فهرست مطالب

نشریه روانشناسی معاصر
سال سیزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن گل پرور*، سمیه صفری صفحات 2-12
    هدف سرمایه گذاری جمعی عاطفی از جدیدترین سازه های حوزه سرمایه نرم انسانی است که ظرفیت بالقوه ای برای ضربه گیری اثر رخدادهای منفی محیطی بر سلامت انسان و رفتارهایش دارد. این سازه نوین ظرفیت اجرایی شدن در محیط های گروهی را دارد. در این پژوهش، رابطه استرس شغلی با فرسودگی هیجانی، با توجه به نقش واسطه ای (ضربه گیری) سرمایه گذاری جمعی عاطفی با سه مولفه سرمایه گذاری جمعی بر ارتقای عاطفه مثبت در دیگران، سرمایه گذاری جمعی بر ارتقای احساس انرژی در دیگران و سرمایه گذاری جمعی بر ارتقای شادمانی در دیگران مطالعه شد. مواد و روش ها با توجه به هدف پژوهش، 202 نفر به پرسش نامه استرس شغلی، پرسش نامه فرسودگی هیجانی و پرسش نامه سرمایه گذاری جمعی عاطفی پاسخ دادند. یافته ها بین استرس شغلی با فرسودگی هیجانی رابطه مثبت و معنادار، ولی بین استرس شغلی و فرسودگی هیجانی با سرمایه گذاری جمعی عاطفی رابطه منفی و معنادار ( P<0/01) وجود دارد. نتایج مدل سازی معادله ساختاری و تحلیل واسطه ای (آزمون بوت استراپ) نشان داد سرمایه گذاری جمعی عاطفی متغیر واسطه ای کامل در رابطه استرس شغلی با فرسودگی هیجانی است. نتیجه گیری درمجموع یافته های این پژوهش نشان داد از طریق تقویت سرمایه گذاری جمعی عاطفی می توان از اثرات منفی استرس شغلی بر سلامتی انسان و فرسودگی او در محیط کار جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، سرمایه گذاری جمعی عاطفی، فرسودگی هیجانی، کارکنان صنایع
  • تورج سپهوند* صفحات 14-25
    هدف این پژوهش تبیین آمادگی اعتیاد در اضطراب اجتماعی بر مبنای الگوی غیرمعمول مضطرب تکانشگر این اختلال (با توجه به نقش خشم و تکانشگری) بود. مواد و روش ها این پژوهش در قالب طرح همبستگی و مطالعه پیش بینی انجام شد. برای این منظور، از بین دانشجویان دانشگاه اراک نمونه ای 470 نفری به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. ابتدا پرسش نامه هراس اجتماعی کونور، مقیاس آمادگی اعتیاد زرگر، مقیاس خشم نوواکا و مقیاس تکانشگری دیکمن در مورد آن ها اجرا شد. پس از بررسی پرسش نامه های اجرا شده، درنهایت 119 نفر از شرکت کنندگانی که اولا، اضطراب اجتماعی داشتند (نمره 19 و بیشتر) و ثانیا، مقیاس دروغ سنج آمادگی اعتیاد آن ها نیز بدون مشکل بود، مطالعه شدند. یافته ها تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان نشان داد خشم و تکانشگری تقریبا 38 درصد از واریانس آمادگی اعتیاد افرادی را که اضطراب اجتماعی دارند پیش بینی می کند (35/395=F و 0/001>P). تکانشگری با ضریب بتای 0/542 سهم معناداری در این پیش بینی داشت، در حالی که خشم سهم معناداری در آن نداشت. نتیجه گیری تکانشگری متغیری بسیار مهم است که مطابق با آنچه الگوی غیرمعمول مضطرب تکانشگر اضطراب اجتماعی عنوان می کند، لازم است به درک درست تر آمادگی اعتیاد افرادی که اضطراب اجتماعی دارند و کاهش آسیب های مربوط به آن ها توجه جدی شود.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، الگوی غیرمعمول مضطرب تکانشگر، آمادگی اعتیاد، خشم
  • محمد جواد بگیان کوله مرز، جهانگیر کرمی*، خدامراد مومنی، عادله الهی صفحات 26-39
    هدف این پژوهش با هدف اثربخشی سیستم روان درمانی تحلیل شناختی رفتاری و یکپارچه سازی رفتاردرمانی دیالکتیکی و درمان شناختی مبتنی بر ذهن شفقت ورز بر تاب آوری و انگیزه های اقدام به خودکشی در افراد اقدام کننده انجام شد. مواد و روش ها روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی است که با طرح پیش آزمون پس آزمون و پیگیری یک ماهه اجرا شده است. نمونه آماری این پژوهش شامل 48 نفر از افراد اقدام کننده به خودکشی و داوطلب شرکت در مداخله بودند که به روش نمونه گیری تصادفی از بین 120 اقدام کننده به خودکشی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. آزمودنی های گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون پس آزمون و پیگیری به پرسش نامه تاب آوری در برابر خودکشی و انگیزه های اقدام به خودکشی پاسخ دادند. پس از جمع آوری داده ها به منظور رعایت جوانب اخلاقی، برای اعضای گروه لیست انتظار 10 جلسه مشاوره گروهی برگزار شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها نتایج نشان داد سیستم روان درمانی تحلیل شناختی رفتاری و یکپارچه سازی رفتاردرمانی دیالکتیکی و درمان شناختی مبتنی بر ذهن شفقت ورز بر افزایش تاب آوری در برابر خودکشی و کاهش انگیزه های اقدام به خودکشی در افراد اقدام کننده اثربخش هستند (0/001≥P). همچنین نتایج در مرحله پیگیری حفظ شدند. نتیجه گیری با توجه به نتایج به دست آمده می توان از این مداخله ها در کنار درمان دارویی و دیگر درمان های مبتنی بر شواهد برای افراد اقدام کننده به خودکشی به عنوان روش های درمانی مفید و مکمل استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سیستم روان درمانی تحلیل شناختی-رفتاری، رفتاردرمانی دیالکتیکی، تاب آوری، انگیزه اقدام به خودکشی
  • عباسعلی تاتار، عباس نساییان*، رقیه اسدی گندمانی صفحات 40-49
    هدف رضایت از زندگی یک سازه مهم روان شناختی و به معنی ارزیابی کلی فرد از زندگی است. متغیرهای بسیاری می توانند در ارتباط با رضایت از زندگی اهمیت داشته باشند. مواد و روش ها این پژوهش برای تعیین رابطه بین حمایت اجتماعی ادراک شده و رضایت از زندگی با نقش واسطه تاب آوری و امیدواری انجام شد. 270 نفر از نوجوانان بی سرپرست که در اداره بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی و اداره تامین اجتماعی شهرستان زابل پرونده داشتند، در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان پرسش نامه مقیاس رضایت از زندگی، مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده، مقیاس تاب آوری و مقیاس امیدواری صفتی را تکمیل کردند. یافته ها پژوهش نشان داد مدل رابطه حمایت اجتماعی ادراک شده و رضایت از زندگی با واسطه امیدواری و تاب آوری با داده ها برازش دارد. همچنین داده ها حاکی از ارتباط مثبت، مستقیم و معنی دار بین حمایت اجتماعی ادراک شده با امیدواری، تاب آوری و رضایت از زندگی بود. علاوه بر این امیدواری و تاب آوری به طور مثبت، مستقیم و معنی دار بر رضایت از زندگی تاثیر داشت. نتیجه گیری آنچه جمع بندی یافته های این پژوهش، مبانی نظری و پژوهشی به دست آمده نشان می دهد این است که در گسترش و بهبود رضایت از زندگی درنظر گرفتن متغیرهای پیش بین مانند حمایت اجتماعی و سازوکارهای واسطه ای مانند تاب آوری و امیدواری ضروری است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، امیدواری، حمایت اجتماعی ادراک شده، رضایت از زندگی
  • احمدرضا کیانی چلمردی*، سجاد رشید، پژمان هنرمند، فاطمه تموک صفحات 50-61
    هدف خودکشی یکی از علل اصلی مرگ در جهان، به ویژه در میان نوجوانان و جوانان است. هدف از این پژوهش، بررسی ساختاری مدل نظریه بین فردی خودکشی در دانشجویان بوده است. مواد و روش ها روش این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و مدل سازی معادلات ساختاری بوده است. جامعه آماری این پژوهش همه دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی بودند که 600 نفر از آن ها به صورت نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش شامل پرسش نامه اقدام به خودکشی، پرسش نامه رفتار خودکشی (تجدید نظر شده)، پرسش نامه نیازهای بین فردی و ظرفیت اکتساب شده خودادراکی برای خودکشی بود. یافته ها یافته ها نشان داد مدل نظریه بین فردی خودکشی در جمعیت ایرانی برازش مناسبی دارد و می تواند خودکشی را پیش بینی کند. نیازهای بین فردی بخش درخور توجهی از شکل گیری افکار خودکشی را توجیه می کند. با این حال به نظر می رسد که ظرفیت اکتساب شده برای خودکشی تنها بخش کوچکی از واریانس اقدام به خودکشی را پیش بینی می کند. نتیجه گیری بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت این مدل می تواند ایده و اقدام به خودکشی را پیش بینی کند و می توان از آن برای شناسایی ایده و اقدام به خودکشی در دانشجویان استفاده کرد و از مداخلات مناسبی، به ویژه راهبردهای حمایتی و توجه به عوامل بین فردی برای پیشگیری از خودکشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خودکشی، نظریه بین فردی، دانشجویان، مدل
  • سحر صفرزاده* صفحات 62-77
    هدف هدف از این پژوهش، بررسی نقش تعدیل کننده احساس بهزیستی ذهنی در رابطه جهت گیری هدف (تبحری، عملکردگرا و عملکردگریز) و فراشناخت با خودکارآمدی تحصیلی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بود. مواد و روش ها طرح این پژوهش، طرح مقطعی توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل همه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بود. نمونه ها شامل 400 نفر (200 دختر و 200 پسر) بودند که به صورت تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه جهت گیری اهداف پیشرفت، پرسش نامه حالت فراشناختی، پرسش نامه احساس بهزیستی ذهنی و پرسش نامه خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین احساس بهزیستی ذهنی، جهت گیری هدف (تبحری، عملکردگرا و عملکردگریز) و فراشناخت با خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان رابطه معنی داری وجود دارد (0/0001>P). یافته ها نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون تعدیلی مشخص کرد متغیر احساس بهزیستی ذهنی، توان تعدیل رابطه جهت گیری هدف (تبحری، عملکردگرا و عملکردگریز) و فراشناخت با خودکارآمدی تحصیلی را دارد. نتیجه گیری بر این اساس می توان نتیجه گرفت رابطه بین جهت گیری هدف (تبحری، عملکردگرا و عملکردگریز) و فراشناخت با خودکارآمدی تحصیلی رابطه ای خطی و ساده نیست و احساس بهزیستی ذهنی می تواند این رابطه را تعدیل کند.
    کلیدواژگان: ذهنی، احساس بهزیستی، اهداف، فراشناخت، خودکارآمدی
  • حنانه پناهی پور، سیمین حسینیان*، سوگند قاسم زاده صفحات 78-89
    هدف این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی برنامه همراهی بهنگام بر ارتقای گرمی و تعامل والد-کودک در کودکانی انجام شده است که مشکلات رفتاری برونی سازی شده دارند. مواد و روش ها روش مطالعه از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه لیست انتظار بوده است. گروه نمونه این پژوهش متشکل از 21 کودک زیر 6 سال بود که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس به عنوان کودکانی که مشکلات رفتاری دارند، شناسایی شدند که 10 نفر در گروه آزمایش و 11 نفر در گروه لیست انتظار به صورت تصادفی جای گذاری شدند. گروه نمونه در 13 جلسه 90 دقیقه ای در جلسات برنامه همراهی بهنگام به صورت فردی شرکت کردند. ابزار پژوهش، مقیاس سنجش بازی والد-کودک کراولی و اسپایکر (1983) و مقیاس غربال رفتارهای کودکی اولیه بود. یافته ها تحلیل داده ها با استفاده از اندازه گیری مکرر MANOVA، تفاوت معناداری را در تحلیل های بین گروهی، درون گروهی و تعامل گروه زمان آشکار کرد. آزمون های تی مستقل و همبسته نشان داد گرمی و تعامل والد-کودک در گروه آزمایش بهبود معناداری در مقایسه با والدین گروه لیست پیدا کرده است. نتیجه گیری نتایج برای گروه آزمایش و لیست انتظار پس از پیگیری 6 هفته ای پایدار بوده است. بر اساس نتایج این پژوهش، برنامه همراهی بهنگام در ارتقای گرمی و تعامل والد-کودک در کودکان زیر 6 سال که مشکلات رفتاری برونی سازی شده دارند، اثربخش بوده است.
    کلیدواژگان: گرمی و تعامل والد-کودک، مشکلات رفتاری برونی سازی شده، کودکان خردسال، اثربخشی
|
  • Mohsen Golparvar*, Somayeh Safari Pages 2-12
    Objectives Collective investment is one of the novel constructs in the field of soft human capital. It holds potential to capture the effects of adverse occupational and environmental events on human health and its behaviors. This new construct can be implemented in a collective environment. In this research, the relationship between job stress and emotional exhaustion was studied, due to the mediating role of affective-collective investment with three components; collective investment on the promotion of positive effect in others, collective investment on the promotion of feeling of energy in others, and collective investment on the promotion of happiness in others. Methods According to the purpose of the study, 202 respondents completed the job stress questionnaire, the emotional exhaustion questionnaire and the affective-collective investment questionnaire.  Results There is a positive significant relationship between job stress and emotional exhaustion (P<0.01), but a negative significant relationship between job stress and emotional exhaustion with affective-collective investment (P<0.01). Results of structural equation modeling and mediation analysis (Bootstrap Test) indicated that affective-collective investment is a complete mediator on the relationship between job stress and emotional exhaustion.  Conclusion Overall, the findings of this research showed that through reinforcement of affective-collective investment, we can prevent the negative effects of occupational stress on human health and its burnout in the workplace.
    Keywords: Job stress, Affective-collective investment, Emotional exhaustion, Industry employees
  • Tooraj Sepahvand* Pages 14-25
    Objectives The present research aimed to study the addiction potential in social anxiety based on atypical anxious-impulsive pattern of this disorder (with regard to anger and impulsivity).  Methods This research was carried out with correlational design and predictive capability. For this purpose, among the students of Arak University, a sample of 470 students were selected based on convenience sampling method. At first, the Connor Social Phobia Inventory (SPIN), Zargar addiction potential, Novaco anger and Dickman impulsivity scales were administered to them. After the assessment of the results, 119 participants who had social anxiety (scores 19 and more) and their lie scale of addiction potential was without any problem, were recruited for the study.  Results Analysis by simultaneous multiple regression indicated that anger and impulsivity predicted almost 38% of variance of addiction potential in individuals with social anxiety (F=35.395; P<0.001), and impulsivity had significant role in this prediction (β=0.542), while the anger did not have any significant role.  Conclusion In conclusion, impulsivity is a very important variable that according to its atypical anxious-impulsive pattern of social anxiety, it is necessary to be seriously considered in understanding addiction potential of individuals with social anxiety and in reduction of pathologies related to them.
    Keywords: Social anxiety, Atypical anxious-impulsive pattern, Addiction potential, Anger
  • Mohammad Javad Bagian Kulehmarzi, Jahangir Karami *, Khodamorad Momeni, Adele Elahi Pages 26-39
    Objectives The purpose of this study was to examine the effectiveness of Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP) and integration of dialectical behavior therapy with cognitive therapy based on compassionate-mind on resilience and motivations for suicide attempts. It has a quasi-experimental design with pretest, posttest and 1 month follow-up.  Methods The sample consisted of 48 suicide attempters who volunteered to participate in the study. They were selected from 120 suicidal attempt cases and randomly assigned to two groups of experimental and control. The subjects of the experimental and control groups in the pretest, posttest and follow-up stages completed the resilience to suicide inventory and inventory of motivations for suicide attempts. After collecting data and in order to comply with the ethical considerations, for the members of the control group, 10 group counseling sessions were held. The obtained data were analyzed with multivariate covariance of analysis.  Results Based on the results, CBASP and Integration of dialectical behavior therapy with cognitive therapy based on compassionate-mind are effective on the resilience to suicide and motivations for suicide attempts (P≤0.001). Also, these results were stable in the follow-up stage. Conclusion According to the obtained results, this approach can be used along with the medical and other evidence-based treatments for people with attempted suicide as a useful and complementary therapeutic method.
    Keywords: Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy, Dialectical behavior therapy, Resilience, Motivation for suicide
  • Abbas Ali Tatar, Abbas Nesayan *, Roghayeh Asadi Gandomani Pages 40-49
    Objectives Life satisfaction is an important psychological concept that is associated with person's general assessment of life. Many variables can affect life satisfaction. This research was conducted to determine the relationship between perceived social support and life satisfaction with mediating role of resilience and hope.  Methods A total of 270 adolescents who had records at Imam Khomeini Relief Foundation, Social Security Organization and Social Welfare Organization in Zabol City, Iran participated in this study. Participants completed the questionnaires of satisfaction with life, multidimensional scale of perceived social support, Connor-Davidson resilience scale and trait hopes scale.  Results The results of this study showed that the relationship between perceived social support and life satisfaction with mediating of hope and resilience fit with the data. The obtained data also revealed a positive, direct and significant relationship between perceived social support with hope, resilience and life satisfaction. In addition, hope and resilience had a positive, direct, and significant effect on life satisfaction. Conclusion Based on the study results, we should pay attention to predictive variables such as social support and intermediary mechanisms such as resilience and hope for the development and improvement of life satisfaction.
    Keywords: Resilience, Hope, Perceived social support, Life satisfaction
  • Ahmadreza Kiani Chalmardi *, Sajjad Rashid, Pezhman Honarmand, Fateme Tamook Pages 50-61
    Objectives Suicide is a major cause of death worldwide, especially among teens and adolescents. The aim of this research was the structural test of the Interpersonal Theory of suicide model in Students.  Methods Suicide is a major cause of death worldwide, especially among teens and adolescents. The aim of this research was the structural test of the interpersonal theory of suicide model in students.  Results The findings showed that interpersonal theory of suicide model has a good fitness in Iranian community and can predict suicide properly. Interpersonal need explains considerable portion in forming suicide ideation. However, it seems that acquired capability for suicide just predicts a little variance of the suicide.  Conclusion This model can predict suicide ideation and attempts, so we can use it for recognizing suicide ideation and attempts in students and devise suitable interventions, especially supportive strategies based on interpersonal factors for preventing suicide.
    Keywords: Suicide, Interpersonal theory, Students, Models
  • Sahar Safarzadeh * Pages 62-77
    Objectives The present study aimed to investigate the moderating role of subjective well-being on the relationship of goal orientation (skill-oriented, performance-oriented, performance-avoidance) and metacognition with the academic self-efficacy in students of Islamic Azad University, Ahvaz Branch, Ahvaz City, Iran.  Methods This was a cross-sectional research with correlational design. The study population comprised all students of Islamic Azad University Ahvaz Branch, Ahvaz City, Iran. The research sample included 400 students (200 boys and 200 girls), who were selected by multi-stage cluster sampling method. For the measurement of the study variables, goal orientation questionnaire, state metacognition inventory, satisfaction with life scale, and college academic self-efficacy scale were used. Results The results of the Pearson correlation coefficient indicated a significant correlation (P<0.0001) between subjective well-being, goal orientation (skill-oriented, performance-oriented, performance-avoidance) and metacognition with academic self-efficacy among the students. Moreover, the adjusted regression analysis indicated that subjective well-being had an adjusting role on the relationship of goal orientation and metacognition with the academic self-efficacy.  Conclusion The relationship between goal orientation (skill-oriented, performance-oriented, perfor-mance- avoidance) and metacognition with academic self-efficacy is not a simple linear associ-ation but adjusted and moderated by subjective well-being.
    Keywords: Subjective, Well-being, Goals, Metacognition, Self-efficacy
  • Hannaneh Panahipour, Simin Hosseinian *, Sogand Ghasemzadeh Pages 78-89
    Objectives The current study aims to evaluate the efficacy of the Early Pathways Program on parent-child interaction and warmth in children under the age of 6 with externalizing behavior problems.  Methods The study design was pretest-posttest with the control group. A total of 21 children were chosen by available sampling method and randomly assigned to experiment (10 children) and control (11 children) groups. The experiment group participated individually in 13 sessions of intervention. The research tool was the Crowley-Spike (1983) parent-child scoring scale, and the scale of the early childhood behaviors screening.  Results Repeated measure multivariate analyses of variance revealed significant differences between and within groups. Results of the t tests (Independent and paired t tests) showed significant improvement in the experimental group on all measures with stability at 6 week follow-up. Conclusion Finding of the study revealed the efficacy of the Early Pathways program for young children with externalized behavior problems living in poverty.
    Keywords: Parent-Child interaction, warmth, Externalizing behavior problem, Young children, Efficacy