر در مقایسه با همتایان پسر در این زمینه‏ها متفاوت‏تر و امروزی‏تر به نظر می‏رسد. بخشی از تفاوت‏های مشاهده شده در ایده آل‏ها را می‏توان به تفاوت افراد در ویژگی‏های زمینه‏ای از جمله تحصیلات، سن، محل سکونت و وضعیت اشتغال نسبت داد که با مباحث نظری تغییرات ساختاری و یافته‏های مطالعات پیشین همسو است.
    کلیدواژگان: ایده آل های ازدواج، ایده آل های فرزندآوری، نسل، ویژگی های زمینه ای
  • علی روحانی*، مسعود انبارلو صفحات 77-102
    کشور ایران میزبان تعداد زیادی از مهاجران افغان است. سخنان و مصاحبه های مسئولین، خبرهای مختلف اجتماعی و فرهنگی رسانه ها و گفت و گوهای جاری مردم نشان می دهد که بخشی از مردم مشکلات اشتغال کشور را ناشی از حضور افغان های مقیم ایران و اشغال بازار کار توسط آنها می دانند. به همین منظور براساس پارادایم تفسیری و نظریه زمینه ای و با استفاده از نمونه گیری نظری، 22 نفر از جوانان مقیم شهر شیراز انتخاب شدند و با آنها مصاحبه عمیق صورت گرفت. نتایج تحقیق با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی در قالب 218 کد اولیه، 48 مفهوم و 14 مقوله فرعی دسته بندی شد. این مقولات در قالب یک مقوله هسته نهایی تحت عنوان «سود و زیان های سرخوردگی زا» ارائه گردید. در این میان، فرایندهایی که منجرشده است جوانان ایرانی افغان ها را مسئول بیکاری خود بدانند (شرایط علی)، به صورت روایت پژوهانه ارائه شده است. به طوری که جوانان ایرانی در یک فرایند سود و زیان اقتصادی (پدیده مرکزی) حضور آنان را بسیار منفی ارزیابی می کردند. وضعیت اقتصادی کشور و سرمایه فرهنگی و اجتماعی مشارکت کنندگان (شرایط زمینه ای و مداخله گر) هم این امر را تقویت می کرد. تا جایی که حضور آنان سرخوردگی عاطفی (استراتژی ها) آنان را منجر می شد و از جانب دیگر سعی می کردند در قالب کمپین هایی آنها را از محیط کار دور کنند (پیامدها). این فرایند در مدل پارادایمی و نظریه کوچک مقیاس به صورت شماتیک ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: اشتغال، بیکاری جوانان ایرانی، شکل گیری عواطف منفی، جوانان، نظریه زمینه ای
  • سید حسین سراج زاده، محمدرضا پویافر*، حدیث مینایی صفحات 103-133
    مقاله حاضر در پی درک نوع جدیدی از مهاجرت ها در شهرستان کوهدشت است؛ مهاجرت به تهران برای انجام کارهای مجرمانه. به دلیل ناپیدا بودن چرایی و چگونگی انجام این مهاجرت ها، برای فهم و درک این مسئله از رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای استفاده شد. دلیل استفاده از روش نظریه زمینه ای رجوع به میدان تحقیق و رسیدن به یک نگاه امیک و درونی از مسئله موردنظر بود تا بدین وسیله بتوان شرایط شکل گیری این نوع از مهاجرت و هم چنین فرایندها و روندهای تاثیرگذار بر تداوم آن و نیز پیامدهای ناشی از این پدیده را بررسی کرده و به فهم نسبتا جامعی از مسئله رسید. در این تحقیق حجم نمونه برابر با 28 نفر و روش نمونه گیری، نمونه گیری هدفمند بود. مصاحبه شوندگان شامل خانواده ها و اهالی، و فروشندگان مواد مخدر بودند. براساس یافته ها، 12 مقوله از مصاحبه با خانواده ها و اهالی، و 14 مقوله از مصاحبه با فروشندگان به دست آمد. عمده مقولاتی که در این تحقیق بیش تر بر آن تاکید می شد و در بین تمام گروه ها مشترک بودند مقوله فشار ساختارهای اقتصادی اجتماعی و مقوله فقر و نداری بود.
    کلیدواژگان: مهاجرت، کج روی، جرم، مجازات، فشار ساختاری، فقر، بیکاری
  • علی اصغر فیروزجاییان*، بهزاد هاشمیان صفحات 135-157
    بیگانگی دانشگاهی به عنوان یکی از اشکال بیگانگی اصطلاحی برای توضیح و جدایی دانشجویان از فرایند یادگیری و تحصیل است و آن وضعیت یا تجربه منزوی بودن از یک گروه تحصیلی یا دانشگاهی که شخص باید به آن تعلق داشته باشد عنوان شده است. در این تحقیق هدف اصلی سنجش بیگانگی دانشگاهی و ابعاد آن در میان دانشجویان از یک طرف و تحلیل رابطه ناسازی در سطح میدان برون دانشگاهی با بیگانگی از طرف دیگر می‏باشد. تحقیق حاضر با استفاده از روش پیمایش انجام گردیده و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه خوداجرا استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق دانشجویان دانشگاه مازندران بوده اند که با استفاده از شیوه نمونه‏ گیری طبقه ‏ای متناسب با حجم و براساس فرمول کوکران، حجم نمونه‏ای برابر با 390 نفر از دانشجویان انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان داد که بین شاخص های میدان برون دانشگاهی (ابهام ‏اشتغال، مدرک‏ گرایی، بحران منزلت) با بیگانگی دانشگاهی رابطه مثبت وجود دارد. همچنین مطابق با نتایج آزمون مدل نظری تحقیق میدان‏ برون دانشگاهی به همراه مولفه هایش توانسته ‏اند 49/0 از تغییرات بیگانگی دانشگاهی را مورد تبیین قرار دهند. براساس نظریه ناسازی بوردیو که چارچوب نظری این پژوهش است و با استناد به یافته های تحقیق در شرایط تعادل بین میدان های برون دانشگاهی (ابهام اشتغال، مدرک گرایی، بحران منزلت) و عادت واره دانشجویان تناسب وجود دارد اما وقتی در میدان های برون دانشگاهی تغییری ایجاد شود عادت واره در شرایط عدم تعادل قدرت تطبیق پذیری خود را از دست می دهد و در این وضعیت ناسازی یا بیگانگی دانشگاهی رخ می دهد. در حقیقت دانشجویان تحت تاثیر وضعیت میدان هایی که آنها را احاطه کرده است سرمایه فرهنگی خود را در خطر دیده و عکس العمل آنها نسبت به ناسازی در میدان های برون دانشگاهی، بیگانگی دانشگاهی است.
    کلیدواژگان: بیگانگی، بیگانگی دانشگاهی، ناسازی، میدان دانشگاهی
  • علی فیض اللهی، احمد بخارایی* صفحات 159-175
    این مقاله به تحلیل مسائل اجتماعی مطرح شده در وبلاگ های تحصیل کردگان ایلامی می پردازد و درصدد است که نخست، مهم ترین مسائل اجتماعی استان را که در وبلاگ های تحصیل کردگان استان طرح شده است، شناسایی کند و سپس نحوه بازنمایی و برساخت این مسائل را مطالعه کند. این تحقیق با رویکردی کیفی مطالب نگارش یافته مربوط به مسائل اجتماعی استان ایلام را در وبلاگ های ایلامی گردآوری و تحلیل کرده است. مطالب گردآوری شده با استفاده از نرم افزار Nvivo نسخه 8 مقوله بندی و تحلیل شده اند. اطلاعات تحقیق نشان می دهد که به ترتیب، مسائل اجتماعی 37 درصد، مسائل اقتصادی 5/25 درصد، مسائل فرهنگی 22 درصد و مسائل حوزه سیاسی 5/15 درصد مطالب را در وبلاگ های بررسی شده به خود اختصاص داده اند. اکثر وبلاگ نویسان به درستی بر چند نکته جامعه شناختی اشاره کرده اند: اول اینکه مسائل اجتماعی موصوف محصول ساختار معیوب جامعه اند؛ دوم اینکه مسائل اجتماعی گوناگون با هم مرتبط هستند و نیز بسیاری از این مسائل اجتماعی حل شدنی اند.
    کلیدواژگان: مسائل اجتماعی، برساخت، وبلاگ، رسانه های جمعی، ایلام
  • ایرج فیضی*، هوشنگ نایبی، سعید معیدفر صفحات 177-207
    ایران به ویژه از یک دهه قبل در شرایط بحران اقتصادی قرار دارد. بحران های اقتصادی پیامدهای اجتماعی به دنبال دارد. از دیدگاه نظریه آنومی، آرزوها و اهداف افراد یکی از عوامل و مکانیسم هایی است که بحران های اقتصادی را به مسائل و آسیب های اجتماعی تبدیل می کند. در واقع بحران های اقتصادی، آرزوها و اهداف افراد را به ویژه آرزوی پول و ثروت را از حدود متعادل و متعارف آن خارج می کند. آرزوهای بی حدوحصر یا خارج از حدود متعارف نیز مسائل و آسیب های اجتماعی را در پی دارد. بر این اساس پرسش پژوهش حاضر این است که در شرایط بحران اقتصادی کشور، اهداف و آرزوهای جوانان چیست و شدت و ضعف این آرزوها به چه میزان است؟ چه نسبتی از جوانان آرزوهای بی حدوحصر یا آنومیک دارند و پیامد این آرزوها چیست؟ روش این پژوهش پیمایش و جامعه آماری آن جوانان 20 تا 35 سال شهر تهران بوده است. نتایج نشان داد آرزوی پول و ثروت آرزوی اول حدود یک چهارم از جوانان است. نتایج شاخص آرزوهای آنومیک نشان می دهد که این آرزوها در بین 9 درصد از پاسخگویان در حد زیاد و برای 21 درصد آنها در سطح متوسط بوده است. نتایج پژوهش چارچوب نظری را تایید می کند. نتایج تحلیلی نشان می دهد آرزوهای آنومیک بر احساس آنومی، ناامیدی، احساس محرومیت، نارضایتی از زندگی و در نهایت کج روی به طور معناداری تاثیرگذار است. این یافته ها گویای اعتبار چارچوب نظری پژوهش است و نشان می دهد که آرزوها و اهداف به عنوان یک عامل تاثیرگذار بر نگرش ها و رفتارهای افراد دارای اهمیت است و می تواند شاخص مناسبی برای سنجش وضعیت آنومیک باشد.
    کلیدواژگان: آنومی، آرزوهای آنومیک، کجروی، احساس محرومیت، ناامیدی
  • سید حسین نبوی*، علی مختاری هشی صفحات 209-232
    بحران های زیست محیطی از جمله تولید حجم عظیمی از پسماندها در کلان شهرها، امروزه به یک مسئله جدی تبدل شده اند. پژوهش حاضر نیز در همین زمینه و با به کارگیری نظریه سرمایه فرهنگی بوردیو، به بررسی نقش سرمایه فرهنگی خانواده های تهرانی در رفتار زیست محیطی آنها پرداخته است. روش تحقیق، پیمایش و حجم نمونه شامل 384 خانواده ساکن در مناطق 11 و 20 شهر تهران بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، انتخاب شده اند. یافته ها نشان داد که بین سرمایه فرهنگی خانواده ها و رفتار زیست محیطی آنان رابطه مستقیمی وجود دارد، اما در رابطه با خرده مقیاس های سرمایه فرهنگی، سرمایه فرهنگی عینیت یافته و تجسدیافته اثر مستقیمی روی رفتارهای زیست محیطی خانواده ها دارند و سرمایه فرهنگی نهادینه شده فاقد اثر مستقیم است. در مجموع، سرمایه فرهنگی عینیت یافته، سرمایه فرهنگی تجسم یافته، سرمایه فرهنگی نهادینه شده، سن و مدت اقامت در محله به ترتیب بیشترین تاثیر را روی رفتارهای زیست محیطی خانواده ها داشتند. براساس یافته ها، به ویژه عدم تاثیر مستقیم تحصیلات بر بهبود رفتار زیست محیطی، می توان استدلال نمود که به امر آموزش محیط زیست به صورت رسمی در ایران توجهی نشده و نظام آموزشی در امر آموزش محیط زیست و نهادینه کردن آن در افراد و خانواده ها موفق نبوده است.
    کلیدواژگان: رفتار زیست محیطی، سرمایه فرهنگی، سرمایه های فرهنگی تجسدیافته، عینیت یافته و نهادینه شده
  • رضا همتی*، اسما صادقی صفحات 233-257
    هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین نقش عوامل اجتماعی (درون دانشگاهی و برون دانشگاهی) و فردی موثر بر فرسودگی تحصیلی در بین دانشجویان است که با سه مولفه خستگی تحصیلی، بی علاقگی تحصیلی و ناکارآمدی تحصیلی سنجش شده است. این پژوهش با روش پیمایشی بر روی 329 نفر از دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه اصفهان اجرا شد که با روش نمونه گیری طبقه ای و بر مبنای فرهنگ های رشته ای از میان رشته های مختلف انتخاب شده بودند. نتایج نشان داد که بی انگیزگی تحصیلی، رضایت تحصیلی، امید به آینده شغلی و مشارکت علمی تاثیر مستقیم، و تعاملات استاددانشجو، جو دپارتمانی، سرمایه نمادین و دیگران مهم تاثیر غیرمستقیم بر فرسودگی تحصیلی دارند. همچنین کیفیت محیط آموزشی و ارتباط با همکلاسی از قدرت تبیینی چندانی برخوردار نبودند. نتایج پژوهش نشان داد که مهم ترین عوامل فرسودگی تحصیلی در بین دانشجویان به ترتیب عبارتند از فقدان انگیزه، نارضایتی از تحصیل، ناامیدی از آینده شغلی و عدم مشارکت تحصیلی است. به طورکلی نتایج پژوهش حکایت از آن دارد که عوامل اجتماعی از طریق عوامل فردی و در ترکیب پیچیده ای با آن ها بر فرسودگی تحصیلی اثر می گذارند و نقش هیچ یک از این عوامل قابل انکار نیست.
    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، خستگی تحصیلی، بی علاقگی تحصیلی، ناکارآمدی تحصیلی، عوامل درون دانشگاهی و عوامل برون دانشگاهی
  • فاطمه محمدزاده* صفحات 259-266
    کتاب فهم جوانی در مدرنیته متاخر نوشته آلن فرانس است که در سال 2007 منتشر گردیده و مصطفی درویشی آن را به فارسی ترجمه کرده و از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در سال 1397 منتشر شده است. آلن فرانس متولد انگلستان و استاد جامعه شناسی دانشگاه آکلند نیوزیلند است. او موسس مرکز مطالعات کودکی و جوانان در دانشگاه شفیلد در سال 2002 و مدیر مرکز سیاست های اجتماعی دانشگاه لانگ بورگ بین سال های 2006 تا 2010 بود. علایق تحقیقاتی او جامعه شناسی جوانان و مسائل جوانان است. او آثاری در مجموعه وسیعی از حوزه ها همچون جوانان و شهروندی، جرایم جوانان، جوانان و ریسک پذیری، جوانان و سیاست منتشر کرده است. علاوه بر کتاب فهم جوانی در مدرنیته متاخردیگر کتاب های او عبارتند از: اکولوژی سیاسی جوانان و جرم (2012)، درک جوانی در بحران اقتصاد جهانی (2016)، جوان و طبقه اجتماعی: نابرابری پایدار در انگلستان، استرالیا و نیوزیلند (2017).
    کلیدواژگان: معرفی کتاب، نقد کتاب، فهم جوانی در مدرنیته متاخر
  • جواد مداحی*، طاهره لطفی خاچکی صفحات 267-277
    کتاب مسائل اجتماعی از دیدگاه انتقادی نوشته دی. استنلی ایتزن، ماکزین باکازین و کلی ایتزن اسمیت است که ویراست دوازدهم آن راهوشنگ نایبی ترجمه کرده است و از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات با مشارکت شورای اجتماعی کشور در سال 1396 منتشر شده است.
    کلیدواژگان: معرفی، نقد، مسائل اجتماعی از دیدگاه انتقادی
  • ضحی معتمدی* صفحات 279-288
    نوشتار حاضر به معرفی کتاب"دومین گزارش وضعیت اجتماعی ایران" می پردازد. آماده سازی این کتاب در موسسه غیردولتی "رحمان" انجام شده است؛ رحمان، در پاییز 1390 اقدام به انتشار گزارشی از وضعیت اجتماعی ایران نمود. پیش از آن "در ایران، اولین گزارش وضعیت اجتماعی با عنوان شاخص های اجتماعی شهر تهران، درشهریور 1357 زیر نظر احمد اشرف در سازمان برنامه و بودجه شهر تهران تدوین و منتشر شد. پس از آن تلاش هایی به منظور تدوین گزارش های مشابه به عمل آمد اما هیچ یک از جامعیت لازم برخوردار نبود" (مدنی،1390: یازده). اولین هدف از تهیه این نوع گزارش چنان‎که در پیش گفتار کتاب مطرح شده است؛ به تصویر کشیدن مسائل اجتماعی ایران بوده است چراکه، در بحران ها و آسیب پذیری های اجتماعی، مهم ترین تهدید و خطر، نشناختن و بدشناختن مسائل و آسیب‎های اجتماعی و نه الزاما صرف وجود آنهاست(همان: پیش گفتار). اهمیت معرفی کتاب مورد بحث در این است که از سوی یک نهاد مدنی تدوین شده و زاویه نگاهی متفاوت از گزارش های دولتی دارد و نیز؛ برای اولین بار است که یک نهاد مدنی در ایران، امر گزارش‎گری وضعیت اجتماعی را چنان ضروری فرض کرده که گزارش گری را استمرار بخشیده است.
    کلیدواژگان: نقد کتاب، معرفی کتاب، گزارش وضعیت اجتماعی ایران، راهکار بهبود وضعیت ایران
|
  • Mahnaz Jalili*, Mohammadjavad Zahedi, Farhang Ershad Pages 5-26
    Since Science is a social phenomenon, active groups of actors in a scientific field are called scientific community. The relationship between scientific capital and scientific community constructs the subject matter of current paper which is addressed through Pierre Bourdieu’s field theory and his theory of Habitus. Scientific community of sociology in various universities of Tehran were selected as the research population and 163 professors were interviewed in this study. Results show that sociology as a scientific community enjoys acceptable rates of social and cultural capitals and there is a positive significant correlation between the two of them and scientific capital.
    Keywords: Scientific Community, Social Capital, Scientific Capital, Cultural Capital, Sociology of Science.
  • Fahima Hajesmaili*, Hussein Kazemi Pages 27-48
    This study aims to investigate the effect of demographic variables on quadratic levels of the digital divide (Van Dijk’s model), including material and physical access, motivational access, digital literacy and skills, and usage. The study population included 600 citizens of Rafsanjan, Iran. Data were collected using a researcher-made questionnaire and were analyzed in SPSS. The results showed that the variables of gender and marital status had significant effects on two levels of the digital divide. Gender had significant effects on physical access and digital literacy and skills. Men had higher levels of physical and material access and digital literacy and skills. Marital status also had significant effects on motivational access and digital literacy and skills; as, single individuals showed higher levels of motivational access and digital literacy and skills. Other demographic variables including age, educational qualifications, job status, and income had significant effects on various levels of the digital divide. Individuals aged 20-40 had higher levels of material and motivational access, digital literacy and skills and usage and aging resulted in decreased access and increased digital divide. Those with higher economic and social status, who had higher levels of education and income and better jobs, had better access. In fact, digital divide decreased with an increase in education and income. Finally, it can be concluded that demographic variables play a substantial role in the creation and expansion of the digital divide.
    Keywords: Digital Divide, Demographic Variables, Information, Communication Technologies, Internet.
  • Saeed Khani*, Hossien Mohammadzade, Mohammad Jalal AbbasiShavazi Pages 49-76
    The aim of this study is to investigate and compare marriage and childbearing ideals between two generations i.e. mothers and their offspring in Sanandaj district. The research data has been obtained from Sanandaj's Fertility Ideals and Behaviors Survey in 2014. A sample of 420 people was drawn from the available data, containing 210 mothers and 210 single offsprings (107 boys and 103 girls). The results of this study, although indicates the relative similarity of respondents attitudes toward some of the marriage arrangements, but it confirms the tangible differences between the generations and, in some cases, inner-generation in many of the marriage and childbearing attitudes and ideals. On one hand, descendants in comparison with their mothers tend to have less consanguine marriages, they consider less number of children with more time spacing as ideal and assign less value to having children. On the other hand, the attitude of the daughters in comparison with the male counterparts in these areas seems more different and modern. Part of the differences observed in those ideals can be attributed to differences of individuals’ background characteristics including education, age, place of residence and employment status which is consistent with the theoretical discussion of structural change and findings from previous studies.
    Keywords: Marriage Ideals, Childbearing Ideals, Generation, Background Characteristics, Sanandaj District.
  • Ali Ruhani*, Masoud Anbarlou Pages 77-102
    Iran hosts Many Afghan refugees. Authorities’ interviews and speeches, various news in the media, and ongoing debates among people indicate assignment of labor market problems to Afghan refugees in Iran and their dominance over the labor market. It seems that these problems are blamed on Afghan residents by some part of citizens. Therefore people recognize them as responsible for Iranian youth unemployment and express negative emotions towards them (Ruhani, 2015). This study aims to investigate the process of formation of such negative emotions. Using a qualitative approach and grounded theory through theoretical sampling, deep interviews were conducted with youth in Shiraz. Research findings via open, axial and selective coding include 14 main categories, 48 secondary categories, and 218 concepts. To sum up, these categories were presented in one final category of “Frustrating Cost and benefit”. Social processes leading to Iranian youth ascribing their unemployment to Afghan refugees were analyzed and narrated. A paradigmatic model was depicted and a substantive-micro level theory of "negative emotions formation" from Afghan refugees was presented.
    Keywords: Afghan Employment, Iranian Youth Unemployment, Afghan Residents in Iran, Youth, Grounded Theory.
  • Sayed Hussein Serajzadeh, Mohammadreza Pouyafar*, Hadis Minai Pages 103-133
    This paper seeks to investigate a new type of migration in Koohdasht city which is immigration to Tehran to carry out criminal activities. Unknown factors and the way in which these migrations take place made it necessary to use the qualitative approach in order to explore the subject matter. Grounded theory method was used to look at the field of research and achieve an emic and etic view of the problem in order to examine the conditions for the formation of this type of migration, as well as the processes and trends affecting its continuity as well as the consequences of this phenomenon. Therefore a fairly comprehensive understanding of the issue was achieved.  28 participants were interviewed through purposeful sampling. Participants included families, koohdasht residents, and drug vendors. The findings of this study gave rise to 12 different categories for families and residents and another 14 for drug vendors. The main categories emphasized in this study that were shared by all groups were the concept of the pressure of socioeconomic structures and poverty.
    Keywords: Immigration, Deviation, Crime, Legal Punishments, Structural Pressure, Poverty, Unemployment.
  • Ali Asghar Firozjaeyan*, Behzad Hashemiyan Pages 135-157
    Academic alienation, as one of the forms of alienation mean the separation of students from the learning process and the experience of isolation from a school or college group that a person must belong to it or be involved in it. The present study tries to analyze the academic alienation and its dimensions among university students on the one hand and the relationship between repugnance at the level of off-campus field and alienation on the other hand. Present study was carried out using a survey method. Data was collected using self-administered questionnaire. The statistical population of the study were students of Mazandaran University. A sample size of 390 students were selected as respondents using a stratified sampling method proportional to the size based on the Cochran formula. Findings of the research showed that there is a positive correlation between off-campus indices (job ambiguity, credentialism, dignity crisis) and dependent variable of academic alienation. Also, testing research theoretical model indicated that the off-campus field along with its components, explained %49 of changes in academic alienation. Based on findings and theoretical framework -Bourdieu's theory of Hysteresis- off-campus fields (job ambiguity, credentialism, dignity crisis) fits students’ habitus in balanced conditions. But when off-campus fields change, the habitus loses its versatility in conditions of imbalance and this state of disorder leads to academic alienation. In fact, students see themselves at risk due to the imbalance of the fields that surround them, and their reaction to collapse in academic fields is academic alienation.
    Keywords: Alienation, Academic Alienation, Hysteresis, Academic Field.
  • Ali Feizollahi, Ahmad Bokharai* Pages 159-175
    This article analyzes social issues considered and discussed in scholars' weblogs in Ilam province and intends to firstly identify the most important social issues which had been discussed by these bloggers and secondly study the way they projected and reconstructed these issues. This research has gathered, compiled and analyzed the social issues mentioned in blogs of Illam Province’s bloggers using a qualitative approach. All compiled information was analyzed and categorized using Nvivo Edition 8 software. Research data shows the subjects discussed were in the following order:  social issues (37%), economic issues (25.5%), cultural issues (22%) and political matters (15.5%). Most bloggers rightly focused on a few sociological social issues. They first pointed out that the described issues are products of the defective structure of the society.  Secondly, all various social issues are somehow interrelated to each other and thirdly many of these social problems and issues are resolvable.
    Keywords: Social Problems, Reconstruction, Weblog, Mass Media, Ilam.
  • Iraj Feizi*, Houshang Nayebi, Saeed Moidfar Pages 177-207
    Since a decade ago, Iran has been in economic crisis and anomic situation. Peoples’ aspirations and goals are of the factors and mechanisms that transform economic crisis into social problems and deviances. Accordingly, present research studies levels of youth aspirations, particularly economic aspirations, and their consequences. Using a survey method, youth between 25-30 years of age have been studied. Results show that a quarter of the population under study have anomic aspirations. Anomia, helplessness, relative deprivation, dissatisfaction with life and deviant behavior are among the consequences of such aspirations.
    Keywords: Anomie, Anomic Aspirations, Deviances, Relative Deprivation, Helplessness.
  • Seyed Hosein Nabavi*, Ali Mokhtari Heshi Pages 209-232
    Environmental crises-including production of huge amounts of waste in metropolises-have become a serious problem today. The present study applied the Bourdieu Cultural Capital Theory to study the role of the cultural capital of families in Tehran in their environmental behavior. The research method was, survey and sample size consisted of 384 families in regions no. 11 and 20 of Tehran Municipality, selected by multistage cluster sampling method. The findings showed that there is a direct correlation between the cultural capital of families and their environmental behaviors, whereas in relation to the sub-scales of cultural capital, the relationship between the objectified and the embodied cultural capital has a direct effect on the environmental behaviors, and institutionalized cultural capital lacks direct effect. In sum, the objectified cultural capital embodied cultural capital, institutionalized cultural capital, age and residence time in the neighborhood had been most effective on the environmental behaviors of families. Findings, especially lack of direct effect of education on the improvement of environmental behavior, indicate that environment training has not been effective in Iran and the education system has failed to institutionalize such training in individuals and families.
    Keywords: Environmental ‌‌Behavior_Cultural Capital_Embodied_Objectified & Institutionalized.
  • Reza Hemmati*, Asma Sadeghi Pages 233-257
    The main objective of this study is to explain the role of social (intra and extra-university) and individual factors of academic burnout among university students, measured by the three components of “academic exhaustion”, “academic disinterest” and “academic inefficacy”. The present study is a survey of 329 undergraduate and graduate students of the University of Isfahan, selected through stratified sampling method across a variety of disciplines. The results showed that academic motivelessness, educational satisfaction, hope for future employment and academic participation have a direct impact on academic burnout while the interaction between faculties and students, departmental atmosphere, symbolic capital, and significant others have an indirect impact. Also, the quality of the learning environment and contact with classmates did not show a significant relationship. The results showed that the most important causes of academic burnout among students are lack of motivation, dissatisfaction with education, disappointment in future employment and lack of academic participation. As a whole, the results suggest that social factors through individual factors and their complex combination have an undeniable impact on academic burnout.
    Keywords: Academic Burnout, Academic Exhaustion, Academic Disinterest, Academic Inefficacy, Intra-University Factors, Extra-University Factors, Individual Factors.
  • Fatemeh Mohammadzadeh* Pages 259-266
  • Javad Maddahi*, Tahere Lotfikhachaki Lotfikhachaki Pages 267-277