فهرست مطالب

مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی - پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مجید رضاییان *، محمد توکل، عبدالرحیم نوه ابراهیم صفحات 9-26
    در این مقاله به شناسایی و تحلیل آسیب های موجود در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی غیردولتی- غیرانتفاعی پرداخته شده است. جامعه آماری در این تحقیق شامل مسئولین دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی غیردولتی- غیرانتفاعی سراسر کشور بوده که با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 201 نفر از آنها به عنوان جامعه نمونه انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها از شیوه پیمایش و ابزار پرسشنامه سود جسته و تجزیه و تحلیل داده ها نیز به روش کمی انجام شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که خرده نظام آموزش عالی غیردولتی- غیرانتفاعی با آسیب های مختلفی رو به رو بوده که ادامه فعالیت آن را با دشواری همراه کرده است. در میان موارد مذکور آسیب های مربوط به حوزه آموزشی از بالاترین رتبه برخوردار بوده و پس از آن به ترتیب، آسیب های مربوط به حوزه های اداری و سازمانی، علمی و پژوهشی و امور دانشجویی و فرهنگی قرار دارد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، بخش خصوصی، غیرانتفاعی، آسیب ها، مشارکت
  • سیده گل افروز رمضانی *، امید مهنی، نعمت الله عزیزی صفحات 27-50
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع و چالش های موثر بر ناکارآمدی پژوهش در دانشگاه فرهنگیان و با استفاده از از روش کیفی نظریه داده بنیاد انجام گرفته است. شرکت کنندگان این پژوهش، سرپرستان و معاونین پردیس های دانشگاه فرهنگیان، کارشناسان پژوهش پردیس های دانشگاه فرهنگیان، دانشجویان فعال در پردیس های دانشگاه فرهنگیان، اعضای هیات علمی و مدرسین این دانشگاه بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. از آنجا که استراتژی پژوهش، کیفی بوده و از نظریه داده بنیاد برای انجام آن بهرهگرفته شد، داده های مورد نیاز با استفاده از مصاحبه های عمیق با مشارکت کنندگان جمع آوری و در قالب سه مرحله کدگذاری آزاد یا باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که وجود مشکلات و موانع زیرساختی، اقتصادی، آموزشی، فرهنگی، ارتباطی، ساختاری-اداری، مدیریتی-اجرایی و فردی-انگیزشی از جمله چالش هایی هستند که بر ناکارآمدی پژوهش در دانشگاه فرهنگیان موثراند. بر این اساس اصلاح ساختار مدیریتی - اصلاح ساختار جذب اساتید و ارتقای سطح علمی آنان - افزایش منابع مالی، امکانات و تسهیلات پژوهشی - ارتقاء و توجه به مسائل انگیزشی دانشجویان - تغییر دید و اصلاح ماهیت وجودی دانشگاه - اصلاح مدیریت و سیاستگذاری های پژوهشی از جمله راهبردهایی برای رفع موانع و مشکلات پژوهشی حاکم بر دانشگاه فرهنگیان شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: پژوهش، تولید علم، دانشگاه فرهنگیان، نظریه داده بنیاد
  • موسی نوشی کوچکسرایی * صفحات 51-76
    در سال های اخیر سرقت علمی-ادبی، به ویژه در جوامع دانشگاهی، اهمیت چشم گیری یافته است. به رغم تلاش دانشگاه ها و استادان در یافتن راهکارهایی برای بازداشتن دانشجویان از این اقدام؛ این مشکل هم چنان به قوت خود باقی است و به عقیده ی بسیاری از پژوهشگران حتی بیشتر نیز شده است. هدف اصلی این مقاله کمک به دانشگاه های ایران برای مقابله با پدیده ی دامن گستر سرقت علمی-ادبی است. به عبارت دیگر، تلاش خواهد شد تا دانشگاه ها را از ضرورت دستیافتن به سیاستی روشن درباره ی سرقت علمی-ادبی، به ویژه در تارنماهای دانشگاهی آگاه سازیم. برای این منظور و هم چنین آشنایی با راهکارهای علمی و عملی دانشگاه ها در پیشگیری از سرقت علمی-ادبی، محتویات تارنمای 133 دانشگاه، پژوهشکده و موسسه ی علمی مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بررسی شد. نتایج بررسی بیشتر تارنماها از نبود محتوایی منسجم و جامع درباره ی این مفهوم حکایت دارد؛ و این بدان معناست که در بسیاری از این نهادها، دانشجویان از آموزش کافی درباره ی سرقت علمی-ادبی و اهمیت صداقت علمی بی بهره اند. پژوهش حاضر این ایده را پیش می نهد که برای انجام اقدامی موثر در این زمینه، شرط نخست آن است که مسئولان دانشگاه ها آشنایی دانشجویان با مفهوم و ماهیت سرقت علمی-ادبی و چگونگی اجتناب از آن را فرض نگیرند و بر سر این نکته که شناخت دقیق و راهکارهای مقابله با این پدیده نیازمند آموزش و آگاهی بخشی است، به توافقی اصولی دستیابند.
    کلیدواژگان: سرقت علمی-ادبی، صداقت علمی، سیاست، دانشگاه، تارنما
  • مهدی نامداری پژمان، سودابه حسن زاده بارانی کرد، سیروس قنبری * صفحات 77-104
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی مدارس هیات امنایی استان همدان و مقایسه آن با مدارس عادی انجام گرفت. روش پژوهش علی-مقایسه ای بود. جامعه ی آماری کلیه ی معلمان مدارس هیات امنایی و عادی استان همدان بود که با روش نمونه‏گیری طبقه ای 62 مدرسه و 485 معلم انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه «رضایت شغلی» بریفییلد و روث (1951) با پایایی 84/0، پرسش نامه «سلامت سازمانی مدارس» ساعتچی و همکاران (1390) با پایایی 94/0، پرسش نامه «سنجش نوآوری» اتلای و اکیف (1982) با پایایی 78/0 و پرسش نامه «کیفیت آموزشی و پرورشی مدرسه» سنجری و همکاران (1385) با پایایی 98/0 بود. با کاربرد آزمون t و تحلیل واریانس یک راهه تفاوت بین مدارس عادی و هیات امنایی در مولفه های سلامت سازمانی (46/2=t؛ 05/0>p) و کیفیت امور آموزشی و پرورشی معنادار شد (27/32=t؛ 05/0>p) اما در نوآوری سازمانی (7/0=t؛ 48/0=p) و رضایت شغلی تفاوتی مشاهده نشد (4/0=t؛ 69/0=p). در مولفه هایی که تفاوت معنادار بود، مدارس هیات امنایی وضعیت بهتری داشتند. بین دوره ها از نظر نوآوری سازمانی (02/6=F؛ 05/0>p)، سلامت سازمانی (51/18=F؛ 05/0>p)، رضایت شغلی (96/11=F؛ 05/0>p) و کیفیت امور آموزشی و پرورشی(08/32=F؛ 05/0>p) بر حسب مقطع تحصیلی تفاوت معناداری وجود داشت..
    کلیدواژگان: اثربخشی، اثربخشی سازمانی، مدارس هیات امنایی، مدل ترکیبی
  • مژگان درخشان *، خلیل زندی صفحات 105-126
    هدف از پژوهش حاضر، طراحی الگوی شایستگی های مدیران گروه های آموزشی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان (15724 نفر) و اعضای هیات علمی (239) دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان در سال تحصیلی 95-1394 می باشند. روش پژوهش به صورت آمیخته است. به طوری که در بخش کیفی، روش پژوهش نظریه داده بنیاد و در بخش کمی نیز پیمایشی بوده است. روند تحقیق مشتمل بر سه بخش کلی شامل استخراج شایستگی ها از طریق تحلیل داده بنیاد، تایید یا تعدیل شایستگی ها از طریق استنباط آماری و اولویت بندی شایستگی ها از طریق تکنیک تحلیل سلسله مراتبی می باشد. روش نمونه گیری در بخش اول به صورت هدفمند طبقه ای و ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. در بخش دوم، روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بسته پاسخ بود. در بخش سوم نیز، روش نمونه گیری به صورت هدفمند و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مقایسه های زوجی بود. مهم ترین نتایج، دستیابی به الگویی از شایستگی های مدیران گروه های آموزشی مشتمل بر 11 شایستگی محوری و 62 شایستگی فرعی بود. شایستگی های محوری استخراج شده به ترتیب اهمیت عبارت اند از؛ شایستگی های اخلاقی؛ اداری–نظارتی؛ فردی و شخصیتی؛ انگیزشی؛ فناورانه؛ ادراکی؛ ارتباطی و میان فردی؛ فرهنگی؛ فنی، حرفه ای و تخصصی؛ سیاسی؛ و اقتصادی–کارآفرینانه.
    کلیدواژگان: شایستگی اخلاقی، شایستگی اداری، نظارتی، شایستگی ارتباطی، شایستگی انگیزشی، شایستگی شخصیتی
  • سعید صفایی موحد، بهناز بهادری * صفحات 127-158
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر فرهنگ مدرسه و سرمایه فرهنگی خانواده برعملکرد تحصیلی دانش آموزان است. طرح تحقیق مورد استفاده در این پژوهش نیمه آزمایشی و روش تحقیق علی مقایسه ای از نوع طرحهای عاملی بود. ابزار مورد استفاده برای گردآوری داده ها پرسشنامه و جامعه ی آماری کلیه دانش آموزان دختر پایه سوم نظری مدارس متوسطه دولتی و غیردولتی شهرستان شهریار در سال تحصیلی 92-93 بود. جامعه آماری 660 نفر بود که 244 نفر به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی دانت و جیمز هاول استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد فرهنگ مدرسه و سرمایه فرهنگی خانواده بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان تاثیر مستقیم دارند. هر چه فرهنگ مدرسه بهتر ارزیابی شود عملکرد دانش آموزان بهتر است و هر چه سرمایه فرهنگی خانواده غنی تر باشد عملکرد تحصیلی دانش آموزان بهتر می شود. هم چنین اثرات متقابل متغیرهای فرهنگ مدرسه و سرمایه فرهنگی خانواده نیز بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ مدرسه، سرمایه فرهنگی خانواده، عملکرد تحصیلی
  • علیرضا پویا *، فرشید اسماعیلی صفحات 159-186
    ارزیابی کارآیی گروه های آموزشی دانشگاه ها سهم بسزایی در ارتقای عملکرد آموزشی و پژوهشی آنان دارد. یکی از روش هایی که می توان به کمک آن رتبه بندی واحدهای مورد ارزیابی را انجام داد، تحلیل پوششی داده ها می باشد. از جمله مشکلات پیش رو در استفاده از این روش، تمایز ناکافی واحدهای قرار گرفته روی مرز کارآیی است. این مقاله به منظور رفع این مشکل در رتبه بندی گروه های آموزشی دانشگاه از ترکیب تحلیل مولفه های اصلی و تحلیل پوششی داده ها استفاده کرده است. بدین منظور ابتدا با انجام تحلیل مولفه های اصلی، روابط مکنون موجود در متغیرهای مشاهده شده ارزیابی گروه ها مشخص و سپس با انجام تحلیل پوششی بر روی متغیرهای مکنون رتبه بندی گروه ها انجام می گیرد. برای بررسی کارآیی این روش از تعداد واحدهایی که بر روی مرز کارآیی در این روش قرار می گیرند استفاده شده است، نتایج نشان داد تعداد این واحدها نسبت به روش معمول تحلیل پوششی داده ها کاهش یافته است. بنابراین مزایای استفاده از این رویکرد را می توان به این شکل برشمرد: اول این که می توان متغیرهای مکنونی که در خروجی های گروه های آموزشی مستتر است را مشخص نموده و در تحلیل های بعدی مورد استفاده قرار داد و دوم آن که با ارائه رتبه بندی با درجه تمیز بالاتر کارآیی استفاده محض از تحلیل پوششی برطرف می گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، تحلیل مولفه های اصلی، رتبه بندی، ارزیابی عملکرد، گروه های آموزشی
  • علی اکبر حسنی *، مرتضی بذرافشان صفحات 187-208
    کسب دانش پیرامون الگوهای رفتاری وضعیت تحصیلی دانشجویان نقش بسزایی در مدیریت موفق مراکز آموزشی و ارائه خدمات مطلوب و متناسب با وضعیت های فعلی و آتی تحصیلی دانشجویان دارد. این دانش، در اطلاعات آموزشی نهفته بوده و می تواند با استفاده از ابزار داده کاوی استخراج شود. در این مقاله یک مدل داده کاوی مبتنی بر تکنیک خوشه بندی سلسله مراتبی توسعه یافته برای تحلیل اطلاعات مربوط به وضعیت تحصیلی دانشجویان شامل اطلاعات پیش از ورود به دانشگاه و وضعیت تحصیلی آنان ارائه شده است. علاوه بر آن، یک مدل پیش بینی مبتنی بر قرارگیری هر دانشجو با مشخصات خاص در یک خوشه و برآورد عملکرد تحصیلی وی ارائه شده است. مدل داده کاوی پیشنهاد شده در دانشکده مدیریت دانشگاه صنعتی شاهرود به عنوان نمونه موردی پیاده سازی شده است. نتایج تحقیق توسط خبرگان و مدیران آموزشی دانشگاه اعتبارسنجی شده است. پس از تحلیل داده ها و ارائه مدل پیش بینی، خوشه های دانشجویان مبتنی بر شاخص نشان دهنده وضعیت تحصیلی ارائه شده است. نتایج نشان می دهند که برخی از ویژگی های دانشجویان مربوط به دوران قبل و بعد از ورود آنان به دانشگاه بر تعلق آنان به خوشه های وضعیت تحصیلی تاثیر معنادار دارند. با استفاده از ابزار داده کاوی، مجموعه ای از قوانین برای ارتقای کیفیت تصمیمات مدیران آموزشی و انتقال دانشجویان از خوشه های با وضعیت تحصیلی نامناسب به وضعیت بهتر پیشنهاد شده است. هم چنین با توجه به شناسایی وضعیت تحصیلی دانشجویان، مدل پیش بینی کننده وضعیت آتی تحصیلی آنان نظیر رشد معدل و یا مشروطی تحصیلی ارائه شده است. تمامی نتایج با توجه به نظرات دریافت شده از خبرگان ارزیابی و اعتبار آنان تایید شده است.
    کلیدواژگان: موفقیت تحصیلی، داده کاوی آموزشی، مدل پیش بینی، خوشه بندی سلسله مراتبی توسعه داده شده
  • محمدتقی نظرپور * صفحات 209-229
    هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل موثر در طراحی محیط های یادگیری براساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است. روش پژوهش کیفی استت که برای انجام آن، سعی شده است با بهره گیری از سند تحول و آیین نامه های در دسترس نسبت به شناسایی عوامل کارکردی، کالبدی، تربیتی و روان شناختی و اجتماعی در فضاهای آموزشی اقدام شود. ابزار مورداستفاده برای جمع آوری اطلاعات و استخراج مفاهیم مرتبط با موضوع، فیش های تحقیق بودند. داده های گردآوری شده از طریق تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که در طراحی معماری فضاهای آموزشی می توان اقدامات لازم را برای معماران و طراحان فضاهای آموزشی مدارس تبیین نمود و برنامه زیر نظام تامین فضا، تجهیزات و فناوری را مورد تاکید قرار داد تا خروجی طرح های معماری مدارس با اهداف سند تحول بنیادین آموزش و پرورش همخوانی لازم را داشته باشد.
    کلیدواژگان: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، معماری، محیط های یادگیری، تامین فضا، تجهیزات و فناوری
|
  • M. Rezaian *, M. Tavakol, A. Naveebrahim Pages 9-26
    Non-governmental and non-profit universities and higher education institutions, as sub-systems of higher education in Iran are facing various problems which have affected their performance. This study is categorized in survey-type studies and is questionnaire based. The research population consists of such educational institution directors, out of whom 201 were randomly selected across the country. This method of sampling is called stratified random sampling.
    The research finding indicates that non-profit institutions are facing problems in scientific and research area including sheer focus on science transfer and lack of production in this area, research inadequacy, and incapacitation in holding scientific conferences. In the field of education, they also face impediments such as vacant seats, similarity of educational fields in the neighboring institutes, incapacity in offering some fields of study, and shortcomings in employing the graduates and insufficient number of faculty members.
    Keywords: pathology, higher education, private sector, non-profit, non-governmental
  • G. Ramezani *, O. Mehni, N. Azizi Pages 27-50
    The purpose of the present study is to evaluate the barriers and factors influencing inefficiency of research at Farhangian University. Regarding the purpose of study and the necessity of consideration of different factors affecting the inefficiency of research at Farhangian University, the researcher used a theory-oriented qualitative method. Participants were selected from supervisors and vice chancellors of Farhangian Campuses, research experts of university, active students, faculty members and lecturers of the university using purposive sampling method. Since the strategies of research were qualitative and the grounded theory was used in this study, the data which gathered through in-depth interviews with participants were analyzed in three stages of free or open, axial, and selective coding. The results showed that the infrastructural, economic, educational, cultural, communicative, structure-administrative, managerial-administrative and individual-motivational difficulties and obstacles are challenges that will influence the inefficiency of research and the production of science at Farhangian University. On these basis, some strategies were identified as solutions for barriers and research problems at this university including modifying management structure, modifying the structure of admitting instructors and upgrading their academic levels, increasing financial resources, facilities and management, improving and paying attention to students' motivation issues, changing the attitude and modifying the nature of the university – modifying the management and research policies.
    Keywords: research, production of science, Farhangian University, grounded theory
  • M. Nushi * Pages 51-76
    Plagiarism has been receiving an unprecedented attention in recent years, especially among the academia. Despite the efforts of universities and university professors to find ways to prevent students from the academic misconduct, the problem persists. In the opinion of many researchers this issue has even increased. The main purpose of this article is to help Iranian universities combat the epidemic of plagiarism. In other words, it strives to heighten the universities’ awareness of the importance of having a clear policy on plagiarism- especially on their websites. To achieve this goal and introduce practical and research-based solutions, the researcher examined website contents of 133 universities and educational institutes accredited by Iran’s Ministry of Science, Research and Technology to find out if they contain any policy statements on plagiarism. The results indicated an absence of content relevant to the concept from the majority of the websites, suggesting that in most Iranian universities students may be deprived of an adequate education on avoiding plagiarism and on the significance of academic honesty for that matter. This study argues that to effectively tackle the issue of plagiarism, it is absolutely necessary that the educational institutions not take students’ familiarity with the concept and of ways to avoid it for granted. They need to realize that plagiarism is a critical issue which requires major attention as well as a coherent and comprehensive educative approach to deal with.
    Keywords: Academic Honesty, Plagiarism, Policy, University, Website
  • M. Namdari Pejman, S. Hasanzadeh Barani, S. Ghanbari* Pages 77-104
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Hamadan board schools and compare it with ordinary schools. The research method was ex-post facto. The statistical population was all of the teachers of the board and ordinary schools of Hamadan province. 62 schools and 485 teachers were selected as the samples using stratified sampling method. Data collection tools consisted of a Job satisfaction questionnaire by Bryffield and Roth (1951) with a reliability of 0.84, Organizational Health questionnaire by Saatchi et al. (2011) with a reliability of 0.94, Otley and Akif's Inventory of Innovation (1982) with a reliability of 0.88 and a questionnaire on school education quality (Sanjari et al., 2006) with a reliability of 0.98. Using t-test and one way ANOVA, the difference between the normal schools and board schools was significant in organizational health components (t= 0/46 = 2, p> 0.05) and the quality of educational affairs (t= 32.27, 0> p). However, there was no difference in organizational innovation (t= 0.77; p= 0.48) and job satisfaction (t= 0.4; p= 0.69). In components in which significant difference could be seen, the board schools were in a better position. In terms of educational level, there was a significant difference between the courses including organizational innovation (F= 6.02; p> 0.05), organizational health (F= 18.51, p<0.05), job satisfaction (F= 11.96, p <0.05) and the quality of education (F= 32.08, p< 0.05).
    Keywords: Effectiveness, Organizational Effectiveness, Board Schools, Combined Model
  • M. Derakhshan *, Kh. Zandi Pages 105-126
    The purpose of this study was to design a model for competencies of department chairs. The statistical population was all students (n: 15724) and faculty members (n: 239) of Islamic Azad university of Kerman. Research method was a mixed one. In the qualitative section, research method was grounded theory and in quantitative section it was a survey. The procedure of conducting the study was comprised of three parts; 1) extraction of competencies by grounded theory; 2) validation of competencies by inferential statistics; and 3) competencies prioritizing using Analytical Hierarchy Process. In the first part, sampling method was stratified purposeful and data collection instrument was Semi-structured interview. In the second part, sampling method was stratified random and data collection instrument was a closed responses questionnaire. In the third part, sampling method was purposeful and data collection instrument was a questionnaire of competencies paired comparisons. The result suggests a model of competencies consisting of 11 core competencies as well as 62 sub competencies. Core competencies were in order of importance: Ethical, Administrative – Monitoring, Personal, Motivational, Technological, Conceptual, Communicational, Cultural, Professional, Political, and Economic – Entrepreneurial.
    Keywords: Ethical competence, Administrative, monitoring competence, Communicational competence, Motivational competence, Personal competence
  • S. Safae Movahed, B. Bahadori * Pages 127-158
    The purpose of this study is to study the effect of school culture and family’s cultural capital on academic performance of students. Research plan used in this research is the semi experimental study and methodology is ex-post facto research in factorial design. The research instrument used for data collection was a questionnaire and the research population was third grade female students in all public and private high schools in Shahriyar city in the academic year of 1392-1393. The population was 660 subjects, 244 students as sample were selected for this study. The results indicated that school culture and family’s cultural capital have a direct impact on academic performance. If school culture is evaluated better, students’ performance becomes better, and if cultural capital is enriched, student educational performance becomes better. Also the interaction between school culture and family’s cultural capital affected students’ educational performance.
    Keywords: culture, school culture, family cultural capital, academic performance
  • A. Pooya *, F. Esmaeli Pages 159-186
    Performance evaluation of educational departments in universities has an important role in promoting educational and research performance. It also improves the capabilities of faculty members and students. DEA as one of the methods which is used for ranking the units must be evaluated. This is done by units that have inputs and outputs such that DEA evaluated capability of them in converting input to output. In this study, we use the combined method CCR-O and PCA to evaluate the educational groups. First, by PCA, we extracted the variables that are latent in observed variable and second, by using DEA, the evaluation of the educational departments was done. There are two advantages in terms of using this method; first, latent structures of observed variables in educational departments are discovered and second, the discrepancy of the evaluation was improved.
    Keywords: DEA, PCA, Ranking, Performance evaluation, Educational departments
  • A. Hasani *, M. Bazrafshan Pages 187-208
    Knowledge acquisition about the behavior patterns of the educational status of students can have a significant impact on the successful management of educational institutes and provides appropriate services in accordance with current and future status of students. This knowledge is hidden in educational data and could be extracted via using data mining method. In this paper, a data mining model to analyze students’ academic achievement based on the data related to before and after the students’ entrance to university was proposed. To tackle this problem, an advanced hierarchical clustering method was developed. In addition, a forecasting model to determine the belonging of each student to the each considered cluster was provided. The proposed model was evaluated on a case study of the Faculty of Management in Shahrood University of Technology. The obtained results were validated by experts and university administrators. The students were classified in different clusters via considering theirs specific features. The results indicated that some of the considered features related to before and after entering university have significant impacts on determining the students’ educational achievements and also their assigned cluster. Some decision rules are proposed for educational administrators to improve the overall students’ educational achievements and transferring students from clusters with poor academic situations to better ones such as applied rules for transferring students with special status. In addition, an efficient forecasting model for assessment of students' achievement states was proposed. The obtained results were verified by experts.
    Keywords: educational achievement, educational data mining, forecasting model, advanced hierarchical clustering
  • M. T. Nazarpour * Pages 209-229
    The aim of this study is to identify the effective factors in designing of learning environments on the basis of the Document of the Fundamental Transformation of Education. The research methodology is a qualitative method that has been tried by using resources, documentation and available literature to identify the functional, physical, psychological and social factors in the educational spaces. The obtained data were analyzed using content analysis method. According to the results, evolution in the providing the spaces for learning and equipment adaptation with technological infrastructure are crucial. There are some principles that can be used to provide an environment favorable to education and learning. It is clear that the mentioned criteria to the design suggestions, should be considered by designers and architects, in order to obedient of provided principles and regulations can solve the present difficulties of educational spaces.
    Keywords: The document of the fundamental transformation of education, Learning environments, Subsystem of Providing Space, Equipment, Technology