فهرست مطالب

پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی - سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 43، پاییز و زمستان 1397)

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 43، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محسن علوی پور* صفحات 1-20

    اگرچه اندیشه ورزی سیاسی را می توان از جمله اولین اشکال اندیشه ورزی مکتوب بشری به شمار آورد و بسیاری از متون کلاسیک فلسفی اساسا فلسفه سیاسی بوده اند، کاوش در چگونگی اندیشه ورزی سیاسی و به دست دادن معیارهایی برای درک آنکه چه اندیشه ای سیاسی است و چه اندیشه‎ای نیست، قدمتی چندان طولانی ندارد. عموما در دهه های میانی قرن بیستم میلادی بود که پژوهشگران فلسفه سیاسی به تبیین و ارائه الگوهایی برای فهم اندیشه های سیاسی اقدام کردند و کتاب فهم نظریه های سیاسی اثر توماس اسپریگنز از جمله آثار ارزشمند در این زمینه به شمار می رود. اسپریگنز در این اثر که در میان اهالی علوم سیاسی و به ویژه در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری بسیار خوش‎خوان بوده است و معمولا به عنوان منبع درسی یکی از دروس روش شناسی و یا نظریه های سیاست در مقطع کارشناسی ارشد در نظر گرفته می شود، با ارائه الگویی چهار مرحله ای شامل مشاهده بحران و بی نظمی، تشخیص درد و علت بحران، بازسازی خیالی جامعه مطلوب و در نهایت ارائه راه‎حلی برای درمان درد، بر آن است که اندیشمندان سیاسی در تاملات خویش ناگزیر از این مراحل گذر کرده اند و با فهم این الگو در اندیشه های آنان می توان ضمن همگامی با آن ها در فهم اندیشه سیاسی شان، به کارآموزی عملی اندیشه ورزی سیاسی نزد آنان اشتغال داشت و از این طریق، گامی در جهت اندیشه ورزی سیاسی مستقل برداشت. پژوهش حاضر به دنبال آن است که ضمن بررسی مباحث جاری در زمینه چیستی اندیشه سیاسی و مقولات محوری آن، اجزای مختلف نظریه اسپریگنز برای فهم و یا تبیین نظریه های سیاسی کلاسیک را بررسی کند و با بازخوانی انتقادی این کتاب، ضعف‎ها و قوت‎های آن را آشکار نماید.

    کلیدواژگان: نظریه سیاسی، نظریه بحران، تشخیص درد، بازسازی جامعه، راه درمان
  • ندا موسوی* صفحات 21-41

    در این تحقیق به بررسی روایی و سازگاری فرمول های خوانش پذیری در ارزیابی متون فارسی پرداختیم. هدف، پاسخ به این پرسش بود که آیا می توان نتایج حاصل از اعمال فرمول های خوانش پذیری بر متون فارسی را معتبر دانست؟ متون مورد نظر در تحقیق در سه ژانر کتاب درسی، داستان و روزنامه قرار داشتند و برای هر ژانر سه متن مختلف در نظر گرفته شد. به ازای هر متن هم سه نمونه حداقل صدکلمه ای به روش نمونه گیری نظام مند تصادفی انتخاب شدند. نمونه ها با استفاده از سه فرمول خوانش پذیری فلش کینکید، فاگ و فرای ارزیابی شدند. نتایج تحقیق نشان داد که خروجی فرمول ها در دو ژانر کتاب درسی و روزنامه پایاست اما در مورد داستان ناپایایی وجود دارد که می توان آن را ناشی از سبک زبانی متغیر در داستان دانست. اما به طور کل، نتایج به دست آمده در این تحقیق و تفسیر دوباره نتایج حاصل از مطالعات پیشین نشان می دهد که خروجی فرمول های خوانش پذیری با ساختار زبان فارسی سازگاری ندارند و ارزیابی متون ژانرهای مختلف نشان می دهد که نتیجه اعمال فرمول های خوانش پذیری به تعیین سطح «بسیار مشکل» یا نامعتبر در متن منجر می شود. به نظر می رسد که برای انطباق این فرمول ها به تغییر ضرایب یا افزودن شاخص های متفاوتی نیاز باشد که با ویژگی های ساختاری زبان فارسی همگون باشد.

    کلیدواژگان: خوانش پذیری، فرمول های خوانش پذیری، روایی
  • عبدالرسول شاکری* صفحات 42-54

    در این مقاله، درس ادبیات داستانی، زیرمجموعه درس های اختیاری زمینه دوم فنون ادبی دوره کارشناسی زبان و ادبیات فارسی (مصوب شورای برنامه ریزی آموزش عالی به تاریخ 4/4/1391)، با نگاهی نقادانه در دو حیطه مرتبط، بررسی و تحلیل شده است. نخست درس ادبیات داستانی با جزئیات، شامل هدف، سرفصل ها و منابع بررسی شده و دوم، در نظرگاهی کلان تر، جایگاه این درس در ساختار کلی برنامه کارشناسی تحلیل شده است. در مورد توضیحات درس، در بخش هدف، یک مشکل روش شناسی اساسی وجود دارد. در این بخش شناخت نمایشنامه در کنار سایر شکل ها و انواع ادبیات داستانی آمده است، در حالی که نمایشنامه، خود، نوع ادبی مستقلی است و به هیچ روی زیرمجموعه ادبیات داستانی به شمار نمی آید. در بخش سرفصل ها، ضمن غلط های پرشمار نگارشی، افزون بر آمدن نوع ادبی نمایشنامه زیر عنوان ادبیات داستانی، تعدد و تنوع سرفصل های ده گانه موجب شده است دامنه کار از ظرفیت درسی دو واحدی بسیار گسترده تر شود. در بخش منابع اصلی، قدیمی و ناقص بودن منابع ضعف اصلی است و در بخش منابع پژوهشی، با توجه به کلی بودن عنوان درس، منابع دقیق نیستند و افزون بر این، منابع به روز رسانی نشده اند. در نگاه کلان، در برنامه کارشناسی زبان و ادبیات فارسی، پیش فرضی بنیادین نادیده گرفته شده است و آن اینکه کلیه متون ادبی کلاسیک و معاصر فارسی (اعم از نظم و نثر) وقتی موضوع مطالعات دانشگاهی می شوند باید بر اساس نظریه های جدید ادبی تدریس و بازبینی و بازخوانی شوند. با چنین پیش فرضی، و با عطف توجه به مقوله بندی های جهانی، ضمن توجه ویژه به نظریه های ادبی مدرن، ساختار این برنامه باید به سه بخش اصلی شعر، ادبیات داستانی و نمایشنامه تقسیم شود. در این صورت، ادبیات داستانی به جای قرار گرفتن در جایگاه درسی اختیاری، به یکی از بخش های سه گانه اصلی برنامه کارشناسی تبدیل خواهد شد.

    کلیدواژگان: برنامه کارشناسی زبان و ادبیات فارسی، نظریه های جدید ادبی، ادبیات داستانی، شعر، نمایشنامه
  • جواد جهان* صفحات 55-89

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل روندی[1]، موضوعی[2] و روش‎شناختی[3] مقالات دوفصلنامه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی از سال 1375 تا 1396 انجام شده است، روش پژوهش، توصیفی و از نوع کاربردی و به شیوه تحلیل محتوا است. جامعه آماری شامل کلیه مقالات انتشار یافته به تعداد 297 مقاله است. ابزار گردآوری داده ها سیاهه‎وارسی تحلیل محتوا بود، که روایی آن توسط متخصصان تایید شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس شمارش فراوانی، درصد، کدگذاری و تحلیل تفسیری بود. نتایج نشان می‎دهد که مجموعا 41 شماره و 297 مقاله انتشار یافته است، بیشترین و کمترین مقالات به ترتیب مربوط به سال‎های 1382 با 10.774 درصد و 1386 با 2.020 درصد است. مشارکت مردان 67.933 درصد و مشارکت زنان 32.066، تعداد مقالات انفرادی 72.053 درصد و مقالات گروهی 27.947 درصد بوده است. 56.294 درصد پژوهشگران، وابسته به دانشگاه دولتی بوده‎اند؛ در تحلیل رتبه علمی، رتبه استادیار با 47.268 درصد، بیشترین و کارشناس با 1.187 درصد، کمترین میزان را کسب کرده‎اند. نتایج تحلیل موضوعی نشان می‎دهد که حوزه علوم سیاسی، کمترین و حوزه نقد، بیشترین درصد را به خود اختصاص داده‎اند. یافته های تحلیل روش‎شناختی نشان می‎دهد که پژوهش های کیفی با 86.164 درصد، بیشترین و پژوهش های ترکیبی با 4.713 درصد، کمترین مقدار را به خود اختصاص داده‎اند. با استناد به یافته های پژوهش می‎توان گفت ارتقای مشارکت زنان، گرایش بیشتر پژوهشگران به کارهای گروهی، گرایش به تحلیل و نقد، افزایش مشارکت اساتید دارای مرتبه علمی بالا و دانشگاه های دولتی و همچنین تغییر گرایش روش‎شناسی از شیوه کمی به شیوه کیفی و ترکیبی از مهم‎ترین ویژگی های پژوهش های منتشر شده در دوفصلنامه پژوهش و نگارش دانشگاهی است.

    کلیدواژگان: تحلیل موضوعی، تحلیل روندی، تحلیل روش‎شناختی، پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
  • منوچهر جعفری گهر*، بهروز جمالوندی صفحات 90-115

    اهمیت کتاب به عنوان عنصر لاینفک آموزش بر کسی پوشیده نیست. در این میان، کتابی مفید و موثر خواهد بود که معیار های مطلوب را داشته باشد. در این تحقیق، تلاش شده‎ است معیار های یک کتاب خوب و جامع در رشته زبان انگلیسی در مقطع دانشگاهی، بازتعریف و ارائه گردد و به دنبال آن، کتاب های تخصصی دانشگاهی رشته زبان انگلیسی چاپ شده در انتشارات معتبر داخلی و خارجی با رجوع به معیار های موردنظر در این مطالعه، ارزیابی شود. در این راستا، از میان ناشران داخلی: سازمان سمت، دانشگاه پیام نور، خط سفید، رهنما و زبانکده، هر کدام یک عنوان کتاب و از میان ناشران خارجی، انتشارات دانشگاه آکسفورد، کیمبریج، راتلج، بلک ول و لانگ من نیز هر کدام یک عنوان کتاب انتخاب شده است؛ سپس بر اساس روش تحقیق تحلیل محتوا، کتاب های متنخب توسط 20 داور مسلط به انجام پژوهش، ارزیابی شد. روایی و پایایی ابزار تحقیق (کرسول[1]، 2007) در سطح قابل قبولی گزارش شد. بررسی و ارزیابی کتاب های موردنظر نشان داد که در مجموع، کتاب های ناشران سرشناس بین المللی در مقایسه با ناشران داخلی، با معیارهای موردنظر در این پژوهش تطابق بیشتری داشت؛ اگرچه کتاب های ناشران ایرانی، در بسیاری جهات، از جمله هم‎خوانی با چارچوب یک کتاب خوب دانشگاهی در سطح قابل قبولی بودند، کاستی ها و نواقصی نیز در این زمینه مشاهده گردید که در بخش پایانی این تحقیق به آن‎ها پرداخته شد. یافته های پژوهش، لزوم توجه بیشتر نویسندگان و ناشران داخلی به بهبود سطح کیفی و محتوایی کتاب های تخصصی حوزه زبان انگلیسی و پوشش کاستی های آن ها را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کتاب های تخصصی رشته زبان انگلیسی، معیار های کتاب خوب دانشگاهی، ناشران معتبر داخلی، ناشران معتبر خارجی
  • سید محمدحسین حسینی* صفحات 116-141

    هدف مقاله حاضر، نقدی بر کتاب «رویکردهای نظری و عملی تدوین برنامه های درسی در آموزش عالی» بود. لذا از روش کاوشگری فلسفی انتقادی استفاده شد. موردمطالعه کتاب مذکور تالیف نصر، اعتمادی زاده (دریکوندی) و نیلی بود که در سال 1390 از سوی انتشارات دانشگاه اصفهان و سازمان سمت منتشر شده است. ابزار نقد اثر مذکور چک لیست نقد کتب درسی دانشگاهی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی بود. برای تحلیل اطلاعات نیز از تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. براساس یافته ها، قوت‎های کتاب شامل نگارش روان و رسا، سازواری اثر با مبانی و اصول دینی و اسلامی و به‎کارگیری ابزارهای علمی بود. ضعف‎های اثر نیز عبارت بودند از: نامناسب بودن نظم منطقی و انسجام مطالب فصول، قدیمی بودن منابع، استناددهی نامناسب، ابهام در امانت داری در منبع دهی، کم توجهی به بررسی و تحلیل علمی مسائل، نداشتن نوآوری و قدیمی بودن محتوا، کم توجهی به مبانی و پیش فرض‎های موردقبول در حوزه برنامه درسی. با درنظر گرفتن قوت‎ها و ضعف های فوق می توان گفت که این اثر نیازمند بازنگری است.

    کلیدواژگان: نقد، کتاب، رویکردهای نظری و عملی، برنامه درسی، آموزش عالی
  • اسحق رحمانی*، لیلا ایمانی فر صفحات 142-161

    با توجه به جایگاه ویژه زبان عربی در ایران و آمیختگی زبان و ادبیات فارسی با آن، آموختن زبان عربی به منظور فهم بهتر ادبیات فارسی، لازم است. و در همین راستا هر سال کتاب های درسی مختلفی به منظور تدریس زبان عربی به دانشجویان رشته زبان و ادبیات فارسی، تالیف و تدوین می شود و نکته قابل تامل این است که محتوای این کتب تا چه اندازه برای مخاطبان قابل درک می باشد. لذا به منظور تعیین سطح خوانایی مواد درسی باید محتوای آن ها تحلیل و ارزیابی شود. یکی از شیوه هایی که به تحلیل و بررسی میزان خوانایی متون درسی می پردازد، شاخص خوانایی کلوز است. پژوهش حاضر با به کارگیری شاخص خوانایی کلوز به بررسی میزان سطح خوانایی کتاب «متون و قواعد زبان عربی 1» پرداخته است. روش پژوهش، تحلیل محتوا بر پایه شاخص خوانایی کلوز بوده و ابزار پژوهش، آزمون چندگزینه ای محقق‎ساخته ای است که بر روی یک نمونه 36 نفری از دانشجویان رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز اجرا گردید. نتایج پژوهش بیانگر این است که میانگین به دست آمده از آزمون، 17/41 درصد می باشد که نشان دهنده دشوار بودن محتواست و اینکه متن کتاب در سطح استرس و فشار روانی می باشد و با سطح فراگیران تناسب ندارد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، قدرت خوانایی، شاخص خوانایی کلوز، کتاب متون و قواعد زبان عربی1
|
  • Seyed Mohsen Alavipour* Pages 1-20

    Although political thinking is one of the earliest forms of man's written thinking, and most of the classical philosophical texts were basically political, exploring the techniques of political philosophization and elaborating criteria for determining what is political and what is not political dates only to the mid-decades of the 20th century. In the mid-decades of the 20th century, the researchers of political philosophy explained and presented patterns for understanding political ideas, and Thomas Spragens’ Understanding Political Theory is one of the most valuable works in this field. Spragens in this work - that is very popular and comprehensible among political sciences experts and the relevant M.A. and PhD students, and is used as a textbook for Methodology or Policy Theories in M.A. level – by presenting a 4-level model that includes 1) observing crisis and disorder, 2) diagnosis of the problem and cause of the crisis, 3) imaginative reconstruction of the polis; and finally 4) prescribing a solution to the problem. In Spragens’ view, each political philosopher in his explorations is inevitably engaged in these levels, and so, applying this model will help the students of political sciences to practically learn how to politically think. Reviewing the current issues on the nature of political thought, the present study attempts to criticize Spragens’ articulation of the subject in order to simultaneously explore its points of strength and weakness.

    Keywords: Political Theory, theory of crisis, diagnosis of pain, reconstructing the polis, Prescription
  • Neda Mousavi* Pages 21-41

    In this research, the validity and compatibility of readability formulas in the evaluation of Persian texts were investigated. The main question was whether the results of evaluating Persian texts with readability formulas are valid. The research included three genres: textbooks, stories, and newspapers; and for each genre, three different texts were considered. For each text, three samples with at least one hundred words were selected by systematic random sampling. The samples were evaluated using Flesch-Kincaid, FOG and Fry readability formulas. The results of the research showed that the output of the formulas is stable in the textbook and newspaper genres, but it is instable in story texts that can be attributed to the variable language style of stories. In general, the results of this research and the reinterpretation of the results of the earlier studies showed that the output of readability formulas is not compatible with the structure of Persian language, and text evaluation of various genres suggests that applying readability formulas leads to evaluate Persian texts as "very difficult" or "invalid". It seems that in order to adapt these formulas, it is necessary to change the coefficients or add different indices that are compatible to the structural features of Persian language.

    Keywords: readability, readability formula, Validity
  • Abdolrasoul Shakeri* Pages 42-54

    In this paper, the course of fiction, as a subset of optional courses in the second stage of literary techniques of Persian language and literature B.A. Program ‎ (approved on 2012/6/24 by the Council of Planning for Higher Education), has been critically examined in two related areas. First, the course of the fiction, including the target, headings and resources is examined in detail; and secondly, in a macro perspective, the position of this course is analyzed in the overall structure of the program. In the lesson explanations, there is a fundamental methodological objection in the target section. In this section, an introduction to drama comes along with other forms and types of fiction, while drama itself is an independent literary genre, and it is by no means a subset of fictional literature. In the headings section, there are numerous writing mistakes, and the literary genre of drama is misclassified under the title of fiction; the diversity and multiplicity of the ten headings have led the scope of work to exceed the boundaries of a two-unit course. In the section of main references, the outdated and incomplete references to the resources are the main weaknesses, and in the section of research resources, given the general title of the course, references are not accurate and, moreover, they are not updated. In the macro perspective, a fundamental assumption has been neglected in the B.A. program of Persian Language and Literature, and that is, all the classical and contemporary Persian literary texts (including poetry and prose) should be taught, revised, and readout based on new literary theories, when they are included in academic studies. With this assumption, and regarding to the global classifications, while paying particular attention to modern literary theories, the structure of this program should be divided into three main sections: poetry, fiction and drama. In this case, fiction literature will become one of the main parts of the triple parts of the B.A. program instead of being in an optional position.

    Keywords: the undergraduate program of Persian language, literature, modern literary theories, Fiction Literature, poetry, Drama
  • Javad Jahan* Pages 55-89

    The present study was conducted with the aim of procedural, thematic and methodological analysis of research papers published in the Biannual Journal of University Textbooks; Research and Writing, from 1996 to 2017. This is a descriptive applied research that has been carried out through content analysis method. The statistical population includes all the 297 articles of the relevant issues. The data collection tool was a content analysis checklist verified by experts. The method of data analysis was based on counting, percentage, coding and interpretation analysis. The results show that a total of 41 issues and 297 articles have been published. The highest and lowest number of papers are respectively related to the years 2003-2004 (10.774%) and 2007 (2.020%) . The participation of men was 67.933% and women's participation was 32.066%. The percentage of single-authored articles was 72.053%, and the percentage of multi-authored papers was 27.947%. Regarding the researchers, 56.294% of them were affiliated with the state universities; and in their rank analysis, assistant professors (47.268%), and experts (1.187%) had respectively the most and the least contributions. The results of the thematic analysis indicated that political science and criticism were respectively the lowest and the highest fields of study in these papers. The findings of the methodological analysis showed that qualitative research method (86.164%) and mixed research method (4.713%) were respectively the highest and the lowest research methods adopted by the relevant researchers. Based on the findings of the research, it can be said that a promotion in women's participation, tendency to multi-authored works, tendency to analysis and critique, and participation of high-ranking academic professors and state universities; as well as a shift of methodology from quantitative approach towards qualitative and mixed approaches are the most important features of the researches published in the Biannual Journal of University Textbooks; Research and Writing.

    Keywords: Analysis, thematic, procedural, methodological, research writing university textbooks
  • Manoochehr Jafarigohar *, Behrouz Jamalvandi Pages 90-115

    The importance of book as an inseparable ingredient of education is not overlooked.‎ However, a book will be useful and effective when it meets acceptable criteria. This inquiry aimed at redefining and representing the criteria for a comprehensive university textbook offered for English major, as well as evaluating a set of specialized English university textbook published by prestigious Iranian and international publishers on the basis of the presented criteria. To do so, one title from each certain domestic and international publishers was chosen; the domestic publishers were SAMT, Payame Noor University, Khate sefid, Rahnama, and Zabankhadeh; and the international publishers were Oxford University Press, Cambridge, Routledge, Blackwell, and Longman. Relying on content analysis, 20 research experts judged the selected books. The validity and reliability of the research instrument were reported at an acceptable level (Creswell, 2007). The assessments revealed that generally the books by international publishers, compared to the books by domestic publishers, were more compatible with the criteria presented in this research. Although domestic books were in tandem with the framework of an acceptable university textbook, there were inadequacies in them that were presented at the end of this paper. The findings demand domestic publishers to pay more attention to improve qualitative level and content quality of specialized books for English major.

    Keywords: specialized books for English major, criteria of a good university textbook, international publishers, Iranian publishers
  • Seyed MohammadHossein Hosseini* Pages 116-141

    This article aimed to review critically the book Theoretical and Practical Approaches to Curriculum Development in Higher Education. The research was carried out through critical philosophical exploration method. The book, that is the case of this study, was written by Nasr, Etemadizadeh (Darikvandi), and Nili, and was published in 2011 by the cooperation of SAMT organization and University of Isfahan. The tool for reviewing this book was a checklist for university textbooks provided by The Iranian Council for Reviewing Books and Texts on Human Sciences. The data analysis was taken place by qualitative content analysis. According to the findings, the strong points of the book are its fluent and expressive writing, the congruence of its content with religious and Islamic principles, and using scientific tools. The weak points of the work were its inappropriate cover design, several editing mistakes, lack of total coherence and logical order, lack of coherence and logical order in chapters, using outdated sources, inappropriate citation, uncertain and ambiguous references, carelessness in the scientific analysis of problems, lacking innovation, using obsolete content, carelessness to the theoretical bases of curriculum studies, inappropriate conformity and comprehensiveness, and inappropriate equivalents for translated words. Overall, regarding the strong and weak points of the book, it is not well organized and requires a major revision.

    Keywords: critical review, book, theoretical, practical approaches, curriculum development, Higher Education
  • Ishaq Rahmani *, Leila Imanifar Pages 142-161

    Considering the importance of Arabic language in Iran and in its integration with Persian literature, learning Arabic for better understanding of Persian literature, is necessary. Accordingly various textbooks are yearly written and published for teaching Arabic language to the Persian language and literature students. The point is that “How much is the content of these books understandable for readers?” Therefore, in order to determine the readability level of these textbooks, their content should be analyzed. A technique that is used for the analysis and evaluation of readability level of materials is Cloze Readability Index (CRI). The present study investigated the readability level of Arabic Grammar and Passages (1) textbook by using Cloze reading technique. The research method is content analysis based on CRI and the research instrument is a multiple-choice research-made test that was answered by 36 students of Persian language and literature at Shiraz University. Results indicated that the obtained mean of the test is 41/17%, which implies the difficulty of the content. It shows that the book content is at stress and mental pressure level and does not fit to learner’s level.

    Keywords: Content Analysis, readability, cloze readability index, Arabic Grammar, Passages (1) textbook